Gjest Skrevet 4. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 4. Januar 2015 Nei, det stemmer ikke. Vegetarianere skal i teorien unngå alt som kommer fra døde/drepte dyr. Veganere unngår alt som har med dyr å gjøre, inkludert honning. Jepp, det er nettopp derfor jeg stusser. For å kunne kalle seg vegetarianer, så skal man unngå løpe og gelatin. Ingen tvil der, men veldig mange er slappe på dette, og spiser det likevel. Og så er det jo et biprodukt, men likevel er man jo med på å støtte businessen om man spiser/kjøper produktene. Det er heller ingen problemer å unngå det hjemme, men jeg kjøper middag på skolen i alle fall 3 dager i uken, og det er ofte ost på vegetarmaten der. Hmm. Og jeg syns ikke nødvendigvis det er feil å bruke skinn heller, men skinnprodukter jeg eventuelt kjøper fra nå skal være gode produkter der jeg vet hvor dyret kommer fra. Kommer ikke til å slutte å bruke skinnjakken min, eller skinnskoene mine. Ovo-lakto vegetarinaere kan spise både melk og egg, så det bør ikke være noe problem. Er det noe forskning som tilsier at B12 mangel er vanligere hos vegetarinanere? B12 mangel er jo noe som er relativt vanlig hos kjøttspisende nordmenn. Jeg har selv hatt B12 mangel, har det sikkert enda. Ikke tatt blodprøve på nesten 10 år, siden de fant ut at jeg hadde mangel... Men skal ta nå, og om et halvt år, for å sjekke at jeg får i meg det jeg trenger. Sorry - mente VEGANERE Ja, det er vanligere hos veganere. Har ikke ref i hodet. Men her en en oppsummeringsartikkel. Det er en av de tingene som det undervises om innenfor indremedisinen- og innen almennmedisin, og som alle ferske skal vite når de har pasienter. Det er en av mange grunner til kostholds-anamnese. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Elisabeth00 Skrevet 4. Januar 2015 Forfatter Rapporter Share Skrevet 4. Januar 2015 Sorry - mente VEGANERE Aha, ja, det gir mer mening Jeg er ikke helt der enda, og vil nok ikke bli det heller. Burde vel gjerne kuttet melk og egg, iom at jeg er allergisk mot eggehvite og kumelk. Men jeg kjøper økologisk melk og egg, og prøver å kjøpe egg fra småbønder der jeg vet hønsene har det bra. Spiser lite egg og melk da, det skal sies. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gjest Skrevet 4. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 4. Januar 2015 Aha, ja, det gir mer mening Jeg er ikke helt der enda, og vil nok ikke bli det heller. Burde vel gjerne kuttet melk og egg, iom at jeg er allergisk mot eggehvite og kumelk. Men jeg kjøper økologisk melk og egg, og prøver å kjøpe egg fra småbønder der jeg vet hønsene har det bra. Spiser lite egg og melk da, det skal sies. Jeg levde vegetarisk i mange år, til jeg giftet meg og måtte kompromisse. Men ikke vegansk. Hvis man ønsker å leve vegansk anbefales tilskudd av vit B12. Kan fås som sprøyter. Mangel på B12 er ikke å anbefale... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Elisabeth00 Skrevet 4. Januar 2015 Forfatter Rapporter Share Skrevet 4. Januar 2015 Jeg levde vegetarisk i mange år, til jeg giftet meg og måtte kompromisse. Men ikke vegansk. Hvis man ønsker å leve vegansk anbefales tilskudd av vit B12. Kan fås som sprøyter. Mangel på B12 er ikke å anbefale... Da jeg hadde meget lave B12 nivåer fikk jeg B12-tabletter på resept, fordi jeg har veldig sprøyteskrekk. Dro aldri tilbake for å sjekke om nivåene hadde kommet opp over grensen, så godt mulig jeg har gått med B12 mangel veldig lenge. Immunforsvaret mitt er veldig dårlig, så jeg har jo mine mistanker. Så derfor jeg skal sjekke det igjen nå, bare manne meg opp... Hvorfor jeg hadde mangel aner jeg ikke, men ikke på grunn av lite kjøtt i alle fall, det var hovedsakelig det jeg spiste Jeg tar forøvrig multivitaminer daglig, gjort det i et år, men kommer til å slutte med det nå som jeg blir mer bevisst på maten jeg får i meg. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tuvane Skrevet 4. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 4. Januar 2015 Mangel på B12 er ikke å anbefale... Det kan jeg skrive under på. Legen min, som påsto at alle blodprøver var fine (B12 gadd han tydeligvis ikke sjekke, fant jeg ut i ettertid), mente at jeg bare var stressa, og at jeg derfor var sliten. Det første den nye legen sjekket var B12-nivået, og de var skremmende lave, og jeg fikk sporenstreks injeksjoner. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gjest Skrevet 4. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 4. Januar 2015 Da jeg hadde meget lave B12 nivåer fikk jeg B12-tabletter på resept, fordi jeg har veldig sprøyteskrekk. Dro aldri tilbake for å sjekke om nivåene hadde kommet opp over grensen, så godt mulig jeg har gått med B12 mangel veldig lenge. Immunforsvaret mitt er veldig dårlig, så jeg har jo mine mistanker. Så derfor jeg skal sjekke det igjen nå, bare manne meg opp... Hvorfor jeg hadde mangel aner jeg ikke, men ikke på grunn av lite kjøtt i alle fall, det var hovedsakelig det jeg spiste Jeg tar forøvrig multivitaminer daglig, gjort det i et år, men kommer til å slutte med det nå som jeg blir mer bevisst på maten jeg får i meg. Der finnes en autoimmun tilstand som gir B12-mangel. Da vil ikke tabletter (eller mat) hjelpe og man MÅ ta det i sprøyteform. Sent from my iPhone using Tapatalk Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Elisabeth00 Skrevet 4. Januar 2015 Forfatter Rapporter Share Skrevet 4. Januar 2015 Spent på hvordan mine resultater vil se ut, og jeg kan ikke se for meg at jeg noen gang kommer til å ta b12 prøyter. Nektet sist, og fikk da tablettene. Eller jo, jeg må jo bare. Krysser fingerene for at alt er som det skal. Jaja, nok om det Spent på om det er fler vegetarianere her, og hvordan dere gjør det med gelatin, løpe og diverse andre "skjulte" kjøttprodukter. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Mentha Skrevet 4. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 4. Januar 2015 Er vegetarianer, og jeg spiser IKKE gelatin, og IKKE ost med animalsk løpe i. Går ikke med skinn. Vil si at jeg spiser kanskje 60% vegansk og resten vegetarisk. (Kjøper ikke egg og melk, men er jeg f.eks i selskap hvor kakene/maten er lagd med egg og/eller melk ser jeg gjennom fingrene på det. Spiser ost på pizzaen og har rømme på tacoen osv.. ) Bruker havremelk istedenfor melk i matlaging, og syntes det funker like bra. Havremelka jeg bruker er tilsatt blant annet B12 og kalsium, så da slipper jeg å tenke på om jeg "går tom" for det skjønner ikke hvorfor folk stresser med proteinermangel hos vegetarianere ettersom både linser, kikerterter, bønner og brokkoli innholder MASSE proteiner. Jeg spiser ikke så mye ute, ettersom mesteparten av f.eks ost er lagd av animalsk løpe. Hvis jeg gjør spiser jeg salat. Veit at noen ikke er så nøye på animalsk løpe, gelatin, e-stoffer osv, men JEG er nøye på det ettersom bare tanken av å spise kalvemage, knuste lus og kokte dyreknokler ( Satt på spissen ) for MEG er kvalmende. At noen velger å ikke være så nøye på er også OK, så lenge man har et kosthold/hverdag man kan leve med, og trives i. Spiser soyaprodukter/kjøtterstatninger kanskje et par ganger i året, rett og slett fordi jeg ikke gidder å bruke penger på det, og fordi jeg syntes det smaker rart. Er inne i mitt femte år som veggis. Er aldri sjuk, har ingen mangler.. Når jeg sier jeg veggis sier folk alltid "HÆ? Seriøst?! Du virker ikke som en vegetarianer!!" hva nå enn det betyr... 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tekopp Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Mulig det kan være mangel på protein? Som vegetarianer må man være litt mer bevisst på at man får i seg nok protein. nja, folk flest spiser mye mer protein enn de egentlig trenger. Spiser man sunt og variert er ikke protein ett problem (linser, bønner, erter og nøtter er fine kilder til protein). Det man bør sjekke er d-vitamin og b12. Jeg bruker å sjekke de en gang i halvåret omtrent, og mye av grunnen til at jeg nå spiser fisk igjen er at jeg slet med d-vitamin nivået mitt over en lengre periode. Sollys er en god kilde til d-vitamin, men pga manglen på dette i Norge deler av året bør folk være obs på det. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Lola Pagola Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 @Lola Pagola unngår du alt fra døde dyr, inkludert løpe og gelatin og andre tilleggsstoffer? Nei, spiser ost. Spiser f.eks. seigmenn og om muligheten byr seg, men er ikke noe jeg kjøper selv. Spiser bare smultringer laget med vegetarisk fett, spiser ikke brun saus osv. og ting kokt på kjøttkraft, selv om kjøttet er fjernet. Har skinnsko og masse ullklær. Men ikke pelsprodukter. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
simira Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Det er helt vanlig for en vegeterianer og veganer å ikke bruke samme ting å lage mat med som det lages kjøtt på/av Det ville nok ikke jeg ha gjort heller. Det har jeg skjønt, men hvorfor? Har man egne sett med bestikk og tallerkener også? Jeg har en israelsk bekjent som er gift med en rabbi, da vi var på hyttetur så hadde hun eget for alt, både matlaging og spising. Jeg kjenner også allergikere som ikke tåler at samme fat og utstyr har blitt brukt med den og den typen mat. Men hvorfor unngår vegetarianere det? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Ane Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Det har jeg skjønt, men hvorfor? Har man egne sett med bestikk og tallerkener også? Jeg har en israelsk bekjent som er gift med en rabbi, da vi var på hyttetur så hadde hun eget for alt, både matlaging og spising. Jeg kjenner også allergikere som ikke tåler at samme fat og utstyr har blitt brukt med den og den typen mat. Men hvorfor unngår vegetarianere det? Jeg hadde nok synes det var ekkelt,om det var brukt til kjøtt. Det er sikkert grunnen til noen. Jeg vet ikke hva grunnen er ellers Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Lola Pagola Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Det har jeg skjønt, men hvorfor? Har man egne sett med bestikk og tallerkener også? Jeg har en israelsk bekjent som er gift med en rabbi, da vi var på hyttetur så hadde hun eget for alt, både matlaging og spising. Jeg kjenner også allergikere som ikke tåler at samme fat og utstyr har blitt brukt med den og den typen mat. Men hvorfor unngår vegetarianere det? For min del er det ikke en problemstilling jeg ofte er borti, men lager jeg mat med venner f.eks som skal ha kjøtt, bruker ikke jeg samme fjøl (med mindre den blir vasket først) til å kutte opp vegetariske ting om den er brukt til å hakke kjøtt på først. Har absolutt ingen problemer med å spise av bestikk og tallerkner som er brukt til kjøtt (etter det er vasket), har aldri møtt en vegetarianer som ikke har kunne bruke samme bestikk som kjøttetere... er det vasket er det vel like godt som noe annet. Når det gjelder rabbien antar jeg at det har en litt annen grunn, at det har med en åndelig urenhet å gjøre, ikke bare fysisk. Edit: har egentlig aldri opplevd at noen har hatt problemer med å spise med vanlig bestikk, uansett religion eller isme. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Mud Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Ingen av muslimene på jobb har problemer med å bruke samme kniver og tallerkener som oss, selv om de sannsynligvis har vært i kontakt med svinekjøtt noen ganger. Det blir jo vasket liksom. Hadde sambo krevd egne tallerkener og stekepanne hadde jeg syntes han var veldig sær.. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tekopp Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Nei, spiser ost. Spiser f.eks. seigmenn og om muligheten byr seg, men er ikke noe jeg kjøper selv. Spiser bare smultringer laget med vegetarisk fett, spiser ikke brun saus osv. og ting kokt på kjøttkraft, selv om kjøttet er fjernet. Har skinnsko og masse ullklær. Men ikke pelsprodukter. Ikke brun saus? Brun saus er vegetarisk om man lager den selv. Superlett og godt til bønneburgere. Angående å ha eget utstyr til matlaging har jeg aldri hatt noen store problemer med det om det vaskes mellom når det ble brukt til kjøtt og min mat. Unntaket var jernstekepanner/wokpanner, i de settes smaken av kjøtt seg siden de ikke rengjøres som andre gryter. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Lola Pagola Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Ikke brun saus? Brun saus er vegetarisk om man lager den selv. Superlett og godt til bønneburgere. Angående å ha eget utstyr til matlaging har jeg aldri hatt noen store problemer med det om det vaskes mellom når det ble brukt til kjøtt og min mat. Unntaket var jernstekepanner/wokpanner, i de settes smaken av kjøtt seg siden de ikke rengjøres som andre gryter. De fleste lager den vel med kraft, eller tar jeg feil? Lager aldri saus selv, tenkte mer sånn når jeg er borte. Kanskje jeg roter nå, uansett, mente generelt saus laget med kjøttkraft (er det sjy det heter?) Smakte det for første gang i jula, en venninne hadde laget vegetarisk til meg, var helt ok, men ikke noe jeg kommer til å lage selv uansett. Så hadde ikke gått glipp av det helt store i løpet av livet når det kommer til saus iallefall Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Elisabeth00 Skrevet 5. Januar 2015 Forfatter Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Ikke brun saus? Brun saus er vegetarisk om man lager den selv. Superlett og godt til bønneburgere. Angående å ha eget utstyr til matlaging har jeg aldri hatt noen store problemer med det om det vaskes mellom når det ble brukt til kjøtt og min mat. Unntaket var jernstekepanner/wokpanner, i de settes smaken av kjøtt seg siden de ikke rengjøres som andre gryter. Tenker sikkert på saus som er lagt av kjøttkraft? Har hørt om flere som sier de er vegetarianere, men som kan spise poteter og kjøttkakesaus, bare plukke ut kjøttkakene. Eller spise pizza og plukke av skinken. Da er man strengt tatt ikke vegetarianer. Allerede nå har jeg fått en del sånne kommentarer fra min familie, typ "Hvorfor kan du ikke spise stuffingen fra kalkunen? Er jo ikke kjøtt i det?" og sånne ting, fordi de har erfaringer med vegetarianere som kun plukker av kjøtt. Er det forresten bare vi som slenger jernpannene i oppvaskmaskinen? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tekopp Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 De fleste lager den vel med kraft, eller tar jeg feil? Lager aldri saus selv, tenkte mer sånn når jeg er borte. Kanskje jeg roter nå, uansett, mente generelt saus laget med kjøttkraft Jeg lager aldri med kraft (kanskje med grønnsaksbuljong), latterlig enkelt å lage Å ikke spise kjøttkraft er for meg en selvfølge, det er jo kjøtt. Sykt frustrerende når folk foreslår at man f.eks bare kan plukke ut kjøttbiter av kjøttsuppa, kraft er jo kjøtt det og... 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Elisabeth00 Skrevet 5. Januar 2015 Forfatter Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Vi lager også bare saus uten kjøttkraft (det gjorde vi forøvrig også før vi ble vegetarianere). Bruker grønnsaksbuljong. Det er forresten godt i andre ting også, som potetpos og sånt Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Tekopp Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Er det forresten bare vi som slenger jernpannene i oppvaskmaskinen? Det skal være nok å skrubbe de med salt og gni inn med olje. På sikt blir de bedre enn teflonpanner om de behandles riktig. God kilde til jern er de også, bare pass på å spise c-vitaminer for å fremme jernopptaket 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Yodel Skrevet 5. Januar 2015 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2015 Hvorfor ikke samme stekepanne/verktøy til kjøtt? Om du er vegetarianer av "politiske årsaker"? Jeg er ikke vegeterianer av politiske årsaker, som jeg skrev har jeg ALLTID vært det, dvs fra første matbit som baby. Begge mine foreldre er det. Jeg har kunn fått i meg kjøtt ved "uhell / tvang fra barnehageansatte" ved 3 anledninger- og alle endte med oppkast. Kroppen min - som ikke er vant til kjøtt- tåler det nå heller ikke. Men siden jeg har vokst opp med å spise "vanlig" ost er ikke dette et issue for meg, og jeg luker øynene og vil ikke vite hva løpe egentlig er. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.