Gå til innhold
Hundesonen.no

Hva spiser dere på 1. juledag


Helianthus
 Share

Recommended Posts

1.juledag har vi en god frokost med masse godt pålegg, gode rundstykker og rester av pinnekjøtt. Til middag har vi som tradisjon å spise kveite.

Er vandt med kveite fra når jeg bodde i Trondheim, så har blitt noen år uten etter at vi flyttet til Bergen. De siste årene har jeg stått veldig på for å få kveite på første juledag. Syntes det er godt med fisk etter en tung julemiddag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 55
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Minst mulig Som regel blir det en julelunsj med godt brød og pålegg, ingen middag.

Vi har alltid hatt pinnekjøtt og ribbe på juledagene. Dvs at hvis vi har pinnekjøtt julaften, så har vi ribbe 1. juledag - eller omvendt. Men i år blir det ikke slik - det blir kjip julefrokost h

1 juledag er det lang og sen frokost hos naboen Som går over i fest og pokerlag. Og utpå kvelden forsvinner all restematen

NEEEI! Julefrokost er jo det beste med hele julen! Middagene er jo så feite og kjedelige. Vi skal ha and på julaften i år (og ribbe :icon_redface: ), og da trenger vi ikke noe annet enn en pinnekjøttmiddag i løpet av julen, så er alle fornøyde. Jeg synes julepålegget er best, og kan gjerne spise godt brød med edamerost og tunge (på hver sin brødskive, gjerne loff) , begge med god sennep!

Skjønner godt at du foretrekker det du er vant til da .. tradisjoner er koselige, og de finnes jo av en grunn (som at de som utøver dem faktisk liker maten :ahappy: )

Godt med julefrokost, men jeg er vant med at hvis vi har det så har vi begge deler. :sleep:

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om vi hadde vært i vestfold og alt hadde vært som det skulle hadde det vært heiadundrendes fest fra rundt kl 10 til vel...2 juledag en gang :P det starter som en frokost, også blir det lunsj, middag og mye fyll :P

vi "unge" har som regel rømt en etasje opp og bare observert den værste fylla og spist mat og gamet.

ellers 0 tradisjoner :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ettersom jeg har en familie her og en der 1300km fra hverandre, så kommer det litt ann på. I år blir det god frokost, tur med pinnebrød og sikkert koldtbord til kvelds før pakking og avreise neste dag.

Vanligvis så er 1. juledag lutefiskaften, resteribbe til de som ikke er meget begeistret for slik. Koldtbord til sen frokost, ut på tur/teste julegaver og middag til seinkveld. Akevitt og juleøl spredd hele dagen mens man prøver å ikke spise seg ihjel siden det blir farmors kalkun neste dag :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1.Juledag er det inn til Tante og resten av familien i Oslo. Der er det frokost/lunch i tolv-tiden med røkelaks, eggerøre, roastbeef, rekecocktail, spekemat, ost, kjeks, medisterkaker osv. Noe for alle :) Er også kaker etterhvert, og hvert år er jeg så mett når jeg kommer hjem at jeg ikke orker noen ting. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi pleier ha bestemor og kjæresten på besøk, og av og til en onkel. Vanligvis er vi på hytta i hele juletida, men pga oppussing er vi hjemme i år (og i fjor). Vi pleier å spise svinesteik, poteter, brun saus og kjøttkaker (og diverse tilbehør selvfølgelig). I år tror jeg det blir elgsteik istedet for svin.

Personlig liker jeg bedre lille julaften, for da har vi "julekvelds". Inviterer noe familie og spiser masse god mat. Brød med godt pålegg, karbonader og pølser. Min favoritt: spiralloff med fenalår! Og lefse lagd av besta med stekt fenalår :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok. For å virkelig gi et bilde av vår 1. juledagstradisjon må jeg fortelle litt om førjulstiden og selve julaften også. I vår familie er desember en ganske "skrinn" mnd. Vi spiser ikke noe julepålegg eller noe særlig med julekaker før jul (kanskje litt julekaker en lørdag nå og da). Julaften har vi kjedelig frokost og lunsj, helt vanlig - for julen begynner egentlig ikke før den ringes inn på julaften ettermiddag. Da er det ribbe, medisterkaker, julepølser og alt tilbehør, riskrem til dessert.

1. juledag er det tradisjonelt frokost/brunsj/lunsj med rester fra julemiddagen og alt julepålegget som enda ikke er tatt frem. Det er ikke noen middag, vi spiser laang lunsj, og blir vi sultne senere på dagen er det bare å hente fram enda flere rester fra kjøleskapet. Mmm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mamma mener at 1. juledag er den helligste dagen i året.
Hjemme hadde vi julefrokost, var ute og lekte og spiste rester fra dagen før. Like pyntet til middag som på julaften.

Etter vi fikk Johanne har det blitt litt annerledes. Vi feirer jul med annenhver familie så vi inviterer den familien vi ikke var med på julaften hjem til oss på middag og nesten en julaften nr to. I år skal vi ha kalkun. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har hatt så mange sykluser med tradisjoner, alt etter familieforhold og alder, at det er egentlig en veldig tradisjonsfattig dag som jeg forbinder mest med stress.

Da jeg var barn, var det en litt stresset julefrokost med kjernefamilien, før alle søsken på pappas side møttes på gården til mine besteforeldre, samt alle søskenbarn, selvfølgelig. Alle hadde med et fat hver med "noe" - gjerne snitter og kaker. Min familie på pappas side elsker sine snitter... Når vi kom derfra, var det å lage i stand ribbemiddag før det ble for sent, så vi fikk spist middag.

Andre juledag var det lang frokost og ørret til middag, og tredje juledag var en mett og spiste ingenting.

Da besteforeldrene mine falt bort, gikk en over til å leie et forsamlingslokale, og utsatte oppmøtetiden til 1700, slik at det egentlig ikke ble naturlig å spise middag den dagen - men heller spise disse evinnelige snittene og kakene. Ikke noe som helst julete over maten den dagen, nei.

Jeg må legge til at pappa har seks søsken, og jeg har 147 søskenbarn (cirka), så det er ikke gjennomførbart å lage middag til alle de, fant vi ut.

Etter hvert har jo søskenbarn blitt eldre, fått egne barn, har svigerfamilier, så det er stor utbytting for hvert år av de som er der, og hvem som har annen familie den dagen det året.

Da jeg hadde samboer, ble første juledag ofte tilbragt med svigerfamilie, også var vi med min familie på julaften eller andre juledag, for å få sett DEM og ikke alskens søskenbarn jeg egentlig ikke kjenner og deres barn som jeg aldri husker hva heter.

Men i år skal jeg feire hele jula hos meg selv, så får vi se hva slags tradisjoner jeg pønsker ut på egenhånd Jeg tror jeg skal ta fram igjen ribbemiddagtradisjonen, i hvert fall, også fisk på andredag.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok. For å virkelig gi et bilde av vår 1. juledagstradisjon må jeg fortelle litt om førjulstiden og selve julaften også. I vår familie er desember en ganske "skrinn" mnd. Vi spiser ikke noe julepålegg eller noe særlig med julekaker før jul (kanskje litt julekaker en lørdag nå og da). Julaften har vi kjedelig frokost og lunsj, helt vanlig - for julen begynner egentlig ikke før den ringes inn på julaften ettermiddag. Da er det ribbe, medisterkaker, julepølser og alt tilbehør, riskrem til dessert.

1. juledag er det tradisjonelt frokost/brunsj/lunsj med rester fra julemiddagen og alt julepålegget som enda ikke er tatt frem. Det er ikke noen middag, vi spiser laang lunsj, og blir vi sultne senere på dagen er det bare å hente fram enda flere rester fra kjøleskapet. Mmm.

Nøyaktig sånn har jeg vært vant til hjemme :D Kan det være fordi min far kommer fra sørlandet? :D Akevit og øl er nok en tradisjon fra morssiden i Oslo, for bestemor i Arendal godtok ikke sånt før hun ble 90 år og litt "mildere". (Ikkeno fyll eller merkbar påvirkning, bare for kosens skyld, og syns skyld for de av oss som bare later som de drikker akevit.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg må legge til at pappa har seks søsken, og jeg har 147 søskenbarn (cirka)

:shocked:

Det kan jeg tenke meg kunne blitt noen morsomme og folkefylte konfirmasjoner, bryllup og julefeiringer om alle skulle deltatt på alt alltid. Har ikke et eneste søskenbarn og bare én onkel, jeg, selv det syntes jeg blir for mye til tider :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så koselig med alle tradisjonene. Vi har ingen tradisjoner for annet enn julaften. 1.dag drar foreldrene mine på julelunsj til noen venner og broren min var alltid hos kjæresten sin familie (det var han alltid på julaften også). Så jeg pleide å jobbe alle de røde dagene for å tjene penger, for det er ikke så gøy å sitte alene.

Nå har jeg jo min egen familie, så nå kan jeg starte egne tradisjoner :) Som i grunnen ikke er så lett det heller fordi jeg fortsatt må jobbe en del røde dager uansett.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok. For å virkelig gi et bilde av vår 1. juledagstradisjon må jeg fortelle litt om førjulstiden og selve julaften også. I vår familie er desember en ganske "skrinn" mnd. Vi spiser ikke noe julepålegg eller noe særlig med julekaker før jul (kanskje litt julekaker en lørdag nå og da). Julaften har vi kjedelig frokost og lunsj, helt vanlig - for julen begynner egentlig ikke før den ringes inn på julaften ettermiddag. Da er det ribbe, medisterkaker, julepølser og alt tilbehør, riskrem til dessert.

Nøyaktig sånn har jeg vært vant til hjemme :D Kan det være fordi min far kommer fra sørlandet? :D Akevit og øl er nok en tradisjon fra morssiden i Oslo, for bestemor i Arendal godtok ikke sånt før hun ble 90 år og litt "mildere". (Ikkeno fyll eller merkbar påvirkning, bare for kosens skyld, og syns skyld for de av oss som bare later som de drikker akevit.)

Omtrent sånn pleier vi å ha det også. :) Men mine juletradisjoner kommer fra Nord- Norge da, så det har nok lite med sørlandet å gjøre for min del. Og så har vi stekt kveite på julaften, så middagsrestene tas ikke fram til frokost dagen etter. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Omtrent sånn pleier vi å ha det også. :) Men mine juletradisjoner kommer fra Nord- Norge da, så det har nok lite med sørlandet å gjøre for min del. Og så har vi stekt kveite på julaften, så middagsrestene tas ikke fram til frokost dagen etter. :P

Hehe .. men kveite på julaften vil nok aldri skje her, altså. Kanskje torsk (det har jeg hørt om), og lutefisk i Gudbrandsdalen, men aldri kveite. Svigermor (Salten) pleier å ha stekt kveite på 2. dag, så det er kanskje en nord-norsk greie? :)

Det er litt rart at det ikke er lagt inn et par obligatoriske suppedager, bare for komme seg litt før nyttårsaften.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...