Gå til innhold
Hundesonen.no

Rasevalg til vår familie, råd ønskes!


idasofie
 Share

Recommended Posts

Hei!

Familien vår vurderer å ta til oss en hund neste sommer. Vi har snakket mye fram og tilbake, men vi har ikke funnet den "perfekte rase" riktig ennå. Men vi har funnet ut hvilke egenskaper hunden skal ha, og hva vi kan tilby hunden!

Vi ønsker at:

-Hunden kan være hjemme noen timer hver dag under skole (08.00-14.00) og arbeid.

-Kan være med "over alt"

-En typisk familiehund, ikke en utpreget jakthund feks.

-Hunden gjerne kan stå ute i hundegård/løpebånd

-Normalt aktivitetsnivå og mosjonsbehov

-Middels pelsstell

Vi kan tilby:

-Enormt mye oppmerksomhet

-Oppfølging

-God sosialisering med både barn og andre hunder i vår omgangskrets

-Størrelse på hunden har ingenting å si, utenom de aller minste, da vi har stort hus, stor og god hage i tillegg til gode uteområder i nærheten

Vi har også vært innom Irsk Ulvehund. Kan noen som kjenner til denne rasen kanskje si noe om rasen, og om den kanskje passer for oss? Vil også høre andre tips/råd!

Om det er av relevanse, så bor vi på finnmarkskysten. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kriteriene du lister opp er tilnærmet like de min familie hadde når jeg bodde hjemme. Vi endte opp med en golden retriever, og tror ingen angrer på det valget. Ellers kan jo kanskje flatcoated retriever være noe? Labrador? Lapphund? Pyreneer? Berner sennen? Cocker Spaniel? Grand Danois? Nå skal det sies at jeg ikke har veeeldig peiling på pelsstellet til overnevnte.

Tror egentlig ikke du utelukker så mye annet enn jakthunder og raser som krever voldsomt mye.Har dere hatt hund før? Skal dere bruke den til noe annet enn kos og tur? Hva slags pels? (Altså, noen raser røyter mer enn andre. Noen må nappes, andre må trimmes. Korthår har vel en tendens til å feste seg til møbler, mens langhår ofte er mer som hybelkaniner som forsåvidt er mer synlig*).

Forøvrig ganske vanskelig å gi tips når "middels" og "normalt" kan bli tolket i svært forskjellig retning ;) Sjekk forresten ut "breed selector" (google it). Er vel en del forskjellige der ute, noen mer kurrante enn andre. Dessuten ligger det en del klipp på youtube fra programmet "Dogs 101".

* Andre må gjerne arrestere meg på det, men det er iallefall det inntrykket jeg har fått :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar!

Hermes; det regnet vi med egentlig, men jeg ordla meg kanskje litt feil når jeg skrev innlegget. Det jeg mente var egentlig at vi ikke driver noen form for jakt, så vi ville ikke hatt mulighet til å la hunden drive med det den er skapt for. Slik jeg har forstått det, er vist ulvehunden nå ikke en jakthund primært, men har utviklet seg til en familiehund.:-)

Caroline: Ja, vi har faktisk tenkt på disse rasene også! Og vurdert:-) vi ønsker likevel å kanskje se etter andre alternativer. Så kom gjerne med flere forslag om du sitter på noen gode!

Tommy: vi har hatt hund tidligere ja. Vi hadde en Alaska husky for en kortere periode, ca 2 år før den dessverre døde.. Hun ble brukt kun til utehund, men vi ønsker noe litt anderledes nå. Vi kan godt bruke noe tid på børsting/pelsstell, men om vi slipper unna veldig hyppig klipping/frisering er det så absolutt en bonus! Vi har faktisk lagt fra oss tanken om puddel kun pga den store mengden pelsstell som vi har fått inntrykk av fra eierne i omgangskretsen.

Jeg skal sjekke ut tipsene dine!:-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis dere er ute etter stor hund, med mindre jaktinstinkter enn ulvehunden, ville jeg sett på grand danois (kan også ha jaktinstinkter etter hva jeg har forstått) eller berner sennen. Men jeg tror ikke det er noe i veien med ulvehund heller, om dere er forberedt på at den kan ha visse drifter.

EDIT: Ulvehunden er en jakthund fra gammelt av, men avles i dag som selskapshund. Dere kan være aktive med en ulvehund, for eksempel med lure coursing, så den får brukt driftene sine. Jaktinstinktene varierer på myndene, fra de som gjerne vil jakte etter alt og alle, til de som kun utløses når det virkelig gjelder. Hvis dere vurderer ulvehund ville jeg i hvert fall snakket mye med oppdrettere om jaktinstinktene, så dere er forberedt på hva det innebærer. Det kan for eksempel innebære at hunden ikke kan være løs hvor som helst, for eksempel rundt sau eller annet bufe, på et sted med mye vilt, osv.

EDIT 2: Til tross for at myndene kan ha sterke jaktinstinkter, så har de ikke de samme behovene som jakthunder som i dag avles for jakt. Så lenge de får nok trim, er det ikke noe problem. Det er ikke hunder som drar til fjells og blir borte i et par døgn.

Endret av Hermes
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser for meg at en dalmatiner kunne ha trivdes hos dere? :)

Ja og nei. Det er vel ikke noen utpreget hundegårshund (iallefall ikke om den er alene), den trives best med å være med menneskene sine så mye som mulig. Kommer an på bruken av hundegård da. Men bortsett fra det punktet høres det ut som den kan passe fint ja.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange gode forslag her! :-D

Noen vet hvordan dalmatiner og GD fikser "ekstremkulde" som kan forekomme i Finnmark? Mtp den daglige mosjonen som trengs?

Whippet har vi vurdert, men vi er litt bekymret for klima og at vi da ikke kan ha med oss hunden på turer i tillegg til de daglige mosjonsturene som alle hunder fortjener..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mtp bostedet deres tenkte jeg automatisk en av lapphundrasene, fortrinnsvis svensk eller finsk lapphund :) Begge er godt pelsede hunder (om du får en med korrekt kvalitet) og tåler stort sett godt kalde utevintre :) Det er dog svært varierende hvor godt de vil trives i hundegård, men vet endel som bruker hundegård mye, de har dog ofte mer enn en hund.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange gode forslag her! :-D

Noen vet hvordan dalmatiner og GD fikser "ekstremkulde" som kan forekomme i Finnmark? Mtp den daglige mosjonen som trengs?

Whippet har vi vurdert, men vi er litt bekymret for klima og at vi da ikke kan ha med oss hunden på turer i tillegg til de daglige mosjonsturene som alle hunder fortjener..

Ta på dekken og potesokker, så går det greit. Whippet og dalmatiner er vel like tynnpelsede. Nå tror jeg som sagt en dalmatiner vil trives fint hos dere, men mulig jeg ville sett på en med litt mer pels altså, men det kommer jo an på bruksområdet da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle whippets jeg kjenner er skikkelig varmeelskende og fryyyyyyser om vinteren :P Så jeg veit ikke jeg. Men ville aldri hatt whippet, spesielt ikke i hundegård, i kaldt klima med mindre man er klar for å kle godt på den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...