Gå til innhold
Hundesonen.no

Raske middagsretter av fisk. Del din yndlingsoppskrift!


Symra&Pippin
 Share

Recommended Posts

Guest Gråtass

Hakk opp løk og surr den blank i oljen fra en boks tunfisk, ha deretter i tunfisken. Ha så i passe mengde rømme og server med ris til. Godt og enkelt.

Min studentmiddag: Stek en halv løk i litt olje. Ha i panna tunfisk hermetikkboks uten vannet (olje er ekkelt) en boks mais, en stor dæsj rømme surres ett par min. spises sammen med kokt spagetti- Yummi!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 52
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Ask sin middagsfavoritt: Man smelter en GOD slump Tine MeieriSMØR i en stor tykkbunnet kjele, slenger oppi frosne torskebiter og litt grønnsaksblanding. Slenger på lokk og lar det putre på lav varme.

Røkt kolje La kolja trekke (så vidt koke) i ca 5-8min (10-15min hvis den er frossen) Server med kokte (mandel) poteter og grønnsaker. Ha tint smør over fisken evt rømme vedsiden av dersom du h

Denne tråden likte jeg! Jeg skal følge den med lupe! Jeg kan ikke skryte av kokkeferdighetene mine, men du sa ordet enkelt og DET kan jeg Jeg kjøper laksefilet og en pose wok-grønnsaker. Pluss et

Fiskepakke! (litt sånn ha-hva-du-vill-inni)

Riv av sølvfolie og legg dette inni.

Skjær opp en potet i tynne fine flakk (chips-lignende) og legg på bunden.

Kutt opp fisk i terninger (gjerne forskjellig fisk! laks, torsk, sei mm.) og ha oppå.

Kutt og grønnsaker slik som brokkoli og gulerøtt og legg oppå.

Kutt opp løk og legg oppå.

Krydre det.

Ha inni margarin og/eller kryddersmør.

Legg inn purreløk og/eller vanlig løk.

Legg en sitronskive på toppen.

Jeg bruker og legg et lag til med fisk inni alt dette.

30-45 på caca 200 grader i oven.

SHIT GODT!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Også har vi den vanvittig deilige kveita da :D. Det er vel mange måter å tilberede den på også, men her kommer dagens forslag:

Et stk kveite legges i lettsaltet vann med et par laurbærbalder i. Den skal bare trekkes (ikke kokes) og er ferdig når vannet har litt skum på toppen og kveita flyter :).

Tilbehør:

Eggesmør: Kok et egg - hardkokt, smelt smør, hakk egget og bland med smøret.

Tilbehør ellers: Rømme eller tilsvarende, rå gulrøtter, agurk (evt agurksalat), blomkål - og iom at jeg hadde rester fra gårsdagens middag ble det også kålrotstappe som tilbehør :).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi kjøper ofte fersk laks på ica maxi når de har 10 kr/bit-tilbud. Har det i en ildfast form med et godt lag pesto, litt sitronsalt og pepper. Så tar vi vaska poteter og skjærer det i båter, krydrer og salter de etter ønske (fullt mulig å ha sunne krydder som blir godt i stede for salt, feks), hiver de i en annen ildfast form. Bittelitt olje er greit. Så hiver vi det i ovnen til de blir neesten ferdig, da er det klart for laksen inn i ovnen, så er laksen ferdig samtidig som potetene har fått et litt sprøtt skall. Pestoen bruker vi som saus. Vet ikke om pestoen er så sunn, men i det store og det hele er det kun laks med noe pesto og poteter (som man kan lage saltfrie og kun med litt olje i bunn). Serveres med grønnsaker. NAM, skikkelig snopmiddag her!

Kanskje hørtes det mye ut? Det er griselett og tar toppen ti minutter. Resten av tiden koser det seg i ovnen.

Pekefinger/tips

Disse er ofte "gamle" da de har fangstdato f.eks 1 i måneden, "produksjonsdato"(bli skinn/beinfrie) den 3. i måneden, kommer til butikken den 5. i måneden og deretter kan de ligge en stund i butikken. Så sjekk dato nøye (datoliste på disk skal være tilgjengelig).

Bare et lite tips! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pekefinger/tips

Disse er ofte "gamle" da de har fangstdato f.eks 1 i måneden, "produksjonsdato"(bli skinn/beinfrie) den 3. i måneden, kommer til butikken den 5. i måneden og deretter kan de ligge en stund i butikken. Så sjekk dato nøye (datoliste på disk skal være tilgjengelig).

Bare et lite tips! :)

Det er i alle fall bare tull hos oss. Jeg jobber i ferskvaren på ica maxi så det vet jeg. Tikronerstilbudene er som regel tilbud ica maxi har gjennom 3 eller 4 uker noen ganger gjennom året, minst en av de ukene er porsjonsbiter av laks et av de. De kommer fra ferskvaren og har derfor 3 dager holdbarhet uansett - og vi skjærer de opp dagen etter at de er hentet opp fra vannet. :)

Men ellers takk for tips, skal være obs om det er aktuelt å kjøpe et annet sted. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er i alle fall bare tull hos oss. Jeg jobber i ferskvaren på ica maxi så det vet jeg. Tikronerstilbudene er som regel tilbud ica maxi har gjennom 3 eller 4 uker noen ganger gjennom året, minst en av de ukene er porsjonsbiter av laks et av de. De kommer fra ferskvaren og har derfor 3 dager holdbarhet uansett - og vi skjærer de opp dagen etter at de er hentet opp fra vannet. :)

Men ellers takk for tips, skal være obs om det er aktuelt å kjøpe et annet sted. :)

Greit når du vet det selv og kan sjekke. Men ikke alle steder det fungerer slik, finner stadig vekk gammel fisk mange steder - så kjøper gjerne frossen. Selv delikatessen her i byen ga vage svar da jeg spurte om opprinnelse på enkelte varer..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Greit når du vet det selv og kan sjekke. Men ikke alle steder det fungerer slik, finner stadig vekk gammel fisk mange steder - så kjøper gjerne frossen. Selv delikatessen her i byen ga vage svar da jeg spurte om opprinnelse på enkelte varer..

Jeg tror nok ekstravaktene på min jobb hadde hatt problemer med å svare på hvor den kom fra. Men datoer og holdbarhet har de ganske god kontroll på. Men så jobber jeg på en butikk jeg i alle fall selv synes er veldig godt organisert. Men tror deg definitivt på at det er mye rart!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg pleier å kjøpe ørretfilet (sånn man får i firepakninger). Tiner det jeg skal ha, og legger på sølvfolie. Tar på salt og pepper, en limeskive, dill om jeg har, og en liten klatt med smør. Lukker sølvfolien, og har i ovnen på ca 170 grader i 15-20 minutter. Voila, superenkelt, fort gjort, og godt :-) Salat eller noe ved siden av.

Pleier og å kjøpe en pose med wokgreier, woke det (eller hva man sier :P ), og på slutten ha i terninger av ørretfilet (eller laksefilet). De skal bare så vidt komme ned i før de er gjennomstekte, så det går fort. Godt med nudler, og hjemmelaget hvitløksdressing :-)

Wok, fisketerninger og nudler blir morgendagens middag! Jeg spiser ofte wok og nudler, men da med kylling eller svin. Aldri tenkt på at jeg kan bruke fisk! hehe...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vet dere hva? Det spises vanvittig mye kjøttdeig her i Norge. Det er faktisk hverken sunt eller økologisk, skal jeg fortelle dere. Men nå startet jeg egentlig ikke denne tråden for å vifte med fingeren (peke-), men for at vi kan utveksle noen gode og raske fiskeretter vi har prøvd.

I dag hadde jeg frosne (lett opptinte egentlig) laksefileter i en form, puttet oppi paprika, vårløk, salt og pepper og helte over et par desiliter fløte. I ovn på 200 grader i ca 30 min. Kokte poteter til. Steike det var godt!

Dette bruker jeg også og lage bare at jeg koker gulrot og poteter litt før jeg deler de opp og legger de i forma sammen med purreløk og paprika, legger fisken(laks eller ørret) på toppen, heller over fløte og krydrer med fiskekrydder, salt/pepper og litt sitronsaft. Kjempe godt!

Ellers så er laks/ørret stekt i stekepanne med mangosalat og ris med sweet chilli saus utrolig godt også.

Lettsaltet torsk er alltid en favoritt her.

Ja, fisk generellt er jo lett og lage, kok, stekepanne eller stekovn sammen med litt grønnsaker og potet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Wok, fisketerninger og nudler blir morgendagens middag! Jeg spiser ofte wok og nudler, men da med kylling eller svin. Aldri tenkt på at jeg kan bruke fisk! hehe...

:D Jeg fant det ut nylig, ble så lei av den andre metoden jeg kan (med sølvfolie), så nå har jeg endelig fått en enkel og god måte å få i meg fisk :D

Husk at terningene blir ferdig på noen få sekunder bare! (Men kan hende det går like raskt med kylling og svin altså, har ikke prøvd det. Men kjipt med fiskeviskelær :P )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Liker denne tråden!

Jeg har fått litt dilla på en fiskerett som kanskje skiller seg ut og høres litt merkelig ut, men den bør absolutt prøves!

  • Kok opp vanlig soyasaus, f.eks Kikkoman og la koke et par-tre minutter til sausen tykner.
  • Tilsett et par spiseskjeer fersk, revet ingefær og pense blandingen på ørret- eller laksefileter.
  • Stek i ovnen

Det blir knallgodt! :ahappy: Mitt favorittilbehør er en god potetmos og brokkoli, men her kan man variere i det uendelige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finns seriøst ikke noe bedre enn fersk fisk, altså fisk (torsk eller sei) som er fisket nettopp eller for et par timer siden senest, og så koke den og så spise med flatbrød og smør og salt og pepper. Helt himmelsk! Det samme med stekt fisk og den bare krøller seg i panna og smuldrer opp i biter. Åh det er altså så nydelig.(det gjelder ikke for fisk som fiskes fra kaia ved utslipp og søppel og all slags skit)

Husker alle de gangen vi har hatt med oss kaserolle og flatbrød på fisketur og bare slengt fisken så og si fra kroken opp i kaserollen på stranda og så bare spise der og da. :heart: Det samme med smårøye og ørret fra elven. Sukk..

Skjønner jo at ikke alle er like heldige og som aldri vil få smakt på fersk fisk i livet sitt. Det er veldig synd, og jeg forstår godt at mange ikke liker fisk pga de må kjøpe det frosset i papp, eller ukesgamle fra butkken.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min favoritttorskerett:

Lettsaltet torsk som skal trekke (grader og tid og sånt må du google, husker ikke i hodet). Gulrøtter og poteter kokes. Man tager potetlefser og hiver oppi torsk, gulrot, potet, smør og grov sennep. Wrap it up og spis! Gammel oppskrift fra vestlandet dette.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

:heart: Røkt kolje :heart:

Mmmm med gulrotstuing og stekt bacon :ahappy:

Her er mandag fiskedag (den første i uka), og i dag prøvde jeg meg på følgende:

Gulrot

Squash

Broccoli

En boks hakket tomat med chili

Et lite beger rømme

Fisk

Skjær gulrot i tynne skiver, hiv i panna med olje, del squash og broccoli, hell tomatene i panna, tilsett broccoli og squash, la surre. Del fisken (jeg brukte en pangiusfilet) i terninger, hiv disse i gryta, tilsett en dæsj ekstra knust chili, salt og pepper etter ønske. Tilsett rømmen, rør godt og la putre noen minutter til broccolien er passe mør. Det ble godt det!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Ok ramlet over en oppskrift på fisk i karrisaus her om dagen og tenkte det så godt ut. I dag laget jeg det med noen tilpasninger, så det ble mer en fiskegryte. Skikkelig digg ble det!

Smelt litt smør i en kjele, tilsett 1 ts karri og surr hakket sjalottløk

Lag en jevning med et par ss hvetemel (eller som meg, litt johannesbrødkjernemel)

Tilsett fløte, litt og litt av gangen (jeg brukte ca 6 dl, kan også byttes ut med melk), salt og pepper

Strimle og tilsett purre og gulrot, sellerirot i terninger (kan byttes ut med potet), små broccolibuketter

La småputre, tilsett fisk i terninger mot slutten

Når fisken er trekt og grønnsakene litt møre - dig in :D

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man går bort til fryseren, henter ut et par hele fjellørreter fra i høst, tiner de, gnir de godt inn med salt og steker de i smør i panna til kjøttet slipper bena.

Så henter man lefse, smør, og begeret med rømme man har blandet en halv finkuttet purreløk i.

På bordet med lefsa, på med smøret, klin på fisk og dært på en slump purrerømme.

Julemiddagen vår i år :) Og hverdagskost store deler av sommeren. Den laksen kan dere få gratis :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sunn, billig og rask middag jeg prøvde ut for litt siden, som slo an:

Det du trenger er:

*Laksefileter, får ferske laksefileter fra merket Farmen hos Rimi til en billig penge.

*Aluminiumsfolie.

*En sitron.

*En paprika.

*En rødløk.

*Salt, pepper og hvitløkskrydderblanding med chili, evt. annet krydder.

*Fullkornsris.

*Soysauce.

Fremgangsmåte:

Sett på risen til koking.

Kutt rødløk og paprika i strimler, og sitronen i tynne skiver.

Krydre laksefiletene godt med salt, pepper og gjerne chili/hitløksblandingen.

Legg en og en laksefilet i egen foliepakning sammen med paprikaskiver, rødløk og en sitronskive for hver filet.

Stekes i ovnen på 200 grader i ca. 15-20 minutter.

Serveres sammen med ris og en dasj soysauce.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Torsk i fløtesaus:

Først blander man mel, salt og pepper (gjerne i en isboks, for da kan man riste fiskestykkene i boksen).

Rull (eller rist) fiskestykkene i melblandingen.

Stek fisken i panne (mye smør!), til den får stekeskorpe, og hell fløte over (H-melk funker greit det også, jeg foretrekker det).

Rør fløten/melken i stekefettet, og du får en fantastisk saus!

Server med poteter og grønnsaker (eller hva søren du vil :D ).

Lager alltid dette etter å ha vært hjemme i nord og fiska ;)

(På østlandet er ikke fisken like god...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pastasalat med røkelaks:

Penne

Finhakket rødløk

røkelaks i små, tynne stykker

creme fraiche

Spagetti med røkelaks:

Spagetti (kokt al dente)

overhelt med saus av fløte (innkokt / redusert)

massevis av finhakket purre (has i et minutt eller to før du heller den over pastaen)

Dander på varm tallerken

Stø over fine skiver av røkelaks som liksom blir "kokt" av varmen fra spagettien og fløtesausen.

Ubeskrivelig godt (forutsatt at råvarene er toppers - for det finnes vel knapt noe verre å få servert en overfet, harsk røkt laks?)

Nykvernet (hvit) pepper over begge disse rettene er supert!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Sulten og sulten for en halvtime siden.

1 stykk laksebit (sånn fra firepakke er greit)

Babyasparges

Pinjekjerner

Rømme

..og tenkte du på middagen FØR du ble sulten, kan du lage en liten agurksalat ved siden av. Hvilket jeg aldri rekker fordi jeg alltid er sulten NÅ når jeg skal lage dette.

Rist pinjekjerner, gjerne med litt salt og pepper i. (tørr stekepanne)

Stek laksen enten i stekepannen eller bak i folie i ovnen (180-200 grader i 15 min. ca)

Krydre med salt, pepper og dill.

Kok opp vann, hiv i ønsket mengde babyasparges, al koke ett minutt, renn av vann og la dem dampe seg tørre.

Legg babyasparges på tallerken, legg fiskestykket oppå, strø pinjerkjerner på toppen og legg en dasj rømme ved siden av. Velger du stekepanne har du fiks ferdig middag på 10 minutter. Godt som pokker er det også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Man går bort til fryseren, henter ut et par hele fjellørreter fra i høst, tiner de, gnir de godt inn med salt og steker de i smør i panna til kjøttet slipper bena.

Så henter man lefse, smør, og begeret med rømme man har blandet en halv finkuttet purreløk i.

På bordet med lefsa, på med smøret, klin på fisk og dært på en slump purrerømme.

Julemiddagen vår i år :) Og hverdagskost store deler av sommeren. Den laksen kan dere få gratis :P

Eller du kan ta den samme ørreten, salte og pepre, fyll buken med masse purre og ruccola. Skvis en sitron over det, pakk inn i folie og inn i ovnen på 220 grader. Tid avhenger jo av størrelsen, men en kilosfisk 25-30 minutter. Serveres med Annikens hjemmelagde rømmedressing og ønskede grønnsaker. * sikle*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Massiv milepæl nådd: Ede mestrer å gå av turbuss på egne bein 🥳 Det startet med at jeg holdt på å falle ned trappen med ham i armene. Løftet ham for tidlig. Bussen ble uventet stående i kø foran rundkjøring før holdeplassen. Det meste jeg hadde av krefter var allerede brukt på å løfte ham fra gulvet. 30 kg med lealaus teddybjørn i den fasongen der viste seg å være i overkant av min bæreevne over tid. Ikke bare armene, men alt av stabiliserende muskulatur fikk kjørt seg mens bussen stod, hakket og rykket, deretter ga full gass og svingte fort og brutalt gjennom den rundkjøringen, for så å svinge like brutalt inn i busslommen og nær bråstoppe. 30 kg ekstra på overkroppen er uvant å balansere på en buss i store bevegelser. Jeg forstår nå de som utfører brystreduksjon på en annen måte. Da det endelig ble tid for å gå av den ufrivillige karusellen der holdt jeg på å falle ned trappen og Ede fikk en overraskende bråslutt på mammadalttilværelsen på gullstol midt i den, uten noen annen mulighet enn å adlyde tyngdekraften og fartsretningen og fortsette ned trappen på egne bein — og det gikk FINT, til hans store overraskelse. Ny motivasjon til å lære Mr.T å gå ned den trappen der var født, og vi har nå, en uke senere lykkes med avstigning fra turbuss på egne ben 🥳 Det ble feiret med Vom og softis 🥰
    • Jeg forer på 4 ulike typer tørrfor, som jeg varierer utfra andel Vom fra dag til dag. På vom alene får han steinhard avføring han uttrykker ubehag med å klemme ut og han begynte beite gress som om han var en hest da jeg ga for stor andel Vom. Ser ut som et rent instinkt han har for å regulere fordøyelsen. På tørrforene til stor valp fra Dilaq, Farmina, Happy Dog og Alpha Spirit har han kjempefin avføring. Små mengder, fast og passe tørr, lett å trykke ut, lett å plukke opp. På Eukanuba (fikk en sekk, ikke kjøpt den selv), der kommer det mengder av en konsistens som griser til gresset. Ideelt her også er max 1/2 Vom og resten tørrfor. De er alle forskjellige da 🤷🏼‍♀️ Edit: Angående råfor som treningsgodis: Jeg kjøpte en sånn silikon godbitpung med magnetlukking i toppen. En standard teskje står godt oppreist oppi den, så en slipper masse gris på hendene. Klarer seg med en serviett i lomma til det lille en får på seg innimellom, om en er litt klønete, som meg. Lett å vrenge og vaske. Fant den på Amazon UK. 
    • Var 50/50 som ikke fungerte så godt. Har nå gått over til kun tørrfor, ser ut som magen har stabilisert seg nå. Gir vom i blant. Fortsatt en del avføring, men det er vel naturlig med mer avføring av tørrfor enn vom?   Takk for innspill uansett!:)
    • Eddie har lagt inn søknad om å få de nusselige spanielørene erstattet med pønkråkk hanekam. I en alder av bare 6,5 mnd setter han seg heldigvis fortsatt ned som en jente når han tisser - og når han markerer, som han gjorde for første gang i dag. Det er stille før pubertetsstormen, men små vindkast kommer de mørke tordenskyene i forveien, og forsurer den prepubertale idyllen iblant.  I dag skulle jeg ha filma. Ikke første gangen en potensiell YouTube-million gikk i vasken. En av mitt livs store regrets er å ikke ha filma første gangen jeg ga chihuahuaen en hel roastbeefskive. Jeg kunne vært millionær, men har åpenbart ikke næringsvett. Glemte å filme i dag også. Ord er fattige, men kamera og power-PC til å redigere videoer på koster, så ord får klare seg. Unge Edeward har slitt en stund, med en indre kamp mellom nature og nurture. Fornuft og følelser. Det instinktive ressursforsvaret hans er så sterkt at han har store vansker med å få gjennomført sin egen vilje. På den ene siden vil han gjerne ha meg til å kaste lekene hans, fordi å jage etter dem er det aller, aller morsomste han vet, men han har ikke lyst til å gi dem fra seg. De er verdisaker for han. Han vet kognitivt at det er nødvendig å hande meg gjenstander for å få dem kastet, og han ELSKER å få dem kastet. Leker er ikke morsomme når de ligger i ro. Da er de bare potensiell moro. Litt som penger i banken. Det er selvsagt mer gøy å bruke penger enn å bare ha dem, men det føles godt å ha dem, og en er redd for å miste dem ved å bruke dem. På samme måte som jeg gjerne vil reise og shoppe og drikke frappuccino og spise ute, så vil han helst ha de lekene flyvende gjennom lufta og sprettende bortover bakken. Han ber meg kaste dem. Han maser om å få dem kastet. Lyser opp i euforisk livsglede når han ser at jeg er i ferd med å kaste. INGEN tvil om hva som er høydepunktene i livet hans, men han har en slags malplassert økonomisk sans, hvor han vokter lekene som om de kan forsvinne dersom han bruker dem. Ressursforsvaret hans er så sterkt at det er et handikap for ham. Den absurde kampen han kjemper hver gang han vil ha lekene kastet, men ikke har lyst til å gi dem fra seg. Kan ikke beskrives med ord. You had to be there, for jeg har ikke filma det.  Dette har ihvertfall pågått en stund nå. Den indre kampen mellom følelser og fornuft. Så, i dag.. Vi har fått nytt utstyr i posten. Grime og kortere bånd for å ferdes i folksomme miljøer. Grime fordi jeg liker være på den sikrere siden. Han begynner bli stor og tung og sterk. Den ene gangen han DRO i båndet for å hilse på storebror er ikke noe jeg ønsker reprise på. Han kan tydeligvis være virkelig sterk om han plutselig finner ut at han ikke vil høre på meg, så grime er en potensielt nødvendig sikkerhet. Det, og så har vi kjøpt kjettingbånd, fordi jeg liker tyngden. Hunden kjenner også at båndet er der. Det er bedre kontakt. Dessverre, som vanlig ved netthandel, har vi fått noe annet enn jeg trodde jeg bestilte. 50 cm var ikke lengden på kjettingen, men total lengde. Det der trenger tilvenning. Heldigvis har vi også fått oss et strikkbånd med såkalt trafikkhåndtak, som jeg tenkte det kunne være greit å koke frosken sakte med for å unngå at likheten med visse grupper i Pride-paraden blir for påfallende. Det holder liksom å kle seg i lakk og lær i offentligheten, vi trenger ikke lage et SM show også, mener jeg. Det er hva som trolig vil skje om vi legger ut på tur blant folk med det veldig, veldig korte kjettingbåndet der uten noen tilvenning, så her må trenes, det var planen for dagen.  For å senke potensielt stress før vi gikk avgårde i nabolaget, så skulle vi leke litt. Få på litt gode biokjemikalier. Erstatte kortisol med endorfiner. Når matmor er utstyrt med vom og tørrfisk på lomma er det nødvendig å leke før vi går avgårde, for å få ned forventningsstress. Biokjemien i dette ble forklart meg, men jeg er ikke stø nok på detaljene til å gjenfortelle korrekt. I grove trekk flommes han umiddelbart av dopamin fra forventning om belønning, så utløser det raskt en masse adrenalin og kortisol når forventningene ikke innfris fort nok (for ham). Han blir agitert og opplever en slags smerter, og mat som belønning får ikke dette stresset ned igjen. Lek derimot gjør. Fikk teorien forklart, sett det fungere i praksis. Å leke på tur fungerer fint på vanlig turbånd, men jeg vil ikke tilvenne ham at det går an å leke på så kort bånd. Ulike båndlengder har ulike regelverk for adferd. Derfor må vi leke før vi legger ut på en potensielt stressende treningstur med SM-lenke, mat i lommene og KRAV for å få den.  KRAV et noe Eddie har problemer med å forholde seg til. Han kunne vært kryssordløsningen på nøkkelordet assertive. Meningers mot og egen vilje. Tar det å bli stilt KRAV til som en trussel. Frosken må kokes sakte, ellers går den i maktkamp. Det fikk jeg bekreftet på den harde måten i dag ved å stille et urimelig krav for å starte leken: Jeg ba ham om utgangstilling.  Istedenfor fikk hele nabolaget konsert med Dickhead and The Pønk Råkk Assertiveness.  Til å begynne med ble jeg irritert. Han var så TEIT. Noe så ufattelig simpelt som å bare sette seg i utgangstilling for å få det han så inderlig intenst ville ha. Han hadde SÅ lyst på både leken og maten, men istedenfor å kjapt, enkelt og greit sette seg i utgangstilling som han VISSTE ville gi uttelling, så valgte han å kjefte meg huden full for å ha the audacity til å ikke bare gi ham hva han ville ha.  Jeg fikk omsider noe som liknet utgangstilling og han fikk umiddelbart leken sin kastet. Fløy avgårde som om han hadde sluppet fri fra Guantanamo. Gjorde meg klar til å belønne ham for levering, fordi middagen var en time på overtid. Favorittmaten. Han er vill etter Vom. Villig til å utstå både kloklipp og frisering i ansiktet så lenge det står Vom på hylla. Han har vanligvis INGEN selvrespekt når det lukter Vom i premie. Vanligvis.  Han slapp favorittleken et par meter fra levering. "Ta med!" responderte jeg, og så var ******* løs igjen. Ikke snakk om. Sikker på det tok mange minutter med utskjelling. Han synes jeg er en herskesyk HURPE med et sykt "behov" for å dominere. HVORFOR skulle han levere meg den leken for å få maten jeg hadde i hånden? "Herskesyke hurpe! Det der handler bare om å ydmyke meg! Ser jeg ut som undersåtten din? Den leken er MIN og den maten er også MIN! Vil du ha leken i hånden kan du plukke den opp selv!" Jeg endte med å plukke den opp selv. Han ble stille noen øyeblikk. Innså at han hadde tapt. Jeg hadde nå både leken og maten og han hadde bare stoltheten. Det gikk ikke mange sekunder før nederlaget ble erstattet med forventning om kast. - Link! Unge Eddies verden raste sammen igjen. Usikker på HVA som er problemet hans, for han går SÅ fint i utgangstilling for kjipe tørrforkuler, bare de er i hånden som lure. Han HAR gått FINT i utgangstilling med Vom på hylla og i vinduskarmen også. Hvorfor ikke nå? Hva er problemet? Svaret er et intenst autonomitetsbehov. Han ga så TEΙΤΕ liksom-nesten kreative alternativer til en faktisk utgangstilling, etter å ha gitt ham flere invitasjoner til å plassere seg riktig valgte jeg å gripe halsbåndet for å veilede ham ordentlig på plass - for å kunne rose og belønne. Verste overgrepet jeg kunne begått mot ham. Han strittet imot, og jeg ville ikke gi meg, så det utviklet seg til en brytekamp jeg til slutt vant ved hans surrender. Var han et menneske ville han HYLGRÅTT. Hikstet og hulket i bunnløs sorg over dette sjokkerende sviket. Var jeg ikke hans beste venn? Hva slags venn og partner GJØR noe sånt? Jeg kunne jo ikke gi meg, for jeg hadde faktisk lagt på et krav, og han trenger VITE at et krav er et KRAV og når det innfris, så blir det ALDRI problemer og ALLTID godt humør og belønning. Å la en nær pubertal riesenschnauzer få lov til å kjempe seg fri fra et (i utgangspunktet bare veiledende) grep i halsbåndet var 100% uaktuelt, samme hvor såret og sjokkert han var. Det ble til slutt en utgangstilling. Leken fikk jeg også levert i hånden, men ikke uten en psych kamp om hvem som bestemmer over ressursene. Ede er IKKE fornøyd med å måtte jobbe for mat og lek.  Tur ble det ikke, men en god latter ble det, fordi Ede er absurd sta. Håper jeg ser samme humoren i det når han begynner skape seg pga endret båndlengde. Fra 2-1 meter i første omgang, med bare korte partier på "trafikkhåndtak". Grime har vi prøvd på. Den sitter det litt lenger inne å gå hjemmefra med ennå. 
    • Hvis det funker med 50/50 kan du jo da bare fortsette med det. For helgeturer går det jo fint å ta med i kjølebag, det gjør ikke noe om det tiner så lenge det blir spist innen en dag eller to. Men ville prøvd forsiktig med et annet tørrfôr som er beregnet for valp.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...