Gå til innhold
Hundesonen.no

Trenger råd om huskjøp


Sprettballen
 Share

Recommended Posts

Jeg og sambo står nå og skal kjøpe oss hus sammen. Vi ønsker oss helst enebolig, eller evt. en tomannsbolig. Vi får et lån på 3,5 m. banken(vi har bare sjekka en bank da, kan det tenkes vi får høyere lån i en annen bank?). Problemet er at med de ønskene vi har, så er det som ligger ute i vår prisklasse hus som er bygget på 90-tallet og eldre. De fleste trenger også alt fra mye til en del oppusning. 

Jeg kjenner jeg blir rent motløs når jeg leser på tilstandsraporter. Er det ikke det ene, så er det det andre. Jeg har ingen byggteknisk erfaring what so ever, så  jeg vet jo ikke hva ting koster. Jeg vet heller ikke hvordan man får finansiering til evt. oppusning som trengs. I boliger med behov for overflatebehandling(som er greit nok), er det som regel en del andre ting som må renoveres i tillegg.

Det som går mye igjen på det jeg har sett på, som ikke er renovasjonsobjekter er:
- Borebille-aktivitet på loft(høyloft) og evt. garasje.
- Renovering av bad (de fleste er av eldre dato, som regel minst 15 år gamle).
- Risiko for fukt pga. manglende utvendig fuktsikring på grunnmur, evt. drenering.
- Risiko for fukt i kjeller pga. overnevnte.
- For dårlig ventilering i boligen, fare for kondens(spesielt på loft).
- Vinduer som er punkterte/råteskader i karmer.
- Bytte el-anlegg i større eller mindre grad.

Og sikkert mer som jeg ikke kommer på. 

Dere som har kjøpt litt eldre boliger (20 år og eldre), hva har dere sett etter og hvordan har dere tenkt ift. oppusning, finansiering og budsjett ift. dette? I hvilken rekkefølge har dere tatt dette?  Jeg er redd vi skal kjøpe oss katta i sekken og at vi ikke skal ha råd til å fikse det som må fikses. Jeg er ikke så veldig praktisk anlagt, men vi skal alltids greie å få samlet familie og venner til å tapetsere, male og legge gulv, men ut over det er det ikke så mye jeg føler vi få gjort selv. Håndtverkerarbeid er dyrt, men likevel nesten uungåelig om man skal gjøre ting etter forskrifter og få noe igjen på forsikring om noe går galt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har et hus som er bygd på 60-tallet, men som det er gjort mye forskjellig med siden det ble bygd. Vi har begrenset økonomi til å fikse ting, og hvis noe større skal fikses av fagfolk så må vi låne på det. Loftet vårt (altså kaldloftet (kalles det det?) rett under taket) var pakket med isolasjon som førte til kondens og mye ising utvendig, det har vi fjernet selv og det har etter det løst problemet med fukt. Det vi så på når vi kjøpte var om det var ting som måtte utbedres asap eller om det var ting vi kunne ta litt etterhvert. Det viktigste er å fikse ting som kan føre til varige skader, for eksempel fukt. Det er jo mulig å kjøpe et hus, og fikse litt på det man kan gjøre selv og som ikke koster så mye, og videre bruke verdiøkning til å refinansiere og få lån til å fikse ting som koster mer. Vi har oppgradert uteområdet ganske mye selv (bygd platter, veranda og utestue), og satt inn innebygd peis. I tillegg har vi bodd her i fire år nå og betalt på lånet. Huset har steget såpass mye siden vi kjøpte det at når vi må drenere og fikse noe utvendig på taket så kan vi låne i banken for å få det gjort. Min erfaring er at banken er mer villig til å innvilge lån til viktige utbedringer av huset enn om man vil ha nytt fresht kjøkken for eksempel. Dere kan høre med flere banker. De har faste regler de går etter i forhold til egenkapital o.s.v., men i enkelte tilfeller kan det være mulig å få et bedre tilbud hos en annen bank. Det som er viktig å tenke på er forsikring og hvordan den gjelder om det er skader og feil som er oppdaget og oppgitt i tilstandsrapporten. Det er også oppgitt grader av hvor mye ting haster i tilstandsrapporten og en pekepinn om hvor fort ting bør utbedres før det kan gjøre stor skade på huset. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Driver og ser etter enebolig selv og kjenner meg igjen. Men vi har nok forskjellig definisjon på hva et eldre hus er :D I mitt hode er et hus fra 90-tallet bare så vidt innkjørt ;) Vel, det er litt i grenseland kanskje, 90-tallet er jo alt fra 1990 til 1999 ... Jeg ville blitt svært skeptisk til et 90-tallshus som begynner å slite vesentlig «allerede» nå - da er det noe som enten ikke er gjort riktig fra begynnelsen av eller så har det vært dårlig vedlikeholdt. Og da kan det fort dukke opp vesentlig mer enn det som er kommet for dage pr nå. Alle annonser som hinter om fuktskader (om ikke kun i forbindelse med bad som tenkes renovert uansett) holder jeg meg LANGT unna ... det der kan være en skikkelig Pandoras eske. Sånn tenker nå jeg i alle fall.

Det elektriske i et nittitallshus er kanskje ikke helt etter dagens standard, men det skal da være trygt. Mulig man må legge ekstra kurs til kjøkken for induksjonsovn. Taket har muligens begynt å gjort sitt - så om dekket ikke er skiftet så snakker man et par hundre tusen der. Drenering er litt prekært, fuktskader kan bli dyrt og utbedring av dreneringen kan, avhengig av tomt, koste hundretusener. Dette ville jeg virkelig sjekket nøye først. Renovering av bad er i mine øyne en luksusting (om tilstanden er ok) og kommer godt ned på lista av det man bør gjøre noe med, men vet at det for mange er veldig viktig. Ingen har imidlertid dødd av litt vinyl i pastell-farger noen år mens man tar tak i viktigere ting først ;) Et nytt bad koster fort et par hundre tusen uten at man har tatt helt av. Vinduer må typisk tas etter en 20-30 år ja, og det er klart det blir penger av det om det er mange. Men tar man de som er nødvendige nå så blir det ofte ikke så ille. Ca 10-15 000 pr stk kanskje, avhengig av type. Ved behov for bedre ventilasjon så kan jeg ikke tenke meg det koster så mange titusene å sette inn noen ekstra ventlier. Forutsatt at huset er konstruert på en normal måte slik at luften sirkulerer som den skal.

I utgangspunktet får dere jo det lånet banken mener dere kan betjene. Det betyr at dere må beregne oppgraderinger med i prisen. Skal tak, bad, drenering, vinduer, el samt generell oppussing av overflater tas så snakker man fort en halv til en million. Sannsynligvis nærmere det siste.

For meg høres det kanskje ut som om dere må fire på et eller annet krav for å komme i mål? For hvis 3,5 millioner er grensen deres, og det dere finner da trenger utbedringer i hundretusenkronersklassen, så er det noe som ikke helt går opp. Størrelse og/eller geografi er vel det man snakker om da. Ja, det er noe drit ... synes selv det er vanskelig :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alt som har med fukt og drenering å gjøre er store røde flagg. Ikke bare fordi det er en stor og dyr jobb i utgangspunktet, men fordi det veldig fort kan vise seg å være større enn forventet og bli enda dyrere. Insektaktvitet ville jeg også vært skeptisk til om det kan gi fare for at dere må bytte deler av reisverk/bærende elementer, pluss at det kan være vanskelig å bli kvitt. Bad som trenger oppgradering kommer også an på: er det snakk om fukt, kraftig motfall  i gulv eller dårlig arbeide (har gjort det selv-bad) kan det fort bli veldig dyrt, er det tørt og fungerende men umoderne er det nok noe man må leve med til man har råd til å pusse opp. El-anlegg kan også fort bli dyrt.

Så om jeg var dere ville jeg vurdert om størrelse eller lokasjon kan endres, om det går an å få mer/nyere for pengene ved å bo litt mer usentralt. Å kjøpe oppussingsobjekt som førstegangshuseiere er et risikoprosjekt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sier meg enig med tillien her, et hus fra 90 tallet er da ikke gammelt, jeg ville karakterisert det som et relativt nytt hus :) Ser man bort fra åpenbare røde flagg som fuktskader og borebiller, så kommer vel mye an på hva dere mener er 'greit'. Et bad på 15 år er da ingenting feil med, så lenge det ikke er fuktskader. Men klart, vil man ha alt tipp, topp moderne, så blir det noe annet. 

All innredning var fra 70-80 tallet da jeg kjøpte hus. Istedenfor å bytte ut, så malte jeg omtrent hele huset innvendig, kjøkken/badinnredning også og byttet knotter på skapdørene. Bare det gjorde en stoor forskjell. Det kostet noen få tusenlapper i maling og knotter, en enorm forskjell fra og skulle byttet ut innredningene. 

Dere bør også tenke på en eventuell renteoppgang, hvor stort lån kan dere betjene med en viss  renteoppgang?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi bor i en del av tomannsbolig fra 1957 :P

Men det var endel som var gjort her i nyere tid. Vi har selv skiftet ut kjøkkenet, og lagt gulv i stua og på kjøkkenet, i tillegg til å sette inn varmepumpe og bytte vinduer og dører. Badet var oppusset når vi kjøpte her. Men det er klart, i et hus på denne alderen er det alltid noe som kan gjøres, men ikke nødvendigvis med en gang, noe kan vente.

Edit:

Kjøpte forresten en enebolig bygget i 1994 i 2010.

Huset var i relativt god stand, men ganske utdatert. Måtte blant annet ta badet, der var det sprekk i flisene og gule veggplater med rosa og blå blomster på. Ellers var det stort sett bare masse maling som trengtes - tak, vegger, vinduskarmer, lister og dører. Ble veldig fint da, for en rimelig penge, og vi solgte etter 2 år for 452 000 mer enn vi kjøpte det for.

Endret av Lillekrapyl
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har akkurat solgt tomannsbolig fra 1992 :) Synes ikke den er LITT gammel engang :D 

Vi har bodd her i 10 år selv, og innvendig har vi kun overflatebehandlet (lagt gulv og malt) og byttet dusjkabinett.
Utvendig har vi gjort mer.
Greia er at til tross for "umoderne" materialvalg osv., er badet tett (og hvis man velger kabinett foran sånne idiotiske glassdører, så sparer man gulv og vegger veldig, og har mindre sjanser for fuktskader). Mesteparten av huset fikk tilstandsgrad 2 (noe jeg sura meg over litt, fordi jeg ikke skjønner at "umoderne", men helt, skal gi sånt :P det meste er altså pga alder og bruksslitasje). Det er godt vedlikeholdt, men har noen ting som må holdes øye med grunnet alder. Det har vært (og er) i såpass god stand, at vi har valgt å bruke penger på å bygge garasje og sette opp ny terrasse og platting istedetfor å gjøre ting inne. 
Nå skal det sies at vi er istand til å gjøre mye selv (garasjen har mannen satt opp selv, helt fra bunnen og ikke sånn pakkeløsning man kjøper), noe som har gjort ting litt billigere. 
Vær obs på hvilken grunn huset står på. Styr unna ting med kjeller om det er leirgrunn...
Støpt såle er bedre i såfall. Leirgrunn er fuktige saker. Det er dyrt å drenere. 
Ellers er det faktisk ganske mye man kan gjøre selv. Spør noen som kan om hjelp, og les dere opp. 
Det følger med en del vedlikehold med boliger, men holder man øye med ting og utbedrer litt og litt (og seff ting som haster med det samme), så trenger det ikke bli så ille. Hus med store fuktskader og skadedyrangrep hadde jeg styrt unna. Samme med ting med kjeller, med mindre kjeller er påvist tørr.
Tilstandsgrad 3 = ødelagt, kaputt, må fikses tvert.
Styr unna om det er mye sånt. Da bør man enten ha ekstra penger for å fikse, eller man bør kunne få til selv (må fremdeles ha penger, men litt mindre)

Legge til: TG2 er altså også noe så teit som umoderne veggflater. Vi fikk dette på malte panelvegger. Det er absolutt ikke noe feil med veggene annet enn at de anses som umoderne :P 

Endret av Shokata
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har et gammelt, og ganske slitt, hus fra 1956. Men lite fuktskader. Overflater skal vi ikke snakke om. Kjøkken og bad trenger totalrenovering og det samme gjør ene rommet oppe. Vindu på kjøkken er punktert,  2 av vinduene i stua er det mye trøbbel med osv. Men huset fungerer det. Det er i MYE bedre stand an mye annet jeg så når jeg bestemte meg for å kjøpe dette. Men jeg har hatt litt stram økonomi alle ørene jeg har eid det så det har så langt bare blitt litt overflatebehandling på enkelte rom. Resten får vi ta etter disse årene med studier er over (til sommeren) og fremover.  

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

El-anlegg, drenering og punkterte vinduer er sånt som "stadig" må byttes. Det er bare en ekstra kostnad som du bør ha satt av litt penger til eller ta innen noen år. Sånn er det å ha hus :) Et 15 år gammelt bad er da ikke så gammelt. Det er sånt man kan pusse opp etterhvert, så får man bare overleve blomstrete fliser en stund. Bytt ut gulv-dusj med et kabinett og få inn en vifte, så kan du være tygg på at badet tørker opp igjen og evt skader ikke forverrer seg.

Vi har et flott og svært solid hus (ca 350kvm stort) fra 60-tallet, påbygd og oppgradert midt på 80-tallet. Vi pusser opp selv, med veiledning av kyndig far. Vi har fjernet (bærende) vegger, flyttet toalett til en annen del av huset, lagt på nye gulv, malt alle vegger, byttet kjøkken og oppgradert bad ved å bytte ut all innredningen og male flisene og taket. Det var målt litt fukt i en kjellervegg (kjeller er kun boder, ikke soverom o.l.) så vi drenerte ute (100k), samtidig som vi flyttet tonnevis med masser for å planere noe, senke terreng og anlegge treningbane (som kostet masse). Sikringsskapet er også byttet ut, men det var ikke særlig dyrt - kanskje 20k. Vi har gjort alt utenom graving og elektrisk selv, og gjort om på hele boligen og tomta for rundt 800 000 (der halvparten gikk til å gjøre om på terrenget ute). Resultatet 2 år senere er drømmeplassen (selv om noe gjenstår). Det er ikke farlig om man må gjøre noe på huset - det må man uansett på et tidspunkt så lenge man har hus og ikke leilighet. Det viktige er bare å ha satt av penger til det - særlig dersom man skal leie folk til å gjøre det. 

Endret av borderen
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjeller med dårlig drenering kan koste veldig mye å fikse, skadeinsekter er det lurt å holde seg unna. Er det gammelt bad kan en sette inn dusjkabinett for å øke levetida (det er uansett ikke så lurt å dusje rett på vegg, selv om det er moderne -hilsen takstmenn jeg har snakka med) Ting som kan males (inkl kjøkkeninnredning) kan en heller bytte etterhvert. Vær litt obs på at hus bygd sent 40-tall til 50-tallet ofte ikke er skikkelig isolerte. (Som noen ikke i det hele tatt) 

Se forbi rene kosmetiske ting som storblomstrete tapet på stua, men sjekk at det ikke har rent vann inn på loftet og at det er tørt i oppvaskbenken. El-anlegg og røropplegg bør være ok, som i ikke farlig. Du kan måtte regne med at du ikke kan kjøre fullt trøkk i å ta ut strøm til fx varmeovn og mikro samtidig-det blir en vane (har bodd sånn i ganske mange år). 

Ta med noen på evt visning som har litt peiling. Og tenk kanskje litt utenfor der dere helst vil bo. Er det fx litt rimeligere områder utover Jæren som ikke blir altfor usentralt? Det er greit at en kanskje kan få høyere lån i en annen bank, men det skal jo betales og det er kjekt å ha penger til litt sprell utenom huslånet. 

Lykke til! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for alle svar! Vil bare påpeke når det kommer til bad, at det ikke er fordi det ser umoderne ut at jeg bekymrer meg for det. Det står vel i tilstandsrapporten at flisebad har en levealder på sånn 10-15 år. Jeg er redd for lekkasjer og skader som følge av det, mer enn å måtte svelge noen mindre pene fliser eller plater. 

Forøvrig teit at noe kan få TG2 bare fordi det er umoderne. Jeg er interessert i å vite om det fungerer som det skal, ikke om det ser ut som det er tatt ut fra en interiøravis.

Når det kommer til lokasjon, så er mannen litt mer kresen enn meg. Han er oppvokst i byen og mener at å måtte reise mer enn 15 min herfra er på landsbygda og i "gokk", ja, jeg vet, superteit! Men jeg driver og jobber med den saken. 

Jeg har lekt litt med tanken på om vi heller skal gå for et selveier rekkehus i stedet. Der får man høyere standard og tidvis også flere kvadratmeter. Så får vi heller kjøpe oss opp i markedet på et senere tidspunkt om det skulle bli nødvendig. Men velger altså et rekkehus som er stort nok til å tåle en familieforøkelse og med tilgang til egen hage. Jeg tenker litt at så lenge vi unngår borettslag, så slipper man unna en del teite vedtekter som f.eks. antall hunder som er lov og ha og sånt :P 

Når det kommer til huslånet, har banken tatt med i beregningen at vi skal tåle hvert fall 5 % renteøkning. 

 

Endret av Sprettballen
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da jeg kjøpte småbruket mitt, så opplevde jeg at tilstandsrapporten IKKE ga et riktig inntrykk av huset. F eks var det beskrevet treisolasjon i veggene. Det var ikke korrekt. Her var det gjort etterisolering - og treisolasjonen fant jeg i noen plastsekker bak uthusene :lol: Jeg synes huset her framstod langt bedre enn det tilstandsrapporten ga innrykk av. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mye man kan justere på for å få litt mere for pengene tror jeg. Litt mindre sentralt , litt mere hage og litt færre kvadratmeter inne + antall soverom. Vet ikke hvor mange dere planlegger å bli i fremtiden men "folk" vil ha det sentralt , mange soverom og lite hage som må vedlikeholdes. Og hus fra - 90 tallet er ikke gammelt! 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Sprettballen skrev:

 

Når det kommer til lokasjon, så er mannen litt mer kresen enn meg. Han er oppvokst i byen og mener at å måtte reise mer enn 15 min herfra er på landsbygda og i "gokk", ja, jeg vet, superteit! Men jeg driver og jobber med den saken. 

 

Atte hva?? Undersøkte du ikke slike ting før du overtok ham?? Når det kommer til anskaffelse av partner, så må man være minst like nøye som med valg av hund, for ikke å si svært nøye med forundersøkelsene, før man tar vedkommnde i hus..:sleep:

  • Haha 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 minutter siden, Siri skrev:

Da jeg kjøpte småbruket mitt, så opplevde jeg at tilstandsrapporten IKKE ga et riktig inntrykk av huset. F eks var det beskrevet treisolasjon i veggene. Det var ikke korrekt. Her var det gjort etterisolering - og treisolasjonen fant jeg i noen plastsekker bak uthusene :lol: Jeg synes huset her framstod langt bedre enn det tilstandsrapporten ga innrykk av. 

Enig der.

Tilstandsrapporten kan gi en pekepinn, men ofte er det jo veldig overfladisk det de sjekker, og mye annet en kunne trengt informasjon om - som ikke blir sjekket. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

31 minutter siden, Sprettballen skrev:

Takk for alle svar! Vil bare påpeke når det kommer til bad, at det ikke er fordi det ser umoderne ut at jeg bekymrer meg for det. Det står vel i tilstandsrapporten at flisebad har en levealder på sånn 10-15 år. Jeg er redd for lekkasjer og skader som følge av det, mer enn å måtte svelge noen mindre pene fliser eller plater.

Dusjkabinett! Men ja, hvis noen har dusja på flisene i 20 år er det jo stor risk for at det kan være fuktskader bak der. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

30 minutter siden, QUEST skrev:

Atte hva?? Undersøkte du ikke slike ting før du overtok ham?? Når det kommer til anskaffelse av partner, så må man være minst like nøye som med valg av hund, for ikke å si svært nøye med forundersøkelsene, før man tar vedkommnde i hus..:sleep:

Jeg må innrømme at jeg fokuserte på litt andre ting når jeg valgte å ta til meg denne tobeinte, som at han liker hunder og ikke sette begrensninger på hva jeg vil ha :lol: 

Jeg har funnet to rekkehus som jeg synes virker interessant. Det ene har i tillegg godkjent utleiedel. Det er et gamle hus. 1950-tallet. Begge er oppgradert en hel del innvendig. Noen som har noen tanker om tilstandsrapportene? 

http://www.dnbeiendom.no//ObjectData/65117138/65117138_07399681-8db5-e711-80dc-74e6e2c8dcbe.PDF

http://att.emprof.no/images2/Eiendomsmegler1/EM1Rogaland/Stavangerprivat/Documents/1317033660.PDF

Det jeg bekymrer meg mest for med begge husene er drenering og tak. 

Endret av Sprettballen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Snekkeren min sa at hvis taket og grunnmuren har det bra så er det meste bra. Jeg har et hundre år gammelt hus, (fra den gangen husene ble bygd av kvalitetsmaterialer og etter eldgammel byggeskikk) og har gjort ganske mye på det. Men det meste kan gjøres litt etter litt. Jeg hadde litt penger i lomma som jeg brukte på tak og vinduer, ellers har jeg klart å spare opp penger før jeg satte i gang prosjekter. 

Men som flere har sagt: Fukt og insekter kan fort bli store problemer, selv om man ikke skal være hysterisk heller. Huset mitt hadde en mindre fuktskade i en vegg etter en taklekkasje som forlengst var utbedret. Der var det bare å åpne opp og skifte ut litt treverk, det var gjort på en dag (av to håndverkere) og kostet ikke all verden. Sopp på loft og i kjeller skal man være oppmerksom på, det er også sånt som kan eskalere.

Lykke til med huskjøp!

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Vi har kjøpt hus! Vi endte på rekkehus. Med det vi hadde mulighet til å få i lån, og med det faktum at vi ikke ønsket oss noe oppusningsprosjekt, så måtte vi senke litt på kravene og fant ut at vi måtte innfinne oss med at vi ikke ville få drømmehuset. Så vi tar et mellomhopp. Vi får egentlig alt vi ønsket oss, bare i litt mindre format, og det kjenner jeg er helt greit egentlig. Vi får både innegjerdet hage til hundene, kjellerstue til å lage hunderom, vaskerom og grei størrelse på kjøkken og stue, samt flere soverom :) Ikke så mye vi må gjøre helt med det første, men litt ting vi bør ta på sikt. 

  • Like 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Sprettballen skrev:

Vi har kjøpt hus! Vi endte på rekkehus. Med det vi hadde mulighet til å få i lån, og med det faktum at vi ikke ønsket oss noe oppusningsprosjekt, så måtte vi senke litt på kravene og fant ut at vi måtte innfinne oss med at vi ikke ville få drømmehuset. Så vi tar et mellomhopp. Vi får egentlig alt vi ønsket oss, bare i litt mindre format, og det kjenner jeg er helt greit egentlig. Vi får både innegjerdet hage til hundene, kjellerstue til å lage hunderom, vaskerom og grei størrelse på kjøkken og stue, samt flere soverom :) Ikke så mye vi må gjøre helt med det første, men litt ting vi bør ta på sikt. 

Jeg synes det er veldig behagelig med rekkehus. Svært lite vedlikehold, brøytebilen tar oppkjørselen og hagen er minimal. Sparer også penger på oppvarming og rekkehus har ofte en god beliggenhet. :) Hvor stort er det? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, mushi skrev:

Jeg synes det er veldig behagelig med rekkehus. Svært lite vedlikehold, brøytebilen tar oppkjørselen og hagen er minimal. Sparer også penger på oppvarming og rekkehus har ofte en god beliggenhet. :) Hvor stort er det? 

Dette er selveier, så regner med vi må måke selv. Ikke for det, vi er ikke velsignet med så veldig mye snø om vinteren uansett xD 

Det er dette huset: https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=109435529&fks=109435529

Litt eldre dato, men ingen tegn til fukt i kjeller. Forsto det sånn at det ligger bra til med lite fuktbelastning generelt, og avrenning bort fra boligen. Det ligger i gåavstand til ekstravaktjobben min, så det er litt kjekt. Får like lang kjørevei til jobben jeg alt har, så det går igrunnen helt fint. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Sprettballen skrev:

Dette er selveier, så regner med vi må måke selv. Ikke for det, vi er ikke velsignet med så veldig mye snø om vinteren uansett xD 

Det er dette huset: https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=109435529&fks=109435529

Litt eldre dato, men ingen tegn til fukt i kjeller. Forsto det sånn at det ligger bra til med lite fuktbelastning generelt, og avrenning bort fra boligen. Det ligger i gåavstand til ekstravaktjobben min, så det er litt kjekt. Får like lang kjørevei til jobben jeg alt har, så det går igrunnen helt fint. 

Bor i selveier jeg også! Flott leilighet! Og det var stort, skjønner ikke helt hva du babler om. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, mushi skrev:

Bor i selveier jeg også! Flott leilighet! Og det var stort, skjønner ikke helt hva du babler om. :lol:

Haha, jeg er oppvokst i stor enebolig, så det handler vel litt om det xD Det ser mye større ut på bildene da, enn det er i virkeligheten :lol:

Akkurat nå, lijenta skrev:

Gratulere med ny leilighet :) Godt å være i mål med kjøpsrunden regner jeg med

Takk! Ja, det var igrunnen ganske deilig. Til vår fordel at det går litt treigt i markedet akkurat nå, så vi fikk det til 150K under takst. 

Akkurat nå, Pixie skrev:

Gratulerer! Huset var kjempelekkert:wub:

Takk!

Sambo har sagt at når vi får kjøpt noe større, så kan jeg få valp. Så jeg har igrunnen meldt interesse for to valpekull som er leveringsklare i juni/juli og bare kryssa fingrene for at vi fikk kjøpt noe før den tid :lol: Det gikk! Vi overtar det 15. juni, bare sånn at vi har litt å gå på, slik at vi kanskje kan få solgt denne leiligheten og slippe å ta opp mellomfinansiering :) 

  • Like 1
  • Haha 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
    • Da har vi fått oss en reell frykt. Viser seg at tøffeste, tryggeste lille Edeward er som Mr.T når det kommer til trapper. Tror han fikk vondt i en klo da vi skulle opp trappen til veterinæren. Den forserte vi ved at jeg praktisk talt stod over han og løftet labbene hans en og en trinn for trinn. Han nektet gå selv, men var ok med å gjøre det sånn, hele trappen. Stoler på meg, men ikke sine egne bein.  Nå tenkte jeg det skulle være annerledes med en ny trapp som ser litt annerledes ut, på et annet sted, i annet lys, men nei. Ikke engang Nom Noms fristet nok til å våge gå et eneste trinn av den trappen med bakbeina.  Vurderer om Nom Noms er verdt det: Prøver snakke meg til fornuft. Det må vel finnes en annen måte? Muttern prøver friste med "kjepp". Dette ble pinlig fordi det er folk rundt, vi er på Tiller - Trondheims Grorud - og det ryktes at det kan være risikabelt å flagge blasfemiske avvik her på kveldstid etter mørkets frembrudd. Er det ikke provoserende nok å være svart hund om vi ikke skal gå rundt og vise at han liker å sutte på "kjepp" også?  — Virkelig, muttern! Dette vil jeg ikke være med på! Jevngodt med å brenne en Koran her. Du er sinnsyk!  Så han ble båret opp, som den lille babyen han er. Mindre pinlig. Fikk ham til å gå de siste tre trinnene selv. Prøver øke til fire-fem neste gang, uten å vifte med en diger "kjepp" så alle kan se det.  Han er i full sving med å fortære den nå, mulig for å prøve sikre seg mot flere sånne flauser ^^  
    • Avledning, og innlæring av alternativ adferd. "Hysj, gå og legg deg" fungerer bare HVIS hunden har lært og KAN oppgaven. Hvordan jeg ville gått fram avhengger veldig både av rase og individ. Men jeg ville ikke skjermet valpen for det som skjer rundt, den må jo bli vant til normale forstyrrelser. Hvis det er en rase med tendens til varsling så ville jeg nok sørget for å trekke for gardinene og ha på radio ved alenetreningen, så forstyrrelser utenfor blir mindre tydelige. I mange tilfeller ville jeg nok belønnet veldig raskt etter første bjeff, og deretter avbrutt/avledet, og lært inn alternativ adferd. Det er helt greit med et bjeff eller to for å si fra, og så komme til meg. Men hvis det er en bjefferase som varsler så skal man være ganske forsiktig for å ikke forsterke adferden. Det aller viktigste er å selv slappe av og ikke være så opptatt av det rundt. Det er ikke sikkert hunden reagerer i det hele tatt, og da trenger den ihvertfall ikke å lære det av eieren. Hvis det kommer et bjeff eller to på noe fra en valp ville jeg sagt "ja, ok", og så funnet på noe annet med valpen. En valp som får miljøtrening ute og oppdage masse lyder og omgivelser vil også være tryggere hjemme, mener jeg. Jeg kan anbefale boken Hverdagslydighet fra valp til voksen av Arne Aarrestad og Siri Linnerud Riber, den tar også for seg vanlige utfordringer.
    • Unge lovende sover søtt etter en to timer lang opp og ned fellestrening med mye bra og masse klebb.  Forventninger til hele stedet, både godteributikken som eimer deilig godis av alle slag, og hallen hvor godbitene hagler og det er lek og moro, de forventningene er skyhøye. Da muttern ba om en sitt før hun åpnet døren var ikke den unge lovende enig i det. Han var fokusert på å komme seg inn til moroa. Dumme muttern la listen for høyt og trodde hun skulle få sitt med verbal kommando, uten å engang hjelpe med lure. Hennes: "I shall ønly say this once," policy, hvorpå hun etter å være sikker på at han hørte det stilte seg til for å vente på sitten - det var som en krigserklæring. Da sitten endelig kom, men den kjipe megga ikke belønnet den med en gang, og hadde nerver til å lukke døren igjen da Ede spratt opp for å løpe inn, for å kreve mer.. Etter mange sånne forsøk, hvor sitten til slutt ble holdt med en godbit foran nesen, lenge nok til at mutteren fikk satt foten innenfor døren, så ble den belønnet et kom og ros og godis og den korte selvbeherskelsen han ble tvunget til å ha for å komme inn - sinnsykt frustrerende - ble forløst i økt glede, mer energi og iver, han ble mer gira av det enn han allerede var, så da muttern på ny, bare to meter innenfor første døren ***** ba ham om enda en sitt for å komme gjennom neste dør.. Hun fikk den, men han var ikke blid.  De glade forventningene hadde slått over i irritasjon da vi kom frem til plassen vår, og han satte i en hardrock konsert av bjeffing. Frustrert bjeffing. Emo bjeffing. Intenst. Øredøvende. Muttern fikk påpakning fra instruktør om å få hunden under kontroll, noe hun til sin store overraskelse fikk til momentant med å legge hendene på ham. Bjeffingen tok fullstendig slutt, han glemte hele resten av hallen, alt fokus var nå på kamp mot muttern. Hender uten godbiter som hadde nerver til å holde ham fast.. Tyggebeinet han ble tilbudt som alternativ å bite på var han fullstendig uinteressert i. Mutterns hender var den punchingbagen han følte for å ta ut sin høygira irritasjon og frustrasjon på. Vi var med ett tilbake til situasjonen i forrige uke. Dette var ikke tanning, dette var kamp, og Ede ville lære muttern å slutte stille urimelige krav og heller servere godis og leker og være blid og lett å ha med å gjøre. Han bet hardt og med et mål om mutterns submission. — Respect my authoritay, bitch! Muttern er ikke komfortabel med å bruke fysisk makt for å få trumfet gjennom viljen sin, men den der typen biting er fullstendig uakseptabel, og negativ straff var ikke en mulighet i situasjonen. Avledning var allerede forsøkt. Å holde ham fastlåst ble i øyeblikkets hete vurdert som en dårlig løsning. Selv om det å fysisk tviholde ham fast til han ga seg antakelig ville fungert der og da, så er ikke det en løsning når han blir større, og det blir han. Det kommer en dag hvor han har passert 40kg og har 10x forhøyet testosteron ifht en voksen hann. Den kampviljen der i den situasjonen lar seg ikke løse med bryting.  Muttern brukte det ene positiv straff verktøyet hun er komfortabel med. Overleppene hans ble lagt over tennene hans, om og om igjen. Han liker ikke å bite seg selv i leppene, og det frustrerte ham, men han hadde ikke lyst til å gi seg uten å ha lekset opp for muttern om å drive han inn i et sånt humør med urimelige krav. Det tok antakelig flere minutter før han ga opp. Så ikke på klokka, men hendelsene i rommet forøvrig ga holdepunkter å estimere fra. Mange ekle og vonde bitt i sine egne lepper fulgt av flere runder av og på tyggebeinet før kamplysten forlot den lille kroppen som roet seg ned og slo seg til ro. Søte lille snille Edeward var tilbake, og resten av treningen var han bare søt og snill og grei og flink. Muttern gjorde masse feil i starten, samtlige fra å ha for høye forventninger til hva han skulle mestre nå, og så bli så forfjamset av å ikke få hva hun ba om at hun ble usikker og ikke helt visste hvordan hun skulle løse det. De første feilstegene på gulvet var å forvente oppmerksomhet med for lav belønningsfrekvens. Lineføring ble repeatedly brutt av fokus rettet mot de andre ekvipasjene fordi muttern var for kjip med tørrfor. Tilbake til plassen vår hvor Ede er superflink til å chille nå.  Neste runde på gulvet, etter å ha ligget og sett på de andre, så fikk muttern oppmerksomheten, men hun feilet igjen med verbale cues uten lure, og hennes usikkerhet rundt hvordan løse det etter å ha feilet med å forvente utførelse på verbale cues, den forvirret Ede også, og vi ble gående og virre uten mål og mening. Han VILLE gjerne mestre, han var fokusert, men kommunikasjonen fra muttern var ikke klar og tydelig nok. Han la seg ned som et spørsmålstegn. Skjønte ikke hvorfor godbitene uteble. Mistet motivasjonen. Tilbake til plassen vår.  Tredje runde gikk bedre. Muttern hadde senket forventningene, klarte kommunisere tydeligere og belønne med høyere frekvens. Det løsnet.  ..men alle øvelser er bagateller. Så lenge valpen er snill og grei og i godt humør og gir kontakt og kommer på oppfordring, så er det ikke viktig om han sitter skrått, ligger på hoftene eller må bes flere ganger om noe. Det eneste virkelig viktige er å få den kampviljen under kontroll. Det har skjedd to ganger til nå. To ganger har han slått over i en sånn modus. Det er ikke overraskende. Jeg trodde ikke jeg kjøpte en retriever. Spørsmålet er hvilken måte som er den mest riktige å håndtere det på for å unngå virkelige problemer når han vokser til og får baller.  Tre andre valper jeg har hatt reagerte på smertehyl og ble lei seg og ville si unnskyld for å ha bitt meg. Easy peasy bitehemming på null komma niks. Chihuahuaen hadde en annen kamp i seg. Hun tente på at jeg hylte og gikk på med dødsforakt. Negativ straff var nøkkelen med henne. Å bli forlatt alene i rommet hver gang var bare ikke verdt den triumferende følelsen av å bite det digre vesenet til grimaser og hyl av smerter som en liten pipeleke. Hun lærte fort av det.  Jeg håper og tror at kombinasjonen av sosial avvisning i de situasjonene hvor jeg kan forlate ham, og tennene over leppa så han biter seg selv i de situasjonene jeg ikke kan bruke sosial avvisning vil få dette under kontroll.  Han er bare 13.5 uker, og det har bare skjedd to ganger enda. 
    • Tar gjerne i mot deres beste tips/erfaringer med å forebygge varsling/vokting! Da tenker jeg på det å bjeffe om fulle folk roper i gaten om natten, om det smeller i bildører utfor huset, om naboen går nært husveggen og liknende. Har lest litt om temaet, men finner ulike teknikker og vet ikke helt hva som er best. Begrense hunden/valpens muligheter til å se og høre det som skjer utenfor? Eller tvert i mot, la vindu stå på gløtt så den blir vant med at det er masse lyder utenfor? La den se hva som skjer ute? Belønne når den ikke varsler, eller belønne når den varsler kort, så den forstår at jobben er gjort og det holder med ett bjeff? HVordan reagerer man om hunden bjeffer masse på en lyd utenfor? Skal man si ting som "hysj" "gå og legg deg", avlede og liknende når den varsler, eller vil det forsterke hundens oppfattelse av at det er viktig å varsle?  Mange tanker her - åpen for alle innspill! Vil være konsekvent fra valpen er liten, så jeg vet hvordan jeg skal løse problemet når det kommer.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...