Gå til innhold
Hundesonen.no

Veien frem mot et føll


Aya

Recommended Posts

Jeg ble for noen måneder siden spurt om jeg ikke kunne lage en oppdretterdagbok på drektigheten til hoppa mi, Fenja, og det tenkte jeg å gjøre nå- for de som er interessert i å følge med på veien frem mot et føll! Fenja er ei 18 år gammel N/L-hoppe (Nordlandshest/Lyngshest), som jeg har eid i underkant av ett år, sammen med min mor og Siri Christensen. Hun er en sprek og positiv hest, med masse fart og mot, og har et fint eksteriør. Hun har vært brukt til både sprang og dressur, mens hun nå har blitt pensjonert fra sprangen pga alder (og eier som er redd for beina hennes :getlost: ). Hingsten vi har brukt mye tid på å velge ut, heter Gonagaslas Beaivvas - Solkongen på samisk. Han er en lekker rød herremann med et flott gemytt.

I slutten av Mai ble Fenja kjørt til Tonstad (Sirdal) for å gå sammen med Beaivvas i hele sommer. Hun ble raskt bedekket, men kom opp i brunst igjen etter bare noen dager. Vi trodde muligens det kunne ha noe med det at hun ble sprøytet for å komme i brunst, og at denne brunsten bare ble en "skyggebrunst". Hun viste senere ingen tegn til å komme opp i brunst igjen, men tre uker senere var Beaivvas litt mer interessert i henne enn vanlig, så vi hadde ingen anelse om hvorvidt det hadde vært en vellykket bedekning eller ikke. I dag, tre måneder etter første bedekning, foretok vi en innvendig UL på henne, og den viste føll! HURRA! Etter mange måneder med planlegging og bekymring kan vi vel si vi har nådd vårt første delmål- konstatert drektighet:) Dyrlegen mente hun ikke var lenger enn 2 - 2,5 mnd på vei, så mest sannsynlig ble hun bedekket etter tre uker, da hingsten på nytt viste interesse for henne. Det gir termin i slutten av Mai, helt perfekt tidspunkt.

Det blir noen spennende måneder fremover, dette er helt nytt for meg - mitt første føll - men heldigvis har jeg folk rundt meg som har mye erfaring. Det blir nok mye fundering på om det er hingst eller hoppe - og på farger! Det er mange muligheter når det gjelder det siste, men jeg har nok en feeling for rød som faren.

Gonagaslas Beaivvas!

beaivvas.jpg

gonagaslasbeaivvas.jpg

Fenja!

fenjahelfig.jpg

fenjasladd.jpg

vinterfenja.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 52
  • Created
  • Siste svar

Hun er ikke pensjonert fra sprang fordi hun har problemer med beina- hun har aldri vært halt en dag i sitt liv - men fordi jeg vil unngå problemer. Før jeg fikk henne stod hun ubrukt i tre år, så da synes jeg det er skummelt å sette en hest i den alderen i aktiv sprangtrening igjen. Det er bare jeg som er hysterisk, hesten er i knallform og helt frisk, men jeg har respekt for den belastningen sprang er for frembeina til hester:) For en N/L-hest er ikke 18 år noen alder i det hele tatt, og det er ikke hennes første føll, så det er ingen grunn til at det skal være noe hinder. Heldigvis! Jeg hadde ikke villet risikere noe som helst!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fineste hestene! Dette skal bli moro å følge. :)

Takk:) De er fine, synes jeg og!

Gleder meg til å følge dere frammover, morro og spennende med føll!

Skikkelig nydelige både hoppa og hingsten!

Tusen takk for koselig kommentar:) Det er veldig spennende synes jeg, som sagt er jeg veldig ny når det gjelder avl og føll ...

Jeg ser hvor peiling jeg har på hest når jeg syns hingsten ser mer "vanlig" ut, og at jeg håper føllet blir en liten Fenja-kopi. :wub::getlost:

Hihi, men det synes jeg og! Han er finere i virkeligheten altså, masse man og staselig uttrykk, men jeg vil ha en Fenjakopi.

Så spennende! Gleder meg til å følge ;)

Takk:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har noen bilder fra da de ble sluppet sammen også!

DSC_0012.jpg

Fenja ble plutselig veldig DAME da hun ble sluppet inn til Beaivvas!

DSC_0043.jpg

DSC_0068.jpg

Føllet kan godt arvet farens hårvekst!

DSC_0001.jpg

Dagens flotteste par:)

DSC_0037.jpg

Action;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hingsten vi har brukt mye tid på å velge ut, heter Gonagaslas Beaivvas - Solkongen på samisk. Han er en lekker rød herremann med et flott gemytt.

Litt OT, men er navnet hans på Lule- eller sørsamisk? Bøyingen av Gonagas var helt ukjent for meg, så jeg stusset litt først. Ellers, flotte hester begge to, og det skal bli spennende å se føllet :getlost: Er planen å beholde det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Gråtass

Krysser fingre, tær, poter og høver på hele gjengen her at det blir et velskapt føll som får sin mors vakre farge og sin fars flotte eksteriør!

Som eier av borkete hest syns jeg seff det er det flotteste! Man og hale er helt klart påkrevd. Om føllet ikke blir rød, så kan du vel få buckskin oså?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt OT, men er navnet hans på Lule- eller sørsamisk? Bøyingen av Gonagas var helt ukjent for meg, så jeg stusset litt først. Ellers, flotte hester begge to, og det skal bli spennende å se føllet :getlost: Er planen å beholde det?

Det vet jeg jammen ikke ... Om vi beholder det avhenger litt av kjønn og hvor lovende det virker, men det blir nok hos oss noen år iallefall!

Krysser fingre, tær, poter og høver på hele gjengen her at det blir et velskapt føll som får sin mors vakre farge og sin fars flotte eksteriør!

Som eier av borkete hest syns jeg seff det er det flotteste! Man og hale er helt klart påkrevd. Om føllet ikke blir rød, så kan du vel få buckskin oså?

Vi kan iallefall få rød, brun, bork, gul og svart. Jeg håper på bork, svart eller gul! Hva er buckskin egentlig? Takk for kryssing av fingre, dette SKAL bare gå bra!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En nordlending blir vel gjennomsniitlig 130 cm. En stor nordlending er like under 140 cm. Omtrent som islandshesten. :wub:

Litt mindre enn islendingene jeg kjenner (tror 90% er rundt 140, med flere opp mot 150 og noen over), men da er jo nordlandshesten omtrent som jeg trodde. Takk for svar :aww:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har ikke noen nøyaktige tall, men jeg synes 130 i gjennomsnitt høres veldig lite ut- jeg vet ikke om mange N/L-hester som er under 130, nemlig. Tipper snittet ligger på 135, det er vanlig at de er mellom 132 og 137. I vår avlsplan ønsker vi å unngå både hingster og hopper som er mye under 135- det blir fort for lavt for voksne ryttere. Det er visst ikke ønskelig med N/L-hester under 130.

I dag hentet vi hoppene hjem, etter å ha laget ny innhegning til de. Den ble bare såå fin, og det var herlig å få de hjem igjen. Fenja virker sprek og fin, og har et herlig rolig og avbalansert uttrykk i øynene for tiden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Få hunder krever pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken, spørsmålet er mengden klipping og børsting. Med kravene dere har ville jeg vurdert en voksen omplasseringshund, der dere vet litt mer hva dere får. En valp er mye jobb, både å lære inn renslighet, hverdagslydigheten og det å lære inn å være alene hjemme. Ingen hunder er født trent til å være alene, og det kan ta mye tid. Selv med en omplasseringshund må dere regne med å bruke noen uker på tilvenning til å være alene hjemme en hel arbeidsdag i nytt hjem. Med valp må dere regne med å være hjemme de første 4 ukene eller så, og videre ha mulighet for tilpasning, ha med valp på jobb, korte dager eller hjelp fra andre, for å gradvis tilvenne lange dager alene hjemme. Vår forrige hund kunne ikke være alene en arbeidsdag før han var 6 måneder. I tillegg til daglig tur må dere huske at hunden må også ut innimellom for å gjøre fra seg, morgen og kveld. Den skal fôres, stelles, oppdras, og selvfølgelig ha kos og kvalitetstid. Det går mye tid på å ha hund utenom de 1-2 timene med tur. De fleste hunder setter også pris på mental stimulering i form av søk, triksetrening eller lignende. Jeg tenker umiddelbart at en collie kunne passet dere, enten kort- eller langhår. De krever litt børsting, røyter en del, men er relativt enkle hunder som ikke krever veldig mye. Men jeg vil også forslå at dere låner/passer en hund en ukes tid eller to, for å se om dette er et liv dere kan tenke dere. Det er ofte koslig med tanken på å ha en hund til selskap, men få er klar over hvor mye tid og fokus det faktisk tar i hverdagen.    
    • Jeg og min samboer ønsker oss veldig en pelskledd venn i vårt selskap, vi har følt oss klare til å skaffe oss en hund det siste halvåret. Vi har noen ønskelige krav når det kommer til hundens personlighet og atferd, men vi syntes det er vanskelig å finne den mest perfekte rasen for oss. Blant de kravene vi har er: - lite bjeffing. Dette er en grunn ved at vi bor i leilighet og ikke vil være til sjenanse for de andre beboerene.  - ikke en alt for aktiv hund. Vi har ikke hatt vår egen hund før, og er bekymret for om vi får gitt nok fysisk stimuli for rasen. Vi vil rett og slett ha en hund vi ikke er bundet til å måtte gå mer enn 2 timer om dagen med, fordi vi er usikre på vårt eget energinivå i denne sammenhengen.  - ikke et krav om å være mye ute i hagen. Vi bor i borettslag uten egen hage, men vi har et fellesområde med hage som vi kan benytte.  - vi trenger en hund som kan være alene hjemme. Vi er begge i 100% stilling i jobb på dagtid og hunden må være hjemme i opptil 8 timer alene på hverdagene. (utenom jobb er vi stort sett alltid hjemme). Som personer er vi veldig avslappet og rolige og ser etter en selskapshund som kan bli vår venn i hverdagen. Vi er ikke spesielt aktive av oss nå, men vi håper vi kan bli det med en hund i hus. Vi tar gjerne hunden med oss hvis vi skal bort, for å være mest mulig med hunden. Vi er i en familiekjær familie som vi er mye sammen med og ønsker å ha med oss hunden på besøk. Vi har ikke barn nå men vi ønsker oss det i fremtiden.    vi bor i en leilighet på 70 kvadratmeter på et boligfelt utenfor sentrum, med muligheter for både bading og skogsturer med voffsen.  selvom utseende på hunden ikke skal bestemme hvilken rase man skal velge så har vi noen ønsker til utseende. Vi ønsker en hund med en god pels å kose med, men som ikke krever noe særlig mer en pelsstell mer enn 2-3 ganger i uken. Vi har mest lyst på en hund mellom 7-25 kilo +/- som kan trives i leilighet.   vi har lenge vært inne på tanken på en golden retriver, men er usikker med tanke på aktivitetsnivået og størrelsen.
    • Jeg har heller ikke lov å gjerde inne utenfor, så jeg har en hau kompostgrinder stående som jeg drar ut og bruker som gjerde når jeg vil. Funker gull og ikke noen som kan si noe på det. 😊 Dog er egen hage et must når jeg en gang flytter, firte på det kravet her fordi jeg fikk så mye annet jeg ville ha og jeg kan gjøre som jeg gjør nå med grindene. 
    • Foreslår som Simira, langline. Da jeg bodde i Trondheim hadde jeg heller inne inngjerdet hage. Den lydige hunden gikk løs, den ikke så lydige var i langline. Haha, nei, si det. Man blir vandt med det etterhvert. Men det er mange ganger hvor jeg teller etasjene for å motivere meg  I tillegg har jeg drømt om å på en eller annen måte kunne gå rett ut fra 4.etasje og ned på gress. Vi koser oss ekstra mye når vi er på hytten hvor vi kan ta to skritt fra soverommet, også er vi ute.
    • Bodde i blokk (med heis) med marka like utenfor døra og parker i nærheten og synes det fungerte helt fint med valp/hund. Selvsagt deilig med egen hage som vi har nå, men det er først og fremst en større fordel for oss tenker jeg (tror ikke hunden bryr seg nevneverdig om å være ute i egen hage eller sitte en rolig plass ute i nærheten, med mindre hunden liker å være mye ute i hagen også alene da, som ikke har gjeldt hundene jeg har hatt/den jeg har). 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...