Gå til innhold
Hundesonen.no

Lavkarbo


Marthe
 Share

Recommended Posts

I dag har jeg starta, og har litt vondt i hodet. Samtidig som jeg har lyst til å løpe meg en runde rundt huset. Middagen i dag gikk i delt opp hamburgerkjøtt med ost, blandet med quinoa og litt grønn salat ved siden av. Jeg takler ikke fettomvelting så fort, men masse proteiner og andre godsaker i quinoaen. :) frokost var lavkarbobrødet til huseier med solsikkesaker i, og ei skive gjorde spurvematsekken min stappmett.

På jobb i dag har jeg tatt med meg buljong til kvelds (var det jeg hadde, og jeg vil gjøre alt enkelt!). Noen som har god oppskrift til enkel jobbmat, siden jeg glemte å ta med meg salaten hjemmefra? Buljongen kom nemlig fra butikken ...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 311
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Og da skjønner ikke jeg helt dette styret, jeg, for akkurat dette greier man vel med helt normalt kosthold også? Jeg tror de aller aller fleste hadde oppnådd de samme resultatene ved bare å droppe all

Det er mulig, men for min egen del (som jeg jo kun kan snakke for) så har det gjort en vesentlig forskjell å kutte ut brød, pasta, ris og poteter. Jeg har mye mer energi, er ikke oppblåst, og vekta gå

Jeg hopper masse innlegg, men tenkte bare å informere (mest TonjeM) om at kolesterolverdiene mine har gått ned fra ganske så høye til innenfor referanseområdene. Det med masse mettet fett i kosten og

jeg gleder meg til å gå løs på alle oppskriftene her når jeg er ferdig med å føde og sånt :P

Du kan fint spise lavkarbo selv om du er gravid. Det er ikke farlig å være i ketose heller når man er gravid (jeg spurte legen), men om man er nervøs så trenger man så absolutt ikke være i ketose for å spise lavkarbo. :)

Grattis, Mokken. :) Hvilke bøker har du kjøpt? Del gjerne LCHF oppskrifter du liker! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan fint spise lavkarbo selv om du er gravid. Det er ikke farlig å være i ketose heller når man er gravid (jeg spurte legen), men om man er nervøs så trenger man så absolutt ikke være i ketose for å spise lavkarbo. :)

Grattis, Mokken. :) Hvilke bøker har du kjøpt? Del gjerne LCHF oppskrifter du liker! :D

har ikke lyst til å gå noe ned i vekt ennå da, og er det ikke det man gjør ved lavkarbo? har ikke satt meg så mye inn i det ennå.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal jammen meg prøve meatza i morgen. :) Lage min egenkomponerte bakte tomatsaus å ha på kanskje? Og Serrano og ruccula! Og fersk mozzarella! Ooh, nå gleder jeg meg. :)

Mokken, jeg håper du deler gode funn. Dahlqvist er flink. Men jeg må innrømme at jeg ikke er megafan av sausene hennes. Ikke det at jeg har prøvd alle. Heldigvis lager jeg goooood fløtesaus, så hun kan bare ha det så godt!

Maren, lavkarbo skal være vektregulerende. Du skal selvsagt ikke slanke deg når du er gravid, men det er ikke noe problem å gå ned litt i vekt heller. Men det er viktig at du spiser deg god og mett til hvert måltid og ikke sulter kroppen. Jeg måtte kutte karber da jeg var gravid og fikk svangerskapsdiabetes, f.eks. Det er en sunn måte å spise på liksom, ikke en slankediett. Dessuten gir lavkarbobegrepet et hav av variasjon, du kan kjøre Lindberg om du ikke vil være for restriktiv for eksempel.

Men, du må gjøre det du er komfortabel med, det er det viktigste. Pluss at du må være motivert til en kostholdsendring, om du er skeptisk eller tilbakeholden nå mens du er gravid så er det bare å vente til fødsel er vel overstått og du er tilbake i gjenge igjen. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så gøy med lavkarbotråd!

Tenkte eg skulle dele korleis eg lagar pizza her i huset, spørsmål om pizzabunn ser ut til å vere ein gjenganger i lavkarboverden, og er i allefall det eg har laga mest erstatningsvarianter av. Heldigvis fant eg etterkvart ut at for min del, var det enklaste det beste! Seinast laga og fortært i dag.

Kun ein ingrediens:

skivet-ost-med-jalapeno-150-g-kavli_1.jpg

Kavlis skivet ost med jalapeno!

Dekker ein tallerken med bakepapir (viktig), og legger ost oppå. Ofte i eit slags blomstermønster med ein i midten og fleire rundt, men kan og lage dei enkeltvis som minipizza. Sett i micro, i min tar det ca 3-4 min, har skikkelig gamal micro men den skal vere på ca 800W trur eg. Er og mulig å lage i vanlig ovn, men det tar lenger tid. Dei er ferdige når dei er blitt sprø og harde.

Har på eit tynt lag med tomatsaus, ost, sopp, løk, kjøt og anna snask, steiker i ovn på 250 grader ca i 5 min+. Om nom nom!

Det fungerer fint med andre oster og, men eg har lagt min elsk på den med jalapeno. Det fungerte heilt greit med norvegia, landlord sin kvitost var litt kranglete men gikk bra, kan vere forskjellig fettmengde i osten og tjukkelse på skivene som gjer at den treng lengre/kortare tid i micro.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da har gubben vært og kjøpt ikke en, men 2 lavkarbo-bøker. Den ene var lavkarbo&matglede (samme som Mokken har bestilt) og den andre heter Frisk med lavkarbo, frokost og lunsj av Hexeberg og Birthe Storaker. Så nå testes det oppskrifter...

Gubben sliter med frokost og så savner han desserter..

Idag har jeg forsøkt meg på mandel-pannekaker fordi de skulle være fine for folk som har vært vant til å spise søtt om morgenen (gubben pleide å spise brød med yltetøy eller brunost eller sirup han.. litt av en overgang m.a.o.!) Oppskriften på mandel-pannekaker er som følger:

4 små pannekaker

2 egg

2 dl kremfløte

1/2 ss fiberhusk

50 g mandelmel eller finmalte mandler.

Bland sammen alt. La røren svelle i 10 min. Stek i masse smør.

Jeg synes ikke disse ble noe særlig.. helt smakløse bortsett fra at de smaker veldig salt etter all smøret (bør vel bruke usaltet smør ja!) og så er de sinnsykt fettete og kvalme..

Idag har gubben kjøpt en stavmikser/hakke dingsboms (flere ting i et sett). Så ikveld har vi laget smoothie - og det ble godt det! Sinnsykt godt! Mulig det er trivielt for dere unge hippe hoppelopper, men for oss gamlinger var det noe helt nytt - og gubbens frokostproblemer er nok løst for denne smoothien holder seg natten over i kjøleskap:

Jordbær smoothie (1 porsjon.. men det er en stooor porsjon altså)

1 1/2 dl kremfløte

1 1/2 dl tyrkisk yoghurt/grsk yoghurt eller yoghurt naturell

1 1/2 dl jordbær - friske eller tinte frosne. Her brukte vi bringebær for det har vi bøttesvis av

1 egg

2 ss kaldpresset linfrøolje, udo's choice eller flytende kokosolje (vi brukte sånn cococossacava piasava hva det nå heter..)

Ev. litt sukrin (vi brukte ganske mye.. :icon_redface: )

Så her kjøres det nå lavkarbo om dagen. Om et par uker vil jeg at gubben går og får sjekket blodverdiene sine, er litt engstelig for dette med kolesterol. Og så synes jeg det er dumt han ikke har min fastlege som selv lever på lavkarbo.. (antagelig pga kona hans som er kontorsøster hos han, hun er stooor lavkarbo-fan).

Poteter etc til middag savnes ikke lenger, men vi er muligens litt vel brødbaserte - jeg baker brød annen hver/hver 3. dag! (Men et sånt lavkarbobrød er jo bare 500 g, og med bare 4-5 g karbohydrater totalt.. tror jeg). Nå skal jeg begynne å regne ut karbohydrater, fett,protein og kalorier i de ulike tingene vi bruker fast her..

Sånn!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvilket brød baker du? Jeg er klar for å prøve noe nytt.

Smoothie kan varieres i det uendelige. Jeg husker det lå en lime og avocadosmoothie på lavkarbo.no som fikk masse gode tilbakemeldinger. Men jeg skal prøve den der du la ut kjenner jeg. Bær har vært mye av løsningen når jeg er fysen. Bær med krem er nom. Jeg tar også en Atkins Advantage bar i ny og ne må jeg innrømme, selv om det egentlig er fyfy. De har dem på Rema for dyrt, og på iherb.com for billig.

Flere iherb tips er cocosa/kokosolje og sukrin/erythritol. Mye penger å spare om man holder seg under tollgrensa og heller deler opp bestillingen. Med billig porto er jo det enkelt. Kode FUR481 for $5 av første ordre. (Jeg får poeng bare så det er nevnt.)

Så fint at det går så bra med dere, Tonje. Dere er skikkelig flinke! Kjempebra at dere har bestilt noen bøker også, alt som gjør ting litt lettere er positivt. Hvordan føles kroppen? Kan mannen skifte fastlege kanskje? Om dere ønsker å fortsette på dette så er det fint å ha en lege som spiller på lag.

Drit i å regn ut kalorier forresten. Kalorier er irrelevant på lavkarbo. :)

Jeg fikk forresten resultat på blodprøve i dag, med ganske høyt kolesterol. Prøvene ble tatt før jeg startet på lavkarbo igjen. Jeg skal ta nye prøver om 6 måneder. Jeg blir ikke fettfobisk av dette og skal fortsatt meske meg med mettet fett. Men nå kan du bruke meg som prøvekanin vettu, Tonje. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk Mari!

Jeg baker lavkarbo-brødet Misheru linket til på s 7 (innlegg 129 tror jeg) (får ikke til å lime inn linker jeg)

Ja, vi er gradvis på full vei over til "full pakke" her, jeg strammer inn trinnvis. Nå har jeg begynt med å veie ting og regner ut karbo/fett/protein-fordelingen pr måltid/dag - og det er litt slitsomt men veldig nyttig. Jeg er bare i starten på den prosessen, men jeg ser at vi må "skru litt" for å få inn nok protein faktisk (margarin kan ikke brukes! Ikke bare pga det er kunstig etc, men margarin har ikke noe protein - og er ødeleggende for fordelingen! Enda en grunn til å bruke smør istedenfor margarin, dropper å bruke opp margarinen vi har liggende jeg). Og så skal man holde øye med de skjulte karbene.. Smoothien ovenfor feks har ca 10 % karbohydrat, hvilket er litt høyt, sånt vet man ikke uten å ha sjekket litt!

Ellers har vi hatt mye moro med brød her.. gubben var jo ikke fornøyd med brødet. Så jeg kjøpte i dyre dommer sånn lavkarbobrødmel-miks (som viste seg å være noe protein-greier såvidt jeg skjønte av den tyske innholdsfortegnelsen) og som ble bakt med gjær. Det så ut som et vanlig brød, gubben syntes det var knallgodt nybakt - men - så var det ikke godt lenger. Og ikke ble han ordentlig mett av det heller. Videre har han oppdaget at yoghurt naturell med bringebær duger ikke til frokost.

Og så er vi begge nok blitt litt frelste - dette med stabilt blodsukker er virkelig deilig altså. Vi har begge hatt problemer med ustabilt blodsukker (jeg vet jeg er arvelig belastet med mye diabetes i familien), men det har vi jo ikke lenger - og det er deilig. Det dumme med lavkarbo er at man skjønner ikke hvor behagelig det er før man bøtter innpå med karbohydrat. I helgen hadde vi besøk av foreldrene til svigerdatter (tenk de kunne ikke fordra Strider!!) og da serverte vi "vanlig" mat og la lavkarboen på hylla akkurat den dagen. Og det var en overbevisende demonstrasjon ja. Søndag var vi tilbake på den smale sti. Det jeg synes er litt gøy at min sære gubbe, godt over 50 med sine godt etablerte gubbevaner, er blitt så "frelst". Det er en gubbe til på jobben hans som også går på lavkarbo - og de 2 hjelper hverandre i lunsjen med passende lunsjmeny den dagen, diskuterer oppskrifter og greier *ser det for seg.. de er jo søte da*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Meierismør har ikke mye protein altså. 1 pr 100 bare. Ica Maxi har tilbud på Norvegia denne uken til 55 kr kiloen. :)

Så gøy at dere merker forskjell. Det er jo så mye enklere å motivere seg da! Og gubben din er jo bare helt rå. Pappa er sånn satt og gubbete, han hadde aaaaaldri klart en slik omstilling. Jeg synes dere er kjempeflinke jeg. Virkelig!

Hvordan går det med resten?

Jeg skal varme opp sånn improvisert grønnsaksstuingtomatsausgryte fra i går med masse karbonaderester og revet ost på toppen i dag. Salat med latskapsvinagrette ved siden av. Godt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi spiser lavkarbo middag nesten hver dag, må bare løse frokost/lunsj egentlig. Sluttet med brus og slikt også.

Jeg er også allergisk mot egg, som jeg merket når jeg spiste omelett til frokost en uke så kom det tilbake for full styrke :P så stekt egg/omelett blir maks en gang i uken desverre. Ikke funnet noe duganes til frokost/matbokslunsj enda :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei :)

Jeg har vel levd lavkarbo nå i ca. 2 mnd og stortrives med det.

Startet med det hovedsaklig for å se om fibromyalgien min ble litt mindre smertefull (noe den ble hvis jeg holder meg under 20 karber), samt et håp om litt nedgang på vekten...hittil har jeg mistet ca.7 kilo :D

Matlei ble jeg ganske fort så da måtte man bruke sidene på lavkarbo.no flittigt...fant der en oppskrift på knekkebrød som smaker alldeles herlig, tenkte å dele denne her slik at de av dere som sliter med frokosten kanskje finner et alternativ :)

100g sesamfrø

25g linfrø

50g mandelmel (jeg maler mandlene selv)

1ss fiberhusk

bittelitt maldonsalt (evt vanlig salt, men maldon er bedre)

2,5 dl vann

Rør sammen og la stå et lite fem-minutt.

Smør utover på bakepapirkledd plate og stek i ovnen (varmluft) på 160 grader i ca. 50 min.

Åpne døren på gløtt når de er ferdige å la stå en stund slik at de blir skikkelig sprøe.

Lønner seg å rute opp før steking.

Jeg ruter opp i 12 ruter, det blir da ca. 1 karb pr. knekkebrød :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

LCHF – low carb, high fat. Kjøtt, bacon og fete meieriprodukter - lite brød og pasta. Slik er kostrådet mange sverger til i dag.

- Sponset og miljøskadelig

- De populære lavkarbo-diettene er en miljømessig katastrofe og bygger på forskning som er finansiert av den amerikanske kjøttindustrien, melder Sveriges Radios Eko-redaksjon i dag. Journalistene Malin Olofsson og Daniel Öhmanutdyper sin granskning i boken Matens Pris, som kommer ut i Sverige senere denne uken.

Nyheten preger flere svenske medier i dag.

http://www.aftenposten.no/helse/article4212761.ece

Virkelig :rolleyes2:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skulle virkelig ønske jeg kunne tenke på lavkarbo, eller andre virkelig sunne levemåter.

Mitt eneste mål nå, er å klare å fullføre en "ikke-sjokolade-hver-dag"-kur. SÅ kan vi kanskje snakke om å være sunn :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes dette høres egentlig veldig interessant ut.. Selvfølgelig har jeg mine tvil, men da pga min egen helse og hvor lurt det er for meg å begynne med dette..

Men en ting som jeg lurer litt på er om man kan gå ned i vekt, er jo derfor jeg ønsker dette, om man bare går halvveis? Altså prøver å leve med så lite lavkarbo som mulig, men har mulighet til å spise vanlig i helgene (ikke jeg som lager mat da, samt ikke hjemme hos meg selv)? Og hva som skjer hvis jeg spiser karbohydrater en dag ell no?

Jeg vil jo liksom ikke bli nazi, leve helt uten sukker. Ønsker heller ikke nok en gang å telle, veie osv.. Men ønsker jo å bli litt lettere.. Uten nødvendigvis måtte løpe langs veien i mange timer om dagen.. Det har jeg verken tid til eller knær til.. Er det mulig med lavkarb?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Svar til Krutsi.

Det er jo fullt mulig å kutte karbene uten å bli "helt nazi" :)

Har en datter på 15 som kutter de ved å rett og slett spise en potet istedet for to/tre, bytter ut vanlig pasta med fullkorn osv... hun har irritabel tarm og har mindre smerter etter dette. På skolen spiser hun grovt brød i kantinen, men hjemme kan hun heller ordne seg en salat med mye godt i... det er akkurat så lett eller vanskelig som man velger å gjøre det :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes dette høres egentlig veldig interessant ut.. Selvfølgelig har jeg mine tvil, men da pga min egen helse og hvor lurt det er for meg å begynne med dette..

Men en ting som jeg lurer litt på er om man kan gå ned i vekt, er jo derfor jeg ønsker dette, om man bare går halvveis? Altså prøver å leve med så lite lavkarbo som mulig, men har mulighet til å spise vanlig i helgene (ikke jeg som lager mat da, samt ikke hjemme hos meg selv)? Og hva som skjer hvis jeg spiser karbohydrater en dag ell no?

Jeg vil jo liksom ikke bli nazi, leve helt uten sukker. Ønsker heller ikke nok en gang å telle, veie osv.. Men ønsker jo å bli litt lettere.. Uten nødvendigvis måtte løpe langs veien i mange timer om dagen.. Det har jeg verken tid til eller knær til.. Er det mulig med lavkarb?

Sjekk ut Fedon Lindberg. Det høres ut som en bra filosofi for deg. Kutter du ut brød, ris, pasta og jo, sukker så er du sikkert langt på vei. Men det er klart, noe må du jo gi opp. Du kan gå ned i vekt med lavkarbo uten å røre deg noe særlig mer f.eks, men da kan du ikke gjøre det halvhjertet heller. Skal du i ketose men har karbodager ofte, så er det ikke effektivt. Å hoppe ut og inn av ketose vil ikke gi deg en god og jevn fettforbrenning.

Det sagt, skal du ned i vekt og holde deg nede så er du helt avhengig av en livsstilsendring og ikke bare en diett. Man må legge om vanene, sant. Om du dermot legger om kosten som en investering i egen helse og for resten av livet, så finnes det stor variasjon innenfor lavkarbobegrepet og du må finne det som passer deg best.

Hva skal jeg ha til middag i dag folkens? Jeg har kjøttdeig i kjøla og plenty med grønnsaker. Eller kanskje bare tacokjøtt med masse ost og salat til? Enkelt og kjapt, det liker jeg. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva skal jeg ha til middag i dag folkens? Jeg har kjøttdeig i kjøla og plenty med grønnsaker. Eller kanskje bare tacokjøtt med masse ost og salat til? Enkelt og kjapt, det liker jeg. :)

Og rømme og salsa! Nam :ahappy: Kanskje jeg også skal ha det? Så blir det rester til lunsj i morgen :D

Ellers så har jeg masse finnbiff etter det jeg laget i går. Spise det i dag og tacosalat i morra? Ja, det tror jeg det blir gitt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Svar til Krutsi.

Det er jo fullt mulig å kutte karbene uten å bli "helt nazi" :)

Har en datter på 15 som kutter de ved å rett og slett spise en potet istedet for to/tre, bytter ut vanlig pasta med fullkorn osv... hun har irritabel tarm og har mindre smerter etter dette. På skolen spiser hun grovt brød i kantinen, men hjemme kan hun heller ordne seg en salat med mye godt i... det er akkurat så lett eller vanskelig som man velger å gjøre det :)

Dette gjør jeg allerede. Spiser lite både av potet, ris og nesten ikke pasta.. Grovbrød går det i, når jeg faktisk spiser brød.

Sjekk ut Fedon Lindberg. Det høres ut som en bra filosofi for deg. Kutter du ut brød, ris, pasta og jo, sukker så er du sikkert langt på vei. Men det er klart, noe må du jo gi opp. Du kan gå ned i vekt med lavkarbo uten å røre deg noe særlig mer f.eks, men da kan du ikke gjøre det halvhjertet heller. Skal du i ketose men har karbodager ofte, så er det ikke effektivt. Å hoppe ut og inn av ketose vil ikke gi deg en god og jevn fettforbrenning.

Det sagt, skal du ned i vekt og holde deg nede så er du helt avhengig av en livsstilsendring og ikke bare en diett. Man må legge om vanene, sant. Om du dermot legger om kosten som en investering i egen helse og for resten av livet, så finnes det stor variasjon innenfor lavkarbobegrepet og du må finne det som passer deg best.

Hva skal jeg ha til middag i dag folkens? Jeg har kjøttdeig i kjøla og plenty med grønnsaker. Eller kanskje bare tacokjøtt med masse ost og salat til? Enkelt og kjapt, det liker jeg. :)

Jeg forstår jo at jeg må gjøre en livstilendring. Og det er jeg innstilt på, både for meg og gubben.. Og joda, jeg burde absolutt ut å rørt meg litt mer. Men slik kneene mine er nå, så tør jeg egentlig ikke mer enn det jeg må gå pga skole. Det er jo faktisk en del det da, samt hundene må jo få sitt ;) Så jeg sitter jo ikke på rævva heeele dagen :P

Jeg har jo telt til den store gullmeldalje hva jeg spiser og ikke spiser.. Nå er jeg lei, og da begynte jeg nesten å spise enda mindre, men ligger under 2000kcal om dagen. Liker ikke særlig brus, potetgull osv. fra før, så det blir naturlig nok ikke så mye karb i løpet av en dag alikevel. Likevel går jeg ikke ned.. Holder meg veldig stabil, og gjort det i mange år, og derfor lurer jeg på om jeg skulle ha fått vekk det lille ekstra.. Men klarer ikke å leve på under 1300 kcal i løpet av en dag..

Og jeg regner me at jeg må gi opp noe, og det gjør jeg lett.. Men synes det er litt vanskelig når jeg bor andre steder i helgene og spiser da mat andre lager.. Ikke bestandig like enkelt å komme med spesielle ting da ;)

Men skal sjekke ut fedon jeg ;) takk for tips =)

Endret av Krutsi
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hvorfor vil du bytte hvis hunden fungerer på Vom? Hvis hunden fortsatt har løs avføring etter en uke ville jeg nok droppet det fôret ja.
    • Hei hundesonen! Jeg har en valp på 3-4 mnd som jeg holder på å bytte for på. Jeg bytter gradvis, startet med 4 dager hvor jeg ga 3/4 gammelt for (V&H), 1/4 nytt for, deretter 4 dager med 50/50, og så 3/4 nytt for en dag eller to, før jeg gikk tilbake til 50/50 fordi; Valpen har litt løs avføring. Typisk at det først kommer litt i normal konsistens, og så etterhvert blir det bløtere og bløtere. På ingen måte flytende/diare, men slik at det blir rester igjen i gresset der jeg plukker opp. Noen ganger går valpen to ganger på rad, først en med bra konsistens og så løsere i en tynnere strimle rett etterpå. Ofte er det og små halvfordøyde pinnebiter, små biter av stoff, grus og annet hun har fått i seg i dette løse. (Dette er små biter, prøver så godt jeg kan å forhindre dette men valpen spiser mye rart). Syns det begynner å lukte metallisk fra analen nå, mulig kjertlene ikke får tømt seg når det er litt bløt avføring? Høres dette normalt ut i en overgang til nytt for for en valp, eller bør jeg gi opp det nye foret og finne noe annet?
    • Haff, jeg sliter med de luksusproblemene vi har med casual turgåing. Altså, de er luksusproblemer ifht hvordan den gjennomsnittlige hunden i gata oppfører seg på casual tur - men ikke i gata vår. Våre nærmeste naboer er Midt-Norsk kompetansesenter for hund, så vi har en litt annen standard å måle oss etter, hence min følelse av å slite med hva folk flest synes er luksusproblemer, gitt den gjennomsnittlige hunden i andre sine gater. Med unntak av ved veldig spennende lukter så trekker ikke Ede i det hele tatt. Aldri vært hans greie. Han stopper og snur seg og venter på meg om båndet blir stramt. Foretrekker selv å ha det slakt. Han hører på meg når jeg ber han om noe og er ivrig på vakt etter oppgaver. Går omtrent halvparten av tiden pent ved min side som frivillig adferd. Har noen byks etter løv i vinden og drar LITT etter interessante lukter innimellom, og mister fokus og blir vimsete og tenderer mot raptus mot slutten om vi går for langt, men som energisk 6 mnd gammel (i dag, gratulerer med dagen, Edeward 🐾) er jeg ikke veldig bekymret for at sånt vil vedvare som problem i voksen alder. Han er stort sett flink gutt, MEN han er langt fra så veloppdragen som jeg helst vil ha ham. Han ploger og han går foran meg, han vimser til siden og han krysser foran meg. Det er irritasjonsmomenter. Vil gjerne ha en sånn robothund som bare går pent ved min side og følger med på hver minste bevegelse jeg foretar meg, altså.  Har på råd fra de langt mer kompetente naboene begynt å fase ut godbiter for å få bedre kontakt og kontroll. Belønner nå med lek og godsnakk og tempovekslinger istedenfor godis. Bygge relasjon. Han skal fokusere på meg, ikke på hva jeg har i hendene og lommene. Det er en omstillingsprosess. Gamle damer kan lære nye triks, men det tar tid. Fant ut det å belønne en fin turfot med hurtig gange og jogging fungerer som bare det. Ingen problemer å veksle tempo heller. Ede synes det var spennende med vekslinger mellom jogge, løpe og gå fort eller sakte. Spennende i seg selv, så lenge det er nytt, antakelig. Han er typen som liker variasjon og alt nytt er mer gøy enn det vi har gjort før. Med unntak av å sitte, ligge eller stå for å få kastet en apportleke, så surner han og protesterer om jeg ber om for mange repetisjoner av det samme. Temmelig nøyaktig fire rep av noe synes han er nok og nekter gjerne på den femte fordi han heller vil gjøre noe annet. Ikke Border Collie, m.a.o. Trenger mer variasjon i trening på øvelser.  Vi faser ikke fullstendig ut godisen enda. Mamsen er som en gammel hund med innarbeidede vaner og trenger tid på å finne tillit til at det skal gå an å få til. Har sluttet belønne fin turfot med godis, nå får han godprat, flere øvelser underveis og belønnes med lek for de istedenfor. Øvelsene blir da en sekundær forsterker. ..eller tertiær, for jeg tør ikke la være belønne gode 'slipp' med godis iblant. Han liker IKKE å slippe kampelekene sine  Akkurat på det punktet der har jeg svært lav tillit til fullstendig godisfrie metoder ennå. Vi får se.  Inntil videre lønnes også passeringer med godis. Dette fordi han har sterk byttedrift, spesielt på syklister som kommer bakfra og farer fra oss - de som kommer andre veien er han mer nonchalant om, da de innbyr ikke til jakt fordi de skal feil vei – helt motsatt av border collie, altså – og han har så sterke impulser til å hilse på forbipasserende mennesker, sladretrening med godis av høy verdi må vi bare fortsette med, fordi det fungerer.  I likhet med BC-blandingen jeg hadde, så trigger han her også frykt for å miste ham i en påkjørsel. Han har forstått at det sitter mennesker inni bilene, som han gjerne vil hilse på, og han har ikke NOEN konseptforståelse av mekanisk fysikk. Masse og fart i forbindelse med trafikk er ikke noe det går an å lære ham kløktig på den harde måten, så sladretrening på passerende biler er helt nødvendig med han her.  Strømgjerder derimot, det kan han lære på den vanskelige måten, så minner meg selv på å få det gjort. Trenger få narret ham borti gjerdet på en tom luftegård snarest, fordi en hest ville hilse på ham her om dagen. En vi har vært på nikk med ved passeringer en stund, han kom ivrig løpende til gjerdet for å si hei til oss, og Ede ble henrykt og ville borti for å hilse snute mot mule, som hesten innbød til. Ble en kjip opplevelse, fordi Ede har ingen anelse om hva strømgjerde er, og forstod ikke hvorfor jeg var så teit og holdt ham tilbake fra den nye kompisen sin. Han trenger finne ut hvorfor. Spørsmålet er hvordan narre han borti gjerdet på sitt eget initiativ når det ikke står en hest der. Vil jo ikke at han skal bæde på hester, for det kryr av dem her. Det er viktig å gi ham forståelsen av at det er gjerdet som er farlig og gjør vondt, ikke hestene. Fører opp på listen over to dos. 
    • Nå skal ikke jeg skryte på meg å kunne kjempemasse om hverken Malle eller hollender, men mitt inntrykk og det andre sier er at det er så store variasjoner innenfor begge rasene at du kan få begge type hunder (f.eks. mer skapt vs mer sosial, osv)  i begge rasene.   Men basert på de individene jeg kjenner av begge raser (som stort sett da er avlet for IGP ol) så vil jeg ikke si at hollender er noe mer krevende eller noe skarpere enn malle. Heller ikke mer energiske. Av de jeg har sett har hollendere litt lavere terskel for stress og lyd, men jeg er nok farget av hun jeg har selv 😂 og jeg har jo sett 10x fler maller enn hollendere.   Og hun jeg har er ikke spesielt selvstendig. Eller altså, hun kan fint være selvstendig og der det kreves, men hun henger jo etter meg som en skygge i typ alle situasjoner vi er i 😂 hun vil helst gjøre ting sammen med meg dagen lang 😂    Men den typen du beskriver høres ut som en typisk KNPV hund, hunder avlet mot bruk i politiet i Nederland osv. og de er nok sånn. Men min oppdretter av hollender blander KNPV linjer med sportslinjer, hvor hundene ikke er fult så skarpe, mer sosiale og ikke så selvstendige. De fleste i Norge er mer sportsavla.  Ble  langt svar ja 😄 I og med at det er så mange fler malle oppdrettere enn hollender tror jeg det er lettere å finne en bra malle. Jeg er heldig og kjenner flere som kan masse om både schæfer og malle til IGP bruk, så jeg må spørre og grave litt rundt 🧐😊  
    • Tatt bilder av pliktfølelse i dag. Han pleier være flink til å bli sittende/stående/liggende når jeg står oppreist, ter seg som et skolelys, men somehow har han tolket det at jeg setter meg ned på huk som: "Kom!" Forståelig nok. Et ekstra håndsignal mens jeg setter meg ned var alt som skulle til for å fikse den, men når jeg tar frem mobilen virker det som han er redd den skal fange mamsen, og han klarer ikke holde posisjonen, men haster inn for å redde turen fra den gledesdreperen der.  En real tålmodighetsprøve for begge å få lov til å ta bilder av de flotte sitt/dekk/stå han vanligvis har, da vi ikke snakker samme språk og har vidt forskjellige oppfatninger av hva den der svarte, flate greia er for noe, men vi fikk det da til etterhvert. Tjue bilder av naturskjønne omgivelser forsøplet av en lilla gummisnor, noen av dem også med hale og rumpestump på lagt i søpla, og så presenterer vi oss som om vi har litt fotoskills og hverdagslydighet sånn noenlunde på stell. Å få tatt fine bilder med langlina skjult eller litt penere dandert får være neste mål.    BTW, han har fått seg en praktisk custom klipp. Korrekt riesen frisyre drar nemlig inn sånne MENGDER med sand, en blir tullerusk. Fra å være vant med korthårede hunder på asfalt og gress i bymiljø, ble jeg virkelig smågal av all sanden de nydelige riesenbeina dro inn fra gårdsveiene her. Dessuten er flared jeans silhuett SÅ 90's. Vi gikk for en 2020 women's jeans fashion silhuett istedenfor. Praktisk. Ørene klarer jeg ikke klippe før det blir virkelig varmt, for han er så nuskesnusk kosemose søt med sånn spanielpels på dem. Litt sånn Lady og Landstrykeren hybrid look nå. Gen Z synes sikkert han ser ut som en skikkelig kjekkas hen/them/they. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...