Gå til innhold
Hundesonen.no

Valp som stjeler mat


Mincha
 Share

Recommended Posts

Har en 6 måneder gammel golden retriever tispe som vi tok over for en måneds tid siden.

Og gud hvor hun er flink til å naske til seg mat :-/ Vi har et stuebord som er relativt lavt. Det holder med at barna legger i fra seg ei brødskive, og den er borte. Frukt, nøtter etc kan ikke stå fremme.

Hva gjør dere? Vi får til å dytte henne unna når vi sitter ved bordet og si "nei", men når maten er tatt og slukt? For hun sluker, det er ett jafs og borte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Mest efektive er å bli ryddig av seg. Spise mat på kjøkkenet og rydde inn etterpå. Men går også ann å sette opp en felle. Det vil si mat ligger framme og dere er der ikke men dere har bundet fast noe som skramler og bråker. Hunden tar maten og det skrammelet setter i gang. Mine matvrak hadde fortsatt å spise maten selv om det hadde vært skrammel som satte i gang

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brødskive var et eksempel, la oss si at barnet på 3 får ei kjekse, frukt, yoghurt etc. Hun går gjerne litt rundt og legger i fra seg :-) Dette er sett bort i fra måltidene vi har på kjøkkenet, og om vi er litt "på farten".

Felle kan vi prøve! Er helt greit at vi sikkert må være ryddigere av oss, men det er ikke så enkelt å forklare de små :-) Synes ikke "sånt skjer når du legger i fra deg maten på bordet"- replikk er OK, da hunden skal vel kunne la det bare ligge?

Tenkte at det da kanskje måtte læres av allerede nå, slik at det ikke ble en vane senere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Du har fått deg en retriever i huset og det naturlige for dem er at mat ja det er alt som kan spises og kan kalles mat. For hver gang den stjeler mat så forsterker du stjelingen for det er den ultimate belønningen for hunden.

Når dere er sammen med hunden så lær inn et godt stopp kommando som sitter spikret. Ellers er det mest effektive å være ryddig og spise tingene ved bordet for så å rydde bort etterpå ja. Vet selv hvor vanskelig det kan være men har hatt hunder som har vært ekstremt hungrige den ene gikk så langt at den knuste et norgesglass for å få tak i godbitene som lå oppi.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Må le jeg, haha :-D Hva har vi begitt oss ut på!

Tror dere det er enklere å lære 3 åringen å være ryddig fremfor valpen å stjele mat? :-D

Jepp, det er lettere å lære de tobeinte å være ryddigere :P 3 åringen din vil fort lære seg at maten blir borte, og vips skjønner 3 åringen at det er lurt å enten gi deg maten, eller legge maten høyt for å få beholde den.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men selv om første bud er å ikke la mat ligge framme så hunden kan belønne seg selv, så er det jo greit å trene på at hunden etterhvert kan motstå slike fristelser. En fin ting er å trene på selvbeherskelse, ved at hunden ikke får ta go'biter før den "ber om lov". Begyn enkelt ved å holde en go' bit i hånda. I det bikkja prøver å ta den, lukker du hånda. Først når den roer seg og tar kontakt, sier du "versågod", og lar den få belønningen. Når den skjønner greia, kan du øke vansklighetsgraden til å ha go'biten på gulvet (legg hånda over om bikkja prøver å ta den uten å få "versågod". Søk gjerne på "doggie-zen" for utfyllende info. Målet er at hunden skal be om lov, før den spiser ting den finner :)

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her i huset er ungen grundig opplært til å passe på maten og tingene sine.

Det er kaninen som stjeler verst faktisk, og den er det plent umulig å oppdra.

Kidden går alltid med hånden over hodet når han har mat i den og han har utviklet et såpass sterkt ressursforsvar at valpen ikke vurderer å rappe fra han en gang :P

Men legger han ting fra seg innen dyrenes rekkevidde så er det "hans feil".

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden stjeler per definisjon ikke, den tar mat som er tilgjengelig for den, og som ingen andre spiser for øyeblikket, dvs at den følger "hundeloven" når det gjelder eierskap.

Enten må du trene opp hundens impulskontroll, og lære den at den ikke får lov til å ta noe før den får klarsignal. Dette tar selvfølgelig tid, spesielt med en som allerede er vant til å forsyne seg, og du kan ikke ha noe liggende framme i perioden du trener, for hvis hunden får mulighet til å ta noe mens dere holder på, blir læringseffekten innmari dårlig.

Det enkleste er nok å lære ungene å ikke sette fra seg maten der hunden får tak i den. Du har tross alt kjøpt deg en kompostkvern på fire bein, som spiser det den får tak i. ;)

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er nærmest en umulig oppgave å lære en matglad hund å ikke forsyne seg av ubevoktet mat, nettopp fordi belønningen (maten) overveier evt. straff (med mindre man bruker ulovlige metoder, noe som såklart ikke er anbefalt).

Smekk heller deg selv hver gang du glemmer å rydde etter deg er mitt råd. Man blir vant til å alltid rydde etter seg ganske snart.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er nærmest en umulig oppgave å lære en matglad hund å ikke forsyne seg av ubevoktet mat, nettopp fordi belønningen (maten) overveier evt. straff (med mindre man bruker ulovlige metoder, noe som såklart ikke er anbefalt).

Derfor er det i akkurat denne sammenhengen gjerne mer effektivt å trene inn en god impulskontroll/be om lov, enn å straffe ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest lijenta

Dem jeg har hatt har funnet ut at impulskontroll det har vi når mor ser men er hun i et annet rom ja da er den med henne på tur :) Har hatt mattyver i flere år så jeg er fortsatt overasket over at ejg kan sette mat på kjøkkenbenken og ha hunden i kjøkkenet for så å gå på do og maten står der fortsatt

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Masse nyttig å lese her! Setter ting i et annet perspektiv jeg ikke har tenkt på tidligere :-) Veldig nyttig for en fersk hundeeier som prøver å få ting til å gå rundt :)

Skal bli strengere på å holde mat utilgjengelig, men attpåtil lære inn nei/stopp, værsågod. Dette litt for at når jeg setter ned matskålen, så kaster hun seg nærmere sagt over. Hun kan fint lære seg å vente :-)

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det viktigste i hundeoppdragelsen når man har barn er oppdragelsen av barna ;)

Slik taler en uten barn (?). Det viktigste er å innse at valp og små barn = kaos. Prøv å legge ettåring på overnattingsbesøk til i regnestykket, og man kan ikke en gang gå på do uten å enten ta med seg en unge eller valpen. :sweat:

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Slik taler en uten barn (?). Det viktigste er å innse at valp og små barn = kaos. Prøv å legge ettåring på overnattingsbesøk til i regnestykket, og man kan ikke en gang gå på do uten å enten ta med seg en unge eller valpen. :sweat:

Seriøst, jeg har barn. Så hvordan få valper til å slutte å stjele mat vet jeg litt om ja.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Litt bakgrunnsinfo om oss: jeg og min kjæreste diskuterer når vi bør skaffe oss valp. Vi er begge i 20-årene og bor i ett hus på landet med gode utemuligheter og turmuligheter i skog og mark. Vi begge studerer over nett, og begge vil ha en fremtid med hjemmekontor da vi studerer programering og UX/UI developer. Vi har generelt stabil økonomi, og partneren min jobber ved siden av studiene i tillegg. Jeg får tileggsstipend fra lånekassen. Jeg mistet min far for nesten ett år siden og har vært i en tung periode veldig lenge, nå er jeg bedre og føler meg mye bedre da jeg kommer meg ut mer osv. Jeg har erfaring med hund fra før, men dette er første egne hund. Hos mine foreldre har jeg vokst opp med sibirsk husky, jeg har også hatt mange sommerjobber som hundepasser der "klientene" mine har vært hos meg flere uker om gangen. Vi har bestemt oss for at vi ønsker oss en svart engelsk labrador, og har satt oss inn i hva det vil så å eie en slik rase. Jeg ønsker også å bruke hunden som hobby-hund og tenker å trene lydighet, og drive med dummy-trening. Jrg har godkjent jegerprøve og hadde vært utrolig gøy å utforske jakt videre også! Men når er det rett tidspunkt? Jeg personlig føler meg klar. Jeg er ikke glad i å reise, og trives best ute på sommeren i telt eller hengekøye. Studiene tillater meg å være hjemme med valpen, og å komme meg ut mer etterhvert som han / hun blir eldre. Vi har råd til forsikring, uforutsette veterinær utgifter osv. Jeg føler meg så, sæ klar, men har fått kritikk av andre (hovedsakelig familie) om at det ville vært dumt å skaffe seg valp nå da jeg er student...
    • Synes dere de er fine?
    • Det kan ikke være en brist i en tå eller noe sånt da? Små sår har jeg også oppdaget at de blir fryktelig utilpass av, selv om de nærmest er mikroskopiske. Min hund ble tilnærmet invalid når hun hadde et bittelite gnagsår mellom to tær, ville ikke legge vekt på den foten i det hele tatt 🙈
    • Jeg forstår hva du mener, og jeg kan sette meg inn i situasjonen din. Om det hadde vært en hunderase som ikke var tallrik; der foreldredyr og linjer bakover utmerket seg, f.eks ved å ha god mentalitet og fantastiske brukshundsegenskaper ville jeg kanskje kunne ha firet noe på krava. Men om det er en tallrik rase (som schæfer, rottweiler, belgisk fårehund, golden eller labrador) ville det måtte en god del overtalelse til for at jeg hadde takket meg til en hund med potensielle leddsjukdommer eller mentale brister.  Hunder er levende vesener og vi er selvfølgelig ikke garantert at de holder seg friske. Og det kan jo hende at du uansett ender opp med en hund med både HD og svak mentalitet for det jeg vet. Men hvorfor ta sjansen? Om det så skjer, kan du i minste trøste deg med at du gjorde det du kunne for å få en frisk hund, og at bare har hatt uflaks. 
    • Det er en vanskelig balanse. Jeg er godt i gang med å analysere alt han gjør for å unngå skader og slikt. Går han rart, virker han mer sliten enn normalt. Spiser han som han burde? Hvis han begynner å røyte mer enn vanlig, er det tegn på stress og at han har ondt, eller er det på grunn av årstidsskifte? Mange krisetanker etter hvert, ja 😪 Enn så lenge tror jeg at jeg trykte på alarmknappen unødvendig.. Sikkert ikke siste gangen, i og med at han ikke er noe ungdom lengre.  Tusen takk svar, setter pris på at dere setter av tid til å hjelpe meg ❤️ 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...