Gå til innhold
Hundesonen.no

Å mate fugler/ekorn etc


MonicaT
 Share

Recommended Posts

Fant ikke noen tråd om dette så jeg prøver meg.

Noen som har gode tips/linker for å lære med om foringsplass for fugler (og evt ekorn).
Hva de liker, bør ha, plassering etc

Er det helt urealistisk å tenke at man kan ha fuglehus i hage hvor det er gjerde rundt og hunder løse med (u)jevne mellomrom?
Nå har vi fuglehus på forsiden av huset, men det er nok for åpent og trafikk så kun stor fugl (skjærer og krp\åker) som spiser i meisebollene.
Lurer på å sette ned i hagen, men der luftes hundene.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foreldrene mine har hund (og katt) og mater fuglene i hagen uten noen problemer. De flyr vekk når hunden/katten er i nærheten, ellers er fuglene jevnlig i maten :)

Vet de kjøper villfuglblanding, solsikkefrø uten skall, meiseboller og kokosnøtter. De får besøk av alt fra spurver, diverse meiser og dompap til hakkespetter.  

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutter siden, MonicaT skrev:

Fant ikke noen tråd om dette så jeg prøver meg.

Noen som har gode tips/linker for å lære med om foringsplass for fugler (og evt ekorn).
Hva de liker, bør ha, plassering etc

Er det helt urealistisk å tenke at man kan ha fuglehus i hage hvor det er gjerde rundt og hunder løse med (u)jevne mellomrom?
Nå har vi fuglehus på forsiden av huset, men det er nok for åpent og trafikk så kun stor fugl (skjærer og krp\åker) som spiser i meisebollene.
Lurer på å sette ned i hagen, men der luftes hundene.

Min erfaring er at fuglene her inni skauen foretrekker solsikkefrø i hvert fall, kanskje noe spekk til kjøttmeisene - men slik villfuglblanding har de IKKE vært glade i :). Ellers har jeg også brukt en del usalta peanøtter... Jeg har masse meiser av ymse slag, nøtteskriker etc. Jeg ser sjelden kråke og skjære her forresten. 

Ellers har jeg bare hatt fôringsplass til fuglene her ved en kum i hagen. Der står et fuglehus også strør jeg en del mat rundt der også. Dette er midt i hagen, og hundene går jo også rundt der, men verken fugler eller hunder bryr seg om hverandre heldigvis, så det går fint. Fuglene er ikke redd meg heller, så her lever vi i idyllisk harmoni :lol: Men jeg har ikke katter rundt, så jeg trenger ikke å ha "sikker" fôringsplass heller da :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar så langt. Da flytter jeg fuglehuset ned i hagen.
Ingen katter i hagen, de tør ikke med høyt gjerde og to hunder på innsiden.
Har sett ekorn på utsiden (jeg elsker ekorn) men vet ikke om de tør komme inn i hagen pga gjerde, ingen trær og hunder. Men da kan vi ihvertfall mate fuglene.

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi hadde mat til fulgene i et grantre midt på gårdsplassen, og en veldig ivrig jaktkatt som pleide å sitte under der og følge med, det så aldri ut til å plage fuglene. Ekornet derimot sluttet å komme etter at hundene "jagde" det fra tre til tre gjennom hagen.(like greit, det udyret tygde istykker 3-4sånne frøbeholdere i plast for å komme bedre til fugleforet, destruktive små djevler).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjøpte fuglehus idag, veldig spent på om det blir noe besøk da det er av typen som festes på ruta og er gjennomsiktig inn mot huset...

Kjøpte selvfølgelig villfuglblanding og ikke rene solsikkefrø... håper de liker det da... kjøpte jo bare 5kg *klaske panne*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har fuglemating i hundegården/terassen hvor vi får besøk av både ekorn, skjære og andre småfugler. Alt henger under tak og gir beskyttelse i mot rovfugler. Jeg tror det er det essensielle for å få mye besøk, at det er trær like i nærheten og at det er noe som beskytter i mot rovfugler, da enten at materne henger i trær eller under tak.

Her er ser dere at det er ekorn og spiser, de har fått en egen mater som egentlig er kasert men fungerer fint til ekornene.
Vi gir de solsikkefrø, viltfuglblanding, meisebolle(noen ganger hjemmelaget), nøtter og brød.20170410_124748.thumb.jpg.feb03cfe3570b610c35cdbdc353dc7f1.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hverken katta eller bikkjene får tak i fuglene som spiser på fuglebrettet i hagen her, det er et større "problem" at kråkene forsyner seg visstnok :P 

Leah leker fuglehund innimellom og tar stand på småfuglene i prydplanta ved siden av fuglebrettet, men hun er ikke noen god klatrer, så de er trygge for henne. Det forhindrer henne ikke i å prøve å få tak i de da, det hender hun tror hun kan spurte like fort som de kan fly også :rolleyes: 

Kråkene og skjærene sladrer når det er katter i området (det er tre stk, inkludert vår, som sniker rundt husvegga her), så de har ikke vært et problem de heller. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 weeks later...

Frøkna fikk fuglebrett av farfaren sin til jul, var ikke så mye action her med engang, men etter påska eksploderte det og det er masse fugler her nesten hele tiden :) masse små meiser, sisikker og et flaggspett par :) 

 det som er mest populært er solsikkefrø og diverse nøtter. Og sånne med fett i. Skal lage egen fuglemat med frøkna i helgen, og prøve med litt tørket frukt for å lokke ekornene hit også :) 

 

IMG_2273.JPG

Lenke til kommentar
Del på andre sider

DSC_1146.JPG?width=1920

Litt dårlig bilde, men det eneste jeg fant av svigerfars fuglematestasjon på hytta. Han er utdannet ornitolog, men ikke jobbet som det noe særlig. Her er det matere med ulik funksjonalitet og tilgjengelighet (det er kommet flere siden dette bildet ble tatt), et stort rør med frøblandinger, meiseboller i netting (som nå har fått en større netting som skjermer den for større fugler) og forskjellig mat på ulike fat.

Så godt som alt av matrester havner på brettet, også kjøtt, bein, osv. Alt som ikke er for salt eller krydret. I boligstrøk og i hage med hunder vil man kanskje begrense det litt av andre årsaker. :P Og på brettet kommer alt fra kråker til meis, og gjør, sisik trost og stær (nesten bokstavelig), tross både nabokatt og sannsynligvis ville dyr.

Det er et studie å sitte å se ut stuevinduet på denne materen!

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...
  • 3 months later...

Noen som har sett noen fine fuglemater eller fuglehus? Er på jakt etter tips. Gjerne erfaring også. 

På hytta har vi sett en del ekorn så har tenkt til å kjøpe ekornmater og en stor fuglemater. Hat et gammelt fuglehus også. Med mye småfugl og ekorn tømmes det fort. Lyst til å fore med nøtter også, noen som vet om beholderne til det er OK? Og hvor er fuglemat i større kvantum billigst? Tenker på solsikkefrø og jordnøtter. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det var vell klart at jeg skulle ha han som var mest lik moren sin, eller? Si hei til Lynwyr Pod, etter Pil og barnebarn av Lyn
    • Hva er det raseklubben i Finland gjør? Genetikknerden i meg har veldig lyst til å teste alt som kan testes, men avventer en stund, til jeg vet at andre helsetester er ok før eventuell avl. 
    • Dette blir et langt innlegg, men jeg vil gjerne fortelle om et problem vi hadde med hunden vår, og løsningen vi fant, i tilfelle det er nyttig for noen andre.  Hunden vår var ca 5-6 mnd da han begynte å få urolige perioder på ettermiddagen/kvelden. Han var urolig, intens og jaget halen/baken sin. Det var ikke mulig å distrahere han. Det varte kanskje 15-45 minutter hver gang, og skjedde nesten bare på kveldstid. Jeg søkte råd fra veterinær og hundeinstruktør, og prøvde "alt": mer aktivitet, mindre aktivitet, be han gå og legge seg osv. Ingenting hjalp. Ofte spiste han pels fra bakenden og halen sin, og vi fant pels i avføringen hans. Jeg vurderte muligheten for at det var analkjertlene som plaget han, men han hadde normale analkjertler på 6-månederskontroll, aket seg ikke og avføringen hans var stort sett normal. Derfor slo jeg det fra meg. Dette pågikk i noen måneder frem til vi dro til dyrlegen etter en periode med løs avføring og hun tømte kjerlene hans. De var fulle, men ikke betent, og lot seg enkelt tømme. Da vi kom hjem fra veterinæren var han utrolig intens i halejagingen sin. Enda mer intens enn vanlig, og dette var tidlig på dagen (vanligvis hadde han bare disse periodene på kvelden). Da skjønte jeg endelig at det var analkjertlene som var problemet. For en lettelse! Etter veterinærbesøket har vi brukt litt tid på å finne riktig fôr og kosttilskudd, og halejagingen og de urolige periodene er helt borte. Hunden vår får nå ca 50/50 råfor og kaldpresset tørrfor. Han får også litt "Proflax Bottoms Up" som tilskudd.  Det var fortvilende å se at hunden vår ikke hadde det bra, for det var tydelig at det var ubehagelig for han. Jeg følte virkelig at jeg googlet meg ihjel mens det sto på. Håper derfor denne posten kan være til hjelp for andre. Hvis du har opplevd det samme med din hund, er jeg veldig interessert i å høre deres erfaringer/løsninger 😊 Og som et tilleggsspørsmål: Er det noen av deres hunder som synes det er utrolig ubehagelig å få tømt ikke-betente analkjertler? Veterinæren tømte analkjertlene igjen på 1-årskontrollen. Da var de halvfulle og ikke bentente. Han oppfører seg fint ved tømming, men begynte å jage halen/baken sin etterpå. Veterinæren ble veldig overrasket over hvordan han oppførte seg og hvor intens han ble. Hun trodde kanskje at det kom av han at han synes det var ubehagelig å ha analkjertelvæske i pelsen/rundt anus, siden hun ikke fikk vasket han godt på veterinærkontoret. Jeg tror ikke det stemmer, da vi har ekperimentert med å vaske han mer/mindre rundt anus. Jeg tror det rett og slett kommer av ubehag, kanskje han rett og slett er litt sensitiv.   
    • Drar opp denne for å se om flere har erfaringer idag. Jeg synes genetikk er spennende. Brukte nesten laboklin på Limit når vi var i herning i fjor siden de hadde stand der, men ble litt uforutsette utgifter på den turen så tok meg ikke råd der og da.  Kunne tenkt meg å teste den genetiske variasjonen på dem, men kommer til å avvente svar fra NKK på forespørselen fra NCK. Tilfelle raseklubben får til noe ala det de gjør i Finland via er det embark tro. 🤔 Kunne også tenke meg å se merle lengden på Karma bare fordi jeg er nerd. 😂 I tillegg til de typiske collie greiene på begge som MDR1, CEA, PRA osv. Har jo en god anelse via opphav, men ja spennende og nerd. 😂 
    • God idé! Kanskje vi gjør det, så er vi plutselig startklare før vi vet ordet av det 😁 Etter tur på lørdag ble han plutselig halt, uten at han hylte av noe der og da. Jeg syns det kanskje er blitt litt bedre, så regner med det er en strekk eller noe som går over. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...