Gå til innhold
Hundesonen.no

Valpen er fin den, men det er et par ting jeg trenger hjelp til.


Tommy
 Share

Recommended Posts

Jeg har ett råd til deg: En sliten hund orker ikke finne på faenskap. Så gå turer, ikke susle 60 meter og la han dilte rundt deg som et gnagsår. Gå i skogen med han, la han gå løs, lukte og undersøke saker og ting. Gå i normalt tempo og regn med at han holder seg i nærheten, så bevarer du helsa litt lenger. Ha med deg noen super gode godbiter som du bruker litt på turen som belønning for at han selv velger å komme til deg. Når du belønner hunden sier du samtidig innkallingsordet slik at du shaper det for hunden.

Hjemme så har du han i bånd inne når du er tilstedet, når du skal dusje, sove eller kline med kjæresten, så putter du han i buret sitt (ja det er drit politisk ukorrekt, særlig her på sonen, men bare ikke si det til noen at du bruker bur, så går det også bra.) og ignorerer han om han ikke har lyst til å være der. Grunnen til dette? Vel, du skal jo ha et liv i hvertfall 45 min i løpet av dagen som ikke inkluderer hund, jeg syns det er greit å kunne både dusje og gå på do i fred. Og det dævver ikke bikkja av.

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 62
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

"Aldri gå mer enn 20 minutter når han er 4 måneder" fikk jeg beskjed om av de tre første menneskene jeg møtte. 5 minutter for hver måned. Okei, etter å ha erfart både "20 minutters regelen" og det der

Herregud, jeg har lest dette innlegget flere ganger nå og ledd like godt hver gang Er det mulig å få dette innlegget klistret, sånn til skrekk og advarsel når noen her inne blir for valpesyke ?

Vi har ikke fått meldt oss på kurs enda, og siden jeg er to raptuser unna infarkt håper jeg noen kan gi noen råd før ambulansen står i inngangsporten. 1.Han sover sjeldent, og er hyper konstant.

Og så anbefales TABASCO!! Smør inn alt som den helst ikke bør tygges på med tabasco, og rydd bort så mye du kan (minimalistisk er veldig hot i interiør design såvidt jeg vet..). Alt for å slippe sånn kontinuerlig gjeting for det er til å bli gal av - jeg mener at man skal kunne sitte og slappe av selv om valpen er våken! Tabasco-belegg må riktignok fornyes ca hver 3.dag, og har dessuten en tendens til å tiltrekke seg støv (vi har hårete ledninger vi - bokstavelig talt!). En annen ting er at små valper har godt av å klare seg selv litt, sånn at du kan sitte og gjøre andre ting mens den pusler rundt og du veit det er greit liksom..

Når det gjelder biting er jeg av den overbevisning at det bør man gjøre minst mulig vesen av, man må for all del unngå at de tror at biting er tingen for å få oppmerksomhet. Da risikerer man nemlig at hai-adferden fortsetter også etter tannfellingen (for hvor usannsynlig det enn kan virke - de der bitegreiene opphører brått når de får voksen-tennene sine!).

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da min var fire mnd sov vi begge så lite at jeg begynte å kollapse på sofaen etter morgenkaffen. Jaggu lå hun ikke og snorket ved siden av når jeg våknet noen timer etterpå, husets fire vegger fortsatt intakt

Og så anbefales TABASCO!

Nam nam, hilsen min. Samme med sånn eplespray. Hun vokste ut av trapptyggingen sin, noe ts sin sikkert også gjør, men jeg fant nylig ut at eddik er et godt alternativ

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei! Ledde en god del når jeg leste dette! :P Må si du har en veldig livlig valp!! Lurer bare litt på hvor gammel valpen din er nå, og hvor gammel var han når du fikk ham? Hadde han noen søsken i kullet?

1. For det første så ville jeg brukt bur/valpegrind om nettene. Buret kan være en trygghet og en mulighet for hunden å slappe av, samt en mulighet for det å få avlastning.
Jeg ville også prøvd å aktivisere han litt mer ute på morgenkvisten om du har mulighet, ta en litt lengre runde og la han bruke nesen godt, ta med en leke/godbiter han liker og bruk det som motivasjon!
Lurer også på om du fórer han riktig? Får han for mye mat? Kanskje du kan prøve å spre maten i litt mindre porsjoner? Hvor sover han de 2-3 timene mellom 10 og 12-13? Samme sted som på nettene? Hvis ikke, hva da med å innføre ett fast sted hvor han skal hvile?

Etter den duppen ville jeg prøvd å gått en lengre tur med ham, hvor han får gå litt, springe etter leke, lukte på ting osv. Prøv å akitviser han mest mulig ute, istedenfor inne, og når han kommer inn så er han kanskje sliten og da kan du få gjøre dine gjøremål.. Gir du han bein til å tygge på? Mine hunder kan ligge i timesvis med det (har selv en ganske aktiv valp på 4mnd)? Har du prøvd Kong?

2. Hvorfor skal en valp ikke gå tur? Selv har jeg en yorkshire terrier tispe på 4 mnd som har gått greit lange turer siden hu var 3 mnd.. Yorkien min har vært med på 1-2 timers turer, og på de turene var det både bading og leking med andre hunder, dette ble hu SLITEN av! Klart du ikke skal overdrive turene, men sålenge hunden ikke virker sliten, så synes jeg ikke du skal la være å gå tur.
Ikke bær hunden, lær han heller til å gå tur, det burde ikke gå lange tiden.. Har du prøvd langline/flexibånd? Er det ikke trafikk i nærheten kan du slippe ut båndet litt og hvis han nekter å gå, så bare går du og han kommer til å komme etter etterhvert :)

3. Hva slags leker har han? Pipeleker? Leker uten lyd? Kanskje lyden skremmer, kanskje det ikke er kjekt uten lyd? Er det sterke farger på lekene?

Ang bitingen er dette noe som jeg kanskje tror kan ha en sammenheng hvis han evt. ble solgt før 8ukers alderen/ikke hadde andre søsken i kullet! Det er utrolig hva de lærer av hverandre, og hundemammaen de siste ukene før levering.
Når kullsøskene leker er det normalt at de går over hverandres grenser, og da piper de som oftest.. Når mi lille tispe beit pga det klødde i tennene så lagte jeg og de andre hu gnagte på en høy pipelyd(for å etterligne kullsøsken)..
Hunden kan fort misforstå roping og skriking, og tolke det som at du er med på leken!

Det med at han biter på ting, prøv å spray på fyfy spray som du får kjøpt på dyrebutikk eller sånn sterk saus som noen over foreslo.. Hvis han går mye på treværk - har han fått alle ormekurene?

4.Ville for det første fått noen til å være med valpen eller handle for deg slik at du får i deg næring slik at du overlever denne ''herlige'' valpeperioden! :lol:
Og begynn tilvenningen av å være alene sakte.. Begynn med at han for eksempel bare må ligge alene i stua mens du går fort på et annet rom, og hvis han er rolig, gå inn (ikke gir han mer enn nødvendig opp) og gi han ros og godbit, når dette begynner å bli okei for han, bruk litt lengre tid, og øk gradvis deretter.

Ellers ville jeg hastet ett valpekurs, og begynt å aktiviser han mer enn du gjør nå - det virker helt ærlig som om han trenger det!
Prøv også å være mest mulig positiv rundt voffen din, han merker på deg hva slags humør du er i, og negativitet kan gjøre vondt verre. Og husk at det var du som valgte han, og dermed forplikta deg til å ta vare på dette vesenet, og gi han ett fullverdig liv :) Det kommer nok til å gå bra etterhvert skal du se! Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herlig skrevet! Jeg sitter på jobb og ler høyt :lol:.

Jeg har selv slitt med en unormalt aktiv Border Collie som stort sett aldri blir sliten og som ikke har noen AV-knapp og kjente meg igjen i en del av det du skriver. Man blir rett og slett fryktelig fortvilet til tider. Men det blir faktisk bedre med tiden. I dag er han 10 mndr og nærmer seg mer og mer en "normal BC". Så det finnes håp :).

Du har fått masse gode råd her og jeg har ikke så mye å legge til.

Min egen erfaring er at en fin blanding av aktiviteter og ro gjør underverker;

- Turer og fysisk lek, moro, hopp og sprett.

- Mental aktivisering (lek og trening).

- Nye opplevelser og nye sanseinntrykk.

- Trene på å være i ro. (Bur kan fint brukes i starten, deretter gå over til å være rolig på en plass i huset).

- Gjem vekk det meste han ødelegger. Tren så på det han ikke får lov til å røre (lettere om du har gjemt vekk en god del av det slik at ikke absolutt alt som ligger fremme blir "fy og nei").

- Bruk bur om natten til han roer seg og ikke ødelegger alt mulig slik at du får normal søvn selv. Legg ham en time eller to før du selv legger deg så du får litt fred og ro? Bruken av bur kan kuttes ut igjen senere.

- Vær konsekvent. Vær veldig "på" de første månedene du har ham i hus, dette får du mye igjen for senere.

Ikke mist motet eller håpet, det blir faktisk bedre med både alderen generelt og med egen innsats. Masse lykke til videre! :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Aldri gå mer enn 20 minutter når han er 4 måneder" fikk jeg beskjed om av de tre første menneskene jeg møtte. 5 minutter for hver måned. Okei, etter å ha erfart både "20 minutters regelen" og det dere her har skrevet, så kan jeg si at disse 20 minutters menneskene nå ansees som trollkvinner, astrologer og TV-predikanter i mine øyne.

For det hjalp! DET HJALP! Jeg har sovet i dag. Jeg har til og med fått dusjet! DET ER HELT SYKT! Hygienen min og alle som har befunnet seg i en radius av 37 meter av meg takker dere på det sterkeste.

Jeg har alltid tatt han med ut med en gang han våkner om morgenen, og det har jeg gjort de siste to dagene også. Forskjellen nå er at han ikke lenger ligger og sturer ute i hagen som om han akkurat hadde bevitnet en kastrering med tresleiv. Isteden tvinger jeg ham med meg på tur på rundt 20 minutter. Sovner som et rohypnoloffer med en gang han legger seg på badet mens jeg dusjer. Faktisk er badet det eneste rommet han går inn i uten å bli helt helikopter. Brukes definitivt til min fordel.

Med en gang han våknet tok jeg han med på en times tur rundt omkring i byen, med noe skogsområder. Gjorde det samme i går, uten heeelt den samme effekten, men i dag ble han regelrett utslitt. Tror kanskje det har noe med at vi møtte hunder med påheng (aka gamle damer), og ble overfalt av en barnehage. Seriøst, vi ble faktisk overfalt. Sånn at jeg måtte ha hjelp. Av en barnehagetante som så ut som om ho hadde forsynt seg grovt av barnas medbrakte niste. Faktisk så det ut som om ho hadde forsynt seg av barna også, men det er egentlig ikke relevant. Ganske pinlig, MEN det passerte ei relativt pen blondine forbi oss rett før "overfalt av kos fra unge ting" ble til "overfall av typen som ikke er særlig ønskelig, med mindre det er et safeword inne i bildet". Må ta med alt det positive!

Har også funnet ut at valpen elsker å bade, og siden jeg bor på sørlandet har jeg naturligvis min egen strand. Stor suksess. Nå kan han til og med slappe av uten å sove!

Så når det etablert kan man gå på neste problem, men det ser jeg frem til - siden det langt ifra en kvise i nesa, men mer litt for stor hudorm i panna.

Takk for innspill!

(Ps. Kan legge til at han fikk være med inn i butikken og velge selv hva han ville bli belønnet med. Noe som ble okseører. Visste fader ikke at okser hadde så store ører engang. Mildt sagt imponert.)

  • Like 22
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutters regelen har jeg aldri fulgt men turene har vært i valpens tempo og gjerne en sekk på ryggen til å putte valpen i hvis den ble for sliten. Men de fleste mine har sovet ved beina mine så da har det bare vært å sette seg ned og vente en stund

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Aldri gå mer enn 20 minutter når han er 4 måneder" fikk jeg beskjed om av de tre første menneskene jeg møtte. 5 minutter for hver måned. Okei, etter å ha erfart både "20 minutters regelen" og det dere her har skrevet, så kan jeg si at disse 20 minutters menneskene nå ansees som trollkvinner, astrologer og TV-predikanter i mine øyne.

Jeg får mark av slike folk, hunder tåler fint å være med på lengre turer. Pi på rett under 4 mnd var en halvtime i skogen løs her om dagen + turer i byen + trening osv.

BRA det går fremover!!!

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hipp hurra!

Jeg og trodde det var noe i den 5 minuttsregelen, men fikk raskt nok av den og begynte å heller følge med på hva valpen ville. Virket han sliten bar vi ham litt, og vi gikk i rolig tempo slik at han fikk utforske det han ville så sant vi hadde tid :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Snusmumrikk

"Aldri gå mer enn 20 minutter når han er 4 måneder" fikk jeg beskjed om av de tre første menneskene jeg møtte. 5 minutter for hver måned. Okei, etter å ha erfart både "20 minutters regelen" og det dere her har skrevet, så kan jeg si at disse 20 minutters menneskene nå ansees som trollkvinner, astrologer og TV-predikanter i mine øyne.

For det hjalp! DET HJALP! Jeg har sovet i dag. Jeg har til og med fått dusjet! DET ER HELT SYKT! Hygienen min og alle som har befunnet seg i en radius av 37 meter av meg takker dere på det sterkeste.

Jeg har alltid tatt han med ut med en gang han våkner om morgenen, og det har jeg gjort de siste to dagene også. Forskjellen nå er at han ikke lenger ligger og sturer ute i hagen som om han akkurat hadde bevitnet en kastrering med tresleiv. Isteden tvinger jeg ham med meg på tur på rundt 20 minutter. Sovner som et rohypnoloffer med en gang han legger seg på badet mens jeg dusjer. Faktisk er badet det eneste rommet han går inn i uten å bli helt helikopter. Brukes definitivt til min fordel.

Med en gang han våknet tok jeg han med på en times tur rundt omkring i byen, med noe skogsområder. Gjorde det samme i går, uten heeelt den samme effekten, men i dag ble han regelrett utslitt. Tror kanskje det har noe med at vi møtte hunder med påheng (aka gamle damer), og ble overfalt av en barnehage. Seriøst, vi ble faktisk overfalt. Sånn at jeg måtte ha hjelp. Av en barnehagetante som så ut som om ho hadde forsynt seg grovt av barnas medbrakte niste. Faktisk så det ut som om ho hadde forsynt seg av barna også, men det er egentlig ikke relevant. Ganske pinlig, MEN det passerte ei relativt pen blondine forbi oss rett før "overfalt av kos fra unge ting" ble til "overfall av typen som ikke er særlig ønskelig, med mindre det er et safeword inne i bildet". Må ta med alt det positive!

Har også funnet ut at valpen elsker å bade, og siden jeg bor på sørlandet har jeg naturligvis min egen strand. Stor suksess. Nå kan han til og med slappe av uten å sove!

Så når det etablert kan man gå på neste problem, men det ser jeg frem til - siden det langt ifra en kvise i nesa, men mer litt for stor hudorm i panna.

Takk for innspill!

(Ps. Kan legge til at han fikk være med inn i butikken og velge selv hva han ville bli belønnet med. Noe som ble okseører. Visste fader ikke at okser hadde så store ører engang. Mildt sagt imponert.)

Så bra :D Høres ut som du er på rett vei!

Husk at han ikke er 8 uker gammel, han er 16. Og om du noen gang har sett hvor aktive et valpekull på 16 uker er sammen, så er det ikke så rart om han går på veggen av å ikke skulle aktiviseres mer. Det blir selvfølgelig en annen type aktivt, men uten søsken må man finne alternativer. De er mer våkne og har ikke behov for fult så mye søvn heller når de begynner å bli litt eldre :) 5 minuttersreglen kan du brenne på peisen, men ha i bakhodet at han er ung og må lære seg å oppføre seg uten å være sliten også.

Etterhvert vil jeg anbefalle å innføre sitte og ikke gjøre noen ting pauser på tur og dager hvor det er lite aktivitet for at han skal vende seg til at man er rolig inne uansett om man er sliten eller ikke. Men det kan du vente med til ting kommer litt mer i gjenge :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Av en eller annen grunn kom jeg på fleecekelpien jeg rett som det var møtte på i Storgata Lillehammer. De var stadig ute og trente på å ha alle fire beina i bakken, så noe hilsing ble det ikke :) Var det en fra det siste kullet til Talli, tro?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Av en eller annen grunn kom jeg på fleecekelpien jeg rett som det var møtte på i Storgata Lillehammer. De var stadig ute og trente på å ha alle fire beina i bakken, så noe hilsing ble det ikke :) Var det en fra det siste kullet til Talli, tro?

Hvis det er sånn type et års tid siden er det bruttern til Geo og gjengen, ja. :) Velpelsede fine Linus bor på Biri.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis det er sånn type et års tid siden er det bruttern til Geo og gjengen, ja. :) Velpelsede fine Linus bor på Biri.

Linus var det :) Jeg blir så glad når jeg ser folk trene valpene sine til ikke å hilse, men det holdt hardt å bare passere en kelpiebaby. Kanskje jeg trenger litt passeringstrening?

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mine har fått en times rusleturer i skogen når de har vært ca 3 mnd gamle.

Ved turer på bare 20 min, faren ganske reell for at jeg hadde drept de i et svakt øyeblikk ;)

Edit: hamstre tyggebein, det er godt å ha i hus når kokepunktet nærmer seg! :)

Jeg pleier alltid å ha endel liggende når jeg har valp, både "politistaver", okseører, grisehaler, samt margbein og bruskbein fra slakteren. Hiver alt i frysen og tar opp enkeltvis ved behov.

Endret av *mokken*
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan trygt si at jeg har fått et meget godt forhold til okseører den siste måneden ja :ahappy:

Men det er en ting jeg lurer på igjen. Blir valpen vane med lengden på turene? Altså, i begynnelsen brukte jeg jo 20 - minutters regelen, som var håpløst. Så begynte jeg med lengre turer han ble sliten av. Men nå har jeg økt omtrent daglig, for bikkja ser ikke ut til å bli sliten lenger.

Jeg begynte å gå ta tre "lange" turer daglig. En på morgenen som varte i 20 - 30 minutter, en rundt 12 på time/halvannen og en på ettermiddagen på rundt halvannen/to.

Morgenturen var basert på nærmiljøet, et boligstrøk uten altfor mye variasjon. Funket bra til å få gått på do, for kreket nekter jo å bæsje om han ikke får gjøre det midt på veien. Dessuten er han ikke særlig fan av å gå noe sted så tidlig på dagen, spesielt ikke om det regner eller blåser litt kraftig.

Formiddagsturen gikk som regel langs byen, men med fokus på å gå litt i skogen eller generelt steder hvor det ikke var asfalt. Løper litt etter ender langs vannet, hilser på ymse hunder på de merkeligste steder, koser litt med studenter ved universitetet. Greit sliten når han gikk hjem.

Ettermiddagsturen er den lengste. Opp igjennom byen, løper etter duer i gågaten, spiser litt bæsj her og der, bader i fontenene, bjeffer på statuene, får raptus på bystranda, møter hunder annenhvert minutt, osvosvosv. Foregår oftest i sporline, for det er mange steder hvor han kan løpe relativt fritt på denne strekningen.

07.00 - 07.30: Tur.

08.00: Frokost.

08.00.23 - 09.30: Lek/Ødeleggelsesmodus.

09.30 - 11.00: Søvn.

11.00 - 11.30: Godbitsøk, innkalling, sitt/ligg, etc.

12.00 - 13.30: Tur.

13.30 - 15.30: Søvn.

15.30: Middag, med søvn

16.30 - 18.30: Tur/Parken/Stranda

18.30 - 19.30: Smålek, avslapning, godis på flaske, tigging ved bordet etc.

19.30: Mat.

19.30 - 22.30: Søvn.

23.00: Natt.

Men etter å ha drevet slik en ukes tid, med god suksess, så virker det som om han blitt "vane" med det. Altså, at det er er på langt nær godt nok. Så jeg har gradvis økt den fysiske/psykiske stimulien, men per nå syns jeg det virker alt for mye. Spesielt om jeg skal fortsette å øke så mye som jeg gjør.

07.00 - 08.30: Tur.

08.30: Frokost.

08.35 - 09.30: Ødeleggelsesmodus/Lek.

09.30 - 10.30: Søvn.

10.30 - 11.30: Godbitsøk, innkalling, sitt/ligg, etc.

11.30 - 13.00: Tur.

13.00 - 14.00: Søvn.

14.00 - 15.30: Lek/Ødeleggelsesmodus.

15.30: Middag.

15.30 - 16.30: Lek, godbitsøk, ymse hjernetrim.

16.30 - 18.45: Tur.

18.45 - 22.45: Lek, lek, lek, lek. ØDELEGG ALT SOM KAN ØDELEGGES. ALLAHU AKHBAR! Kveldsmat et sted inne i denne perioden.

22.45 - 23.30: Spise senga, før søvn.

Jeg trodde kanskje han var overstimulert, så i går tok vi det ned to hakk...Da klikka det i vinkel for han, og beit oss alle til blods. Prøvde også å bite etter fremmede som hilset på han, noe han ALDRI har gjort. For i offentligheten er han verdens beste. Godt hundespråk, kontaktsøkende og kosete, uten at det blir for mye, og generelt veldig gøy å være med... Men om jeg er nødt til å øke intervaller så raskt, fordi han er en treningsjunkie og blir et monster om ikke han er sliten, så har jeg et helsikes stort problem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Unnskyld meg, men :lol::lol::lol: Jeg må bare inn i trådene dine for å lese de utrolig festlige oppdateringene!

Jeg skjønner at det er frustrerende, og jeg vet ikke om jeg har noe konstruktivt å komme med annet enn at du i hvert fall har gitt meg en god latter. :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Klart de blirt vant, som oss får de jo bedre kondis de også, men selv en hund som er vant til og være mye ute hele tiden vil jo være fornøyd etter tur. De får jo utløp for energien sin. Kanskje får du ikke den samme utslitte hunden som kolapser på gulvet når du kommer hjem fra tur når den blir i bedre form, men du vil uansett ha en hund som er fornøyd. Så må man selvfølgelig også lære og være rolig uansett, at man skal legge seg og slappe av selv om man ikke sovner eller har lyst til det.

Så i starten holder det gjerne med mosjon for og få et fredelig hundehold og da starter man en vane som vil bli innprentet i hunden enten den vil eller ikke, når man er i gang med det og valpen blir eldre må man også begynne og legge på litt krav om at jo du skal være rolig selv om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ro det ned! Himmel du er jo mer ute med han enn jeg er med mine fullvoksne. For slik kan bli utrolig slitsomt for dere etterhver. Tenk når han er ett år og du fortsetter å øke turene, du vil jo ikke ha noe liv! Mistenker at du har rett i at han faktisk er overstimulert.
Psykisk trening gjør dem mer slitne enn fysisk. Så jeg ville nok lagt inn litt sportrening og lydighetstrening i stedet for ørten timer med overstimulering. Kjør på med klikkertrening f.eks.

Dette mener jeg personlig holder for en valp på 5 mnd:

20-30 min morgentur

1 times tur formiddag/ettermiddag + psykisk trening/kurs

20-30 min kveldstur

Innimellom: tisse-bæsje lufteturer i hagen

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...