Gå til innhold
Hundesonen.no

Recommended Posts

Skrevet

Vi kjøper sjeldent økologisk melk, men det er fordi jeg bare kan bruke laktosefri melk og så kjøper vi Q-melk når vi skal ha vanlig melk fordi bøndene på mannens side av familien leverer til Q. Hadde Q hatt laktosefri og økologisk hadde vi nok kjøpt det.

 

  • Svar 103
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Uten plantevernmidler og kunstgjødsel er ikke grunn til å velge økologisk. Naturlig er ikke alltid bedre, og det er vel også vist nå at en del økologiske midler er mer skadelige for naturen enn kunsti

Jeg må bare spørre siden flere sier at de kjøper Q fordi de vil støtte oppom de mindre. Tenker dere over at Q-meieriene for det meste kun får melk fra de største gårdene fordi det er det som lønner se

Akkurat det med at kalven får være med kua i noen dager, i steden for å bli skilt med en gang, er jo bare stygt gjort. Rekker akkurat å knytte bånd, før de skilles. Nå finnes det økologiske bønder som

Skrevet

Jeg må bare spørre siden flere sier at de kjøper Q fordi de vil støtte oppom de mindre. Tenker dere over at Q-meieriene for det meste kun får melk fra de største gårdene fordi det er det som lønner seg? Mens det er Tine som henter melk fra de minste bøndene fordi de har henteplikt og må hente fra alle selv om de har 10 eller 100 melkekyr og uansett hvor langt ute i gokk det er. Jeg vet om flere små bønder som var åpne for å levere til Q-meieriene men hvor de nektet å hente fordi de hadde for få dyr eller det var for langt fra en hovedvei.

Sent fra min Nexus 5X via Tapatalk

  • Like 13
Skrevet
17 minutter siden, Polfarer skrev:

Jeg må bare spørre siden flere sier at de kjøper Q fordi de vil støtte oppom de mindre. Tenker dere over at Q-meieriene for det meste kun får melk fra de største gårdene fordi det er det som lønner seg? Mens det er Tine som henter melk fra de minste bøndene fordi de har henteplikt og må hente fra alle selv om de har 10 eller 100 melkekyr og uansett hvor langt ute i gokk det er. Jeg vet om flere små bønder som var åpne for å levere til Q-meieriene men hvor de nektet å hente fordi de hadde for få dyr eller det var for langt fra en hovedvei.

Sent fra min Nexus 5X via Tapatalk
 

Dette er grunnen til at eg alltid kjøper Tine. :D Fine Tine. Og så kjøper eg helst mjølk som heiter mjølk, og likar best H-mjølk og kulturmjølk. Skal ikkje vere lett å gjere alle til lags. Har kjøpt økologisk, kjem sikkert til å gjere det att og, men skal ærleg innrømme at når økologisk ofte vert dytta vekk i eit hjørne, så går eg ikkje og leitar.

 

I gamle dagar, då eg jobba i fjøs, hadde "mine" bønder mellom fem og seksten mjølkekyr. Dei fleste kring åtte. Utan Tine hadde ikkje desse overlevd. Den eine dreiv økologisk forresten, kan ikkje sei det var noko større forskjell mellom hass husdyrhald og dei andre, då var det større forskjellar mellom dei "vanlege" bøndene. Dei fekk ein anna type kraftfor hugsar eg, men det var i hovudsak alt. Det er nærare 20 år sidan da, så kan jo ha skjedd mykje der sidan dess.

  • Like 6
Skrevet
19 timer siden, Raksha skrev:

Resten syns jeg stort sett bare er positivt med økologisk, akkurat det økologiske aspektet med kunstgjødsel osv kan jeg for lite om. Men båsfjøs er min kjepphest i konvensjonell drift, jeg misliker intenst båsfjøs. :aww:   Nå har vi løsdriftsfjøs og kyrne har god plass, si den det er dimensjonert for betraktelig flere dyr enn vi faktisk har. At kalven får pulver fremfor fersk melk ser jeg ikke på som noe big deal - melkerstatning i dag er av god kvalitet og går ikke utover kalven på noe vis så vidt jeg har fått med meg, så lenge kalven får råmelka fra mor først.

 

Når det er sagt så er det ikke bare positive sider med løsdrift, kyr har ganske heftig rangordning, og det blir skader og "krangling". Det er og forsket lite på trivsel i løsdriftsfjøs. 

 

 

Folk flest har jo gode argumenter for at MME er innafor til menneskebarn ( noe jeg selvsagt er enig i hvis morsmelk ikke er tilgjengelig/i nok mengde). Så hvorfor er pulvermelk ikke bra nok for kalver?

Under agronomutdanningen var vi på besøk i både løsdrift og båsfjøs. En interessant observasjon vi gjorde, var at det var gjennomgående flere kuer med adferd som skyldes stress/ mistrivsel ( tungerulling, vedvarende slikking på innredning eller vegg osv) i løsdrift enn i båsfjøs. Kanskje de føler seg mindre trygge på grunn av rangsystem?

Når det er sagt, jeg skulle selvsagt ønske at vi hadde løsdrift istedetfor bås. Men økonomien har aldri tillatt nybygg hos oss.

Jeg kjøper aldri Q, av samme grunn som @Raksha. Tine er, i tillegg til å ha plikt til å hente i kriker og kroker og på helligdager, også pliktige til å hente eller levere til Q alt etter om Q har behov eller overskudd.

Vi kjøper bare melk når vi ikke har melk på tanken.

  • Like 4
Skrevet
Akkurat nå, Siri skrev:

Melk fra tanken er den eneste melka jeg har likt... :aww: 

Det er forskjell på tankmelk også, faktisk. Landbruksvikaren drikker melk på de forskjellige gårdene han jobber, og sier at det er forskjell i smak.

Men, ja, jeg kan hive innpå flere glass med tankmelk. Helst når muggen ikke er full, forhåpentligvis har førstemann fått mesteparten av fettet?

 

Forresten, hvor mye vitaminer og mineraler ( fettløselige) går man glipp av når melkefettet blir fjernet?

Skrevet

Jeg har helt slutta med kumelk, unntatt rømme og hvitost, etter at jeg fikk tilgang på geitemelk på tank. Den er så fet og søt at bakst oppnår helt nye høyder, kakao er som smeltet sjokolade og jeg har sluttet med søtning i svart te. Og ja, det er forskjell fra tank til tank, jeg foretrekker helt klart en av bøndene mine sin melk framfor de andres. De fores og stelles rimelig likt (faktisk økologisk med unntak av kraftforet) men favoritten har hatt et lengre avlsarbeid med testing av genet for frie fettsyrer, så den besetningen er oppe i 93% homozygot for negativ frie fettsyrer. Selv fetaost kjøper jeg lokalt av en som har fått tillatelse til å lage det av upasteurisert melk. 

Smør skal jeg kjerne selv i feb/mars av geitråmelk, hittil har jeg fått det av en av bøndene som hadde kjnna for mye i fjor. 

 

  • Like 6
Skrevet
46 minutter siden, Tricolor skrev:

Det er forskjell på tankmelk også, faktisk. Landbruksvikaren drikker melk på de forskjellige gårdene han jobber, og sier at det er forskjell i smak.

Det kan jeg nok tro ja. Jeg har bare smakt fra en tank... for mange år siden :D. Melk er liksom ikke det som står på handlelista - om jeg ikke skal lage pannekaker da :aww: 

46 minutter siden, Tricolor skrev:

Men, ja, jeg kan hive innpå flere glass med tankmelk. Helst når muggen ikke er full, forhåpentligvis har førstemann fått mesteparten av fettet?

:lol: 

Skrevet

Jaaa, tankmjølk! Herlighet for ein smaksforskjell fra kartong! Fy søren det savnar eg. :D Definitivt forskjell frå gard til gard. Og geitmjølk er alvorlig undervurdert!

  • Like 1
Skrevet
1 time siden, tulip skrev:

Jeg har helt slutta med kumelk, unntatt rømme og hvitost, etter at jeg fikk tilgang på geitemelk på tank. Den er så fet og søt at bakst oppnår helt nye høyder, kakao er som smeltet sjokolade og jeg har sluttet med søtning i svart te. Og ja, det er forskjell fra tank til tank, jeg foretrekker helt klart en av bøndene mine sin melk framfor de andres. De fores og stelles rimelig likt (faktisk økologisk med unntak av kraftforet) men favoritten har hatt et lengre avlsarbeid med testing av genet for frie fettsyrer, så den besetningen er oppe i 93% homozygot for negativ frie fettsyrer. Selv fetaost kjøper jeg lokalt av en som har fått tillatelse til å lage det av upasteurisert melk. 

Smør skal jeg kjerne selv i feb/mars av geitråmelk, hittil har jeg fått det av en av bøndene som hadde kjnna for mye i fjor. 

 

Ååå, du er heldig! Geitemelk, altså :wub:

  • Like 1
Skrevet
2 timer siden, Tricolor skrev:

Folk flest har jo gode argumenter for at MME er innafor til menneskebarn ( noe jeg selvsagt er enig i hvis morsmelk ikke er tilgjengelig/i nok mengde). Så hvorfor er pulvermelk ikke bra nok for kalver?

Under agronomutdanningen var vi på besøk i både løsdrift og båsfjøs. En interessant observasjon vi gjorde, var at det var gjennomgående flere kuer med adferd som skyldes stress/ mistrivsel ( tungerulling, vedvarende slikking på innredning eller vegg osv) i løsdrift enn i båsfjøs. Kanskje de føler seg mindre trygge på grunn av rangsystem?

Når det er sagt, jeg skulle selvsagt ønske at vi hadde løsdrift istedetfor bås. Men økonomien har aldri tillatt nybygg hos oss.

Jeg kjøper aldri Q, av samme grunn som @Raksha. Tine er, i tillegg til å ha plikt til å hente i kriker og kroker og på helligdager, også pliktige til å hente eller levere til Q alt etter om Q har behov eller overskudd.

Vi kjøper bare melk når vi ikke har melk på tanken.

Enig, ungen min er vokst opp på delamming og mme :aww::lol: 

Vi hadde jo ei ku som mistrivdes veldig på løsfrift, hun følte seg nok ikke trygg. Fant til slutt en støttekontakt hun hang med konstant (etter å ha fått fri fra løsdrifta en stund), så det forundrer meg ikke. Men de fleste vi har stortrives da, og ingen stereotypatferd som jeg har observert. Dog har vi mista dyr som har fått seg en trøkk under riing og herjing.  

Jeg liker ikke båsfjøs, det står jeg for, men det betyr jo ikke at alt er rosenrødt i løsdrift. Og har full forståelse for økonomisk sperre for å bygge nytt fjøs. 

 

  • Like 1
Skrevet
Delvis etter "osteskandalen", og fordi jeg liker å støtte de mindre produsentene. Tine har så stort marked med skolemelk, i barnehager osv i tillegg til det de selger i butikken, så jeg velger å støtte Q.

Hva med Rørosmeieriet? De er vel like små (og alle produktene er økologiske )[emoji4]
Skrevet
Jeg har helt slutta med kumelk, unntatt rømme og hvitost, etter at jeg fikk tilgang på geitemelk på tank. Den er så fet og søt at bakst oppnår helt nye høyder, kakao er som smeltet sjokolade og jeg har sluttet med søtning i svart te. Og ja, det er forskjell fra tank til tank, jeg foretrekker helt klart en av bøndene mine sin melk framfor de andres. De fores og stelles rimelig likt (faktisk økologisk med unntak av kraftforet) men favoritten har hatt et lengre avlsarbeid med testing av genet for frie fettsyrer, så den besetningen er oppe i 93% homozygot for negativ frie fettsyrer. Selv fetaost kjøper jeg lokalt av en som har fått tillatelse til å lage det av upasteurisert melk. 
Smør skal jeg kjerne selv i feb/mars av geitråmelk, hittil har jeg fått det av en av bøndene som hadde kjnna for mye i fjor. 
 

Smaker ikke alt veldig geit da? Eller iallefall med et snev av geit?
Skrevet

Smaker ikke alt veldig geit da? Eller iallefall med et snev av geit?

Jeg synes at melk fra silofôra geiter smaker surt. Melk fra geit som er fôra på fersk gress er veldig godt. Deformert drikker jeg bare geitemelk på sætra :)

Sent fra min Nexus 5X via Tapatalk

Skrevet
Når du er deformert ja [emoji23]

[emoji38]

Jada, sånn går det det noe man diskuterer deformerte kalver og prøver å skrive noe samtidig [emoji38]

Sent fra min Nexus 5X via Tapatalk

  • Like 1
Skrevet

Selv drikker jeg ikke eller svært lite melk (bruker litt i matlaging etc, men min samboer drikker dette) og ønsker absolutt å kjøpe økologisk fordi det er litt mer dyrevennlig - men ofte finner jeg ikke den økologiske i butikkene jeg handler, dessverre, men kjøper det jo de gangene det er et alternativ.

Jeg har sammenliknet prisene tidligere og den økologiske har vært billigere enn vanlig og da der hvor jeg har vært.

Skrevet
2 timer siden, Lola Pagola skrev:


Hva med Rørosmeieriet? De er vel like små (og alle produktene er økologiske )emoji4.png

Men de kommer ikke i 1,75 liters kartonger :ahappy:

Skrevet
På 23.11.2016 at 2:42 PM, Lola Pagola skrev:

Dette med at kuene får komme ut hele året synes jeg er veldig fint, sier ikke at alle konvensjonelle melkebønder holder dem inne ett halvt år, men her i området er det iallefall stor stas med kuslipp, der man ser de glade kuene endelig få røre på seg etter 6 mnd uten å se himmelen. Det er bare trist synes jeg. 

 

Å, da skulle du møtt melkekuene på Vidaråsen (kanskje du har det?). De er happy kuer med muligheter for å gå ut som de vil. De har en innhegning inn mot gården og et stort beite på baksiden av fjøset. Og god plass inne i fjøset. Masse valgfrihet. De gir økologisk melk :ahappy:

cimg7408.jpg?w=300&h=225

 

 

Jeg handler alltid økologisk melk, og prøver å handle mest mulig økologisk ellers også. Men en del er fortsatt for dyrt dessverre.

  • Like 2
Skrevet

Økomelk hentes av egne biler ja. I noen få utkantsområder av landet så har de ikke egen økomelk. Da får økobøndene betalt for økologisk melk, men den blandes med konvensjonell melk og selges ut som konvensjonell melk. Altså er det mulig å få økomelk i vanlig melk, men aldri motsatt.

  • Like 5
Skrevet
På 24.11.2016 at 9:45 PM, SaraS skrev:

Å, da skulle du møtt melkekuene på Vidaråsen (kanskje du har det?). De er happy kuer med muligheter for å gå ut som de vil. De har en innhegning inn mot gården og et stort beite på baksiden av fjøset. Og god plass inne i fjøset. Masse valgfrihet. De gir økologisk melk :ahappy:

cimg7408.jpg?w=300&h=225

 

 

Jeg handler alltid økologisk melk, og prøver å handle mest mulig økologisk ellers også. Men en del er fortsatt for dyrt dessverre.

Nei har aldri vært der faktisk, men vet om stedet :-) Sånn skulle alle kuer hatt det, et verdig liv i bytte mot all melka de produserer til oss. 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Med denne innstillingen kommer du til å få mange overraskelser i hundeholdet ditt i årene som kommer:) 
    • Tenker at du først og fremst må stikke fingeren i jorda å innse hva slags gener valpen din har. Alle disse tre rasene har grunnleggende mye jaktinstinkt. Alt beror seg ikke på at du er flink til å trene hunden din i valpestadiet. Om du har valp etter foreldredyr/linjer med mye stress og lite impulskontroll har du mildt sagt en jobb foran deg Jeg hadde aldri, ALDRI stolt på min amerikanske bulldog alene rundt små dyr eller katter. Det ville høyst sannsynlig blitt blodbad. Ikke fordi han var slem, ond eller dårlig trent. Men fordi han hadde ett voldsomt jaktinstinkt. Jo før du innser at det mest sannsynlig kan være tilfelle med din hund og, dess bedre er det. Tilrettelegg for minimalt med triggere for hunden din og å holde dyra skilt når du ikke hjemme eller kan følge godt med på interaksjonen mellom dem er mitt beste tips til deg. Pluss, trene på impulskontroll og konsentrasjon. Atferden på hunden din kommer garantert til å forandre seg når den går igjennom de forskjellige kjønnsmodningsfasene - kanskje spesielt dersom du har hannhund.  Fortsett å trene gjennom hele livet til hunden din så minimerer du sjansen for at noe går galt. 
    • Jeg meldte en bekymring til mattilsynet i sommer. Hadde masse bevis på at dyrene ikke hadde det bra, hadde samtaler på telefon, SMS, mailkorrespondanse med saksbehandler fra Mattilsynet, pluss jeg lagde egen googledisk-folder med bilder og videoer av forholdene som hun/de fra Mattilsynet hadde fri tilgang til. Jeg vet også at Mattilsynet var der i hvert fall en gang på befaring. Det endte i at eieren fortsatt har dyrene, noe jeg syntes er heeelt hårreisende.  Hundene hadde tak over hodet, tilgang til mat og vann - så da var det ikke skjellig grunn til omplassering. På tross av at de konstant sto ute, sloss så blodet sprutet og ikke ble møkka for... Nå har jeg flytta, men da jeg fortsatt bodde i området stod det to voksne pluss fire/fem valper i samme hundegård. Alle utenom den ene var forholdsvis store driv- og jakthunder på rundt 25/30 kilo. Tror også at Mattilsynet har sykt mye å gjøre, med lite ressurser til å gjennomføre alt, at de kun har mulighet til å befare bekymringer der dyr er døende eller har veldig, veldig kummerlige livsforhold. Det du beskriver er selvfølgelig helt ******, men trolig ikke nok til at Mattilsynet kommer til gjøre noe.. Dessverre.
    • Som jeg nevnte så er alle rasene i blandingen kjente for å ha sterkt jaktinstinkt. Noe av denne kunnskapen kommer for min del fra Linn som har hatt ambull i mange år, og vi kjenner begge både oppdrettere og aktive hundesportsfolk med alle disse rasene og er aktive i sine respektive raseklubber. Det betyr ikke at det er umulig, men definitivt en langt større utfordring enn om du hadde kjøpt en labrador eller en cocker spaniel. Og det synes jeg oppdretter burde visst om med en slik kombinasjon, men tiltroen min til oppdrettere som blander slike raser er heller ikke veldig stor.  Det er jo uansett bra om det går fint, og så lenge man er bevisst på hva slags hund man har så er det bedre.
    • Hvor har du det fra??? Mage hunder blir feilaktig kalt for kattedrepere, uten at det er noe hold i det. Ja, hundene våre, uansett rase, har jaktinstinkt i større eller mindre grad, men at ambull er så mye verre enn mange andre hunder, har jeg vanskelig for å tro.  Nå kan jeg uansett fortelle at det gjøres store fremskritt her i huset. Hunden har lært seg å sitte når kattene passerer, og han viser en mye lavere interesse for de nå enn i begynnelsen. Han kan fint ligge rolig i ene enden av sofaen og en av kattene ligger i den andre delen uten at de gjør noe stort nummer av hverandre. Så jeg syns vi er på rett vei 🙂
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...