Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvor kjøpe ordentlig kylling, egg etc?


Recommended Posts

Skrevet
34 minutter siden, Mud skrev:

Jepp, det er et fåtall,  men det er ingen grunn for at bøndene skal bli fornærmet på de som faktisk gjør det. 

Jeg kjøper ikke billig kjøtt for å ikke støte bonden liksom. Og det lever jeg godt med kjenner jeg .  

Nei, all økologisk landbruk er ikke like bra. Frittgående høner med 20 stk per kvadrat har det neppe bra. Jeg kjøper ikke sånne egg.  

Det er derfor jeg ønsker å kjøpe privat av de som driver et  mer naturlig landbruk.  De finnes. 

Nei, det er fint med forbrukere som er bevisste.. Det som derimot er fornærmende er at det høres som at den gjengse bonde driter i dyrevelferd.. 

  • Like 4
  • Svar 95
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Dere vet det er ordentlig bønder som lager ordentlig egg selv om det solgt i butikken?   Samme som kjøttet.. Det kommer faktisk fra ordentlige dyr..

Jeg har tilbakevist gyldigheten av din påstand om at "dyr som mistrives er dårlig butikk.. ". Det er et flust av eksempler innenfor mat og pelsproduksjon på at dette ikke stemmer, jeg har tatt for m

Javel.   Men siden kylling og kjøtt er en forsvinnende liten del av vårt budsjett og vi er veldig opptatt av dyrevelferd er det ikke bønders såre følelser som avgjør hvor vi handler.   At ky

Skrevet
24 minutter siden, Krutsi skrev:

Nei, det er fint med forbrukere som er bevisste.. Det som derimot er fornærmende er at det høres som at den gjengse bonde driter i dyrevelferd.. 

Jeg har aldri påstått at den gjengse bonde driter i dyrevelferd.  Overhodet ikke. 

Jeg har hengt mer i fjøs enn de fleste  (jeg har en medfødt svakhet for spesielt kuer og griser :P Jeg fikk tilmed "egen" ku av en bonde ), og jeg VET at de fleste bønder gjør så godt de kan innenfor de økonomiske rammene de har. 

MEN, jeg velger allikevel å bruke tid og penger på å finne kjøtt og egg som er produsert på en mest mulig naturlig måte, både med tanke på dyrevelferd og smak. Kyllingen fra prior smaker ikke kylling. Det gjør ikke eggene heller. 

Man smaker også veldig god forskjell på kjøtt fra griser som har kost seg  ute  og den billige i kjøttdisken. Veldig.  Man skulle nesten ikke tro det var samme dyr...

 

@Pringlen : jeg forstår ikke helt hva du vil frem til? Jo, det er en forskjell på feks Landkylling fra Stangekylling og vanlig kylling fra Prior. Både i vekst , fóring og lysforhold . 

Den forskjellen utgjør mye i både smak og dyrevelferd.  

Men aller helst ville jeg kjøpt helt vanlig høner eller haner som har hakket rundt på tunet som de gjorde på den ene gården ved der jeg vokste opp :aww: 

Jeg var livredd for hanen forøvrig *grøsse* Onde kreet... 

 

  • Like 3
Skrevet

jeg trodde Ross  308/ rowan  var det samme jeg...

Jeg fikk mitt ferskeste egget ever i dag. Det ble lagt mens jeg tok kveldsstellet ;) Har 15 høns og 2 kalkuner :D

Jeg unngår helst å kjøpe kylling, og har nå 9 haner på ca 5 mnd fra egen produksjon i fryseren. Fine slakt på ca 2 kg. Men det er ikke gratis å fore opp disse i 5 mnd, så jeg skulle ønske det var mulig å få fram en mellomting mellom Ross som er slakteklar på 30 dager, og vanlige kyllinger som trenger 5-6 mnd... Men Ross egg er jo ikke lov å selge så...

 

men var det ikke noe om en App der man lett kunne finne fram til de som solgte "gardsmat" Het den ikke EPLE? Noen som har vært borti den?

  • Like 1
Skrevet
27 minutter siden, AussieAllTheWay skrev:

jeg trodde Ross  308/ rowan  var det samme jeg...

Jeg fikk mitt ferskeste egget ever i dag. Det ble lagt mens jeg tok kveldsstellet ;) Har 15 høns og 2 kalkuner :D

Jeg unngår helst å kjøpe kylling, og har nå 9 haner på ca 5 mnd fra egen produksjon i fryseren. Fine slakt på ca 2 kg. Men det er ikke gratis å fore opp disse i 5 mnd, så jeg skulle ønske det var mulig å få fram en mellomting mellom Ross som er slakteklar på 30 dager, og vanlige kyllinger som trenger 5-6 mnd... Men Ross egg er jo ikke lov å selge så...

 

men var det ikke noe om en App der man lett kunne finne fram til de som solgte "gardsmat" Het den ikke EPLE? Noen som har vært borti den?

Jo, jeg installerte den, men har ikke brukt den noe særlig. Men ser det ligger en del produsenter der, så det går jo ann å kikke om det er noen i nærheten av der man bor :)

Skrevet

Ser jo at frittgående gris ser annerledes ut en de som er inne i  fjøs. Her i nærheten er det en som har frittgående gris som jeg vet om ellers vet jeg om en som har villsau som er økologisk. Ellers så er det valdres gris, fjellgris. Men ikke søren om jeg husker egg og kylling flere enn den gården jeg skrev om

Skrevet
25 minutter siden, AussieAllTheWay skrev:

jeg trodde Ross  308/ rowan  var det samme jeg...

Jeg fikk mitt ferskeste egget ever i dag. Det ble lagt mens jeg tok kveldsstellet ;) Har 15 høns og 2 kalkuner :D

Jeg unngår helst å kjøpe kylling, og har nå 9 haner på ca 5 mnd fra egen produksjon i fryseren. Fine slakt på ca 2 kg. Men det er ikke gratis å fore opp disse i 5 mnd, så jeg skulle ønske det var mulig å få fram en mellomting mellom Ross som er slakteklar på 30 dager, og vanlige kyllinger som trenger 5-6 mnd... Men Ross egg er jo ikke lov å selge så...

 

men var det ikke noe om en App der man lett kunne finne fram til de som solgte "gardsmat" Het den ikke EPLE? Noen som har vært borti den?

*misunnelig * 

Vi skulle gjerne hatt egne høns,  men med hunder,  jobb, unge, skogsturer etc så har vi ikke tid til å ta vare på de. 

Skal laste ned eple! 

Skrevet
34 minutter siden, Mud skrev:

Jeg har aldri påstått at den gjengse bonde driter i dyrevelferd.  Overhodet ikke. 

Jeg har hengt mer i fjøs enn de fleste  (jeg har en medfødt svakhet for spesielt kuer og griser :P Jeg fikk tilmed "egen" ku av en bonde ), og jeg VET at de fleste bønder gjør så godt de kan innenfor de økonomiske rammene de har. 

MEN, jeg velger allikevel å bruke tid og penger på å finne kjøtt og egg som er produsert på en mest mulig naturlig måte, både med tanke på dyrevelferd og smak. Kyllingen fra prior smaker ikke kylling. Det gjør ikke eggene heller. 

Man smaker også veldig god forskjell på kjøtt fra griser som har kost seg  ute  og den billige i kjøttdisken. Veldig.  Man skulle nesten ikke tro det var samme dyr...

 

@Pringlen : jeg forstår ikke helt hva du vil frem til? Jo, det er en forskjell på feks Landkylling fra Stangekylling og vanlig kylling fra Prior. Både i vekst , fóring og lysforhold . 

Den forskjellen utgjør mye i både smak og dyrevelferd.  

Men aller helst ville jeg kjøpt helt vanlig høner eller haner som har hakket rundt på tunet som de gjorde på den ene gården ved der jeg vokste opp :aww: 

Jeg var livredd for hanen forøvrig *grøsse* Onde kreet... 

 

Første innlegget var til pippin & symra, som sa de brukte en helt annen kyllingtype, ikke fôret med kraftfôr osv. Jeg påpekte kun at fullt så fantastisk er det ikke. Men, ja, det er klart en forskjell til det bedre. Ikke minst at de slipper transport ved slakting. Det er nesten det aller beste!

  • Like 2
Skrevet
1 minutt siden, ida skrev:

Når man er småforbruker av kjøtt og egg, er det enklest å kjøpe økologisk fra butikken. 

Nei, det er liksom det som er litt av problemet. 

Vi hadde muligens spist langt mer egg om vi hadde fått kjøpt i større kvanta.  

Men vi spiser ca like mye kjøtt i måneden som en normal familie spiser på en dag... sannsynligvis mindre :P 

Derfor blir det vanskelig å kjøpe gris etc ( men det var en link lengre oppe til en gård i lier som solgte kjøttdeig etc ), men det må jo være mulig å få kjøpt noe fjærkre. 

Hver man sin høne osv...

Skrevet

Her i området er det flere økologiske gårder som har små gårdsbutikker. Jeg spiser jo ikke kjøtt, så har ikke forhørt meg om det heller. Men vet at de har egg iallefall, så det bør ikke være noe problem å få tak i.  Det er utrolig hvor mye mer smak grønsakene har, enda mer smak en de økologiske man får i butikken. Så om det er det samme med kjøtt er det virkelig en helt annen verden :D 

 

  • Like 2
Skrevet

Takk folkens!  

Da har jeg fått masse å sjekke ut. 

Jeg innser at det er nærmest umulig å finne kylling /fjærkre,  tipper det har noe med mattilsynets bestemmelser å gjøre. Det blir muligens altfor dårlig butikk.. 

Men egg skal vi få tak i.  Og kanskje noe annet kjøtt :P 

Skrevet
48 minutter siden, Mud skrev:

Og kanskje noe annet kjøtt :P 

Viltkjøtt kunne jo kanskje vært et alternativ - det er jo nesten garantert veldig økologisk og naturlig :) . Bare se opp for oppdrettshjort - det finnes det vel også noe av (har et hjorteoppdrett rett i nærheten av her jeg bor). Jeg kjøpte jo en halv hjortekalv av en kompis som hadde vært på jakt i høst :) 

  • Like 4
Skrevet
5 timer siden, Mud skrev:

Javel.  

Men siden kylling og kjøtt er en forsvinnende liten del av vårt budsjett og vi er veldig opptatt av dyrevelferd er det ikke bønders såre følelser som avgjør hvor vi handler.  

At kylllingindustrien har en LANG vei å gå mtp dyrevelferd er ingen hemmelighet.  

Man skulle faktisk tro at bønder satte pris på at folk var villig til å betale mer for best mulig dyrevelferd?  

 

@Meg

Å tukle med døgnrytmen til kyllingene for at de skal spise mer er vanlig praksis.  Mulig de ikke har lys 24/7 , men de får ikke ha normal døgnrytme.  Langt derfra.  

 

Edit: hvis du leser lovdataen ser du at slaktekylling er unntatt fra regelen om døgnrytme.

 "Lysprogrammet skal etter de første dagene med tilvenning følge en 24 timers syklus og med unntak for slaktekylling inkludere en uavbrutt mørkeperiode på minst 8 timer."

du må jo lese resten av avsnittet. de skal ha døgnrytme som følger 24 timers syklus og mørkeperiode på minst seks timer eller 2 x 4 timer i løpet av døgnet. 

 

 

Skrevet
57 minutter siden, Mud skrev:

Takk folkens!  

Da har jeg fått masse å sjekke ut. 

Jeg innser at det er nærmest umulig å finne kylling /fjærkre,  tipper det har noe med mattilsynets bestemmelser å gjøre. Det blir muligens altfor dårlig butikk.. 

Men egg skal vi få tak i.  Og kanskje noe annet kjøtt :P 

Men finner du noen som driver litt "stort" med høns/oppdrett av rasehøner så får man alltid haner til overs og da kan det jo hende at dere kan få avtale å kjøpe en hane eller to til å ha i fryseren, lage kjøttdeig av osv.
For at det skal bli lovlig må dere da kjøpe den levende og få de evnt til å hjelpe dere med slaktingen om dere ikke vil gjøre det selv da ;) 

Skrevet

Jeg burde ikke lastet ned Eple, for nå vet jeg at to bønder i området selger slakt av kjekjøtt. Det er beste kjøttet man kan få... og vi har ikke sjans å finne plass til en halv skrott i fryseren. 

Skrevet
16 minutter siden, Pixie skrev:

Jeg burde ikke lastet ned Eple, for nå vet jeg at to bønder i området selger slakt av kjekjøtt. Det er beste kjøttet man kan få... og vi har ikke sjans å finne plass til en halv skrott i fryseren. 

Lurer faktisk på om en nabo nedi veien her kanskje selger kjekjøtt... De har i hvert fall hatt geiter på beite i sommer (og jeg holdt på å kjøre på ei som var på vift ute på veien nå i dag :lol:). 

Skrevet
3 timer siden, Pringlen skrev:

Første innlegget var til pippin & symra, som sa de brukte en helt annen kyllingtype, ikke fôret med kraftfôr osv. Jeg påpekte kun at fullt så fantastisk er det ikke. Men, ja, det er klart en forskjell til det bedre. Ikke minst at de slipper transport ved slakting. Det er nesten det aller beste!

Beklager feilinformasjon, jeg var sikker på at Holte og Stange gård brukte en helt annen kyllingrase enn Prior og de andre kyllingprodusentene.

Skrevet
30 minutter siden, AussieAllTheWay skrev:

Men finner du noen som driver litt "stort" med høns/oppdrett av rasehøner så får man alltid haner til overs og da kan det jo hende at dere kan få avtale å kjøpe en hane eller to til å ha i fryseren, lage kjøttdeig av osv.
For at det skal bli lovlig må dere da kjøpe den levende og få de evnt til å hjelpe dere med slaktingen om dere ikke vil gjøre det selv da ;) 

Det måtte jo ha vært et perfekt prosjekt for Ask :D 

  • Like 3
Skrevet
5 timer siden, Krutsi skrev:

Nei, det er fint med forbrukere som er bevisste.. Det som derimot er fornærmende er at det høres som at den gjengse bonde driter i dyrevelferd.. 

Drite i dyrevelferd gjør den gjengse bonde kanskje ikke, men det forutsetter at den gjengse bonde har et helt annet syn på hva god dyrevelferd er enn det mange andre har. Det er umulig å drive kommersiell kjøttproduksjon og fremdeles inneha god dyrevelferd, punktum. Det vil alltid være kompromisser mellom økonomi og dyrevelferd, og dyrene er den tapende parten.

Det er fantastisk at mennesker etterspør kjøtt og egg fra dyr som har levd under bedre forhold og det er helt hårreisende at dette i det hele tatt skal bli møtt med kritikk...

  • Like 4
Skrevet

Vet ikke hva regler for høns er, men for kaniner så har ikke vi lov til å selge slakt, punktum. Vi har ikke lov til å selge livdyr for så å hjelpe kjøper med å slakte engang. 

 

Skrevet (endret)
1 time siden, Elisabeth00 skrev:

Drite i dyrevelferd gjør den gjengse bonde kanskje ikke, men det forutsetter at den gjengse bonde har et helt annet syn på hva god dyrevelferd er enn det mange andre har. Det er umulig å drive kommersiell kjøttproduksjon og fremdeles inneha god dyrevelferd, punktum. Det vil alltid være kompromisser mellom økonomi og dyrevelferd, og dyrene er den tapende parten.

Det er fantastisk at mennesker etterspør kjøtt og egg fra dyr som har levd under bedre forhold og det er helt hårreisende at dette i det hele tatt skal bli møtt med kritikk...

Det som er hårreisende, er at det er bøndene som kritiseres, ikke forbrukerene, som heller kjøper ihjelvanna fabrikkylling på svenskegrensa enn økologisk frittgåene høns fra små-produsenter, basert på pris alene. Matproduksjon er levebrødet til bønder, ikke hobby, og de kan ikke ta mer for det de produserer enn hva vi forbukere gidder å betale - det er så ****** enkelt som det. De samme forbrukerene har forøvrig stemt frem en regjering som er allergiske mot små-produsenter og subsidier, så det er ikke bærekraftig å drive dyrevennlig. Sleng på at vi får færre slakterier og kjøttforedlere, og færre butikkjeder, som tar en større og større bit av fortjenesten, så er dert blodig urettferdig at bønder fremstilles som den store synderen som ikke bryr seg døyten om dyrevelferd - det ansvaret ligger på oss forbrukere først og fremst, vi vil ikke betale mer enn en 50 - lapp pr kg kjøtt, samme hvordan det blir produsert. 

--

Det er rett nok noen år siden jeg hadde om høns, men jeg trodde lysregulering var for verpehøns først og fremst, i og med at de legger mer egg i sommerhalvåret enn vinterhalvåret. 

Endret av 2ne
Skrevet

Oi ! 

Her har det skjedd mye :P 

Viltkjøtt hadde vi tilgang på , men nå har vi bare tilgang på hare og det liker jeg ikke så godt :P 

Prøver å påvirke poden til å begynne å jakte da, men det ligger uansett 10 år frem i tid liksom :lol: 

Jepp, det er forbrukerne sin "skyld" at bøndene er presset økonomisk,  folk flest tror jo helt oppriktig at det er nærmest en menneskerett å ha kjøtt på bordet hver dag og at det er innafor at kjøtt og kylling har en lavere kg-pris enn mye grønt, men det handler også litt om å være ærlig om konsekvensene for bønder og regjeringen sin del.  

Hadde det vært opp til meg hadde det vært et mye strengere dyrevelferdsmessig lovverk samtidig med en massiv og ærlig opplysningskampanje. Spesielt hos svin og fjerkre,  kuer og sauer har jeg inntrykk av at har det generelt mye bedre. 

 Prisene hadde jo fyki i været selvfølgelig,  men jeg er så naiv at jeg tror mange hadde fortsatt å kjøpe Norsk kjøtt, FORDI det er Norsk, ville smakt mye bedre og fordi dyra hadde hatt det bedre. 

Folk flest tenker ikke så mye på velferden til dyrene de spiser , de er ikke oppdratt til det. 

 

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Vi hadde en elghund som stod og ulte ved døra hvis det var løpetisper innen en mils radius (satt på spissen), og en annen elghund som ikke brydde seg i det hele tatt, så det er nok i alle fall til en viss grad individbetinget. Ellers har jeg bare hatt relativt små hunder (6-8 kg), men det har kun vært tisper, og de har vært veldig enkle mtp. løpetid (lite blod, ikke noe særlig hormonpåvirking mentalt utover at det skal markeres hver 5. meter på tur). simira nevner livmorbetennelse, jeg vet ikke om det er mer vanlig på småraser, men min forrige hund fikk i alle fall det. Men skal man ikke drive med avl eller andre raserelaterte aktiviteter er det jo ikke verre enn at man kastrerer.
    • Hvordan er rasene hunden er blanding av? Og ikke minst foreldrene? Det er jo ulempen med blanding, det er vanskelig å gjøre grundig research, men foreldrene og evt. tidligere kull kan jo gi indikasjoner. Hvis det er bevisst blandingsavl så ville jeg uansett håpet at de ikke ville avlet på en hannhund som er slik, men samtidig så ville de da kanskje ikke avlet på blanding heller, om de var opptatte av genetikk. Jeg kan ikke veldig mye om miniatyrhunder, jeg har kjent et par hannhunder som var slik du beskriver, og et par som er helt greie. Når det er sagt er jo tispene også "kjent" for mer gneldring og innbilte svangerskap og livmorbetennelse, så man velger jo litt sine onder. 
    • Hei! Jeg er helt ny i liten-hund-verden. Har tidligere hatt springer spaniel, boxer og schæfer, men skal nå få en liten blandingsrase.  Jeg er så usikker på valget av hannhund eller tispe! Personlig har jeg ikke en sterk preferanse, har hatt to tisper og en hannhund, og heller nok kanskje mer mot hannhunder. Men jeg hører fra mange med små hunder at hanner kan være veldig vanskelig å få stuerene, at de markerer inne og at de er så stressa rundt løpetid i nabolaget feks at de står og uler ved døra osv. Dette er ikke noe jeg har vært borti med store raser, verken min egen eller venner sine (vært aktiv i NRH og NBF-miljø i 15 år, så vært borti en del forskjellige raser) i det hele tatt, så er det en typisk type atferd for små hunder, eller er det mer individbetinget? Vi legger så klart til rette for rotrening og passe aktivitetsnivå osv osv.  Hadde vært fint å høre noe annet enn skrekkhistorier om små hunder, for akkurat nå lener jeg veldig mot tispe.
    • Vi har hittil foret vår valp på 13 uker med fire måltider om dagen og har planer om å gå ned til tre måltider om dagen. Ved fire måltider ga vi frokost ca 07-07.30, lunsj 12, middag 16 og kveldsmat 19.30.  hvilke tidspunkter forer dere valpene deres og hva har fungert for dere?
    • Hei @Betan, min erfaring strekker seg fra 2002 da jeg fikk min første bull-hund. Min første ambull ble født i 2007 og jeg har hatt mange verv i det norske raseklubbens styre, nå sitter jeg i den svenske klubbens styre. Jeg har som oftest hunder i par og jeg er utdannet innefor atferd men også jobbet som hundetrener i mange år. Nå for tiden konkurerer jeg med min ambull-tispe. Vi er i kl 3 i RL f.eks og har flere sporprøver bak oss, tatt i Sverige. Så erfaringen strekker seg fra egne hunder til mange av norges og sveriges ambuller. Holder det?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...