Gå til innhold
Hundesonen.no

pelsdyroppdrett ...


Strøssel
 Share

Recommended Posts

En liten ot. Bøndene tjener rått på denne pelsdyrnæringen, så en artikkel her om dagen, 130 mill på 100.000 dyr. Kan skjønne de ikke vil avvikle når de tjener så mye.

(Personlig synst jeg ingenting om pelsdyrnæringen)

Det er faktisk ikke så mye. 1.300 per dyr. Det er sikkert mange utgifter forbundet med dette, varierende priser (pels selges på auksjon) og det er nok begrenset hvor mange det er forsvarlig å holde for en mann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er faktisk ikke så mye. 1.300 per dyr. Det er sikkert mange utgifter forbundet med dette, varierende priser (pels selges på auksjon) og det er nok begrenset hvor mange det er forsvarlig å holde for en mann.

http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/Norske-bonder-tjente-grovt-pa-pels-2945133.html#.T2obXnhBrWE

Leste bare tittelen jeg da, men er vist 100.000 minkskinn og 60.000 reveskinn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Les forskriften om hold av pelsdyr her: http://www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20110317-0296.html

Den er fra 2011, og de har gjort mange endringer/forbedringer fra den forrige som var fra 1998.

Tror faktisk forskriften om hold av pelsdyr er bedre (og "strengere", blir bedre fulgt opp av mattilsynet..) enn forskriftene om hold av ulike husdyr (gris, ku, sau, høns..) Så vet ikke helt om pelsdyra har det noe verre enn husdyra vi får egg, melk og kjøtt fra, de har det kanskje heller bedre (ifølge en veterinær jeg hørte på foredrag av har de hvertfall mindre sykdom, skader/sår og stereotypier). Men så er det jo det at de fleste mener det er mer unødvendig og avle på dyr bare for pelsen sin skyld enn for mat. Og da hadde jeg en tanke om det at hvorfor avler ikke noen på kaniner hvor man kan bruke både pels og kjøtt (istedenfor mink og rev)? Men så har det blitt forbudt med kaninpelsoppdrett i Norge. Noe jeg syntes var litt rart. For kaninen er jo kanskje et mer tamt/domestisert dyr enn mink og rev også? Mange mener hvertfall at mink og rev i pelsdyrfarmer er ville dyr.

Men så leste jeg om dette med kanin, og da er det vist sånn at en kanin med bra pels har dårlig kjøtt, og en kanin med bra kjøtt har dårlig pels.. Så derfor blir det at man avler på kanin enten for pelsen sin skyld eller for kjøttet sin skyld (men det må da kunne gå ann å få til en med bra pels og godt kjøtt...?).. Men noen (i andre land hvor det drives mye med kanin) avler for pelsen sin skyld men gir kjøttet til produsenter av hunde- og kattemat (fordi det ikke er bra nok for oss), så da blir jo både pels og kjøtt brukt. Men det viktigste er jo uansett hvordan dyret har det mens det lever, og ikke hva det blir brukt til når det er dødt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men Caro, at man er imot pelsdyroppdrett betyr jo ikke at alternativet er å slippe pelsdyrene løs i naturen. Argumentet ditt om at det er ikke er dyremishandling fordi de ikke har opplevd noe annet blir jo litt tynt. Er det ok å ha hunder i bittesmå bur 24 timer i døgnet hele livet fra de er valper, fordi de ikke har opplevd noe annet? Hvis man slår katter gule og blå fra de er små, er det ok, fordi de aldri har opplevd noe annet? Kanskje dårlige eksempler, men du skjønner sikkert poenget mitt.

iloveNicoandOdin:

Vil anbefale deg å se denne korte filmen. Der er det intevju med bl.a. veterinær og en zoolog:

Her er en uttalelse fra den norske veterinærforening om pelsdyr:

http://www.vetnett.n...?V_ITEM_ID=1484

Ellers kan du jo nevne de landene som har avviklet pelsdyroppdrett fordi de ikke mener at det er kompatibelt med god dyrevelferd.

"gjør det de kan for å holde det mer skjult.. alarmer, strømførende gjerder.. det de kan for å hindre folk i å dokumentere hvordan det foregår." (filmen fra youtube)

Nå blir jeg oppgitt.. Grunnen til at de ikke vil ha ubudne gjester er jo pga smittefare! Når man skal på besøk til et sted med mange dyr, uansett om det er gris, rev, mink, høns, kuer eller hva det er så skal man gjennom en smittesluse før man går inn. Man skal ha plastovertrekk over hele kroppen, føtter og på hodet, og man skal vaske hendene godt, osv! Bryter man seg inn uten å gå gjennom smitteslusen først er det mye større sjanse for at man drar med seg smitte, det kan føre til at et dyr blir smittet først og siden dyrene står så tett sammen blir fort alle dyrene smittet, syke og må avlives pga dette! Deretter må hele stedet desinfiseres osv. Dette er veldig trist for en som holder på med pelsdyrproduksjon eller husdyrproduksjon..

Vil man på besøk til en pelsdyrfarm er jeg sikker på at folk er hjertelig velkomne til å komme på besøk bare de ringer og avtaler (og er hyggelige) først! :)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Til trådstarter,

Lilte konstruktivt å gå inn for en artikkel der du allerede har bestemt deg for konklusjonen, og leter etter argumenter som passer for din overbevisning.

Redigerer meg selv litt her, leste ikke godt nok, du skal skrive ett debatt innlegg, da kan man klart ha en overbevisning! sorry.

Så litt om fortjeneste i pelsdyrdrift:

koster vel ca 400 kr og ale opp en rev, i rene forutgifter. Så kommer vedlikehold,strøm, osv i tillegg. Det som da blir igjen er bondens lønn. Si at en revefarmer har 150 tipsper med ett gjennomsnitt av 5 valper pr kull. det blir 900 skinn til salgs. Prisene varierer fra år til år, 1300 er veldig bra, ikke alle år some er slik. Så er det noen typer pels som er i motebildet akkurat det året, da er farmeren heldig om han har truffet på riktig type. Så pelsdyr oppdrett er en type drift som det ene året virkelig gir gode inntekter men som neste år kan gå med tap. Gambling. Her er en link til prisene på auksjonenene. Legg merke til at det er mange typer skinn.

http://www.sagafurs...e/auctions_info

Jeg har jobbet en del på pelsdyrfarm, da en slektning hadde en. Den er nedlagt nå.

STIG:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brutalt enkelt for meg, denne diskusjonen her:

Ingen dyr skal puttes i små bur og bli der hele livet. Ferdig sak. Driter i om det er ku på bås, fugl i bur, rev i bur, gris i mini-binge osv... Dyr skal ha mulighet til å utfolde seg i et miljø som, så langt det er mulig, likner deres naturlige habitat.

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg trooor du skjønner hva jeg mener, eller? De aller, aller fleste hunder og katter i Norge lever et liv milevis fra rev/mink i bur, så jeg vet ikke om jeg gidder ta meg bryet engang..

nå er det jo en del hunder som bor mye i bur, og med eiere som ikke akkurat har mye greie på atferdsbehov og dyrevelferd hos dyret sitt... og hva med hamstre og undulater?
Lenke til kommentar
Del på andre sider

nå er det jo en del hunder som bor mye i bur, og med eiere som ikke akkurat har mye greie på atferdsbehov og dyrevelferd hos dyret sitt... og hva med hamstre og undulater?

Men er det riktig å forsvare hold av mink og rev i småbur fordi det finnes andre dyr som kanskje har det tilnærmet like ille? Er det et godt argument for å fortsette og holde pelsdyr i bur?

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Driter i om det er ku på bås, fugl i bur, rev i bur, gris i mini-binge osv..." skrev jeg. Alle dyr har rett til frisk luft og gress under bena - dersom det mot all formodning ikke er mulig, skal de hvertfall ha nok plass og stimuli. Ikke under noen omstendigheter blir dette praktisert på norsk pelsfarm (eller i burhønsanlegg dersom du skal dra det argumentet også). Jeg er for daglig utegang på alle produksjonsdyr.

Og det hun over her sier: Er det greit at jeg slår bikkja mi, siden det er vanlig i Kina? Tåpelig argumentasjon, og ja - helt usaklig. (Sikkert ikke vanlig å slå bikkja i Kina, men du skjønner..)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

nei. det er ikke det minste bedre å ha dyr i bur fordi det andre dyret også holdes i bur. Men noen ganger kan sånne sammenligninger være gode å ha. for noen ganger tillater man det ene (holde mus og hamstre i bur, med løpehjul og sovekasse), men ikke det andre (pelsdyr - de har også aktivitetsobjekter). Hvorfor synes vi det ene er greit, men ikke det andre? jeg for min del har ingen pelsprodukter hjemme, ei heller hamster/kanin/mus/rotte/fugl i bur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Størrelsen på revebur er ca 0,8kvm (større om de er flere i hvert bur) + liggehylle og ofte skjulekasse (oppå toppen) - altså slik at de kan bevege seg i høyden også, så en skoeske ville jeg ikke akkurat kalt det men... Mink der i mot har vel bare en bitteliten "skoeske" + et lite "akitivitetsområde" på netting.

bilde-braastad-580x385.jpg

Avl på ekstremt sosiale dyr gjorde faktisk at de stresset fordi de ikke fikk NOK kontakt med mennesker, så det er en gylden middelvei ved å avle på normalt sosiale dyr. Det du tenker på er nok forsøket i russland der de skulle se på arveligeheten av frykt for mennesker (og den er veldig stor!). Det eneste de avlet etter var gemytt tam/redd, ikke noe annet. Og, som vi vet fra hundeavl, så er det mulig å selektere mer enn en egenskap, altså både at dyret skal være tamt, og ha fin pels.

http://www.regjering...html?id=328451

Nå høres jeg ut som den forkjemperen, her. Som sagt synes jeg det er totalt unødvendig å ha oppdrett av pelsdyr. Det er inteligente dyr med mange atferdsbehov som ikke kan tilfresstilles. Som nevnt er behovet for å grave enormt stort, og dette får de ikke gjort i dagens bur. I sverige der i mot er dette atferdsbehovet tilfredsstilt. Les mer i lenken over.

Jeg mener å ha forstått det slik at man ennå ikke helt har greid å avle helt ønskelig - altså helt "tamme"/domestiserte dyr som ennå ser ut som man vil og ha den pelskvaliteten man ønsker seg (den fra de "ville" dyrene).

Forøvrig om oppdrett av ville pelsdyr;

Et typisk minkerevir er ca 100 mål, rødrevens mellom 200 og 20 000 mål. Innenfor Oslos landarealer ville det kun være plass for noen få hundre dyr - om Oslo ikke var der.

Skulle man gi disse dyrene noe i nærheten av hva man kan kalle et "naturlig" liv (som man jo forsøker med hi og baller og gras), ville man måtte gå helt bort fra burholdet og satse på enorme innhengninger ute i det fri.

Såvidt jeg kan skjønne vil det være uaktuelt, med tanke på produktet som jo skal produseres i et volum som skal lønne seg økonomisk.

Oppdrett av ville/halvville dyr slik faller på sin egen urimelighet hva gjelder dyrevelferd..

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Labtispe (noe partisk her). Ønsker du ikke heftigheten til jaktlinjer har man jo dual, eller også linjer av standard som ikke er blant de tyngste. Finnes absolutt standard labs som er flotte med funksjonelle kropper (og hjelper jo når de holdes slanke og spreke).    Lagt til: Ellers gjelder de samme linjene golden også, med mindre pelsstell enn på springer.
    • Hei sonen!  År 5 uten hund. Nå er jeg lei. Har vært innom de fleste rasene (altså vurdert) og har over gjennomsnittet (nerde) kunnskap om raser, men allikevel sliter jeg litt med å lande. Kanskje dere kan hjelpe?  Springer eller Sheltie. Meeennnnn. Springer: redd pelsstell men skjønner at man kan klippe den I sportsklipp uten å barbere eller ødelegge pels.  Sheltie: hater bjeffing, ser på fb gruppene at 9/10 sliter med unødvendig bjeffing og at de ikke egner seg I ymse sport grunnet lyd...   Hva skal jeg med hund?  Familie hund som jeg kan trene med og dra på kurs/seminar med. Lære mer hands on, har masse bok kunnskap men mangler litt hundespråk forståelse og hvordan løse problemer. Går turer i fjell og skog. Er mye ute og diller med barna.  Jeg har stor familie, 2 små barn, 1 stort. Mye barn innom på besøk.  Kom gjerne med andre forslag, men har vært igjennom alle rasene og slått de fra meg av forskjellige årsaker. Hjertet mitt vil en ny bruksschæfer tispe men hjerna sier nei  
    • Jeg er tispemennenske, og trives mye bedre med tisper enn hannhunder.  Men jeg oppfatter ofte hannhunder som mer kosete, og lojale.  De er ofte "dummere" enn tispene synes jeg.. Skal ha tispe denne gangen også. 
    • Jeg får ofte raskere bånd med hannhunder jeg omgås, men jeg har nok selv landet på at det er tisper jeg skal ha nå. Foretrekker å ha hund som ikke skal tøffe seg eller bli tøffet på av andre hunder (og min erfaring er at dette er svært mye mer utbredt blant hanner enn tisper, selv om det det å forvente uansett kjønn blant noen raser), og synes ikke det er stas med høy kjønnsdrift hele året og stresset det kan medføre heller. Men hanner er generelt noe friskere (på den måten at det er flere tisperelaterte plager enn hannhundrelaterte) og ikke variabel i forhold til egen syklus som noen tisper er. 
    • Hannhunder kan sikkert være fine dyr for noen, men det er dessverre ikke min personlige opplevelse, og den jeg har hatt ga ikke særlige gode erfaringer med kjønnet. Jeg foretrekker helst tisper, især siden man nå ønsker drive oppdrett. Syntes de er mer seriøse, ærlige og stabile oppå det igjen. For ikke å snakke om manglende snoppevask, markering og lettere for samkjønnsaggresjon For all del, jeg kjenner trivelige hannhunder, og en gang i fremtiden var planen å forhåpentligvis importere en trivelig og fin en. Men har skjønt at å planlegge hund skal jeg ikke gjøre, det går aldri som jeg vil   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...