Malamuten Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Hvor farlig er det å spise mat som har stått en god stund i romtemperatur? Glemte middagen på benken i går og vet ikke om jeg bør og heler å spise den nå.. Det er da rester fra middagen i går, ovnsbakt fisk og ovnsbakte rotgrønnsaker. Siter
laikamor Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Hvor farlig er det å spise mat som har stått en god stund i romtemperatur? Glemte middagen på benken i går og vet ikke om jeg bør og heler å spise den nå.. Det er da rester fra middagen i går, ovnsbakt fisk og ovnsbakte rotgrønnsaker. Jeg har spist middag som har stått på benken over natten mange ganger. Aldri blitt syk! Om det er anbefalt vet jeg ikke, men om fisken smaker normalt så hadde jeg ikke nølt med å spise. Grønnsakene tåler det nok hvertfall fint. 1 Siter
Zitka Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Melkeprodukter på benken i varmen ekke noe særlig, men ellers går det meste fint Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Siter
tutle Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Det er ikke anbefalt da bakterier florer kjappere i romtemperatur enn i kjøleskap, men det er ikke sånn kjempefarlig 1 Siter
lucy Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Jeg tror og det går helt fint. Mitt motto når det gjelder mat er at om det ser bra ut, lukter bra og smaker ra, så er det ok å spise Eneste er ris, det skal man visst være veldig forsiktig med å spise om ikke den er kjølt ned raskt og stått i kjøleskap, men ris er vel ikke så digg å varme opp igjen uansett. 1 Siter
Malamuten Skrevet 7. Mai 2015 Forfatter Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Litt betryggende Får se om jeg tørr da, jeg er så pinglette på sånt å kjenner jeg blir litt dårlig bare av å tenke på det Siter
Mirai Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Noe KAN være farlig, men sunn fornuft tenker jeg . http://www.nrk.no/livsstil/middagsrestene-kan-vaere-livsfarlige-1.11288007 Siter
Tuvane Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Jeg hadde ikke spist det... jeg har 30 studiepoeng i mattrygghet og vet litt for mye om hva som vokser og hvor fort det vokser i romtemperatur, og hvor syk man potensielt kan bli. 3 Siter
Stine Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Det hender titt og stadig at jeg glemmer en kjele med rester på benken, spiser det alltid dagen etter og jeg har aldri blitt dårlig i magen av det Lukter det og ser greit ut skal det ikke være noe problem, så lenge det ikke er ris. 3 Siter
Stine Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Og der oppdaga jeg at chilligryta fra igår fortsatt står på benken Siter
tmp Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Pizza(bunn), pasta, ris kan vel fort få farlige(!!) bakterier i romstemperaturer. Husker det var en sak i media for en stund siden om akkurat det. Ellers sier fornuften meg at fisk skal stå kaldt. Jeg hadde nok ikke spist det.. Siter
Čeahppi Skrevet 7. Mai 2015 Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Jeg fikk matforgiftning av veganske proteinbarer en gang. Trodde jeg skulle dø! Om det i utgangspunktet var gjennomvarmet over 70 grader, og lukter ok, så varm det veldig godt før du spiser det, så er du sikker på at ingenting fortsetter å formere seg i magen din, ihvertfall. Siter
Malamuten Skrevet 7. Mai 2015 Forfatter Rapporter Skrevet 7. Mai 2015 Det ble til at jeg spiste det. Er vell snart 4 timer siden nå og ingen antydning til å bli dårlig så tror det gikk bra. @Čeahppi har prøvd matforgiftning før jeg og å det er ikke kult. 4 Siter
Tricolor Skrevet 8. Mai 2015 Rapporter Skrevet 8. Mai 2015 Kommer an på romtemperaturen. Men kan noen forklare hva som er verre med pizzabunn oppbevart i romtemperatur enn brød og annen bakst? 1 Siter
tmp Skrevet 8. Mai 2015 Rapporter Skrevet 8. Mai 2015 Kommer an på romtemperaturen. Men kan noen forklare hva som er verre med pizzabunn oppbevart i romtemperatur enn brød og annen bakst? Godt poeng! ..det kan ikke jeg, bare leste det i sammenheng med at pasta og ris feks kunne være farlig. Siter
Gjest Skrevet 8. Mai 2015 Rapporter Skrevet 8. Mai 2015 Kommer an på romtemperaturen. Men kan noen forklare hva som er verre med pizzabunn oppbevart i romtemperatur enn brød og annen bakst? http://www.nrk.no/livsstil/middagsrestene-kan-vaere-livsfarlige-1.11288007 Forøvrig min favorittprofessor. Siter
Huldra Skrevet 14. Mai 2015 Rapporter Skrevet 14. Mai 2015 Spiser sånn hele tiden, aldri tenkt på at jeg kunne bli syk. Men det er kanskje litt som med hunder; det kommer an på hva man er vant til. 3 Siter
tonjek Skrevet 14. Mai 2015 Rapporter Skrevet 14. Mai 2015 Kjøtt og melkeprodukter som har stått noen timer, går i søpla her. Går sikkert vanligvis bra å spise det, men jeg tar ikke sjansen. Samboeren er en sånn person som ikke tenker stort over det, og spiser ting likevel. Tror aldri han har blitt syk av det. Men jeg blir helt dårlig bare av tanken uansett. Siter
Gjest Skrevet 15. Mai 2015 Rapporter Skrevet 15. Mai 2015 Spiser sånn hele tiden, aldri tenkt på at jeg kunne bli syk. Men det er kanskje litt som med hunder; det kommer an på hva man er vant til.Tja, det er ikke sånn man at man bygger opp resistens mot bakterielle forgiftninger og du har helt sikkert vært syk av maten en gang eller to. Det er bare det at de fleste tror de er syke av andre ting, når de egentlig er matforgiftet. Man kan bli syk av veldig mange forskjellige bakterier (og virus) med veldig varierende inkubasjonstid og symptombilde. Siter
Čeahppi Skrevet 15. Mai 2015 Rapporter Skrevet 15. Mai 2015 Men om maten i utgangspunktet var varmebehandlet nok til å kverke alle de vanlige bakteriene som følger med, og den ikke har vært i kontakt med det utstyret som ble brukt for å tilberede den før oppvarming, så må jo nye bakterier komme fra et sted før de kan føre til matforgiftning. Jeg er klar over at det er bakterier overalt, men de fleste er ikke luftbårne, og de færreste forårsaker sykdom. For å forgifte den må de altså komme seg oppi maten på et vis, om de ikke levde der fra før. Den vanligste forurensningen er luftbårne muggsoppsporer, og de formerer seg ikke så fort at de utgjør noen fare over natta. Derfor er det neppe livsfarlig å spise matrester som har stått på kjøkkenbenken over natta, om man varmer dem tilstrekkelig godt opp igjen. ..såfremt de lukter og smaker helt normalt. Rått kjøtt, derimot.. Jeg har ihvertfall aldri blitt syk av middagsrester jeg har glemt å sette i kjøleskapet etter at de har stått til avkjøling. Den ene gangen jeg ble matforgiftet (nåde!) var det raw, veganske proteinbarer som hadde ligget i fryseren i en uke. Aldri mer raw food! Vi kaster for mye mat. Siter
Guest Belgerpia Skrevet 15. Mai 2015 Rapporter Skrevet 15. Mai 2015 Altså - fårikål er best på 3. dagen - og den står ikke i kjøleskapet for å si det sånn, det har jeg aldri praktisert selv, ei heller har min mor praktisert det - ene og alene fordi det ikke finnes plass i kjøleskapet til kjelen.... jeg har aldri tenkt over det, jeg har spist fårikål med hjertens lyst i tre dager til ende - det lukter promp og ser ikke bra ut, og det er garantert at forråtnelsesprosessen er godt i gang dag tre *ler* - men yummy - nemas problemas. Ris og reker derimot, det går rett i bikkjene samme dagen - det spiser jeg ikke dag to etter kjøleskapoppbevaring. Siter
Gjest Skrevet 15. Mai 2015 Rapporter Skrevet 15. Mai 2015 Men om maten i utgangspunktet var varmebehandlet nok til å kverke alle de vanlige bakteriene som følger med, og den ikke har vært i kontakt med det utstyret som ble brukt for å tilberede den før oppvarming, så må jo nye bakterier komme fra et sted før de kan føre til matforgiftning. Jeg er klar over at det er bakterier overalt, men de fleste er ikke luftbårne, og de færreste forårsaker sykdom. For å forgifte den må de altså komme seg oppi maten på et vis, om de ikke levde der fra før. Den vanligste forurensningen er luftbårne muggsoppsporer, og de formerer seg ikke så fort at de utgjør noen fare over natta. Derfor er det neppe livsfarlig å spise matrester som har stått på kjøkkenbenken over natta, om man varmer dem tilstrekkelig godt opp igjen. ..såfremt de lukter og smaker helt normalt. Rått kjøtt, derimot.. Jeg har ihvertfall aldri blitt syk av middagsrester jeg har glemt å sette i kjøleskapet etter at de har stått til avkjøling. Den ene gangen jeg ble matforgiftet (nåde!) var det raw, veganske proteinbarer som hadde ligget i fryseren i en uke. Aldri mer raw food! Vi kaster for mye mat. Kan du ikke lese linken jeg la ut over her? : Det forklarer veldig greit. Siter
Čeahppi Skrevet 15. Mai 2015 Rapporter Skrevet 15. Mai 2015 Kan du ikke lese linken jeg la ut over her? : Det forklarer veldig greit. 26 utbrudd på 6 år. Hvor mange trafikkulykker har vi hatt i Norge på 6 år? ..og da må vi regne med de ulykkene der ingen dør eller blir permanent skadd, for denne bakterien gir svært sjelden dødsfall. Her står mer om den: http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_6493&Main_6157=6287:0:25,5499&MainContent_6287=6493:0:25,6833&Content_6493=6441:82657::0:6446:9:::0:0 Siter
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.