Gå til innhold
Hundesonen.no

Mosjon i hverdagen


tm100022
 Share

Recommended Posts

Veldig gøy å høre hvordan dere legger opp hverdagen med deres hunder!

Jeg har aldri hatt egen hund, men har vokst opp med hund i familien og passet endel hunder. Ser at jeg har overvurdert mosjons"kravet" litt til de rasene jeg kanskje har vært litt usikker på. Har lært etter et par dager her inne at jeg absolutt kan ha en hund som krever endel mosjon.

Er det mange som sykler med hundene sine her? Ser for meg at det kan være en fin måte å få mer intensitet for hund, samtidig som det er tidseffektivt for eier...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min neste hund skal være en type hund som tåler alt fra slike turer til å ligge brakk i en uke og som jeg ikke har slike fikse ideer med. For jeg har strengt tatt ikke kropp til dette. (klapp igjen kjeften dere som ler av meg nå! Den under bordet var en "ulykke" :P )

Lukis! :lol:

Mine hunder er åpenbart prakteksempel på at får de mat og doturer, så klarer de seg leeeeeeeeeeeeenge. De har knapt vært av gården siden desember, nei, jeg tuller ikke. De får løpe løs innimellom da, men med et par 4 -5 hederlige untak som er skiturer, så har de ikke fått båndturer på over 2 km siden desember. På vinterstid var de (gutta og snusern) løse minst to ganger om dagen, på gården, så de kunne jo løpe som de ville. Da snusern ble borte i februar, så mista gutta interessen for å løpe "alene", henta hottentotten og hun dro dem heldigvis litt mer i gang, men så kom våren gitt. Og da blir det brått mer restriksjoner. Så nå får de 2-3 -4 -5 småturer i bånd hver dag - og vi snakker ikke lange turer, hverken i tid eller lengde, og to av dem får løpe løs en og en stort sett hver dag, mens alle tre slippes innimellom. Ideelt? Nope, ikke litt engang. Absolutt ikke et hundehold jeg går god for. Men det er veldig deilig at de takler det så godt som de gjør. Og det er heldigvis bare midlertidig.

Rasene er forøvrig saluki og basenji nå, og hadde en riesenschanuzer frem til februar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du vil se på hunden din veldig fort om du gjør for lite. Den blir feit/får dårlig matlyst/tygger sko/ødelegger huset/maser e.l. Samtidig kan den jo bli rastløs om du gjør for mye, men det kommer an på hvor flink hunden din er til å slappe av.

Det er vell strengt tatt en sannhet med modifikasjoner, en hund kan være crazy fordi den får for mye, eller vertfall feil stimuli, eller en hund som er flink til og slappe av er ikke nødvendigvis det samme som en hund som har et engasjerende og innholdsrikt liv. Og en hund som er flink til og slappe av inne burde jo uansett ikke ha noen mindre rett på en utfordrende, berikende og stimulert hverdag. Mangel på stimuli kan jo også føre til en rolig, passiv hund, helt uten at det betyr at hunden er fornøyd. Som med oss mennesker så er det jo en sammenheng mellom fysisk form og hvordan man føler seg samt at positiv stimuli følges av endorfiner som igjen følges av at man er glad/føler seg bra, derfor er det viktig og holde hundene i gang både mentalt og fysisk.

Mine to malamuter storkoste seg på tur, uansett hvor lang den var, hvor vi gikk eller hva vi gjorde, men de har aldrig en dag i sitt liv mast om og få ut, ikke en gang da jeg var alene og lå med influensa og bronkitt i 3 uker hvor de ikke fikk en dag med skikkelig tur, det betyr jo på ingen måte at det er et optimalt liv eller at de ikke trenger mer, for det gjør alle, mentalt brytes man ned uten stimuli, uansett hvor flink man er til og sove.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en Border Collie og en Alaska Husky. Vi varierer mellom spaserturer på øya etter lysløypene her, turer i skog og fjell (med og uten kløv), skiturer om vintern og kickbiketurer om sommern. Huskien er alltid i trekk, BCn får gjerne gå løs på vanlige turer om det passer seg sånn, men stort sett foretrekker jeg å la henne jobbe sammen med huskien. Huskien er litt løs under kontrollerte forhold, men ikke på turer.

Når snøen forsvant i år ble det stort sett "bare" vanlige turer i skog og mark fram til kickbiken kom i hus. Selv om vi varierte mye terreng, tid, kløv osv merka jeg en stor forskjell på trekkhunden når vi kom hjem fra første sykkeltur - han var glad på en helt anna måte enn vanligvis. Jeg regner med at det i stor grad er den ekstra farta og "spannfølelsen" som utgjør forskjellen, og synes det er morsomt hvor tydelig han er på hva han foretrekker om han får velge. (Men jeg finnes ikke overrasket da, han er trossalt en trekkhund.)


I tillegg trener vi litt bruks og lydighet, men det har blitt mindre denne sommern enn vanlig, hittil. Til Deltas store sorg. :P


Jeg synes dette med fysisk trening er spennende - det er morsomt å måle framgang. Vi fører en treningslogg med tid, pauser, km osv.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En shiba og en akita: På vanlige dager så får de et par timers gåtur i by/park, i sommerferiene går vi på fjellet et par dager i uka og i skogen hver dag, da blir det ganske lange turer.

Nå er det jo selvsagt forskjellige individer: Noen shibaer er energibomber, mens andre igjen er slik som min - han klarer seg fint med veldig korte turer og er rolig innendørs uansett hvor mye vi har vært ute. Akitaen er foreløbig bare valp på 9 måneder. Han følger med på alt det shibaen gjør og klarer seg helt fint på det energinivået.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dalmatineren er stort sett storfornøyd med en halvtimes tur om dagen. Regner det skal hun i vert fall ikke ut :P Men siden eg er "slem" hundeeier blir det som regel tur 1-2 timer hver dag. Varierer om det er i skog eller etter vei. Ca en dag i uka er det sykkeltur, og da går groenendaelen i trekk, mens dalmisen tusler ved siden av. Ellers er det lydighetstrening 2-3 dager i uka, og prøver også å få til en dag i uka der vi går spor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En shiba og en akita: På vanlige dager så får de et par timers gåtur i by/park, i sommerferiene går vi på fjellet et par dager i uka og i skogen hver dag, da blir det ganske lange turer.

Nå er det jo selvsagt forskjellige individer: Noen shibaer er energibomber, mens andre igjen er slik som min - han klarer seg fint med veldig korte turer og er rolig innendørs uansett hvor mye vi har vært ute. Akitaen er foreløbig bare valp på 9 måneder. Han følger med på alt det shibaen gjør og klarer seg helt fint på det energinivået.

Sånn er min shiba også. Han tåler definitivt å bare få tisseturer, og det hender nå rett som det er at han bare får det.

Ellers er han med på joggeturer når jeg jogger (litt opp og ned, skal ta det opp igjen nå), skogsturer gjerne en gang i uka, sykkeltur en gang i uka kanskje, tur med en hundevenn innimellom og ellers tissetur på 15-30 minutter morgen og kveld. Han får ikke så mye mental stimuli for tiden, men det er tydelig at han er mer enn tilfreds med å få brukt kroppen sin. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mine får mellom vel omtrent 1,5-2 timer tur om dagen gjennomsnittlig. Felix (whippeten) krever ikke hodebry i det hele tatt og virker svært fornøyd med det han får uansett. Blaze derimot merker jeg fort jeg har i hus om det blir en altfor rolig dag eller to. Vi trener (eller trener av og til blir vel rettere å si, har litt dårlig med motivasjon om dagen) lydighet også får han diverse hodebry ved hjelp av godbitsøk, søk etter leke og litt småtrening i løpet av turene våre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det varierer så mye så har ikke noe fasit svar :P Men nå om dagen får jentene rundt 1 times mosjonstur på morgenen, og som regel får alle 4 en tur på kvelden (typ 45 min-1 time)

Trym kunne gått hele livet sitt uten mosjon, han blir vanskelig å ha med å gjøre hvis han får for mye tur (skal stoppe og tisse/snuse/bæsje hele tiden) så han fungerer best med korte og få turer.

Ellers har vi jo to store hager som de herjer og koser seg i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Jonna

Australsk Kelpie tisper, 6 og 9 år.

Her er variasjonen stor: fra ikke noe (nattevakt helger) til 1 mil sykkeltur o.l.

Skjeldent jeg tar tiden på hvor lenge vi faktisk er ute og driver med noe.

Jeg kan feks gå en runde på 3 km, hvor jeg også legger ut ett 50x50 meter felt og tråkker dette (det blir jo noen meter og de løper løs da). I feltet får de brukt både kropp og hode.

Det kan bli 2 km kjettingtrekk fordelt på 1km-Talli, 500 m Blaze og 500 meter Talli igjen. Eller bare sykle runden på 4 km hvor jeg da kjører høytempo.

For meg er det ikke antall minutter/timer man er ute som sier så mye om hvor mye/god trim/mosjon en hund får i hverdagen, men måten de blir brukt den tiden de er ute.

Det er faktisk meget skjeldent jeg er over 2 timer ute å mosjonerer hundene mine, men jeg vil faktisk påstå at dyrene mine er over gjennomsnittet gjennomtrent.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Australsk kelpie, halvannet år gammel.

Aktivitetsnivå varierer en del. Vi kan være på farten i seks-sju timer (ta tog, trene lydighet, gå tur i nye omgivelser osv) én dag, og den neste kan han få en sykkeltur på tjue minutter. Han er godt fornøyd med begge deler. :) Jeg legger vekt på å variere en del, så både kropp og hode får brukt seg på ulikt vis i løpet av uka. Som oftest holder vi på med noe i 1-2 timer hver dag, men noen dager blir det bare korte lufteturer og andre dager skjer det ting i flere timer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hatt en del av høyaktivitets-rasene, mosjonsmessig sett. Huskyer (AH - både polare og kortdistanse-typene), fuglehunder, samojed, samt en labrador, og en korthåret collie.

Fuglehundene er de som krever mest mosjon for å være tilfredse, er min erfaring. Og de som i minst grad tolererer mange rolige dager etter hverandre. Huskyene takler fint noen dager på rad med lav aktivitet. Collien krevde lite fysisk aktivitet sammenlignet med de andre.

En "gjennomsnittsdag" er irsk setteren med på to timer med løpetur, ofte mer (kommer an på hvor mange av oss i familien som er ute og trener den dagen), og i helgene turer i marka i tilegg, 2 − 3 timers varighet. I tillegg et par rolige lufteturer på 20 − 30 minutter der vi går, og hun får "lese avisen" og gjøre fra seg om det trengs. Sommerhalvåret har jeg syklet litt, og brukt kick-bike med hundene, om vinteren brukt kick-spark. Huskyene hadde noe tilsvarende, men noen flere rolig-dager innimellom.
Kortisen hadde en lang løpetur per dag, ble alltid med på turene i skog og mark, og hun hadde i tillegg en del ekstra trening i og med spor og id-søkstreninger. Og lydighets-økter.

Vi er en stor familie der alle er aktive fysisk med hundene på en eller annen måte, så vår utfordring består stort sett i å huske å gi hundene nok hvile…..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her varierer det veldig, har ikke kommet inn i noen fast greie enda, pluss at jeg jobber en med at BC'en skal kunne kjede seg litt- Så nå har vi litt sånn annenhver dag med lengre turer, disse blir som oftest på 2-3 timer, noen ganger mer. I helgene går vi stort sett 3+ timer. På rolige dager får de nesten bare tisse turer- og en halvtimes tur etter jobb. Ellers trener vi litt lydighet og triks i mellom slagene, det kan fort bli litt hver dag. Har akkurat begynt så smått med spor, men det er så lite enda at det teller ikke :P Håper at jeg lærer meg det ordentlig- og klarer å lære bikkjene det. Da blir det iallefall 1 spor i uka :) Når folk kommer ut av feriemodus så blir det forhåpentligvis to kvelder i uka på hundeklubben- en med LP og en med AG (med forbehold at vi trives der da..).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er det egentlig full rulle hele tiden med tur og trening..sankt bernhardene mine er veldig aktive. De to små hadde sikkert vært fornøyd med en liten halvtime til dagen de hehe, men de får nå mere enn det. Men sanktene krever langt mere, ikke minst hjernetrim. De sliter litt nå i varmen da, men da legger vi bare turene til et vann så de får kjølt seg ned, så er det full rulle igjen hehe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en Cavalier King Charles Spaniel og en Flat Coated Retriever.

Varierer egentlig fra dag til dag hvor mye mosjon det blir. Hovedturene er ofte på 1 - 2 timer og da spørs det helt hva vi gjør på turen. Noen ganger trener vi og noen ganger går vi og noen ganger er de i hagen mange timer og leker og blir utslitte av det, så det er ganske forskjellig.

Men de får alltid vært ute å gjort fra seg minst tre ganger om dagen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...