Gå til innhold
Hundesonen.no

Bitt eller bittløst


KristinR
 Share

Recommended Posts

Jeg har meget liten erfaring med hest bare så det er sagt. Red som tenåring for gud vet snart 35 år siden.

Havnet i en liten diskusjon på FB angående at det er dyremishandling å bruke bitt.

Her inne fins vel erfarne hestefolk. Få høre, er det kun bittløst som gjelder nå? Fordeler og ulemper ved begge metoder tas i mot med takk. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 72
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg må si jeg er litt overraskende over holdningen til enkelte her inne, selv om jeg ikke burde bli det..  Men her sitter det noen med potensielle problemhester (sorry folkens), og så sitter det andre

Min personlige mening er at hestemiljøet henger litt etter i forhold til hundemiljøet både mtp. treningsmetoder og utstyr. Jeg (hvertfall halvveis) tror, og ikke minst håper at på et eller annet tidsp

Man kan fint ri sånne heite hester på bittløst syns jeg, den hesten kutta jeg ut bitt på faktisk på sprangbanen også, hvor ho klikka som verst her med sidepull på et jorde Alle bilder med sidepull

Ifølge mine sannsynligvis nokså gammeldagse kilder så er det noe tull med alle disse ungjentene som skal ri uten bitt, sal og helst uten noe som helst. :P

Jeg driver ikke aktivt med hest lengre så har ikke satt meg så inn i problemstillingen og utfordringene. Men som med så mange ting (godbit vs straff også) sånn kan bittløst også brukes feil og være skadelig.

Jeg har heller ikke inntrykk av at bittløst er "gjengs", det er vel mer spesielt interesserte miljøer. De vanlige rideskolene, tursteder/turisteder og "folk flest" bruker fortsatt både bitt og sporer såvidt jeg ser. Men følger tråden, synes det er interessant.

Endret av simira
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg mener ikke det er mishandling å bruke bitt, men jeg er jo fan av å kunne bruke minst mulig av utstyr på hesten. Gamle hesten min red jeg mye bittløst på, men det var mest pga ho var livredd bittet etter mye hardhendt bruk fra tidligere eier, som gjorde atter ho kunne rett og slett bli skummel med bitt i munnen.

Fordeler og ulemper finnes det ved alt, men fine med bittløst er at man må faktisk jobbe litt mere med setet sitt (kommer litt an på hvem av bittløse typene man bruker såklart). Og jeg mener at nybegynnere og unger skulle strengt satt ikke få noe annet enn sidepull/grime på hesten de red, da de er alt for virrete med hendene sine, og kan lett bli harde i hånda. Munnen er jo mye mere følsom enn nesebenet (når den ligger riktig, og ikke helt nede på nesebeintuppen!). 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, er ikke gjengse å ri bittløst. Et godt tilpasset bitt med en myk hånd er like bra som et godt tilpasset bittløst med en myk hånd, etter min mening. Det er stort sett hendene som avgjør hvor hardt/skarpt bitt/bittløst skal være. Den lille erfaringen jeg har med bittløst er at sidepull og bitless bridle ikke har korrekt ettergift, i forhold til bitt. Men for meg som subber i skogen så betyr det svært lite. Hack er det eneste bittløse jeg tør ri med på Bugen, jeg må ha en nødbrems. Lusa kommer jeg nok til å prøve å kjøre bittløst, hun er en søt og enkel, men sta, sjel. Så det kan jo bli spennende. :lol: 

 

Endret av Raksha
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke hest lengre, men det er nok ikke vanlig å ri bittløst her oppe ihvertfall. Noen gjør det, noen gjør det noen ganger, men de fleste rir og kjører med bitt. Jeg synes ikke det er problematisk med bitt i utgangspunktet, ihvertfall ikke normale bitt, så lenge man har en fin hånd og husker på at det er et levende dyr med metall i kjeften i andre enden av tøylen. Det jeg derimot grøsser av er hardhent bruk (dessverre alt for vanlig), og kanskje noe av det verste pessoa bitt o.l. uten kjetting/hakestropp... Folk tror jo kjettingen/hakestroppen er "vond" og problematisk og tenker ikke på hvordan vektstang bitt faktisk fungerer og hva som skjer med det når det ikke er noe som stopper rotasjonen.. Der er det lite krefter som skal til før det er mye press både i munn og bak øra på hesten. 

Personlig liker jeg godt hack på tur, det gir ikke samme mulighet til å lede med tøylen osv, men det er behagelig for hesten og man har skikkelige bremser om man skulle trenge det, om hesten blir skremt eller noe. Bittløst fungerer jo og jeg ser gjerne at det blir mer vanlig i bruk fordi det også fordrer ryttere som er bedre til å bruke alle hjelperne sine og å ri mer korrekt kontra å bare holde hesten sammen forfra.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min personlige mening er at hestemiljøet henger litt etter i forhold til hundemiljøet både mtp. treningsmetoder og utstyr. Jeg (hvertfall halvveis) tror, og ikke minst håper at på et eller annet tidspunkt vil bitt, hjelpetøyler, bomsal og en del annet bli sett på som like unødvendig/potensielt skadelig som f.eks. struphalsbånd, bur, ''bjeffehalsbånd'' o.l. gjør innad i hundemiljøer nå. Ikke nødvendigvis fordi det er en selvfølge at dyret opplever smerter eller ubehag det øyeblikket man bruker utstyret, men fordi det skal så lite til før det skjer. Mye mindre enn det man tidligere trodde, det skjer faktisk mye nytt innen forskning på hest for tiden - slik som med hunder, men det tar en stund før folk tilpasser seg det i praksis.

Jeg håper også at det blir større fokus på hvor mange hester som faktisk ikke har plass til et bitt i munnen uten å få ubehag av det i seg selv, for det er faktisk ikke helt uvanlig - spesielt blant ponnier. Det er også mange som ikke har plass til to bitt, likevel er det et krav om man konkurrerer over et visst nivå i dressur. 

Min neste hest skal ris inn bittløst. Ikke fordi jeg har planer om å rive i tøylene, men fordi det er et fullgodt alternativ der man kan være enda et hakk mer sikker på at man ikke påfører ubehag - og ikke minst forstår jeg ikke det store behovet for å ha metall i munnen på hesten eller holde seg til noe fordi ''det alltid har vært sånn''/''alle andre gjør det''.

  • Like 8
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, er ikke gjengse å ri bittløst. Et godt tilpasset bitt med en myk hånd er like bra som et godt tilpasset bittløst med en myk hånd, etter min mening. Det er stort sett hendene som avgjør hvor hardt/skarpt bitt/bittløst skal være. Den lille erfaringen jeg har med bittløst er at sidepull og bitless bridle ikke har korrekt ettergift, i forhold til bitt. 

 

helt enig. Har lest et stykke forskning ( som jeg ikke finner igjen selvsagt) som påstår at bittløst er like "skadelig og ubehagelig " som bitt . 

Og så må man også ha i bakhodet hva slags hester man avler nå for tiden. Moderne ridehester er avlet såpass "skarpe" - kall det hva dere vil - at bittet er en nødvendighet. Samtidig blir rytterne og hendene bedre, du ser ikke så mange med hele kjøkkenskuffen i munnen på hestene lengre men det tror jeg handler om at hesteholdet faktisk bare blir bedre og bedre. Skrekkeksempler finnes selvsagt , både på hest og hund, men den gjennomsnitlige sportshest har det bedre i dag og den gjennomsnittlige rytter er bedre i dag enn for si 20 år siden. 

 

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider



Jeg håper også at det blir større fokus på hvor mange hester som faktisk ikke har plass til et bitt i munnen uten å få ubehag av det i seg selv, for det er faktisk ikke helt uvanlig - spesielt blant ponnier. Det er også mange som ikke har plass til to bitt, likevel er det et krav om man konkurrerer over et visst nivå i dressur. 
 

Det med plass i munnen er hovedsaken til til at jeg kommer til å teste bittløs kjøring på shettisen, selv om det regnes som veldig fyfy i mange miljøer. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man kan fint ri sånne heite hester på bittløst syns jeg, den hesten kutta jeg ut bitt på faktisk på sprangbanen også, hvor ho klikka som verst

10392258_270957380133_1256552_n.jpg?oh=7

her med sidepull på et jorde

62029_10150274319710582_1606032_n.jpg?oh

155060_10150338784860582_8229774_n.jpg?o

292084_10150749206880582_8118827_n.jpg?o

Alle bilder med sidepull, dette var en gal hest som ingen turte å ri omtrent, gikk som gull på bittløst. Vi starta og konkurrerte aktivt den siste stunden jeg hadde henne, med bittløst også :)

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir jo som med hund, man gjør det som funker . Det er også tusen forskjellige anledninger til slik type adferd ?

Men, jeg går med strup på bikkjene og jeg da i områder der det er katter sånt. Ikke søren om det holder med klikker og sele :) 

Endret av yurij
  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har hester hjemme som brukes begge deler på.. Riktig håndtering er mye viktigere enn hva slags utstyr, som nevnt her.. 

 

Men for sikkerheten, så liker jeg best å ri med bitt.. Vi har en liten drittsekk hjemme, han ries egentlig bittløs, men fortsetter han trender han gjør nå, ender han opp med bitt.. For det er lite kult med en hest som løper ut i tide og utide.. 

 

Så da må vel surpompen Krutsi klatre på ryggen, ha en samtale om regler igjen, før eieren blir jaga oppå og må finne frem pondusen sin :p

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Jeg rir en liten stutt figur av en avdanka kaldblods. Eier og andre fôrverten rir mest på tur, og de rir bittløst - jeg rir på banen for det meste og bruker bitt. Til å begynne med måtte jeg bruke bitt for han var overhodet ikke lydhør for sete, og universalløsningen på ting når det ble tungt eller han ikke helt forstod hva jeg ønsket var å forsøke å løpe fort. Da føltes det greit å ha bitt gitt. Nå - ut på tredje året - har kjekkasen blitt svært så flink til å lytte og kjenne etter signaler, han virkelig ELSKER å jobbe og lære, og står på som en helt. Jeg foretrekker fortsatt å ri med bitt, ene og alene fordi han fra tidligere har lagt seg til vanen å krølle seg sammen foran fordi han antagelig har fått ros for det (ser pent ut, men det var bare krølling foran og ikke noe action bakfra), så når han da må bære seg så trenger han litt støtte fra tøyle og det er lettere med bitt enn uten.
Jeg rir for øvrig med bitt på tur også, bare fordi det er en vane - han er dritsterk, og elsker full fyring - JEG derimot foretrekker tempo i kontrollerte former, så da lar jeg de to som liker fart og spenning herje på tur bittløst og så går jeg mer for den kontrollerte versjonen som er med bitt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bitt er jo ikke noe kraftigere eller sikrere nødvendigvis, hack feks er jo en solid brems som nok slår veldig mange typer bitt på "hardhet" eller sikkerhet om man vil. Sidepull og grime derimot blir fort svake om hesten skulle bestemme seg for å drite i det. Men for mange så fungerer det jo uansett bedre enn bitt fordi det ikke legger til smerte i en allerede stresset situasjon. Hadde blant annet en varmblods på for som skulle løpe over alt og var stresset og sterk som ble ridd på pessoa til vanlig, han var mye bedre og ikke noe vanskeligere å stoppe med grime, så vi red egentlig mest med det, mens eieren red med bitt. Hack har jeg brukt på utallige harde og uoppdragne travere som er umulig å stoppe på noe annet, funker gull. 

Endret av Malamuten
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kjenner ei som kun rir bittløst med sine arabere. Hun bruker heller ikke faste sko på de. Hun har sånne du tar av og på. Jeg er ikke spesielt ridevant, men jeg syntes ikke det var noe særlig annerledes å ri med bitt enn uten. Nå red vi bare på vanlig tur. Hadde en litt sta en med egne meninger som enten skulle lunte i sakte gange eller løpe fortfort. Han brydde seg ikke det spor om at artsfrendene hans gikk fortere på tur. Han skulle bestemme farten selv nemlig. Vi ble nå enige til slutt. Denne hesten tok forøvrig ut med meg også, og når jeg bare greide å vri fingrene løs fra manen, så fikk jeg stoppa han greit også.

Hvor lette de er å styre med og uten bitt er nok veldig individavhengig, men det fungerer veldig fint på de hun har hvert fall. 

Jeg skjønte det dog sånn at man skulle være litt mer forsiktig når man red bittløst, fordi neseryggen ikke tålte så mye? Vet ikke om dette stemmer. Det var også viktig at nesereima lå riktig etter som jeg forsto. 

Sånn helt estetisk så synes jeg det ser snillere ut å ri bittløst enn med bitt, men jeg kan ikke så mye om det egentlig. Det er vel hånden som fører som spiller størst rolle til syvende og sist.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bitt på hest er ikke dyremishandling, på samme måte som bur på hund ikke er dyremishandling – med mindre man bruker det feil slik at det blir vondt og fælt for dyret. Hvorvidt hesten fungerer med bitt/bittløst, sko/barfot/boots, utegang/boks, kraftfôr/kun grovfôr etc., er individuelt. Forskjellig bruk "krever" også forskjellig sal, f.eks. skal man ikke hoppe mye med bomløs sal. Og en sal med bom som er korrekt tilpasset er ikke vond for hesten. Foretrekker man en modell som er bomløs, så rir man i den.

Hesten her rir jeg på bittløst på rolige turer, og på bitt på turer med fart. Jeg tør ikke ri han bittløst i fart, da tror jeg ikke jeg får stoppet han. Rir helst på bitt på bane også, da har jeg en mye bedre kontakt med fronten på hesten og trenger f.eks. gi et mye mindre signal for å lede med tøylen i en øvelse.

Edit: Noen type bitt er dog bare fæle. Pessoabitt, f.eks. Man kan flikke så mye man vil med det, men fakta er at det ikke er bra for hesten i det hele tatt. Så hvis valget er pessoa eller bittløst, så har man en fasit der, liksom.

Endret av ingvildoline
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Bitt er jo ikke noe kraftigere eller sikrere nødvendigvis, hack feks er jo en solid brems som nok slår veldig mange typer bitt på "hardhet" eller sikkerhet om man vil. Sidepull og grime derimot blir fort svake om hesten skulle bestemme seg for å drite i det. Men for mange så fungerer det jo uansett bedre enn bitt fordi det ikke legger til smerte i en allerede stresset situasjon. Hadde blant annet en varmblods på for som skulle løpe over alt og var stresset og sterk som ble ridd på pessoa til vanlig, han var mye bedre og ikke noe vanskeligere å stoppe med grime, så vi red egentlig mest med det, mens eieren red med bitt. Hack har jeg brukt på utallige harde og uoppdragne travere som er umulig å stoppe på noe annet, funker gull.

Vi er i en situasjon hvor vi har en hest som blir forbanna av for mye press, så hack og type sterke bitt er uaktuelt for da blir han bare drittsinna og eksplosiv - så når han går bittløst så er det med polstra sidepull, når han går med bitt (når jeg rir) så er det ergonomisk tredelt trinse. Det hender han blir tommekjørt med et eller annet stangbitt (mildt), men det er det sterkeste han har i munnen som han aksepterer.
Jeg rir å tur med bitt fordi han er sterk - nå - etter tre år - så er vi godt kjent med hverandre, og ha går jo stort sett på lange tøyler, han vet hva jeg forventer og han har innrettet seg - men foretrekker bitt allikevel :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hester er forskjellige så det finnes ikke en fasit, det bare virket som du mente at bitt utelukkende var den trygge versjonen, noe som på ingen måte alltid er tilfellet. Synes det er synd at mange er redd for å ri bittløst fordi det liksom ikke er like trygt, når det faktisk er akkurat like trygt (ihvertfall noen av alternativene) og i mange situasjoner tryggere, fordi det er et sterkere "bitt" enn veldig mange andre. Bare uten metall i munnen. 

Endret av Malamuten
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det jeg har litt problemer med er at den ene siden i sånne diskusjoner (ikke denne tråden nødvendigvis,her ble det bare stilt et spørsmål ) mener at de sitter på fasiten og at alle som velger annerledes driver med dyreplageri. Ala Hest.no blogg. ( de som bestitter mye kunnskap er sjeldent i denne gruppa dessverre) ..... Både bittløst og bitt kan føre til ubehag , kan misbrukes/ brukes feil og kan være styggere enn alternativet. Ergo man gjør det som funker til den hesten man har,de rideferdighetene man har og til den bruken man driver. Det er ikke automatisk sånn at bittløst er snillere i alle fall, en stor hack kan knekke nesa på en hest . 

Endret av yurij
  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men nå synes jeg folk kan få litt orden på sammenligningene sine. En sidepull, til nøds kapsun, kan sammenlignes med tredelt/rett trinse, dvs det har samme funksjon og gir samme beskjed. En hack kan sammenlignes med stangbitt, da begge er vektstang. Dermed blir det litt feil å si at bittløst er like sterkt/sterkere enn bitt, det er jo et mildere alternativ for den funksjonen det skal fylle (skal du ha et hevende/stillende og evt. ledende verktøy, da velger du sidepull eller kapsun - og ja, det er mildere enn trinse... Skal du ha et senkende verktøy velger du hack, som ja - er mildere enn vektstangbitt). Det at en hack kan brekke neseryggen til en hest har jeg hørt før, litt som en vandrerhistorie, men jeg har aldri, aldri lest at det faktisk har skjedd i praksis (og om det har det så er den med stor sannsynlighet plassert alt for langt ned og dratt helt sinnsvakt hardt i, det er absolutt ikke en reell fare)... Plager ved bruk av bitt er forholdsvis vanlig om man skal sammenligne.

Vil også nevne at jeg tidligere har hatt hest på en stall med 40-50 dressurhester (og enkelte sprang/feltritt da) opp til GP-nivå, og det er ikke en eneste en jeg ikke hadde turt å ri bittløst. Må man ha bitt for å ha kontroll (og kontrollen kommer jo fordi man har muligheten til å påføre ubehag, eller hva?) vil jeg heller anbefale å holde seg unna det som gjør at man mister kontrollen. Behandle årsaken og ikke symptomet, det er lurt. Men igjen - ikke misforstå, jeg mener ikke at man automatisk er en dyremishandler fordi man trener med bitt... Jeg bare synes det er en uting å late som om det er så ufarlig som de fleste gjør, man har fått mye informasjon om hvor lite som skal til før man påfører smerter, varige skader som lett oppstår etc. de siste årene. Synes også det er en uting å bruke det for å klare å beholde kontrollen - da er det en del som burde trenes på altså. Jeg tviler på at de fleste her inne hadde synes det var helt topp om jeg gikk på tur med hunden min med helstrup eller pigghalsbånd fordi jeg ikke gadd å trene på å gå pent i bånd/passeringer/whatever. :)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes også det er en uting å bruke det for å klare å beholde kontrollen - da er det en del som burde trenes på altså. Jeg tviler på at de fleste her inne hadde synes det var helt topp om jeg gikk på tur med hunden min med helstrup eller pigghalsbånd fordi jeg ikke gadd å trene på å gå pent i bånd/passeringer/whatever. :)

Nå er hest et litt annet dyr enn hund da. En skremt/løpsk hest ute av kontroll kan forårsake mye skade både i trafikken og ellers, mens en hund kan man normalt sett kontrollere fysisk selv om man ikke har kontroll via lydighet. Skal man ri i trafikken så kan man ikke gamble med sikkerheten til seg selv og andre dersom man vet at man ikke har 100% kontroll om man rir bittløst. Å ri bittløst i trygge omgivelser (på en bane) blir for meg noe annet, da er det som regel kun seg selv man risikerer.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider



  Men igjen - ikke misforstå, jeg mener ikke at man automatisk er en dyremishandler fordi man trener med bitt... Jeg bare synes det er en uting å late som om det er så ufarlig som de fleste gjør, man har fått mye informasjon om hvor lite som skal til før man påfører smerter, varige skader som lett oppstår etc. de siste årene. Synes også det er en uting å bruke det for å klare å beholde kontrollen - da er det en del som burde trenes på altså. Jeg tviler på at de fleste her inne hadde synes det var helt topp om jeg gikk på tur med hunden min med helstrup eller pigghalsbånd fordi jeg ikke gadd å trene på å gå pent i bånd/passeringer/whatever. :)

Klart en stor hack kan knekke en nese, det er bare å se på utformingen . Jeg vet ikke om du har sett neseryggen til dem som går mye med stor hack / tau? Det er ikke alltid pent det heller og de variantene av bittløst/bosal whatever som har et tau over neseryggen forårsaker helt klart ubehag/ smerte og skader. For ikke å snakke om den store hacken som ikke kan brukes uten kjetting e.l. på baksiden. Stang for å få hodet ned opplever jeg sjeldent/ aldri faktisk. 

Nå er jeg ingen tilhenger av sterkere bitt , jeg syns kandar er noe ordentlig møkk som altfor ofte blir misbrukt av dårlige dressur ryttere. Allikevel opplevde jeg når vi gikk på Starum at en del av hestene trivdes med det .  

Ubehag tror jeg ikke vi kommer unna, bitt gir ubehag, alt som strammer mot underkjeven gir ubehag, alt som gnager over neseryggen med alle nerver som finnes der gir ubehag.  Veldig enig med Tuva, sikkerhet først, som bilfører håper jeg ikke så mange eksprimenterer med å ri ut i trafikken i bare grima

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er hest et litt annet dyr enn hund da. En skremt/løpsk hest ute av kontroll kan forårsake mye skade både i trafikken og ellers, mens en hund kan man normalt sett kontrollere fysisk selv om man ikke har kontroll via lydighet. Skal man ri i trafikken så kan man ikke gamble med sikkerheten til seg selv og andre dersom man vet at man ikke har 100% kontroll om man rir bittløst. Å ri bittløst i trygge omgivelser (på en bane) blir for meg noe annet, da er det som regel kun seg selv man risikerer.

Hvis en hest får total panikk har man lite sjans for å stoppe, om det så er bitt eller grime. Hvis du ikke har generell kontroll uten å påføre ubehag eller smerter så får man holde seg unna trafikken til hesten er bedre miljøtrent. Mange store, sterke hunder kan ikke fysisk holdes igjen, likevel er det ingen selvfølge å gå med pigghalsbånd eller strup bare sånn i tilfelle - man trener dyret tilstrekkelig til at man nesten garantert har kontroll, og skulle noe utløse sterke instinkter som gjør at dyret blokkerer totalt (flukt for hest, f.eks. jakt for hund)... Da har du neppe kontroll uansett utstyr.

Klart en stor hack kan knekke en nese, det er bare å se på utformingen . Jeg vet ikke om du har sett neseryggen til dem som går mye med stor hack / tau? Det er ikke alltid pent det heller og de variantene av bittløst/bosal whatever som har et tau over neseryggen forårsaker helt klart ubehag/ smerte og skader. For ikke å snakke om den store hacken som ikke kan brukes uten kjetting e.l. på baksiden. Stang for å få hodet ned opplever jeg sjeldent/ aldri faktisk. 

Nå er jeg ingen tilhenger av sterkere bitt , jeg syns kandar er noe ordentlig møkk som altfor ofte blir misbrukt av dårlige dressur ryttere. Allikevel opplevde jeg når vi gikk på Starum at en del av hestene trivdes med det .  

Ubehag tror jeg ikke vi kommer unna, bitt gir ubehag, alt som strammer mot underkjeven gir ubehag, alt som gnager over neseryggen med alle nerver som finnes der gir ubehag.  Veldig enig med Tuva, sikkerhet først, som bilfører håper jeg ikke så mange eksprimenterer med å ri ut i trafikken i bare grima

Hvis meg gjerne en eksempler på hester med ødelagt/skadet neserygg (som ikke har blitt utsatt for ekstrem mishandling, men mer normal håndtering)... For å ikke snakke om brukket. Som sagt, selv om jeg aldri har hørt om et tilfelle kan det kanskje, muligens skje om en sterk, voksen mann rykker så hardt han kan på en feilplassert hack (for langt ned, der nesebenet er tynnere), men før motsatte er bevist tviler jeg sterkt på at det er en reell fare egentlig. :) 

Men hack må selvsagt brukes med kjetting eller lignende på baksiden, når er det det ikke skjer? Om det ikke er noe på baksiden kan jeg ikke se for meg at den holder seg på plass heller. Bitt med vektstang (og hack) er et senkende verktøy, sånn er det bare, det er den naturlige reaksjonen på signalene den gir - det vil faktisk være komplett umulig å gi signal til hesten om å heve hodet ved å ta i en hack/stangbitt. :)

Jo da, veltilpasset bittløst gir ikke ubehag. Bitt må ikke gjøre det - men kan det om hesten ikke har plass. Forskjellen ligger i at man som regel må ta en del mer tak i noe bittløst før det påfører smerter i forhold til et bitt (og som sagt tidligere så er det mye ny forskning som viser hvor lite som skal til før smerter oppstår, hvor lett det er å påføre varige skader, etc).  Jeg synes det er ganske opplagt at munnen er ganske mye mer følsom enn neseryggen i alle fall, selv om man kan få vondt begge steder. Jeg nekter å påføre min hest ubehag, sorry, skjer ikke. Akkurat som med hunden. Da må jeg klare å motivere hesten, grunntreninga må være god, det tar ofte litt mer tid - men jeg synes det er verdt det. Er det umulig å unngå å jevnlig påføre et dyr ubehag er det ikke etisk å holde på med dyret i det hele tatt, synes jeg. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider



Men hack må selvsagt brukes med kjetting eller lignende på baksiden, når er det det ikke skjer? Om det ikke er noe på baksiden kan jeg ikke se for meg at den holder seg på plass heller. Bitt med vektstang (og hack) er et senkende verktøy, sånn er det bare, det er den naturlige reaksjonen på signalene den gir - det vil faktisk være komplett umulig å gi signal til hesten om å heve hodet ved å ta i en hack/stangbitt. :)

Jo da, veltilpasset bittløst gir ikke ubehag. Bitt må ikke gjøre det - men kan det om hesten ikke har plass. Forskjellen ligger i at man som regel må ta en del mer tak i noe bittløst før det påfører smerter i forhold til et bitt (og som sagt tidligere så er det mye ny forskning som viser hvor lite som skal til før smerter oppstår, hvor lett det er å påføre varige skader, etc).  Jeg synes det er ganske opplagt at munnen er ganske mye mer følsom enn neseryggen i alle fall, selv om man kan få vondt begge steder. Jeg nekter å påføre min hest ubehag, sorry, skjer ikke. Akkurat som med hunden. Da må jeg klare å motivere hesten, grunntreninga må være god, det tar ofte litt mer tid - men jeg synes det er verdt det. Er det umulig å unngå å jevnlig påføre et dyr ubehag er det ikke etisk å holde på med dyret i det hele tatt, synes jeg. 

Hackamore kan ikke brukes uten noe på baksiden, det var mitt poeng og med stang og noe på baksiden blir det "brutalt" med eller uten noe i munnen.

Om du skriver veltilpasset bittløst må du i såfall sammenlikne med veltilpasset bitt. Ikke dra sammenlikning med et bitt som ikke passer ( har ikke hesten plass til det du putter inn, passer det ikke)

Skal du unngå helt å påføre hesten din ubehag må du nesten la være å klatre opp på den også..

Endret av yurij
  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Dytter denne opp. Her har jeg kontret forventingsbjeff med: "Legge i bakken" (forsiktig press i halsbåndet) og tatt en på stedet hvil. Ingen effekt utover tiden vi står i hvil, hvor han skuespiller avslappet for å komme videre, og begynner bjeffe igjen med en gang. Ignorert og ventet ham ut. Øker bare i stress. Bedt om øvelse (sitt/dekk/spinn/fot../) og så belønnet det med en leke for å gi ham litt godfølelse. Resultatet? Han ser bjeffing som et cue for å få meg til å utføre den adferden. Avledet med å ta en "strafferunde" rundt oss selv. Heller ikke effektivt utover i øyeblikket vi gjør det.  Gitt ham en kald skulder. Vist at jeg er skuffet og synes han er teit og snudd meg bort med et litt foraktelig fnys. Går opp i stress fordi han blir såret og synes jeg er urettferdig.  Jeg er clueless. Antakelig skulle en av disse metodene appliseres konsekvent, right? Det er antakelig veldig forvirrende med det random utvalget av ulike adferder fra meg - men hvilken er riktig å velge som en konsekvent reaksjon? Da hestene her ga ham sosial avvisning med foraktelige fnys og snudde ryggen til ham forstod han umiddelbart greia og responderte med å slutte bjeffe. Hvorfor har ikke det der samme effekten fra meg? Er det fordi jeg gir ham oppmerksomhet når jeg forstår/synes at han bjeffer av såkalte legitime årsaker? Jeg kan jo ikke slutte med det.   
    • Motviljen mot utgangsstilling fremstår som død, men puberteten truer i horisonten, så utsteder ingen dødsattest ennå. Livserfaring tilsier at Motviljen antakelig vil sprette opp av kista og flire: Trollollol! Å få utgangsstilling uten mat fremme, relativt stabilt, kun noe nøling akkompagnert av et oppgitt sukk før han kommer inn, når han vil jeg skal kaste en leke, det er hurtigere progresjon enn jeg forventet for noen uker siden.  Vi har en god periode ..så god at noe fokus nå er over på mindre viktige ting som sportsøvelser. Første sitt under innkalling serverte Eddis i forrigårs, på første forsøk. Det var et nydelig øyeblikk. Flere repetisjoner med stå under marsj, avstandskommando og sitt under innkalling var fine, i mine øyne. Verken han eller jeg er interesserte i hva en dommer synes om utførelsen vår, fordi mestringsfølelsen fra å tro vi er flinke er hva som driver oss. Mestringsfølelse og glede er superfood for motivasjonen. Fokus på hva som er feil medfører frustrasjoner, uteblivende mestring, dårlig stemning, dårlig samspill og ødelegger relasjonen - og hva er da poenget med å ha og trene hund?  Sitt begynte bli upålitelig. Hvorfor? Fordi jeg hadde glemt å være begeistret. Bare forventet å få sitt på cue og glemte bli genuint overrasket og takknemlig og begeistret av hvor flink gutt han er.  Av utfordringer vi nå har - skjønt det føles som et hån å bruke det ordet om vansker med øvelser til sport, da andre bruker det samme ordet om reelle problemer:  Spin - også kjent som snurr rundt.  Aner ikke lenger hva lyden betyr. Trenger håndsignal. Kommer konsekvent løpende inn for å gjøre det rett foran meg, hver gang jeg ber fra avstand. Bli-på-stedet håndsignal, som har vært en nøkkel til flere andre øvelser har foreløpig ikke hjulpet.   'Twirl' er et fullstendig ukjent begrep dersom ikke 'spin' kommer først. Verken ordet eller håndsignal gir ham noe forståelig hint. Her må det spinnes før det kan twirles. Sånn er loven.  Hva som må til for å få en lovendring - det blir spennende å finne ut av. Punkt 1 og 3 går seg sikkert til med mer trening, men på punkt 2 er jeg helt blank foreløpig. Ingen ideer om hvordan løse det der.  Heldigvis opplever Edeward en glede i øvelsene som ikke bare handler om belønningene. Han LIKER å spinne og twirle og rygge og gå mellom beina mine og sendes frem til target og sånt. Det er noe å gjøre. Arbeit macht frei. ..og det ser ut som utgangsstilling og gå fot også er i ferd med å kategoriseres som lystbetonte oppgaver en kan døyve eksistensiell angst og kjedsomhet med.  Bilde er vel obligatorisk. Relevans til konteksten mindre så. I denne tidsalderen er det ingen som leser en vegg av tekst uansett
    • Jeg ser ingen skam med å slite med å trene gå pent i bånd. Noe av det vanskeligste å få en hund stabil på. Ikke mål deg mot de som har fått det til eller la noen andre få demotivere deg med sammenligning. De har ikke din hund.  Du forteller ikke hvilken rase/blanding du har, men noen er virkelig vanskeligere/lettere enn andre. Av egen erfaring med veldig førerorientert hund, så hadde den standard stopp og snu metoden ingen effekt. Hunden tok det som en morsom lek. Det der var like interessant som å komme fremover.  Den jeg har nå kan ikke bare gå. Det er for kjedelig. Det som fungerer her er oppgaver, og de må gis fortløpende så han ikke rekker å kjede seg.  Belønning med lek er bedre enn mat på min. Energinivået er høyt, det blir mye stresshormoner når sterke forventninger til noe ikke umiddelbart blir innfridd og lek utløser endorfiner, som kontrer kortisol. Får ikke samme effekten av å belønne med mat, det risikerer jeg at stresset bare øker, dersom maten er av høy verdi. Min girer seg opp i forkant når han vet vi skal ut på tur, noe som resulterer i outbursts når vi kommer ut. Å leke litt før vi går avgårde, slippe ut litt damp på en kontrollert måte, det har en beroligende effekt.  At enkelte fnyser av verktøy som frontfestet sele og grime skal en ikke bry seg om. Det er mange profesjonelle som kritiserer disse verktøyene på sosiale medier, men de lever jo også av kunder som trenger hjelp med gå pent i bånd trening, så det gir mening, sant? Selv bruker jeg frontfestet sele heller enn halsbånd fordi min bykser impulsivt og ukontrollert. I tillegg til potensialet for skade på strupen er det sterkt ubehagelig for ham. En bykseraptus i halsbånd kan utvikle seg til et sinneutbrudd mot meg som holder båndet, noe som aldri skjer i selen.  Jeg har begynt trene min på å gå med grime fordi han nærmer seg pubertet og er stor og sterk. Bedre føre var enn etter snar om han plutselig endrer personlighet overfor passerende hunder - men min er ulik i ulike miljøer. Grime kan brukes i bymiljø, hvor han ikke bykser, men så har vi andre typer omgivelser hvor jeg ikke tør bruke grime før byksing er en utslukket adferd, av samme grunn som jeg bruker sele istedenfor halsbånd.  Også: det er alltid lys i enden av tunnelen. Alderen din er i er verste perioden, synes jeg ihvertfall. Teflonbelegg på hjernen og lite mottakelig for ny læring, glemmer ting den kan, selektiv hørsel, lett distrahert, nysgjerrig søkende på omgivelsene, ... Mye blir bare bedre "av seg selv" senere, når mer moden. 
    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
    • Er redd noen skal tro jeg er slem med han. Har en på ett år og som fortsatt drar i begynnelsen av dagens første tur. Dermed må jeg snu rundt mye og få han til og fokusere på meg. Overhørte naboen si jeg hadde antidra bånd på hunden til andre og det syntes jeg var skikkelig ubehagelig. Jeg bytter til kort bånd vist han drar i stede får og gå rundt med langline så jeg får mer kontakt bare. Ikke noe anti dra bånd ( vet ikke hva det er men går ut i fra hun mener strammehalsbånd noe han ikke bruker men han bruker halsbånd vist han skal gå der det er vann får han elsker og bade så slepper jeg at lykta på selen skal bli ødelagt. Kan ikke akuratt trene på dette inne og jeg må trene han på det. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...