Gå til innhold
Hundesonen.no

mengde på for. vom og tørrfor


Gjest
 Share

Recommended Posts

Hei.

Vi gir 50% v&h nr 25 og 50% royal canin maxi junior til vår malamutevalp. Han er 20 kg nå og snart 4 mnd. 

Noen som har formening om hvor mye vom han bør få? Siden han skal fores halvt råfor og halvt tørrfor.

Han får nå 400 g vom i døgnet. Resten får han tørrfor. 

Dette med veg at de anbefaler 4% av valpens vekt. Hvor lenge er det anbefalt med 4%? Siden han bare får halvparten vom så tar vi da 2% vom og halvparten av anbefalt døgnmengde tørrfor.

Han vil nok ha en voksen vekt på mellom40-45 kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det beste målet på om hunden får riktig mengde mat er jo om han blir for tjukk eller for tynn :). Jeg har aldri veid maten jeg gir mine hunder, jeg bare gir dem så mye at de holder seg i fin kondisjon, noen ganger må jeg gi litt mer, andre ganger må jeg redusere litt - avhengig av hundens aktivitet, vekst m.m. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

når hunden begynner å legge på seg for mye så senker man mengden. Ikkebheng deg opp i 2%, nå er du jo i gang med en mengde så da tar du bare av litt til det jevner seg ut igjen og gjør det samme igjen om den legger på seg senere og motsatt om den blir for tynn. 2% og 4% er uansett bare et veiledende utgangspunkt som alltid må tilpasses hunden. Noen trenger kanskje 6% andre trenger kanskje bare 2%, selv som små. Malamuter trenger gjerne mindre mat ifht størrelse enn feks gjeterhunder. De er ganske møysomme.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 minutter siden, monica_eike skrev:

Tusen takk for svar. Synes det er fryktelig vanskelig å se på han om vi bør øke/minske mengden. Hehe. Men det vil kanskje si han ser fin ut da?

Legg inn et bilde av ham da vet  du - så kan vi synes litt om det :D 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har heller aldri målt opp mengden mat til bikkjene. Synes jeg de begynner å se litt feite ut, så får de litt mindre, ser de tynne ut får de litt mer. Den letteste måten å finne det ut på med en malamutevalp er sikkert å kjenne på den, hvor lett du kan kjenne ribbein osv. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 minutter siden, Sprettballen skrev:

Jeg fôrer på slump jeg :P Litt sånn og litt sånn, og forandrer på det alt etter aktivitet(evt. mangel på sådan) og hold generelt. 

her og. 

ei bøtte med fôr og en dæsj til hver. hvor stor dæsj(/øse) avhenger av hold og aktivitet

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

37 minutter siden, Eplefe skrev:

Ja, faktisk. Vi følger riktignok ikke den offisielle anbefalingen fra v&h, men vi regner ganske nøyaktig og bruker vekt.

Høres ut som mye arbeid :P

Jeg gjorde det før når vi bestilte 20kg. blokker, brukte vekt og veide opp hvert måltid i seperate poser. Skjønner ikke at jeg gadd. Hadde ikke gjort det i dag. Vet jo sånn ca hvor mye det skal være i skåla, ca hvor stor klump V&H som skal oppi. Jeg sliter litt når jeg kjøper nye skåler da, for da ser det ikke likt ut, men det har gått helt fint :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 minutter siden, Eplefe skrev:

Tja, både jeg og samboeren er litt smånevrotiske, så det blir mindre jobb for oss enn å stresse med ideen om at vi gir henne for mye/lite til hvert måltid. Baker mye og er kaffenerder, så vekt står alltid fremme uansett etc.

Sånn er vi og! Om vi ikke veier maten så bekymrer vi oss for at de kanskje ikke har fått riktig mengde. Hadde sikkert gått fint å ikke veie, men på den måten slipper vi å tenke på det :D 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...
Guest lijenta

selv om jeg veier opp V&H så forer jeg etter hold og har måtte hunden langt over 4% for å holde vekt. Har ikke kontrollert på en stund men først i høst så har det blitt endring til hvilket for han trenger som voksen og ja han blir 3 i neste måned. Så ja for etter hold du klasser jo og klør på hunden. buken skal være opptrekt. litt insving over ryggen også kjenne ribbeina. Dette er ting du må kjenne i pelsen for å finne ut av

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Jeg sluttet å gi fast mengde og måle opp etter jeg begynte med Vom og Hundemat (nå med 50/50 med tørrfór i tillegg). Fant meg så klart et utgangspunkt ved å ta rundt 3 % av nåværende vekt, og bare prøvde meg frem. Holder fortsatt på å prøve meg frem, men har vel ikke hatt noen fast mengde. Det spørs nå også veldig på aktivitetsnivået, trening med godbiter osv. Pdd. gir jeg min 10 mnd gamle Sheltie på 7,5 kg; 50 g vom og 20-30 g Orijen Puppy tørrfór, men dette endrer seg vel fortere enn jeg får skiftet truse :P 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oi, da. Fôring er matte? :P Jeg har hatt store hunder (pluss to små/medium). Og alle har fått en dæsj av hva som virker fornuftig. Tynn hund = mer mat, tykk hund = mindre mat. Man finner sånt ut etter å ha fôret hunden(e) en stund underveis, forskjellige hunder krever forskjellig og bruker energi forskjellig og forbrenner forskjellig (hoi, det var mye forskjellig!).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, Bananen skrev:

Oi, da. Fôring er matte? :P Jeg har hatt store hunder (pluss to små/medium). Og alle har fått en dæsj av hva som virker fornuftig. Tynn hund = mer mat, tykk hund = mindre mat. Man finner sånt ut etter å ha fôret hunden(e) en stund underveis, forskjellige hunder krever forskjellig og bruker energi forskjellig og forbrenner forskjellig (hoi, det var mye forskjellig!).

Samme her, for å ikke snakke om at samme hund gjerne endrer forbrenning og behov etterhvert. Salukiehannen min får mye mindre mat nå enn frem til han var 3 år, da var han tynn og fikk omtrent ubegrenset, nå er han lubben og får knapt mat. :aww: Aktivitetsnivå og forbrenning forandrer seg gjennom livet.  

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg måler maten til alle 3. Når Minion var i vekstfasen, og et vandrende skjelett, så fikk hun ubegrenset mat. 
Men jeg har 3 hunder som ikke får lov å gå opp i vekt overhodet, ja, jeg ser om de legger på seg ved å kjenne, og øyemål, men sånt oppdager man jo ikke før de faktisk har ekstra vekt. 
Med forkalkninger i håndledd på den ene, skjev bakpart på den andre, og forkalkninger i forparten på den siste, så vil jeg gjerne at de skal vare lengst mulig og ha minst mulig unødvendig belastning på leddene i form av for mye vekt.
Så da måler man, og heller legger til noen gram ved hvert måltid hvis de blir for tynne.

Jeg liker å ha kontroll på sånt også da. :P Så jeg hadde nok målt selv hvis jeg hadde friske hunder.
Det gir meg ro i sjela! :icon_redface:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...