Gå til innhold
Hundesonen.no

Deltidsstudie og jobb ved siden av, erfaringer.


Henriettebah
 Share

Recommended Posts

Hei folkens!

Jeg er i tenkeboksen angående deltidsstudie til høsten og klarer ikke å komme til noe fornuftig svar her :P Hadde dere fast jobb når dere studerte deltid, og hvor mye jobbet dere isåfall?
Det er snakk om 2 årig studie som er 60 studiepoeng. Noen som vet hvor mye stipend man isåfall får?

Saken er det at jeg har en 70% fast stilling, men nå vurderer å flytte for å studere og jobbe som ekstrahjelp ved siden av. Det virker jo litt dumt og risikabelt og gå fra en fast stilling til ingenting, eller?

Kan noen vær så snill å si at det ikke er dumt :P ? haha..

Takker for alle svar !!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må også tenke på din egen arbeidskapasitet og hva du tror du kan trives med. Liker du å ha fulle dager, kommer du hjem med noe energi? Jeg har også en supervenninne ( @mushi :P ) som jobbet ekstremt mye ved siden av fulltidsstudier, men personlig har jeg ikke kapasitet til noe lignende. Jeg har en bitteliten stilling på bensinstasjon ved siden av mine fulltidsstudier, jeg jobber en vakt i uka og en sjelden gang sier jeg ja til noe ekstra (pluss også en liten stilling i kommunen 2,5 timer hver mandag). Det er mer enn nok for meg! :) Kjenner meg selv godt nok til at jeg hadde ikke trivdes med 100% både skole og jobb, eller spesielt mye mer enn jeg har idag. Jeg går på et relativt greit studie også, sammenlignet med en del andre (mitt inntrykk hvertfall).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du må også tenke på din egen arbeidskapasitet og hva du tror du kan trives med. Liker du å ha fulle dager, kommer du hjem med noe energi? Jeg har også en supervenninne ( @mushi :P ) som jobbet ekstremt mye ved siden av fulltidsstudier, men personlig har jeg ikke kapasitet til noe lignende. Jeg har en bitteliten stilling på bensinstasjon ved siden av mine fulltidsstudier, jeg jobber en vakt i uka og en sjelden gang sier jeg ja til noe ekstra (pluss også en liten stilling i kommunen 2,5 timer hver mandag). Det er mer enn nok for meg! :)

Det hadde vært mer enn nok for meg også, sånn i utgangspunktet, men økonomisk sett hadde ikke vi klart oss uten jobb ved siden av studier. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har to team på min avdeling på jobben som primært består av studenter, stillingsprosenten varierer fra 33 til 50% og alle studerer fulltid. Dette går aldeles strålende, studentene har ikke problemer med å sjonglere de to. Jeg vil tro at de fleste studier er ganske tilrettelagt for at man skal kunne jobbe ved siden av. Studielån og stipend er ikke noe å bli rik av, og dekker vel nok ikke så mye mer etter husleia er betalt om man bor i en av de større byene i Norge.

Husk at det ikke er en selvfølge at du får jobbe mindre i eksamenstiden eller at du får jobbe fullt på sommeren. Vi gir studentene fri på eksamensdag, ellers må de jobbe det de skal og prøver heller å være fleksible på tidspunkt. Vi har like mye å gjøre i mai som i oktober, og forventer at studentene vi ansetter er strukturerte nok til å balansere jobb og studier. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Altså, nå verken går jeg på forelesninger eller bor i Bergen lenger, så kanskje ikke rette personen - men jeg jobber 80 til 100 prosent ved siden av studier og ser så klart at dette er veldig ugunstig for studiene. Men jeg er lei, går nærmest litt på autopilot i eksamenstiden og gleder meg bare til å bli ferdig. Så på et vis fungerer det for meg - jeg fullfører, men ikke med de gode karakterene.

Om du skal studere deltid (50 prosent?), så anbefaler jeg å maks jobbe resterende prosent +- litt i tillegg til studier. Fulltidsjobb pluss deltidsstudie fungerer for noen, men du mister så klart mye av selve studentlivet og mye av det praktiske rundt forelesninger.

Du får halvt stipend, dvs. rundt 3800 i sep-des og feb-mai samt rundt 10 000 i august og januar (større stipend). Om du ikke bor med foreldre gjøres rundt 40 prosent (dvs 20.000 av 50.000) hvert år om til stipend du ikke trenger å betale tilbake om du fullfører. Da får du cirka 60.000 i lån på 2 år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Halv studiebelastning gjør jo at dette er snakk om egentlig bare 20 prosent "ekstra" (50+70 5%). Jeg ville sjekket at det faktisk går i hop med å kombinere jobbing med studiene - at du f.eks. ikke får konflikt mellom jobb og obligatorisk oppmøte. Men sånn ellers ser jeg ikke at det skulle være et enormt problem så lenge du er innstilt på det for en periode. Jeg kjenner folk som er fulltidsstudenter med gode karakterer, jobber 20-30% i tillegg, har verv og andre forpliktelser som tar opp en del av fritiden og dessuten har tid til et sosialt liv. Det er fullt mulig, men da er det jo det man dedikerer seg til i et par år av livet. Mye handler jo dessuten om å finne gode studieteknikker som fungerer for en selv, slik at man kan jobbe målrettet og effektivt når man bruker tid på studiene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for svar folkens! :ahappy:

Samboer har jobb i Hamar og jeg har jobb i strømmen så er et stykke fra hverandre så derfor tenker jeg å studere på høyskolen i hedmark og flytte til hamar. Kommer derfor til å si opp min faste jobb og kun jobbe ekstravakter. Da kan jeg jo også velge hvor mye jeg vil jobbe, og derfor takke nei til jobb når jeg skal ha 8 ukers praksis.

Ellers er det oppmøte ca 1gang i mnd i tillegg til oppgaver og eksamener og slikt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Klematis

Jeg jobber omtrent 100 prosent, og studerer på fritiden.

Tar en dag fri her og der, men jobber mye mer enn jeg hadde planlagt.

Studielånet jeg fikk var vel 1500,- pr. mnd, men de pengene trengte jeg altså ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har alltid jobbet 1-2 ganger i uka ved siden av fulltidsstudier. Krevende studier som sådan. Jeg hadde ikke klart å jobbe mer, for da hadde jeg aldri klart å henge med,for ikke å snakke om å ha hund. Vi hadde masse obligatorisk oppmøte, store mengder jobb som måtte gjøres på fritiden og mange lange dager. Helgene gikk stort sett til jobbing i butikk. Pengene kom dog godt med, og jeg levde bra som student. Men da fikk jeg full støtte fra lånekassen i tillegg til det lille jeg tjente.

Jeg ville vurdert, avhengig av type studie, hva du har kapasitet til. Som sagt kunne jeg neppe jobbet særlig mye mer. Min søster, som studerer medisin, har ikke sjangs til å jobbe ved siden av annet enn i ferier.. Der er studiene fullstendig altoppslukende. Det er viktig å ha tid til å gjøre ting skikkelig om man vil ha fullt utbytte av studiene. Hva det betyr er nok veldig individuelt, men de færreste klarer å seile igjennom både fulltidsjobb og fulltidsstudier uten ekstraordinær innsats.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar alle sammen! :)

Jeg tenker at jeg bør klare 3-4 vakter per uke i tillegg til studier. Det er jo såklart en del lesing og oppgaver osv, men forelesninger er kun en samling per mnd ca. Planen er å få jobb som ekstravakt på akutt psykiatrisk ved siden av, for da har jeg mye å knytte det faglige opp mot. Eneste jeg kvier meg litt for er å si opp min nåværende jobb siden jeg har 70% fast og får ekstravakter slik at jeg har en sikker inntekt.. Med bil, hund og studielån er det litt skummelt å miste en sikker inntekt syns jeg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg ser ingen skam med å slite med å trene gå pent i bånd. Noe av det vanskeligste å få en hund stabil på. Ikke mål deg mot de som har fått det til eller la noen andre få demotivere deg med sammenligning. De har ikke din hund.  Du forteller ikke hvilken rase/blanding du har, men noen er virkelig vanskeligere/lettere enn andre. Av egen erfaring med veldig førerorientert hund, så hadde den standard stopp og snu metoden ingen effekt. Hunden tok det som en morsom lek. Det der var like interessant som å komme fremover.  Den jeg har nå kan ikke bare gå. Det er for kjedelig. Det som fungerer her er oppgaver, og de må gis fortløpende så han ikke rekker å kjede seg.  Belønning med lek er bedre enn mat på min. Energinivået er høyt, det blir mye stresshormoner når sterke forventninger til noe ikke umiddelbart blir innfridd og lek utløser endorfiner, som kontrer kortisol. Får ikke samme effekten av å belønne med mat, det risikerer jeg at stresset bare øker, dersom maten er av høy verdi. Min girer seg opp i forkant når han vet vi skal ut på tur, noe som resulterer i outbursts når vi kommer ut. Å leke litt før vi går avgårde, slippe ut litt damp på en kontrollert måte, det har en beroligende effekt.  At enkelte fnyser av verktøy som frontfestet sele og grime skal en ikke bry seg om. Det er mange profesjonelle som kritiserer disse verktøyene på sosiale medier, men de lever jo også av kunder som trenger hjelp med gå pent i bånd trening, så det gir mening, sant? Selv bruker jeg frontfestet sele heller enn halsbånd fordi min bykser impulsivt og ukontrollert. I tillegg til potensialet for skade på strupen er det sterkt ubehagelig for ham. En bykseraptus i halsbånd kan utvikle seg til et sinneutbrudd mot meg som holder båndet, noe som aldri skjer i selen.  Jeg har begynt trene min på å gå med grime fordi han nærmer seg pubertet og er stor og sterk. Bedre føre var enn etter snar om han plutselig endrer personlighet overfor passerende hunder - men min er ulik i ulike miljøer. Grime kan brukes i bymiljø, hvor han ikke bykser, men så har vi andre typer omgivelser hvor jeg ikke tør bruke grime før byksing er en utslukket adferd, av samme grunn som jeg bruker sele istedenfor halsbånd.  Også: det er alltid lys i enden av tunnelen. Alderen din er i er verste perioden, synes jeg ihvertfall. Teflonbelegg på hjernen og lite mottakelig for ny læring, glemmer ting den kan, selektiv hørsel, lett distrahert, nysgjerrig søkende på omgivelsene, ... Mye blir bare bedre "av seg selv" senere, når mer moden. 
    • For det første høres det ut for meg som du trenger litt hjelp med båndtreningen. Er det noe kurs å finne i nærheten? Ihvertfall anbefaler jeg deg å søke opp tråder om båndtrening her på forumet. Hvis du har holdt på å snudd retning i evigheter ser det ikke ut til å fungere, og du må gjøre noe annerledes. En ting kan jobbe med inne er kontakt, og det å få hunden til å følge med på deg. Si kontaktord når du står foran hunden - gi godbit så fort hunden ser på deg,gjenta dette fem ganger. Ta et par-tre slike økter i løpet av dagen, beveg deg etterhvert litt lengre unna. Så kan du si "fot" og bruke enten godbiten eller håndtarget om du har det, til å få hunden til å følge ved siden av deg et par meter. Når dette sitter godt inne, kan du bruke det for å få inn hunden og holde seg ved deg litt ute. Generelt vil jeg heller anbefale å bruke en sele og langline og la hunden bevege seg slik den vil, og heller trene korte økter med kort bånd i løpet av turen. Da kan du gå uforstyrret til nærmeste grøntområdet eller parkeringsplass, og trene slik som beskrevet over. Det er ikke et mål at hunden skal gå fot hele turen, men at du kan få ham inn til deg og under kontroll ved behov, og forhåpentligvis sjekke inn med deg underveis på turen.  Antitrekkbånd er vanligvis ikke det samme som struphalsbånd, og jeg vil si at det er bare en positiv ting om folk bruker det ved behov. Men det vil ikke lære hunden å gå pent i bånd, det må du gjøre ved siden av. Hvis trekkingen er et stort problem går det an å bruke grime når du ikke vil trene på båndtreningen eller bruke langline.  Det finnes også seler med feste foran (noen "vanlige" seler har feste på ryggen og foran i tillegg, så det er enkelt å flytte mellom"), slik at hunden blir snudd mot deg når den trekker. Igjen må dette brukes sammen med trening, men det gjør det litt lettere. Ellers ville jeg ikke brydd meg så mye om hva andre tenker og mener så lenge du gjør det som er best for hunden. Lykke til!
    • Er redd noen skal tro jeg er slem med han. Har en på ett år og som fortsatt drar i begynnelsen av dagens første tur. Dermed må jeg snu rundt mye og få han til og fokusere på meg. Overhørte naboen si jeg hadde antidra bånd på hunden til andre og det syntes jeg var skikkelig ubehagelig. Jeg bytter til kort bånd vist han drar i stede får og gå rundt med langline så jeg får mer kontakt bare. Ikke noe anti dra bånd ( vet ikke hva det er men går ut i fra hun mener strammehalsbånd noe han ikke bruker men han bruker halsbånd vist han skal gå der det er vann får han elsker og bade så slepper jeg at lykta på selen skal bli ødelagt. Kan ikke akuratt trene på dette inne og jeg må trene han på det. 
    • Usikker på om massiv fremgang i hverdagslydighet skyldes endring av metode, økt mental modenhet med mer impulskontroll, "varmen" (ikke veldig), eller en kombinasjon, men vi koser oss. Ikke en lyd på verken bussen, Posten eller Felleskjøpet i dag. Ble helt rørt av hvor flink han var til å sitte pent og pyntelig og vente uten labber på disken eller konsert. Å manøvrere pent mellom hyller med leker og tygg og snacks var deilig nok. Måtte nesten klype meg i armen da han bare var lydig ved disken også, begge steder. Det kom noen raptusbyks da vi nærmet oss hjemme igjen, men kjapt under kontroll med cue på en øvelse og en leke, og da det i neste øyeblikk kom et helt heat av saftige skinker i kondomdress på hjul -  bakfra - bare en meter fra oss, så satt han bare pent og pyntelig og så på de fly forbi uten impulser til å jage etter for å bite noen i rumpa. Amazing!  Godgutten 🥰
    • Eurasier er en selvstendig rase, og den krever en del aktivisering, på sine premisser. De har også hatt en del svakheter mentalt. Dette med usikkerhet er i høy grad genetisk, så det er viktig å gjøre god research på oppdrettere og linjer. God sosialisering er selvfølgelig også viktig, men eurasier er ikke en utpreget sosial rase. Når det gjelder "gneldring" så er det svært få hunder som gneldrer uten mål og mening så lenge de får den aktiviteten de trenger. Men noen raser er avlet for å vokte eller varsle, og de vil naturlig nok bjeffe når de opplever forstyrrelser, og terskelen der kan variere. Mange små hunder er avlet for å varsle, mens jeg kommer ikke på så mange store hunder (type str eurasier) som er kjent for å "gneldre". Noen spisshunder, som lapphundene, islandsk fårehund mm. kan bjeffe en del i arbeid og når de blir ivrige. Eurasier er forøvrig også en spisshund og ikke nødvendigvis helt stille. Om det er en rase som passer deg eller ikke er vanskelig å si, siden du ikke sier noe annet enn at du bor i leilighet. Skal du ha hund til tur og kos? Vil du gå kurs, og evt. drive med hundesport? Er det viktig at den går overens med andre hunder? Lett å trene/ha løs?  Hvor mye tid vil du bruke på pelsstell og støvsuging? Anbefaler å lese litt her, andre innlegg fra samme bruker på forumet, som har hatt en eurasier med sine utfordringer, men også kommet veldig langt med ham:   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...