Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvilken rase passer meg?


elisehole
 Share

Recommended Posts

5 timer siden, elisehole skrev:

belgisk fårehund?

Vi har to tervueren i blokkleilighet. Noen dager er vi ute flere timer til dagen, noen dager er vi knapt ute, og andre dager trener vi mentaltrening. Vi har ikke valgt hunder fra de mest aktive linjene, men vi har fått akkuratt det vi ønsket oss. Hunder som er på når vi er på, og hunder som er av når vi er av, uavhengig av dagene før. Selvfølgelig vil de kjede seg om vi ikke gjør noe over lengre tid. Men det skal i utgangspunktet ikke så mye til for å gjøre dem glad. 

Siden våre hunder har lært fra dag en at alle dager er forskjellige, og at vi ikke har rutiner, så har de heller aldri mast om noenting, noe som var veldig viktig for meg da jeg slet mye med utmattelse når vi fikk den første. 

Jeg syns de er veldig allsidige hunder. Han eldste vår kan boffe endel på de som går forbi leiligheten når han står ute, hun andre er mer en varsler når vi går tur. Og jeg føler meg alltid trygg når jeg er ute med dem. 

De lærer veldig fort, både positive og negative ting desverre. 

Jeg syns de fantatsiske hunder, og har nok funnet min hjerterase!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 103
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg anbefaler deg en tur på utstilling jeg,der kan du se mange raser,vurdere størrelse og utseende på en helt annen måte enn i en bok. Kanskje snakke med eiere og få et inntrykk av hva du vil like.

Jeg er oppdretter av rasen og har hatt whippet i snart 10 år. Jeg hadde en lang liste da jeg skulle velge rase, og noe av det var deriblant: liten, men stor nok til å være med på joggetur, kortpelset

Border Collie er ikke en rase man har i en leilighet. Den er ett arbeidsjern uten like og trenger helst å få bruke både kropp og sinn mange timer daglig.   Aller helst passer den inn på gård hvor den

Noen med erfaring på desse rasene? :

- Japansk spisshund

- Groenendael 

- Cavalier King Charles Spaniel

- Australsk Shepherd

- Shetland Sheperd

- Norsk Lundehund

- Norsk buhund

- Dansk-svensk gårdshund

- Amerikansk vannspaniel

- Australsk Kelpie

- Boykin Spaniel

- Canaanhund

- Field Spaniel

- Finsk Lapphund

- Fransk Spaniel

- Islandsk fårehund

- Kai

- Kooikerhund

- Lapsk Vallhund

- Liten munsterlander

- Norrbottenspets

- Duck Tolling retriever

- Redbone Coonhound

- Vorstehhund langhåret

- Welsh Springer Spaniel

Del gjerne både positive og negative sider ved hunden :D  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Denne delen av forumet er ment for spørsmål om selve forumet - tekniske spørsmål eller om driften.

Du har startet mange tråder nå, og det er forvirrende for oss å vite hva vi skal svare, huske hva som er sagt i andre tråder, og hva du har fått med deg av tips. Har du tatt rasetester på nett? Jeg ser du nevner noen raser som knapt finnes i landet, så jeg antar du ikke har fått tips her inne om raser som du må importere for å få tak i som førstegangs hundeeier.

Ikke alle raser er representert blant brukerne her inne heller, så noen ganger er raseklubbene et bedre fora å henvende seg til. Men vær så snill, samle alle spørsmålene dine i én tråd, så får du bedre svar.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjenner 2 raser på listen din, men jeg har ikke bodd med noen av dem. Kun vært en del rundt dem. 

- DSG/Dansk-Svensk Gårdshund. 
Det kan være noe lyd i disse, var nabo til en som sto å gneldra på passerende til alle døgnets tider. (Den var grunnen til at vi ikke valgte en slik selv dengang, når vi ikke hadde peiling på at slikt er en treningssak også) De 2 jeg kjenner nå er det litt lyd i, ifht vokt. De bor på gård og lever gårdslivet, varsler når noen kommer f.eks. Men de holder ikke på lenge. 1 minutt med bjeffing kanskje, eventuelt til de ser hvem som har komt. Dette har eier jobbet en del med fra de var små dog. Begge har noe ressursforsvar over for folkene sine og "personal space", og begge blir bitchy når de har løpetid. Ellers virker de som relativt myke hunder, den ene er kanskje litt nervøs også, men kjempegreie med folk! Aktive små saker, men med jaktinnstinkt ifht rotter/mus. Hønene og sauene lar de stort sett være i fred. Hestene er de også helt ok med. Jeg hadde ikke vært avskrekket fra rasen, men ville vært forberedt på at de krever mer av eier som byhund enn som gårdshund sånn mtp aktivitet og mental stimuli. 
Vi har vel en oppdretter av rasen her inne, men jeg klarer ikke å huske brukernavnet, kanskje noen andre husker? 

- Toller/Nova Scotia Duck Tolling Retriever
.Jeg kjenner noen individer av disse da det bor en oppdretter i området mitt. Den gamle tispa til naboen min var en fantastisk, våken familiehund. Dog svært overvektig, så energinivået hadde nok vært høyere og generelt opplevdes mer energisk om hun ble slanket. Hun fungerte i hvert fall godt med alt og alle, ikke sånn kjempekeen på masete valper, men hun var kjempefin i språket sitt. 
Nabohund nr 2 derimot, fra samme oppdretter men senere uti avlen var ikke god i hodet sitt. Virket som en lydig å fin hund, men hun gikk altså rett på alt av hunder. Kunne ikke gå løs pga dette og utagerte en del i bånd. (Fløy bl.a på min 9ukers gamle valp en tidlig morgen de hadde henne løs mens de henta posten. Vi gikk bare fint forbi, oppdaga ikke at hun var der en gang før hun tok valpen liksom) 
Kjenner også litt til 2 hannhunder, avbalangserte karer. De har vært med mye rundt på stevner, utstilling og treninger såvidt meg bekjent. Veldig ok språk og greie med andre hunder. De ble også i voksen alder familiehunder og fungerer nå fint med barn. (Dog har eier uttalt at det er visse linjer hun aldri i verden ville kjøpt hund fra pga dårlig mentalitet)
Siste tispa er ei venninne sin, jentungen i familien som eide hund nr1. Denne virker veldig våken, lettlært og trivelig. Hun var litt nervøs som valp og er dessverre ekstremt skuddredd som voksen. Men ellers en toppers hund på alle måter. Men aktiv og krever mental stimuli. Ser de stadig vekk er på toppturer rundt om. :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

OSB: Denne tråden er nå 5 tråder slått sammen. Minner om at det holder med én tråd for å stille et spørsmål :) . Samme tråden som omhandler rasevalg kan brukes til å diskutere og fundere videre på andre raser også. 

Admin

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 4. august 2016 at 10:14 PM, lillisho skrev:


Jeg personlig har ikke eid en Border Collie nei, men har flere Border Collier i familien så jeg kan fint uttale meg om rasen.   Har aldri påstått at det er "maskiner" så det ordet har du valgt helt på egenhånd, men at dette er hunder som trenger noe å gjøre på, er jo ikke akkurat noe man bør stikke under en stein.

Border Collien er en rase som bør få arbeide, eller som jeg skrev; at du kompenserer med lydighet/agility ++  eller rett og slett mye fjellturer, mosjon og mental stimuli.    

Jeg sier ikke at den ikke passer inn flere steder, for det gjør den. Den er en herlig rase som har mye å tilby, men man bør være klar over hva man har skaffet seg og være klar på hva man har å tilby tilbake - både for sin egen del og hunden sin del slik at det blir ett koselig hundehold med goder for begge parter. 

Jeg kan anbefale en Border Collie til mange, men til en person som i utgangspunktet vil ha en liten hund i en leilighet og som skal være alene på dagtid alle hverdager + at personen i utgangspunktet ikke aner hva hun ønsker.  Nei vet du hva, da står jeg på mitt og anbefaler henne ikke en BC!  

 

Du skal få en virtuell blomsterbukett av meg, for det du skriver om BC! ???? Hvis flere hadde vært ærlige på hva en rase krever for å få et noenlunde godt hundehold, både for hund og eier, så hadde det antagelig vært færre omplasseringer og avlivinger. Du er et eksempel til etterfølgelse her :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 4. august 2016 at 5:13 PM, elisehole skrev:

Noen som har noen erfaringer på Duck Tolling Retriever eller Australsk Shepherd som de vil meddele?

Hadde aussier før og kan jo si litt om min erfaring. De er hunder som trenger både mental og fysisk aktivisering og sånn som jeg skjønner på det du har skrevet, så ser du mest for deg fysisk trening? En aussie må også få brukt hodet sitt for å være fornøyd og er sånn sett mer en hund som trenger det mentale enn det fysiske, som forskjell til f.eks jaktlarbadoren min som må ha mest fysisk trening for å være fornøyd. Alle hunder må selvsagt ha litt av begge deler, men noen trenger mer mental trening for å være fornøyd, mens andre trenger mer fysisk trening for å være fornøyd. Den gjengse aussie trenger mest mental trening.

Aussier kan også være skarpe og ha vokt i seg. Den biten sammen med dårlig avl hvor hundene har dårlige nerver og dårlig balanse i egenskapene sine, gjør det vrient å finne en god aussie. En dårlig mentalt aussie er vanskelig og slitsomt å ha! En god aussie er helt supert, særlig om du vil ha en hund å jobbe med.

De kan også ha lett for å bjeffe og voktingen deres gjør at de vil si i fra om det kommer noen utenfor leiligheten. Disse egenskapene varierer fra individ til individ og fra linjer til linjer, som det ble nevnt før, så det kommer litt an på hva man ender opp med. Det er oppdrettere som avler på mer sedate aussier som fungerer mer som selskapshunder og som ikke fungerer særlig til trening, så man kan vel alltids finne en som ikke krever like mye, men likevel har de samme egenskapene i bunn.

Og før noen kommer og sier at man ikke trenger å være rakettforsker for å eie en aussie, så er det i grunn ikke det det handler om, problemet er vel mer sammesetningen av egenskaper og dårlig avl. Ikke det at de krever så sinnsykt med aktivisering, men at de kan ha problematiske egenskaper. Egenskaper som kan være slitsomme å ha med og gjøre når man bor i by i leilighet. 

Jeg tror, TS, at det finnes andre raser som passer deg bedre. Man trenger jo ikke å gjøre det vanskelig for seg selv. Hadde jeg vært deg, ville jeg sett på raser som er sosiale, rolige og milde og som er kjent for å være stille. Har du vurdert whippet? Spaniel og retriever kan også være aktuelt. F.eks cocker spaniel eller cavalier som er mer i selskapshund-enden av skalaen innen rasegruppen. Minus for helsa på cavalieren. 

Whippet ville jeg hørt med @Alzenas her inne. @Sprettballen har også whippet.

Om du fortsatt vurderer aussie, ville jeg kontaktet AussieBoxy. Hun har drevet med rasen i flere år og har god kjennskap til rasen, hun er også ærlig -noe som er et stort pluss :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har ikke så lyst på små hunderaser pga. jeg vil ha dem med på fjellturer å de kan fort bli lei, spanieler spesielt kan få seperasjonsangst :(  har sett litt på norsk buhund men vet ikke om de er gneldrete eller ikke siden noen sier at de ikke bjeffer mye gjør å noen andre sier de gjør. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, elisehole skrev:

Har ikke så lyst på små hunderaser pga. jeg vil ha dem med på fjellturer å de kan fort bli lei, spanieler spesielt kan få seperasjonsangst :(  har sett litt på norsk buhund men vet ikke om de er gneldrete eller ikke siden noen sier at de ikke bjeffer mye gjør å noen andre sier de gjør. 

Har hatt med 2 chihuahuaer på 4,5 timers skiturer i fjellet, utenfor opptråkket løype. Har hatt med toypuddelen på timeslange turer i skog og fjell.

Hunder blir ofte det du gjør de til :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med collie, som ble nevnt her en stund?

Ellers kan du jo titte etter en voksen omplasseringshund av mindre størrelse, som du vet ikke bjeffer mye. Da slipper du jobben og uforutsigbarheten om hunden vil ha mye lyd eller ikke ift rasen.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 minutter siden, elisehole skrev:

Har ikke så lyst på små hunderaser pga. jeg vil ha dem med på fjellturer å de kan fort bli lei, spanieler spesielt kan få seperasjonsangst :(  har sett litt på norsk buhund men vet ikke om de er gneldrete eller ikke siden noen sier at de ikke bjeffer mye gjør å noen andre sier de gjør. 

Små hunder kan fint være med på lange fjellturer, de er spreke om de blir vant til det, men på vinteren kan de få problemer i løs snø.

Buhunder er av den mer løsmunnede sorten, så jeg ville vært skeptiske til dem pga det. 

Ta en titt på whippet, du! Jeg tror de kan passe deg veldig godt! De blir ikke for små heller og jeg vil tro de greier seg godt i løs snø. De har jo veldig tynn pels, da, så de må kles på i visse typer vær, men det er jo egentlig ikke noe problem :) Ellers er de stille (sånn ordentlig stille), er friske, sosiale (fra de rette linjene) og milde. Så er det vel så godt som ikke-eksisterende pelsstell.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutter siden, elisehole skrev:

kan whippet gå uten band? og bjeffer de på fremmede eller andre dyr?

Nå er ikke jeg noen ekspert på whippet, så håper de jeg tagget kommer inn i tråden og deltar, men sånn som jeg har inntrykk av, så kan de fleste whippet gå løse, selv om de er mynde og har jaktinstinkt. De bjeffer ikke på fremmede eller andre dyr. Jeg vet ikke om de kan bjeffe :lol: Sagt på spøk, altså, men de er utrolig stille hunder. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det gjorde ikke jeg heller. Men det endrer seg gjerne når man blir kjent med et par av dem.

Jeg har gått fra å ikke syntes de var særlig fine, til å kaste meg over alle jeg møter, og å ønske meg en som maskotthund en dag [emoji14]

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, elisehole skrev:

de nekter men kan jo alltids prøve!

Er mange som setter seg på bakbeina for whippet og f.eks puddel, men man kan ikke la et seriøst hundehold la seg stoppe av at noen i familien ikke liker utseende på dem. Slikt venner man seg til og de fleste lar seg sjarmere av personligheten og da er det gjort :D

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...