Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvorfor kjøper du ikke økologisk melk?


Lola Pagola
 Share

Recommended Posts

Vi kjøper sjeldent økologisk melk, men det er fordi jeg bare kan bruke laktosefri melk og så kjøper vi Q-melk når vi skal ha vanlig melk fordi bøndene på mannens side av familien leverer til Q. Hadde Q hatt laktosefri og økologisk hadde vi nok kjøpt det.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 103
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Uten plantevernmidler og kunstgjødsel er ikke grunn til å velge økologisk. Naturlig er ikke alltid bedre, og det er vel også vist nå at en del økologiske midler er mer skadelige for naturen enn kunsti

Jeg må bare spørre siden flere sier at de kjøper Q fordi de vil støtte oppom de mindre. Tenker dere over at Q-meieriene for det meste kun får melk fra de største gårdene fordi det er det som lønner se

Akkurat det med at kalven får være med kua i noen dager, i steden for å bli skilt med en gang, er jo bare stygt gjort. Rekker akkurat å knytte bånd, før de skilles. Nå finnes det økologiske bønder som

Jeg må bare spørre siden flere sier at de kjøper Q fordi de vil støtte oppom de mindre. Tenker dere over at Q-meieriene for det meste kun får melk fra de største gårdene fordi det er det som lønner seg? Mens det er Tine som henter melk fra de minste bøndene fordi de har henteplikt og må hente fra alle selv om de har 10 eller 100 melkekyr og uansett hvor langt ute i gokk det er. Jeg vet om flere små bønder som var åpne for å levere til Q-meieriene men hvor de nektet å hente fordi de hadde for få dyr eller det var for langt fra en hovedvei.

Sent fra min Nexus 5X via Tapatalk

  • Like 13
Lenke til kommentar
Del på andre sider

17 minutter siden, Polfarer skrev:

Jeg må bare spørre siden flere sier at de kjøper Q fordi de vil støtte oppom de mindre. Tenker dere over at Q-meieriene for det meste kun får melk fra de største gårdene fordi det er det som lønner seg? Mens det er Tine som henter melk fra de minste bøndene fordi de har henteplikt og må hente fra alle selv om de har 10 eller 100 melkekyr og uansett hvor langt ute i gokk det er. Jeg vet om flere små bønder som var åpne for å levere til Q-meieriene men hvor de nektet å hente fordi de hadde for få dyr eller det var for langt fra en hovedvei.

Sent fra min Nexus 5X via Tapatalk
 

Dette er grunnen til at eg alltid kjøper Tine. :D Fine Tine. Og så kjøper eg helst mjølk som heiter mjølk, og likar best H-mjølk og kulturmjølk. Skal ikkje vere lett å gjere alle til lags. Har kjøpt økologisk, kjem sikkert til å gjere det att og, men skal ærleg innrømme at når økologisk ofte vert dytta vekk i eit hjørne, så går eg ikkje og leitar.

 

I gamle dagar, då eg jobba i fjøs, hadde "mine" bønder mellom fem og seksten mjølkekyr. Dei fleste kring åtte. Utan Tine hadde ikkje desse overlevd. Den eine dreiv økologisk forresten, kan ikkje sei det var noko større forskjell mellom hass husdyrhald og dei andre, då var det større forskjellar mellom dei "vanlege" bøndene. Dei fekk ein anna type kraftfor hugsar eg, men det var i hovudsak alt. Det er nærare 20 år sidan da, så kan jo ha skjedd mykje der sidan dess.

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 timer siden, Raksha skrev:

Resten syns jeg stort sett bare er positivt med økologisk, akkurat det økologiske aspektet med kunstgjødsel osv kan jeg for lite om. Men båsfjøs er min kjepphest i konvensjonell drift, jeg misliker intenst båsfjøs. :aww:   Nå har vi løsdriftsfjøs og kyrne har god plass, si den det er dimensjonert for betraktelig flere dyr enn vi faktisk har. At kalven får pulver fremfor fersk melk ser jeg ikke på som noe big deal - melkerstatning i dag er av god kvalitet og går ikke utover kalven på noe vis så vidt jeg har fått med meg, så lenge kalven får råmelka fra mor først.

 

Når det er sagt så er det ikke bare positive sider med løsdrift, kyr har ganske heftig rangordning, og det blir skader og "krangling". Det er og forsket lite på trivsel i løsdriftsfjøs. 

 

 

Folk flest har jo gode argumenter for at MME er innafor til menneskebarn ( noe jeg selvsagt er enig i hvis morsmelk ikke er tilgjengelig/i nok mengde). Så hvorfor er pulvermelk ikke bra nok for kalver?

Under agronomutdanningen var vi på besøk i både løsdrift og båsfjøs. En interessant observasjon vi gjorde, var at det var gjennomgående flere kuer med adferd som skyldes stress/ mistrivsel ( tungerulling, vedvarende slikking på innredning eller vegg osv) i løsdrift enn i båsfjøs. Kanskje de føler seg mindre trygge på grunn av rangsystem?

Når det er sagt, jeg skulle selvsagt ønske at vi hadde løsdrift istedetfor bås. Men økonomien har aldri tillatt nybygg hos oss.

Jeg kjøper aldri Q, av samme grunn som @Raksha. Tine er, i tillegg til å ha plikt til å hente i kriker og kroker og på helligdager, også pliktige til å hente eller levere til Q alt etter om Q har behov eller overskudd.

Vi kjøper bare melk når vi ikke har melk på tanken.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Siri skrev:

Melk fra tanken er den eneste melka jeg har likt... :aww: 

Det er forskjell på tankmelk også, faktisk. Landbruksvikaren drikker melk på de forskjellige gårdene han jobber, og sier at det er forskjell i smak.

Men, ja, jeg kan hive innpå flere glass med tankmelk. Helst når muggen ikke er full, forhåpentligvis har førstemann fått mesteparten av fettet?

 

Forresten, hvor mye vitaminer og mineraler ( fettløselige) går man glipp av når melkefettet blir fjernet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har helt slutta med kumelk, unntatt rømme og hvitost, etter at jeg fikk tilgang på geitemelk på tank. Den er så fet og søt at bakst oppnår helt nye høyder, kakao er som smeltet sjokolade og jeg har sluttet med søtning i svart te. Og ja, det er forskjell fra tank til tank, jeg foretrekker helt klart en av bøndene mine sin melk framfor de andres. De fores og stelles rimelig likt (faktisk økologisk med unntak av kraftforet) men favoritten har hatt et lengre avlsarbeid med testing av genet for frie fettsyrer, så den besetningen er oppe i 93% homozygot for negativ frie fettsyrer. Selv fetaost kjøper jeg lokalt av en som har fått tillatelse til å lage det av upasteurisert melk. 

Smør skal jeg kjerne selv i feb/mars av geitråmelk, hittil har jeg fått det av en av bøndene som hadde kjnna for mye i fjor. 

 

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

46 minutter siden, Tricolor skrev:

Det er forskjell på tankmelk også, faktisk. Landbruksvikaren drikker melk på de forskjellige gårdene han jobber, og sier at det er forskjell i smak.

Det kan jeg nok tro ja. Jeg har bare smakt fra en tank... for mange år siden :D. Melk er liksom ikke det som står på handlelista - om jeg ikke skal lage pannekaker da :aww: 

46 minutter siden, Tricolor skrev:

Men, ja, jeg kan hive innpå flere glass med tankmelk. Helst når muggen ikke er full, forhåpentligvis har førstemann fått mesteparten av fettet?

:lol: 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, tulip skrev:

Jeg har helt slutta med kumelk, unntatt rømme og hvitost, etter at jeg fikk tilgang på geitemelk på tank. Den er så fet og søt at bakst oppnår helt nye høyder, kakao er som smeltet sjokolade og jeg har sluttet med søtning i svart te. Og ja, det er forskjell fra tank til tank, jeg foretrekker helt klart en av bøndene mine sin melk framfor de andres. De fores og stelles rimelig likt (faktisk økologisk med unntak av kraftforet) men favoritten har hatt et lengre avlsarbeid med testing av genet for frie fettsyrer, så den besetningen er oppe i 93% homozygot for negativ frie fettsyrer. Selv fetaost kjøper jeg lokalt av en som har fått tillatelse til å lage det av upasteurisert melk. 

Smør skal jeg kjerne selv i feb/mars av geitråmelk, hittil har jeg fått det av en av bøndene som hadde kjnna for mye i fjor. 

 

Ååå, du er heldig! Geitemelk, altså :wub:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Tricolor skrev:

Folk flest har jo gode argumenter for at MME er innafor til menneskebarn ( noe jeg selvsagt er enig i hvis morsmelk ikke er tilgjengelig/i nok mengde). Så hvorfor er pulvermelk ikke bra nok for kalver?

Under agronomutdanningen var vi på besøk i både løsdrift og båsfjøs. En interessant observasjon vi gjorde, var at det var gjennomgående flere kuer med adferd som skyldes stress/ mistrivsel ( tungerulling, vedvarende slikking på innredning eller vegg osv) i løsdrift enn i båsfjøs. Kanskje de føler seg mindre trygge på grunn av rangsystem?

Når det er sagt, jeg skulle selvsagt ønske at vi hadde løsdrift istedetfor bås. Men økonomien har aldri tillatt nybygg hos oss.

Jeg kjøper aldri Q, av samme grunn som @Raksha. Tine er, i tillegg til å ha plikt til å hente i kriker og kroker og på helligdager, også pliktige til å hente eller levere til Q alt etter om Q har behov eller overskudd.

Vi kjøper bare melk når vi ikke har melk på tanken.

Enig, ungen min er vokst opp på delamming og mme :aww::lol: 

Vi hadde jo ei ku som mistrivdes veldig på løsfrift, hun følte seg nok ikke trygg. Fant til slutt en støttekontakt hun hang med konstant (etter å ha fått fri fra løsdrifta en stund), så det forundrer meg ikke. Men de fleste vi har stortrives da, og ingen stereotypatferd som jeg har observert. Dog har vi mista dyr som har fått seg en trøkk under riing og herjing.  

Jeg liker ikke båsfjøs, det står jeg for, men det betyr jo ikke at alt er rosenrødt i løsdrift. Og har full forståelse for økonomisk sperre for å bygge nytt fjøs. 

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Delvis etter "osteskandalen", og fordi jeg liker å støtte de mindre produsentene. Tine har så stort marked med skolemelk, i barnehager osv i tillegg til det de selger i butikken, så jeg velger å støtte Q.

Hva med Rørosmeieriet? De er vel like små (og alle produktene er økologiske )[emoji4]
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har helt slutta med kumelk, unntatt rømme og hvitost, etter at jeg fikk tilgang på geitemelk på tank. Den er så fet og søt at bakst oppnår helt nye høyder, kakao er som smeltet sjokolade og jeg har sluttet med søtning i svart te. Og ja, det er forskjell fra tank til tank, jeg foretrekker helt klart en av bøndene mine sin melk framfor de andres. De fores og stelles rimelig likt (faktisk økologisk med unntak av kraftforet) men favoritten har hatt et lengre avlsarbeid med testing av genet for frie fettsyrer, så den besetningen er oppe i 93% homozygot for negativ frie fettsyrer. Selv fetaost kjøper jeg lokalt av en som har fått tillatelse til å lage det av upasteurisert melk. 
Smør skal jeg kjerne selv i feb/mars av geitråmelk, hittil har jeg fått det av en av bøndene som hadde kjnna for mye i fjor. 
 

Smaker ikke alt veldig geit da? Eller iallefall med et snev av geit?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selv drikker jeg ikke eller svært lite melk (bruker litt i matlaging etc, men min samboer drikker dette) og ønsker absolutt å kjøpe økologisk fordi det er litt mer dyrevennlig - men ofte finner jeg ikke den økologiske i butikkene jeg handler, dessverre, men kjøper det jo de gangene det er et alternativ.

Jeg har sammenliknet prisene tidligere og den økologiske har vært billigere enn vanlig og da der hvor jeg har vært.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 23.11.2016 at 2:42 PM, Lola Pagola skrev:

Dette med at kuene får komme ut hele året synes jeg er veldig fint, sier ikke at alle konvensjonelle melkebønder holder dem inne ett halvt år, men her i området er det iallefall stor stas med kuslipp, der man ser de glade kuene endelig få røre på seg etter 6 mnd uten å se himmelen. Det er bare trist synes jeg. 

 

Å, da skulle du møtt melkekuene på Vidaråsen (kanskje du har det?). De er happy kuer med muligheter for å gå ut som de vil. De har en innhegning inn mot gården og et stort beite på baksiden av fjøset. Og god plass inne i fjøset. Masse valgfrihet. De gir økologisk melk :ahappy:

cimg7408.jpg?w=300&h=225

 

 

Jeg handler alltid økologisk melk, og prøver å handle mest mulig økologisk ellers også. Men en del er fortsatt for dyrt dessverre.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 24.11.2016 at 9:45 PM, SaraS skrev:

Å, da skulle du møtt melkekuene på Vidaråsen (kanskje du har det?). De er happy kuer med muligheter for å gå ut som de vil. De har en innhegning inn mot gården og et stort beite på baksiden av fjøset. Og god plass inne i fjøset. Masse valgfrihet. De gir økologisk melk :ahappy:

cimg7408.jpg?w=300&h=225

 

 

Jeg handler alltid økologisk melk, og prøver å handle mest mulig økologisk ellers også. Men en del er fortsatt for dyrt dessverre.

Nei har aldri vært der faktisk, men vet om stedet :-) Sånn skulle alle kuer hatt det, et verdig liv i bytte mot all melka de produserer til oss. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Noterer en nydelig dag med no stress. Virker som lysterapi, magnesium og lakseolje begynner virke. Ble bekymret da han begynte trekke i selen i forrigårs. Han har gått så naturlig pent i bånd hele tiden, som om programvaren var preinstallert da han kom ut av esken. I forrigårs begynte han plutselig trekke med viten og vilje. Flaks da, at vi hadde en privattime i går.  Hjemmeleksen vi fikk, med metoden for å reinforce krav om å holde seg bak skotuppene mine, den er litt i konflikt med stress-ned-prosjektet vårt, fordi Ede går høyt i stress når hans autonomitet blir utfordret. Peser og får virkelig vondt av det. Å bli stilt absolutte krav til er noe annet for ham å forholde seg til enn å bli tilbudt frivillige oppgaver mot god betaling.  Fordi jeg måtte ta en selvstendig avgjørelse i hva jeg oppfatter som et dilemma: belaste det nevroendokrine stressystemet ved å kreve disiplin i halsbånd, eller prioritere stress-ned-prosjektet, så valgte jeg utsette hjemmeleksene og gå rolig tur med "ikke trekke" og "ikke gå i veien for meg" som eneste krav, og så være veldig bevisst på å bare belønne når han selvstendig gjør de riktige valgene uten å bli bedt, uten godbit i hånda eller hånda i lomma.  Jeg har nemlig ikke nok erfaring til å føle meg sikker på å klare gjennomføre hjemmeleksene fra privattimen alene uten å forårsake mer stress på det endokrine systemet hans enn godt er.  Det viste seg å være en god vurdering. Foruten noen få barnlige byks av glede som i korte øyeblikk strammet båndet mer enn akseptabelt, så var Ede SÅ flink og rooolig og grei hele veien. Naturlig slak line. Når han vimser bytter han i de aller fleste tilfellene side bak meg. Kun noen få uakseptable avskjæringer rett foran meg, og de kom helt på slutten av turen, tett på hverandre, antakelig fordi han er sliten og i bakhodet husker at det der var måten å få bli plukket opp i bæreslynge på. Han velger å gå pent og pyntelig på min venstre side mesteparten av tiden, uten å forvente belønning for det. Det går nå an å hale tiden ganske lenge uten at det stresser ham når han selv velger å gå fot for å se om det kommer en utbetaling. Selv hjemveien gikk rolig og avslappet. Først 10 meter fra porten hjemme kom første stressutbrudd med trekking. Gladstress de siste meterne av en timelang spasertur i mitt tempo. En klar forbedring. Han ble skuffa og såret av grensesettingen de siste meterne, for det virket helt sykt autoritært og tyrannisk og uten mål og mening for ham å bli hindret i å gladbykse gjennom porten og døren, inn til godis og myk og varm seng, men han tok det til seg at kravet "ikke trekk" gjelder de siste meterne av turen også. Ingen raptus da vi kom inn heller. Det var en milepæl. Bare la seg rolig og pyntelig til å sove. Perfect day. ..og det er før vi har fått noen CBD i posten.  Vi fikk forøvrig mail om å huske båndtvang fra i dag. Det har Edeward tydeligvis fått med seg.  Snudde seg utålmodig mot lykkeland mens muttern fomlet med kamera:   Oppdaget at muttern begikk en kriminell handling!! Reiste seg og kom inn hver gang muttern forsøkte gå lenger unna enn båndlengden for å få tatt et godt bilde. Her har han til slutt gitt opp å få muttern på rett kjøl og bare håper hun får tatt det ***** bildet før han svimer av i bekymring for å bli tatt og få et kriminelt rulleblad. Genetikk er ingen spøk. Ede identifiserer seg som sikkerhetspersonell og tjenestehund, og han tar de oppgavene alvorlig.   
    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
    • Er en del med god helse og super mentalitet også? Vår golden var på ingen måte taus, han bjeffet forholdsvis mye. Cavalieren vår var helt ekstremt gneldrete med vakt som sin selvpålagte hovedoppgave. Mest savage villdyr jakt-, vakt- og trekkhund jeg har hatt. Understimulert.  Ingen lyd på finsk lapphund og chihuahua, som begge fikk over gjennomsnittet med oppmerksomhet og stimuli. Begge rasene kjent som gneldrebikkjer, begge individene så og si tause, i motsetning til de to kjent for å være verdens enkleste og greieste, som i bunn og grunn var veldig hundete hund på mange måter, bl.a. ressursforsvar. Såfremt en skal trene og aktivisere hunden er oppdragelse og aktivisering vel så viktig som rase og genetikk, tror jeg. En golden som kjeder seg er ingen plysjhund, den vil bjeffe og ødelegge ting. En spisshund som får tilfredsstilt behov og blir trent trenger verken lage lyd eller ugagn. Kan lyd handle vel så mye om hvordan ulike raser blir valgt av ulike typer hundeeiere til ulike typer hundehold? Hvilke raser vil ikke bli gneldrebikkjer om en ofte og lenge av gangen plasserer dem i en kjedelig hundegård alene, hvor de kan se/høre/lukte forbipasserende? En gjenganger med små, såkalte gneldrebikkjer av selskapsraser er at eierne verken forstår dem eller trener dem, og så retter det seg når de får hjelp til å tolke hunden og interaktere bedre med den.  Jeg har forøvrig hatt store problemer med LYD på riesenvalpen jeg har nå (ikke en rase for trådstarter). Ikke noe jeg forventet, og er pga generelt konsensus om bjefferaser usikker på om det er genetisk lyd eller om det i hovedsak er miljøpåvirkning fra den individuelle mammaen. Fra mitt eget anekdotiske erfaringsgrunnlag tror jeg egentlig det siste. Det har tatt to mnd å bli kvitt problemet hjemme, ved å forstå mer av hva han vil når det kommer lyd, og hvordan respondere på det. Ikke super lystbetont oppgave å jobbe med, for jeg forventet ikke det problemet.  Den personlige efaringen min er altså at rase is like a box of individuals i litt større grad enn mange andre mener.
    • En del lyd og dårlig helse og mentalitet på dem.
×
×
  • Opprett ny...