Gå til innhold
Hundesonen.no

Etterlysning etter hunder og hundeeiere til forskningsprosjekt med Tusenfryd-tur


borderen
 Share

Recommended Posts

Kontakt: marenteien@gmail.com

Jeg skal gjennomføre et mastergradsprosjekt i etologi ved NMBU høsten 2014 som går ut på å undersøke hvordan hunder reagerer på lukten av stress og om det er noen forskjell på reaksjonen når luktstimuli kommer fra egen eier, i forhold til når luktstimuli kommer fra et fremmed menneske. Luktprøvene (i praksis: svette) av menneskene skal overføres til bomulls-pads og senere presenteres for hundene.

Kriterier:

- Kvinnelig hundeeier over 18 år

- Må ha bodd sammen sammenhengen med den aktuelle hunden i minst 2 år

- Hunden må være renraset, fertil , frisk og i alderen 2-7 år

- Eier må være villig til å reise på Tusenfryd og ta berg-og-dalbane den 29. eller 30. september (uten hund) og kunne møte i Ås med hund 1 time i uke 41 eller 42

Det søkes i første omgang etter 8 hundeeiere og det er ønskelig å få tak i 4 hannhund-eiere og 4-tispeeiere.

Sted for prosjektet: Follo-området (Ås/Ski)

Hundeeierne (kvinner) i eksperimentet skal gi fra seg luktprøver vil bestå av bomull-pads som plasseres i armhulene i 5 minutter. Disse skal tas i 3 ulike situasjoner (gjøres samme dag):

o under et adrenalin-kick

o i etterkant av adrenalin-kicket (15 min etter)

o ro (tas hjemme).

Adrenalin-kicket blir gitt ved at du kjører en tur med berg-og-dalbane på Tusenfryd. Alle hundeeiere får derfor en gratis inngang til Tusenfryd den 29. eller 30. september der luktprøvene blir tatt. Tusenfryd kan være mulig å få til i hele uke 40, så meld i fra selv om du ikke kan 29. eller 30 september. Eier kan ikke bruke deodorant dagen før, eller samme dag som luktprøvene skal tas og kan ikke dusje om morgenen luktprøvene skal tas på Tusenfryd.

Hunden skal i uke 41 eller 42 lukte på ulike luktprøver. Denne prosessen vil filmes og det skal i ettertid analyseres hvordan hunden bruker høyre og venstre nesebor mens den sniffer på ulike lukter.

Meld i fra hvilke dager du kan møte og hvilke klokkeslett du er tilgjengelig, så skal jeg sette opp et tidsskjema.

Send en mail til marenteien@gmail.com om du kunne tenke deg å delta i forskningsprosjektet. Oppgi navn, alder, tid du har bodd sammen med hunden, hundens alder og kjønn. Oppgi også datoer og tidspunkter du kan møte på Tusenfryd og til forsøket med hundene i uke 41 eller 42.

Formål:

Studiet kan bidra til å forstå utvikling av hjernens asymmetri hos dyr. Formålet er å se nærmere på hvor mye informasjon vi kan få ut av å studere bruk av høyre og venstre nesebor. Om metoden gir troverdige resultater kan metoden brukes til å studere dyrevelferd fordi metoden kan indikere hundens emosjonelle status uten at den trenger å vise dette ved atferdsmessige signaler. For dyr brukt i dyreassistert terapi kan dette være spesielt aktuelt da de utsettes for stadig ukjente situasjoner og har begrenset mulighet til å vise signaler i denne tillærte situasjonen. En enkel atferds-test der man undersøker bruk av høyre og venstre nesebor kan bidra til forståelse og enkle tilpassinger som øker hundens velferd.

Senere vil det søkes om ytterligere 24 hunder (kan være flere fra samme husstand).

Tusenfryd kan være mulig å få til i hele uke 40, så meld i fra selv om du ikke kan 29. eller 30 september :)

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Jeg har 2 hunder som kan være aktuelle, jeg er dog litt usikker på om Berg og Dalbane er noe for meg ha ha ha ha - bare tanken gjør at jeg blir stresset liksom........ Men om du mangler hund av en viss alder osv. så kan sikkert Noah stille opp. 6 år, intakt hannhund, sunn og frisk og relativt laidback i forhold til det meste *ler*

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen spesiell grunn til at hundene må være intakte?

Det er sånne ting man bare må bestemme seg for for å begrense feilkilder. Vi vet at hormoner er med på å styre en del drifter og interesser, så da vil jeg ha hundene mest mulig like, i den grad man kan få det til.

Ikke over 7 år, eller ikke fylt 8 år?

Til og med 7 går fint :)

Fertil og frisk, han er en-balla med en testikkel i buken, tels det? :P

Hmmm… er litt usikker på hvordan det virker. Kan sjekke opp :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Send meg en melding eller mail dere som kan delta i forskningprosjektet. Jeg trenger folk som kan mandag mellom 11 og 17, eller tirsdag 14-17 eller onsdag med en gang parken åpner (kl 11). Om jeg kan få 8 stykker, der 4 har hannhund og 4 har tispe, EN av disse dagene så sparer jeg masse utgifter (jeg må jo betale inngangsavgift fra egen lomme for alle hver gang) - så meld i fra om du kan!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Søren! Det er for tidlig siden hun bare har vært her halvannet år, men for seint siden hu fylte 7 i sommer. Og jeg som ELSKER berg- og dalbaner :frantics:

Alder er fra og med 2 til og med 7, altså under 8 år :) Så det kan gå! Send meg gjerne en mail om når du kan neste uke (mandag, tirsdag eller onsdag, og tidpunkter det kan passe disse dagene).

Hmmm... har en tispe i målgruppen din, og eier årskrt på tusenfryd, så jaggu hadde du sluppet å betale for meg også.

Men så var det den tiden da. Skal tenke på det! :)

Ooo! Det hadde vært topp! Send meg gjerne en melding så fort som mulig om det kan gå. Jeg bør få kabalen til å gå opp iløpet av morgendagen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg personlig ville ikke kastet pinne/leker da det er en aktivitet som får opp stressnivået veldig og er en mindre smart måte å slite ut valpen på. Prøv å heller å gjemme en leke som hun må søke etter.  Pinner kan dessuten være skadelig.  Får hun mental trening i tillegg til fysisk mosjon?  Edit: får hun dekket behovet for tygging? 
    • Du sier ingenting om hvor mye aktivitet hun faktisk får. 12 uker gamle begynner de jo å bli ganske aktive. Har dere begynt på valpekurs? Jokkingen og gravingen sier for meg at det er for lite aktivitet, selv om det kan være reaksjon på for mye også. Uansett ville jeg avbrutt adferden og gjort noen øvelser eller avledet på annen måte. Det samme med biting. Ha tilgjengelig ting det er lov å bite i, og avled med dette. Kjefting, straff eller å holde over snuten vil ikke hjelpe. Hvis hun klør i tennene kan det hjelpe å vri opp en tauknute eller tøyfille i vann og legge i fryseren, og så gi den for å tygge på ,det lindrer kløe i tennene. Det viktigste er nok aktivisering, men at det er gode pauser mellom. Allerede tenker jeg at hun bør ha en ok tur i løpet av dagen, få oppdage verden litt, og litt hodearbeid i form av triks eller hverdagslydighet, både underveis på turen, og innimellom hjemme. Korte økter. Selv om det er "valpeoppførsel" betyr ikke det at vi skal godta det og ikke gjøre noe med det. Bruk avledning, leker, lær inn alternative kommandoer, og avbryt eller forebygge adferd du ikke vil ha. Har dere akkurat kommet inn fra en lang tur og du vet hun er sliten og hun begynner å styre, gjør noen rolige øvelser, og øv på å legge seg å slappe av.
    • Jeg har en golden retriever valp som er 12 uker gammel. Hun gjør meg litt bekymret. Jeg er redd for at ho er veldig over eller understimulert men jeg klarer ikke å finne ut om det er for mye eller for lite aktiviserende av ho. Den siste uka har ho begynt å bli mye mer urolig, hun klarer ikke å finne roen lenger og er derfor mye våken og får ikke den søvnen en valp skal ha. Ho har også begynt å Jokke veldig mye, noe vi prøver å ignore til hun er ferdig. Energien er også veldig høy og ho er veldig gira stort sett hele tiden. Ho har også begynt å bjeffe veldig mye og bjeffer egentlig på alt og ingenting. Sammen med dette er det jo også biting, men jeg syntes ikke det virker som vanlig valpebiting. Ho angriper oss nesten, og klarer ikke å stoppe om vi sier nei, om vi går eller om vi holder ho over munnen. Jeg har også lest noe om graving og det har det blitt litt mindre av hos ho men ho har ikke stoppet med det enda. I stad var vi ute for å prøve å få energien over på noe annet ved å kaste pinne, noe ho liker å gjøre. Jeg hadde også med godbiter men det eneste hun ville var å bite meg i beina. Grunnen til at jeg er usikker er fordi mye av dette er valpeoppførsel og jeg syntes det er vanskelig å skille hundeoppførsel og valpeoppførsel. Er det noen som vet om dette er normalt og som kan gi oss noen råd om hvordan vi skal håndtere det på best mulig måte? 
    • Tusen takk for veldige hjelpsomme og nyttige tilbakemeldinger  - Skal sjekke med advokat. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...