Gå til innhold
Hundesonen.no

Recommended Posts

Skrevet
På 24.11.2016 at 4:05 PM, Lola Pagola skrev:


Smaker ikke alt veldig geit da? Eller iallefall med et snev av geit?

Nei. Geitmelka var veldig besk før, og man trodde det kom av silofor. Men så fant de ut at det er genetisk, dvs mye frie fettsyrer i melka som gir bismak. Avlsarbeidet har derfor hatt fokus på å få flest mulig bukker som ikke har genene for frie fettsyrer, man er oppe i rundt 60% på landsbasis, noe som gjør melka mildere og søtere for hvert år. Favorittmelka mi kommer fra en bonde som også har testa geitene og slakta vekk de som var homozygot for genet, slik at den besetningen er en av de med høyest homozygot negativ i landet, ergo ekstra søt og god melk :)

 

  • Like 3
  • Svar 103
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Uten plantevernmidler og kunstgjødsel er ikke grunn til å velge økologisk. Naturlig er ikke alltid bedre, og det er vel også vist nå at en del økologiske midler er mer skadelige for naturen enn kunsti

Jeg må bare spørre siden flere sier at de kjøper Q fordi de vil støtte oppom de mindre. Tenker dere over at Q-meieriene for det meste kun får melk fra de største gårdene fordi det er det som lønner se

Akkurat det med at kalven får være med kua i noen dager, i steden for å bli skilt med en gang, er jo bare stygt gjort. Rekker akkurat å knytte bånd, før de skilles. Nå finnes det økologiske bønder som

Skrevet
Nei. Geitmelka var veldig besk før, og man trodde det kom av silofor. Men så fant de ut at det er genetisk, dvs mye frie fettsyrer i melka som gir bismak. Avlsarbeidet har derfor hatt fokus på å få flest mulig bukker som ikke har genene for frie fettsyrer, man er oppe i rundt 60% på landsbasis, noe som gjør melka mildere og søtere for hvert år. Favorittmelka mi kommer fra en bonde som også har testa geitene og slakta vekk de som var homozygot for genet, slik at den besetningen er en av de med høyest homozygot negativ i landet, ergo ekstra søt og god melk [emoji4]
 

Interresant! Fikk lyst til å smake, høres veldig godt ut [emoji3] får undersøke nærområdet her
Skrevet
1 time siden, Rocket skrev:

ikke helt melk, men valgte økologisk sjokolade idag da! :D 

Det har jeg gjort flere ganger :D Smaker akkurat som vanlig sjokolade da :D 

  • 3 weeks later...
Guest Kåre Lise
Skrevet
21 timer siden, Kangerlussuaq skrev:
"Draw my life"

Litt overdramatisert? Lurer på hva kyra på Ås tenker om å hull i magen?

I dag hadde jeg lyst på godt smør til jul men sto igjen over Røros smør, flink. :)

Skrevet

 

15 minutter siden, Kåre Lise skrev:

Litt overdramatisert? Lurer på hva kyra på Ås tenker om å hull i magen?

I dag hadde jeg lyst på godt smør til jul men sto igjen over Røros smør, flink. :)

Gamle fjøset :wub: Den videoen må vel være sikkert 8-10 år gammel.

Fistelkyrene må være de mest borskjemte kuene i hele Norge! :lol: Tror ikke det finnes noen som blir så mye dullet og stelt med som de. Og fistelen merker de nok lite til. Jeg sto i høst og skulle ha ut vomsaft fra den ene for å gi til ei som var dårlig. Hun sto løs midt i løsdrifta og var fornøyd så lenge hun ble klødd på samtidig :) 

 

  • Like 1
Skrevet
9 timer siden, borderen skrev:

Den filmen gjenspeiler på ingen måte mine erfaringer etter 26 år med melkeproduksjon. 

Den filmen er vel heller ikke ment å være en lakmustest på NORSK melkeproduksjon. Den er laget med det amerikanske markedet i bakhodet. Allikevel synes jeg det er greit å ha i bakhodet hvor forjævlig menneskets higen etter matprodukter er, og litt som at norge ikke redder det globale klimaet ved å slutte å kjøre bil og fly fly - så er det absolutt berømmelig at norsk matproduksjon er i "verdensklasse" (iallefall liker de å si det om seg selv).... Men i den store sammenhengen er vel dette nærmest det som er hverdagen for melkekyr flest verden over...

Skrevet

Jeg har ikke sett laktosefri økologisk melk, finnes det?  Apropos laktose..jeg prøvde først laktoseredusert men den var kvalmende søt,  helt ubrukelig som kaffemelk. Jeg ringte Tine og spurte om de hadde kunstig søtet den men det benektet de. Er det noen som  vet hvorfor laktoseredusert melk er så søt? Jeg syns faktisk det smakte ganske kraftig av kunstig søtningsmiddel :wacko: Laktosefri melk har ikke denne ekle søtsmaken.

Guest Kåre Lise
Skrevet
2 minutter siden, QUEST skrev:

Jeg har ikke sett laktosefri økologisk melk, finnes det?  Apropos laktose..jeg prøvde først laktoseredusert men den var kvalmende søt,  helt ubrukelig som kaffemelk. Jeg ringte Tine og spurte om de hadde kunstig søtet den men det benektet de. Er det noen som  vet hvorfor laktoseredusert melk er så søt? Jeg syns faktisk det smakte ganske kraftig av kunstig søtningsmiddel :wacko: Laktosefri melk har ikke denne ekle søtsmaken.

laktoseredusert melk er laktose spaltet til glukose og galaktose før melken tappes på kartong. Spaltingen av laktosen gir melken en noe søtere smak enn vanlig lettmelk, fordi glukose og galaktose har søtere smak enn laktose. Men det er ikke mer karbohydrater eller sukker i laktoseredusert melk.

 

http://www.melk.no/laktoseintoleranse/ofte-stilte-sporsmal/

  • 2 weeks later...
Skrevet
På 23.11.2016 at 1:13 PM, Pringlen skrev:

I melkeproduksjon ser jeg ikke at økologisk drift utgjør noen stor forskjell for dyra, slik det gjør hos feks eggleggende høns. Bruker også laktosefri melk, vet ikke engang om man får kjøpt økologisk laktosefritt?

Kan du forklare hvordan økologisk egg er bedre enn eks økologisk melk? Eller legge ved en link?

Jeg velger stort sett både økologisk egg og økologisk melk. Men jeg handler ikke ofte egg og enda sjeldnere melk. Handler stort sett alltid økologisk rømme og. Den er enten like dyr eller billigere enn vanlig rømme. 

Skrevet
2 minutter siden, MegaMarie skrev:

Kan du forklare hvordan økologisk egg er bedre enn eks økologisk melk? Eller legge ved en link?

Jeg velger stort sett både økologisk egg og økologisk melk. Men jeg handler ikke ofte egg og enda sjeldnere melk. Handler stort sett alltid økologisk rømme og. Den er enten like dyr eller billigere enn vanlig rømme. 

For eggleggende høner utgjør forskjellen i driften veldig mye mer, enn for andre dyrehold. Økologiske eggleggere skal ha tilgang på store utearealer. Det er stor forskjell fra en burhøne. For kuer er det langt mindre forskjeller i driften. Mye av forskjellen ligger der i fôret, og det utgjør ingen forskjell for kua om fôret er økologisk eller ei. For større dyr er det langt viktigere hvordan den enkelte driften er lagt opp, enn om den er økologisk eller ei. Les feks mer om det på siden til stolsvidda.no

  • Like 5
Skrevet
På 23.11.2016 at 1:13 PM, Pringlen skrev:

 

Takk for svar ? Det var det jeg håpte å høre om økologiske egg. Jeg leste den linken du sendte. Jeg må virkelig lese meg mer opp på gårder og finne ut hvor dyrene har det bra så jeg vet hvor jeg burde velge kjøtt fra. 

Guest Kåre Lise
Skrevet
4 timer siden, Pringlen skrev:

Økologiske eggleggere skal ha tilgang på store utearealer. 

God tanke det men dette må du nesten forklare meg hvordan er gjennomførbart. Er du f.eks villig til å hogge ned mer (regn)skog med  tilhørende utryddelse av dyrearter, mindre areal til annen mat for å få økologisk egg/kylling?

Sitat

 

 I starten av 2016 ble verdens befolkning beregnet til å være på 7,3 milliarder.[1]

Verdens befolkning er forventet å stige til 9 milliarder i år 2050.[2]

 

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Verdens_befolkning

Det her skurrer big time. 

 

 

 

Skrevet
26 minutter siden, Kåre Lise skrev:

God tanke det men dette må du nesten forklare meg hvordan er gjennomførbart. Er du f.eks villig til å hogge ned mer (regn)skog med  tilhørende utryddelse av dyrearter, mindre areal til annen mat for å få økologisk egg/kylling?

 

https://no.wikipedia.org/wiki/Verdens_befolkning

Det her skurrer big time. 

 

 

 

?? Det er nå slik økologisk eggproduksjon er i Norge i dag. Etter min mening kunne de sikkert ha droppet import av kraftfôr, og heller brukt fôr produsert i eget land. For min del er poenget som sagt at dyrevelferden er bra, ikke at fôret nødvendigvis er fritt for sprøytemiddel.

  • Like 2
Guest Stella
Skrevet
På 5.1.2017 at 5:02 PM, Kåre Lise skrev:

God tanke det men dette må du nesten forklare meg hvordan er gjennomførbart. Er du f.eks villig til å hogge ned mer (regn)skog med  tilhørende utryddelse av dyrearter, mindre areal til annen mat for å få økologisk egg/kylling?

Hvordan får du til det resonnementet? Om økologiske høner har stort, innhegnet areal (overflatedyrket/beitemark, de trenger ikke ta av fulldyrket jord) her i Norge de kan disponere daglig, hvordan gir det mer negativ påvirkning på regnskog og dyrearter? Det at hønene, hele sommerhalvåret, kan beite og sanke fôr ute mange timer daglig tilfører viktig næring og gir mer av bl.a omega 3 i eggene, som kommer oss som spiser eggene til nytte. Økologiske høner spiser ikke mer "regnskogsoya" enn andre høner, ofte mindre, da den økologiske soyaen i fôret ofte er dyrket andre steder i verden enn den vanlige soyaen vi får fra Brasil. (Og jeg håper virkelig de snart tar til vettet og tar i bruk andre proteinkilder i fôret enn soya..)
Hvordan får du det til at økologiske egghøner gir mer hogst av regnskog og utrydding av dyrearter enn konvensjonelle høner?

Skrevet
29 minutter siden, Stella skrev:

Hvordan får du til det resonnementet? Om økologiske høner har stort, innhegnet areal (overflatedyrket/beitemark, de trenger ikke ta av fulldyrket jord) her i Norge de kan disponere daglig, hvordan gir det mer negativ påvirkning på regnskog og dyrearter? Det at hønene, hele sommerhalvåret, kan beite og sanke fôr ute mange timer daglig tilfører viktig næring og gir mer av bl.a omega 3 i eggene, som kommer oss som spiser eggene til nytte. Økologiske høner spiser ikke mer "regnskogsoya" enn andre høner, ofte mindre, da den økologiske soyaen i fôret ofte er dyrket andre steder i verden enn den vanlige soyaen vi får fra Brasil. (Og jeg håper virkelig de snart tar til vettet og tar i bruk andre proteinkilder i fôret enn soya..)
Hvordan får du det til at økologiske egghøner gir mer hogst av regnskog og utrydding av dyrearter enn konvensjonelle høner?

Jeg vil anta at han tenker på at økologisk produksjon generelt gir litt dårligere avling pr dekar, og at man dermed trenger større arealer for å få 1 kg økologisk enn 1 kg konvensjonelt fôr. 

  • Like 1
Guest Stella
Skrevet
31 minutter siden, Siri skrev:

Jeg vil anta at han tenker på at økologisk produksjon generelt gir litt dårligere avling pr dekar, og at man dermed trenger større arealer for å få 1 kg økologisk enn 1 kg konvensjonelt fôr. 

Noe som nok stemmer om man kun tenker kortsiktig og tradisjonelt konvensjonelt vs. økologisk, men nettopp dette er det mye diskusjon rundt og "de lærde strides". Det finnes flust av eksempler på økt produksjon ved overgang til økologisk/alternativ (andre ikke-sertifiserte varianter uten kunstgjødsel og sprøytemidler) dyrkingsmåte. Og på lengre sikt, gjort rett, kan nok økologisk driftsmåte gi minst like god ressursbruk. Det er ikke mangel på areal å produsere mat på her i verden, det er forvaltningen av ressursene som er feil slik det gjøres i dag, slik jeg ser det. Og da blir det å stikke hodet i sanden og unngå de faktiske problemene om man skylder på økologisk drift for matmangel her i verden.

Guest Kåre Lise
Skrevet
14 timer siden, Stella skrev:

Det er ikke mangel på areal å produsere mat på her i verden, det er forvaltningen av ressursene som er feil slik det gjøres i dag, slik jeg ser det. Og da blir det å stikke hodet i sanden og unngå de faktiske problemene om man skylder på økologisk drift for matmangel her i verden.

Helhetlig sett om jorda skal overleve de neste 100 år og overkomme alle utfordringer med klimautslipp, fore 9 mrd mennesker osv så kan ikke matproduksjonen låses i idealisme. Det er å stikke huet i sanda. Økologisk er både ressurs og arealkrevende og ja det er ikke noe annet enn egoistisk idealisme å ta sånne valg for en "bedre" verden. 

 

Hva er forresten tradisjonelt konvensonelt?

Guest Stella
Skrevet
6 minutter siden, Kåre Lise skrev:

Helhetlig sett om jorda skal overleve de neste 100 år og overkomme alle utfordringer med klimautslipp, fore 9 mrd mennesker osv så kan ikke matproduksjonen låses i idealisme. Det er å stikke huet i sanda. Økologisk er både ressurs og arealkrevende og ja det er ikke noe annet enn egoistisk idealisme å ta sånne valg for en "bedre" verden. 

Det er jo akkurat der man er uenig da. Det finnes ingen fasit som sier at økologisk (eller andre dyrkingsmetoder uten sprøytemidler og kunstgjødsel) krever større resurser og større areal, det kommer helt an på hvem du snakker med, hvilke studier du leser, hva man tar med i beregningen osv osv. Du kan få lov til å mene det, men det er altså ikke nødvendigvis sånn det ER, andre kan ha andre meninger og overbevisninger, og det må du respektere. Det er et komplekst spørsmål, med mange mulige utfall.

Skrevet
27 minutter siden, Stella skrev:

Det er jo akkurat der man er uenig da. Det finnes ingen fasit som sier at økologisk (eller andre dyrkingsmetoder uten sprøytemidler og kunstgjødsel) krever større resurser og større areal, det kommer helt an på hvem du snakker med, hvilke studier du leser, hva man tar med i beregningen osv osv. Du kan få lov til å mene det, men det er altså ikke nødvendigvis sånn det ER, andre kan ha andre meninger og overbevisninger, og det må du respektere. Det er et komplekst spørsmål, med mange mulige utfall.

Kan du vise til studier som sier at økologisk ikke krever større areal og resurser? 

Jeg tror aldri jeg hørt noen si at økologisk er mer effektivt så vil veldig gjerne ha gode kilder på det :) 

Edit: med unntak av nitrogeneffiktiviteten da, for der er økologisk noe bedre

  • Like 2

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Med denne innstillingen kommer du til å få mange overraskelser i hundeholdet ditt i årene som kommer:) 
    • Tenker at du først og fremst må stikke fingeren i jorda å innse hva slags gener valpen din har. Alle disse tre rasene har grunnleggende mye jaktinstinkt. Alt beror seg ikke på at du er flink til å trene hunden din i valpestadiet. Om du har valp etter foreldredyr/linjer med mye stress og lite impulskontroll har du mildt sagt en jobb foran deg Jeg hadde aldri, ALDRI stolt på min amerikanske bulldog alene rundt små dyr eller katter. Det ville høyst sannsynlig blitt blodbad. Ikke fordi han var slem, ond eller dårlig trent. Men fordi han hadde ett voldsomt jaktinstinkt. Jo før du innser at det mest sannsynlig kan være tilfelle med din hund og, dess bedre er det. Tilrettelegg for minimalt med triggere for hunden din og å holde dyra skilt når du ikke hjemme eller kan følge godt med på interaksjonen mellom dem er mitt beste tips til deg. Pluss, trene på impulskontroll og konsentrasjon. Atferden på hunden din kommer garantert til å forandre seg når den går igjennom de forskjellige kjønnsmodningsfasene - kanskje spesielt dersom du har hannhund.  Fortsett å trene gjennom hele livet til hunden din så minimerer du sjansen for at noe går galt. 
    • Jeg meldte en bekymring til mattilsynet i sommer. Hadde masse bevis på at dyrene ikke hadde det bra, hadde samtaler på telefon, SMS, mailkorrespondanse med saksbehandler fra Mattilsynet, pluss jeg lagde egen googledisk-folder med bilder og videoer av forholdene som hun/de fra Mattilsynet hadde fri tilgang til. Jeg vet også at Mattilsynet var der i hvert fall en gang på befaring. Det endte i at eieren fortsatt har dyrene, noe jeg syntes er heeelt hårreisende.  Hundene hadde tak over hodet, tilgang til mat og vann - så da var det ikke skjellig grunn til omplassering. På tross av at de konstant sto ute, sloss så blodet sprutet og ikke ble møkka for... Nå har jeg flytta, men da jeg fortsatt bodde i området stod det to voksne pluss fire/fem valper i samme hundegård. Alle utenom den ene var forholdsvis store driv- og jakthunder på rundt 25/30 kilo. Tror også at Mattilsynet har sykt mye å gjøre, med lite ressurser til å gjennomføre alt, at de kun har mulighet til å befare bekymringer der dyr er døende eller har veldig, veldig kummerlige livsforhold. Det du beskriver er selvfølgelig helt ******, men trolig ikke nok til at Mattilsynet kommer til gjøre noe.. Dessverre.
    • Som jeg nevnte så er alle rasene i blandingen kjente for å ha sterkt jaktinstinkt. Noe av denne kunnskapen kommer for min del fra Linn som har hatt ambull i mange år, og vi kjenner begge både oppdrettere og aktive hundesportsfolk med alle disse rasene og er aktive i sine respektive raseklubber. Det betyr ikke at det er umulig, men definitivt en langt større utfordring enn om du hadde kjøpt en labrador eller en cocker spaniel. Og det synes jeg oppdretter burde visst om med en slik kombinasjon, men tiltroen min til oppdrettere som blander slike raser er heller ikke veldig stor.  Det er jo uansett bra om det går fint, og så lenge man er bevisst på hva slags hund man har så er det bedre.
    • Hvor har du det fra??? Mage hunder blir feilaktig kalt for kattedrepere, uten at det er noe hold i det. Ja, hundene våre, uansett rase, har jaktinstinkt i større eller mindre grad, men at ambull er så mye verre enn mange andre hunder, har jeg vanskelig for å tro.  Nå kan jeg uansett fortelle at det gjøres store fremskritt her i huset. Hunden har lært seg å sitte når kattene passerer, og han viser en mye lavere interesse for de nå enn i begynnelsen. Han kan fint ligge rolig i ene enden av sofaen og en av kattene ligger i den andre delen uten at de gjør noe stort nummer av hverandre. Så jeg syns vi er på rett vei 🙂
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...