Jump to content
Hundesonen.no

Recommended Posts

Jeg var innom hunden.no som har fjernet en kolonne for hvor mange minusgrader som var skadelig for liten hund. Nelson er en ung liten blandingshund, som er veldig liten med litt lodden pels. Burde han være inne dersom gradestokken viser 4-? Det sto noe lignende i tabellen som ikke er på nettsiden nå. Takk for svar på forhånd.

Link to post
Share on other sites

@Elena Weasly

Var det denne?

charthundvii.thumb.jpg.7cb64ac7cd503005bea83dbab5e4bd78.jpg

Jeg tenker man kommer like langt med sunn fornuft. Den er sikkert grei som en pekepinn, men jeg har for eksempel aldri opplevd at det skulle være livstruende å være ute i vått vær og 4 plussgrader.

Men lurt å følge med på hunden og tilrettelegge for at den har det bra. Det er ikke all pels som isolerer mot kulde, det er kaldere å stå i ro enn å være i bevegelse, og små hunder blir gjerne fortere kalde. Men ville heller kledd på hunden enn å holdt den inne. 

Jeg har en kleinspitz på 4,5 kg med masse underull. Hun klarer seg fint uten dekken på tur ned til -10, men om hun skal være ute i mange timer eller sitte stille så kan det være greit med dekken.

Link to post
Share on other sites

Den tabellen der ville jeg avskrevet. Det ser ut som den også er skrevet i USA, hvor jo ikke alle hunder "trenger" å gå ut en gang...

Mine på 8 og 40 kg har vært ute hver dag i vinter uansett. Hadde det tippet under -15 hadde jeg nok kortet ned turen, men de går fint lengre turer i -10. Da er det ullgenser under og vinterdekken over, siden de er glatthårede. På en hund med ligg pels tenker jeg at et godt vinterdekken holder, for å isolere varmen litt.

Nå er jo kjørehunder både større og avlet for kulde, men om de greier -40 så greier vel våre kosehunder -10-15 tenker jeg. Og så må man se an hunden, såklart.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Skulle vi fulgt den tabellen der kunnen vi knapt vært ute på en god nordnorsk sommerdag :teehe:Vi er ute hver dag uansett temperatur (hunden må jo gå på do), men blir det kaldere enn -10 går vi ikke veldig langt. Min fryser lett og bruker stort sett både dress og dekken.

 • Like 3
Link to post
Share on other sites

Tror ikke den tabellen der sier stort?

Min lille fluffy blanding på 10kg bruker sjelden dekken. I dag var det -6 ute ifølge gradestokken og hun sitter eller legger seg ned i snøen. Ikke antydning til skjelving eller løfting av labber eller noe. Blir derimot dritsur om jeg tvinger på henne dekken for a tjeg fryser og ikke vil at hun skal fryse?

Samme med mynden på 24kg. Kunne sikkert fint gått naken han og da han aldri ser ut til å fryse - men siden han er tynn så nekter jeg at han skal ut naken om vi går tur? Han er da den mest hardbarka mynden jeg har møtt - men så har jeg en liten teori om at han ikke har noen smerteterskel, og da sikkert ikke kuldeterskel heller?

Link to post
Share on other sites

Jeg er enig i at tabellen virker overdrevet, og at man må bruke sunn fornuft. Men jeg tror det er viktig å tenke på størrelsen på hunden, eller enda mer overflaten på hunden i forhold til vekten. Jo mindre hunden er jo fortere blir den nedkjølt, det har jo også betydning hvor nært bakken den er.

Her hvor jeg bor saltes det mye, og da føles det nok mye kaldere for hunden ( mange har sikkert sett videoer om hvordan kjøle ned drikke i full fart ved hjelp av salt og vann, så salting gjør nok at det blir enda kaldere på potene)

Minien er godt under 2 kilo, og i disse dager fryser han veldig. Har faktisk aldri sett sånn skjelving noensinne. Så han går så lenge det er greit og blir båret hjem under jakken når det blir for kaldt. Folk ser rart på meg, men det får  jeg tåle, heller det enn at hunden får frostskader.

Link to post
Share on other sites

Jeg har en liten «varm» hund, hun ligger alltid i gangen der det er kaldest, men nå når gradestokken ligger på -10 så går hun bare ut på do og vil inn igjen, selv med dekken og potesokker. Så jeg synes det er greit å lære seg å lese hundens signaler, man trenger ikke se på en tabell for å skjønne det. Men jeg har alltid latt henne styre turene når vi lufter, så hun er nok vant til å også sette sine egne grenser. Dette gjelder lufteturer i nabolaget, ikke de «ordentlige» turene der hun bare må være med ?.

Link to post
Share on other sites

Idag har jeg vært ute med mine i -14 grader. På med dekken og potesokker i aktivitet, har ikke sett at de har rynket på så mye som et øyenbryn engang. Ikke engang min eldste, som er korthårs uten underull. Og han er en frysepinne! Men om valget er å være med eller være hjemme, så er alltid svaret å være med?

Link to post
Share on other sites
 • 3 weeks later...

Hele januar og halve februar var det under -10 her. Ofte under -20. Gamlemor på snart 11 år og 5,3 kg har fått kortere turer med dekken og potesokker. Han på 4 år og 4,5 kg, har jeg ikke begrensa turmengden på. På med dekken og potesokker, og så har vi gått så langt som jeg har orket i kulda.

 • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Jeg spiser ikke selv kjøtt av dyrevernmessige årsaker, og av akkurat samme grunn fôrer jeg min hund en kjøttbasert diett. Jeg velger dog å fôre med fôr som kun benytter seg av plussprodukter fra slakt for å ikke bidra til mer og utnyttelse av hele dyrene, VOM i mitt tilfelle, men det gjelder flere merker. Hunder er obligate carnivores, takler man ikke å ha kjæledyr som er ment for å skulle spise hovedsakelig kjøtt og gi de dette, burde man skaffe seg noe annet enkelt og greit (kaniner eller minigriser f.eks). 
  • Jeg er vegetarianer, og det er samboeren også. Men hundene har ikke valgt å være det, så de får slippe det. De velger i aller høyeste grad å være kjøttspisere. Jeg tenker som så at landbruksdyr i liten grad slaktes på grunn av kjæledyrmat - de slaktes for å bli menneskemat og så går biproduktene til dyrefor - ting som beinmel, brusk og innmat det ikke er marked for som menneskemat lenger. Når dyrene uansett slaktes, er det bra at hele dyret blir brukt. Da kan like godt hundene våre spise det, i stedet for at de må spise vegetar-fôr mens biproduktene går til sement og biodiesel. Det er allerede mye som "bare" går til sement eller fyringsolje. De siste årene har det jo vært en trend med mer og mer kjøtt i hundefôr, typ Orijen og Acana. Det har blitt vanlig både med større andel kjøttproteiner og mer ordentlig kjøtt i stedet for brusk og bein. Og dette syns jeg er litt vanskelig etisk sett, for jeg syns det er bra at noen spiser biproduktene og at hele dyret blir utnyttet best mulig når de først skal slaktes. Samtidig vil jeg gjerne gi hundene mat av god kvalitet, med en god del "ordentlig" kjøtt og ikke så mye bein og brusk.
  • Jeg har ikke satt meg inn i dette, men kom over YORA her om dagen, som skal være basert på insekter. Mulig det kan være verdt å ta en kikk på? https://www.yora.no/
  • Her har det fungert fint med usb-vifte og powerbank 🙂
  • Nyere biler har ofte USB-uttak, så man faktisk kan ha usb-vifter på burene. Ellers er det silvershade.
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...