Gå til innhold
Hundesonen.no

Hund skutt på Hellestø


minstemann
 Share

Recommended Posts

VG sier over 500

"– Vi kommer til å oppfordre alle til å følge båndtvang så langt det lar seg gjøre."

Så langt det lar seg gjøre? Javel nei, eller kanksje ikke ...?

edit: VG har gått opp til 1000 de og

Ser de tar utgangspunkt i parkeringsplassen også ifht antall, men min bekjente har disponert ene gjordet sitt til parkering også så sto nok en hel del der også. :)

Uansett ikke så viktig hvor mange det var, men sier litt om følelsene situasjonen har satt igang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 377
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

"- Hunden jaget sauen utfor et lite stup. Sauen fikk store skader, deriblant indre blødninger. Vi klarte å redde han, men han lider hver dag og må slaktes til høsten, sier Hellestø." Sauen lider h

Gjeting av dyr på utmarksbeite eller ikke… Bonden har i dette tilfellet overhode ikke loven på sin side. Om sauer blir jaget må man prøve å stoppe hunden (rope el.l.), tilkalle politi og om det ser ut

Jeg diskuterer ikke fly-greier (og er helt usannsynelig lei av at det blir dratt opp i alle debatter, uavhengig av tema). Jeg diskuterer dyr på utmarksbeite og bruk av folk til å gjete. De har krav på

Guest Gråtass

Hvorfor var ikke hunden i bånd? Mange ting man kan lure på i etterpåklokskapens lys..

Hvorfor ble det ikke skutt varselskudd? Uansett hvilken historie som stemmer så er dette en bonde som mangler våpendisiplin og må bli straffet.
Sent from my ST27i using Tapatalk 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg forstår ikke helt denne diskusjonen...

Slik jeg ser det har begge partene gjort feil. Hvis det altså er slik at hunden ikke jagde sauene.

Jagde den sauene er bonden i sin fulle rett, hvis ikke har han et alvorlig forklaringsproblem og burde tiltales. Uansett kan man jo forstå at det oppstår sterk frustrasjon når dyrene dine gjentatte ganger blir skadet. Er det virkelig så vanskelig å forstå? Men det finnes ingen unnskyldning uansett for å ha skutt hvis den ikke jagde og var under kontroll.

Men hundeeier må ta sin del av skylda.

Man slipper ikke hunder så nære sauene uansett hvor lydig bikkja de er. Det er ren skjær idioti og grovt uaktsomt.

Altså er det fult mulig ( og sannsynlig? ) at BEGGE parter har en stor del av skylda og at ingen har "rett".

Det er forsåvidt en sjeldenhet at verden er så svarthvitt som det diskuteres her.

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På helt generelt grunnlag?

Om hunden min hadde blitt skutt fordi jeg hadde brutt båndtvangen så hadde dere i alle fall ikke lest om det i avisen. Da hadde jeg grått i skjul. Og vært lei meg for å ha sviktet hunden min.

Enig. Hele denne situasjonen kunne vært unngått hvis hundeeier hadde hatt hunden sin i bånd. Ja, det er bra å ta en debatt på våpenbruk i situasjoner som dette, men jeg synes ikke det vitner om særlig selvinnsikt hos hundeeier heller når han går såpass offentlig ut med historien som han har gjort nå. Han hadde jo tydeligvis ingen planer om å ha hunden i bånd heller, det er ikke mange steder å binde hunden på en strand mens du fisker ...

Jeg skjønner ikke helt at hunden er skutt når den var i nærheten av eier. Eier må jo ha sett/hørt bonden komme. Kommer det noen mot meg og med hagle så ville jeg koblet hunden og lurt på hva dette var. Skjønner ikke helt akkurat det. Synes det hele virker merkelig

Og enig. Jeg synes IKKE det henger på greip at han avfyrte skudd med hagle hvis hunden var et par meter fra eier. Da tror jeg hundeeiers historie ville vært rimelig annerledes også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Bølla

Hvor er bonden i sin fulle rett? Har denne hunden drept eller skadet sau? Har den forsøkt å gå til angrep på dyr? At en gjeterhund faktisk gjeter er ikke truende per se.

Jeg har store hunder som elsker andre dyr (jo større, jo bedre), den ene forsøker febrilsk å få alt annet på fire ben i lek, og det varierer fra froskehopp i lekeposisjon til masebjeffing om kontakt. Dersom en uvitende bonde ser dette og tolker dette som angrepstegn er han altså i sin fulle rett til å ta livet av slike hunder - han mente jo de var farlige?

Det holder ikke å konsekvent vise til båndtvangsbestemmelser, hunder er ikke dyr som er laget for et liv i bur eller bånd 24/7, selv om man selvfølgelig skal respektere småvilt, fugleliv og andre dyr så skal man også huske på at hunder er dyr med rettigheter de også. Kommer man så i en situasjon som dette så er det helt uholdbart at bønder med loven på sin side kan tillintetgjøre dyr bare fordi de mente at adferden var truende. Det er mange som ikke kan tolke signaler og kommunikasjon fra hunder. Regelverket er åpenbart modent for revidering.

Skal man tenke slik kan man jo begynne å si at kvinner ikke skal drikke eller kle seg utfordrende, gud forby nærme seg en mann, voldtar han så så får kvinnen gå slukøret hjem og rise seg selv på baken, dette var hun selvfølgelig skyldig i dette selv - hun snakket jo tross alt med han.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er overrasket over at en mann som Lars Monsen som er så mye ute i skog og mark ikke ser nytten i sau som beitedyr. Skal vi ikke ha sauer i Norge som beiter så blir det vanskelig etterhvert å komme seg frem i kratt og skog.

Jeg har ikke noe problem med å se nytteverdien av beitedyr!!

Men jeg sliter veldig med de store utvidelsene av beitesesongen og da også båndtvangen. Det er for meg IKKE greit! Og det er noe man bare får finne seg i,tiden vi m hund kan ferdes i skogen skrumper stadig inn. Først en laaaang beitesesong og hvis vi er heldige å få snø,så får vi ekstraordinær båndtvang. Forståelig hvis snømengden er stor.... men her i kommunen "glemmer" de gjerne å oppheve den ekstraordinære og lar den vare til ordinær starter.

Uansett om vi får en tidlig vår som fjerner snøen. Altså båndtvang i praksis fra Januar/Februar til November.

Det er bittert faktisk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når det finnes folk som betaler for å fly folk rundt om i Europa (gjett hvilket selskap) så har jeg ingen som helst vanskeligheter med å tro at noen vil takke ja til en betalt jobb som innebærer å bo i marka. Hvis vi sliter nok er det bare å hente inn en polakk eller thai, de er jo allerede i Norge og gjør alle drittjobbene vi ikke gidder å gjøre selv til 5kr timen.

Alle som jobber i Norge (ikke luftrom, men inne i landet) har samme lønnskrav og skattekrav som nordmenn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle som jobber i Norge (ikke luftrom, men inne i landet) har samme lønnskrav og skattekrav som nordmenn.

Du trenger ikke si dette til meg, si det til de som utsettes for sosial dumping :) Forøvrig er det slik at hvis du jobber fra norsk base så er du på norsk grunn. Det er en grunn til at sleske-kjos prøver å omgås disse reglene med å fly langdistanserutene sine med base fra Thailand selv om alle flightene går fra skandinaviske og britiske land. Forøvrig er disse flyene registrerte i irland, de ansatte har base i thailand, er ansatte gjennom singaporeanske vikarbyrå og så videre. Det er en kynisk bøying av loven som har skapt stor furore i Amerika.

http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2013/08/21/ryanair-ma-folge-norsk-lov-i-norge

1058-NLH-NAI-infographic_web.jpg

Som jeg sier, å omgås loven er enkelt, og gjøres hver dag uten at mange av oss tenker på det :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg diskuterer ikke fly-greier (og er helt usannsynelig lei av at det blir dratt opp i alle debatter, uavhengig av tema). Jeg diskuterer dyr på utmarksbeite og bruk av folk til å gjete. De har krav på vanlig lønn. Å omgå loven er ihvertfall ikke normalt i det landbruksmiljøet jeg er i. Her betaler vi skikkelig lønn til både nordmenn og østeuropeere.

  • Like 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg diskuterer ikke fly-greier (og er helt usannsynelig lei av at det blir dratt opp i alle debatter, uavhengig av tema). Jeg diskuterer dyr på utmarksbeite og bruk av folk til å gjete. De har krav på vanlig lønn. Å omgå loven er ihvertfall ikke normalt i det landbruksmiljøet jeg er i. Her betaler vi skikkelig lønn til både nordmenn og østeuropeere.

Well shit, sorry at det mest åpenbare eksempelet på hvor enkelt det er å omgås norsk lov plager deg. Hvis du ikke takler å få tilsvar så bør du kanskje ikke komme med påstander som at de som jobber i norge har rett på norsk lønn og norske rettigheter. For faktum er at i dag så har de ikke det - og det er enkelt å omgås. Rederlig gjort av dere hvis dere har nordmenn og østeuropeere som ansettes på normale kontrakter, at DERE er rederlig betyr ikke at ALLE er rederlig, så det er ikke et argument for saken annet enn at jeg gjerne kan gi en godbit til dere for at dere er flinke :)

Forsøker å belyse et stort helsikkes samfunnsproblem, personlig har jeg og min familie arbeid som sannsynligvis aldri vil påvirkes av sosial dumping (heldigvis!) - men jeg synes det er et helt fucked up problem som jeg ikke vil at mine venner og bekjente skal utsettes for. Og at folk ikke vil ta det innover seg er kanskje den største trusselen….

Lenke til kommentar
Del på andre sider

… og derfor bør det være null stress og leie fattige til å gjete utmarksbeiterne våre? Vennligst relater til saken.

Det står helt greit og fint i tråden her.

Det kom en påstand om at å ansette gjetere til sauene på utmarksbeite i Norge ville være for dyrt, og at dette ville føre til fordyring av kjøttet og folk ikke kom til å kjøpe det. Jeg svarte:

*Nei, selv om kjøtt blir dyrere så har vi forbrukere vett til å forstå at kjøtt som kommer fra bonder som bryr seg er mer verdt enn billigskjit.

*Nei, å ansette en gjeter er ikke noe problem fordi det i dag er en utbredt kultur med underbetalte østeuropeere og asiatere som gjør drittjobber for oss.

*Nei, selv om man i en ideell verden tror at alle i Norge har rett på samme lønnsvikår og rettigheter så har de ikke det.

*Nei, selv om du nok en gang argumenterer for at dere har alt på stell, så er sosial dumping i Norge utbredt.

*Ja, det er faktisk det, se her på flere eksempler.

Og vips så var vi her da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Ad gjetere - jeg er litt usikker på hva man mener er reell lønn for gjetere, og hvorfor det skal være så mye dyrere enn f.eks. stallhjelp.

Jeg vet at stallhjelp nå til dags får kost og losji + rundt 1500 kroner i uka. Det burde være overkommelig for sauebønder når det er overkommelig for folk som driver med hest (det er i det minste pittelitt penger i sauedrift).

Og jeg tror kanskje det ikke bare er utlendinger som ville synes det var en helt grei ferie - 4 uker på en sæter, hvor man kan gå lange dagsturer og kose seg. Tror flere ville synes det var en ok ferie.

Det burde være gjennomførbart.

Det fungerer jo på geit, ku og hest.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ad gjetere - jeg er litt usikker på hva man mener er reell lønn for gjetere, og hvorfor det skal være så mye dyrere enn f.eks. stallhjelp.

Jeg vet at stallhjelp nå til dags får kost og losji + rundt 1500 kroner i uka. Det burde være overkommelig for sauebønder når det er overkommelig for folk som driver med hest (det er i det minste pittelitt penger i sauedrift).

Og jeg tror kanskje det ikke bare er utlendinger som ville synes det var en helt grei ferie - 4 uker på en sæter, hvor man kan gå lange dagsturer og kose seg. Tror flere ville synes det var en ok ferie.

Det burde være gjennomførbart.

Det fungerer jo på geit, ku og hest.

Hadde vært en ok ferie for min del - hvis jeg kunne hatt med hundene og de fikk være løse...
  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hadde vært en ok ferie for min del - hvis jeg kunne hatt med hundene og de fikk være løse...

Ja, det er jeg enig i :) Jeg har prøvd det. Jeg passet reinsdyr i Jotunheimen (turisme) en hel sommer da jeg var 16. Hadde med meg to hunder, gikk fantastiske turer og fikk minner for livet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I nyhetene nylig var det et innslag om en sauebonde i Nittedal, som har mistet en del sau pga rovdyr - men ikke nå lenger. Hun har gått til anskaffelse av en lama, og den passer på sauene !

Uansett- lama, vokterhunder, gjetere, utgiftene til dette blir neppe dyrere enn de usannsynlig høye beløpene bøndene får for "rovdyrtatte" sauer.

Og fremdeles syns jeg det var tullete av hundeeier å ha hunden løs i nærheten av Norges helligste dyr. En BC er ikke født sauerein, hvis det var det han trodde.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

At en gjeterhund faktisk gjeter er ikke truende per se.

Bare så vi har dette helt på det rene - det er ikke nevnt at denne hunden faktisk var gjeterhund, selv om det er en border collie så kommer fåtallet ut med kjennskap til hva den skal gjøre ved syn av sau. Selv en trent gjeterhund kan jage/virke truende/buse/bite sau. Hunder kan virke spesielt truende for sau som har erfaring med å bli jaget, noe som faktisk kan være tilfellet i dette området.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men nå er ikke sau på beite kun 4 uker iløpet av vår herlige Norske sommer, den er der i ca 5-6 mnd, fra vår til høst. Man kan jo absolutt ikke sammenligne sauer på utmarksbeite med hest,geit og melkekyr (for jeg regner med at ingen har gjetere til kvigene sine på utmarksbeite) Geitene vet når og hvor de skal melkes og er ikke på like stort område som sau (som regel inngjerdet) Kyr blir hentet for å melke, men de går på inngjerdete områder (som de rullerer på) som absolutt ikke er like store som utmarken sau går på. Hest har jeg ingen erfaring med, men de hestene som går oppi Romeriksåsen har ingen gjeter ihvertfall. De hestene som har gjeter har kanskje en inngjerdet innhegning de er i? Altså mindre enn utmarksbeitet til sauen. På et Fjordingbeite jeg vet om rullerer de på å sjekke hestene (altså ingen som bor der oppe sammen med dem) de er også inngjerdet og går ikke fritt.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men nå er ikke sau på beite kun 4 uker iløpet av vår herlige Norske sommer, den er der i ca 5-6 mnd, fra vår til høst. Man kan jo absolutt ikke sammenligne sauer på utmarksbeite med hest,geit og melkekyr (for jeg regner med at ingen har gjetere til kvigene sine på utmarksbeite) Geitene vet når og hvor de skal melkes og er ikke på like stort område som sau (som regel inngjerdet) Kyr blir hentet for å melke, men de går på inngjerdete områder (som de rullerer på) som absolutt ikke er like store som utmarken sau går på. Hest har jeg ingen erfaring med, men de hestene som går oppi Romeriksåsen har ingen gjeter ihvertfall. De hestene som har gjeter har kanskje en inngjerdet innhegning de er i? Altså mindre enn utmarksbeitet til sauen. På et Fjordingbeite jeg vet om rullerer de på å sjekke hestene (altså ingen som bor der oppe sammen med dem) de er også inngjerdet og går ikke fritt.

Kuene i skogen her har tilgang på like stort område som sauen :) De er på samme område! Men kuene ser ikke ut til å trekke like høyt opp på fjellet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kuene i skogen her har tilgang på like stort område som sauen :) De er på samme område! Men kuene ser ikke ut til å trekke like høyt opp på fjellet.

Joda, de trekker akkurat like mye opp på fjellet som sauene :) (Og da er jeg +1 som bekrefter at også ku går på utmarksbeite, iallefall på vårt land)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Joda, de trekker akkurat like mye opp på fjellet som sauene :) (Og da er jeg +1 som bekrefter at også ku går på utmarksbeite, iallefall på vårt land)

Jeg å vet om kuer som går på utmarksbeite

Edit: De jeg vet om er melkekyr på sommerferie i Jotunheimen altså blir ikke melket akkurat når dem er på beite

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...