Gå til innhold
Hundesonen.no

Sele som ikke dras over hodet

Recommended Posts

Sydney hater seler som må dras over hodet, så lurte bare på om noen har tips til en god tursele hvor man ikke trenger å gjøre det? Er egentlig ikke så stor fan av disse step in-selene. Vi har en nå, med den glir jo bare rundt på kroppen, og sitter veldig nær albuen. 

Akkurat nå bruker vi sporselen til Non-Stop, men det stakkars lille dyret løper jo bare langt inn i gangen og gjemmer seg om hun ser den:P 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Guest Maries

Hunden min er heller ikke så fan av seler som tres over hodet, men har løst det med at hun får en liten godbit etter at den er tatt over hodet. Nå kommer hun frivilig

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg tenker kanskje du kan trene på det? Belønn hunden for å snuse på selen til å begynne med, og etter hvert at den selv putter hodet gjennom selen. Jeg ville brukt step in-selen så lenge du trener med den som går over hodet, sånn at hunden slipper ubehaget i mellomtiden. Min hund tar selv på selen (kommer og putter hodet gjennom åpningen), men hun liker heller ikke å få på nomesele, vi har også den fra non stop. Kanskje en h-sele, for eksempel fra Haqihana eller Trixie, de er veldig lette å ha på. Eventuelt har også Hurtta gode modeller. Jeg ville unngår seler med en horisontal brystreim, ettersom det legger press på hundens skulderledd. 

Det kan ta lang tid å trene på, men de aller fleste seler må jo tres over hodet. Kanskje du kan trene med et halsbånd til å begynne med, og når hun skjønner at hun skal putte hodet gjennom, begynner du å trene med en sele? Det er absolutt mulig å få til. Bare pass på å ikke trene for lenge av gangen, og ikke kjefte eller bli frustrert hvis det ikke går veien med en gang. Å ta på sele skal være superkult! 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har du prøvd 3 peaks step-in? Eller Triponti? Ta en titt på disse to.

Ellers er den minst ille for min Julius K9-selen, den har ganske stor åpning ihvertfall.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kan det funke med en myndesele? Vet ikke hva slags kroppsbygning hunden din har, så ikke sikkert den vil sitte fint, men den har i alle fall stor halsåpning så blir kanskje ikke like ekkel å ta på? https://torshammarens.se/vinthundselar

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Øvd på å tre inn hodet i sela selv?

Mye billigere og langvarig investering i fall ikke - det kan Keo skrive under på :) 

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det jeg har lagt merke til, er at malteseren min ikke liker når vi skal ta selen av over hodet, som om det muligens lugger bak ørene og er ubehaglig. Kanskje en pelshund problematikk? Den korthårede hunden jeg hadde brydde seg ikke.

Jeg kjøpte også en step in sele, men den sitter litt "stivt" slik at hun ikke har like frie bevegelser som når hun ikke har noe på. Så jeg kommer til å følge med på denne tråden for tips og forslag. :)

 

 

 

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for svar, alle!

Har prøvd å trene med godbiter, skryt og hele pakka for å få henne til å ta hodet inn selv en stund, men hun nekter fortsatt:icon_redface: Tror rett og slett jeg bare får finne en sele som sitter godt der vi slipper å trekke over. 

@Sprettballen @Wilhelmina Takk for seletips! Får man kjøpt dem i fysisk butikk noe sted?

@Misky Hun er for det meste klippet kort, så tror ikke det handler om "pelshund-issues", men takk for svar:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
35 minutes ago, sidnajse said:

@Wilhelmina Takk for seletips! Får man kjøpt dem i fysisk butikk noe sted?

Jeg kjøpte den i fysisk dyrebutikk :) Tror jeg har sett den hos veterinæren også.

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har Truelove X2 til 2 av mine hunder og er veldig fornøyd med den. Ingen av mine liker å få noe over hode, så da er det veldig kjekt å slippe det. Skal kjøpe til nr 3 når han er ferdig utvokst.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 timer siden, Busann skrev:

Jeg har Truelove X2 til 2 av mine hunder og er veldig fornøyd med den. Ingen av mine liker å få noe over hode, så da er det veldig kjekt å slippe det. Skal kjøpe til nr 3 når han er ferdig utvokst.

Får man kjøpt den i fysisk butikk?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 hour ago, sidnajse said:

Får man kjøpt den i fysisk butikk?

Jeg kjøpte mine på agilitystevne, så vet ikke evt. hvilken butikk som har det. Men skulle ikke være umulig tror jeg.

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
4 timer siden, sidnajse skrev:

Får man kjøpt den i fysisk butikk?

Har sett i fysisk butikk flere ganger. Så er nok bare å ta en runde rundt og høre. 

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Det kan være at du må ha antibiotika siden såret nå er betent, men ellers er dette beste måten å holde en hale ned sår i ro samt gi det nok luft : http://www.greatdanelady.com/articles/mending_a_tail.htm
  •  Tja, der er man vell forskjellig. Og det at man vil til topps betyr jo ikke at reisen dit ikke betyr noe. Men det er sykt mye arbeid, tid og penger, selv med en hund som har gode forutsetninger. For ikke og snakke om tid. Og skal man ta vare på alle som kanskje ikke er egnet så kan man i verste fall aldri nå dit. Hunder lever som sagt noen år og de fleste har begrensninger på antall hunder de kan ha og ta vare på på en god måte. Så for noen er det da naturlig å bytte ut evt dårlige hunder. Veldig mange av de som driver på dette nivået driver jo også avl, kanskje jobber de med hund i tillegg og har sånn sett flere mål med sin hund og trening enn bare å vinne en konkurranse. Så er det for all del noen som bare vil konkurrere og det er alt som betyr noe, og det kan man jo sikkert synes er trist, det er ikke for meg iallefall, men jeg synes ikke nødvendigvis det er et problem eller feil. Om noe så ser jeg at det også har visse fordeler for rasen og avlen bla, om ikke for individet nødvendigvis. Evt som nevnt så kan det jo alltids diskuteres hva som er verst/best også av at en hund som gjerne hadde tatt et mer laidback liv, kanskje heller hadde kost seg på tur etc blir boende til noen som vil mye og trener mye, selv om treninga er belønningsbasert og positiv. Veien blir lang for slike hunder og kanskje er det like greit at de heller kommer til noen som bare vil ha en turhund eller en hund å trene med for gøy/aktivisering uten at konkuranse er et mål i det hele tatt. 

   Hvordan hunden fungerer ser man jo gjerne relativt raskt. Det er som sagt ikke sånn at disse som virkelig satser på hund og konkurranse ikke jobber med det de har og bare vil samle på diamantene som dukker opp en sjelden gang i blant. Om hunden er forholdsvis stødig, har litt driv og er lett å belønne så er de fleste rimelig fornøyd altså å legge ned resten av jobben uten spørsmål. Men de som ikke er så glad i å jobbe fra naturens side, det er tungt altså å få opp og en vei som er lang i utgangspunktet blir jo rett og slett uutholdelig. Da er det ikke gøy lenger altså. Jeg kan godt akseptere å få en sånn hund, men da blir det ikke trent med. Det er noe av det minst givende som finnes. Da går vi tur. Ja, men bruks er en konkurranse. Det er ikke noe annet. Så en hund som ikke funker på konkuranse funker jo ikke til bruks. En jakthund som jakter funker jo perfekt. Men en jakthund som ikke gjør det bra på prøver vil jo heller ikke bli noen stjerne til folk som er opptatt av premiering av sine jakthunder, så den vil jo ha samme sannsynlighet til å bli omplassert. Selvsagt, men det sier jo noe om hunden, i tillegg til kanskje mentaltester og evt andre prøver, tester eller relevant informasjon man finner. Og jo flere hunder som er testet i høyde og bredde jo mer sier det om ting. Ikke alle resultater i en hvilken som helst sport er relevant for andre sporter eller kanskje ikke så relevant i det hele tatt, men mange går gjerne på kryss av hvernadre og så det er ikke sånn at man nødvendigvis bare må se innen den sporten man selv bedriver. De fleste får til mye med ok hunder. De fleste har bare ok hunder og det er det de jobber med. Også er det noen som får til mye med mindre enn ok hunder fordi de gidder. Det handler ikke bare om hvor flink man er heller, men rett og slett å orke. Fordi det tar så mye mer tid og arbeid. For de fleste så er det ikke spesielt givende å bruke 7 år på å komme seg til mesterskap også må man liksom pensjonere hunden etterpå fordi den er for gammel.  Det er din definisjon. Om det er et livsverk å få bikkja opp i B bruks eller klasse 3 lydighet så er det ingen god brukshund/arbeidshund  i min definisjon. Da er det en hund langt under par som man bare har greid å få litt opp i klassene med masse jobb. Iallefall om vi snakker brukshundraser. Det går absolutt an å avle relativt homogent gode hunder så jeg synes ikke det er feil å forvente hunder av en viss kvalitet når man kjøper bruks, arbeids eller jakthunder, det er alltids noen utskudd, for all del, det er en del av gamet, men å ha litt forventninger er vell helst det eneste sunne ifht å bevare de rasene vi har med visse egenskaper inntakte. Og om alle tenkte sånn, avlet sånn og var ærlige om sånt og heller legger lista litt høyt enn å si at "alt" er bra nok og det er eieren det står på så hadde kanskje kvaliteten jevnt over vært bedre og. Den kan man forsåvidt dra til både mentalitet og helse også. Nå mener jeg ikke det er feil å ta vare på det man får altså, all ære til dem som er fornøyd med det. Men fortsatt greit å være ærlig om at dette var ikke helt til forventningene slik at det kan bli hensyntatt og satt fokus på det og.  Også kan man jo se mye på trening, lage lekekonkurranser osv, så ser man jo fort om det er konkuransen som er problemet, eller bikkja eller eier. For med mindre det er en hund som faller igjennom pga mentale brister som går på miljø rundt konkurranse så er det jo eier som har gjort noe feil om bare konkurransen er problemet. Det er igrunn ikke det jeg tenker på iallefall, mer det at hunden er tung å jobbe med, og rett og slett har et dårlig utgangspunkt for trening. 
  • jeg har alltid sagt at før jeg begynner å selektere ut hunder, så skal jeg være sikker på at det ikke er mer jeg selv kan gjøre for å bli en bedre kjører. Når det er sagt, om  man får en hund som faktisk ikke liker å være trekkhund, eller som ikke trives i flokken, så er saken en annen. Synes jeg.   
  • Ring og snakk med dyrlege først  
  • Jeg synes nesten det er verre, jeg. Det er noe med at hundekjøpene føles lite gjennomtenkt når noen selger en 5-åring fordi de har funnet ut at du skal satse på en helt annen sport. Hva med å ta ansvar for de valgene man tar i livet? Når man tar beslutninger om levende dyr burde man ha et lengre tidsperspektiv enn 5 knappe år. Nå er innlegget ditt så langt og omfattende at jeg ikke har sjans til å dekke alle poengene du kommer med. Noe av det du skriver er jeg enig i.

   Men altså, er det ikke litt trist å ha hund bare for å konkurrere i mesterskap? Hva skjedde med at det er reisen til målet som betyr mest? Det er en veldig lang vei til toppen, hundehold består gjerne av mer enn det. Og når vet man om man har en hund av mesterskapsmateriale? Hvis vi ser bort fra mentale brister og helse.

   Innen bruksområder som jakt, føler jeg at det er enklere å bedømme grad av funksjon. En hund kan være en grei nok jakthund uten at den er noen god prøvehund. Det føles som hundene har litt større feilmargin der. Innen bruks og lignende sport bedømmes dette fullstendig ut fra konkurranse. Fungerer ikke hunden der, er den ikke brukbar.

   Du nevner mesterskap som et ledd i avl, og da tenker jeg at ulike sporter stiller ganske ulike krav til egenskaper. Redningshundarbeid er noe ganske annet enn lydighetsprøver. At hunden kan jobbe er ikke nok innen mange grener, den må også ha en viss mentalitet. Det er ikke gitt at en retriever fra jakt NM takler å jobbe i et urbant stevnemiljø. Så for at dette skal ha noen relevans, må man gå for linjer godt premiert i sin sport. Uansett tror jeg gode, erfarne trenere kan få til veldig mye med en ok hund, uten at jeg sier at de kan lage gull av gråstein. Noen har jo hund etter hund som de lykkes med, jeg tror ikke bare det er deres evne til å velge ut de beste individene det går på.
    
   Jeg kan jo ikke si at jeg har vært knallfornøyd med mine bikkjer. Det har vært manglende kjemi, sykdom, mentale brister og en manglet en viktig egenskap til mitt bruk, men å omplassere noen av dem har aldri vært aktuelt. Ikke bare fordi jeg er sentimental, men også fordi jeg veit at neste hund ikke nødvendigvis blir noe bedre enn disse. Dette er risikoen med å kjøpe en valp. Jeg tenker at om jeg har en hund som presterer godt i mellomklassene, - men ikke når helt opp i NBF A eller FCI3, - så kan jeg ikke si at bikkja ikke står til forventningene som brukshund. Den står ikke til forventningene som mesterskapshund, men det synes jeg ikke man burde ha forventninger om. Det samme tenker jeg med jakthundene. Så lenge de jager og kan benyttes på jakt, står de til forventningene. At den blir en første klasses prøvehund føler jeg ikke at jeg kan forvente.
 • Nylig opprettede emner

×