Gå til innhold
Hundesonen.no

Hund til en som liker fjell og jogging


Leie
 Share

Recommended Posts

Hei,

Jeg har leitet en del på internett for og finne rasen som skulle passe meg, og selv om det er står mye bra på internett så er ingenting bedre en folks personlige erfaringer. Håper derfor dere kan hjelpe meg med valg av hund.

Jeg har selv ikke hatt hund tidligere, men vi hadde hund hjemme i barndommen, da en Schaeffer. Besteforeldrene mine har også Dvergschnauser som jeg er vant med og passe på. Jeg har derfor om ikke mye erfaring men litt erfaring med hund og hva det medbringer av ansvar og arbeid.

Lit om meg:
- Bor i rekkehus, ingen hage men stor verande der jeg kan bygge hundegård.
- Bor alene, ingen barn og ta hensyn til. Men greit om hunden kan omgås barn uten for store problemer.

- Arbeider 8-16 hver dag, hunden må da klare seg alene inne eller i hundegård.

- Er relativt aktiv. Jogger flere ganger i uken, øktene varierer fra 30-90minutter. Går også en del i fjellet. Selv om jeg er aktiv så er jeg lat når jeg første er hjemme, så greit om det er en hund som finner "roen" relativt kjapt når den er inne.

Hva jeg ønsker i en hund:
Ønsker en hund jeg kan ta med meg på joggeturer og til fjells. Jeg går somregel harde fjellturer, mye stigning, jo brattere jo bedre (så lenge en kan gå til fots). Jeg går også på ski så den må tåle å gå i snø.

Jeg går også til Turistforeningshytter og derfor er det greit med en hund som ikke forstyrrer andre nevnverdig mye.

Jeg går tur med en som har hund, derfor bør den gå greit overens med andre hunder.

Ønsker mellomstor hund, den jeg går på tur med har Akita, som blir for stor for meg.

Utstillinger eller andre konkurranser i div hunderelatert er ikke av interesse for meg.

Til slutt så kan jeg nevne jeg liker Nordiske hunder. Helst vil jeg ha en nordisk om de skulle passe min livstil greit. Kan si jeg har vel tatt noen av rasevalg testene, de fleste har kommet opp med nordiske hunder og spesielt Finsk spets som jeg forstår er en Jakt hund. Ikke akkuratt det som jeg skal drive med. Liker godt Lundehund og vurderer den.

Håper det ikke ble for langt, samt håper noen har bra forslag og tips til meg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 81
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg vil slenge inn et forslag! Norsk buhund! Jeg opplever dem som gode, spreke allaroundere. De jeg kjenner er snille med andre hunder, liker seg ute og er aktive, men er rolige inne. Jaktinstinktet

Ta en lett variant av labrador da vel. -skrur seg av etter trening -hundevennlig -barnevennlig -utholden -vannavstøtende pels -avlet til å holde seg rundt eier -har ikke jage småvilt-instink

Akkurat det løpegreiene er ofte mer individ enn rase kanskje? Ikke trekking, men løping. Forrige puli skjønte ingenting hvis folk løp, da løp hun rundt deg og bjeffet. Nico ELSKER alt sånt. F

Posted Images

Jeg vil slenge inn et forslag! Norsk buhund! :)

Jeg opplever dem som gode, spreke allaroundere. De jeg kjenner er snille med andre hunder, liker seg ute og er aktive, men er rolige inne. Jaktinstinktet varierer,men det er ikke en utpreget jakthund slik som den finske spetzen. Solid pels som tåler norsk vær har de og.. Også er de så fine! Jeg ville sjekket ut rasen i alle fall. F.eks. kennel Kimura.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror også buhund kunne passet godt. Ellers så skriver du jo ikke så mye annet om hva du foretrekker. Må den tåle kulda bra eller er det ok å ha med dekken osv på vinterstid? hvilken pelstype foretrekker du? Ønsker du at hunden skal trekke deg på ski e.l. eller er det mindre viktig eller uønsket at den trekker veldig? Er det ok med hund som må gå i bånd hele tiden eller ønsker du en rase som helst er enkel å ha løs (når det ikke er båndtvang) osv.

Lundehund er nok heller ikke uegnet, men de kan jo ha litt større utfordringer rett og slett pga størrelse der terrenget blir veldig krevende eller om det er dyp snø og dere skal langt, fordelen er jo selvsagt at den er enklere og bare løfte over hindringer og evt bare bære den et lite stykke om det blir vanskelig.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En liten vorsteh-tispe synes jeg høres ideelt ut. De tåler fint å stå i hundegård, går godt overens med andre hunder og elsker å løpe. Jeg tviler på at buhund har samme løpslyst, og vedr spisshunder så er jeg skeptisk mtp bjeffing og tettbebygget strøk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for kjapp tilbakemelding.

Når det kommer til ski og vinter så tror jeg ikke det blir de lengste turene, da snakker vi kanskje 1-2 mil på ski som er normalt til hyttene. Det vil nok være i relativt bra vær og ikke mer en noen få minusgrader, tror aldri det vil bli mindre en 5 da jeg skjedent har opplevd kaldere der jeg pleier gå.

Pels, vel igrunnen ingen prefferanser.

Jeg vil ikke att hunden skal trekke meg, jeg liker og gå for egen maskin.

Har heller ingen preferanser til bånd/ikke bånd. Da jeg har jogget med hund tidligere har jeg syns det har vært greit og ha i bånd.

Skal lese meg opp på Buhund og Vorsteh, har lest litt om Buhund og det var en av de jeg har på blokka :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du liker akitaen, men den blir for stor, og vil ha en mindre trekkhund, hva med en husky?

Han vil ikke at hunden skal trekke :)

Da synes jeg nok en Lundehund fint kan passe med de siste kriteriene du kom med :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes det høres ut som du har litt lyst på en shiba.

Hannene er 12kg og tispene noe mindre, så er vel for mellomstore å regne. De er generelt stille hunder, lite bjeffing, men noen er litt mer pratsom enn andre. Min ventet til han var godt over året før han kom med sitt første bjeff og da virka han litt overraska over at han kunne lage slike lyder.

De jeg kjenner er med glede med på det som skjer og legger seg ned for å spare energi når menneskene tar pauser.

Shibaen er jo "kjent" for å være litt sære, så sosialisering og masse håndtering er viktig fra de er små. Heldigvis er gemyttet noe mange tenker på i avlen, så er man flink når man leter etter oppdretter så går det gjerne bra. Jeg føler at shibamiljøet (i alle fall det jeg er i) er veldig åpne og inkluderende og kommer gjerne med tips og råd om man trenger det.

Hva angår andre hunder så er det sjeldent et problem om det er hunder de har vokst opp med. Er den godt sosialisert og har lært hvordan man oppfører seg så går det gjerne greit med andre hunder også. For å ta min som eksempel så har vi en god del hundevenner som han kan leke med (om han hadde likt å leke) og vi kan godt gå tur sammen med mer ukjente hunder, men jeg er mer forsiktig med å slippe dem sammen.

Pelsen steller seg stort sett selv og er "selvrensende" og vannavstøtende.

De er spretne og spreke bikkjer som gjerne er med på lange og krevende turer.

Norsk Shibaklubb

"Shiba Norden" på facebook er et fint sted om man ønsker å høre erfaringer fra folk med rasen. Både på godt og vondt. :)

Også er de jo så "inn i granskauen" fine!!

970803_10201072630073124_675277935_n_zps

post-10329-0-89751500-1428415308_thumb.j

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde jeg valgt hund ut ifra utseende så hadde jeg aldri vært i tvil, jeg hadde tatt Husky uten og tenke meg om. Jeg har bare hørt veldig mye negativt om hvor mye arbeid det er med dem. Litt derfor har jeg ikke vurdert dem. Om det jeg har hørt er feil så vil jeg nå si ingenting ville vært bedre.

Shiba er en annen hund jeg har på blokka. Den har en ideel størrelse og er fantastisk og se til den også. Defentligt en hund jeg også skal lese meg nærmere opp på.

Hyggelig og se att de rasene jeg faktisk følte kan passe meg som nettopp Shiba, Buhund, Lundehund, etc blir foreslått. Viser ivertfall jeg ikke er helt på vidda med tankegangen min.

Det som kanskje bekjymrer meg mest er hvilke hunder som klarer seg alene hjemme eller i hundegarden fra 8-16. Jeg vet hunder takler det forskjellig, og i jobben jeg har er det vanskelig å komme meg vekk til og ta en tur med dem. Kanksje noen dager jeg kan få noen til og hjelpe til men ikke noe jeg vil belage meg på når jeg velger hunderase.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som kanskje bekjymrer meg mest er hvilke hunder som klarer seg alene hjemme eller i hundegarden fra 8-16. Jeg vet hunder takler det forskjellig, og i jobben jeg har er det vanskelig å komme meg vekk til og ta en tur med dem. Kanksje noen dager jeg kan få noen til og hjelpe til men ikke noe jeg vil belage meg på når jeg velger hunderase.

Det trur jeg alle vil klare om du er flink med "alene hjemme"-treninga. :ahappy:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

ganske mange spisshunder bråker en del. så å ha dem ute i hundegård i boligfelt mens du er på jobb er kanskje ikke ideelt. skal du gå på ski, så trenger du en som kan holde flølge med deg. små hunder kommer ofte til kort her.

de fleste hunder takler å være med på turer. kan hende er det ikke engang spisshunder som er det beste her?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Altså - jeg tenker det er veldig mange raser som kunne passe. Har selv hatt med meg Chihuahuaer på 4,5 timers skitur i fjellet. Og det var ikke i løyper. Joggeturer og fjellturer null problem. Sier ikke at du bør kjøpe Chihuahua altså, bare være ganske åpen på rase :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker at det er viktig at man er sikker på at man får en hund som faktisk passer til det man driver mye med (i dette tilfellet jogging). Ingen av våre to schäfere har likt joggeturer, og hadde de blitt dratt med på en 90 minutters joggetur hadde de nok drept oss. Vet ikke om det er fordi det er så "kjedelig" (samme tempo hele tiden), fordi beggene hundene liker både sykkel- og skiturer og turer ellers, men på joggetur har de vært lite villige til å være med, og bare hengt bak som et slips, dvs ikke særlige morsomme å ha med seg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker at det er viktig at man er sikker på at man får en hund som faktisk passer til det man driver mye med (i dette tilfellet jogging). Ingen av våre to schäfere har likt joggeturer, og hadde de blitt dratt med på en 90 minutters joggetur hadde de nok drept oss. Vet ikke om det er fordi det er så "kjedelig" (samme tempo hele tiden), fordi beggene hundene liker både sykkel- og skiturer og turer ellers, men på joggetur har de vært lite villige til å være med, og bare hengt bak som et slips, dvs ikke særlige morsomme å ha med seg.

Det er akkurat hva jeg tenker også. Der er langt fra alle hunderaser som virkelig elsker å løpe ved siden av eller foran fører på joggeturer. Selv om de fleste hunder KAN løpe, så betyr ikke det at de LIKER det i settingen joggetur.

Av de jeg har hatt, har de fleste huskyene likt å løpe (det varierer hvor mye de trekker, og ofte er det slik at hvis man har bare én så gidder de etterhvert - så snart de er over unghund-alderen, ikke å trekke så mye). Vorsteh og setter elsker å løpe.

Samojeden - not so much. Labradoren - løs, men ikke i kobbel. Colliene like ikke å løpe, ene løp hvis hun MÅTTE - da koblet jeg henne fast til setteren. Men alene var det umulig å få henne med på joggetur. Dachsen er heller ikke noe glad i joggeturer. Løpe løs, ja, med nesen i bakken på spor av rådyr - ja - jogge langsetter stier og veger - nei.

Der er mange som avler både vorsteh og irsk setter for trekk - de kan faktisk godt brukes til annet enn jakt - der er nok "fuglehund-folket" delt i to.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat det løpegreiene er ofte mer individ enn rase kanskje? Ikke trekking, men løping.

Forrige puli skjønte ingenting hvis folk løp, da løp hun rundt deg og bjeffet. Nico ELSKER alt sånt.

Første Groenendael likte joggetur fra første sekund, siste brukte god tid på å lære seg å ikke løpe fot eller å stoppe for å snuse.

Men selvfølgelig, vorsteh er et sikkert valg på løpebiten da mange av de er avlet for det, men det betyr ikke at andre raser ikke egner seg som joggekompis.

Jeg slår et slag for lundehunden jeg. Bare fordi den er så himla fin og at det er viktig å bevare rasen.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kanskje en valp fra lundehund prosjektet kan være aktuelt for deg? Siden utstilling og sånn ikke er av interesse?

Første kullet var blanding av lundehund og buhund, men det skal vel blandes med andre raser også for å finne ut hva som funker best? @Sanne kan sikkert fortelle mer om det :) Hun har Banzai fra lundehund/buhund kullet. (Tråden hans: http://hundesonen.no/forum/topic/75804-banzai-lundehundbuhundmiks/ )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde jeg valgt hund ut ifra utseende så hadde jeg aldri vært i tvil, jeg hadde tatt Husky uten og tenke meg om. Jeg har bare hørt veldig mye negativt om hvor mye arbeid det er med dem. Litt derfor har jeg ikke vurdert dem. Om det jeg har hørt er feil så vil jeg nå si ingenting ville vært bedre.

Shiba er en annen hund jeg har på blokka. Den har en ideel størrelse og er fantastisk og se til den også. Defentligt en hund jeg også skal lese meg nærmere opp på.

Hyggelig og se att de rasene jeg faktisk følte kan passe meg som nettopp Shiba, Buhund, Lundehund, etc blir foreslått. Viser ivertfall jeg ikke er helt på vidda med tankegangen min.

Det som kanskje bekjymrer meg mest er hvilke hunder som klarer seg alene hjemme eller i hundegarden fra 8-16. Jeg vet hunder takler det forskjellig, og i jobben jeg har er det vanskelig å komme meg vekk til og ta en tur med dem. Kanksje noen dager jeg kan få noen til og hjelpe til men ikke noe jeg vil belage meg på når jeg velger hunderase.

Spørs hva du tenker på ifht arbeid? Jeg synes Siberian husky er fryktelig enkle sjeler, de tåler kulde godt, så det er lite å passe på når man har dem med rundt om kring, lite bråk (de kan "snakke" litt, men bjeffer sjeldent), de har ikke vakt og bråker derfor ikke hver gang de ser noe gå forbi på veien, de elsker folk og er stort sett omgjengelig med andre hunder også. Det er ikke så mye som kan gå galt med en husky egentlig, rett og slett.. Det er bare det der jaktinnstinktet, de må stort sett holdes i bånd da de mer enn gjerne jager og de kan ha litt vanskelig for å holde seg i skinnet når man treffer på dyr på tur, ellers er de helt supre. Henger med ute og god avknapp inne.

Jeg er helt enig i at det er viktig å finne en hund som faktisk gidder og henge med, kanskje spesielt på joggeturer. De fleste kan, men mange synes det er gørr kjedelig. Men det finnes jo triks for å gjøre det bedre, kan de gå løse er jo problemet løst, da får de bare komme etter i sitt eget tempo, ellers har flexi line vært en veldig god løsning her i huset med den ene som ikke er spesielt fan av joggeturer. Langline er jo et annet alternativ. Personlig hadde jeg ikke valgt vorsteh eller setter om jeg "bare" skulle jogge noen dager i uken og en fjelltur i ny og ned (hvor jeg ikke har behov for eller ønsker at hunden skal trekke eller jobbe) det synes jeg blir litt overkill, og kan fort ende med å stryke på kriteriet om ro innimellom i tillegg til at det kan kreve mye arbeid å få det til å bli som man vil, dette er jo hunder som vil vil vil hele tiden.. Jeg ser vell heller ikke for meg at en vorsteh stortrives i et hjem hvor den ikke får jobbe skikkelig ihvertfall flere ganger pr uke.

Kan jo også titte på springer spaniel, kanskje evt noen av de mindre fuglehundene(breton) eller de rasene som er hakket mindre gale enn vorsteh, som feks weimaraner eller wisla.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Malamuten Vizsla er vanskelig å få kjøpt, ofte, om man ikke aktivt driver med fuglejakt. De jeg kjenner som har den rasen og som ikke jakter har vært freidig nok til å omgå sannheten litt ift egne jaktinteresser for å få kjøpe hund.

Ellers mitt inntrykk: Weimaraner har så ymse med gemytt...og enkelte har mye piping.
Springer spaniel kan være et godt alternativ - glade i å løpe :ahappy: Min har begynt å bli med på kortere joggeturer nå.

Vorsteh gal?? :P:D:lol::teehe: De er da bare deilig energiske :D

Lagt til: vedrørende springer spaniel, så har en del av dem, spesielt jaktvarianten, anatomiske "problemer" (dvs feil vinkel) i skulderledd, noe som hos mange gir feilbelastninger og tidlig artrose i skulder, med dertil smerter og løpsproblemer. så viktig å være obs på linjer og foreldredyr der. Spesielt hvis man planlegger en aktiv joggepartner som utsettes for tildels ensidige belastninger hyppig, som jogging tross alt er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan absolutt gå god for prosjektet lundehundklubben driver med nå ja :ahappy: Vi kunne ikke vært mer fornøyd med Banzai! Han fungerer nøyaktig til den bruken vi så for oss; tur og kos. Så om du er nysgjerrig kan jeg godt fortelle om hverdagen med han! Ellers er det jo bare å svinge innom nlk sin hjemmeside, så finner du all mulig info du måtte trenge! De planlegger parring mellom norrbottenspets/lundehund, islandsk fårhund/lundehund og så blir det sikkert en gang til med buhund/lundehund.

På lundehund er det per nå lange ventelister i Norge. Men jeg kan definitivt gå god for rasen. Perfekte turhunder og de er jo naturlig nok skapt for fjell og røft terreng, da det var jobben deres før i tiden. De er små, men det hindrer dem ikke litt engang. Og om man velger hannhund, så kommer man fort opp i 8-9 kg :ahappy: Mange kan nok fort se for seg at de er små og ikke tåler så mye, men den hverdagen du forespeiler er perfekt for enhver lundis! Det er aktive, våkne og livlige hunder :wub:

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...