Gå til innhold
Hundesonen.no

Er det greit å behandle dyr slik?


QUEST
 Share

Recommended Posts

Akkurat nå, Perfect Image skrev:

Ja, mer eller mindre alt kjøtt vi spiser (hjemme) vet vi livsforløp til da det er enten er født på gården, født i skogen vår eller født hos en nabo og de har levd et fint fullverdig liv :)

Sent fra min SM-G930F via Tapatalk
 

 

Jeg skal ikke uttale meg om deg og din nabos fjøsdyrhold,bare for å ha det sagt. :)

Men på generell basis så kan det vel knappest kalles et tilnærmet 'fullverdig' liv det  livet produksjonsdyr må utstå..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal ikke uttale meg om deg og din nabos fjøsdyrhold,bare for å ha det sagt. [emoji4]

Men på generell basis så kan det vel knappest kalles et tilnærmet 'fullverdig' liv det  livet produksjonsdyr må utstå..

 

Våre går ute hele året med mulighet til å trekke inn til en lun bygg fylt med ren halm som fylles på to ganger om dagen. De blir ikke stappet i kraftfor for raskest mulig tilvekst, og på sommers tid får de vandre i skogen som de ønsker. De går med kalvene sine til ca 6-7 mnd (pga kjønnsmodning skilles de da.) Og de får gå i familieflokkene sine. De får jevnlig klovstell en gang i året, påfyll av grovfor to ganger i døgnet og tilgang til rent vann hele tiden [emoji16] Grisene vi kjøper av er glade utegriser (de er så like hunder i adferd når de ikke blir passifisert i fjøs at det er nesten skummelt.)

Det er utrolig mange som bygger fjøs nå i forhold til tidligere med fokus på kuas naturlig adferd. På forrige kusignal kurs der det handlet om adferd og hvordan fremme et godt og naturlig miljø til storfe var kurset fylt opp iløpet av et døgn :)

Alle har nok det ikke slikt eller har dette i tankene på videre produksjon men jeg mener at det er en definitivt økning i denne fokusen hos oss produsenter også kontra tidligere. Det som er synd og vanskelig er at vi konstant får beskjed om fra øvre instanser over oss om hvordan vi må kostnadseffektivisere mer, bygge billigere, bruke mindre penger på dyret så det skal lønne seg å drive med det. Det er et konstant press på dette fra feks regjeringen som gjør at kunne fortsette fokusen på det er ikke enkelt.

 

 

 

 

 

 

 

  • Like 11
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spiser okse og sau med god samvittighet, da jeg syntes de har god dyrevelferd. Kjøper gris fra stølsvidda og har i fryseren utover året. Boikottet kylling i mange år, kjøper helst Holte o.l, blir av og til vanlig kylling nå, da med dårlig samvittighet. Oppdrettslaks er også med dårlig samvittighet, så vi skal prøve å bli flinkere til å handle i en fiskebutikk med bedre utvalg. 

Ønsker meg et landbruk med bedre dyrevelferd og at bonden skal slippe å måtte drive "stort og kaldt." Det var også en grunn til at jeg stemte MDG. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå vil ikke jeg starte noen sånn "det er værre der enn her greie". 

Men dyrevelferden her i Nepal er hvertfall helt ute å kjører. Jeg trodde dyrene var hellige her. Og det er de, men hellige dyr trenger ikke ha det bra tydligvis. Et lite hjertesukk bare. 

Hjemme spiser jeg ikke kylling, svin eller oppdrettslaks, dvs jeg kjøper det ikke. Men jeg spiser det om jeg blir servert det hos andre. Unner meg innimellom kjøtt fra steder dyrene har det godt. Og spiser en del villt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

God samvittighet kan jeg ikke si at jeg har, men jeg spiser kjøtt da det er en av de tingene som fungerer for kroppen min å innta. Med masse mageplager så er det litt begrenset hva man faktisk kan spise, og da blir det sånn at man spiser det som fungerer for kroppen, og en av de tingene er kjøtt.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 hours ago, QUEST said:

Jeg skal ikke uttale meg om deg og din nabos fjøsdyrhold,bare for å ha det sagt. :)

Men på generell basis så kan det vel knappest kalles et tilnærmet 'fullverdig' liv det  livet produksjonsdyr må utstå..

Det er vel i det hele tatt få av våre hus- og kjæledyr som lever fullverdige liv, eller naturlige liv.  feks: De fleste hunder holdes jo alene, uten fast sosial kontakt med andre individer av samme art. De er alene hjemme mange timer om dagen, Vi synes det er helt greit, for vi er så glad i Fido. 

 

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg spiser med god samvittighet. Svin fra lykkelige utegangsgriser, men mest viltkjøtt. Kylling er uaktuelt.(får noen ganger unghaner fra hobbyoppdretter med topp hønsehold)  Det får heller ikke bikkjene ;) En sjelden gang spiser vi oppdrettsfisk, det er ikke noe jeg er glad for, men. I bikkjenes tørrfôr er det også noe oppdrettsfisk, men mest villfisk. Råfôret deres er ren Norsk storfevom, som i likhet med Norsk fårekjøtt er helt innafor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det gjør jeg. Mest fordi jeg er vokst opp på gård med produksjonsdyr og vet at dyra våre har hatt det bra - og det har dyrene på alle andre gårdene jeg kjenner til også. Nå driver vi forøvrig lite, har 15 okser på det minste og 30 på det meste og de går ute mer enn halvparten av året, sålenge været tillater det (dvs de er ute sålenge snøen er borte). 
Når jeg bodde i Norge spiste jeg aller mest vilt (hovedsaklig elg), og skulle ønske jeg kunne gjort det her også. For de dyra har søren meg levd et fullverdig liv helt til siste slutt. Utenom det pleide det å være kylling og laks det gikk mest i, og der derimot kunne jeg kjenne litt på samvittigheten. Skulle gjerne hatt egne høns så jeg visste akkurat hvordan de hadde det, men siden det er uaktuelt i en god stund framover prøver jeg heller å kutte ned på forbruket. Per i dag er jeg vel så og si blitt vegetarianer når jeg spiser hjemme - uten at det har vært en bevisst intensjon. Jeg er bare lat og syns det er stress å lage kjøttmiddager :lol: Pluss at her i England er jeg enda mer skeptisk til dyrevelferden. Har enda ikke kjøpt noe kjøtt fra matbutikk siden jeg flyttet hit i midten av september, foruten en skinkepakke. 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 minutes ago, Mackenzie said:

Ja, det gjør jeg. Mest fordi jeg er vokst opp på gård med produksjonsdyr og vet at dyra våre har hatt det bra - og det har dyrene på alle andre gårdene jeg kjenner til også. Nå driver vi forøvrig lite, har 15 okser på det minste og 30 på det meste og de går ute mer enn halvparten av året, sålenge været tillater det (dvs de er ute sålenge snøen er borte). 
Når jeg bodde i Norge spiste jeg aller mest vilt (hovedsaklig elg), og skulle ønske jeg kunne gjort det her også. For de dyra har søren meg levd et fullverdig liv helt til siste slutt. Utenom det pleide det å være kylling og laks det gikk mest i, og der derimot kunne jeg kjenne litt på samvittigheten. Skulle gjerne hatt egne høns så jeg visste akkurat hvordan de hadde det, men siden det er uaktuelt i en god stund framover prøver jeg heller å kutte ned på forbruket. Per i dag er jeg vel så og si blitt vegetarianer når jeg spiser hjemme - uten at det har vært en bevisst intensjon. Jeg er bare lat og syns det er stress å lage kjøttmiddager :lol: Pluss at her i England er jeg enda mer skeptisk til dyrevelferden. Har enda ikke kjøpt noe kjøtt fra matbutikk siden jeg flyttet hit i midten av september, foruten en skinkepakke. 

i England har de jo en ordning med "velferdsmerking" av produkter (little red tractor, osv). For å få merkene, stilles det krav til produksjonen. Du kan lese mer her for eksempel https://www.ciwf.org.uk/your-food/know-your-labels/

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå vil ikke jeg starte noen sånn "det er værre der enn her greie". 
Men dyrevelferden her i Nepal er hvertfall helt ute å kjører. Jeg trodde dyrene var hellige her. Og det er de, men hellige dyr trenger ikke ha det bra tydligvis. Et lite hjertesukk bare. 
Hjemme spiser jeg ikke kylling, svin eller oppdrettslaks, dvs jeg kjøper det ikke. Men jeg spiser det om jeg blir servert det hos andre. Unner meg innimellom kjøtt fra steder dyrene har det godt. Og spiser en del villt. 
Nepalerne er noen merkelige folk når det gjelder dyr og velferd. Så vidt jeg har skjønt er det straffbart selv for en veterinær å avlive syke og skada dyr som ikke skal brukes til mat. I følge en jeg kjenner blir du tiltalt for drap dersom du er uheldig og kjører på et dyr [emoji52]

Kjenner ei fra Nepal som skal redde alt av dyr! Hun slapp løs vingeløse (genetisk vingeløse, ingen som hadde rivd av vingene altså) halvsederte bananfluer fra tredje etasje i pøsregn. Alternativet var å gi overdose med kloroform og avlive de.

Da har man et noe forskrudd syn på dyrevelferd!

Sent fra min SM-G950F via Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 hours ago, Polfarer said:

Nepalerne er noen merkelige folk når det gjelder dyr og velferd. Så vidt jeg har skjønt er det straffbart selv for en veterinær å avlive syke og skada dyr som ikke skal brukes til mat. I følge en jeg kjenner blir du tiltalt for drap dersom du er uheldig og kjører på et dyr emoji52.png

Kjenner ei fra Nepal som skal redde alt av dyr! Hun slapp løs vingeløse (genetisk vingeløse, ingen som hadde rivd av vingene altså) halvsederte bananfluer fra tredje etasje i pøsregn. Alternativet var å gi overdose med kloroform og avlive de.

Da har man et noe forskrudd syn på dyrevelferd!

Sent fra min SM-G950F via Tapatalk
 

Ja, spesielt hinduene har et skrudd syn på det å drepe dyrene. 

Men hvordan dyrene deres har det mens de lever, er ikke så viktig. 

Jeg vet at de ikke har RÅD til det, mange av de. Og det er dyr mange av de har for å overleve selv. De med penger har ikke dyr virker det som. Men det er ikke så gøy å se. Og man ser MYE av det rundt om kring her. 

Kukjøtt selges omtrent ikke, det er vannbøffel det går i. (Ku er hellig og storfekjøtt importeres). Det er kuer overalt da, på "kjetting". 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg spiser kjøtt med god samvittighet. Er nært selvberget med kjøtt fra egne dyr, har and, høns, kanin og vaktel, så jeg vet hvordan dyrene har hatt det, og hva de har spist, fra fødsel til død. Jeg slakter selv, så jeg har kontroll på den biten også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, Tuvane skrev:

God samvittighet kan jeg ikke si at jeg har, men jeg spiser kjøtt da det er en av de tingene som fungerer for kroppen min å innta. Med masse mageplager så er det litt begrenset hva man faktisk kan spise, og da blir det sånn at man spiser det som fungerer for kroppen, og en av de tingene er kjøtt.

Som jeg skulle skrevet det sjøl. IBS og lignende er artige saker, og må dessverre gå foran samvittigheten, selv om jeg prøver å være litt bevisst på hva jeg kjøper. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 hours ago, Mackenzie said:

Ja, det gjør jeg. Mest fordi jeg er vokst opp på gård med produksjonsdyr og vet at dyra våre har hatt det bra - og det har dyrene på alle andre gårdene jeg kjenner til også. Nå driver vi forøvrig lite, har 15 okser på det minste og 30 på det meste og de går ute mer enn halvparten av året, sålenge været tillater det (dvs de er ute sålenge snøen er borte). 
Når jeg bodde i Norge spiste jeg aller mest vilt (hovedsaklig elg), og skulle ønske jeg kunne gjort det her også. For de dyra har søren meg levd et fullverdig liv helt til siste slutt. Utenom det pleide det å være kylling og laks det gikk mest i, og der derimot kunne jeg kjenne litt på samvittigheten. Skulle gjerne hatt egne høns så jeg visste akkurat hvordan de hadde det, men siden det er uaktuelt i en god stund framover prøver jeg heller å kutte ned på forbruket. Per i dag er jeg vel så og si blitt vegetarianer når jeg spiser hjemme - uten at det har vært en bevisst intensjon. Jeg er bare lat og syns det er stress å lage kjøttmiddager :lol: Pluss at her i England er jeg enda mer skeptisk til dyrevelferden. Har enda ikke kjøpt noe kjøtt fra matbutikk siden jeg flyttet hit i midten av september, foruten en skinkepakke. 

Men er det virkelig god dyrevellferd å være ute(inne) "halve året"? Kjempefint det halvåret de er ute selvsagt, men de er jo også sånn ca et halvår inne i fjøset, og ikke bare 6 mnd tilsammen på et år, men 6 mnd i slengen. Det er noe ganske annet enn om de hadde vært ute annenhver dag gjennom hele året, selv om totalen blir det samme.  Ikke kritikk altså, for det er jo sånn det er for de fleste, men interessant å høre hvorfor det sees på som ok, for i mitt hode så har det vært noe av det mest negative med produksjonsdyr flest.

Nja, jeg spiser kjøtt, men samvittigheten er vell ikke helt på topp. Gjennomsnittet av norsk landbruk, om enn bedre enn mye annet, er ikke helt det jeg ser på som god dyrevellferd. Og noen dyr har det jevnt over verre enn andre da. Kylling feks må jo være noe av de verste. Veldig glad for at det blir mer og mer gårdsutsalg med dyr som får leve fritt ute hele året, har bedre plass og får bedre kost å leve på. Og håper å en dag kunne stå for mye av kjøtt og eggproduksjonen min selv om jeg er så heldig å få mulighet til å bo på et småbruk e.l. 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Malamuten skrev:

Men er det virkelig god dyrevellferd å være ute(inne) "halve året"? Kjempefint det halvåret de er ute selvsagt, men de er jo også sånn ca et halvår inne i fjøset, og ikke bare 6 mnd tilsammen på et år, men 6 mnd i slengen. Det er noe ganske annet enn om de hadde vært ute annenhver dag gjennom hele året, selv om totalen blir det samme.  Ikke kritikk altså, for det er jo sånn det er for de fleste, men interessant å høre hvorfor det sees på som ok, for i mitt hode så har det vært noe av det mest negative med produksjonsdyr flest.

Nja, jeg spiser kjøtt, men samvittigheten er vell ikke helt på topp. Gjennomsnittet av norsk landbruk, om enn bedre enn mye annet, er ikke helt det jeg ser på som god dyrevellferd. Og noen dyr har det jevnt over verre enn andre da. Kylling feks må jo være noe av de verste. Veldig glad for at det blir mer og mer gårdsutsalg med dyr som får leve fritt ute hele året, har bedre plass og får bedre kost å leve på. Og håper å en dag kunne stå for mye av kjøtt og eggproduksjonen min selv om jeg er så heldig å få mulighet til å bo på et småbruk e.l. 

Her feks så står dørene åpen lengre enn kyrne er ute. Ikke fordi VI nekter de å gå ut, men fordi kyrne ikke vil ut pga været. Et par står i ny og ne og myser ut, før de snur og går inn igjen.. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, Malamuten said:

Men er det virkelig god dyrevellferd å være ute(inne) "halve året"? Kjempefint det halvåret de er ute selvsagt, men de er jo også sånn ca et halvår inne i fjøset, og ikke bare 6 mnd tilsammen på et år, men 6 mnd i slengen. Det er noe ganske annet enn om de hadde vært ute annenhver dag gjennom hele året, selv om totalen blir det samme.  Ikke kritikk altså, for det er jo sånn det er for de fleste, men interessant å høre hvorfor det sees på som ok, for i mitt hode så har det vært noe av det mest negative med produksjonsdyr flest.

 

Det kommer jo også litt an på hvilken rase man har og hvor i landet man bor. De grovere typene tåler bedre ordentlig kalde vintre, mens vi som har NRF og relativt mange dager med langt over -20 så har vi funnet ut at 100% utegang antakelig ikke ville vært optimalt. Det kunne nok gått (de fleste dyr takler jo kulde sålenge de blir tilvendt det) men det hadde krevd såpass mye tilrettelegging og med en såpass liten bestand vi har så hadde det vært et enormt pengetap. Da passer vi heller på at de har de godt inne, de står ikke i bås, og nettopp fordi vi har så få har de god plass. Så får de heller nyte beitet når det er grønt :) 

Det skal sies at vi er kommet dithen at vi vurderer å legge ned produksjonsdyr-driften fullstendig i og med at det er blitt mye jobb for liten gevinst. Fjøset begynner å bli såpass gammelt at for at den skal ha den standarden vi ønsker for dyra våre, må det snart gjøres noe. Men nettopp fordi det ligger lite penger i gårdsdrift for øyeblikket er det nok en viss sjanse for at vi heller velger å legge ned. Dersom jeg skulle tatt over og fortsatt med produksjonsdyr hadde jeg nok byttet ut NRF'en med en mer hardfør rase og satset på 100% utegang. Men det er en dyr prosess, og så lenge det er såpass lite penger i selve driften akkurat nå så tror jeg det hadde vært vanskelig å få til. Syns det hadde vært fryktelig trist dersom vi ender opp med å legge ned, det føles ikke riktig med gård uten dyr, men sånn er det. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutter siden, Malamuten skrev:

Det blir noe annet :) @Krutsi Men det er jo mange som går ute hele året og trives med det så det er vell ikke bare sånn at dyra ikke vil ut at det er derfor de fleste fjøs er stengt i sen høst/vinter/tidlig vår mnd.

Jeg personlig håper jo på sikt at vi får til utegang året rundt (unntatt for okser), men det er stor forskjell på klima. Her er det ofte mye vind og regn på vintrene, og det er nesten værre enn ren kulde og snø. Så det er ikke sikkert det blir så mye brukt ??

men Neida, det er mange årsaker til at dyrene er innendørs hele vinteren. Det er faktisk en del som er litt sløv med å ha de ut på sommeren også. I sommer feks har det gått kviger her som ikke har tilhørt oss fordi de fikk pålegg om at kvigene måtte ut, men de hadde ikke noe området ferdig til de. Så da havnet de i en havning her. 

Jeg tror at veldig ofte prøver bøndene så godt de kan å ta seg av dyrene så godt som forutsetningene tilsier. Men så er det mange variabler ute å går på hva hver anser som god dyrevelferd, hvilke muligheter, hvor mye arbeidskraft, osv.. 

Dessuten er det også forskjell om man prøver å gjøre det lille ekstra, akkurat som i alle andre yrker.. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, Krutsi said:

Jeg personlig håper jo på sikt at vi får til utegang året rundt (unntatt for okser), men det er stor forskjell på klima. Her er det ofte mye vind og regn på vintrene, og det er nesten værre enn ren kulde og snø. Så det er ikke sikkert det blir så mye brukt ??

men Neida, det er mange årsaker til at dyrene er innendørs hele vinteren. Det er faktisk en del som er litt sløv med å ha de ut på sommeren også. I sommer feks har det gått kviger her som ikke har tilhørt oss fordi de fikk pålegg om at kvigene måtte ut, men de hadde ikke noe området ferdig til de. Så da havnet de i en havning her. 

Jeg tror at veldig ofte prøver bøndene så godt de kan å ta seg av dyrene så godt som forutsetningene tilsier. Men så er det mange variabler ute å går på hva hver anser som god dyrevelferd, hvilke muligheter, hvor mye arbeidskraft, osv.. 

Dessuten er det også forskjell om man prøver å gjøre det lille ekstra, akkurat som i alle andre yrker.. 

 

Helt sikkert. Og jeg skjønner at mye av greia skyldes forholdene rundt, økonomi feks. Krav utenfra som gjør at man må satse større og være "hardere" for å få det til å være lønnsomt osv. 

Og som du skisserer synes jeg høres helt supert ut, jeg tror heller ikke nødvendigvis det beste er å tvinge de ut hver eneste dag uansett vær og temperatur, men jeg tenker at å slippe de ut de dagene forholdene ligger tilrette feks er så mye bedre enn å ikke få ut på mange mnd. Og sånn generelle tanker da, om dyra rett og slett ikke kan ut en eneste dag på hele vinteren pga at de ikke tåler klima så bør man kanskje se på alternative raser. Og her og skjønner jeg at det kanskje ikke er så enkelt som å bare bytte ut alt uten noe mer hokus pokus, men samtidig må man (synes jeg) vurdere dyrevellferden oppe i det hele. For at dyra ikke vil ut pga været på en hel vinter er jo ikke det samme som at de vil være inne heller, nødvendigvis. 

Men ja, det blir vell ingen store endringer for de fleste så lenge dagligvarekjedene er de som sitter igjen med størstedelen av fortjenesten, og det er synd, og ikke bøndenes feil selvsagt. 

Edit: Endret noe som ble formulert feil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

25 minutter siden, Malamuten skrev:

Helt sikkert. Og jeg skjønner at mye av greia skyldes forholdene rundt, økonomi feks. Krav utenfra som gjør at man må satse større og være "hardere" for å få det til å være lønnsomt osv. 

Og som du skisserer synes jeg høres helt supert ut, jeg tror heller ikke nødvendigvis det beste er å tvinge de ut hver eneste dag uansett vær og temperatur, men jeg tenker at å slippe de ut de dagene forholdene ligger tilrette feks er så mye bedre enn å ikke få ut på mange mnd. Og sånn generelle tanker da, om dyra rett og slett ikke kan ut en eneste dag på hele vinteren pga at de ikke tåler klima så bør man kanskje se på alternative raser. Og her og skjønner jeg at det kanskje ikke er så enkelt som å bare bytte ut alt uten noe mer hokus pokus, men samtidig må man (synes jeg) vurdere dyrevellferden oppe i det hele. For at dyra ikke vil ut pga været på en hel vinter er jo ikke det samme som at de vil være inne heller, nødvendigvis. 

Men ja, det blir vell ingen store endringer for de fleste så lenge dagligvarekjedene er de som sitter igjen med størstedelen av fortjenesten, og det er synd, og ikke bøndenes feil selvsagt. 

Edit: Endret noe som ble formulert feil.

Hvis man driver med melkeproduksjon, som oss, så er det ikke så mange raser vi har å velge imellom ;) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Vi har 3 rene NRF kuer fra samboers melkeproduksjonstid som henger igjen her, og på det kaldeste vinterstid er det opptil -35 her vi bor. De tåler det uten noe problem, fy for en pelsmanke de setter seg :P Fantastiske "tanter" til andre kalver. Så lenge de har et lunt trekkfritt område med tørt underlag så liker jeg vinteren bra med kuer. Kalvehelsen er på topp hos oss, og det tror jeg er mye nettopp pga den friske luften- MEN vi har tørr vinterluft, ikke fuktig så det har nok bra betydning. Vi har hatt 1 antibiotika bruk (på en kalv født for tidlig som ikke fikk nok råmelk og fikk diare) de siste 7 årene, med kuer gående ute hele året.  Men en ting som er viktig å tenke på er nok drikkekar adskilt fra hverandre, foringsplasser fra hverandre og nok gode lune og tørre liggeplasser fra hverandre. Fordi kuer er noen j**** når det kommer til rangen og mobbing, og du kan ha en stakkar som da knapt får drikke vann, aldri får legge seg lunt og som må spise restene som faller rundt forhekken... Itillegg blir det fort bløtt og opptråkket, så det gjelder å tenke på underlag på foringsplassene feks, der det blir tråkket mest. Er mye å ta hensyn til når man driver ute, så jeg gleder meg til den dagen vi får fjøs tror jeg- Men vi bygger da med tre store lufteområder på ene langsiden, og "lekeplass" til kalvene på den andre langsiden. Kuer er morsomme dyr, våre leker masse med hverandre, selv de voksne. Spesielt når vi legger ut ny halm, burde filme en dag hvordan de holder på da. Pur glede :D 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

20 timer siden, Meg skrev:

Det er vel i det hele tatt få av våre hus- og kjæledyr som lever fullverdige liv, eller naturlige liv.  feks: De fleste hunder holdes jo alene, uten fast sosial kontakt med andre individer av samme art. De er alene hjemme mange timer om dagen, Vi synes det er helt greit, for vi er så glad i Fido. 

 

Forsåvidt helt enig med deg og når det kommer til 'inne' husdyr så har jeg vel vært i diskusjon om det tidligere :). Dog vil jeg påstå at på generell basis , så lever familiehunder vesentlig bedre liv enn f.eks en melkeku på bås. Melkekyr står jo ikke rent sjeldent fastlenket i en liten bås, 10 måneder i året.  Okser kommer i mange tilfeller ikke ut av båsen/bingen  før de skal på slakteriet.. At det ikke er hverken fullverdig eller levelig, er vel ikke noe å diskutere. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
    • Da har vi fått oss en reell frykt. Viser seg at tøffeste, tryggeste lille Edeward er som Mr.T når det kommer til trapper. Tror han fikk vondt i en klo da vi skulle opp trappen til veterinæren. Den forserte vi ved at jeg praktisk talt stod over han og løftet labbene hans en og en trinn for trinn. Han nektet gå selv, men var ok med å gjøre det sånn, hele trappen. Stoler på meg, men ikke sine egne bein.  Nå tenkte jeg det skulle være annerledes med en ny trapp som ser litt annerledes ut, på et annet sted, i annet lys, men nei. Ikke engang Nom Noms fristet nok til å våge gå et eneste trinn av den trappen med bakbeina.  Vurderer om Nom Noms er verdt det: Prøver snakke meg til fornuft. Det må vel finnes en annen måte? Muttern prøver friste med "kjepp". Dette ble pinlig fordi det er folk rundt, vi er på Tiller - Trondheims Grorud - og det ryktes at det kan være risikabelt å flagge blasfemiske avvik her på kveldstid etter mørkets frembrudd. Er det ikke provoserende nok å være svart hund om vi ikke skal gå rundt og vise at han liker å sutte på "kjepp" også?  — Virkelig, muttern! Dette vil jeg ikke være med på! Jevngodt med å brenne en Koran her. Du er sinnsyk!  Så han ble båret opp, som den lille babyen han er. Mindre pinlig. Fikk ham til å gå de siste tre trinnene selv. Prøver øke til fire-fem neste gang, uten å vifte med en diger "kjepp" så alle kan se det.  Han er i full sving med å fortære den nå, mulig for å prøve sikre seg mot flere sånne flauser ^^  
    • Avledning, og innlæring av alternativ adferd. "Hysj, gå og legg deg" fungerer bare HVIS hunden har lært og KAN oppgaven. Hvordan jeg ville gått fram avhengger veldig både av rase og individ. Men jeg ville ikke skjermet valpen for det som skjer rundt, den må jo bli vant til normale forstyrrelser. Hvis det er en rase med tendens til varsling så ville jeg nok sørget for å trekke for gardinene og ha på radio ved alenetreningen, så forstyrrelser utenfor blir mindre tydelige. I mange tilfeller ville jeg nok belønnet veldig raskt etter første bjeff, og deretter avbrutt/avledet, og lært inn alternativ adferd. Det er helt greit med et bjeff eller to for å si fra, og så komme til meg. Men hvis det er en bjefferase som varsler så skal man være ganske forsiktig for å ikke forsterke adferden. Det aller viktigste er å selv slappe av og ikke være så opptatt av det rundt. Det er ikke sikkert hunden reagerer i det hele tatt, og da trenger den ihvertfall ikke å lære det av eieren. Hvis det kommer et bjeff eller to på noe fra en valp ville jeg sagt "ja, ok", og så funnet på noe annet med valpen. En valp som får miljøtrening ute og oppdage masse lyder og omgivelser vil også være tryggere hjemme, mener jeg. Jeg kan anbefale boken Hverdagslydighet fra valp til voksen av Arne Aarrestad og Siri Linnerud Riber, den tar også for seg vanlige utfordringer.
    • Unge lovende sover søtt etter en to timer lang opp og ned fellestrening med mye bra og masse klebb.  Forventninger til hele stedet, både godteributikken som eimer deilig godis av alle slag, og hallen hvor godbitene hagler og det er lek og moro, de forventningene er skyhøye. Da muttern ba om en sitt før hun åpnet døren var ikke den unge lovende enig i det. Han var fokusert på å komme seg inn til moroa. Dumme muttern la listen for høyt og trodde hun skulle få sitt med verbal kommando, uten å engang hjelpe med lure. Hennes: "I shall ønly say this once," policy, hvorpå hun etter å være sikker på at han hørte det stilte seg til for å vente på sitten - det var som en krigserklæring. Da sitten endelig kom, men den kjipe megga ikke belønnet den med en gang, og hadde nerver til å lukke døren igjen da Ede spratt opp for å løpe inn, for å kreve mer.. Etter mange sånne forsøk, hvor sitten til slutt ble holdt med en godbit foran nesen, lenge nok til at mutteren fikk satt foten innenfor døren, så ble den belønnet et kom og ros og godis og den korte selvbeherskelsen han ble tvunget til å ha for å komme inn - sinnsykt frustrerende - ble forløst i økt glede, mer energi og iver, han ble mer gira av det enn han allerede var, så da muttern på ny, bare to meter innenfor første døren ***** ba ham om enda en sitt for å komme gjennom neste dør.. Hun fikk den, men han var ikke blid.  De glade forventningene hadde slått over i irritasjon da vi kom frem til plassen vår, og han satte i en hardrock konsert av bjeffing. Frustrert bjeffing. Emo bjeffing. Intenst. Øredøvende. Muttern fikk påpakning fra instruktør om å få hunden under kontroll, noe hun til sin store overraskelse fikk til momentant med å legge hendene på ham. Bjeffingen tok fullstendig slutt, han glemte hele resten av hallen, alt fokus var nå på kamp mot muttern. Hender uten godbiter som hadde nerver til å holde ham fast.. Tyggebeinet han ble tilbudt som alternativ å bite på var han fullstendig uinteressert i. Mutterns hender var den punchingbagen han følte for å ta ut sin høygira irritasjon og frustrasjon på. Vi var med ett tilbake til situasjonen i forrige uke. Dette var ikke tanning, dette var kamp, og Ede ville lære muttern å slutte stille urimelige krav og heller servere godis og leker og være blid og lett å ha med å gjøre. Han bet hardt og med et mål om mutterns submission. — Respect my authoritay, bitch! Muttern er ikke komfortabel med å bruke fysisk makt for å få trumfet gjennom viljen sin, men den der typen biting er fullstendig uakseptabel, og negativ straff var ikke en mulighet i situasjonen. Avledning var allerede forsøkt. Å holde ham fastlåst ble i øyeblikkets hete vurdert som en dårlig løsning. Selv om det å fysisk tviholde ham fast til han ga seg antakelig ville fungert der og da, så er ikke det en løsning når han blir større, og det blir han. Det kommer en dag hvor han har passert 40kg og har 10x forhøyet testosteron ifht en voksen hann. Den kampviljen der i den situasjonen lar seg ikke løse med bryting.  Muttern brukte det ene positiv straff verktøyet hun er komfortabel med. Overleppene hans ble lagt over tennene hans, om og om igjen. Han liker ikke å bite seg selv i leppene, og det frustrerte ham, men han hadde ikke lyst til å gi seg uten å ha lekset opp for muttern om å drive han inn i et sånt humør med urimelige krav. Det tok antakelig flere minutter før han ga opp. Så ikke på klokka, men hendelsene i rommet forøvrig ga holdepunkter å estimere fra. Mange ekle og vonde bitt i sine egne lepper fulgt av flere runder av og på tyggebeinet før kamplysten forlot den lille kroppen som roet seg ned og slo seg til ro. Søte lille snille Edeward var tilbake, og resten av treningen var han bare søt og snill og grei og flink. Muttern gjorde masse feil i starten, samtlige fra å ha for høye forventninger til hva han skulle mestre nå, og så bli så forfjamset av å ikke få hva hun ba om at hun ble usikker og ikke helt visste hvordan hun skulle løse det. De første feilstegene på gulvet var å forvente oppmerksomhet med for lav belønningsfrekvens. Lineføring ble repeatedly brutt av fokus rettet mot de andre ekvipasjene fordi muttern var for kjip med tørrfor. Tilbake til plassen vår hvor Ede er superflink til å chille nå.  Neste runde på gulvet, etter å ha ligget og sett på de andre, så fikk muttern oppmerksomheten, men hun feilet igjen med verbale cues uten lure, og hennes usikkerhet rundt hvordan løse det etter å ha feilet med å forvente utførelse på verbale cues, den forvirret Ede også, og vi ble gående og virre uten mål og mening. Han VILLE gjerne mestre, han var fokusert, men kommunikasjonen fra muttern var ikke klar og tydelig nok. Han la seg ned som et spørsmålstegn. Skjønte ikke hvorfor godbitene uteble. Mistet motivasjonen. Tilbake til plassen vår.  Tredje runde gikk bedre. Muttern hadde senket forventningene, klarte kommunisere tydeligere og belønne med høyere frekvens. Det løsnet.  ..men alle øvelser er bagateller. Så lenge valpen er snill og grei og i godt humør og gir kontakt og kommer på oppfordring, så er det ikke viktig om han sitter skrått, ligger på hoftene eller må bes flere ganger om noe. Det eneste virkelig viktige er å få den kampviljen under kontroll. Det har skjedd to ganger til nå. To ganger har han slått over i en sånn modus. Det er ikke overraskende. Jeg trodde ikke jeg kjøpte en retriever. Spørsmålet er hvilken måte som er den mest riktige å håndtere det på for å unngå virkelige problemer når han vokser til og får baller.  Tre andre valper jeg har hatt reagerte på smertehyl og ble lei seg og ville si unnskyld for å ha bitt meg. Easy peasy bitehemming på null komma niks. Chihuahuaen hadde en annen kamp i seg. Hun tente på at jeg hylte og gikk på med dødsforakt. Negativ straff var nøkkelen med henne. Å bli forlatt alene i rommet hver gang var bare ikke verdt den triumferende følelsen av å bite det digre vesenet til grimaser og hyl av smerter som en liten pipeleke. Hun lærte fort av det.  Jeg håper og tror at kombinasjonen av sosial avvisning i de situasjonene hvor jeg kan forlate ham, og tennene over leppa så han biter seg selv i de situasjonene jeg ikke kan bruke sosial avvisning vil få dette under kontroll.  Han er bare 13.5 uker, og det har bare skjedd to ganger enda. 
    • Tar gjerne i mot deres beste tips/erfaringer med å forebygge varsling/vokting! Da tenker jeg på det å bjeffe om fulle folk roper i gaten om natten, om det smeller i bildører utfor huset, om naboen går nært husveggen og liknende. Har lest litt om temaet, men finner ulike teknikker og vet ikke helt hva som er best. Begrense hunden/valpens muligheter til å se og høre det som skjer utenfor? Eller tvert i mot, la vindu stå på gløtt så den blir vant med at det er masse lyder utenfor? La den se hva som skjer ute? Belønne når den ikke varsler, eller belønne når den varsler kort, så den forstår at jobben er gjort og det holder med ett bjeff? HVordan reagerer man om hunden bjeffer masse på en lyd utenfor? Skal man si ting som "hysj" "gå og legg deg", avlede og liknende når den varsler, eller vil det forsterke hundens oppfattelse av at det er viktig å varsle?  Mange tanker her - åpen for alle innspill! Vil være konsekvent fra valpen er liten, så jeg vet hvordan jeg skal løse problemet når det kommer.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...