Gå til innhold
Hundesonen.no

Fortell meg om løpetid


Symra&Pippin

Recommended Posts

Har søkt litt rundt etter info om løpetid, men nå vil jeg ha noen egne erfaringer fra dere. Er denne perioden en pest og en plage? Er det sånn at dere gruer til det? Ødelegges tepper og møbler, og må hunden ligge på gulvet om natta, ikke i senga? Blir tisper med mye pels veldig grisete der bak? Blir hun humørsyk? Er det stor forskjell på raser når det gjelder hvor ofte de har løpetid? Kan de hpormonbehandles så de mister løpetida? (Ikke at jeg har tenkt å klusse med naturen på den måten, bare lurte).

Og hvordan fungerer det i heimen for dere som har hunder av begge raser når tispa løper? Jeg har spurt om noe lignende før, men jeg blir jo aldri ferdig med å mase... :icon_cry:

(Bakgrunnen for spørsmålene er som mange vet at jeg tenker på å kjøpe en briard, kanskje tispe, og så har jeg en wheatenhann fra før).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det varierer en del mellom både raser og individer. Min tispe her kort løpetid og blør veldig lite. Bare litt i 3-4 dager i begynnelsen og 2-3-4 dager mot slutten. Hun er veldig iverig etter å arbeide (LP) under løpetiden, så for meg er dette den beste perioden.

Jeg har også en hannhund. Jeg har hundegård der tispa kan gå ut og inn som hun vil, så hun står der når jeg ikke har hun med meg, fordi hannhunden går løs på gården hele året rundt. Når jeg skal ha ut tispa og hun er høyløpsk, stenger jeg vekk hannhunden. Han blir nemlig litt aggressiv mot meg i de 2-3 dagene tispa er høyløpsk fordi han vil kjempe litt for å parre seg. Han mister også matlysten denne perioden og blir litt fjern (fremdeles bare de 2-3 "værste" dagene).

Synes det fungerer overraskende flott! Jeg har hatt litt konflikt i forhold til hannhunden, men ikke noen store konflikter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke noen pest og plage her i huset, i alle fall. Det verste er at hun må gå i bånd den tiden hun har løpetid, men det fins jo langline.

Vi bruker tispetruse inne, så da kan hun rusle rundt som hun vil og være der hun får lov til å være til vanlig også, uten at vi må vaske opp etter henne. Mange tisper slikker opp etter seg, eventuelt slikker seg bak før det drypper. Tinka bryr seg ikke om tispetrusa i det hele tatt - hun står helt rolig mens vi tar den på og lar den være mens hun har den på.

Tinka blir i alle fall ikke humørsyk. I det hele tatt forandrer hun ikke temperamentet sitt (ift trenbarhet, forsterkningsletthet, tålmodighet, vennlighet osv) i forhold til løpetida. Eller - Tinka er ei tispe med veldig mye kjønnshormoner, så hun kan ofte stresse og ri på meg i perioder (og disse periodene er styrt av løpetida). Men hun har sluttet nå (samtidig som jeg sluttet å bruke klikkeren).

Jeg tror ikke det er forskjell på rasene hvor ofte de har løpetid, det eneste er at små tisper ofte får løpetid nokså tidlig, mens store kan få det nokså seint (dette har med utviklingen av fysikken og mentaliteten å gjøre. Store hunder blir fullvoksne nokså seint, og derfor kan det godt ta en stund før den første løpetida kommer). Noen tisper har løpetid hver fjerde måned, andre har en gang i året.

Bortsett fra sterilisering (som selvsagt fjerner løpetida), går det an å ta hormonsprøyter på tispa for å utsette eller hoppe over en løpetid. Dette er selvsagt ikke risikofritt, og det anbefales nok ikke å gjøre det mer enn en gang.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja.. jeg ser ikke frem til løpetiden nei. Syns det er veldig plagsomt. Blir mye skifting av bind, av og på med truse hele tiden, lukter stygt, hunden slafser hele tiden baki der, det ser stygt ut med baller hengende og dingler, kan ikke være på treff med andre hunder og må passe ekstre på. griser ut dyner i buret og drypper på gulvet når hun har dyttet trusen til siden når hun har slikket deg. Ja slike ting som jeg irriterer meg over. :) men så har jeg jo fått meg tispe og må bare ta "kosekvensene" for det. Og andre igjen bryr seg ikke noe om dette. Så varer det jo bare noen uker, så det er overkommelig. MEN jeg skulle gjerne ha klart meg uten! :( Så jeg vil gjerne sterilisere da, siden hunden ikke skal brukes i avel, og får endel innbildte plager. Men det er så grusomt dyrt at jeg har ikke mulighet til det nå :icon_cry:

Men tisper har så mange andre positive kvaliteter, at løpetiden går bra ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er vi akkurat ferdige med den første løpetiden. Freya har sovet i tre uker og nesten ikke spist den samme tiden. Vi har ikke hatt behov for tispetruse da hun har vært veldig flink til å gjøre seg ren selv. Hannhund har jeg ikke så det kan jeg ikke si så mye om annet enn at noen kjenninger av meg gjorde det slik at de satte hanhunden på kennel når tispa var høyløpsk for at hundene skulle slippe stresset.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min hund er egentlig ganske normal i løpetiden. Hun blør lite, og man merker egentlig ikke så veldig mye til det. Men det kommer jo endel hanner på besøk da. Jeg må følge i gjenomsnitt to hunder hjem hver dag, det er jo ikke alltid like morro da. Jeg kan heller ikke la Elwira være ute i hagen sin alene (hannene hopper lett over gjerdet). Løpetiden går også litt utover treningen vår, hun kan være litt sløvere enn vanlig, og da er hun sløv da :icon_cry: Men jeg er så heldig at jeg har en hund som kun har løpetid en gang i året :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Blondie har sin andre løpetid nå.

Den første løpetiden synest jeg var værst, men det var ikke gale.

Det eneste jeg syns er kjipt er at vi ikke kan gå på ring trening :) men ellers greit.

Ingen ting ødelagt her :( hun får sove i senga med truse på.

Er litt mer sånn å passe på når hun skal ut i hagen å tisse at det ikke kommer en hannhund løpende :icon_cry: men ellers greit.

Det blir litt gris i pelsen ja, men vi tar da bare en dusj ;)

Den andre løpetiden syns jeg at hun har blødd mye mindre ;) Er det vanelig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg klarer nesten ikke å se når bikkja mi løper. Det kommer ca to dråper gjennom hel løpetida.

Så eneste tegna hun viser er at hun tisser som et mannfolk rett før B)

og så hovner hun opp baki der.. Oppførselen endrer seg heller ikke noe særlig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lotta nærmer seg slutten på sin andre løpetid nå. Første fikk hun da hun var seks måneder, og da ble det litt bloddråper her og der. Denne gangen har det nesten ikke vært noe; noen dråper på gulvet de første dagene bare, som hun slikket opp selv. Hos oss merker vi (heldigvis) ikke løpetiden noe særlig denne gangen. Hun ordner opp selv! :icon_cry:

Heldiggris som kanskje skal få Briard valp da! *misunnelig - veldig*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Molly blør en del, men ikke ekstremt. Hun er flink til å vaske seg selv (nesten for flink, det blir mye høylydt slurping...), og sleiker opp på gulvet etter seg når jeg ber om det. Bruker et gammelt håndkle til "trekk" der hun sover.

Mentalt blir hun veldig førervar og lett å jobbe med - super kontakt og veldig med på lydighetstrening. På turer er hun litt daffere enn vanlig, og sover generelt mer.

Hun kan også bli smågretten mot andre, helst jevnaldrende, tisper før og under løpetida.

Så alt i alt er det ganske uproblematisk her hos oss - det har faktisk sine gode sider også...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har søkt litt rundt etter info om løpetid, men nå vil jeg ha noen egne erfaringer fra dere. Er denne perioden en pest og en plage?

Det er jo litt både og det, da. Vi ventet nå fært på Fibis første løpetid og var glade da hun fikk den Det er nå en del av livet med en tispe og er med på å forme henne til et voksent individ.

Er det sånn at dere gruer til det?

Nei!

Ødelegges tepper og møbler, og må hunden ligge på gulvet om natta, ikke i senga?

Nei, Fibi bruker truse når det er nødvendig. Da skifter jeg truseinnlegg ganske ofte. Jeg skifter på senga om det skulle komme en dråpe eller tre der. Tepper har vi ikke på gulvet, sofaen er av PVC og alle tekstiler som puter og pledd kan vaskes i maskinen.

Blir tisper med mye pels veldig grisete der bak?

Ja

Blir hun humørsyk?

Ja, men samtidig roligere og mer kosesjuk

Er det stor forskjell på raser når det gjelder hvor ofte de har løpetid?

Aner ikke

Kan de hpormonbehandles så de mister løpetida? (Ikke at jeg har tenkt å klusse med naturen på den måten, bare lurte).

Ja, men da vil jeg nok heller anbefale sterilisering

Og hvordan fungerer det i heimen for dere som har hunder av begge raser når tispa løper? Jeg har spurt om noe lignende før, men jeg blir jo aldri ferdig med å mase... :huh:

Det er mange år siden, men vi bodde i en treroms rekkehusleilighet med blandingstispe og bedlingtonhann. Det var et pes med parringssjuk ung hann og ei gammel ringrev av ei tispe. Har man stor plass og kanskje flere luftegårder og oppholdsrom for hundene, er det kanskje lettere. Det er ikke så morsomt å sette en hund på kjøkkenet i fjorten dager, mens man er på jobben. Særlig ikke når hormonene spruter og fristelsen er rett utenfor døra!

(Bakgrunnen for spørsmålene er som mange vet at jeg tenker på å kjøpe en briard, kanskje tispe, og så har jeg en wheatenhann fra før).

Det er nok endel praktiske forhåndsregler man kan ta, men det blir klart endel merarbeid et par ganger i året.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Med straff mener jeg noe som avbryter og på sikt reduserer den uønskede adferden. Hva det er og hvor hard straffen er vil selvsagt avhenge av hund og situasjon. For mitt eget vedkommende er det i en del tilfeller nok med et bestemt "nei" for å avbryte stirringen. Men det er jo per def straff det også. Ja, leash-pop kan funke på noen hunder, men i slike situasjoner er min erfaring at man også bør være litt forsiktig med det, da leash-pop faktisk også kan trigge utagering.   Ja, enig i det du sier om å bruke metode som kan utvikle stress ved passering. Det er også noe av grunnen til at jeg bruker motbetinging når avstanden er stor nok. Jeg har forøvrig god erfaring med å benytte motbetinging på langt mindre avstand etter å ha straffet tidligere. Dermed unngår man også stress og at hunden assosierer motgående hunder med noe negativt.   PS! Veldig bra jobbet at det har funket for deg kun med motbetinging.
    • Jeg tenker det kommer an på hunden. ..og hva du mener med straff. Er det en innarbeidet lyd som indikerer avbryt, ellers..? Hva ellers?  Fra YouTube ser det ut som såkalt "leash pop" fungerer på mange hunder. Det finnes jo mange grader av det, det trenger ikke være så kraftig at det gjør vondt, og det kan fungere som Caesar Millans: "Tssscht!" for å få kontakt på en måte som ikke fungerer som belønningsmarkør, men advarsel om at nå blir jeg sur og det blir kjip stemning her? Mange hunder tar det til seg at fører er misfornøyd. Mer interessant å gjøre fører happy. Så er det andre hunder som ikke kunne brydd seg mindre om det.  Personlig er jeg skeptisk til å gjøre noe hunden kan utvikle stress ifbm passeringer av. Motbetinging har alltid fungert for meg, men det kan som du sier ta tid, og jeg vet om TO meget erfarne som ikke har lykkes med den metoden på sine hunder selv etter to år med konsekvent trening, så 🤷🏼‍♀️ Privattimer med erfaren instruktør?    Edit: Av alternativ adferd virker sitt litt kjedelig. Hvor mye begeistring og belønning er hunden vant med at en plain sitt utløser? Jobbe den opp litt om det har gått rutine i den?
    • Hei! Slik jeg ser det er det i hovedsak tre metoder hvis man har passeringsproblemer: 1) motbetinging/sladring, 2) alternativ adferd (f eks sitt eller fot), 3) straffe uønsket adferd (f eks straffe/avbryte stirring, da det gjerne er steget før utagering). 2) og 3) kan selvsagt overlappe, f eks om man vil kreve en alternativ adferd. Men så til spørsmålet: Er motbetinging uforenlig med å straffe uønsket adferd? I utgangspunktet skjønner jeg at man vil svare at metodene er helt uforenlige. Jeg mener at motbetinging i utgangspunktet er en fantastisk metode, uten risikoen for uønskede "bivirkninger" hvis det gjøres riktig. Problemet med motbetinging er at det tar lang tid å komme i mål og i hverdagen vil man gjerne, selvsagt litt avhengig av hvor man bor, møte en hund som er så nær at motbetinging ikke funker. I disse tilfellene vil jeg heller avbryte/straffe stirring for å være i forkant, og så kreve at hunden min følger meg forbi, og deretter belønne rett adferd når fokuset er på meg. Dette kan virke som nærmest det motsatte av motbetinging, men det er stor forskjell på å se/registrere den andre hunden og å stirre på den. Når avstanden er stor nok vil jeg imidlertid benytte motbetinging for å passere. Tenker dere at jeg kombinerer metoder som er uforenlige? Burde jeg heller bruke kun én av dem?
    • En han. Har merket meg at andelen testosteron på kurs og trening er påfallende mye lavere enn østrogen. Ofte er det eneste testosteronet til stede i følge med sin mykere halvdel, som har dratt dem dit. Resten av testosteronet kom ferdig utlært og er ute med hundene løse i parken, hilser på fremmede i bånd, og deler villig sin ekspertise med random damer som antakelig ikke kan like mye om hund som dem selv.  #notallmen men når den taggen føles nødvendig..
    • Jeg er ute og går tur med hunden min i belte. Det er mellom 2-3 m. langt og gjør at jeg har god kontroll på henne. Hun går stort sett fint og rolig ved siden av meg. Hun kan trekke litt i begynnelsen da hun har høy energi, men ellers rolig og fint kroppspråk.  Jeg ser en fyr som kjører sikk sakk i veien på skateboard med en bulldog/boxer. Hunden stopper opp og bjeffer på min. Som den ansvarlige hundeeieren jeg er går jeg inn en sidevei for å vente på at de passerer på hovedveien. "Er hun ikke gira?" "Er det tispe?" "Dette er gutt. Han er ikke farlig?" Han spør igjen to ganger om hun ikke er gira. Jeg har sagt at hundene har møtt hverandre før og det ikke er en god match og at avstand over greit.  Hundene er tydelig usikre på hverandre og viser det gjennom kroppsspråket sitt. Dette er ikke situasjonen for å hilse. Begge hundene er i bånd. Det var forøvrig flere mennesker rundt og en vei det også ferdes mye biler fra folkene som bor der. Hvorfor så vanskelig å lese situasjonen? Eller ser jeg flere som går tur og snakker i mobil, eller med headset som stenger ute lyd og er i egen verden. Det mest frustrerende er kanskje de som snakker i tlf. som stopper midt i veien (som forøvrig er trang) med hunden sin slik at du bare må vente på at de ser deg og dere blir enige på en eller annen klønete måte om hvordan passeringen blir.  For egen og andre sin del forsøker jeg å være oppmerksom på både egen hund og omgivelser på tur. Da blir det hyggeligere og enklere for alle andre.  Sånn, det var dagens utblåsing for egen del. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...