Gå til innhold
Hundesonen.no

Å hente valpen "for tidlig"


Kira2021
 Share

Recommended Posts

Hei dere. Jeg er ny her og skriver mitt første innlegg. Vi skal få valp hjem i nær fremtid. Valpen er nå litt over 6 uker, og oppdretter sier det er best for valpen å bli hentet når den er rundt 7. 

Jeg har lest masse om dette, og er klar over både NKKs etiske retningslinjer, og at de aller fleste anbefaler at valpen er hos sin mor og søsken i minimum 8 uker. Så dette trenger jeg ikke diskusjon på, da jeg forstår hvorfor og er enig. MEN - stiller det seg annerledes i denne situasjonen:

Oppdretter mener hun etter mange års oppdrett, kan skille dette kullet fra tidligere kull- og mener disse er klare for å flytte rundt 7 ukers alder. Moren begynte avvenning tidlig, og den siste tiden har hun bare vært kjapt innom valpene en gang per dag for å tømme pattene. Det er nå tomt for melk, og oppdretter har gitt meg beskjed om at moren skal holdes vekk fra valpene fremover. De andre søsknene skal hentes rundt 7 ukers alder.

Jeg har spurt om valpene får noe trening på renslighet eller annet, det har jeg ikke inntrykk av at de får, så dette venter til de hentes til sine nye hjem.

Skjønner at hovedhensikten med å vente til 8 uker er sosialisering og "oppdragelse" av mor og å være med søsken, men dersom moren er tatt vekk fra dem, og søsken forsvinner tidlig, er det ikke best å hente hjem vår litt pjokk også da? Til masse oppmerksomhet, trening og starte det nye livet. 

Det er ikke aktuelt å bytte oppdretter og finne annen valp. Vi er allerede glad i den lille vi skal få (og ikke så lett å bare finne en annen valp heller, i disse dager med lang ventetid). 

Så, i gitte situasjon, når ville du hentet valpen hvis det var deg? Så snart som mulig, ved 7 uker, 7 og en halv, eller 8 uker? 

Kan også legge til den praktiske biten, selv om det selvsagt er underordnet. Hadde vært fantastisk fint for oss å få brukt påskeferien på valpen, da kan vi alle være hjemme med valpen på fulltid. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker at jeg ville prøvd å utsette lengst mulig å hente valpen til den er 8 uker. Jeg syns det er bedre med for eksempel 7 uker + 5 dager, enn 7 uker + 1 dag. Jeg tenker at selv om valpen er lite med sin mor, så har den godt å være med sine kullsøsken. En ukes utvikling hos en valp er mye for en ung valp.

Jeg hentet min første valp 7 uker + 5 dager. Gikk greit det, men det er forskjeller på valper da

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det flere ting som skurrer litt for meg.

Valpen får også masse sosialisering gjennom å være med søsknene, ikke bare moren. Selv om dere venter, hvis de andre hentes tidlig, så taper der en del der. Selv om det såklart er "kull" på en eller to valper som også har greid seg fint. Men det krever mer av oppdretter når moren er "ferdig" med valpene, og det blir mer jobb på dem med håndtering og sosialisering av valpene. Det bør en god oppdretter ta på seg.

Oppdretter sier at de ikke får noe renslighetstrening. Hva annet får de, eller får de ikke, av miljøtrening? Har de kjørt bil mer enn den éne gangen de har vært til veterinær for siste sjekk og chipping? Har de vært ute? Har de møtt barn, folk og hunder utenom husholdningen?

Jeg hentet min første hund ved 8 uker. Han er i utgangspunktet en litt utrygg type og kunne nok hatt godt av lengre.

Av praktiske årsaker fikk vi andre hunden da han var 10 uker, og det var himmel og hav i forskjell. Han var nesten stueren, og tryggheten selv i de fleste situasjoner. Jeg kommer aldri til å hente valp før 8 uker, og om mulig vente lengre.

Nå er det såklart forskjell både på kull og individer, men med mindre du har noen grunn til å tro at dette er en spesielt trygg og moden valp så ville jeg ventet. Hvis du ikke vet svaret på det jeg spør om med miljøtrening bør du også spørre om det. Jeg skjønner at dere har knyttet dere til denne valpen, men dere skal leve med den i kanskje 15-20 år framover. Å  måtte bruke mange eller alle av de årene for å trene eller tilrettelegge for en utrygg hund er ikke noe gøy, det er det flere her inne som kan bekrefte.

Du nevner også at dere alle kan være hjemme med hunden i påsken - jeg håper at dere har tenkt å være hjemme med valpen noen uker uansett når dere får den?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

27 minutter siden, simira skrev:

Du nevner også at dere alle kan være hjemme med hunden i påsken - jeg håper at dere har tenkt å være hjemme med valpen noen uker uansett når dere får den?

 

Hei, så klart, jeg skal være hjemme på fulltid i tiden fremover. Men i påsken har hele familien fri. 
 

Takk for synspunktene :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beklager, her er det så mange røde flagg at jeg ikke kan la være å ta det opp. Det er en grunn til at 8 uker er minimum anbefalte alder ved salg, den er ikke satt tilfeldig. Jeg har aldri vært borti en oppdretter som har skilt mor helt fra valpene sine, selv ikke når jeg har hentet ved 8-9 ukers alder. At valpene ikke ser ut til å få noe slags miljøtrening eller renslighetstrening gjør at jeg også undrer meg over hva slags miljø og forhold disse valpene vokser opp under.

Det finnes ikke noe du kan gjøre for å erstatte en dårlig start på livet. Dere risikerer å kjøpe dere ganske store problemer med denne valpen, så være forberedt på det. Dersom valpen blir alene uten mor og kullsøsken ser jeg ikke vitsen med å la den være lenger hos oppdretter, men samtidig tenker jeg at dere støtter en veldig stygg avlspraksis ved å i det hele tatt kjøpe fra dette stedet.

  • Like 7
  • Thanks 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har dere vært på besøk hos valpene?

Får helt ærlig ganske dårlig følelse på det du skriver, og hadde ikke blitt overrasket om det kom frem at valpene var smuglet inn fra en valpefabrikk.

Det at det er lange ventelister rundt omkring gjør at flere driver useriøst oppdrett, og noen er kun ute etter å tjene penger fort. Derfor er det ekstra viktig å være skeptisk og sjekke alt grundig akkurat nå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar alle sammen. Valpene er ikke smuglet og jeg synes det virker som valpene har det bra per i dag. Har fulgt dem underveis og jeg kjenner oppdretter. Eneste jeg lurte på var egentlig når man burde hente valpen, gitt at den ikke er med mor og at søsken forsvinner tidlig... Om det da er likegreit å hente vi også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker at da er "skaden" gjort, og du kan antageligvis gjøre en like bra jobb med miljøtrening av valpen. Jeg ville lagt litt ekstra innsats i sosialisering med jevngamle valper, kanskje prøve å avtale møter med søsknene eller noe. Samt voksne, trygge hunder.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, simira skrev:

Jeg tenker at da er "skaden" gjort, og du kan antageligvis gjøre en like bra jobb med miljøtrening av valpen. Jeg ville lagt litt ekstra innsats i sosialisering med jevngamle valper, kanskje prøve å avtale møter med søsknene eller noe. Samt voksne, trygge hunder.

Takk for tips Simira :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Tyttebæra, påpeker noe veldig viktig her, nemlig at man støtter en stygg avlspraksis ved å kjøpe fra en slik oppdretter!  Som allerede nevnt av flere, det er flere røde flagg her. For meg er de ‘rødeste’ at man skiller mor fra hvalpene så tidlig og da er spørsmålet hvorfor? Ikke alle tisper burde avles på og forklaringen med at mor har ‘mistet interessen’ kan være en pen måte å omskrive alvorlige brister. Uansett om tispa nå har mistet interessen, så burde hvalpene IKKE skilles fra hverandre før absolutt minimum 8 uker, helst lengre. Særdeles i et slikt tilfelle der mor skilles fra hvalpene før tiden. 
 

En hund skal man forhåpentligvis ha i mange år og da tenker jeg at det er greit for  både eier og ikke minst hunden, at utgangspunktet er bra. Det er mye shady oppdrett rundt omkring, ingen grunn til å støtte slikt. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, og gratulerer med valpekjøp. :) må si at umiddlebart så reagerer jeg likt med veldig mange i tråden her. Høres ut som oppdretter pynter på realiteten her, men selvfølgelg umulig å dømme basert på så lite informasjon. Skjønner hva de mener med at man ikke bør støtte oppdrett der man kan mistenke at økonomiske motiver ligger bak eller at de pusher det litt for langt med sin tispe - det høres litt shady ut sånn du beskriver det. Men jeg skjønner også din posisjon - ikke aktuelt å snu ryggen til den lille valpen din nå. Det er jo ikke akkurat et kjøleskap du kjøper. Men de her rett - den første sosialiseringen er jo utrolig viktig. Dersom du er trygg på at valpen får miljøtrening nok og god oppfølging, og at den fortsatt får tid med mor om enn litt begrenset så kan du jo la den bli. Hvis du er i tvil om hvor god oppfølgingen er der så ville jeg som Simira  tatt den hjem og heller gjort mitt beste for å kompensere med masse trygg voksen hund-omgang, sosialisering og miljøtrening. Så har du i alle fall kontroll  og kan kompensere så godt du kan. Er det noen av de andre valpekjøperne som bor i nærheten som du kan møte? Sett deg godt inn i miljøtreningsbehov, og legg en plan. Du får mye igjen for å investere ekstra i denne fasen! Eller dvs - du får masse problemer i mange år om du tar for lett på det.. :)

Så ville jeg nok vært ganske tydelig med oppdretter på hva du synes om praksisen. Lykke til! 

:)

  

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hentet min første valp da hun var knapt 7 uker pga søsken og mor allerede var borte. Hun ble en fin hund, men jeg hadde fullt fokus på sosialisering og miljøtrening fra jeg fikk henne. Jeg tenker at om dere et klar over viktigheten av dette så kan dere gjøre mye av denne jobben bedre selv (enn det høres ut som oppdretter vil gjøre for dere).

Min nåværende hund fikk jeg når hun var 10,5 uke gammel og det syntes jeg var mye bedre. Hun var mer selvstendig, ble stueren raskere og er generelt veldig trygg. Jeg vil for fremtiden ønske at valpen skal være lengst mulig med søsken og mor, men det er ikke alltid det lar seg gjøre selvfølgelig.

  • Like 1
  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 timer siden, Vibb skrev:

Er det noen av de andre valpekjøperne som bor i nærheten som du kan møte?

Ja, fler av søsken i samme by, tenker å holde kontakten med dem. Tenker dette skal gå fint, og jeg setter av all min tid den første tiden til det beste for valpen. Takk for ditt synspunkt. 

  • Thanks 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hentet for mange år siden en valp på 6 uker. Det gikk helt fint, var den tryggeste og fineste hunden en kan få.  Var med på alt familien gjorde fra dag 1 og hun var den beste til siste slutt 16,5 år gammel.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 timer siden, MollyC skrev:

Jeg hentet for mange år siden en valp på 6 uker. Det gikk helt fint, var den tryggeste og fineste hunden en kan få.  Var med på alt familien gjorde fra dag 1 og hun var den beste til siste slutt 16,5 år gammel.

Fint å lese at det kan gå bra også :) Trenger ikke være helt krise dette her. Takk for at du delte din erfaring. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 3/27/2021 at 12:53 PM, Kira2021 said:

Fint å lese at det kan gå bra også :) Trenger ikke være helt krise dette her. Takk for at du delte din erfaring. 

Jeg tror det kommer helt an på individet og rase. Min første hund hentet vi hjem da hun var 7 uker. Dessverre kunne vi da veldig lite om hund (jeg var 16 og mine foreldre hadde ikke hatt hund før), så hun ble 8 timer alene hjemme fra dagen etter, etter anbefaling fra oppdretter.... det var et mirakel at det gikk fint, men hun var en utrolig stødig labrador som mot alle odds taklet det.

De to neste hundene har jeg hentet ved 10 ukers alder, fordi det var det som passet best for meg mtp fri/ferie. Disse to fikk samme alenetreningen, helt etter boka. Første endte opp med heftig sep.angst og han jeg har nå er så godt som perfekt. Så ja, det er veldig ulikt hvordan de takler det her. Men jeg ville absolutt ikke anbefalt å hente en valp under 8 uker. Det er studier som støtter opp under denne anbefalingen så det er absolutt det beste om oppdretter kan ha den en uke eller to ekstra

Lenke til kommentar
Del på andre sider

image.thumb.jpeg.534573a9192f955d4690babb3b14d992.jpeg
 

Dette står på nkk.no 

https://www.nkk.no/getfile.php/13193696-1494239697/Dokumenter/Registrering/Eierskifte/Kjop-og-salg.pdf

Isolert sett ville jeg ikke vært bekymret for å hente en valp som var blitt 7 uker, men mer bekymret for at mor ikke lenger brydde seg om valpene sine.

Enig med tanken om at så lenge kullsøsknene skulle hentes samme tid, så ville jeg også ha hentet min.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis alt annet med oppdretteren var tipp topp, helsetester, at de avler på rasetypiske hunder, setter mentalitet høyt, avler for å fremme rasen, så hadde jeg kunnet se "mellom fingrene" på at oppdretter skiller mor fra valper såpass tidlig. Men om det er noe annet som skurrer i tillegg, så ville jeg styrt unna. Men har dere allerede bestemt dere, så ville jeg iaf ventet til de andre valpene lir hentet, også som mange andre her sier, enten sørge for gjevnlige møter med søsken, eller finne andre trygge sosiale valper eller voksene hunder som kan hjelpe til med sosialisering. Er valpen en trygg og sosial valp i utgangaspunktet tenker jeg at det ikke har så mye å si om den flytter ved 7 ukers alder. Men er det en litt usikker valp, så kan det nok kanskje ha litt mer å si. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Viktig å være OBS.
Vi hentet valp som var 7 uker + et par dager.
Jeg var jo skeptisk, men har den tryggeste hund. Fortsatte sosialisering selv, og ble kjent med de andre valpekjøperne også så de kunne treffes.

Så det gikk bra for oss. Men kan gå dårlig for andre.
Det kommer an på individet også.

Vår oppdretter var selv veterinær, så vi kunne stole på henne følte jeg. Og tok da imot denne valpen litt før det vi egentlig tenkte var riktig (8 uker).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Eurasier, og sannsynligvis pyrineer, er ikke hunder jeg vil anbefale om man har noe ambisjoner i hundesport. Bichon utgår på bjeffingen. Det er (heldigvis!) forskjell på raser, og det er en grunn til at noen raser går igjen, på godt og vondt. Av gruppe 1 har du jo colle, lang- og korthår. Det har vært noe mentale svakheter på dem, men jeg har inntrykk av at det bedres. Det er himla mye røyting og børsting. Og så vil jeg generelt sett fraråde sports/jaktvarianter av rasene. Alle disse er aktive bruksraser som tåler å brukes en god del uten å være hypervarianten. Noen av jaktvariantene har mye stress og dårligere mentalitet. Det er ikke alle som får dem til, og jeg synes helt ærlig at de bør være hos noen som jakter, eller minimum satser mye på hundesport.
    • Hahaha! Har tenkt lenge for å klare komme på noen raser å supplere med. Det er alltid golden, labrador og springer som foreslås, fordi de er hva de er, og de andre rasene er det ikke.  Det ble vanskelig. Raser med masse, tykk pels vil ikke jogge i varmen, så pyrineer og eurasier utgår på det.  Bichon? De individene jeg har møtt har vært fine og gitt et inntrykk av rasen som fin. Jeg kommer heller ikke på flere raser som passer alle kriteriene like godt som de Simira nevner.  Aldri hørt om en kjip labrador, men det ble avlet noen lite rasetypiske og dårlige golden under store popularitetsbølger, og det finnes visst sure og gretne springere også. Velg oppdretter med omhu.    Edit: "retrieverne" ville jeg unntatt Nova Scotia Duck Tolling, Curly Coated og Chesapeak Bay fra. De to første er ihvertfall noe annet enn typisk lab og golden. Nervøsitet blant første, vokt på andre. Siste er jeg usikker på, men den er sjelden, og det er sikkert en grunn til det. 
    • Jeg er enig med resten. Om man har økonomi selv til dekke mye er det jo veldig bra!   Dyrlege prisene har økt ganske så mye de siste årene da så det jeg betalte for operasjon av kreft kul i 2016 til forrvge hunden min var ca det samme jeg nylig betalte til hun jeg har nå for ørerens under lett bedøvelse og blodprøve 11300-,   Jeg har ikke økonomi til ikke ha forsikring med de prisene som er nå. Har hatt Agria siden 2006 og er godt fornøyd med de.Har ikke brukt de så alt for mye men,endel har det jo blitt. Årssummen øker jo jevnt og trutt der også selv om rasen jeg har ike er den dyreste forsikre. Var på litt over 4000,- for 8 år siden nå er den på 8000,-
    • Med tanke på ønske om terapihund, hundesport og familieliv så tenker jeg jo at retrieverene, eventuelt engelsk springer spaniel eller storpuddel, er generelt gode alternativer. Husk også at barn under 16 ikke skal ha selvstendig ansvar for hund. Det er litt rom for tolkning der, men jeg ville ihvertfall gjort en seriøs vurdering på hvordan barnet vil takle og håndtere en uventet situasjon på tur, om hunden kommer seg løs og skremmer noen, blir angrepet av en annen hund, jager vilt e.l.
    • Hei! Vi er en familie på 6, 4 barn fra 15år til 1år. Jeg er hovedsakelig den som har lyst på hund, og det vil nok jeg som hovedsakelig har ansvar for både luftig og trening. Håper også at de to eldste på 15 og 12 skal kunne lufte uten problem. Jeg har tidligere hatt flere hunder i hus, blant annet Border Collie, Rottweiler, Dobermann-blanding og Chihuahua. Jeg trives nok best med hunder i gruppe 1, men ønsker meg nå noe mer stødig, uten for mye risiko for mentale brister, vokt osv.  Jeg kommer nok heller ikke til å være like aktiv på trenings fronten, selv om jeg har et ønske om både lp og agility på hobbybasis.    Hunden vil hovedsakelig være familiehund, og være en del av hverdagskaoset, med masse lek og moro, følging på fotballtreninger, en joggetur i ny og ne, lengre turer i helger. Min store lidenskap er hund, så mentalttrening vil bli lagt inn litt hit og dit innimellom.    Den må tåle besøk, nye situasjoner og helst ikke ty til bjeffing ved hver minste ting. Vet at dette er ting som også må trenes på, men ønsker en rase der det er 90% sjanse for å lykkes enn 10%. Hvilke raser tenker dere kan passe inn hos oss? Har også en drøm om å utdanne denne hunden til terapi hund, men det vil tiden vise.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...