Gå til innhold
Hundesonen.no

mengde på for. vom og tørrfor


Gjest
 Share

Recommended Posts

Hei.

Vi gir 50% v&h nr 25 og 50% royal canin maxi junior til vår malamutevalp. Han er 20 kg nå og snart 4 mnd. 

Noen som har formening om hvor mye vom han bør få? Siden han skal fores halvt råfor og halvt tørrfor.

Han får nå 400 g vom i døgnet. Resten får han tørrfor. 

Dette med veg at de anbefaler 4% av valpens vekt. Hvor lenge er det anbefalt med 4%? Siden han bare får halvparten vom så tar vi da 2% vom og halvparten av anbefalt døgnmengde tørrfor.

Han vil nok ha en voksen vekt på mellom40-45 kg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det beste målet på om hunden får riktig mengde mat er jo om han blir for tjukk eller for tynn :). Jeg har aldri veid maten jeg gir mine hunder, jeg bare gir dem så mye at de holder seg i fin kondisjon, noen ganger må jeg gi litt mer, andre ganger må jeg redusere litt - avhengig av hundens aktivitet, vekst m.m. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

når hunden begynner å legge på seg for mye så senker man mengden. Ikkebheng deg opp i 2%, nå er du jo i gang med en mengde så da tar du bare av litt til det jevner seg ut igjen og gjør det samme igjen om den legger på seg senere og motsatt om den blir for tynn. 2% og 4% er uansett bare et veiledende utgangspunkt som alltid må tilpasses hunden. Noen trenger kanskje 6% andre trenger kanskje bare 2%, selv som små. Malamuter trenger gjerne mindre mat ifht størrelse enn feks gjeterhunder. De er ganske møysomme.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har heller aldri målt opp mengden mat til bikkjene. Synes jeg de begynner å se litt feite ut, så får de litt mindre, ser de tynne ut får de litt mer. Den letteste måten å finne det ut på med en malamutevalp er sikkert å kjenne på den, hvor lett du kan kjenne ribbein osv. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 11/12/2015 at 10:04 AM, Eplefe skrev:

4% av kroppsvekt til den når 40% av voksenvekt, så reduksjon til 3-3,5% og så gradvis reduksjon til 2% fra hunden når 80% av voksenvekt. 

Expand  

Guriland, driver du virkelig med prosenteregning i den grad når du fôrer? :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 11/12/2015 at 1:25 PM, Eplefe skrev:

Ja, faktisk. Vi følger riktignok ikke den offisielle anbefalingen fra v&h, men vi regner ganske nøyaktig og bruker vekt.

Expand  

Høres ut som mye arbeid :P

Jeg gjorde det før når vi bestilte 20kg. blokker, brukte vekt og veide opp hvert måltid i seperate poser. Skjønner ikke at jeg gadd. Hadde ikke gjort det i dag. Vet jo sånn ca hvor mye det skal være i skåla, ca hvor stor klump V&H som skal oppi. Jeg sliter litt når jeg kjøper nye skåler da, for da ser det ikke likt ut, men det har gått helt fint :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 11/12/2015 at 2:09 PM, Eplefe skrev:

Tja, både jeg og samboeren er litt smånevrotiske, så det blir mindre jobb for oss enn å stresse med ideen om at vi gir henne for mye/lite til hvert måltid. Baker mye og er kaffenerder, så vekt står alltid fremme uansett etc.

Expand  

Sånn er vi og! Om vi ikke veier maten så bekymrer vi oss for at de kanskje ikke har fått riktig mengde. Hadde sikkert gått fint å ikke veie, men på den måten slipper vi å tenke på det :D 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...
Guest lijenta

selv om jeg veier opp V&H så forer jeg etter hold og har måtte hunden langt over 4% for å holde vekt. Har ikke kontrollert på en stund men først i høst så har det blitt endring til hvilket for han trenger som voksen og ja han blir 3 i neste måned. Så ja for etter hold du klasser jo og klør på hunden. buken skal være opptrekt. litt insving over ryggen også kjenne ribbeina. Dette er ting du må kjenne i pelsen for å finne ut av

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Jeg sluttet å gi fast mengde og måle opp etter jeg begynte med Vom og Hundemat (nå med 50/50 med tørrfór i tillegg). Fant meg så klart et utgangspunkt ved å ta rundt 3 % av nåværende vekt, og bare prøvde meg frem. Holder fortsatt på å prøve meg frem, men har vel ikke hatt noen fast mengde. Det spørs nå også veldig på aktivitetsnivået, trening med godbiter osv. Pdd. gir jeg min 10 mnd gamle Sheltie på 7,5 kg; 50 g vom og 20-30 g Orijen Puppy tørrfór, men dette endrer seg vel fortere enn jeg får skiftet truse :P 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oi, da. Fôring er matte? :P Jeg har hatt store hunder (pluss to små/medium). Og alle har fått en dæsj av hva som virker fornuftig. Tynn hund = mer mat, tykk hund = mindre mat. Man finner sånt ut etter å ha fôret hunden(e) en stund underveis, forskjellige hunder krever forskjellig og bruker energi forskjellig og forbrenner forskjellig (hoi, det var mye forskjellig!).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  På 12/26/2015 at 12:03 AM, Bananen skrev:

Oi, da. Fôring er matte? :P Jeg har hatt store hunder (pluss to små/medium). Og alle har fått en dæsj av hva som virker fornuftig. Tynn hund = mer mat, tykk hund = mindre mat. Man finner sånt ut etter å ha fôret hunden(e) en stund underveis, forskjellige hunder krever forskjellig og bruker energi forskjellig og forbrenner forskjellig (hoi, det var mye forskjellig!).

Expand  

Samme her, for å ikke snakke om at samme hund gjerne endrer forbrenning og behov etterhvert. Salukiehannen min får mye mindre mat nå enn frem til han var 3 år, da var han tynn og fikk omtrent ubegrenset, nå er han lubben og får knapt mat. :aww: Aktivitetsnivå og forbrenning forandrer seg gjennom livet.  

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg måler maten til alle 3. Når Minion var i vekstfasen, og et vandrende skjelett, så fikk hun ubegrenset mat. 
Men jeg har 3 hunder som ikke får lov å gå opp i vekt overhodet, ja, jeg ser om de legger på seg ved å kjenne, og øyemål, men sånt oppdager man jo ikke før de faktisk har ekstra vekt. 
Med forkalkninger i håndledd på den ene, skjev bakpart på den andre, og forkalkninger i forparten på den siste, så vil jeg gjerne at de skal vare lengst mulig og ha minst mulig unødvendig belastning på leddene i form av for mye vekt.
Så da måler man, og heller legger til noen gram ved hvert måltid hvis de blir for tynne.

Jeg liker å ha kontroll på sånt også da. :P Så jeg hadde nok målt selv hvis jeg hadde friske hunder.
Det gir meg ro i sjela! :icon_redface:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Takk for tips!  Det hørtes ut som noen kloke råd. Jeg ser de potensielle ulempene med en stor og sterk hund og en flexline. Kontroll er definitivt øverst på prioriteringslista. Jeg skal definitiv sjekke ut den lina du har linket til👍
    • Flexiline er generelt en dårlig idé, og særlig for en stor og sterk hund. Hvis noen slipper sin hund bort til dere i bånd, kan det fort bli floke og konflikter. Du kan heller ikke slippe båndet hvis noe skjer (hunden setter seg fast, sykkel kommer på tvers mellom dere etc.). Og det er vanskelig å ta hunden inn hvis den er ytterst i båndet, med mindre du har en supersolid innkalling. Kjøp heller en halvlang-line på 5 meter som du kan slippe ut og hanke inn etter behov. Du blir fort vant til å håndtere en kort langline, og mye bedre kontroll på hunden. Du kan slippe den både for å la hunden løpe litt, eller gi den friere bevegelsesrom i møtesituasjoner som ikke kan unngås (både med folk, hunder, sykler...). Du kan også ta et grep midt på båndet uten å svi av deg håndflaten hvis hunden trekker eller bykser avgårde. Vi har hatt disse, og er noe av det vi har tatt vare på etter å mistet hundene, de er supergode: https://dyresjappa.no/Produkt/1/294247/Supergrip-Sporline-5m
    • Hei,  Kjøpte akkurat en flexi classic L. 5m. bånd. Den fungerer helt greit, men vurderer et annet alternativ neste gang jeg kjøper. Det jeg kunne tenke meg er låste posisjoner uten å holde inn knapp i tillegg til et enda mer robust tapebånd og et noe større håndtak. Noen anbefalinger? Jeg har en nokså sterk staff-presa blanding på. 35 kg., som tidvis kan dra noe. Ser nå at jeg skulle flyttet denne til utstyrstråden, men vet ikke om det er mulig.  På forhånd takk for svar😊
    • Ede har endelig lært å sette pris på vanntette potesokker, og vil nå heller gå med enn uten. Trenger ikke bestikke med godis for å få dem på lenger, han husker nå at det er langt mer komfortabelt å gå ut på iskaldt klissvått og ekle grussteiner med dem på enn å gå barbeint.  Han ga uttrykk for å ville ha dem av inne på kjøpesenteret, da han selv la merke til at bakken var tørr, varm og stenfri der inne, men klagde ikke, bare gjorde meg oppmerksom på at han kunne tenkt seg å få de av der inne.  Nytt for dagen var å reise på rullebånd. Det har vi ikke prøvd før. Kunne gått meget bedre. Min feil. Trodde han ville forstå greia og bli med av, men han ble usikker da vi nærmet oss toppen, satte seg tilbake istedenfor å bli med frem, så jeg måtte panikk løfte-dra-heise ham over kanten i en faderlig fart, noe som selvsagt stresset ham. Not a good introduction.  Vi tok samme greia ned også, hvor han var helt kewl med å stå på båndet i bevegelse etter å ha blitt løftet på Ante fare og ble nervøs da han så slutten nærme seg, men virket som han synes det var helt ok å bli hjulpet over kanten med et muntert: "Whoppsie!" og en stor bit Nom Noms trøkket i ansiktet på landing. Han spiste det ivrig, så håper den sammenhengen med rullebåndet ble en sterkere neural pathway.   Videre på miljøtreningslisten har vi rulletrapp.. 😰 Det må gjøres. Rakk ikke øve opp den vanlige trappen i dag, fordi vi hadde ærender, men i morgen har vi ingenting annet å gjøre, så muttern får kle på seg, ta med sitteunderlag, pledd, varm drikke, kanskje niste, just in case, for om det ikke løsner etter noen forsøk med bare de øverste trinnene og gradvis økning, så kan vi sitte i den trappen og henge og ha det dødsens kjedelig til han finner ut at det lønner seg å gå den opp og vi får full fest.  Flashy blinkende helikopter med lyd hadde Mr. T on staircases ingen issues med. Gikk rundt det på baksiden mot veggen og så inn i cockpit og synes ikke det var noe uvanlig med det der.  Har forøvrig passert masse små og større unger også, både inne og ute og han begynner bli kjempeflink til å se, men ikke røre nå, på tross av de mange flørtende blikkene som inviterer til kos og lek.  De minste barna har jeg vært litt nervøs for skal trigge jakt når de plutselig løper, så jeg har vært veldig på alerten, men det eneste som utløste jakt i ham og strammet båndet var en dinglende skulderstropp på en bag. Så ut som en biteleke. Bykset, men fikk ikke nå frem til den. Med unntak av den har han vært eksemplarisk og avbrutt intensjoner om å undersøke andre mennesker på kontaktlyd hver gang jeg så ham vurdere det og var nervøs for et byks mot noen. — Food before Feckers, any day. Noen ganger også mom over nom. Han bryr seg om og tar min veiledning selv når han er mett og ikke vil ha mer. Vi begynner få et bånd utover måltidene 🥳
    • Enig med det over. Lær inn eventuelt en «gå og legg deg» kommando, så du kan avlede med å be hunden å gå og legge seg.  Miljø trene og sosialisere masse så hunden blir godt vant med lyder og folk rundt seg. Men føler det har mye med mentaliteten på hunden og rasen og gjøre. Har du en usikker vokterhund så er det vanskelig å dempe varsling. Har du en trygg vokter så har den høyere terskel for å anse noe som nødvendig å varsle på. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...