Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvorfor kjøper du ikke økologisk melk?


Lola Pagola
 Share

Recommended Posts

På 24.11.2016 at 4:05 PM, Lola Pagola skrev:


Smaker ikke alt veldig geit da? Eller iallefall med et snev av geit?

Nei. Geitmelka var veldig besk før, og man trodde det kom av silofor. Men så fant de ut at det er genetisk, dvs mye frie fettsyrer i melka som gir bismak. Avlsarbeidet har derfor hatt fokus på å få flest mulig bukker som ikke har genene for frie fettsyrer, man er oppe i rundt 60% på landsbasis, noe som gjør melka mildere og søtere for hvert år. Favorittmelka mi kommer fra en bonde som også har testa geitene og slakta vekk de som var homozygot for genet, slik at den besetningen er en av de med høyest homozygot negativ i landet, ergo ekstra søt og god melk :)

 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 103
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Uten plantevernmidler og kunstgjødsel er ikke grunn til å velge økologisk. Naturlig er ikke alltid bedre, og det er vel også vist nå at en del økologiske midler er mer skadelige for naturen enn kunsti

Jeg må bare spørre siden flere sier at de kjøper Q fordi de vil støtte oppom de mindre. Tenker dere over at Q-meieriene for det meste kun får melk fra de største gårdene fordi det er det som lønner se

Akkurat det med at kalven får være med kua i noen dager, i steden for å bli skilt med en gang, er jo bare stygt gjort. Rekker akkurat å knytte bånd, før de skilles. Nå finnes det økologiske bønder som

Nei. Geitmelka var veldig besk før, og man trodde det kom av silofor. Men så fant de ut at det er genetisk, dvs mye frie fettsyrer i melka som gir bismak. Avlsarbeidet har derfor hatt fokus på å få flest mulig bukker som ikke har genene for frie fettsyrer, man er oppe i rundt 60% på landsbasis, noe som gjør melka mildere og søtere for hvert år. Favorittmelka mi kommer fra en bonde som også har testa geitene og slakta vekk de som var homozygot for genet, slik at den besetningen er en av de med høyest homozygot negativ i landet, ergo ekstra søt og god melk [emoji4]
 

Interresant! Fikk lyst til å smake, høres veldig godt ut [emoji3] får undersøke nærområdet her
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke om melk, men litt nedover på denne siden, står det en del om hvorfor folk som setter dyrevelferd svært høyt, kan velge bort økologisk produksjon. Stempelet er altså ingen lovnad om best dyrevelferd. Ideellt sett vet man hvor maten man spiser kommer fra, og kan vurdere selv ;)

http://stolsvidda.com/vanlige-sporsmal/

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

 

15 minutter siden, Kåre Lise skrev:

Litt overdramatisert? Lurer på hva kyra på Ås tenker om å hull i magen?

I dag hadde jeg lyst på godt smør til jul men sto igjen over Røros smør, flink. :)

Gamle fjøset :wub: Den videoen må vel være sikkert 8-10 år gammel.

Fistelkyrene må være de mest borskjemte kuene i hele Norge! :lol: Tror ikke det finnes noen som blir så mye dullet og stelt med som de. Og fistelen merker de nok lite til. Jeg sto i høst og skulle ha ut vomsaft fra den ene for å gi til ei som var dårlig. Hun sto løs midt i løsdrifta og var fornøyd så lenge hun ble klødd på samtidig :) 

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

9 timer siden, borderen skrev:

Den filmen gjenspeiler på ingen måte mine erfaringer etter 26 år med melkeproduksjon. 

Den filmen er vel heller ikke ment å være en lakmustest på NORSK melkeproduksjon. Den er laget med det amerikanske markedet i bakhodet. Allikevel synes jeg det er greit å ha i bakhodet hvor forjævlig menneskets higen etter matprodukter er, og litt som at norge ikke redder det globale klimaet ved å slutte å kjøre bil og fly fly - så er det absolutt berømmelig at norsk matproduksjon er i "verdensklasse" (iallefall liker de å si det om seg selv).... Men i den store sammenhengen er vel dette nærmest det som er hverdagen for melkekyr flest verden over...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke sett laktosefri økologisk melk, finnes det?  Apropos laktose..jeg prøvde først laktoseredusert men den var kvalmende søt,  helt ubrukelig som kaffemelk. Jeg ringte Tine og spurte om de hadde kunstig søtet den men det benektet de. Er det noen som  vet hvorfor laktoseredusert melk er så søt? Jeg syns faktisk det smakte ganske kraftig av kunstig søtningsmiddel :wacko: Laktosefri melk har ikke denne ekle søtsmaken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise
2 minutter siden, QUEST skrev:

Jeg har ikke sett laktosefri økologisk melk, finnes det?  Apropos laktose..jeg prøvde først laktoseredusert men den var kvalmende søt,  helt ubrukelig som kaffemelk. Jeg ringte Tine og spurte om de hadde kunstig søtet den men det benektet de. Er det noen som  vet hvorfor laktoseredusert melk er så søt? Jeg syns faktisk det smakte ganske kraftig av kunstig søtningsmiddel :wacko: Laktosefri melk har ikke denne ekle søtsmaken.

laktoseredusert melk er laktose spaltet til glukose og galaktose før melken tappes på kartong. Spaltingen av laktosen gir melken en noe søtere smak enn vanlig lettmelk, fordi glukose og galaktose har søtere smak enn laktose. Men det er ikke mer karbohydrater eller sukker i laktoseredusert melk.

 

http://www.melk.no/laktoseintoleranse/ofte-stilte-sporsmal/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
På 23.11.2016 at 1:13 PM, Pringlen skrev:

I melkeproduksjon ser jeg ikke at økologisk drift utgjør noen stor forskjell for dyra, slik det gjør hos feks eggleggende høns. Bruker også laktosefri melk, vet ikke engang om man får kjøpt økologisk laktosefritt?

Kan du forklare hvordan økologisk egg er bedre enn eks økologisk melk? Eller legge ved en link?

Jeg velger stort sett både økologisk egg og økologisk melk. Men jeg handler ikke ofte egg og enda sjeldnere melk. Handler stort sett alltid økologisk rømme og. Den er enten like dyr eller billigere enn vanlig rømme. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, MegaMarie skrev:

Kan du forklare hvordan økologisk egg er bedre enn eks økologisk melk? Eller legge ved en link?

Jeg velger stort sett både økologisk egg og økologisk melk. Men jeg handler ikke ofte egg og enda sjeldnere melk. Handler stort sett alltid økologisk rømme og. Den er enten like dyr eller billigere enn vanlig rømme. 

For eggleggende høner utgjør forskjellen i driften veldig mye mer, enn for andre dyrehold. Økologiske eggleggere skal ha tilgang på store utearealer. Det er stor forskjell fra en burhøne. For kuer er det langt mindre forskjeller i driften. Mye av forskjellen ligger der i fôret, og det utgjør ingen forskjell for kua om fôret er økologisk eller ei. For større dyr er det langt viktigere hvordan den enkelte driften er lagt opp, enn om den er økologisk eller ei. Les feks mer om det på siden til stolsvidda.no

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 23.11.2016 at 1:13 PM, Pringlen skrev:

 

Takk for svar ? Det var det jeg håpte å høre om økologiske egg. Jeg leste den linken du sendte. Jeg må virkelig lese meg mer opp på gårder og finne ut hvor dyrene har det bra så jeg vet hvor jeg burde velge kjøtt fra. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise
4 timer siden, Pringlen skrev:

Økologiske eggleggere skal ha tilgang på store utearealer. 

God tanke det men dette må du nesten forklare meg hvordan er gjennomførbart. Er du f.eks villig til å hogge ned mer (regn)skog med  tilhørende utryddelse av dyrearter, mindre areal til annen mat for å få økologisk egg/kylling?

Sitat

 

 I starten av 2016 ble verdens befolkning beregnet til å være på 7,3 milliarder.[1]

Verdens befolkning er forventet å stige til 9 milliarder i år 2050.[2]

 

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Verdens_befolkning

Det her skurrer big time. 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

26 minutter siden, Kåre Lise skrev:

God tanke det men dette må du nesten forklare meg hvordan er gjennomførbart. Er du f.eks villig til å hogge ned mer (regn)skog med  tilhørende utryddelse av dyrearter, mindre areal til annen mat for å få økologisk egg/kylling?

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Verdens_befolkning

Det her skurrer big time. 

 

 

 

?? Det er nå slik økologisk eggproduksjon er i Norge i dag. Etter min mening kunne de sikkert ha droppet import av kraftfôr, og heller brukt fôr produsert i eget land. For min del er poenget som sagt at dyrevelferden er bra, ikke at fôret nødvendigvis er fritt for sprøytemiddel.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Stella
På 5.1.2017 at 5:02 PM, Kåre Lise skrev:

God tanke det men dette må du nesten forklare meg hvordan er gjennomførbart. Er du f.eks villig til å hogge ned mer (regn)skog med  tilhørende utryddelse av dyrearter, mindre areal til annen mat for å få økologisk egg/kylling?

Hvordan får du til det resonnementet? Om økologiske høner har stort, innhegnet areal (overflatedyrket/beitemark, de trenger ikke ta av fulldyrket jord) her i Norge de kan disponere daglig, hvordan gir det mer negativ påvirkning på regnskog og dyrearter? Det at hønene, hele sommerhalvåret, kan beite og sanke fôr ute mange timer daglig tilfører viktig næring og gir mer av bl.a omega 3 i eggene, som kommer oss som spiser eggene til nytte. Økologiske høner spiser ikke mer "regnskogsoya" enn andre høner, ofte mindre, da den økologiske soyaen i fôret ofte er dyrket andre steder i verden enn den vanlige soyaen vi får fra Brasil. (Og jeg håper virkelig de snart tar til vettet og tar i bruk andre proteinkilder i fôret enn soya..)
Hvordan får du det til at økologiske egghøner gir mer hogst av regnskog og utrydding av dyrearter enn konvensjonelle høner?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

29 minutter siden, Stella skrev:

Hvordan får du til det resonnementet? Om økologiske høner har stort, innhegnet areal (overflatedyrket/beitemark, de trenger ikke ta av fulldyrket jord) her i Norge de kan disponere daglig, hvordan gir det mer negativ påvirkning på regnskog og dyrearter? Det at hønene, hele sommerhalvåret, kan beite og sanke fôr ute mange timer daglig tilfører viktig næring og gir mer av bl.a omega 3 i eggene, som kommer oss som spiser eggene til nytte. Økologiske høner spiser ikke mer "regnskogsoya" enn andre høner, ofte mindre, da den økologiske soyaen i fôret ofte er dyrket andre steder i verden enn den vanlige soyaen vi får fra Brasil. (Og jeg håper virkelig de snart tar til vettet og tar i bruk andre proteinkilder i fôret enn soya..)
Hvordan får du det til at økologiske egghøner gir mer hogst av regnskog og utrydding av dyrearter enn konvensjonelle høner?

Jeg vil anta at han tenker på at økologisk produksjon generelt gir litt dårligere avling pr dekar, og at man dermed trenger større arealer for å få 1 kg økologisk enn 1 kg konvensjonelt fôr. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Stella
31 minutter siden, Siri skrev:

Jeg vil anta at han tenker på at økologisk produksjon generelt gir litt dårligere avling pr dekar, og at man dermed trenger større arealer for å få 1 kg økologisk enn 1 kg konvensjonelt fôr. 

Noe som nok stemmer om man kun tenker kortsiktig og tradisjonelt konvensjonelt vs. økologisk, men nettopp dette er det mye diskusjon rundt og "de lærde strides". Det finnes flust av eksempler på økt produksjon ved overgang til økologisk/alternativ (andre ikke-sertifiserte varianter uten kunstgjødsel og sprøytemidler) dyrkingsmåte. Og på lengre sikt, gjort rett, kan nok økologisk driftsmåte gi minst like god ressursbruk. Det er ikke mangel på areal å produsere mat på her i verden, det er forvaltningen av ressursene som er feil slik det gjøres i dag, slik jeg ser det. Og da blir det å stikke hodet i sanden og unngå de faktiske problemene om man skylder på økologisk drift for matmangel her i verden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Kåre Lise
14 timer siden, Stella skrev:

Det er ikke mangel på areal å produsere mat på her i verden, det er forvaltningen av ressursene som er feil slik det gjøres i dag, slik jeg ser det. Og da blir det å stikke hodet i sanden og unngå de faktiske problemene om man skylder på økologisk drift for matmangel her i verden.

Helhetlig sett om jorda skal overleve de neste 100 år og overkomme alle utfordringer med klimautslipp, fore 9 mrd mennesker osv så kan ikke matproduksjonen låses i idealisme. Det er å stikke huet i sanda. Økologisk er både ressurs og arealkrevende og ja det er ikke noe annet enn egoistisk idealisme å ta sånne valg for en "bedre" verden. 

 

Hva er forresten tradisjonelt konvensonelt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Stella
6 minutter siden, Kåre Lise skrev:

Helhetlig sett om jorda skal overleve de neste 100 år og overkomme alle utfordringer med klimautslipp, fore 9 mrd mennesker osv så kan ikke matproduksjonen låses i idealisme. Det er å stikke huet i sanda. Økologisk er både ressurs og arealkrevende og ja det er ikke noe annet enn egoistisk idealisme å ta sånne valg for en "bedre" verden. 

Det er jo akkurat der man er uenig da. Det finnes ingen fasit som sier at økologisk (eller andre dyrkingsmetoder uten sprøytemidler og kunstgjødsel) krever større resurser og større areal, det kommer helt an på hvem du snakker med, hvilke studier du leser, hva man tar med i beregningen osv osv. Du kan få lov til å mene det, men det er altså ikke nødvendigvis sånn det ER, andre kan ha andre meninger og overbevisninger, og det må du respektere. Det er et komplekst spørsmål, med mange mulige utfall.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

27 minutter siden, Stella skrev:

Det er jo akkurat der man er uenig da. Det finnes ingen fasit som sier at økologisk (eller andre dyrkingsmetoder uten sprøytemidler og kunstgjødsel) krever større resurser og større areal, det kommer helt an på hvem du snakker med, hvilke studier du leser, hva man tar med i beregningen osv osv. Du kan få lov til å mene det, men det er altså ikke nødvendigvis sånn det ER, andre kan ha andre meninger og overbevisninger, og det må du respektere. Det er et komplekst spørsmål, med mange mulige utfall.

Kan du vise til studier som sier at økologisk ikke krever større areal og resurser? 

Jeg tror aldri jeg hørt noen si at økologisk er mer effektivt så vil veldig gjerne ha gode kilder på det :) 

Edit: med unntak av nitrogeneffiktiviteten da, for der er økologisk noe bedre

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Dibaq, ja. Jeg er godt fornøyd med kombinasjonen av pris og kvalitet, med unntak av manglende kondroitinsulfat. Det er noe de fleste for (inkludert mer kjente og anerkjente for som Vom og Alpha Spirit) har altfor lite av. Stoffet finnes rikelig i brusk, så gir tilskudd av rå frosset eller tørket hals/føtter fra kylling/kalkun og ører/haler fra diverse dyr for å kompensere. Ellers er jeg veldig begeistret for Farmina, men en må være litt forsiktig for å unngå voldsom vekst av det. Min fikk en skremmende, massiv growth spur da jeg foret bare på det en ukes tid. Skjøt i været og la på seg. Veldig høy næringstetthet og kaloririkt, så lite slingringsmonn før det blir for mye av det. Pga DCM-skandalen i forbindelse med kornfrie for, hvor det å fore på f.eks. Acana -ansett som et premium høykvalitetsfor, rost opp i skyene for kvaliteten - medførte strukturell hjertefeil på en mengde hunder, så har jeg valgt å kombinere flere ulike typer for å gardere meg bedre dersom det i ettertid skulle vise seg å ha vært noe gærnt med noen av dem.  Farmina har kornfrie varianter, til forveksling lik skandaleforene, men har også tilstrekkelig med carnitin/taurin/metionin, og de inneholder ikke hele belgfrukter eller belgfruktproteiner - mistenkt for å være anti næringsstoffer som hemmer opptak eller syntese av andre aminosyrer og proteiner. Farmina inneholder kun stivelsen fra erter, og ekstrahert og isolert stivelse skal være bare stivelse, uavhengig av om det kommer fra hvete, ris eller erter. Nødvendig for å kunne holde de andre ingrediensene bundet sammen til kibble.  Om den voksne hunden ender på perfekt størrelse med perfekt leddet perfekt skjelett, perfekte organer og perfekt pels vet jeg jo ikke ennå, men avføringen er ihvertfall perfekt :)
    • Takk for godt tips om godbitpung! Skal se om jeg finner noe liknende. Hadde samme erfaring som deg med vom, veldig hard avføring som virket ubehagelig å trykke ut. Tørrfor fra Dilaq, er det Dibaq du mener? Vurderte nemlig dette foret selv. Kan ikke så mye om hundeernæring, men syntes ingrendiensene så ganske bra ut og foret er rimelig. Men kunne ikke lese noen erfaringer med det på nett, og det føltes skummelt å prøve et så ukjent formerke. Du er fornøyd altså?
    • Vi har hatt fremgang på flere områder denne uka, bl.a. pelsstell. Tålmodigheten med kamming og raking har økt dramatisk. Han liker det ikke, men det virker som han har forstått at det er et nødvendig onde og en slags act of kindness fra min side, og er mer tålmodig med det. Nå holder det med en utbetaling per kammede og rakede bein, en for ryggen, en for magen og en for brystet, totalt 7 skjeer med Vom for å få kammet og raket hele hunden, unntatt skjegget, som det koster minst fire skjeer Vom å få kammet grundig gjennom.  Ny milepæl er napping. Skal ikke påberope meg å være noen kløpper ennå, men får det da til på et vis, og til min gledelige overraskelse liker han å bli nappet.  Ellers har vi fått mye sosialisering/miljøtrening med hester og fremmedfolk på territoriet denne uka, med camp/landsstevne på gården. Han har roet seg betraktelig ned og er progressivt desensitivert til situasjonen gjennom å få trøkket ansiktet fullt av godis og spise 1-2 måltider om dagen fra gresset rett foran paddockene, mens folk traver rundt med utstyr og for, og leier hester frem og tilbake. Fra å være heftig begeistret og vilter nysgjerrig med mye vokal de første dagene, til å være nær nonchalant nå på slutten - en pen utvikling. En god hjelp var hestenes nedlatende forrakt mot ham da han begynte bjeffe på dem. De gjorde hesteekvivalenten til det menneskelige uttrykket 'himlet med øynene og fnøs foraktelig' mot den lille drittungen som lagde sånn irriterende lyd. Den reaksjonen der fra dem sved på en annen måte enn tilsvarende reaksjon fra meg, som han har reagert på med MER vokal, for å gjøre det tydelig hva slags emosjonell abuse og omsorgssvikt sånt er fra primær omsorgsperson. Å "få" den der fra hestene var noe annet. Den fungerte på en annen måte fordi det ikke kom fra meg. En stor takk til hestene for hjelpen med å utvikle litt manerer. Han fikk til og med hilse snute mot mule med et brødrepar han har vært på nikk med i noen dager. Var veldig forløsende for ham, og roet ham betydelig ned i nærheten av dem.  Han er fortsatt ganske sosialt inkompetent, though. Klønete. Forsøkte kjefte og true seg til å bli hilst på og kost med her om dagen. Kroppsspråket hans var forvirrende. Ledig halvhøy hale i halvhurtig bevegelse. En slags mellomting mellom avventende vurdering, irritasjon og gledesbevegelser. Så satte han i en vokal som fremstod som truende dersom en skulle sammenlignet med mange andre raser. Ikke en dyp og alvorlig morsk voktervokal - det er ingen tvil om hva han mener når han bruker den - men et mer prososialt toneleie ispedd knurrebrumming, mot to unge kvinner som kom for å møkke en paddock. Mens han stod der og tilsynelatende kjeftet litt truende på dem, lett å tolke som territorial for den som ikke har hørt hvordan ekte territorial fra ham høres ut, så vrikket han på rumpa som i genuin gledeslogring, samtidig som han lagde de lydene der. Han forsøkte dundre meg å kjefte og true dem til å komme kose med ham, og hadde en forventning om å lykkes med det. Skjønner hvorfor mange beskriver gruppe 2 raser som: "Kan være dominant." Det er ikke så mange andre ord en kan beskrive det der med enn nettopp 'dominant'. Attitude.  Han fikk ingen uttelling for det der da, og begynte sutre og sytebjeffe da de gikk.  Kortbuksene har blitt kortere, fordi han satte seg i en fersk tyggisklyse på bussholdeplassen. Konsulterte Grok om frisyren og lurte på om den kunne generere et bilde av den optimalt estetiske måten å klippe en riesenschnauzer på, med en 2020 jeansmote silhuett på beina. Dialogen ble lang, men samme hvor omstendelig jeg forklarte, så klarte den ikke forstå at i den virkelige verden..  Så jeg forklarte og forklarte og la ved det eneste bildet tatt denne uka, kun for å vise den AI'em hva jeg mente: Jeg ville se om den kunne komme opp med en kul overall look som passer bedre med de kortbuksene der enn den typiske rasefrisyren. Jeg vet den er godt trent på visuell estetikk. Den KAN former og linjer. I forsøket på å veilede den til å forstå spurte jeg om den kunne vise meg forskjellen på å klippe en hunds naturlige pels til en silhuett av 2020 women's jeans fashion og på å kle en hund i hundeklær av jeansstoff.. ..så inntil videre beholder vi bare Lady og Landstrykeren looken med skjegg og bart og spaniel ører, til de ukonvensjonelle kortbuksene.
    • Leter med lys og lykte etter Mentalitetsboken av Ingalill og Curt Blixt, Kenth Svartberg. Noen som har den? Er også interessert i andre bøker innen språk og adferd - hundepsykologi:)
    • Jeg prøvde Trikem max relax på nyttårsaften og det virket veldig bra på min hund.    Spennende med hund på prøve med endel utfordringer masse lykke til🤗
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...