Gå til innhold
Hundesonen.no

Den store kalkuntråden ;)


Tricolor
 Share

Recommended Posts

Ja, nå utfordrer jeg dere til å komme med favorittoppskrift på kalkun. Det skal vi (som vanlig) ha på nyttårsaften.

Jeg har gått til innkjøp av: Svisker, syrlige epler, ananas, loff og løk. Er det bra til stuffing? (Sammen med meierismør)

Noe annet som jeg kan ha oppi?

Bor litt sånn i ødemarka, så jeg kjører ikke ens ærend til byen for å kjøpe inn flere ingredienser.

Tenker å steke kalkunen i jerngryta i ovnen, håper bare gryta er stor nok til en kalkun på 6 kg. Men det spørs, gryta tar 7 liter :pinch:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Prøvde rett før jul å lage den etter en av Hellstrøms oppskrifter, denne her:

http://www.tv3.no/hellstrom/oppskrifter/kalkun-med-stuffing-stekte-gr%C3%B8nnsaker-og-sjysaus

Bytta ut noen av grønnsakene, brukte kålrot, løk og gulerot.

Ble nyyyyydelig med god kraft kokt i 3-4 timer.

Anbefales!

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg går for ferdig marinert lår av kalkun jeg! Så lettvint og godt, og litt mer risikofritt ift tørrhet.

Ved siden skal vi såklart ha waldorf, en eller annen form for poteter, kanskje en hjemmelaget rødvinssaus bare fordi det er feiring :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har kalkun på 8 kg. :blink:

Jeg skal ikke ta ansvar for steikinga denne gang, men lager stuffing ved siden av. Bruker kyllingkjøttdeig, rødløk, sjalottløk, granatepler, epler, søtpaprika, soltørka tomater, svisker og masse deilig krydder. Er opptatt av at smaken skal være rund og "varm" og at konsistensen på ingrediensene ikke skal bli ekkel. Er derfor litt skeptisk til ananas-prosjektet til TS både av hensyn til syrlighet (for mye?) og mtp konsistens (slimete når stekt så lenge?), men regner med du har testa før? Del gjerne erfaring! :)

I tillegg har vi poteter, rosenkål og saus, og så pleier jeg å lage grønnsaksratatouille, men i år putter jeg de ingrediensene i stuffinga i stedet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har en kalkun på 4,5 kg. Tenker jeg kommer til å bruke stekepose, men må jeg stappe den??

hvor lenge bør den steke og på hvor mange grader.

Her blir det ikke waldorfsalat, da jeg ikke har likt noe av det jeg har blitt servert før.

tenkte kanskje potetsalat og grønnsaker og fløtesaus

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg snur opp ned på tråden din jeg. For jeg har ingen tips, men lurer veldig på hvorfor du skal lage den i gryte?

Edit: Ingen tips. Ikke ingenting. :P

Fordi jeg glemte å kjøpe stekepose. Jerngryta kan settes i stekeovnen og er lett å frakte med seg dit vi skal for å feire nyttår.

Vi har kalkun på 8 kg. :blink:

Jeg skal ikke ta ansvar for steikinga denne gang, men lager stuffing ved siden av. Bruker kyllingkjøttdeig, rødløk, sjalottløk, granatepler, epler, søtpaprika, soltørka tomater, svisker og masse deilig krydder. Er opptatt av at smaken skal være rund og "varm" og at konsistensen på ingrediensene ikke skal bli ekkel. Er derfor litt skeptisk til ananas-prosjektet til TS både av hensyn til syrlighet (for mye?) og mtp konsistens (slimete når stekt så lenge?), men regner med du har testa før? Del gjerne erfaring! :)

I tillegg har vi poteter, rosenkål og saus, og så pleier jeg å lage grønnsaksratatouille, men i år putter jeg de ingrediensene i stuffinga i stedet.

Men ok, det høres logisk ut og da sløyfer jeg ananas. Kan legge den frisk oppskåret på fatet.

Har en kalkun på 4,5 kg. Tenker jeg kommer til å bruke stekepose, men må jeg stappe den??

hvor lenge bør den steke og på hvor mange grader.

Her blir det ikke waldorfsalat, da jeg ikke har likt noe av det jeg har blitt servert før.

tenkte kanskje potetsalat og grønnsaker og fløtesaus

Kalkunen behøver ikke stappes. Det er visst til og med en fordel å ikke stappe, for den trenger lengre steketid med stuffing sier forståsegpåere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Langtidssteking fungerer alltid best på kalkun (også om man bare steker et bryststykke). Kalkun er veldig magert og har lett for å bli tørt. Stikk smør og krydder under skinnet over brystet, evt legg baconstrimler oppå, sett i steketermometer, legg i stekepose, sett ovnen på 75 grader og la stå i mange, mange timer. Når kjernetemperaturen holder samme temp som ovnen (altså 75 grader) er fuglen ferdig - da guffer man opp ovnen til 220-250 grader, åpner posen (ta bort evt bacon), krydrer litt til og la stå til den er gylden.

Om fuglen står lengre tid på 75 grader enn akkurat til den er ferdig har ingen ting å si. Fjorårets kalkun hadde jeg ca 14 timer i ovnen, og den var på 8 kg. Jeg kjøper alltid den største jeg finner som jeg får plass til i ovnen, for kalkun er glimrende restemat å bruke i gryter samt glimrende godbiter til hundene :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har pleid å ha hel kalkun, men i år er vi bare fire så da blir det kalkunfilet. Kommer til å brune den i panna, for så å ovnssteke. Surres i bacon mot slutten, så man får den crispi og salte smaken. Serveres med rotgrønnsaker, brokkoli og hjemmelaga soppfløtesaus. Mmm!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi skal ha en stor hel kalkun og vi er bare tre stykker på nyttårsaften pluss en bikkje som får smake litt :P Så vi ha iallefall nok kalkun :D Hehe :)

Etter middagen: Ta alt kjøttet av skroget, store biter skjæres i tykke skiver og legges i frysepose for seg, her har du fine restemiddager. Småbiter legges i egne poser og brukes i supper, gryteretter og salater. Enig med Line i at kalkun er topp restemat!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her blir det kylling bryst filet fordi vi ikke er mange nok til stor kalkun. Også poteter i ovn og tilbehør.

Jeg steker alltid STOOOOR kalkun, slik at jeg har rester i mange dager! Fryser bare ned og varmer det opp ved damping siden ;)

Denne gangen bommet jeg skikkelig på kalkunlagingen min, og klarte å steke fuggel'n opp ned :P Men, det smakte allikevel det :P

Jeg gjør det veldig enkelt. Smelter smør, blander inn salt og pepper og heller dette over kalkunen. Så i ovnen på 175 grader i ca 40 min pr kg fuggel. Vips ferdig.

Men troooor jeg kommer til å prøve stekepose nestegang. Bare for å teste det.

Vi spiser saus, potet, ris og rosenkål til (eller, jeg spiser ikke kålen da)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hvorfor vil du bytte hvis hunden fungerer på Vom? Hvis hunden fortsatt har løs avføring etter en uke ville jeg nok droppet det fôret ja.
    • Hei hundesonen! Jeg har en valp på 3-4 mnd som jeg holder på å bytte for på. Jeg bytter gradvis, startet med 4 dager hvor jeg ga 3/4 gammelt for (V&H), 1/4 nytt for, deretter 4 dager med 50/50, og så 3/4 nytt for en dag eller to, før jeg gikk tilbake til 50/50 fordi; Valpen har litt løs avføring. Typisk at det først kommer litt i normal konsistens, og så etterhvert blir det bløtere og bløtere. På ingen måte flytende/diare, men slik at det blir rester igjen i gresset der jeg plukker opp. Noen ganger går valpen to ganger på rad, først en med bra konsistens og så løsere i en tynnere strimle rett etterpå. Ofte er det og små halvfordøyde pinnebiter, små biter av stoff, grus og annet hun har fått i seg i dette løse. (Dette er små biter, prøver så godt jeg kan å forhindre dette men valpen spiser mye rart). Syns det begynner å lukte metallisk fra analen nå, mulig kjertlene ikke får tømt seg når det er litt bløt avføring? Høres dette normalt ut i en overgang til nytt for for en valp, eller bør jeg gi opp det nye foret og finne noe annet?
    • Haff, jeg sliter med de luksusproblemene vi har med casual turgåing. Altså, de er luksusproblemer ifht hvordan den gjennomsnittlige hunden i gata oppfører seg på casual tur - men ikke i gata vår. Våre nærmeste naboer er Midt-Norsk kompetansesenter for hund, så vi har en litt annen standard å måle oss etter, hence min følelse av å slite med hva folk flest synes er luksusproblemer, gitt den gjennomsnittlige hunden i andre sine gater. Med unntak av ved veldig spennende lukter så trekker ikke Ede i det hele tatt. Aldri vært hans greie. Han stopper og snur seg og venter på meg om båndet blir stramt. Foretrekker selv å ha det slakt. Han hører på meg når jeg ber han om noe og er ivrig på vakt etter oppgaver. Går omtrent halvparten av tiden pent ved min side som frivillig adferd. Har noen byks etter løv i vinden og drar LITT etter interessante lukter innimellom, og mister fokus og blir vimsete og tenderer mot raptus mot slutten om vi går for langt, men som energisk 6 mnd gammel (i dag, gratulerer med dagen, Edeward 🐾) er jeg ikke veldig bekymret for at sånt vil vedvare som problem i voksen alder. Han er stort sett flink gutt, MEN han er langt fra så veloppdragen som jeg helst vil ha ham. Han ploger og han går foran meg, han vimser til siden og han krysser foran meg. Det er irritasjonsmomenter. Vil gjerne ha en sånn robothund som bare går pent ved min side og følger med på hver minste bevegelse jeg foretar meg, altså.  Har på råd fra de langt mer kompetente naboene begynt å fase ut godbiter for å få bedre kontakt og kontroll. Belønner nå med lek og godsnakk og tempovekslinger istedenfor godis. Bygge relasjon. Han skal fokusere på meg, ikke på hva jeg har i hendene og lommene. Det er en omstillingsprosess. Gamle damer kan lære nye triks, men det tar tid. Fant ut det å belønne en fin turfot med hurtig gange og jogging fungerer som bare det. Ingen problemer å veksle tempo heller. Ede synes det var spennende med vekslinger mellom jogge, løpe og gå fort eller sakte. Spennende i seg selv, så lenge det er nytt, antakelig. Han er typen som liker variasjon og alt nytt er mer gøy enn det vi har gjort før. Med unntak av å sitte, ligge eller stå for å få kastet en apportleke, så surner han og protesterer om jeg ber om for mange repetisjoner av det samme. Temmelig nøyaktig fire rep av noe synes han er nok og nekter gjerne på den femte fordi han heller vil gjøre noe annet. Ikke Border Collie, m.a.o. Trenger mer variasjon i trening på øvelser.  Vi faser ikke fullstendig ut godisen enda. Mamsen er som en gammel hund med innarbeidede vaner og trenger tid på å finne tillit til at det skal gå an å få til. Har sluttet belønne fin turfot med godis, nå får han godprat, flere øvelser underveis og belønnes med lek for de istedenfor. Øvelsene blir da en sekundær forsterker. ..eller tertiær, for jeg tør ikke la være belønne gode 'slipp' med godis iblant. Han liker IKKE å slippe kampelekene sine  Akkurat på det punktet der har jeg svært lav tillit til fullstendig godisfrie metoder ennå. Vi får se.  Inntil videre lønnes også passeringer med godis. Dette fordi han har sterk byttedrift, spesielt på syklister som kommer bakfra og farer fra oss - de som kommer andre veien er han mer nonchalant om, da de innbyr ikke til jakt fordi de skal feil vei – helt motsatt av border collie, altså – og han har så sterke impulser til å hilse på forbipasserende mennesker, sladretrening med godis av høy verdi må vi bare fortsette med, fordi det fungerer.  I likhet med BC-blandingen jeg hadde, så trigger han her også frykt for å miste ham i en påkjørsel. Han har forstått at det sitter mennesker inni bilene, som han gjerne vil hilse på, og han har ikke NOEN konseptforståelse av mekanisk fysikk. Masse og fart i forbindelse med trafikk er ikke noe det går an å lære ham kløktig på den harde måten, så sladretrening på passerende biler er helt nødvendig med han her.  Strømgjerder derimot, det kan han lære på den vanskelige måten, så minner meg selv på å få det gjort. Trenger få narret ham borti gjerdet på en tom luftegård snarest, fordi en hest ville hilse på ham her om dagen. En vi har vært på nikk med ved passeringer en stund, han kom ivrig løpende til gjerdet for å si hei til oss, og Ede ble henrykt og ville borti for å hilse snute mot mule, som hesten innbød til. Ble en kjip opplevelse, fordi Ede har ingen anelse om hva strømgjerde er, og forstod ikke hvorfor jeg var så teit og holdt ham tilbake fra den nye kompisen sin. Han trenger finne ut hvorfor. Spørsmålet er hvordan narre han borti gjerdet på sitt eget initiativ når det ikke står en hest der. Vil jo ikke at han skal bæde på hester, for det kryr av dem her. Det er viktig å gi ham forståelsen av at det er gjerdet som er farlig og gjør vondt, ikke hestene. Fører opp på listen over to dos. 
    • Nå skal ikke jeg skryte på meg å kunne kjempemasse om hverken Malle eller hollender, men mitt inntrykk og det andre sier er at det er så store variasjoner innenfor begge rasene at du kan få begge type hunder (f.eks. mer skapt vs mer sosial, osv)  i begge rasene.   Men basert på de individene jeg kjenner av begge raser (som stort sett da er avlet for IGP ol) så vil jeg ikke si at hollender er noe mer krevende eller noe skarpere enn malle. Heller ikke mer energiske. Av de jeg har sett har hollendere litt lavere terskel for stress og lyd, men jeg er nok farget av hun jeg har selv 😂 og jeg har jo sett 10x fler maller enn hollendere.   Og hun jeg har er ikke spesielt selvstendig. Eller altså, hun kan fint være selvstendig og der det kreves, men hun henger jo etter meg som en skygge i typ alle situasjoner vi er i 😂 hun vil helst gjøre ting sammen med meg dagen lang 😂    Men den typen du beskriver høres ut som en typisk KNPV hund, hunder avlet mot bruk i politiet i Nederland osv. og de er nok sånn. Men min oppdretter av hollender blander KNPV linjer med sportslinjer, hvor hundene ikke er fult så skarpe, mer sosiale og ikke så selvstendige. De fleste i Norge er mer sportsavla.  Ble  langt svar ja 😄 I og med at det er så mange fler malle oppdrettere enn hollender tror jeg det er lettere å finne en bra malle. Jeg er heldig og kjenner flere som kan masse om både schæfer og malle til IGP bruk, så jeg må spørre og grave litt rundt 🧐😊  
    • Tatt bilder av pliktfølelse i dag. Han pleier være flink til å bli sittende/stående/liggende når jeg står oppreist, ter seg som et skolelys, men somehow har han tolket det at jeg setter meg ned på huk som: "Kom!" Forståelig nok. Et ekstra håndsignal mens jeg setter meg ned var alt som skulle til for å fikse den, men når jeg tar frem mobilen virker det som han er redd den skal fange mamsen, og han klarer ikke holde posisjonen, men haster inn for å redde turen fra den gledesdreperen der.  En real tålmodighetsprøve for begge å få lov til å ta bilder av de flotte sitt/dekk/stå han vanligvis har, da vi ikke snakker samme språk og har vidt forskjellige oppfatninger av hva den der svarte, flate greia er for noe, men vi fikk det da til etterhvert. Tjue bilder av naturskjønne omgivelser forsøplet av en lilla gummisnor, noen av dem også med hale og rumpestump på lagt i søpla, og så presenterer vi oss som om vi har litt fotoskills og hverdagslydighet sånn noenlunde på stell. Å få tatt fine bilder med langlina skjult eller litt penere dandert får være neste mål.    BTW, han har fått seg en praktisk custom klipp. Korrekt riesen frisyre drar nemlig inn sånne MENGDER med sand, en blir tullerusk. Fra å være vant med korthårede hunder på asfalt og gress i bymiljø, ble jeg virkelig smågal av all sanden de nydelige riesenbeina dro inn fra gårdsveiene her. Dessuten er flared jeans silhuett SÅ 90's. Vi gikk for en 2020 women's jeans fashion silhuett istedenfor. Praktisk. Ørene klarer jeg ikke klippe før det blir virkelig varmt, for han er så nuskesnusk kosemose søt med sånn spanielpels på dem. Litt sånn Lady og Landstrykeren hybrid look nå. Gen Z synes sikkert han ser ut som en skikkelig kjekkas hen/them/they. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...