Jump to content
Hundesonen.no

Løpetid og debut


Fillerya
 Share

Løpetids debud  

34 members have voted

 1. 1.

  • Under 6 måneder
   0
  • 6-12 måneder
  • 12-18 måneder
  • Over 18 måneder


Recommended Posts

Jeg vet at tidspunktet for når tipser får løpetid varier veldig fra rase til rase. Sansa har enda ikke hatt løpetid og hun er nå akkurat passert 18 måneder. Veterinæren har sagt at dersom hun ikke får løpetid før 18 måneder er det grunn til å utrede for dette. Det ble ikke sagt noe mer om det, men jeg lurer på hva som er farlig vet at en tispe ikke får løpetid.

Link to comment
Share on other sites

Når det tar "unormalt" lang tid før en tispe får løpetid, sjekker man at hunden ikke er tvekjønnet. Dernest måles hormonnivået, gjerne over tid, for å sjekke om hunden har/har hatt stille løpetid. Om hormonnivået ikke fluktuerer, og den ikke er tvekjønnet sjekker man om eggstokkene i det hele tatt har egg. Og etter det, nei det vet jeg ikke, for de få tilfellene jeg har hørt om har løst seg med at hunden er tvekjønnet eller hadde stille og svake løpetider.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Både Mayah og Nuka hadde første løpetid som 7 mnd gamle. Tror ikke det er uvanlig for malamuter som ikke lever i store flokker (da er det vanlig med senere løpetid).

Elwira, den golden retrieveren jeg hadde fikk ikke løpetid før hun var 17 mnd. gammel.

Link to comment
Share on other sites

Dvergpinscherne har ligget mellom 5 og 7 mnd alle sammen.

Whippeten fikk faktisk sin første løpetid i går, 13,5 mnd gammel :)

Du burde kanskje hatt flere alternativer på avstemningen din, det er ganske stor forskjell på 6-12 mnd og 13-18 mnd f.eks. Og at man kunne velge flere alternativer? :)

Jeg syns det virker fornuftig å utrede en hund som ikke får løpetid. Det er alltid greit å sjekke "ståa" når hunden tilsynelatende ikke utvikler seg normalt. Men kanskje vente til den er 2 år?

Link to comment
Share on other sites

Jeg stemte ikke, siden jeg har flere tisper.

X'en var nærmere 16 måneder, og datteren Foenix var nesten fylt 19 måneder.

Jeg var ikke bekymret, og det var ikke veterinæren jeg snakket med heller, for jeg vet at sene løpetider ligger til disse linjene. X'ens mor og halvsøster var like sene, vet jeg, og farmora til X'en var 26 måneder tror jeg.

Jeg synes det er mer frustrerende om Foenix bare skal løpe hver 11.-12. måned, for det gjør det så vanskelig med avl. Blir så lenge å vente om hun går tom, for en ny sjanse... X'en har pleid å gå cirka 7.5 måneder mellom hver gang, nesten på datoen - bortsett fra de to siste gangene hun har blitt parret, da har hun kommet tidligere enn forventet. Men hundene vet jo når vi planlegger kull, så de kan rote i rutinene våre :D

Link to comment
Share on other sites

Men hva er problemet med at en tispe ikke får løpetid? Om den ikke skal i avl så er det vel bare en fordel.

Her har alle mine vært ca 6 mndr første løpetid, som er normalt på rasen.

Ikke noe problem med å slippe løpetid! Jeg er bare litt bekymret for helsen hennes om det skal ha noe betydning for den :)

Samtidig lurer jeg på om hva som sjekkes dersom det må utredes, men det svarte tulip på :) Jeg vet heller ikke om det er noe jeg skal bruke penger på da resultatet ikke fører til noe behandlig eller har noe å si for oss. (dersom det ikke er noe er noe økt risiko i forhold til andre sykdommer osv).

Link to comment
Share on other sites

Kahlo var 8 mnd da hun fikk første løpetid. Husker jeg fikk "kjeft", da jeg mistenkte at det var løpetid på gang, av noen her fordi de kjente riesens som ikke løp før tiiidligst 14 mnd. :lol: Så det er veldig individuelt.

Link to comment
Share on other sites

De fleste mine har løpt mellom 8 og 11 mndr. Ene løwchentispa var over 2 år når hun fikk sin løpetid (tror kanskje hun hadde en "stille" løpetid før det) Har fått et normalt kull etterpå. Yngste beardisen her er 19 mndr. og har enda ikke hatt løpetid som jeg vet om. Har en hanne her hjemme og han har ikke vært interessert i henne.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.


 • Nye innlegg

  • Du og du så flott han er😍😍
  • Tusen takk! Dette var veldig oppklarende!😊😊
  • Det finnes en sensitiv-utgave av Hill's i/d, kanskje hunden din tåler den? Litt avhengig av hva hun er allergisk mot.
  • Prøver å ignorere det faktumet at det kommer en pubertet... Ikke bare én, men to, faktisk. Tjohei! I mens koser jeg med med Ild (7mnd) som har begynt treningen sin som gjeterhund, hun har tent til og viser at hun er litt unghund allerede. Også denne lille spiren da, Pod (3mnd), det skal bli spennende å se om det blir noe av han også. Link til video
  • De fleste gjeterhunder har en lavsesong mellom innsett på høsten og lamming/beiteslipp på våren, det er helt normalt. Så det ser jeg ingen utfordring med, om man har andre aktiviteter hunden kan bedrive i tillegg Bare vær klar over at det å trene en gjeterhund tar mye tid og innsats, især om man ikke har gjort det før. Man må også forvente at det for din søster ikke bare er å overta hunden, også hun må trene og bli kjent med den. Det sagt, så må det da være en midt-i-blinken løsning, om hun ikke kan ha hund selv og dere likevel vurderer rasen. Som tips er å ta kontakt med lokale gjeterhundlag for bistand, og for all del kjøp valp etter foreldre hvor BEGGE er godkjente gjeterhunder, ikke bare annonsert som 'den gjeter'. Mine har lavsesong på vinteren, selv om vi prøver å ha tilgjengelig trening, så er det lite arbeid for dem og ikke alltid vær og føre spiller på lag. Vi driver da med litt annen trening sporadisk, og passer på å holde kroppene deres fysisk i gang med trekk og tur. Vi gleder oss alltid til våren! I høysesong både jobber og konkurrerer dem aktivt, da har vi lite tid og overskudd (for min del) til annen trening. Det sagt, så er en velbalansert border collie fullt i stand til lengre perioder med ro og lite aktivitet, man burde bare ikke ha det som utgangspunkt når man går til anskaffelse av rasen. Veit ikke om det var svar på spørsmålene dere skulle ha, men!
 • Nylig opprettede emner

×
×
 • Create New...