Gå til innhold
Hundesonen.no

Frida og fuglehundene

Medlemmer
  • Innholdsteller

    2,360
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    9

Alt skrevet av Frida og fuglehundene

  1. Ticket To the Moon har gode køyer for nyebgynnere (mange erfarne som også sverger til de). Myggnetting er et must på sommerhalvåret, og og man må ha liggeunderlag (mange bruker reinskinn, saueskinn osv, gjerne i tillegg). Man blir ofte kald på skuldrene. På høst/vinter/vår er det nødvendig med underquilt, et teppe under køya for isolasjon. Husk å lage en mønesnor, dette er alfa og omega for å ligge riktig og godt i køya. Ser de fleste henger opp køya feil, gjerne for stramt og uten mønesnor. Med mønesnor får man ikke hengt den feil, man får rett vinkel og rett "sagg" i køya. De fleste ligger feil i den. Man skal ikke ligge rett i hengekøya, men på skrå, slik at køya blir så rett som mulig og man slipper å ligge som en banan.
  2. Jeg sykler med mine. Sier høyre i naturlige høyresvinger, venstre i venstresvinger, både når vi sykler og går. Når de begynner å skjønne greia litt stopper jeg de om de ikke går til høyre når jeg sier høyre. Tren det først i bånd, når de gjør det av seg selv og så vil det etter hvert komme Jeg kan trene det på rette strekker også hvis jeg har plass, og da styrer jeg de litt med plasseringen av sykkelen min også, hvis de ikke hører på kommandoen.
  3. Ja, man blir det, så syntes det var viktig å fortelle deg at hun går kjempefint Blir det mer intensitet/energi kan det bli for mye stress. Man skal ha passe mengde stress, ikke for mye
  4. Intensiteten er kjempefin, hunden er superfokusert på deg og veldig "på"
  5. Man skal alltid vaske/sprite seg inn og ut av nye pasientrom, inn og ut av hansker osv for å bryte smittekjeden, så det er riktig av deg å vaske/sprite når du går inn.
  6. Straff = noe som skjer i etterkant av en hendelse som reduserer frekvensen av en atferd. Det kan være alt fra et lite kremt til banking av bikkja, eller inndragelse av goder. Hvor ubehagelig det er for hunden er vel det som avgjør om det er etisk eller ikke, tenker jeg. Jeg mener jeg trener positivt, men jeg sier nei til hundene mine, de har en "ikke"-kommando, og de ser ikke ut til å plages av det. Som sagt tidligere, positiv trening er ikke uten grenser. Iris kan feks oppleve trampet som en "hva skjedde nå" (eller hun kan bli livredd og synes det er superubehagelig), og så kommer forsterkeren når hun ikke fokuserer på det hun ikke skal fokusere på. Hva som er straff kommer ikke an på intensjonen, men effekten det har. Jeg mener også det grenser til hysteri denne diskusjonen, for jeg klarer ikke å se at Maren er få forferdelig som mange i ulike medier skal ha det til. Og jeg er soft som person altså.
  7. Hadde det problemet før jul. To av tre hunder fikk diare, først den ene og så nummer to da nummer en var ferdig. Jeg hadde de med i bilen/inn på jobb. Vi har ingen allergikere på jobb, så det gikk greit. Jeg måtte bare, for hadde ikke jeg kommet hadde det blitt store problemer for nattevakten siden vi bare er en på vakt. Har ringt inn og sagt jeg har vært syk før, med grusomt dårlig samvittighet. Meeen, etter å ha stått opp en gang i timen fra kl 23 til 07, så blir man jo også helt utslitt selv...
  8. Jeg tenker belønningen for å bli rolig blir å slippe å måtte være rolig. Har trent masse sånn med Isak. Han syntes det var kjeeeedelig å vente, men jeg hadde på den tiden ikke bil, og da vi feks hadde teori på kurs hadde jeg han med meg inn, i bånd. Etter en stund koblet han at mamma som sitter rolig og meg i bånd = jeg må slappe av. Jeg hadde trent mye på å bare sette meg ned med hunden i bånd, og når han viser tegn til å begynne å slappe av, reis deg og gå videre. Etter hvert kan du øke kravene på hvor avslappet hunden skal være før det skjer aktivitet. Isak har nå lært seg å "mase" ved å legge seg på stuegulvet foran meg. Før bjeffet han, men jeg ventet han ut til han satte seg ned før jeg reiste meg. Så kunne jeg vente til han la seg ned, og til slutt ventet jeg til han sovnet før jeg feks reiste meg og gjorde noe huarbeid (han ville ha meg i gang).
  9. Jeg hadde dette problemet på min engelsk setter. Han ble sånn når han løp i skogen og det var kaldt ute. Han fikk til og med sår Prøvde diverse dekken som skulle dekke pungen og endte opp med kondomdress med kathadindekken over (for å beskytte kondomdressen), for kathadindekkenet i seg selv holdt ikke ballene på plass. Det funket, men han hatet å ha det på, og da jeg fikk terven så viste det seg at han er en tervinator, så han bare reiv i stykker klærne til Bris. Så det jeg endte opp med til slutt var faktisk en krem/salve fra Mary Kay som jeg tilfeldigvis hadde en prøvetube av. Den har en konsistens som er fast, men allikevel lett å smøre ut, OG den fester seg godt på huden selv om den er fuktig. Jeg prøvde andre salver først, og de måtte jeg smøre på flere ganger i løpet av turen, og han ble så seig og klissete i pelsen bak. Det slapp jeg med denne! Den holdt i i tillegg hele turen på ca tre timer, mulig jeg smurte en gang ekstra midtveis bare for å være sikker. Kanskje du kjenner noen forhandlere som kan gi deg en prøvetube så du kan teste det ut? https://www.ninthavenue.no/products/mary-kay-extra-emollient-night-cream-full-size-21oz60g?gclid=Cj0KCQiAsvTxBRDkARIsAH4W_j-KuTfHWfsVkLwbdN1NSTQwBnLPCu9gxwjQmfOMFVcdo_2fSDIIbYwaAr7YEALw_wcB
  10. Fikk dette mesterverket i går, på tattomesse i Elverum. Den er gjort av Josephine på Lucky 7
  11. Utstillinger starter på morgenen, gjerne fra kl 8/9 på morgenen, men når du skal i ringen kommer helt an på i hvilken rekkefølge rasene bedømmes osv. Det får du vite etter du har meldt på.
  12. Ikke prøvd selv. https://www.fjellsport.no/non-stop-dogwear-ly-sovepose-for-hund-blue.html?channable=e79947.OTA0MzQ2&gclid=CjwKCAjwo9rtBRAdEiwA_WXcFvOq5xOMaIQlUtZcNtRm8pGGvMPNEDSCi-MUWvCG3Lm2H3BQLU88HRoCkiQQAvD_BwE
  13. Så gøy! Synd med disk, men hun var fryktelig sjarmerende Det er oppdretteren til Ivrig som går under ringbåndet der, hehe
  14. Jeg prøvde før jul i fjor. Har brukt RC 4800 på de av mine som spiser tørrfôr, og gikk over til høyenergiversjonen til Acana. Jeg ble ikke imponert. Hundene så like fine ut, men jeg måtte fôre minst 50 % mer for å opprettholde vekta sammenliknet med RC 4800, og når det i tillegg ble dyrer for meg var det ikke noe å lure på. Har ei venninne som er oppdretter, og hun hadde samme erfaring som meg på sine hunder. Jeg gikk tilbake til 4800. I tillegg fikk den ene min store problemer med urinsteiner noen måneder etter jeg byttet til Acana. Jeg vet ikke om det henger sammen, men det er den eneste endringen som ble gjort i perioden før og etter byttet, og da det skjedde kom jeg på at jeg hadde sett påstander om dette på nettet da jeg gjorde litt undersøkelser før fôrbyttet. Jeg ignorerte det og tenkte det bare var hysteriske hundeeiere som trengte noen å skylde på. Urinsteiner er komplisert, så det er mange andre faktorerer i bildet også, men prøv å undersøk litt rundt det i hvertfall før du bytter. Det kan ha vært maks uflaks i vårt tilfelle (og han kunne ha fått det uavhengig av fôrbytte for begge typene var høyenergifôr med mye proteiner), for her gikk det aller meste galt og var et sjeldent komplisert tilfelle.
  15. Har du prøvd Promax? Skal gies en gang om dagen i tre dager, og det skal stoppe det. Hvis ikke, er det noe mer alvorlig, ble jeg fortalt hos min vet i hvertfall.
  16. De forstår nok forskjellen, men de vil nok lukte seg fram til fugl om de kommer over det. Mine brukes til lydighet, trekk, nosework ja. De er litt "pensjonerte" nå, men de får mye aktivitet, og vi er mye i skogen så de får løpe løs i flere timer og kose seg.
  17. Vi jakter ikke, men det går fint å ha de løs på tur, gitt at de har et stort område å løpe på. Det går ikke an å ha de løs feks på en parkeringsplass eller liknende med mindre de er på "jobb" og under en streng kommando fra de går ut av bilen. Med en gang de går freestyle så løper og løper og løper de og har stor radius. Noen klarer fint å bare "være her" av seg selv, men hvis det er et viktig kriterie for en ny hund hadde jeg valgt en annen rase Det er den største forskjellen på belgeren min og de, han kan gå løs overalt. Jeg kan stoppe på en bensinstasjon, ta han ut av bilen og må i teorien ikke ha bånd på han.
  18. På brukshundkurset vi nettopp var på så øvde vi på at hunden skal holde, og at man roser rolig med stemmen, men allikevel så mye at hunden føler at dette er det gjeveste i hele verden. Gjorde det så enkelt som at hunden satt, fikk det den skal holde, og så roser man med en rolig stemme mens man finner en godbit fra lomma. Cluet er at hunden ikke skal slippe, og at man skal ta hånden fra lomma opp til brystet, og så kaster man godbiten når hunden har klart å holde hele veien. Måtte noen forsøk til, for de spytter fort ut når man beveger hånda. Poenget var å få hundene til å forstå at å holde/bære er det gjeveste man kan kan gjøre for mutter'n. Vanskelig å forklare uten å vise, men det var det vi øvde litt på. Min er også veldig slapp i bittet. Kan ikke si enda om det virker, men vi skal prøve på dette en stund.
  19. Det er i noen søk påbudt med line, andre ganger valgfritt, det kommer litt an på søksområdet og sikkerhetshensyn. Linen bør være på ca 3-5 meter. I videoen har jeg bare et vanlig kobbel, og det blir for kort i søk nummer to. Det er ikke lov med helstrup med mindre det er en stopper på det så det blir som en halvstrup, for at ikke hunden skal få en negativ opplevelse om den plutselig rykker til hvis den får ferten i nesen. Man kan ha på sele under søket om man vil. Man får ikke vise video/bilder av søksområdet til de andre deltakerne før hele konkurransen er over. Denne videoen er fra vår andre konkurranse, spesialistsøk utendørs i Lillehammer. På første søket holder han på å melde funn og så løper det noen barn over plassen, så han blir distrahert av de. Jeg ser jo selv på videoen at han har funnet, men jeg vil ha en skikkelig frysmarkering (man velger selv hvordan man vil at hunden skal fortelle deg at den har funnet) før jeg melder funn. I andre søket hadde det tisset noen hunder, så jeg leder han bevisst vekk fra de områdene det har skjedd. Jeg vil heller bruke litt tid og være sikker. Man konkurrerer på tid, så de som har klart flest søk (noen ganger klarer noen alle, noen ganger ikke) plasseres etter hverandre i forhold til tiden. Sammenliknet med denne konkurransen klarte Ivrig og jeg å redusere tiden vår med ca 1/3 på vår forrige konkurranse (da fikk vi en andreplass av 19 :D, innendørssøk). Her fikk vi tittel/opprykk og en femteplass av 19 tror jeg.
  20. Jeg kan fortelle litt hvordan konkurransene i Norge foregår. Bare spør om du lurer på noe Det er som regel 20 plasser per konkurranse, og 3-5 søk. I NW-1 er det emballasjesøk, innendørssøk, utendørssøk og kjøretøysøk. I tillegg kan man ha rene spesialistkonkurranser, det vil si 3-5 søk i bare en av klassene (feks bare innendørssøk eller bare kjøretøysøk). Oppnår man maksimun tre feilpoeng og klarer alle søk (finner funnet innenfor tidsfristen) oppnår man tittel (det er en tittel for hver type konkurranse, tilsammen fem titler i hver klasse. Tittel = opprykk. Man kan også samle titler, så hvis man bare klarer feks tre av fire søk, så får man tittel om man klarer tilsvarende i samme klasse tilsammen tre ganger. Konkurransedagen starter med en briefing hvor en samles for se alle søksområdene og dommeren og stevneleder gir viktig informasjon. Her gir også dommer info om utlagte prøvesøk en kan bruke som oppvarming når som helst i løpet av dagen. En har ikke lov til å legge ut egne utlegg. Er det mulig er det ofte en vei inn og en vei ut av konkurranseområdet slik at deltakerne ikke møtes. Man får oppgitt en startrekkefølge (ulike varianter, dette bestemmer arrangør) og søkene går fortløpende. Er det 20 deltakere starter nummer 1, nummer 2 gjør seg klar, og når nummer 20 er ferdig på første søk må nummer 1 gjøre seg klar til søk nummer to. Hvert søk får en bestemt maksimumstid (ca 2-5 minutter, kommer an på størrelse på området). Ofte er det matpause mellom søk 2 og 3, dette bestemmer dommer. Dette tar hele dagen, ofte begynner man kl 10 og er ikke ferdig før fire, fem. Det er veldig sosialt da man får mye tid sammen med de andre deltakerene Alle søksomrrådene merkes/avgrenses så man vet hvilket område man skal søke innenfor. Hittil i løpet av de fire konkurransene jeg har vært på har vi blant annet søkt i verksted, veterinærklinikk, butikk (tilknyttet verkstedet), bad/garderobe, lager, utendørs inntil vegg, mur, et skogholt, et utendørs"lager/skur", på skogsmaskiner, ja masse! I klasse 1 er det kun pappesker i emballasjesøket. Om man feilmelder, tiden går ut eller hunden markerer (tisser) på søksområdet må man forlate søket og får null poeng for dette. Maksimumspoeng er 25 poeng per søk. Ting som kan gi feilpoeng er hvis man detaljstyrer hunden (det er lov å be den søke på visse områder, men ikke hver eneste kvadratcentimeter), belønning innenfor en halvmeter av funnstedet, hvis man mister leke/godbiter på bakken i søksområdet, om man tar på ting i søksområdet, om hunden ødelegger feks emballasje (tygger, tråkker på osv så det blir merker). Noen dommere forteller hvor de forrige hundene eventuelt har markert (tisset) slik at man kan være føre var med sin egen hund. Nosework bygger mye på å øke hunden og ekvipasjens selvtillit og legge til rette for å lykkes. Har hunden spesielle behov sier man i fra om dette i forkant av arrangementet slik at arrangør kan tilrettelegge (usikker på mennesker, ha færrest mulig folk på søksområdet), redd spesielle typer rom/ting osv. På den forrige konkurransen vi arrangerte måtte vi gå en trapp for å komme til søksområdet, og det hadde ikke vi gjort på noen konkurranser før, så det tenkte vi ikke kunne være noe å måtte tilrettelegge. Da kom plutselig ei i klubben på at hennes hund har fysiske utfordringer med å gå i trapper (gammel, stiv), og hun hadde ikke tenkt på å si i fra om dette (må sies i fra på forhånd, før konkurransedagen). Løpetisper går til slutt i hvert søk. I Norge har det bare vært klasse 1 i de ulike klassene, men det ble nettopp arrangert en prøvekonkurranse med klasse 2. I klasse to kan man få flere funn og både bjørk og anis. I klasse 1 kan søkene være i opptil 1.20 m høyde (mulig vi bare har opplevd det en gang, ofte er de lave, men har også fått noen som er litt over Ivrig sin snutehøyde). Dette var noe av det jeg kom på, bare å spørre om du lurer på noe
  21. Til trening så kan du bare la de ligge i noen sekunder/minutter, mine hunder har alltid funnet de. Padden ligger alltid i glasset. For å trene bort riving av esker, så fikk jeg tips om å ha åpne esker og godbit i alle eskene. Så redusere med feks godbiter i 5 av 6 esker, så 4 av 6 osv for å øke forventningene om at det er noe nedi der slik at de "glemmer" å ødelegge eskene. Når det er igjen bare en eske med godbit kan man legge på lukt, og så etter hvert prøve med lukkede esker. Har samme problem på min, bare ikke begynt å lære det inn på nytt.
  22. Du trenger egentlig bare q tips, møbelknotter og bomulsspads, et glass (norgesglass, syltetøyglass) og en dråpe olje (i klasse 1 er det bjørk). Her har hundeklubben kjøpt inn olje, så vi får av klubben så hver og enkelt slipper å kjøpe, for man trenger så lite at man får ikke brukt opp flasken med olje alene. Man tar et rent glass, og legger oppi en bomullspad som har fått 1 dråpe olje på seg. Så kutter man opp endene på q-tips, og legger det og møbelknotter oppi glasset for å smitte q tipsene/møbelknottene. Man kommer langt med kun dette. Som beholdere kan man bruke det meste. Pappesker, poseklyper osv. Det kan være praktisk med noen metallbeholdere med magnet som er lette å feste på metaller.
×
×
  • Opprett ny...