Gå til innhold
Hundesonen.no

Familiehund for tur og lydighetstrening.


Tusselabb
 Share

Recommended Posts

Hei

Mitt første innlegg her på sonen

 

Vi er en familie på 4 med barn på 9 og 11 år som i flere å har ønsket oss hund. Ønsker rett og slett innspill på hvilke hunder som passer oss.

Vi er veldig glade i alle typer hunder, men har noen kriterier til hva vi ser etter i en hund

 

- En som kan være med oss på fjellturer om sommeren og skiturer om vinteren. Heller ingen ulempe om den liker å være på sjøen

- Vi er glade i å løpe, og vil gjerne ha en treningskamerat. Ikke et must at den må kunne springe en mil. Men det er dumt å ikke kunne ta med hunden når det løpes 3 ganger i uken (gjerne mer, da vi ikke løper sammen bestandig)

- Må ikke være for stor.

- Har ingen plan om hundesport, men kommer til å oppsøke en hundeklubb i nærheten, for å se hvilke kurs\ samlinger de kan tilby innen lydighet.

- Har jobb og skole. Hunden kommer etter hvert til å måtte være hjemme alene ca 5 timer.

- Vi har katt (Dette tenker jeg har mest med sosialisering i fra oppdretter sin side om de er vant med katt. Men enkelte raser har kanskje mer instinkt enn andre på slikt?)

- Det jeg har tenkt mest på i det siste, er hva jeg ønsker mentalt av hunden. Vi bor ganske tett, og spesielt om sommeren er det mange barn som kommer og går, og det er mye aktivitet rett utenfor døra. Hunden skal selvfølgelig få være med oss ut, når vi er ute, men ønsker en hund som i alle fall ikke blir redd og usikker av at det til tider kan være litt aktivitet rundt den. (det siste punktet ble kanskje litt dårlig forklart.?)

- Har ingen allergier (som vi vet om)

Har ikke erfaring med å ha hund selv, og dette blir ikke noe impulskjøp. Vi kjøper ikke hund fordi det hadde vært morsomt med en valp. (Har forresten tenkt tanken om omplasseringshund) Ønsker å investere tid i å få en trygg og glad hund

 

Hvilken rase har vi sett for oss:

Har lest om raser til øyet ble vått og tørt, og blir litt klokere. Lest litt rundt på forskjellige forum, og blitt litt klokere, for så å ikke skjønne noen ting.

 

Whippet (men min kone klarer ikke å venne seg til utseende på den, så blir nok ikke den)

Dansk svensk gårdshund

Portugisisk vannhund

Bichon frise  (jentenes favoritt. Både pga utseende og størrelse) Har en i nabolaget som sjarmerer alle i senk. Upraktisk om vinteren mtp klumper i pelsen?

Jeg kjenner en JRT som også er supermorsom. Barna elsker å leke med den (men ser at dette er en rase som krever sitt...)

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 72
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg synes du har veldig mange fornuftige tanker om hundehold og det å kombinere barn og hund, og tenker at så lenge dere er mer opptatte av å få den rette hunden fra den rette oppdretteren (og ikke so

Jeg har to hunder hjemme som jager katter og mener de må dø, og jeg har da naturlig nok ikke katter selv. Likevel er det flere avkom herfra som bor med og omgås katter helt uproblematisk, så selv om i

Ja, det beste er nok å først velge rase/oppdretter, finne rett kull og ta ferie osv deretter, men man kan jo være heldig at ting klaffer også, ingenting galt i å prøve på det, kanskje det går, kanskje

Posted Images

Har du vurdert springer spaniel? Vennlig og sosial hund, kan brukes til lydighet, elsker å løpe, middels størrelse (tispene ca 50 cm høye). Overkommelig ift pelsstell, selv for meg som avskyr slikt.
Vår er med på alt - løpeturer, fjellturer, jeg trener lydighet, rally, nesearbeid med den. Elsker å leke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor stor mener dere er for stor?

Det høres ut som hunden deres får en aktiv hverdag, og ser ikke for meg at en bichon frisé vil klare å henge helt med verken på løpeturene eller skiturene, det er også praktisk med pelsen og snøen ja.

Springer spaniel og labrador tenker jeg er gode forslag. Kanskje kan Golden eller Flat også være noe for dere. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjenner bare (personlig) portugisisk vannhund av de rasene du nevner, så jeg kan bare snakke for den rasen. Den kan passe dere, men min erfaring er at den krever mye grensesetting (de er klovner av rang), og at det er en grei femiliehund, men en krevende som sådan. Nylig måtte en familie jeg tidligere var i kontakt med, som valgte å kjøpe rasen, omplassere sin hannhund fordi de ble overveldet av energinivået. Det er ikke unormalt at rasen har høyt energinivå og at den krever en del. Så jeg tenker at den kan passe, men at jeg stadig ser at det er familier med barn som ikke håndterer disse hundene, så jeg tør ikke anbefale rasen uten at man vet helt sikkert at den energien de har er noe man trives med. Noen folk kommer sikkert til å være uenig med meg i dette, men etter 12 års aktivitet i rasemiljøet synes jeg det har gått litt skeis at rasen stadig glorifiseres som den perfekte familiehunden. Det skal være en allsidig bruks- OG familiehund. 

Med det sagt - det er en herlig rase og de har masse å gi i en familie. Men man skal bare bli godt kjent med rasen først, så man ikke bommer og tar seg vann over hodet. :) 

Hva gjelder pels så har portugisisk vannhund og bichon frisé relativt lik pels, så mtp. klumper i pelsen er det det samme for de to. Begge rasene må klippes med jevne mellomrom, eventuelt gres, klippes, bades og stelles skikkelig omlag hver 3. uke. Det samme gjelder f.eks. puddel og de andre bichon-rasene.

Jeg er litt uenig i at de mindre rasene ikke klarer å henge med. Jeg ser for meg at de fleste raser fint kan løpe en mil. Jeg har en liten hund på 3 kg som fint løper en mil, men på ski blir det begrenset hvor fort hun klarer å løpe så klart. Jeg tror bichon frisé, bichon havanais og löwchen (alle tre er bichonraser) kan passe dere fint, jeg. Dessuten er de beslektet med vannhunden, men er litt mindre og litt lettere å håndtere for unger. 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, Tusselabb skrev:

- Vi har katt (Dette tenker jeg har mest med sosialisering i fra oppdretter sin side om de er vant med katt. Men enkelte raser har kanskje mer instinkt enn andre på slikt?)

Jeg har to hunder hjemme som jager katter og mener de må dø, og jeg har da naturlig nok ikke katter selv. Likevel er det flere avkom herfra som bor med og omgås katter helt uproblematisk, så selv om ikke oppdretter har katt å sosialisere med så betyr det ikke at en rase ikke vil fungere med katt av den grunn :) 

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Line skrev:

Jeg har to hunder hjemme som jager katter og mener de må dø, og jeg har da naturlig nok ikke katter selv. Likevel er det flere avkom herfra som bor med og omgås katter helt uproblematisk, så selv om ikke oppdretter har katt å sosialisere med så betyr det ikke at en rase ikke vil fungere med katt av den grunn :) 

Samme erfaring her. Jeg har tilogmed satt bort voksne hunder til folk med katt, og det har også gått kjempefint. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle hunder greier fint å løpe en mil eller to (kanskje med unntak av kortneser) Det som KAN være en hindring er mye og tykk pels på varme dager, samt pels som kladder på snøføre. 

Ang. katt har det ingen betydning når valpen kommer inn i et hjem hvor det bor en katt fra før. Den vil uansett rase og om oppdretter har katt eller ei, bli vandt med husets katt :) Alle mine mener at katter er mat, men det er null problem å levere valper til hjem med katter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva med cocker spaniel? Sosiale og trivelige hunder som kan være med på det meste. Noe pelsstell er det og ikke den mest praktiske pelsen med tanke på klumping på vinteren, men går an å kle på dem en dress. Raser med kort pels må gjerne kles på de også for ikke å fryse.

Kan jo være greit å styre unna terriere med tanke på katt, men som det blir sagt over her, de fleste kan vennes til husets katt. Ville uansett sett på de mer milde rasene og gjerne noen med mist mulig jaktinstinkt siden dere bor tett og jeg regner med ytterdøra er mye åpen med tanke på barn som løper inn og ut :) Lett for en hund å ta seg en tur på egen hånd, da er det greit med en som er mer sosial og mild og som ikke tar seg en tur etter naboens katt :) En med lite voktinstinkt tenker jeg nok dere også vil ha, så slipper dere bjeffing i tide og utide.

Ellers er jo retrieverne trivelige, men de blir kanskje for store?

En ting jeg vil anbefale er å gå for en rase som er mild og sosial av seg, man får mye gratis med en sånn hund :) Samtidig har terrierne den fordelen at de tåler en trøkk og det er jo en god egenskap det også.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Både dansk svensk gårdshund og JRT er nok raser som vil passe dere utmerket. Noen JRT kan ha litt jaktlyst, men det er uansett en rase som i alle år har vært avlet for å holde seg nær fører. Begge rasene er i kategorien trivelige og sosiale gårdshunder, samtidig som de er aktive og fine turhunder.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar så langt. Skal absolutt sjekke ut Springer Spaniel. Labrador tror jeg blir litt stor. Selv om jeg liker labradorer godt. Vokste opp sammen verdens herligste labrador hos min dagmamma. Erfaringen min med flat, er at den ikke kan få nok tur og aktivisering (vi er ikke på fjelltur og løpetur hele tiden :-))

Har blitt imponert over flere mindre hunderaser. Har blant annet blitt fraløpt på skitur av en Papillion, som sprang ved siden av sporet!:-)

Hva med Cavalier KCS? Fine hunder i hendig størrelse. Hadde fordommer om at denne hunden er "gammelkjerringhund", men ser at nå at den gjør det bra innen agility.  Oppdaget nå at vi har en oppdretter ikke så langt unna.

En fordel jeg ser med en litt mindre hund, er at jentene også kan leie hunden, når vi går tur i sammen, og gå kortere "tisseturer", uten at den river seg løs, og legger på sprang

Ønsker ikke så sterkt vaktinnstinkt, da vi har store vindu mot lekeplass og gangvei\bilvei og husene står tett, uten gjerder og hekker. Plutselig er det nabobarn og leker i hagen, og på platten.  Usikker på hvordan forskjellige hunder\raser reagerer på dette? Ser at vi har noen vindushunder i nabolaget, som står og hopper og bjeffer, når noen kommer for nært.

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, Tusselabb skrev:

Hva med Cavalier KCS? Fine hunder i hendig størrelse. Hadde fordommer om at denne hunden er "gammelkjerringhund", men ser at nå at den gjør det bra innen agility.  Oppdaget nå at vi har en oppdretter ikke så langt unna.

Gammelkjerringhund liksom :P Min cavalier er viltsporchampion og vi konkurrerer også i rallylydighet, så dette er absolutt en rase som kan være med på det meste. Når det er sagt så er det en del grums mtp.  helse, så gjør isåfall ekstremt  god research i forkant på oppdretter og linjer. Jeg kan telle på to fingre de oppdretterne jeg ville kjøpt cavalier hos.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

KCS spaniel er ofte ikke så veldig glad i løpe "langt og fort" (jeg kjenner flere som har friske individer, og selv ikke disse liker løpeturer). En del linjer får hjertesvikt fra 4 - 5-års alder, en del har syringomyeli,  så i så fall vær veldig obs på linjene.

@Pringlen - de fleste hunder KAN løpe. Og liker å løpe rundt løse.  Men ikke alle elsker å løpe for løpingens skyld som ved joggeturer og sykkelturer. Der er det stor forskjell på raser. Springeren liker å løpe, på linje med de stående fuglehundene jeg har hatt.

Ift DSG så har jeg siste årene - slik som denne rasens popularitet har tatt av - sett en del tvilsomme individer mt både stress, adferd og håndterbarhet, og ikke minst - BJEFFER!! - så jeg har etter hvert blitt litt skeptisk til rasen som sådan. Men der finnes nok en del bra individer også.  Så igjen - vær kjempenøye med hvor du ev kjøper fra.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Garp skrev:

Enig ang dsg. De vil nok passe. :)

Er det ikke mye vokt og lyd i dem? Samme med JRT. De som er i nabolaget her og de jeg generelt har møtt på, er noen skravlebikkjer (pent for bråkebøtter :lol:).

EDIT: Blir vel fort den vanlige diskusjonen hvor de som har mer løsmunnede hunder mener at de ikke bråker så mye og de som har faktisk stille hunder, vet forskjellen, og den diskusjonen orker jeg ikke ta i dag :P

Endret av Poter
La til litt
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, enna skrev:



@Pringlen - de fleste hunder KAN løpe. Og liker å løpe rundt løse.  Men ikke alle elsker å løpe for løpingens skyld som ved joggeturer og sykkelturer. Der er det stor forskjell på raser. Springeren liker å løpe, på linje med de stående fuglehundene jeg har hatt.

 

Det er helt riktig. Mange hunder som er direkte late, selv om fysikken tilsier at de KAN :) Derfor tenker jeg JRT kan være et fint valg. Evt en annen terrier, eller dverg schnauzer, faktisk. Det er raser som både kan og vil. Samtidig som de er robuste og tåler en trøkk både med kropp og hode. Men selvsagt må man da like terrierens væremåte med at de er veldig "på" i alt som skjer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

53 minutter siden, Poter skrev:

Er det ikke mye vokt og lyd i dem? Samme med JRT. De som er i nabolaget her og de jeg generelt har møtt på, er noen skravlebikkjer (pent for bråkebøtter :lol:).

EDIT: Blir vel fort den vanlige diskusjonen hvor de som har mer løsmunnede hunder mener at de ikke bråker så mye og de som har faktisk stille hunder, vet forskjellen, og den diskusjonen orker jeg ikke ta i dag :P

De jeg kjenner og har møtt har ikke mye lyd eller mye vokt. Men dsg er en uhomogen rase, så noen har sikkert det der også. Men det er minimalt tilnærmet ingen i de individene jeg kjenner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes dere beskriver er mellompuddel jeg, det er en robust passe stor/liten hund som er familiekjær og leken. Mellompuddelen kan være med på mye av aktiviteter og hundesport, men som selskapshunder flest trives den spesielt godt med familien sin rundt seg som "bare" familiehund.:) Så fremt dere er villige til å ta pelsstellet da. For det er en verden av forskjell på pelsstellet på en røytefri hund som bichon/puddel/portis og pelsstellet av en dansk svensk gårdshund eller springer spaniel. Ellers kunne kanskje en bearded collie passe? De er litt større, men de virker som aktive og livlige hunder. Det eneste er at de ofte kan slite med litt lydredsler om jeg ikke tar feil?

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, enna skrev:

KCS spaniel er ofte ikke så veldig glad i løpe "langt og fort" (jeg kjenner flere som har friske individer, og selv ikke disse liker løpeturer). En del linjer får hjertesvikt fra 4 - 5-års alder, en del har syringomyeli,  så i så fall vær veldig obs på linjene.

@Pringlen - de fleste hunder KAN løpe. Og liker å løpe rundt løse.  Men ikke alle elsker å løpe for løpingens skyld som ved joggeturer og sykkelturer. Der er det stor forskjell på raser. Springeren liker å løpe, på linje med de stående fuglehundene jeg har hatt.

Ift DSG så har jeg siste årene - slik som denne rasens popularitet har tatt av - sett en del tvilsomme individer mt både stress, adferd og håndterbarhet, og ikke minst - BJEFFER!! - så jeg har etter hvert blitt litt skeptisk til rasen som sådan. Men der finnes nok en del bra individer også.  Så igjen - vær kjempenøye med hvor du ev kjøper fra.

 

På renrasede dsg? Nå varierer de jo en del, men de jeg har sett de siste årene, stort sett i forbindelse med rally, har vært mye fine individer, bedre mentalt enn de var for en ti års tid siden, og ikke noe særlig stress heller. Og varsler, ja, men ikke gneldrer. Ikke noe nevneverdig lyd fra de på stevner ihvertfall. Men klart at med populariteten kommer det også en del useriøs avl, dessverre. :(

5 timer siden, Pringlen skrev:

Både dansk svensk gårdshund og JRT er nok raser som vil passe dere utmerket. Noen JRT kan ha litt jaktlyst, men det er uansett en rase som i alle år har vært avlet for å holde seg nær fører. Begge rasene er i kategorien trivelige og sosiale gårdshunder, samtidig som de er aktive og fine turhunder.

Begge rasene har vaktinstinkt, og kan fort lære seg å stå i hagen/bak gjerdet og bjeffe på forbipasserende. Begge kan også ha en del jaktinstinkt, og selv om de som oftest holder seg nær "gården" er det ikke alle som gjør det. Dsg er litt mykere og jeg tenker mer passende familiehund enn jrt, som kan være mer krevende og striere.

DSG er i utgangspunktet en sprinter, ikke en som løper raskt over lengre distanser, men med trening greier nok den også en løpetur på en mil, og særlig løs. Uansett rase dere skulle velge, så ha i bakhodet at hunden bør være nærmest utvokst og gradvis opptrent før den kan løpe lange turer i skog og mark.

Jeg synes forøvrig forslaget om springer spaniel passer veldig bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mine erfaringer med DSG er utelukkende positive. :) JRT synes jeg nesten alltid er hissige på andre hunder... Så erfaringene er ulike der. 

Hva med parson russel terrier da? Jeg har ikke møtt mange, men de jeg har møtt har vært vanvittig fine hunder :) Kanskje @Pippin&Symra kan dele erfaringer, siden datteren hennes har/hadde en sånn en? 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har truffet på både hyggelige og mindre hyggelige individer av både JRT og dansk svensk. Det er en del av begge typer rundt om i området her. Jeg kjenner en dsg ganske godt, og hun er usikker av seg. Hun utagerer, kan ryke på andre hunder etc. Når jeg tenker meg om, kjenner jeg to av den sorten. Jeg har truffet en del bråkebøtter av dsg, men også noen greie individer som virker trygge og sosiale. Samme med JRT. Schäferen min ble faktisk angrepet av en løs JRT på tur O.o Har riktignok også truffet flere sosiale og greie JRTer, så det er nok litt ymse på begge raser og noe man skal være bevisst på ved valg av oppdretter :) 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

En rase som oppfyller kriteriene og som er i samme kategori som DSG og JRT er dvergschnauzeren. Krever mer pelsstell enn DSG, mens også JRT nappes om man har en strihår eller broken. Rasen oppfyller i alle fall kriteriene ellers, og er mer enn gjerne med på joggeturer. Hvis interessant så si fra, så kan jeg fortelle mer.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...