Gå til innhold
Hundesonen.no

Matauk fra naturen


Mud
 Share

Recommended Posts

Har ikke hatt så mye tid til å henge her i det siste så jeg får ikke med meg alt som skrives i AN. 

Men nå observerer jeg at det bedrives naturlig matauk på sonen og tenker at det er lurt å samle det i egen tråd? 

Selv har vi spist mye brennesle de siste årene og vi har lært oss 5 sopptyper.  

Men jeg vil gjerne ha tips om TRYGGE spiselige blomster og planter ( gjerne med oppskrifter ) og hva er denne gransirupen?  

Er det noen som har boka Norges spiselige planter og bær? 

Har lurt på å kjøpe den. 

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har nettopp kjøpt den boka @Mud. Man finner jo som regel alt man trenger på nett, men jeg liker sånne flotte bøker. Merket meg at geitrams kan brukes som asparges og at smaken ikke er så ulik, det har jeg lyst til å prøve. Ellers har jeg en amerikansk venn, en typisk plantefreak, sjekk Stephen Barstow, han har skrevet bøker om spiselige planter og har over tusen ulike "edimentals" i egen hage. Han synes det er så snålt at vi her i Norge ikke spiser strutsevinge, det er en høyt skattet gourmetgrønnsak mange andre steder.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Svigermor har boken "Gratis mat", og der står det mye spennende. Så kan anbefale den :) 

Vi har laget løvetannsirupp og granskuddsirup, ja også har vi laget neslesuppe. 

Løvetannsirupen er ganske sterk smak på (mye smak), mens granskudd sirupen er mildere. 

Brukte oppskrifte på løvetannsirup fra boken (Gratis mat) og oppskrift på granskuddsirup fra NRK sin nettside. 

http://www.nrk.no/mat/granskuddsirup-1.11055695

 

Fikk tips om at granskuddsirup var noe de med bjørkealergi kunne reagere på, så det er kanskje noe man kan være ops på. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 5/29/2016 at 5:21 PM, Snoffe skrev:

Svigermor har boken "Gratis mat", og der står det mye spennende. Så kan anbefale den :) 

Vi har laget løvetannsirupp og granskuddsirup, ja også har vi laget neslesuppe. 

Løvetannsirupen er ganske sterk smak på (mye smak), mens granskudd sirupen er mildere. 

Brukte oppskrifte på løvetannsirup fra boken (Gratis mat) og oppskrift på granskuddsirup fra NRK sin nettside. 

http://www.nrk.no/mat/granskuddsirup-1.11055695

 

Fikk tips om at granskuddsirup var noe de med bjørkealergi kunne reagere på, så det er kanskje noe man kan være ops på. 

Expand  

Hva bruker man granskuddsirup til? Det er masse granskudd nå. 

 

Edit: åpne linken ja..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 5/29/2016 at 4:12 PM, Mud skrev:

Jeg og kidden skal på tur og plukke nesle tirsdag. 

Er det noen andre planter vi bør plukke med oss? 

Expand  

Sjekk om dere finner strutsevinge, men vær sikker på at det er den dere finner. De er ulik andre bregner ved at sporene ikke sitter bak på bladene men på egne plantedeler. Skal være veldig god, for eksempel smørdampet. Vokser i leirholdig jord ved bekker og elver.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 5/29/2016 at 3:39 PM, Symra&Pippin skrev:

Jeg har nettopp kjøpt den boka @Mud. Man finner jo som regel alt man trenger på nett, men jeg liker sånne flotte bøker. Merket meg at geitrams kan brukes som asparges og at smaken ikke er så ulik, det har jeg lyst til å prøve. Ellers har jeg en amerikansk venn, en typisk plantefreak, sjekk Stephen Barstow, han har skrevet bøker om spiselige planter og har over tusen ulike "edimentals" i egen hage. Han synes det er så snålt at vi her i Norge ikke spiser strutsevinge, det er en høyt skattet gourmetgrønnsak mange andre steder.

Expand  

 

Mange andre steder? :P  Så vidt jeg klarer å google meg fram, er krølleskuddene øverst sett på som en delikatesse i deler av Amerika (litt som at det finnes Amish people i deler av Amerika), samt finnes det noe Japansk interesse for planten. Jeg tenkte shit goddamn, her har man gått glipp av noe, men ble litt skuffa når det var så isolert. Kanskje det var å overselge det litt å kalle deler av Amerika + deler av Japan som "mange andre steder"? :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 5/29/2016 at 9:54 PM, Symra&Pippin skrev:

Sjekk om dere finner strutsevinge, men vær sikker på at det er den dere finner. De er ulik andre bregner ved at sporene ikke sitter bak på bladene men på egne plantedeler. Skal være veldig god, for eksempel smørdampet. Vokser i leirholdig jord ved bekker og elver.

Expand  

Har lyst, men den ser litt skummel ut :P

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 5/29/2016 at 9:54 PM, Symra&Pippin skrev:

Sjekk om dere finner strutsevinge, men vær sikker på at det er den dere finner. De er ulik andre bregner ved at sporene ikke sitter bak på bladene men på egne plantedeler. Skal være veldig god, for eksempel smørdampet. Vokser i leirholdig jord ved bekker og elver.

Expand  

På Østlandet er det for sent å plukke nå. Har ikke prøvd selv, men har skjønt at de er gode når de enda er skudd ikke har "utfoldet seg".

Kjenner for øvrig og har jobbet med ene forfatteren (eller fortografen?) til den boka.

Brennesle-pesto er veldig godt!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 5/29/2016 at 11:21 PM, Kangerlussuaq skrev:

 

Mange andre steder? :P  Så vidt jeg klarer å google meg fram, er krølleskuddene øverst sett på som en delikatesse i deler av Amerika (litt som at det finnes Amish people i deler av Amerika), samt finnes det noe Japansk interesse for planten. Jeg tenkte shit goddamn, her har man gått glipp av noe, men ble litt skuffa når det var så isolert. Kanskje det var å overselge det litt å kalle deler av Amerika + deler av Japan som "mange andre steder"? :P

Expand  

Jeg siterte bare Stephen B jeg, har ikke sjekket forholdene selv. :)

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 5/30/2016 at 6:39 AM, tmp skrev:

 

Brennesle-pesto er veldig godt!

Expand  

Forveller du først eller bruker du de rå?

  På 5/30/2016 at 9:51 AM, Lillekrapyl skrev:

Ramsløkpesto er også veldig godt. :)

 

 

Expand  

Det kan diskuteres :lol:

Vi har alltid ramsløkpesto i kjøleskapet. Svigermor plukker hvert år også lager hun masse så vi også få, til gubbens glede (og min fortvilelse :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Christine
  På 5/29/2016 at 5:45 PM, Poter skrev:

Spennende tråd! Jeg skal tappe bjørkesevje og tenker drikke den som den er. Om det blir mye hadde det vært spennende å prøve og lage sirup av den og ha i bakverk. 

Expand  

Vi samlet sevje på skolen og brukte det i boller og lapper, samt laget is med det. Smakte godt :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
  På 6/8/2016 at 12:25 PM, Pringlen skrev:

Da kan jeg på det sterkeste anbefale å lage granskuddspesto. Det er skikkelig godt :)

Expand  

Vi har lagd granskuddsirup og det er visst verdens beste på pannekaker.  Jeg liker ikke pannekaker så jeg har ikke fått smakt annet enn en prøveteskje enda. 

Det er nok mest noe for barna i huset uansett,  jeg liker ikke søtmat.  

Granskuddpesto må vi prøve neste år, sesongen er vel litt på hell på Østlandet nå :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 6/8/2016 at 1:04 PM, Mud skrev:

Vi har lagd granskuddsirup og det er visst verdens beste på pannekaker.  Jeg liker ikke pannekaker så jeg har ikke fått smakt annet enn en prøveteskje enda. 

Det er nok mest noe for barna i huset uansett,  jeg liker ikke søtmat.  

Granskuddpesto må vi prøve neste år, sesongen er vel litt på hell på Østlandet nå :(

Expand  

Det varierer veldig fra tre til tre, fant jeg ut. De fleste er jo nesten ferdig granbar, men fant et par stykker hvor skuddene er helt feske og små. Og så fikk jeg akkurat et tips om at granskuddgelé skal være skikkelig godt til viltkjøtt. Får prøve å lage det også, da :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 6/8/2016 at 1:38 PM, Pringlen skrev:

Det varierer veldig fra tre til tre, fant jeg ut. De fleste er jo nesten ferdig granbar, men fant et par stykker hvor skuddene er helt feske og små. Og så fikk jeg akkurat et tips om at granskuddgelé skal være skikkelig godt til viltkjøtt. Får prøve å lage det også, da :)

Expand  

Har du oppskriften til granskuddgelé? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Life's a beach, og når det er kaldt og surt og blåser, så har vi den for oss selv, så det var ikke så ille, men det var ikke så vel heller, for Ede har ikke store radiusen (0-2m) eller masse interesse for å utforske omgivelsene selvstendig, så aktivitet begrenser seg mest til mutterns fremdriftstempo og kastearm. Det som er dårlig med det er det samme som er bra med det. Borrelås klengete er dog veldig å foretrekke over selvstendig på vift i sin egen verden. Bonus for egen helse å måtte løpe litt og være mer aktiv for å gi Ede mer av aktiviteten han trenger.  Virkelig ikke så mye å melde fra en stadig mer rutinepreget hverdag sammen. This is it nå, liksom.  Ede har begynt gå på turbusser helt selvstendig, flink opp trappen og går rett til plassen sin på midten. Trenger finne en smart måte å trene på å rygge i vinkel, for å komme inn mellom seter. Mestrer vi ikke det, så må vi stå over en buss om det er barnevogner og bagasje på den plassen der.  Å gå ned trappene på tur ut av bussen ligger lenger frem i tid. Han har gått ned bare sju trappetrinn i sitt liv så langt, og de var av normal bratthet. De tre veldig bratte trinnene på turbussen vil han fortsatt bæres ned. Nærmer seg antakelig 150 kg valpevekt nå, slik det føles i armene mine. Trenger derfor begynne lære gå de tre bratte trappetrinnene ned på egenhånd også, ellers vil han finne veien ned der på den harde måten, fordi jeg er evig optimist og vil at some point overvurdere min egen evne til å bære ham ned der. Seriøst, han begynner bli tung å bære i armene. Fordi jeg er idiot har vi KUN løftet med hodet til høyre side, hele livet, og dermed mesteparten av vekten hans på den svakeste armen min. Å snu for å bære motsatt vei er et alvorlig avvik i prosedyre som må rapporteres og meldes og klages på og ankes i flere runder før vi etter en lang godkjenningsprosess kan vurdere prøve på den måten.  Å bli bært på såkalt påssarygg (trønder, sjø) har vi begynt få litt dreisen på. Ede synes det var skummelt i starten, men har begynt like å leke ryggsekk nå. Aberet er at jeg har utnyttet jukkeangrep bakfra for å shape det inn. Usikker på om han tør gjøre det der foran et publikum på bussen. Han er jo i den alderen. Å vise affeksjon for foreldre er veldig pinlig. Mulig han heller vil reise med buss til evig tid enn å ta den flausen der for å komme seg ned trappen.  Vi får se. Det finnes antakelig en viss mengde NomNoms som i bunnen av den trappen der vil vekke den nødvendige motivasjonen til å klare komme seg ned de trappetrinnene selvstendig i en fei. 
    • Dette handler mer om uenighet. Jeg håper du sier nei til dette. Om du hadde visst at hunden skulle brukes til å produsere blandingskull hadde du ikke skrevet under. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...