Gå til innhold
Hundesonen.no

DOBLING av kyllinghold! wtf?


Gjest
 Share

Recommended Posts

Jeg synes også dette hørtes horribelt ut, fikk beskjed om følgende av en kompis som er stortingsrådgiver:

Dette er ikkje rett presentert. Arealkrava blir like strenge som i dag, det vil seie at det ikkje "blir tettare med kylling". Altså: vil ein bonde ha fleire dyr må han/ho bygge ut. I tillegg er krava til veterinærbesøk dobla, og bonden kan med dette forslaget drive kyllingproduksjon på heiltid (i staden for halvtid som i dag). Begge desse forslaga bidrar til betre dyrevelferd og mindre risiko for spreiing av multiresistente bakteriar. Det er ikkje slik at ein får auka bruk av medisin i fôret sjølv om anlegget er større, det er andre reglar som regulerer slikt. Generelt er konsesjonsgrenser eit lite treffsikkert virkemiddel mot antibiotikaresistens (hugs for øvrig at dette er _konsesjonsfritt_ kyllingoppdrett det er snakk om, vi tillet større anlegg under konsesjon i dag). Dyrevelferdsalliansen har også uttalt at det ikkje blir betre eller dårlegare dyrevelferd av denne endringa (konsesjonsgrenser) isolert sett.

Er i grunn mer interessert i hva Veterinærforeninga mener enn Dyrevernsalliansen, men det er nå så.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 83
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg tror nok at kyllinger som har fått leve et kyllingverdig liv ville blitt dyr mat. Men før i tiden var ikke kylling hverdagsmat, og det trenger det ikke å være nå heller. Vi har blitt et grådig og

Kyllingkjøttet er så billig fordi det allerede er overproduksjon av det (det var iallefall?).. Så hvorfor Listahug vil doble konsesjonsgrensa kan jeg virkelig ikke skjønne! Annet enn at hun vil ha kyl

Jepp, boikott. Jeg spiser ikke kylling før jeg får tak i noen som er produsert på skikkelig vis. Måtte Listhaug få et kjempeproblem med resistente bakterier i sin tid som landbruksminister.

Oki - kan jo være verd å sjekke, for vi har jo ikke lov til å slakte dyr selv og selge. Kaniner tar de ikke inn i det heletatt på slakteri. Men then again, så er vel slaktemetoden på slakteriene også et ankepunkt mot slaktekylling?

Forøvrig så er det mulig å få kjøpt kaninkjøtt her utovet våren/sommern, men jeg bor i gokk da, sende rått kjøtt vet jeg ikke helt om er mulig på en forsvarlig måte. :aww:

Nei, sant.. Verdt å sjekke opp ja! :) men hvorfor er det ikke lov å slakte selv og selge, når det er lov å selge egenskutt vilt?

Jeg synes også dette hørtes horribelt ut, fikk beskjed om følgende av en kompis som er stortingsrådgiver:

Dette er ikkje rett presentert. Arealkrava blir like strenge som i dag, det vil seie at det ikkje "blir tettare med kylling". Altså: vil ein bonde ha fleire dyr må han/ho bygge ut. I tillegg er krava til veterinærbesøk dobla, og bonden kan med dette forslaget drive kyllingproduksjon på heiltid (i staden for halvtid som i dag). Begge desse forslaga bidrar til betre dyrevelferd og mindre risiko for spreiing av multiresistente bakteriar. Det er ikkje slik at ein får auka bruk av medisin i fôret sjølv om anlegget er større, det er andre reglar som regulerer slikt. Generelt er konsesjonsgrenser eit lite treffsikkert virkemiddel mot antibiotikaresistens (hugs for øvrig at dette er _konsesjonsfritt_ kyllingoppdrett det er snakk om, vi tillet større anlegg under konsesjon i dag). Dyrevelferdsalliansen har også uttalt at det ikkje blir betre eller dårlegare dyrevelferd av denne endringa (konsesjonsgrenser) isolert sett.

Er i grunn mer interessert i hva Veterinærforeninga mener enn Dyrevernsalliansen, men det er nå så.

Jeg skjønner ikke heeelt hvordan dette vil gi bedre dyrevelferd? Greit nok at det blir flere vetbesøk, men dyra har det vel ikke stort bedre fordi?

Problemet mitt er vel heller at det i det hele tatt må brukes antibiotika i fôret.. Hjelper ikke at det ikke trengs mer antibiotika ved økt konsesjon.. 36kg kylling per kvadrat er helt sinnsykt etter min mening!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Still doesn't make sense to me. Jo flere dyr du har jo mindre oversikt. Fint hvis det stemmer at de må bygge ut.

"Begge desse forslaga bidrar til betre dyrevelferd og mindre risiko for spreiing av multiresistente bakteriar" - på hvilken måte økes dyrevelferden ved å bygge ut arealet parallellt med økt antall kyllinger?

La oss si noen har 20 hunder i dag, og kjøper 20 til, for å ha 40. Bygger ut dobbelt så stor hundegård. Gir det bedre dyrevelferd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, sant.. Verdt å sjekke opp ja! :) men hvorfor er det ikke lov å slakte selv og selge, når det er lov å selge egenskutt vilt?

Det vet jeg ikke, til humankonsum så må dyret (kaninen - kan ikke reglene på andre dyr, men mener det omfattet høns og ender også) selges som livdyr, men med en gang pengene har skiftet hånd så kan selger hjelpe til med slakt da.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spiser verken kylling, kjøtt eller egg jeg :ahappy: Men jeg har i det siste lurt på om de kyllingene som blir brukt i hundefor også er foret med narsin? Med tanke på at 99% av kylling i de norske butikkene er det. :huh:

V&H lages vel blant annet av slakteavfall, så det kan du nok banne på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bare å hyle ut om du skal forbi eller så kan jeg si fra om vi skal nedover. Har ikke noe særlig nå, men det blir når ungesesongen setter i gang igjen. :)

Det skal jeg gjøre :). Det er liksom ingen bråhast nei - bare et fint alternativ til annen kost :).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det i det heletatt mulig å levere "hobbykylling" til slakt eller tar de ikke inn høns fra andre enn de med konsesjon?

Jeg skal ikke si noe 100% , men tror det skal litt mer enn hobbyhøns til for å levere til slakt. Men som du sier; slakteopplegget på fjørfe er jo et av ankepunktene. Både gubben og ene sønnen hans har jobbet på Prior i en periode... Og, nei, det er ikke sånn dyr skal dø :(

Men mulig mobilslakt tar "hobbyhøns oppdrag"?? Verdt å sjekke ut?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal ikke si noe 100% , men tror det skal litt mer enn hobbyhøns til for å levere til slakt. Men som du sier; slakteopplegget på fjørfe er jo et av ankepunktene. Både gubben og ene sønnen hans har jobbet på Prior i en periode... Og, nei, det er ikke sånn dyr skal dø :(

Men mulig mobilslakt tar "hobbyhøns oppdrag"?? Verdt å sjekke ut?

Vi kan slakte selv til eget forbruk, men tenkte om eventuelt overskudd skulle kunne selges lovlig og greit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

http://www.nrk.no/norge/vil-doble-kyllingproduksjonen-1.12099012

Jeg kjenner jeg får S P A D E R av det regjeringa holder på med. Økning av andel midlertidige ansatte skal være lov, og i kjølvannet av norges største "kyllingskandale" så går de RETT MOT STRØMMEN og sier, pft. Bedre produksjonen av kyllingkjøtt? **** it, det må jo bety at vi må ØKE ANDELEN KYLLINGER. Mokk DOBBELT så mange inn i samme tidsrom, yes, da blir det sikkert bra! Og BELLI.

Landbruksminister Sylvi Listhaug på si side meiner bøndene treng friare spelerom:

Ja, ja du dæven. Det er BØNDENE som trenger friere spillerom, ikke kyllingene. Gud forby at de skal ha noe spillerom som helst. La oss heller proppe de fulle av antibiotika og la de slite med å puste hvert minutt de lever.

Boikott av kyllingbransjen i norge, anyone?

Om antallet dobles, må også arealet dobles. Det er ikke snakk om å doble antallet dyr i samme fjøs samtidig. Antibiotika får de ikke med mindre de blir syke, men de får et parasittmiddel (mot koksidier, encellet organisme). Det virkemiddelet som brukes, har også antimikrobiell effekt. Eu klassifiserer stoffet som parasittmiddel.

Sånn bare for å skyte inn med noen opplysninger (se debatt på vgtv feks).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi kan slakte selv til eget forbruk, men tenkte om eventuelt overskudd skulle kunne selges lovlig og greit.

Ja, vet dere slakter selv :) Men slakt fra mobilslakt er vel godkjent for salg? Mulig det blir uøkonomisk for smådyr, men verdt å sjekke ut. Tror de skal ha hyggelige priser. Og så er de jo mer på Tolga enn noe annet sted i landet, iflg kalenderen deres :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, vet dere slakter selv :) Men slakt fra mobilslakt er vel godkjent for salg? Mulig det blir uøkonomisk for smådyr, men verdt å sjekke ut. Tror de skal ha hyggelige priser. Og så er de jo mer på Tolga enn noe annet sted i landet, iflg kalenderen deres :P

Åh det er det kanskje. Kjenner ikke til det i det heletatt - kan sjekkes ut etterhvert ja.

Mener bonden eg leide hus av solgte dyrene levende og hjalp til med slakting for å omgå regelverket. Men dette er noen år siden, så kan være endret. Var snakk om sau og geit.

Det gjøres på sau og geit og ja? vet det gjøres sånn på kaniner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skumleste reglene anngående selvslakt og selging istad, før så kunne man visst selge livdyr for så å hjelpe den nye eieren til å ta livet av dem rett etterpå. Men man har visst gjort noen endringer der, så man kan kun slakte dyr man skal bruke selv, man kan altså ikke selge et dyr for så å slakte selv. Hvis jeg forstod det rikti. Men mobilslakt er jo et alternativ da :) Meeen then again så tror jeg at du må søke noe for å få lov til å videreselge, ifølge sidene til Nortura så kan du kjøpe tilbake opp till 300 kg slakt for å bruke selv, kjøper du tilbake mer enn det så må du søke Mattilsynet om noe videreselgingsgreier... Sånn tatt rett ifra egen hukommelse seint på kvelden :P

Vi har pratet om det endel idag, flytter vi ikke så har vi plass til både ett par sauer, noen purker, endel høner og kaniner her. Så det er noe vi skal prøve å få til ihvertfall.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om antallet dobles, må også arealet dobles. Det er ikke snakk om å doble antallet dyr i samme fjøs samtidig. Antibiotika får de ikke med mindre de blir syke, men de får et parasittmiddel (mot koksidier, encellet organisme). Det virkemiddelet som brukes, har også antimikrobiell effekt. Eu klassifiserer stoffet som parasittmiddel.

Sånn bare for å skyte inn med noen opplysninger (se debatt på vgtv feks).

Stoffet som tilsettes fôret heter narasin. Dette er klassifisert som tilsetningsstoff i Norge, noe som gjør at det kan brukes i fôret. MEN stoffet fungerer som en antibiotika, og er klassifisert som dette i f.eks USA. Fiffig måte å omgå norsk lov som sier det er forbudt å gi antibiotika forebyggende, man bare klassifiserer stoffet som noe annet! Problemet er bare at siden stoffet fungerer som en antibiotika kan det hende det også kan gi antibiotikaresistens. Medisinen man gir kyllinger om de får koksidiose ER antibiotika.

Så, man kan kalle det hva man vil, men dette er en antibiotika, og kyllingene får dette i fôret ene og alene fordi uten dette ville størstedelen dø av koksidiose pga dyretetthet og at strøet ikke skiftes gjennom hele oppveksten.

Så ang. dette med å sende "hobbykyllinger" til slakteriet så vil jeg si at dette ikke er mulig. Jeg VET ikke, men jeg kan tenke meg at dette ikke er mulig. Både pga at hobbyfjørfehold skjer uten særlige kontroller og potensialet for å få inn smitte av ulike slag ville være mye større, men også fordi vanlige kyllinger fra vanlige høns ser helt annerledes ut enn slike slaktekyllinger. Og siden slaktingen skjer maskinelt vil jeg tro at kyllinger med "annen form og størrelse" enn slaktekyllingene ikke vil fungere i disse maskinene. Men som sagt, jeg VET ikke dette, bare tror.

Så kan jeg si som Raksha at jeg har både kanin, høns og kanskje and her, så ulike produkter av dem for hundene er sikkert mulig å få herfra. Endene blir stort sett menneskemat da, men jeg pleier spare halsen, føttene, noe innmat og eventuelt vinger som hundemat her. Fet og bra mat. Har enn så lenge kun en dvergpuddel, så det er stor sannsynlighet for at det blir mer "hundemat" her enn hun kan spise. Blir først utover våren da, men er mulig å ta kontakt. Bor i Våler (Hedmark), men er i Oslo i blant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kylling er liksom ikke et utbredt tema hos oss, her spises det ekstremt små mengder kjøtt..

Men det med egg er vanskelig.

Vi fikk en periode kjøpt egg fra høns som fikk tusle rundt i skogen på en av butikkene, men de var såpass dyre at de selges åpenbart ikke her lengre.

Nå kjøper vi bare økologiske, fullt innforstått med at det sannsynligvis ikke betyr en dritt :(

Egne høner hadde vært noe, men det blir ikke før A flytter hjemmefra og vi kan bosette oss på gården i Kongsberg :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kylling er liksom ikke et utbredt tema hos oss, her spises det ekstremt små mengder kjøtt..

Men det med egg er vanskelig.

Vi fikk en periode kjøpt egg fra høns som fikk tusle rundt i skogen på en av butikkene, men de var såpass dyre at de selges åpenbart ikke her lengre.

Nå kjøper vi bare økologiske, fullt innforstått med at det sannsynligvis ikke betyr en dritt :(

Egne høner hadde vært noe, men det blir ikke før A flytter hjemmefra og vi kan bosette oss på gården i Kongsberg :P

Dere som bor så sentralt, med mye folk rundt dere (men ikke i storby), har helt sikkert hobbyhønsholdere i hopetall rundt dere. Så egg bør ikke være noe problem å få tak i! Spør i hønsegrupper på FB, så får du helt sikkert kontakt med noen :) Jeg vet ikke om man har lov til å anbefale konkrete grupper på FB her inne, så ta det bort om det ikke er lov, men gruppa "Høner og andre fjærfe" er en stor gruppe med mye aktivitet. Det finnes også grupper for de som er interessert i egenproduksjon av kjøtt, f.eks "Kjøttkaniner og fjørfe", der kan man kanskje også spørre, bl.a om å få kjøpe kjøtt (dvs kjøpe levende dyr og bli med/overvære slakting f.eks) om man ikke har mulighet til å ha dyra selv. Man kan altså få til en god del om man leter litt, og bor litt sentralt til (avstanden mellom hønseholdere øker vel jo mer grisgrent man bor).

Selv skal jeg ut og slakte ender i dag. Drittjobb (jeg hater slakting..), men nødvendig skal jeg lage egen mat. Og maten blir veldig god! Ureist kjøtt. Dette er klekket og vokst opp langs husveggen her, og slaktes 20 meter fra der de har vokst opp. Og alt tas vare på. Fjær og dun blir brukt i håndarbeid, føtter, hals, innmat blir dyrefôr, kjøttet menneskemat, skrog og noe innmat kokes til kraft. Men jeg gruer meg, slaktedager er aldri bra dager :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå i disse juletider går det an å lete etter økologisk kalkun i butikkene. Meny kan skaffe om de ikke har inne og Coop obs har hatt Homlagård kalkun. 3 fullvoksne kalkun pr kvadratmeter er ganske trangt.... De økologiske skal ihverfall få tilgang på uteareal og Homlagård kalkunene har det bra. http://www.homlagarden.no/index1.php?artid=1 De er også på fb

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kylling er liksom ikke et utbredt tema hos oss, her spises det ekstremt små mengder kjøtt..

Men det med egg er vanskelig.

Vi fikk en periode kjøpt egg fra høns som fikk tusle rundt i skogen på en av butikkene, men de var såpass dyre at de selges åpenbart ikke her lengre.

Nå kjøper vi bare økologiske, fullt innforstått med at det sannsynligvis ikke betyr en dritt :(

Egne høner hadde vært noe, men det blir ikke før A flytter hjemmefra og vi kan bosette oss på gården i Kongsberg :P

I Sande, 20 minutter unna Drammen, selges det egg fra "Glade høner" i alle (?) matbutikkene :) Det er rart hvis det ikke finnes noe tilsvarende nær deg?

Selges her: http://www.gladehoner.com/untitled.html

Bra smak i Hokksund

og

Axel Andersen AS

Nedre Eikervei 49, Drammen

Slakteri som stort sett tilbyr økologisk storfekjøtt fra en gård i nærheten.

Tlf 32 80 76 80

Sakset fra:

http://www.renmat.no/okoguide/okoguide-for-vestfold-telemark-og-buskerud.aspx

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I Sande, 20 minutter unna Drammen, selges det egg fra "Glade høner" i alle (?) matbutikkene :) Det er rart hvis det ikke finnes noe tilsvarende nær deg?

Selges her: http://www.gladehoner.com/untitled.html

Bra smak i Hokksund

og

Axel Andersen AS

Nedre Eikervei 49, Drammen

Slakteri som stort sett tilbyr økologisk storfekjøtt fra en gård i nærheten.

Tlf 32 80 76 80

Sakset fra:

http://www.renmat.no/okoguide/okoguide-for-vestfold-telemark-og-buskerud.aspx

Vi hadde som sagt, men ikke lengre nå.

De i området har kjøtt, ikke egg.

Vi spiser sjelden kjøtt..

Edit: ser det står det selges på cc naturkost. Der er vi ca 1 gang i uka og jeg har vel aldri sett egg der...

De er stadig tomme for soyakjøtt der også forsåvidt.

@Stella: skal sjekke rundt på sånne fb - grupper! Kjøper vi store kvanta trenger vi ikke reise for å handle for ofte, og egg holder seg jo leenge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Takk for råd 😊.Han har opplevd å utforsket mye på de 2 uker han har vært med meg .Men tror det lett kan bli for mye inntrykk på en gang .Mulig jeg skal ta frem Valpe gården .Kom på at den brukte jeg til forrige hund .Den er 90* 90 .Jeg satt stoff buret der når min forrige hund skulle slappe av .Jeg har som sagt helt glemt rutiner jeg hadde på forrige hund .Takk for «oppfriskning «
    • Det er lett å glemme hvor krevende valpetiden faktisk er. Å holde lek utendørs synes jeg er en fin regel, men ha gjerne tyggeleger tilgjengelig innendørs for å begrense tygging på uønskede ting. Han er jo fortsatt en baby som vokser og oppdager verden i stort tempo. Det er viktig å ha noen rolige dager innimellom, men jeg tenker også at det er viktig å dra litt rundt og oppleve ulike miljøer, treffe ulike folk, underlag, lyder, lukter osv. Dra på oppdagelsesferd ihvertfall et par dager i uken. Lek og oppdagelse i eget tempo er fint. Her går det an å skille mellom kjedelige, korte lufteturer for å gjøre fra seg, og lengre turer for å leke, oppdage og trene litt. Lær valpen tydelig skille mellom disse. Inne tenker jeg også at det er greit å skille tydelig mellom ro og aktivitet. Men såklart, er valpen aktiv så bruk det, tren en kort økt med kontakt eller øvelser, ta en kort pause og en liten økt til, og så prøv å avslutte. Du kan jo gjerne avlutte alle økter med å jobbe med å gå å legge seg i senga/teppet/plassen, så han lærer å gå dit og slappe av etter aktivitet.
    • Hei  Jeg har en chi valp gutt på nå 12 uker .Dette er min andre chihuahua valp . Min forrige ble 12 år. Merker jo at denne valpen er 10 ganger mer hyper en den jeg hadde .   Føler jeg har glemt ut igjen Valpe stadiet .vet jo at det er en periode der man må forvente at det går litt i « hundre «  Den forrige chi var mye roligere og var lettere å roe ned . Håper å få noe råd -føler meg som en nybegynner igjen . Vi er mye ute -leker og han får sosialisering  vi holder lek til utendørs -inne forsøker jeg mental stimulering .Han klarer ikke roe seg inne .Han har nå vært hos meg i nesten 2 uker .Ble veldig raskt husvarm  Han har leker og tygge ting tilgjengelig inne Er det en ide å fjerne leker inne ? Er heller ikke lett å vite om han er understimulert eller overstimulert Håper på noen innspill her for hva som har fungert for andre           
    • Vi hadde en skikkelig ups and downs tur i går. Skulle "bare" på Posten og hente en pakke. Dr. Jekyll og Mr. Hyde ble med. På tur til bussen vekslet han mellom å være nevnte. Knallbra adferd avbrutt av skikkelig problematferd. Det ble bykset og bjeffet og knurret. Det ble gått aldeles eksemplarisk pent. Vanskelig å si hva som utløste det ene eller det andre. Han reagerte da naboer kom syklende med hund. De var åpenbart også på opplæring, gitt hvordan vi fikk et stresset og angstfylt tilrop bakfra om vi kunne stå i ro mens de passerte. Det skulle gå fint, trodde jeg, og ba Ede om en sitt jeg forventet han skulle mestre. Fysisk nærkontakt med en annen hund har han ikke hatt siden han flyttet fra oppdretter, så ingen forventninger om det når han ser en, og sladretrening på passering av mennesker har resultert i en svært høy suksessrate nå. Han bare overser de fleste uten å engang forvente belønning. Passerende syklister som kommer bakfra er vi IKKE i mål med. De ser antakelig ut som en kombinasjon av leketøy og deilige kjøttstykker, men disse kom så sakte, jeg trodde ikke det skulle trigge noen byttedrift. Til min overraskelse reagerte Ede mer enn han vanligvis gjør på Tour de Finance racerne som pleier trene på denne strekningen. Først ble jeg bekymret for et nyoppstått problem med utagering på hunder. Så forsto jeg at dette handlet om en slags misunnelse og en reaksjon på lovbrudd. Brudd på naturlovene. Hunder og sykler har vi nemlig ikke observert sammen før. Sykler er kjempespennende, og disse hundene fikk altså lov til å løpe sammen med syklene?! "The audacity! Stop in the name of the law! Jeg vil også være med! Hvem **** tror dere dere er?! Er ikke vi i familie? Dere lukter kjent! SVIKERE!" Vel. Han roet seg ned igjen en stund etter at de var forsvunnet ut av syne, og alt gikk vel til vi kom av bussen. Nå var han høy på mestring fra å gå ned trappen og en trang til å undersøke og kontrollere kjente omgivelser han ikke har vært i på en stund. Vanskelig å få kontakt med. Brukte lang tid på å komme oss til Posten fordi han var helt i sin egen verden angående omgivelsene. Ham ville utforske og kontrollere, han ville FREM og han var vokal om det. Det ble full stopp hver gang han strammet båndet uten å stoppe og vente på meg. Det ble full stopp hver gang han bjeffet av frustrasjon. Det ble lange stopper for å vente på kontakt. Heldigvis har han forstått hva som skal til for å utløse fremdrift og hva som er "straffen" for stressbetont dårlig adferd. Jeg trenger knapt be ham, han legger seg rett ned og later som han slapper av - regelrett skuespiller avslappet. Om ikke haka på bakken temmelig umiddelbart utløser videre fremdrift, så slenger han seg på hofta, krøller den ene fremlabben og SKUESPILLER relaxed AF for å komme fortere videre.  Strekningen fra bussen til Posten tok så lang tid fordi han ikke evnet oppføre seg, vi måtte avblåse planen om å busse tilbake, og istedenfor ta beina fatt og trene mer på å gå pent og rolig for å komme oss hjem igjen.  Omsider fremme ved Posten brukte vi også lang tid på å komme oss inn, pga ivrige byks frem fra hver eneste pent utførte straffestopp med bøtesitt. Virker som han gjør det med viten og vilje. Trigger en ny straffesitt i håp om å innkassere. Ikke helt forstått konseptet ennå. At en straffesitt belønnes med videre fremdrift. For ham er en sitt en sitt, foreløpig. Sitt pleier som regel å medføre en eller annen form for belønning, enten ved å holde den en stund eller å bli bedt om noe annet som så belønnes, så han bykser altså ut av sitten når jeg gir klar for å gå videre uten å ha belønnet, for å trigge meg til å be om en ny sitt i håp om belønning. Dette kan ta litt tid. Endelig inne på Posten kom vi oss for første gang gjennom seansen uten lyd, fordi jeg var godt forberedt. Kjørte en sitt med belønning (tørrforkule, jeg prøver fase ut, men lek var malplassert i settingen) for hver halvmeter inn gjennom døren og slapp ikke fokus fra ham mens betjeningen scannet kode og hentet pakke. Han var IVRIG spent, men vi kom oss gjennom det hele uten en lyd og uten poter på disken. Gedigen lettelse. Her er det håp.  Så var det å ta fatt på den 40 minutter lange driiiikjedelige strekka langs bilveien. Nesten strakt. Laaaange rett frem strekker med åker på ene siden og vei på den andre. Veldig lite som skjer og det føles som det går frustrerende sakte fordi en kan se så langt fremover. Denne strekningen har vi gått mange ganger før, både hele og deler av den, og HVER GANG har Ede fått utbrudd. Den er for kjedelig. Det er frustrerende å se bilene fare forbi mens vi nær snegler avgårde på stedet hvil ifht landskapet.  I tillegg lukter det tydeligvis hund fra enkelte av bilene. Jeg forstod det da en schæferoppdretter kom fra treningsbane og kjørte ut på hovedveien ~20 meter foran oss. Det tok sekunder før Ede ble merkbart alert og gikk opp i stress. Han forbinder lukten av andre hunder med trening. Utløser sterke forventninger i ham. Jeg innså med ett at dette antakelig er tilfellet med mange av bilene som passerer på veien. De eimer av hund. Ga meg delvis svar på hva som får ham til å gå så opp og ned i stress langs den strekningen der. Det har tidligere vært en gåte for meg hvorfor han plutselig stresser, så roer seg ned og går avslappet, for så å plutselig gå opp i stress igjen. Den passerende schæferoppdretteren ga meg svaret på det.  Men, så hadde Ede noen virkelig stygge utbrudd. Plutselige raptuser med påfølgende aggresjon mot meg pga frustrasjon med de selvpåførte rykkene i halsbåndet, tror jeg. Raptusene starter med vill byksing og så vender han seg mot meg i raseri fordi han sitter fast i båndet. I sele har han ikke blitt aggressiv mot meg under disse plutselige raptusene. Halsbåndet er tydeligvis mer smertefullt når han rykker til sånn. Nå var han direkte truende. RASENDE. Truet med å gjøre alvor av å rive meg i filler i sinne. Såpass skremmende at jeg vurderte om han kanskje skal gå med munnkurv en stund fremover. Han nærmer seg pubertet.. Men han roer seg fort og oppfører plutselig eksemplarisk igjen. Avslappet kroppsspråk. Går pent. Massivt hodebry å prøve forstå triggerene for både stress og ro. Det hele ga lite mening for meg. Omtrent halvparten av turen var eksemplarisk adferd. Utbruddene utgjorde kun en liten del. Det i mellom der var irriterende, men tolererbar vimsing, stramt bånd uten å trekke i fremdriftsstress. Han er flink til å ikke trekke, men det bygger seg tydelig opp frustrasjon over min ufattelige treghet. Hvorfor kan jeg ikke alltid løpe? Han vet at jeg KAN løpe. Har gjort det før, så hvorfor gjør jeg det ikke hele tiden? Antakelig en tung medvirkende trigger for utbrudd mot meg.  Han var glad da vi nærmet oss hjemme. Lettet og glad og ville inn. Vel inne forventet jeg at han skulle sovne som en stein, som han pleier gjøre. Istedenfor å sovne forble han stresset. Peste. La seg ned, men sluttet ikke pese. Ble turen for lang? Nope. Dette har vi gjort før. Resultatet pleier å være rett i søvn. Det slo meg etterhvert at han kan ha fått i seg noe. Han har beitet en del i det siste, også tidligere på dagen. En lengre konsultasjon med Grok senere er jeg sikker på at den merkelige Jekyll og Hyde adferden, hvor han vekslet uforutsigbart mellom eksemplarisk avslappet adferd og voldsomme utbrudd skyldes ubehag fra smørblomst og hundekjeks. Jeg kan erindre at han var borti den ene hundekjeksen langs veggen rett utenfor her, og han kan ikke ha unngått å få i seg smørblomst sånn som han har gresset midt i klaser av dem. Han holdt på å kveles av å drikke vann (krampe i øsofagus?) da vi kom hjem, hvilket passer symptomene fra smørblomst.  Regner det som en case solved. Han hadde sterkt ubehag i slimhinnene og muligens også noe ubehag fra hundekjeks. Han ble frustrert de gangene han var oppmerksom på det, og avslappet når han hadde fokus på annet og ignorerte det. Antar munnkurv er unødvendig på tur så lenge vi klarer unngå beiting. Smørblomst har høysesong frem til juli og er ALL OVER THE PLACE her hvor vi bor, så dette blir spennende. 
    • Massiv milepæl nådd: Ede mestrer å gå av turbuss på egne bein 🥳 Det startet med at jeg holdt på å falle ned trappen med ham i armene. Løftet ham for tidlig. Bussen ble uventet stående i kø foran rundkjøring før holdeplassen. Det meste jeg hadde av krefter var allerede brukt på å løfte ham fra gulvet. 30 kg med lealaus teddybjørn i den fasongen der viste seg å være i overkant av min bæreevne over tid. Ikke bare armene, men alt av stabiliserende muskulatur fikk kjørt seg mens bussen stod, hakket og rykket, deretter ga full gass og svingte fort og brutalt gjennom den rundkjøringen, for så å svinge like brutalt inn i busslommen og nær bråstoppe. 30 kg ekstra på overkroppen er uvant å balansere på en buss i store bevegelser. Jeg forstår nå de som utfører brystreduksjon på en annen måte. Da det endelig ble tid for å gå av den ufrivillige karusellen der holdt jeg på å falle ned trappen og Ede fikk en overraskende bråslutt på mammadalttilværelsen på gullstol midt i den, uten noen annen mulighet enn å adlyde tyngdekraften og fartsretningen og fortsette ned trappen på egne bein — og det gikk FINT, til hans store overraskelse. Ny motivasjon til å lære Mr.T å gå ned den trappen der var født, og vi har nå, en uke senere lykkes med avstigning fra turbuss på egne ben 🥳 Det ble feiret med Vom og softis 🥰
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...