Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan få valpen til å ikke ta mat på bordet?


bikkjene
 Share

Recommended Posts

Valpen min hopper med forlabbene opp på stuebordet og da tar jeg henne ned, men da hopper hun opp og jeg tar henne ned. Tror hun synes det er gøy at jeg tar henne ned og tror det er lek. Fordi hun blir jo ivrigere og ivrigere for hver gang jeg tar henne ned. I tillegg så klarer hun å få tak i tallerken med mat på og forsyner seg av maten vår. Da sier vi nei og tar henne ned men hun hopper opp. Veldig slitsomt egentlig men jeg aner ikke hvordan hun ikke skal tro det er gøy og en lek når hun hopper opp og at hun får jo oppmerksomhet når hun gjør det. Hvordan gå fram nå? Vi spiser på stuebordet fordi har ikke kjøkkenbord og stuebordet er lavt så valpen klarer fint å hoppe med forlabbene oppå bordet og forsyne seg.

Også hopper henne med forlabbene på sofaen og jeg tar henne ned og sier nei og hun opp på sofaen osv. og hun elsker det fordi hun tar det som en lek. Veldig kjipt fordi hun får ikke hoppe opp på bordet eller sofaen eller på oss menneskene.

Når vi står så hopper henne også opp på oss og jeg dytter henne ned og hun opp igjen. Hun synes det er så kult ser det ut som her også. Vil ikke lære henne til å hoppe opp på folk eller noe av det over her.

Hva gjør jeg nå?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei.

Du lager veldig mange tråder om dagen om "helt normalt" valpeatferd. Har du vurdert å ta henne med på valpekurs? Det burde du gjøre. Da får du hjelp til å begynne med grunnleggende lydighet, og ikke minst svar på mange av de spørsmålene du stiller. I tillegg er det kjempefin sosialisering for frøkna. :)

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt ærlig? Vær litt streng og gi klar beskjed.. Det er det vi gjør her fordi vi ikke gidder tull rundt matbordet/stuebordat når vi skal spise osv. Vi sier nei og dytter henne vekk, når hun kommer med nesa si nærmere og nærmere.. Hun VET at hun ikke får lov, men når det lukter så godt er det vanskelig å motstå. Ikke vær for lekende, men rolig og bestemt..

Med sofaen så kan hun komme løpende å hoppe oppi som om det er en selvfølge at hun får lov til det. Her har vi vært litt slappe, men vi jager henne ned når hun ikke for lov og hindrer henne fra å komme oppi igjen etter det. Enkelt og greit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer an på hvilken metode du foretrekker. Jeg selv tar hunden hardt hvis den tas på fersken. En gang, og det holder. Ellers kan lyd virke bra med at du feks slår et par kaserollelokk sammen og kommer trampende inn og sier HEY! FYY. Da får hunden litt sjokk, og vil føle det hele ubehagelig og ikke fristet til å gjøre det igjen. Du vet jo hvordan hunden din er med tanke på lydfølsomhet og følsomhet for kjeft, og gå ut ifra det. Det er jo ikke snakk om å gjøre hunden livredd for resten av livet, da har man godt for langt.

Noen hunder hjelper det ikke å verken straffe, skremme eller trene til å la vær å stjele. Da må man bare holde det ryddig og sette maten høyt opp slik at hunden ikke får tak i det. Du kan selvsagt gjøre dette med det sammen og ikke tenke mer på det, men personlig ønsker jeg å kunne forlate maten på bordet i 2 minutter uten at hunden skal komme å stjele med en gang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den ene hunden min vil jeg aldri kunne lære dette og har gitt opp. Her gjelder det bare å rydde vekk. ALLTID! Har jeg plassert mat på salongbordet kan jeg ikke gå inn på kjøkkenet for å hente glass. Hun trenger bare sekunder på å stjele fra bordet.

Men ellers så går det mye på å ta de på fersken slik Djervekvinne sier. Jeg har nok mest kapitulert på dette området og tar det som en selvfølge at om jeg har etterlatt noe på benk eller bord som kan spises, ja så blir det spist.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har sørget for å holde bordet klart for mat og andre ting når vi ikke har kontroll på det, så lenge hunden ikke kan "nei".

"Nei" lærer vi da inn på den måten at vi legger/holder en godbit foran ham. Når han prøver å ta den holder vi igjen hunden og sier "nei", og venter til han ser på oss. Når han ser på oss får han belønning. Når han har skjønt det kan vi si "nei" for å avbryte adferd, og når han reagerer og ser på oss belønner vi med ros, klapp eller godbiter, en stund og gjennom de verste aldrene.

Når vi selv sitter ved bordet og spiser dytter vi bort hunden med et nei, evt. ber ham legge seg på gulvet. Fram til han evt. kan/respekterer det, er det enten å ha ham i et annet rom, binde ham, eller ha ham i bur mens vi spiser.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det gjelder å være i forkant av hunden. Ser du at den er på vei til å hoppe opp på bordet, si nei, og evt. stopp den med en hånd. rekker den å hoppe opp på bordet, si nei og ta den bort, og vær klar til å si nei og stoppe valpen før den kommer opp på bordet igjen.

Dette krever tålmodighet, men jeg har hatt 2 slike hunder. Nå kan jeg til og med gå ifra maten min stående på bordet uten at de rører den ;)

Annen mulighet er å binde den i ett bånd du har festet ett sted i stuen. Hopper den opp på bordet, løft den vekk samtidig som du sier nei, og fest den i båndet. Når den slapper av slipper du den løs. Prøver den å gå på bordet igjen, gjenta ritualet. Til slutt vil den overgi seg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden det er en valp er det viktig å ta tak i dette NÅ.

Ene min er jo helt matvrak så jeg stoler IKKE på at maten min er på tallerken hvis jeg skal hente noe på kjk...Hun må ligge på gulvet når jeg spiser og sånn er det med den saken.

Jeg vet at noen setter hunden i bur når de spiser så de ikke får muligheten til å lære seg å tigge i det hele tatt.Det fungerer like bra med liggeplassen da. Jeg har litt tro på den varianten. At de ikke lærer seg å tigge/stjele. Selv om min tydeligvis stadig lever i håpet :)

Hun har aldri fått NOENTING ved bordet, men hun prøver å psyke fra meg en matbit hver gang jeg spiser. Ligger med bambiøyne der på gulvet.

Jeg lar aldri noe ligge på kjkbenken heller, så her er det å tenke i forkant som gjelder. Fordelen med det er jo å ha et ryddig hus haha..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Den ene hunden min vil jeg aldri kunne lære dette og har gitt opp. Her gjelder det bare å rydde vekk. ALLTID! Har jeg plassert mat på salongbordet kan jeg ikke gå inn på kjøkkenet for å hente glass. Hun trenger bare sekunder på å stjele fra bordet.

Samme her. Jeg tror rett og slett hun er for glad i mat..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Helt enig med SandyEyeCandy, jeg har faktisk akkurat kommet hjem fra valpekurs, og jeg synes jeg lærte veldig mye om hvordan du kan løse enkle hverdagsproblemer! I tillegg er det gøy og du får sosialisert hunden din med andre, og det er så gøy å se! I tillegg kan det jo være du blir kjent med noen som du kan fortsette å feks gå tur med :)

Anbefales! ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Er det ingen i nærheten som har en hund du kan låne? En oppdretter med flere hunder, eller noe? Nå var jo det for min og Odins del, men når jeg ikke orket å konkurrere med ham mer så gikk jo Lisa her på forumet konkurranser med ham. Men ja, livet som hundeeier er jo veldig i faser. Fra valpestadiet og få dem til velfungerende hunder i hverdagen, til å kunne ha dem med på aktiviteter og konkurranser, og så når de ikke er med på alt lengre igjen, og trenger mer oppfølging  helsemessig.
    • Akkurat nå har jeg lyst på en hund som kan henge med på lange fjellturer og som jeg kan konkurrere med, men som kan bo et annet sted så lenge senioren min fortsatt lever. Må jo bare innse at hun er en gammel hund som ikke lengre kan være med på alt jeg har lyst til, men vil jo også gi henne en god alderdom. Så ny hund i huset er uaktuelt så lenge hun er her. Hvorfor må det være så vanskelig...
    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...