Gå til innhold
Hundesonen.no

Rasevalg til vår familie, råd ønskes!


idasofie
 Share

Recommended Posts

Hei!

Familien vår vurderer å ta til oss en hund neste sommer. Vi har snakket mye fram og tilbake, men vi har ikke funnet den "perfekte rase" riktig ennå. Men vi har funnet ut hvilke egenskaper hunden skal ha, og hva vi kan tilby hunden!

Vi ønsker at:

-Hunden kan være hjemme noen timer hver dag under skole (08.00-14.00) og arbeid.

-Kan være med "over alt"

-En typisk familiehund, ikke en utpreget jakthund feks.

-Hunden gjerne kan stå ute i hundegård/løpebånd

-Normalt aktivitetsnivå og mosjonsbehov

-Middels pelsstell

Vi kan tilby:

-Enormt mye oppmerksomhet

-Oppfølging

-God sosialisering med både barn og andre hunder i vår omgangskrets

-Størrelse på hunden har ingenting å si, utenom de aller minste, da vi har stort hus, stor og god hage i tillegg til gode uteområder i nærheten

Vi har også vært innom Irsk Ulvehund. Kan noen som kjenner til denne rasen kanskje si noe om rasen, og om den kanskje passer for oss? Vil også høre andre tips/råd!

Om det er av relevanse, så bor vi på finnmarkskysten. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kriteriene du lister opp er tilnærmet like de min familie hadde når jeg bodde hjemme. Vi endte opp med en golden retriever, og tror ingen angrer på det valget. Ellers kan jo kanskje flatcoated retriever være noe? Labrador? Lapphund? Pyreneer? Berner sennen? Cocker Spaniel? Grand Danois? Nå skal det sies at jeg ikke har veeeldig peiling på pelsstellet til overnevnte.

Tror egentlig ikke du utelukker så mye annet enn jakthunder og raser som krever voldsomt mye.Har dere hatt hund før? Skal dere bruke den til noe annet enn kos og tur? Hva slags pels? (Altså, noen raser røyter mer enn andre. Noen må nappes, andre må trimmes. Korthår har vel en tendens til å feste seg til møbler, mens langhår ofte er mer som hybelkaniner som forsåvidt er mer synlig*).

Forøvrig ganske vanskelig å gi tips når "middels" og "normalt" kan bli tolket i svært forskjellig retning ;) Sjekk forresten ut "breed selector" (google it). Er vel en del forskjellige der ute, noen mer kurrante enn andre. Dessuten ligger det en del klipp på youtube fra programmet "Dogs 101".

* Andre må gjerne arrestere meg på det, men det er iallefall det inntrykket jeg har fått :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar!

Hermes; det regnet vi med egentlig, men jeg ordla meg kanskje litt feil når jeg skrev innlegget. Det jeg mente var egentlig at vi ikke driver noen form for jakt, så vi ville ikke hatt mulighet til å la hunden drive med det den er skapt for. Slik jeg har forstått det, er vist ulvehunden nå ikke en jakthund primært, men har utviklet seg til en familiehund.:-)

Caroline: Ja, vi har faktisk tenkt på disse rasene også! Og vurdert:-) vi ønsker likevel å kanskje se etter andre alternativer. Så kom gjerne med flere forslag om du sitter på noen gode!

Tommy: vi har hatt hund tidligere ja. Vi hadde en Alaska husky for en kortere periode, ca 2 år før den dessverre døde.. Hun ble brukt kun til utehund, men vi ønsker noe litt anderledes nå. Vi kan godt bruke noe tid på børsting/pelsstell, men om vi slipper unna veldig hyppig klipping/frisering er det så absolutt en bonus! Vi har faktisk lagt fra oss tanken om puddel kun pga den store mengden pelsstell som vi har fått inntrykk av fra eierne i omgangskretsen.

Jeg skal sjekke ut tipsene dine!:-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis dere er ute etter stor hund, med mindre jaktinstinkter enn ulvehunden, ville jeg sett på grand danois (kan også ha jaktinstinkter etter hva jeg har forstått) eller berner sennen. Men jeg tror ikke det er noe i veien med ulvehund heller, om dere er forberedt på at den kan ha visse drifter.

EDIT: Ulvehunden er en jakthund fra gammelt av, men avles i dag som selskapshund. Dere kan være aktive med en ulvehund, for eksempel med lure coursing, så den får brukt driftene sine. Jaktinstinktene varierer på myndene, fra de som gjerne vil jakte etter alt og alle, til de som kun utløses når det virkelig gjelder. Hvis dere vurderer ulvehund ville jeg i hvert fall snakket mye med oppdrettere om jaktinstinktene, så dere er forberedt på hva det innebærer. Det kan for eksempel innebære at hunden ikke kan være løs hvor som helst, for eksempel rundt sau eller annet bufe, på et sted med mye vilt, osv.

EDIT 2: Til tross for at myndene kan ha sterke jaktinstinkter, så har de ikke de samme behovene som jakthunder som i dag avles for jakt. Så lenge de får nok trim, er det ikke noe problem. Det er ikke hunder som drar til fjells og blir borte i et par døgn.

Endret av Hermes
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser for meg at en dalmatiner kunne ha trivdes hos dere? :)

Ja og nei. Det er vel ikke noen utpreget hundegårshund (iallefall ikke om den er alene), den trives best med å være med menneskene sine så mye som mulig. Kommer an på bruken av hundegård da. Men bortsett fra det punktet høres det ut som den kan passe fint ja.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange gode forslag her! :-D

Noen vet hvordan dalmatiner og GD fikser "ekstremkulde" som kan forekomme i Finnmark? Mtp den daglige mosjonen som trengs?

Whippet har vi vurdert, men vi er litt bekymret for klima og at vi da ikke kan ha med oss hunden på turer i tillegg til de daglige mosjonsturene som alle hunder fortjener..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mtp bostedet deres tenkte jeg automatisk en av lapphundrasene, fortrinnsvis svensk eller finsk lapphund :) Begge er godt pelsede hunder (om du får en med korrekt kvalitet) og tåler stort sett godt kalde utevintre :) Det er dog svært varierende hvor godt de vil trives i hundegård, men vet endel som bruker hundegård mye, de har dog ofte mer enn en hund.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange gode forslag her! :-D

Noen vet hvordan dalmatiner og GD fikser "ekstremkulde" som kan forekomme i Finnmark? Mtp den daglige mosjonen som trengs?

Whippet har vi vurdert, men vi er litt bekymret for klima og at vi da ikke kan ha med oss hunden på turer i tillegg til de daglige mosjonsturene som alle hunder fortjener..

Ta på dekken og potesokker, så går det greit. Whippet og dalmatiner er vel like tynnpelsede. Nå tror jeg som sagt en dalmatiner vil trives fint hos dere, men mulig jeg ville sett på en med litt mer pels altså, men det kommer jo an på bruksområdet da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Alle whippets jeg kjenner er skikkelig varmeelskende og fryyyyyyser om vinteren :P Så jeg veit ikke jeg. Men ville aldri hatt whippet, spesielt ikke i hundegård, i kaldt klima med mindre man er klar for å kle godt på den.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Nei, hu har i grunn spist det samme i en stund nå, og er vant til å spise variert. Jeg får ta meg en tur til veterinæren og snakke med de. Takk for svar 😊
    • Kan hende ja? Rocky rant liksom alltid litt på den siden som var tett såvidt jeg husker, på tross av nedsatt tåreproduksjon også. 🤔 Saltvannsdrypping og eventuelt falske tårer ble løsningen for oss. Var også snakk om en operasjon for å åpne inn mot munnen eller noe? For at spytt? Kunne fungere som tåreveske eller noe? Eller om det var for drenering pga den tette kanalen? Er så lenge siden at jeg husker ikke for å være helt ærlig. Ble ikke gjort i hans tilfelle uansett så kan ikke si noe om hvordan det hadde hjulpet heller. (Han hadde øyebetennelse ofte, så ble mye drypping)    Har du endra på fôr i det siste? Kan være en reaksjon på noe der eventuelt. 
    • Han er så fin @maysofie! 😍 Blir spennende å se hvordan han utvikler seg! 😍 
    • Gode hundemøter med hunder jeg kjenner først og fremst, ellers så kan de lære seg at ikke alle skal hilses på/være nøytrale. Jeg bor jo midt i et turområde for bydelen min, så smittepresset bare i «Hagen» er sånn sett høyt her, jeg liker jo ikke det akkurat, men så lenge det ikke går noe i området så begrenser jeg ikke der heller. Jeg føler meg absolutt tryggere når 12 ukers vaksinen er satt, men foreløpig så har valpene jeg har/har hatt fått 8 ukersen også før jeg hentet dem. (Tror de nye anbefalingene sier at den ikke er nødvendig lenger?)    Jeg avventer valpekurs til etter 12 uker, ikke pga vaksine, men fordi jeg vil at de skal ha mental stamina til å faktisk få noe særlig utav det. (Trening med distraksjoner etc) Kontaktlyd/innkalling/miljø har jeg liksom kunnskapen til å gjøre på egenhånd nå før den tid. Begrenset hvor mange valpekurs man kan gå som trener og få noe nytt utav dem, så valpene sosialisering og samarbeidet vårt er hovedfokuset mitt med ett valpekurs + eventuelt få en feeling for nye kursholdere i området etc jeg ikke har vært hos før. Førstegangs hundeeiere anbefaler jeg at går tidligere, fordi de som eiere/hundetrenere får noe utav det uten at valpen nødvendigvis trenger å klare hele øktene uten å få overtenning/bli overtrøtt. De trenger gjerne hjelp til å gjenkjenne sånt også, så sånn sett like greit at det skjer på kurset eventuelt. 
    • Tenker de er forskjellige og ting går i orden etterhvert. Om han bare vil på do og sovner fort etterpå så hadde jeg bare fortsatt med å gå ut. Men vært dritkjedelig sånn et det ikke er noe belønning i å våkne utover at han får gå på do. ❤️  Limit måtte jeg lufte ganske ofte, opptil ca halvt år gammel, men sovna fort igjen. Karma sover foreløpig 6-8 timer i strekk på natta, men er da VÅKEN når hun har vært på do. 😂(Turboturid den der) Så blir tidlige morgener og heller en hvil på sofaen ila morningen isteden. 😴
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...