Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan lærte du inn nei/stopp/avbryt-kommando?


Mirai
 Share

Recommended Posts

Ja, sitter jo her med valpemakulator og føler meg som totalt nybegynner igjen :P Det er vel på tide å innse at det var 6,5 år siden Mona var valp og man glemmer vel litt på den tiden. Da jeg hadde Siri var hun ok fordi hun kunne ganske enkelt avledes med Mona eller leke.

Marvel derimot er sterk, atletisk, spretten og skikkelig gretten om han ikke får viljen sin inne!

Vi kjører taktikk med at han får 3 sjanser når han prøver seg, ulovlige ting er f. eks bite på plantene, hoppe/bite på sofaen, jokke på oss, hoppe og knurre.

Hører han ikke da så får han timeout på kjøkkenet og jeg trooor det begynner å synke inn.

Prøver å ikke vanne ut "nei", men kjenner det er vanskelig! :lol: Vil gjerne ha litt god hverdagslydighet på ham og det er kjekt med en nei/stoppkommando som hvertfall fungerer.

Så jeg vil gjerne vite, har DU et sterkt nei? Fungerer det alltid? Hvordan lærte du det inn?

Dette er fremtiden jeg ser for meg i mitt stille sinn:

CaughtintheActSpringerscouch2.JPG

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bruke "NEI" mens du løfter valpen vekk fra det ulovlige den holder på med? Da vil den vel etterhvert forbinde ordet med at den må fjerne seg fra det den holder på med... Nei/slipp sitter spikret hos hunden her, men husker bare ikke hvordan hun ble lært det...2 år snart, må vite... :innocent:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi brukte klikker-typen der vi hadde noe skikkelig godt hver gang vi lagde en smattelyd. Det avbrøt hva enn det skulle være, inkludert jakt på naboens katt. Samtidig blir det positivt å komme til deg istedenfor å ødelegge/jage en ting. Ofte får hunden en negativ opplevelse med et veldig strengt nei, og hva er kulere da? Ødelegge eller komme til matmor? Sånn vi tenkte hvertfall :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

lærte inn nei-kommandoen ved å halde ein godbit i hånda, og for kvar gong Pia prøvde å ta den, sa eg nei og lukka hånda. Med ein gong ho rygga unna, fikk ho godbiten :)

Nei-kommandoen funkar nesten alltid inne, ute er ho til tider litt... blåst av seg x)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden jeg har sansen for hunder som ikke er så interesserte i å høre etter, så har vi en positivt innlært og veldig sterk nei-kommando på nr. to. Det begynte med at jeg hadde hun i bånd i nærheten av godis. Sa æ-æ når hun så på godisen, hun tok da kontakt og fikk en skikkelig bra godis. Med trening og bra belønninger, så kan den brukes i alle situasjoner. Det ble jo egentlig mer et kontakt-ord. :thumbsup:

Edit: Jeg har blant annet brukt den når hun har løpt bortover mot fremmede hunder (når hun går løs), og fordi hun er så "hjernevaska" på den, så har hun brutt og kommet til meg.

Endret av :)Kine
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer litt an på om hunden er bevisst på hva den gjør. Jeg har en kommando som heter "Hund, se her", som resulterer i belønning ved kontakt (under innlæring).

Nei betyr "slutt med det du gjør nå", og er i hovedsak lært inn ved å hindre tilgang (om han er i bånd, ikke la ham gå bort til det f.eks.) eller ta ham bort fra det han graver på/biter i. Om det han holder på med er eier, så er det timeout, for vår del i bur (for å slippe å ta ham bort så han ikke ser oss eller vi se ham). Og masse belønning så snart han slutter av seg selv på signal, såklart.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har en veldig myk hund, jeg har kjæftet lite på henne da hun var en veldig enkel valp, så nei fungerer så og si alltid, ihvertfall om jeg sier det ganske strengt. Jeg har hatt mye fokus på å heller rope henne inn for noe morsomt enn å kjæfte hele tiden :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan ikke si at jeg husker noen spesifikk måte jeg lærte det på. Fikk de ikke lov, så fikk de ikke lov, og jeg gjorde det som trengtes for å få de til å slutte. Om det så var si NEI, trampe i gulvet, ta fysisk tak i hunden, ta den vekk, ja det som fungerte best på den hunden. Men generellt sett var jeg mye strengere i stemmen enn jeg var til vanlig. Og så roste jeg når hunden sluttet eller lot være. det er viktig og alltid rose for ting du syns er bra oppførsel. Så seff. fjerne alt innen valpens radius (som du nok vet) evnt prøve bitterspray.

Alle mine hunder har vært ganske snille når det kommer til å ikke ta tingene mine eller stjele. Men det har nok blitt et makulert ark i ny og ne. :)

Det å avbryte en aktivitet utendørs (feks løpe bort til folk eller etter et dyr) DET har jeg ikke helt fått teken på :) Men skal jo litt til å ha en perfekt hund da. hehe

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Han reagerer ikke på noe som helst fysisk og det regnet jeg ikke med han kom til å gjøre heller. Dessverre kan vi ikke rydde bort sofaen, hehe! Det er den som forårsaker de fleste krigene her.

Jeg tror jeg skal begynne med "nei" og godbit (altså nei når han prøver å ta) hvertfall, for å lære ham mer bevisst hva nei betyr.

Litt usikker på om jeg vil bruke navnet hans og positiv stemme for å lokke ham ned om han hopper opp i sofaen og tygger på puter og fjernkontroller, i tilfelle han kobler den adferden med å bli ropt på og å få oppmerksomhet? Misforstå meg rett, han får jo allerede negativ oppmerksomhet når han blir fjernet fra sofaen, da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den hunden min som kjappest tar et "nei" er den som lærte det med klikker og godbitskål. Satt fram skåla - hunden skal ta - sier "nei" - får kontakt - klikk - godbit. <---- omtrent sånn lærte vi det :innocent:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi begynnte ikke å lære inn lyden vi ville skulle avbryte en oppførsel NÅR han gjorde det vi ikke ville. Vi begynnte bare med å sitte på gulvet, lage lyden, og når vi fikk kontakt så ble det belønning. Dersom hunden syns belønningen er kulere enn alt annet så har du en sterk avrytelse på nesten hva som helst. Er derfor det ofte gikk i leverpostei :P Dermed blir ikke lyden forbundet med oppmerksomhet når han gjør noe han ikke skal, men heller en øvelse dere har lært inn tidligere. En lek på en måte.

Hvis du ikke vil at han skal hoppe i sofaen og slikt (etter klikkerprinsippet) så må du lære det separat. Altså belønne når han er rolig på gulvet, istedenfor å gi negativ oppmerksomhet når han hopper i sofaen. Avbryteren er bare for nettopp det den kalles, til å avbryte. Det lærer ikke automatisk inn en alternativ atferd. Det er lettere for hunden å vite hva den skal gjøre hvis du har vist ham hva som er rett atferd.

Poenget med klikking sånn jeg har skjønt det er å se hunden når den gjør noe bra og belønne dét, mens man ignorerer eller avbryter uønsket atferd uten å "korrigere" negativt. Dermed vil hunden mest sannsynlig velge den atferden som har blitt belønnet i fortiden. Det er faktisk et psykologisk begrep som forklarer dette, men husker ikke hva det heter. Jeg er ikke super-klikker-crazy, men jeg liker måten å tenke på. Du slipper også å gi negativ oppmerksomhet da.

Hvis det virker interessant med "positive reinforcement" så forklarer denne jenta mye (er på engelsk da):

Kikopup - Youtube

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også "myk" hunderase, som nesten ble født med forståelse for ordet "nei". Det funket rett og slett bare fra første stund å si nei (i strengt tonefall), hundene holder opp med det de gjorde. Streng stemme er i grunnen alt som behøves. Kan ikke huske at jeg noengang har behøvd å si nei mer enn èn gang når en rampestrek eller noe er på gang. Da slutter de momentant. Det hender jeg reiser meg og tar fra de det de evt har tatt om det er noe (f.eks. en sko), men som oftest kan jeg bli sittende for de slutter ved lyden av et strengt "nei". Jeg behøver ikke reise meg for å fjerne hunden fra stedet eller lignende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror det er det samme hvilket ord du bruker. Det som er forskjellen er vel "tradisjonelle" metoder og "klikker" metoder. Tradisjonellt blir hunden korrigert i feil atferd og belønnet i rett atferd, mens med klikker får hunden kun oppmerksomhet dersom den gjør noe bra. Derfor brukes avbrytelse (kan være nei eller et hvilket som helst annet ord eller lyd) som en lek som fører til rett atferd så den kan belønnes. Strengt tonefall finnes ikke i vokabularet til en som trener etter klikker-metoden :)

Forresten, jeg vet jeg var bekymret for at jeg hele tiden må gå med godis i lomma, men det holder at hunden (etter innlæring) bare får godbit noen ganger. Dessuten kan belønning også være leke, gå videre, eller andre enkle ting. I innlæringsperioden må derimot belønningen være noe hunden ikke kan motstå.

(Vet ikke hvorfor jeg kaller det klikker-metoden, for du kan jo gjøre det helt fint uten klikker-tingen også, men det er litt kortere enn "positive reinforcement", dessuten kan vet jeg ikke hva det heter på norsk, hehe)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Naa snakker jeg kun om straff, ikke bare en positivt innläert avbryt-kommando/innkalling. For min del er det faktisk viktig at jeg noen ganger kan fortelle hundene mine at noe er feil, ikke bare avlede hunden. Jeg tror det gjör det mye enklere for hunden aa forstaa. Det gaar fint an aa bruke andre metoder (f.eks ren klikkertrening).

Hvordan hunden haandterer straff kommer helt an paa hva slags hund du har (myk eller ikke). Poenget med en straff er at hunden skal oppleve det ubehagelig, men absolutt ikke saa ubehagelig at den blir redd. Kun ubehagelig slik at den ikke önsker aa gjöre det igjen med det förste ;) For noen hunder holder det da aa si nei, kremte el.l., mens andre maa man kanskje gaa bort til aa gjöre seg stor eller ta tak i hunden. Jeg har hunder i begge ender av skalaen og ma derfor tilpasse meg i forhold til hver enkelt hund. Det er nettopp hvordan hunden opplever straffen som avgjör om det er straff eller ikke.

Jeg synes det er synd at straff er et tabu, saa det er derfor jeg sier det saa direkte. Jeg bruker veldig lite straff paa mine hunder, men er helt aapen om at det noen ganger er en fordel aa fortelle hunden at enkelte ting faktisk ikke er lov.

Bare for aa dra en paralell: Som liten elsket jeg aa hoppe i sofaen. Foreldrene mine sa da strengt at "Nei, det er ikke lov" og tok med ned fra sofen (kanskje ogsaa med et litt hardt grep om jeg var trassen/ikke brydde meg). Det var et ubehag, men jeg ble hverken redd for foreldrene mine eller sofaen! Det er saann jeg mener at straff kan brukes. Det er ikke snakk om aa väre slem, bare en side av det aa kunne kommunisere. Först og fremst vil man bygge opp en positiv relasjon og motivasjon til aa gjöre rett.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg forstår hva du mener, borderen, og er forsåvidt enig, MEN jeg mener også at det er fullt mulig å lære en hund at noe ikke er lov uten å bruke straff i det hele tatt. Uten at jeg tror at de fleste hunder dør av å bli tatt i. Vi har også en i hver "ende", og jeg må innrømme at jeg har brukt straff på Kovu noen ganger, men det går nok på mangel av tålmodighet hos eier... :icon_redface:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vel jeg tenker fremdeles at det har lite å si hva du sier. En ny hund (eller en engelsk hund for den saks skyld) vil ikke forstå "nei" men den vil forstå energien du legger i ordet. Ingen hunder er født med forståelse for nei, men heller en forståelse for energi.

Når det kommer til positiv forsterking så liker jeg det, fordi det handler om å få hunden til å LIKE å gjøre det du vil istedenfor å vite hva du vil at den ikke skal gjøre. Syns det fokuserer på den positive siden litt mer. Personlig synspunkt så klart :) Jeg driver fortsatt og finner ut selv hvordan jeg ønsker å trene hunden min, men jeg tror det blir i positiv forsterkning-retning. Syns jeg har sett så mange stødige resultater derfra i det siste.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke det at jeg ikke vil klikkertrene, jeg klikkertrente jo med forrige hunden, har gått mange kurs osv :) . Jeg syns klikkertrening er stas når det kommer til lydighet og triks, men i "hverdagssituasjoner" syns jeg det er praktisk om han kan forholde seg enten til en kontaktkommando eller en avbrytende kommando.

Er enig med borderen ang. straff, har ikke noe imot det (går ut ifra at alle her er enige om funksjonell straff og ikke bare klyp og røsk i hytt og pine). Han bryr seg dog veeeeldig lite om noe fysisk eller å bli lempet vekk, så er usikker på hvordan jeg evt. skal/kan/bør bruke det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tenkte vel at det var der positiv forsterking kunne hjelpe. Hvis han er litt fokusert på mat eller leker så slipper du å hale og dra. Hehe. Tenker ikke at du skal ha med klikker og drive å trene hele tiden, men det er ideen og metoden til positiv forsterking som kan brukes i det å la ham vite hva du vil ha, og så forsterke det. Ikke klikk og greier, tror ikke det trengs.

Hvis du ønsker å bruke fysisk korrigering så kan du jo bruke hånda på mer sårbare punkter, som forsiktig øverst på halsen osv, men... Nja, vet ikke helt... Litt sånn Cesar Millan style. Klarer ikke å holde meg helt objektiv her, for jeg tror veldig på at den positive avbryteren og en positiv forsterking av å ligge på gulvet (og annen ønsket atferd) hadde funka.

Litt usikker på om jeg svarer på det du tenker på også :P Hehe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er bare å svare i vei, ingenting er feil svar :) . Det virker som det vi gjør fungerer (to nei, og så timeout), han er nokså grei på dagen, og så ille på kvelden når han er sliten.

Når han først får det for seg at han skal på sofaen og hjernen allerede er på ekstragiret så er det ikke så mye som fungerer å avlede med, han tar imot f. eks en tyggeleke eller tyggeskinn, tygger på det og så plutselig kommer han på at han skal på sofaen igjen :lol: .

Han blir ikke skremt av lyder eller smell i huset, så det fungerer ikke å f. eks klappe høyt eller skramle for å overraske eller skremme i det han f. eks skal til å hoppe opp på puffen bak sofaen. Jeg prøvde å legge tørkestativet på puffen sånn at han ikke hadde lyst til å klatre opp der, men han rev ned tørkestativet så det smalt i bakken, så hoppet han bort, snuste på tørkestativet og klatret opp på puffen! Hehe :P .

Har begynt å trene på "nei" om om han prøver å ta maten før han får lov og noen ganger med godbiter også, vi får se om det synker inn og kan overføres.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
    • Hei! Vi har nå fått svar fra dyrlegen - han hadde ikke kronisk betennelse i bukspyttkjertelen. Rart med det, for jeg ble nesten litt skuffet. Nå vet vi jo ikke hvorfor han stadig har slimete avføring, men kan kanskje utelukke at det har noe med fettinnholdet i maten å gjøre.  Skal snakke med dyrlege om vi kanskje kan sjekke for IBD. Vil jo i alle fall prøve å ha mest riktig tørrfor. Han har jo ikke hatt noen "alvorlige" hendelser med tørrforet han går på nå (gastrointestinal low fat), men det er stadig ganske løs og slimete avføring. Kanskje vi skulle forsøkt å bytte...
    • Noterer en nydelig dag med no stress. Virker som lysterapi, magnesium og lakseolje begynner virke. Ble bekymret da han begynte trekke i selen i forrigårs. Han har gått så naturlig pent i bånd hele tiden, som om programvaren var preinstallert da han kom ut av esken. I forrigårs begynte han plutselig trekke med viten og vilje. Flaks da, at vi hadde en privattime i går.  Hjemmeleksen vi fikk, med metoden for å reinforce krav om å holde seg bak skotuppene mine, den er litt i konflikt med stress-ned-prosjektet vårt, fordi Ede går høyt i stress når hans autonomitet blir utfordret. Peser og får virkelig vondt av det. Å bli stilt absolutte krav til er noe annet for ham å forholde seg til enn å bli tilbudt frivillige oppgaver mot god betaling.  Fordi jeg måtte ta en selvstendig avgjørelse i hva jeg oppfatter som et dilemma: belaste det nevroendokrine stressystemet ved å kreve disiplin i halsbånd, eller prioritere stress-ned-prosjektet, så valgte jeg utsette hjemmeleksene og gå rolig tur med "ikke trekke" og "ikke gå i veien for meg" som eneste krav, og så være veldig bevisst på å bare belønne når han selvstendig gjør de riktige valgene uten å bli bedt, uten godbit i hånda eller hånda i lomma.  Jeg har nemlig ikke nok erfaring til å føle meg sikker på å klare gjennomføre hjemmeleksene fra privattimen alene uten å forårsake mer stress på det endokrine systemet hans enn godt er.  Det viste seg å være en god vurdering. Foruten noen få barnlige byks av glede som i korte øyeblikk strammet båndet mer enn akseptabelt, så var Ede SÅ flink og rooolig og grei hele veien. Naturlig slak line. Når han vimser bytter han i de aller fleste tilfellene side bak meg. Kun noen få uakseptable avskjæringer rett foran meg, og de kom helt på slutten av turen, tett på hverandre, antakelig fordi han er sliten og i bakhodet husker at det der var måten å få bli plukket opp i bæreslynge på. Han velger å gå pent og pyntelig på min venstre side mesteparten av tiden, uten å forvente belønning for det. Det går nå an å hale tiden ganske lenge uten at det stresser ham når han selv velger å gå fot for å se om det kommer en utbetaling. Selv hjemveien gikk rolig og avslappet. Først 10 meter fra porten hjemme kom første stressutbrudd med trekking. Gladstress de siste meterne av en timelang spasertur i mitt tempo. En klar forbedring. Han ble skuffa og såret av grensesettingen de siste meterne, for det virket helt sykt autoritært og tyrannisk og uten mål og mening for ham å bli hindret i å gladbykse gjennom porten og døren, inn til godis og myk og varm seng, men han tok det til seg at kravet "ikke trekk" gjelder de siste meterne av turen også. Ingen raptus da vi kom inn heller. Det var en milepæl. Bare la seg rolig og pyntelig til å sove. Perfect day. ..og det er før vi har fått noen CBD i posten.  Vi fikk forøvrig mail om å huske båndtvang fra i dag. Det har Edeward tydeligvis fått med seg.  Snudde seg utålmodig mot lykkeland mens muttern fomlet med kamera:   Oppdaget at muttern begikk en kriminell handling!! Reiste seg og kom inn hver gang muttern forsøkte gå lenger unna enn båndlengden for å få tatt et godt bilde. Her har han til slutt gitt opp å få muttern på rett kjøl og bare håper hun får tatt det ***** bildet før han svimer av i bekymring for å bli tatt og få et kriminelt rulleblad. Genetikk er ingen spøk. Ede identifiserer seg som sikkerhetspersonell og tjenestehund, og han tar de oppgavene alvorlig.   
    • Ja ikke den største oppfinnelsen 😂 Men kanskje noen hadde erfaringer å komme med; kanskje de elsker det kanskje hunden ble dårlig i magen på det. Kanskje det er bløtere enn annen v&h, kanskje noen opplever å måtte fôre dobbelt så mye på det som på en annen variant. Kanskje noen var superfornøyd og andre missfornøyd. I want to know it all 😂
    • Det finnes alltid unntak, men det bør aldri være grunnlag for anbefaling av en rase. Vil man helst ikke ha lyd/røyting/whatever så velger man en rase som vanligvis ikke har tendensene til det. Oppdragelse, trening og miljø kan påvirke, men genetikken kan ikke overstyres. Lyd på riesen er ingen overraskelse for meg, det er jo en hund med mye driv.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...