Gå til innhold
Hundesonen.no

Veien frem mot et føll


Aya

Recommended Posts

Jeg ble for noen måneder siden spurt om jeg ikke kunne lage en oppdretterdagbok på drektigheten til hoppa mi, Fenja, og det tenkte jeg å gjøre nå- for de som er interessert i å følge med på veien frem mot et føll! Fenja er ei 18 år gammel N/L-hoppe (Nordlandshest/Lyngshest), som jeg har eid i underkant av ett år, sammen med min mor og Siri Christensen. Hun er en sprek og positiv hest, med masse fart og mot, og har et fint eksteriør. Hun har vært brukt til både sprang og dressur, mens hun nå har blitt pensjonert fra sprangen pga alder (og eier som er redd for beina hennes :getlost: ). Hingsten vi har brukt mye tid på å velge ut, heter Gonagaslas Beaivvas - Solkongen på samisk. Han er en lekker rød herremann med et flott gemytt.

I slutten av Mai ble Fenja kjørt til Tonstad (Sirdal) for å gå sammen med Beaivvas i hele sommer. Hun ble raskt bedekket, men kom opp i brunst igjen etter bare noen dager. Vi trodde muligens det kunne ha noe med det at hun ble sprøytet for å komme i brunst, og at denne brunsten bare ble en "skyggebrunst". Hun viste senere ingen tegn til å komme opp i brunst igjen, men tre uker senere var Beaivvas litt mer interessert i henne enn vanlig, så vi hadde ingen anelse om hvorvidt det hadde vært en vellykket bedekning eller ikke. I dag, tre måneder etter første bedekning, foretok vi en innvendig UL på henne, og den viste føll! HURRA! Etter mange måneder med planlegging og bekymring kan vi vel si vi har nådd vårt første delmål- konstatert drektighet:) Dyrlegen mente hun ikke var lenger enn 2 - 2,5 mnd på vei, så mest sannsynlig ble hun bedekket etter tre uker, da hingsten på nytt viste interesse for henne. Det gir termin i slutten av Mai, helt perfekt tidspunkt.

Det blir noen spennende måneder fremover, dette er helt nytt for meg - mitt første føll - men heldigvis har jeg folk rundt meg som har mye erfaring. Det blir nok mye fundering på om det er hingst eller hoppe - og på farger! Det er mange muligheter når det gjelder det siste, men jeg har nok en feeling for rød som faren.

Gonagaslas Beaivvas!

beaivvas.jpg

gonagaslasbeaivvas.jpg

Fenja!

fenjahelfig.jpg

fenjasladd.jpg

vinterfenja.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 52
  • Created
  • Siste svar

Hun er ikke pensjonert fra sprang fordi hun har problemer med beina- hun har aldri vært halt en dag i sitt liv - men fordi jeg vil unngå problemer. Før jeg fikk henne stod hun ubrukt i tre år, så da synes jeg det er skummelt å sette en hest i den alderen i aktiv sprangtrening igjen. Det er bare jeg som er hysterisk, hesten er i knallform og helt frisk, men jeg har respekt for den belastningen sprang er for frembeina til hester:) For en N/L-hest er ikke 18 år noen alder i det hele tatt, og det er ikke hennes første føll, så det er ingen grunn til at det skal være noe hinder. Heldigvis! Jeg hadde ikke villet risikere noe som helst!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fineste hestene! Dette skal bli moro å følge. :)

Takk:) De er fine, synes jeg og!

Gleder meg til å følge dere frammover, morro og spennende med føll!

Skikkelig nydelige både hoppa og hingsten!

Tusen takk for koselig kommentar:) Det er veldig spennende synes jeg, som sagt er jeg veldig ny når det gjelder avl og føll ...

Jeg ser hvor peiling jeg har på hest når jeg syns hingsten ser mer "vanlig" ut, og at jeg håper føllet blir en liten Fenja-kopi. :wub::getlost:

Hihi, men det synes jeg og! Han er finere i virkeligheten altså, masse man og staselig uttrykk, men jeg vil ha en Fenjakopi.

Så spennende! Gleder meg til å følge ;)

Takk:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har noen bilder fra da de ble sluppet sammen også!

DSC_0012.jpg

Fenja ble plutselig veldig DAME da hun ble sluppet inn til Beaivvas!

DSC_0043.jpg

DSC_0068.jpg

Føllet kan godt arvet farens hårvekst!

DSC_0001.jpg

Dagens flotteste par:)

DSC_0037.jpg

Action;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hingsten vi har brukt mye tid på å velge ut, heter Gonagaslas Beaivvas - Solkongen på samisk. Han er en lekker rød herremann med et flott gemytt.

Litt OT, men er navnet hans på Lule- eller sørsamisk? Bøyingen av Gonagas var helt ukjent for meg, så jeg stusset litt først. Ellers, flotte hester begge to, og det skal bli spennende å se føllet :getlost: Er planen å beholde det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Krysser fingre, tær, poter og høver på hele gjengen her at det blir et velskapt føll som får sin mors vakre farge og sin fars flotte eksteriør!

Som eier av borkete hest syns jeg seff det er det flotteste! Man og hale er helt klart påkrevd. Om føllet ikke blir rød, så kan du vel få buckskin oså?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt OT, men er navnet hans på Lule- eller sørsamisk? Bøyingen av Gonagas var helt ukjent for meg, så jeg stusset litt først. Ellers, flotte hester begge to, og det skal bli spennende å se føllet :getlost: Er planen å beholde det?

Det vet jeg jammen ikke ... Om vi beholder det avhenger litt av kjønn og hvor lovende det virker, men det blir nok hos oss noen år iallefall!

Krysser fingre, tær, poter og høver på hele gjengen her at det blir et velskapt føll som får sin mors vakre farge og sin fars flotte eksteriør!

Som eier av borkete hest syns jeg seff det er det flotteste! Man og hale er helt klart påkrevd. Om føllet ikke blir rød, så kan du vel få buckskin oså?

Vi kan iallefall få rød, brun, bork, gul og svart. Jeg håper på bork, svart eller gul! Hva er buckskin egentlig? Takk for kryssing av fingre, dette SKAL bare gå bra!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En nordlending blir vel gjennomsniitlig 130 cm. En stor nordlending er like under 140 cm. Omtrent som islandshesten. :wub:

Litt mindre enn islendingene jeg kjenner (tror 90% er rundt 140, med flere opp mot 150 og noen over), men da er jo nordlandshesten omtrent som jeg trodde. Takk for svar :aww:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke noen nøyaktige tall, men jeg synes 130 i gjennomsnitt høres veldig lite ut- jeg vet ikke om mange N/L-hester som er under 130, nemlig. Tipper snittet ligger på 135, det er vanlig at de er mellom 132 og 137. I vår avlsplan ønsker vi å unngå både hingster og hopper som er mye under 135- det blir fort for lavt for voksne ryttere. Det er visst ikke ønskelig med N/L-hester under 130.

I dag hentet vi hoppene hjem, etter å ha laget ny innhegning til de. Den ble bare såå fin, og det var herlig å få de hjem igjen. Fenja virker sprek og fin, og har et herlig rolig og avbalansert uttrykk i øynene for tiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hva er det raseklubben i Finland gjør? Genetikknerden i meg har veldig lyst til å teste alt som kan testes, men avventer en stund, til jeg vet at andre helsetester er ok før eventuell avl. 
    • Dette blir et langt innlegg, men jeg vil gjerne fortelle om et problem vi hadde med hunden vår, og løsningen vi fant, i tilfelle det er nyttig for noen andre.  Hunden vår var ca 5-6 mnd da han begynte å få urolige perioder på ettermiddagen/kvelden. Han var urolig, intens og jaget halen/baken sin. Det var ikke mulig å distrahere han. Det varte kanskje 15-45 minutter hver gang, og skjedde nesten bare på kveldstid. Jeg søkte råd fra veterinær og hundeinstruktør, og prøvde "alt": mer aktivitet, mindre aktivitet, be han gå og legge seg osv. Ingenting hjalp. Ofte spiste han pels fra bakenden og halen sin, og vi fant pels i avføringen hans. Jeg vurderte muligheten for at det var analkjertlene som plaget han, men han hadde normale analkjertler på 6-månederskontroll, aket seg ikke og avføringen hans var stort sett normal. Derfor slo jeg det fra meg. Dette pågikk i noen måneder frem til vi dro til dyrlegen etter en periode med løs avføring og hun tømte kjerlene hans. De var fulle, men ikke betent, og lot seg enkelt tømme. Da vi kom hjem fra veterinæren var han utrolig intens i halejagingen sin. Enda mer intens enn vanlig, og dette var tidlig på dagen (vanligvis hadde han bare disse periodene på kvelden). Da skjønte jeg endelig at det var analkjertlene som var problemet. For en lettelse! Etter veterinærbesøket har vi brukt litt tid på å finne riktig fôr og kosttilskudd, og halejagingen og de urolige periodene er helt borte. Hunden vår får nå ca 50/50 råfor og kaldpresset tørrfor. Han får også litt "Proflax Bottoms Up" som tilskudd.  Det var fortvilende å se at hunden vår ikke hadde det bra, for det var tydelig at det var ubehagelig for han. Jeg følte virkelig at jeg googlet meg ihjel mens det sto på. Håper derfor denne posten kan være til hjelp for andre. Hvis du har opplevd det samme med din hund, er jeg veldig interessert i å høre deres erfaringer/løsninger 😊 Og som et tilleggsspørsmål: Er det noen av deres hunder som synes det er utrolig ubehagelig å få tømt ikke-betente analkjertler? Veterinæren tømte analkjertlene igjen på 1-årskontrollen. Da var de halvfulle og ikke bentente. Han oppfører seg fint ved tømming, men begynte å jage halen/baken sin etterpå. Veterinæren ble veldig overrasket over hvordan han oppførte seg og hvor intens han ble. Hun trodde kanskje at det kom av han at han synes det var ubehagelig å ha analkjertelvæske i pelsen/rundt anus, siden hun ikke fikk vasket han godt på veterinærkontoret. Jeg tror ikke det stemmer, da vi har ekperimentert med å vaske han mer/mindre rundt anus. Jeg tror det rett og slett kommer av ubehag, kanskje han rett og slett er litt sensitiv.   
    • Drar opp denne for å se om flere har erfaringer idag. Jeg synes genetikk er spennende. Brukte nesten laboklin på Limit når vi var i herning i fjor siden de hadde stand der, men ble litt uforutsette utgifter på den turen så tok meg ikke råd der og da.  Kunne tenkt meg å teste den genetiske variasjonen på dem, men kommer til å avvente svar fra NKK på forespørselen fra NCK. Tilfelle raseklubben får til noe ala det de gjør i Finland via er det embark tro. 🤔 Kunne også tenke meg å se merle lengden på Karma bare fordi jeg er nerd. 😂 I tillegg til de typiske collie greiene på begge som MDR1, CEA, PRA osv. Har jo en god anelse via opphav, men ja spennende og nerd. 😂 
    • God idé! Kanskje vi gjør det, så er vi plutselig startklare før vi vet ordet av det 😁 Etter tur på lørdag ble han plutselig halt, uten at han hylte av noe der og da. Jeg syns det kanskje er blitt litt bedre, så regner med det er en strekk eller noe som går over. 
    • Vi får valp i sommer av rasen Bichon Havanais, har erfaring med hund fra før, men da av annen rase. Vi har dog et barn på 2 år, som er forholdsvis vandt med hunder av alle størrelser men vi har ikke eid hund selv etter vi fikk barn. Hva er dine tips i forhold til overgangen? Vi har hilst på valpen og barnet vårt snakker mye om hunden, vil se bilder og videoer. H*n er generelt rolig av seg, og de vil jo naturligvis ikke oppholde seg alene sammen (uavhengig valp eller voksen). Men er jo bekymret for at valpen skal bli redd av eksempelvis lek/gråt o.l - ting som en egentlig ikke kan unngå med et lite barn. Samboer er ikke bekymret og mener det vil gå veldig fint, men hva er deres erfaring? Og hva er det vi bør være mest obs på for at begge to skal føle seg trygge? Tenker da spesielt på valpen og at han skal føle seg trygg rundt barnet. Kan legge til at valpen vokser opp med barnefamilie, hvor barna er mellom fem og ti år gamle. Så den er vandt til barn, så det er nok en fordel vil jeg tro
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...