tulip Skrevet 28. November 2016 Rapporter Share Skrevet 28. November 2016 På 24.11.2016 at 4:05 PM, Lola Pagola skrev: Smaker ikke alt veldig geit da? Eller iallefall med et snev av geit? Nei. Geitmelka var veldig besk før, og man trodde det kom av silofor. Men så fant de ut at det er genetisk, dvs mye frie fettsyrer i melka som gir bismak. Avlsarbeidet har derfor hatt fokus på å få flest mulig bukker som ikke har genene for frie fettsyrer, man er oppe i rundt 60% på landsbasis, noe som gjør melka mildere og søtere for hvert år. Favorittmelka mi kommer fra en bonde som også har testa geitene og slakta vekk de som var homozygot for genet, slik at den besetningen er en av de med høyest homozygot negativ i landet, ergo ekstra søt og god melk 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Lola Pagola Skrevet 28. November 2016 Forfatter Rapporter Share Skrevet 28. November 2016 Nei. Geitmelka var veldig besk før, og man trodde det kom av silofor. Men så fant de ut at det er genetisk, dvs mye frie fettsyrer i melka som gir bismak. Avlsarbeidet har derfor hatt fokus på å få flest mulig bukker som ikke har genene for frie fettsyrer, man er oppe i rundt 60% på landsbasis, noe som gjør melka mildere og søtere for hvert år. Favorittmelka mi kommer fra en bonde som også har testa geitene og slakta vekk de som var homozygot for genet, slik at den besetningen er en av de med høyest homozygot negativ i landet, ergo ekstra søt og god melk [emoji4] Interresant! Fikk lyst til å smake, høres veldig godt ut [emoji3] får undersøke nærområdet her Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Rocket Skrevet 28. November 2016 Rapporter Share Skrevet 28. November 2016 ikke helt melk, men valgte økologisk sjokolade idag da! Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Mardina Skrevet 28. November 2016 Rapporter Share Skrevet 28. November 2016 1 time siden, Rocket skrev: ikke helt melk, men valgte økologisk sjokolade idag da! Det har jeg gjort flere ganger Smaker akkurat som vanlig sjokolade da Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Pringlen Skrevet 30. November 2016 Rapporter Share Skrevet 30. November 2016 Ikke om melk, men litt nedover på denne siden, står det en del om hvorfor folk som setter dyrevelferd svært høyt, kan velge bort økologisk produksjon. Stempelet er altså ingen lovnad om best dyrevelferd. Ideellt sett vet man hvor maten man spiser kommer fra, og kan vurdere selv http://stolsvidda.com/vanlige-sporsmal/ 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gjest Skrevet 19. Desember 2016 Rapporter Share Skrevet 19. Desember 2016 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest Kåre Lise Skrevet 20. Desember 2016 Rapporter Share Skrevet 20. Desember 2016 21 timer siden, Kangerlussuaq skrev: "Draw my life" Litt overdramatisert? Lurer på hva kyra på Ås tenker om å hull i magen? I dag hadde jeg lyst på godt smør til jul men sto igjen over Røros smør, flink. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Polfarer Skrevet 20. Desember 2016 Rapporter Share Skrevet 20. Desember 2016 15 minutter siden, Kåre Lise skrev: Litt overdramatisert? Lurer på hva kyra på Ås tenker om å hull i magen? I dag hadde jeg lyst på godt smør til jul men sto igjen over Røros smør, flink. Gamle fjøset Den videoen må vel være sikkert 8-10 år gammel. Fistelkyrene må være de mest borskjemte kuene i hele Norge! Tror ikke det finnes noen som blir så mye dullet og stelt med som de. Og fistelen merker de nok lite til. Jeg sto i høst og skulle ha ut vomsaft fra den ene for å gi til ei som var dårlig. Hun sto løs midt i løsdrifta og var fornøyd så lenge hun ble klødd på samtidig 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
yurij Skrevet 20. Desember 2016 Rapporter Share Skrevet 20. Desember 2016 22 timer siden, Kangerlussuaq skrev: Æsj, kalvene står slik borti her Grusomt Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
borderen Skrevet 21. Desember 2016 Rapporter Share Skrevet 21. Desember 2016 Den filmen gjenspeiler på ingen måte mine erfaringer etter 26 år med melkeproduksjon. 3 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Gjest Skrevet 21. Desember 2016 Rapporter Share Skrevet 21. Desember 2016 9 timer siden, borderen skrev: Den filmen gjenspeiler på ingen måte mine erfaringer etter 26 år med melkeproduksjon. Den filmen er vel heller ikke ment å være en lakmustest på NORSK melkeproduksjon. Den er laget med det amerikanske markedet i bakhodet. Allikevel synes jeg det er greit å ha i bakhodet hvor forjævlig menneskets higen etter matprodukter er, og litt som at norge ikke redder det globale klimaet ved å slutte å kjøre bil og fly fly - så er det absolutt berømmelig at norsk matproduksjon er i "verdensklasse" (iallefall liker de å si det om seg selv).... Men i den store sammenhengen er vel dette nærmest det som er hverdagen for melkekyr flest verden over... Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Grim Skrevet 27. Desember 2016 Rapporter Share Skrevet 27. Desember 2016 Soyamelk 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
QUEST Skrevet 27. Desember 2016 Rapporter Share Skrevet 27. Desember 2016 Jeg har ikke sett laktosefri økologisk melk, finnes det? Apropos laktose..jeg prøvde først laktoseredusert men den var kvalmende søt, helt ubrukelig som kaffemelk. Jeg ringte Tine og spurte om de hadde kunstig søtet den men det benektet de. Er det noen som vet hvorfor laktoseredusert melk er så søt? Jeg syns faktisk det smakte ganske kraftig av kunstig søtningsmiddel Laktosefri melk har ikke denne ekle søtsmaken. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest Kåre Lise Skrevet 27. Desember 2016 Rapporter Share Skrevet 27. Desember 2016 2 minutter siden, QUEST skrev: Jeg har ikke sett laktosefri økologisk melk, finnes det? Apropos laktose..jeg prøvde først laktoseredusert men den var kvalmende søt, helt ubrukelig som kaffemelk. Jeg ringte Tine og spurte om de hadde kunstig søtet den men det benektet de. Er det noen som vet hvorfor laktoseredusert melk er så søt? Jeg syns faktisk det smakte ganske kraftig av kunstig søtningsmiddel Laktosefri melk har ikke denne ekle søtsmaken. laktoseredusert melk er laktose spaltet til glukose og galaktose før melken tappes på kartong. Spaltingen av laktosen gir melken en noe søtere smak enn vanlig lettmelk, fordi glukose og galaktose har søtere smak enn laktose. Men det er ikke mer karbohydrater eller sukker i laktoseredusert melk. http://www.melk.no/laktoseintoleranse/ofte-stilte-sporsmal/ Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
MegaMarie Skrevet 5. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2017 På 23.11.2016 at 1:13 PM, Pringlen skrev: I melkeproduksjon ser jeg ikke at økologisk drift utgjør noen stor forskjell for dyra, slik det gjør hos feks eggleggende høns. Bruker også laktosefri melk, vet ikke engang om man får kjøpt økologisk laktosefritt? Kan du forklare hvordan økologisk egg er bedre enn eks økologisk melk? Eller legge ved en link? Jeg velger stort sett både økologisk egg og økologisk melk. Men jeg handler ikke ofte egg og enda sjeldnere melk. Handler stort sett alltid økologisk rømme og. Den er enten like dyr eller billigere enn vanlig rømme. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Pringlen Skrevet 5. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2017 2 minutter siden, MegaMarie skrev: Kan du forklare hvordan økologisk egg er bedre enn eks økologisk melk? Eller legge ved en link? Jeg velger stort sett både økologisk egg og økologisk melk. Men jeg handler ikke ofte egg og enda sjeldnere melk. Handler stort sett alltid økologisk rømme og. Den er enten like dyr eller billigere enn vanlig rømme. For eggleggende høner utgjør forskjellen i driften veldig mye mer, enn for andre dyrehold. Økologiske eggleggere skal ha tilgang på store utearealer. Det er stor forskjell fra en burhøne. For kuer er det langt mindre forskjeller i driften. Mye av forskjellen ligger der i fôret, og det utgjør ingen forskjell for kua om fôret er økologisk eller ei. For større dyr er det langt viktigere hvordan den enkelte driften er lagt opp, enn om den er økologisk eller ei. Les feks mer om det på siden til stolsvidda.no 5 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
MegaMarie Skrevet 5. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2017 På 23.11.2016 at 1:13 PM, Pringlen skrev: Takk for svar ? Det var det jeg håpte å høre om økologiske egg. Jeg leste den linken du sendte. Jeg må virkelig lese meg mer opp på gårder og finne ut hvor dyrene har det bra så jeg vet hvor jeg burde velge kjøtt fra. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest Kåre Lise Skrevet 5. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2017 4 timer siden, Pringlen skrev: Økologiske eggleggere skal ha tilgang på store utearealer. God tanke det men dette må du nesten forklare meg hvordan er gjennomførbart. Er du f.eks villig til å hogge ned mer (regn)skog med tilhørende utryddelse av dyrearter, mindre areal til annen mat for å få økologisk egg/kylling? Sitat I starten av 2016 ble verdens befolkning beregnet til å være på 7,3 milliarder.[1] Verdens befolkning er forventet å stige til 9 milliarder i år 2050.[2] https://no.wikipedia.org/wiki/Verdens_befolkning Det her skurrer big time. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Pringlen Skrevet 5. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 5. Januar 2017 26 minutter siden, Kåre Lise skrev: God tanke det men dette må du nesten forklare meg hvordan er gjennomførbart. Er du f.eks villig til å hogge ned mer (regn)skog med tilhørende utryddelse av dyrearter, mindre areal til annen mat for å få økologisk egg/kylling? https://no.wikipedia.org/wiki/Verdens_befolkning Det her skurrer big time. ?? Det er nå slik økologisk eggproduksjon er i Norge i dag. Etter min mening kunne de sikkert ha droppet import av kraftfôr, og heller brukt fôr produsert i eget land. For min del er poenget som sagt at dyrevelferden er bra, ikke at fôret nødvendigvis er fritt for sprøytemiddel. 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest Stella Skrevet 6. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 6. Januar 2017 På 5.1.2017 at 5:02 PM, Kåre Lise skrev: God tanke det men dette må du nesten forklare meg hvordan er gjennomførbart. Er du f.eks villig til å hogge ned mer (regn)skog med tilhørende utryddelse av dyrearter, mindre areal til annen mat for å få økologisk egg/kylling? Hvordan får du til det resonnementet? Om økologiske høner har stort, innhegnet areal (overflatedyrket/beitemark, de trenger ikke ta av fulldyrket jord) her i Norge de kan disponere daglig, hvordan gir det mer negativ påvirkning på regnskog og dyrearter? Det at hønene, hele sommerhalvåret, kan beite og sanke fôr ute mange timer daglig tilfører viktig næring og gir mer av bl.a omega 3 i eggene, som kommer oss som spiser eggene til nytte. Økologiske høner spiser ikke mer "regnskogsoya" enn andre høner, ofte mindre, da den økologiske soyaen i fôret ofte er dyrket andre steder i verden enn den vanlige soyaen vi får fra Brasil. (Og jeg håper virkelig de snart tar til vettet og tar i bruk andre proteinkilder i fôret enn soya..) Hvordan får du det til at økologiske egghøner gir mer hogst av regnskog og utrydding av dyrearter enn konvensjonelle høner? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Siri Skrevet 6. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 6. Januar 2017 29 minutter siden, Stella skrev: Hvordan får du til det resonnementet? Om økologiske høner har stort, innhegnet areal (overflatedyrket/beitemark, de trenger ikke ta av fulldyrket jord) her i Norge de kan disponere daglig, hvordan gir det mer negativ påvirkning på regnskog og dyrearter? Det at hønene, hele sommerhalvåret, kan beite og sanke fôr ute mange timer daglig tilfører viktig næring og gir mer av bl.a omega 3 i eggene, som kommer oss som spiser eggene til nytte. Økologiske høner spiser ikke mer "regnskogsoya" enn andre høner, ofte mindre, da den økologiske soyaen i fôret ofte er dyrket andre steder i verden enn den vanlige soyaen vi får fra Brasil. (Og jeg håper virkelig de snart tar til vettet og tar i bruk andre proteinkilder i fôret enn soya..) Hvordan får du det til at økologiske egghøner gir mer hogst av regnskog og utrydding av dyrearter enn konvensjonelle høner? Jeg vil anta at han tenker på at økologisk produksjon generelt gir litt dårligere avling pr dekar, og at man dermed trenger større arealer for å få 1 kg økologisk enn 1 kg konvensjonelt fôr. 1 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest Stella Skrevet 6. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 6. Januar 2017 31 minutter siden, Siri skrev: Jeg vil anta at han tenker på at økologisk produksjon generelt gir litt dårligere avling pr dekar, og at man dermed trenger større arealer for å få 1 kg økologisk enn 1 kg konvensjonelt fôr. Noe som nok stemmer om man kun tenker kortsiktig og tradisjonelt konvensjonelt vs. økologisk, men nettopp dette er det mye diskusjon rundt og "de lærde strides". Det finnes flust av eksempler på økt produksjon ved overgang til økologisk/alternativ (andre ikke-sertifiserte varianter uten kunstgjødsel og sprøytemidler) dyrkingsmåte. Og på lengre sikt, gjort rett, kan nok økologisk driftsmåte gi minst like god ressursbruk. Det er ikke mangel på areal å produsere mat på her i verden, det er forvaltningen av ressursene som er feil slik det gjøres i dag, slik jeg ser det. Og da blir det å stikke hodet i sanden og unngå de faktiske problemene om man skylder på økologisk drift for matmangel her i verden. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest Kåre Lise Skrevet 7. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 7. Januar 2017 14 timer siden, Stella skrev: Det er ikke mangel på areal å produsere mat på her i verden, det er forvaltningen av ressursene som er feil slik det gjøres i dag, slik jeg ser det. Og da blir det å stikke hodet i sanden og unngå de faktiske problemene om man skylder på økologisk drift for matmangel her i verden. Helhetlig sett om jorda skal overleve de neste 100 år og overkomme alle utfordringer med klimautslipp, fore 9 mrd mennesker osv så kan ikke matproduksjonen låses i idealisme. Det er å stikke huet i sanda. Økologisk er både ressurs og arealkrevende og ja det er ikke noe annet enn egoistisk idealisme å ta sånne valg for en "bedre" verden. Hva er forresten tradisjonelt konvensonelt? Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Guest Stella Skrevet 7. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 7. Januar 2017 6 minutter siden, Kåre Lise skrev: Helhetlig sett om jorda skal overleve de neste 100 år og overkomme alle utfordringer med klimautslipp, fore 9 mrd mennesker osv så kan ikke matproduksjonen låses i idealisme. Det er å stikke huet i sanda. Økologisk er både ressurs og arealkrevende og ja det er ikke noe annet enn egoistisk idealisme å ta sånne valg for en "bedre" verden. Det er jo akkurat der man er uenig da. Det finnes ingen fasit som sier at økologisk (eller andre dyrkingsmetoder uten sprøytemidler og kunstgjødsel) krever større resurser og større areal, det kommer helt an på hvem du snakker med, hvilke studier du leser, hva man tar med i beregningen osv osv. Du kan få lov til å mene det, men det er altså ikke nødvendigvis sånn det ER, andre kan ha andre meninger og overbevisninger, og det må du respektere. Det er et komplekst spørsmål, med mange mulige utfall. Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Polfarer Skrevet 7. Januar 2017 Rapporter Share Skrevet 7. Januar 2017 27 minutter siden, Stella skrev: Det er jo akkurat der man er uenig da. Det finnes ingen fasit som sier at økologisk (eller andre dyrkingsmetoder uten sprøytemidler og kunstgjødsel) krever større resurser og større areal, det kommer helt an på hvem du snakker med, hvilke studier du leser, hva man tar med i beregningen osv osv. Du kan få lov til å mene det, men det er altså ikke nødvendigvis sånn det ER, andre kan ha andre meninger og overbevisninger, og det må du respektere. Det er et komplekst spørsmål, med mange mulige utfall. Kan du vise til studier som sier at økologisk ikke krever større areal og resurser? Jeg tror aldri jeg hørt noen si at økologisk er mer effektivt så vil veldig gjerne ha gode kilder på det Edit: med unntak av nitrogeneffiktiviteten da, for der er økologisk noe bedre 2 Siter Lenke til kommentar Del på andre sider More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.