Gå til innhold
Hundesonen.no

Julemiddag - hva er deres tradisjon?


Nirm
 Share

  

99 stemmer

  1. 1.

    • Ribbe
      33
    • Pinnekjøtt
      47
    • Kalkun
      7
    • Medisterpølser/kaker
      9
    • Nøttestek
      3
    • Annet
      13
    • Pizza Grandiosa
      0
    • Sosisser
      5


Recommended Posts

Ingen flere som lager saus av pinnefettet? :P:D

Vi lager ikke noen spesifikk saus av det, men bruker sjyen som "saus" på potetene og sånt :)

Vi bruker å ha ca. 50/50 med røkt og ikke røkt pinnekjøtt i gryta forresten. Vet ikke hvorfor, men mamma gjør det nå slik :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 123
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Sosisser. Er aldri jul uten sosisser.

Man orker da alltid dessert

Dumt man bare kan velge ett alternativ, vi har både pinnekjøtt og ribbe Og alt av "vanlig tilbehør" som medisterkaker, sossiser, rabbestappe osv ååååh jeg gleder meg til julaften, jeg fikk fri ali

Vi lager ikke noen spesifikk saus av det, men bruker sjyen som "saus" på potetene og sånt :)

Vi bruker å ha ca. 50/50 med røkt og ikke røkt pinnekjøtt i gryta forresten. Vet ikke hvorfor, men mamma gjør det nå slik :P

Vi rister opp mel og vann, tilsetter pinnefettet og smaker til med buljong og litt pepper.. Knallgod saus! Nomnom! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen flere som lager saus av pinnefettet? :P:D

JO! Min mor gjør det :D Sirupsaus! Pinnefett/vann, mjøl og sirup troooor jeg. NOM!

Ellers så har familien min fast regime:

Julaften/Nyttårsaften: Pinnekjøtt og Svinemør (en sunnmørsgreie stort sett) med sirupsaus, poteter, gulerøtter, rødkål, surkål og kålerabistappe.

1.Juledag/Nyttårsdag: Kalkun med viltsaus, ris, poteter, gulerøtter, tyttebærsylte og valdorfsalat. Hva er forresten greia med svisker i kalkun (stuffing)???

Før hadde vi alltid grøt tidlig på julaften, men det har gått bort. Ellers er det ingen faste desserter, det er som oftest en salig blanding av bløtekaker, småkaker, fromager, andre kaker og mye annet snacks som gjør at en er 100% mat - og dessertlei når jula er over.

Hos svigers er det ribbe på julaften og pinnekjøtt på nyttårsaften trooor jeg. Og fast julelunch første juledag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lars har alltid hatt ribbe, UTEN TILBEHØR :| Blasfemi. Med ribbe må man ha poteter, surkål, svisker, grove medisterkaker, grov julepølse OG sosisser. Og selvsagt sky.

I år skal vi itillegg til alt det ovenfor ha pinnekjøtt og kålrabistappe. Jeg synes ribbe smaker høgg :D Til dessert en er det multekrem, og dessert to er en brasiliansk variant at karamelpudding.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har alltid skinkestek (med ben og svor) dynepoteter (poteter som er kokt ferdige litt tidligere og som ligger i kjelen (uten vann) pakket inn i avispapir og dyna til pappa utenpå der igjen. Holder seg varme og smaker nam!), surkål, rosenkål, rødkål, tyttebær og verdens beste saus. Til dessert er det hjemmelaget karamellpudding etter mormors oppskrift. Den er helt vilt god! :D

Åh, nå gleder jeg meg til jul!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Belgerpia

Alternativene i pollen er feil, man spiser ikke bare ribbe til jul, kan ikke sette det opp sånn.

1. Ribbe, medisterkaker, medisterpølser, surkål, poteter og saus

2. Pinnekjøtt, kålrabistappe, poteter

3. Kalkun med stuffing, mandelpoteter, rosenkål og saus

4. Skinkesteik med surkål, poteter og saus

5. Oksesteik med tilbehør

6. Vilt med tilbehør

7. Kokt skinke

For øvrig spiser jeg alternativ 1 julaften helt uavhengig av hvor jeg spiser den - jeg kunne godt spist pinnekjøtt også, men mine foreldre lager ikke det og jeg synes lukta er så ****** at jeg orker ikke lage det selv. Jeg virkelig HATER lukta av pinnekjøtt (eller våt sau), men jeg elsker å spise det.

Til dessert MÅ det være hjemmelaget riskrem med jordbær helst, bringebærsaus kan gå an.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Julaften/Nyttårsaften: Pinnekjøtt og Svinemør (en sunnmørsgreie stort sett) med sirupsaus, poteter, gulerøtter, rødkål, surkål og kålerabistappe.

Vi har mør som fast middag på lille julaften.

Også er det fascinerende å lese om det ulike tilbehøret til pinnekjøtt. Vi har alltid hatt kålrabistappe og surkål (hater smaken, elsker lukta, så om jeg spiser alene en gang tror jeg nesten at jeg fremdeles må tilberede en pose for luktas skyld), men ikke noe saus eller annet.

For to år siden feiret jeg jul hos søstra mi med hennes svigerfamilie, og de hadde en eller annen pølse til pinnekjøttet, men hun var fra en annen del av Vestlandet enn min familie er, så for dem var det helt naturlig. Jeg skal feire julaften der i år, og jeg tviler på at jeg kommer til å spise pølse, når magen mye heller vil ha pinnekjøtt.

Diverse shyer og sånt forstår jeg, men hvit saus har jeg aldri hørt om. Tres interessant!

Tradisjonelt repeterer vi pinnekjøttet på nyttårsaften, så har vi østfoldribba på andre juledag med fullt tilbehør, første juledag er det familieselskap på pappas side - og i og med at de er syv søsken med drøssevis av avleggere, tar alle med et fat med "noe" hver. Smørbrød og sånt. Pappa og jeg tar alltid med sveler, for det er det ingen andre som lager, og alle synes det er så spennende og godt. Ikke er det vanskelig å lage heller, så det fikser vi etter frokost på førstedag.

Utover det har vi ingen store tradisjoner, annet enn at det skal lages så mye pinnekjøtt på julaften at en kan maule det et par dager utover, og vi har noen gigastore frokoster på julaften.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er sossisser???

Vi spiser pinnekjøtt med tilbehør. Noen ganger egenlaget pinnekjøtt fra onkels sauer og gris. Noen ganger hjortepinnekjøtt og :). Jeg liker dog ribbe bedre, og skal grine på meg det i tillegg i år planlegger jeg.

2. juledag skal vi i faniliebesøk til sambo's tante osv. Vet ikke hva vi får der. Nyttårsaften er det pinnekjøtt igjen.

Hjemmeplukka multer med krem og hjemmelagde kromkaker til dessert + masse småkaker.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er sossisser???

Vi spiser pinnekjøtt med tilbehør. Noen ganger egenlaget pinnekjøtt fra onkels sauer og gris. Noen ganger hjortepinnekjøtt og :). Jeg liker dog ribbe bedre, og skal grine på meg det i tillegg i år planlegger jeg.

2. juledag skal vi i faniliebesøk til sambo's tante osv. Vet ikke hva vi får der. Nyttårsaften er det pinnekjøtt igjen.

Hjemmeplukka multer med krem og hjemmelagde kromkaker til dessert + masse småkaker.

Sent from my iPhone using Tapatalk

m8hxygirixscxcb0hri1.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har spist ribbe i alle år. Så ble jeg kjæreste med en vestlending som presenterte oss for pinnekjøtt. Og utrolig nok har vi byttet og begynt å spise pinnekjøtt til tross for at ribbe egentlig er den store tradisjonen hjemme. Men ribbe andredag, da :)

Samme her (eller, det var faren hans som sa jeg måtte smake. Hadde en fobi mot pinnekjøtt tidligere. Noen var glup og saltet ekstra da jeg smakte det første gang ... men så serverte papsen hans verdens beste pinnekjøtt!). Men har aldri vært noen fan av ribbe. Pinnekjøtt! <3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppvokst med ribbe :x

Men har gudskjelov en mann som ikke har det som tradisjon, og derfor tar vi hans tradisjon i stede. Pinnekjøtt :heart: Tilbehøret kolrabi stappe, sossiser, rosenkål, poteter og saus.

Dessert er det Riskrem ed jordbær/bringber saus eller kirsbær kompot.

Gleder meg til jul!!!! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vokst opp med lammestek. Og det er en av mine livretter, så det er jo bare perfekt! Mamma er fra færøyene, så kanskje ganske naturlig at det er en del lammemiddager hjemme hos de :Grin: Har rotmos, gulrøtter og potet som tilbehør. Får lam hjemme hos svigermor også. De har alltid hatt pinnekjøtt og lam! Så flaks for meg, som ikke takler pinnekjøtt :Grin:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vokste opp med gørrtørr kalkun på julaften. Jeg husker ikke hvilket tilbehør vi hadde, men jeg mener vi hadde riskrem til dessert (eller politikrem som vi kalte det). Jeg likte ikke det noe særlig... jeg likte vel strengt tatt ikke så mye da jeg var liten :aww:.

Etterhvert endret vi "tradisjon" til ribbe med vanlig tilbehør (vi syntes det var greit å gjøre som alle andre og ikke være så himla spesielle - ingen andre hadde kaklun på julaften liksom, det var liksom nok at vi hadde rare hunder...) - det aller viktigste var sosissene, egentlig... uten dem ble det liksom ikke jul. Ribba ble stekt dagen før, og bitene ble varmet i ovnen på julaften - det bidro til at jeg i mange år levde i den troen at ribbe var tørt og kjedelig og jeg lurte alltid på hva folk mente med sprø svor :aww:. Jeg tror vi endte opp med multekrem til dessert etterhvert - da selvsagt pappas selvplukkede multer.

Etter at mamma døde, så måtte vi jo ordne jul helt på egen hånd (jul var liksom mammas oppgave, det), og da fant vi ut at vi ville forsøke oss på pinnekjøtt, og siden har vi ikke engang tenkt på noe annet til julemiddag. Det er jeg som har stått for julemiddagen hos oss de siste 6 årene, og det har i grunnen vært ganske hyggelig :). Tilbehør har jo da vært sosisser, kålrotstappe, potet og saus fra kokingen av pinnekjøttet. Til dessert har det vært multekrem. 1. juledag har vi hatt besøk av min andre bror med familie, og da har vi servert sodd. Vi har også gjerne hatt en kveitemiddag i løpet av jula - det gjør seg liksom innimellom all den feite maten :).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hva er sossisser???

Min nevø kaller de engletisser.

Vi har også gjerne hatt en kveitemiddag i løpet av jula - det gjør seg liksom innimellom all den feite maten :).

Åh, enig - før hadde vi gjerne fisk på andre juledag, etter tre dager på rad med fete og tunge kjøttmiddager. Ørret tror jeg vi pleide å ha, og det smaker innimellom flesk og svor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min nevø kaller de engletisser.

Åh, enig - før hadde vi gjerne fisk på andre juledag, etter tre dager på rad med fete og tunge kjøttmiddager. Ørret tror jeg vi pleide å ha, og det smaker innimellom flesk og svor.

Min bror kalte dem englepi**er :aww:.

Ja, det ER godt med litt "pause" liksom :).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

De har alltid hett engletisser her og, og ikke bare blandt barna... :lol:

Her veksler vi annenhvert år pinnekjøtt med kålrabistappe (nomnom) og annenhvert år ribbe med sossier, medisterkaker, tyttebærsyltetøy etc. (tilbehøret er definitivt best når det kommer til sistnevnte). Så bytter vi 2. juledag - godt med en dags pause mellom besøkene :).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annenhvert år har vi ribbe/pinnekjøtt og and :) Synes pinnekjøtt er best da, selv om and er ganske godt også, men får ikke helt den samme julefølelsen av and! I det siste har vi begynt å ha saus til ribba, da smaker det litt bedre syns jeg, ikke så forferdelig glad i ribbe :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Så mye overraskende eksemplarisk adferd i dag, jeg har lyst til å ignorere alt som ikke var eksemplarisk, fordi fremgangen er så tydelig. Ingen byks i iver for å hilse på forbipasserende, ikke noen stressende impulser om å jage etter syklister. Med unntak av en close call, med snuten faretruende nær å berøre midt på skinkesprekken til en som stod med ryggen til, så forsøkte han heller ikke sniffe busspassasjerer. Rolig og behersket og tålmodig for det meste. Ny fase i utviklingen og sladretreningen har fått effekt.  Hva jeg trenger bli flinkere til å forutse er Edewards ønske om sosial inkludering ved kassen i butikker, for å unngå at han planter labbene på disken. Det har skjedd så mange ganger nå, det er pinlig overfor meg selv å ikke forutse og forebygge det der. Inne i dyrebutikken er det ingen krise, men å LA ham få sjansen til å plante labbene på disken i kaffebaren er FLAUT. Virkelig flaut. Trenger huske at det å interaktere med andre mennesker sammen med Edeward er reell multitasking. Hovedvekten av oppmerksomhet må være på ham, og det er ikke rom for å ikke ha ham som universets midtpunkt i flere sekunder, ellers bryter han sitt-bli for å gjenvinne status som center of attention. Han er dramaqueen og skjørtejeger. Flørter med alt på to bein som sender ham vibber av gjensidig interesse. Vibber. Blikk. Følelser. Det er en kommunikasjonsform Edeward forstår, og der det vibber potensiell kos og kjærlighet, der er ikke han sen om å prøve innkassere.  Nuvel. Han ville endelig posere for fotografen i dag: Enten så har han forstått at sitt-bli gjelder selv om mamsen tar opp den flate, svart magi dingsen, eller.. ..så ble en vindel gittertrapp bare too much to ask. Det var ikke det at han ikke hadde lyst på den bollen.    Det var dumt av meg å sette oss i den situasjonen der med sekken full av råfor. Ventet tålmodig og nonchalant noen trinn lenger ned, uten å gi ham mer oppmerksomhet, og tenkte jeg ikke ville gå derfra før vi mestret den trappen, men så gikk det kuldegys nedover ryggen min og påminnet meg om at vi hadde en real klimakrise på gang, og vi måtte avbryte for å reise hjem til fryseren. Bedre planlegging neste gang.
    • Hvorfor vil du bytte hvis hunden fungerer på Vom? Hvis hunden fortsatt har løs avføring etter en uke ville jeg nok droppet det fôret ja.
    • Hei hundesonen! Jeg har en valp på 3-4 mnd som jeg holder på å bytte for på. Jeg bytter gradvis, startet med 4 dager hvor jeg ga 3/4 gammelt for (V&H), 1/4 nytt for, deretter 4 dager med 50/50, og så 3/4 nytt for en dag eller to, før jeg gikk tilbake til 50/50 fordi; Valpen har litt løs avføring. Typisk at det først kommer litt i normal konsistens, og så etterhvert blir det bløtere og bløtere. På ingen måte flytende/diare, men slik at det blir rester igjen i gresset der jeg plukker opp. Noen ganger går valpen to ganger på rad, først en med bra konsistens og så løsere i en tynnere strimle rett etterpå. Ofte er det og små halvfordøyde pinnebiter, små biter av stoff, grus og annet hun har fått i seg i dette løse. (Dette er små biter, prøver så godt jeg kan å forhindre dette men valpen spiser mye rart). Syns det begynner å lukte metallisk fra analen nå, mulig kjertlene ikke får tømt seg når det er litt bløt avføring? Høres dette normalt ut i en overgang til nytt for for en valp, eller bør jeg gi opp det nye foret og finne noe annet?
    • Haff, jeg sliter med de luksusproblemene vi har med casual turgåing. Altså, de er luksusproblemer ifht hvordan den gjennomsnittlige hunden i gata oppfører seg på casual tur - men ikke i gata vår. Våre nærmeste naboer er Midt-Norsk kompetansesenter for hund, så vi har en litt annen standard å måle oss etter, hence min følelse av å slite med hva folk flest synes er luksusproblemer, gitt den gjennomsnittlige hunden i andre sine gater. Med unntak av ved veldig spennende lukter så trekker ikke Ede i det hele tatt. Aldri vært hans greie. Han stopper og snur seg og venter på meg om båndet blir stramt. Foretrekker selv å ha det slakt. Han hører på meg når jeg ber han om noe og er ivrig på vakt etter oppgaver. Går omtrent halvparten av tiden pent ved min side som frivillig adferd. Har noen byks etter løv i vinden og drar LITT etter interessante lukter innimellom, og mister fokus og blir vimsete og tenderer mot raptus mot slutten om vi går for langt, men som energisk 6 mnd gammel (i dag, gratulerer med dagen, Edeward 🐾) er jeg ikke veldig bekymret for at sånt vil vedvare som problem i voksen alder. Han er stort sett flink gutt, MEN han er langt fra så veloppdragen som jeg helst vil ha ham. Han ploger og han går foran meg, han vimser til siden og han krysser foran meg. Det er irritasjonsmomenter. Vil gjerne ha en sånn robothund som bare går pent ved min side og følger med på hver minste bevegelse jeg foretar meg, altså.  Har på råd fra de langt mer kompetente naboene begynt å fase ut godbiter for å få bedre kontakt og kontroll. Belønner nå med lek og godsnakk og tempovekslinger istedenfor godis. Bygge relasjon. Han skal fokusere på meg, ikke på hva jeg har i hendene og lommene. Det er en omstillingsprosess. Gamle damer kan lære nye triks, men det tar tid. Fant ut det å belønne en fin turfot med hurtig gange og jogging fungerer som bare det. Ingen problemer å veksle tempo heller. Ede synes det var spennende med vekslinger mellom jogge, løpe og gå fort eller sakte. Spennende i seg selv, så lenge det er nytt, antakelig. Han er typen som liker variasjon og alt nytt er mer gøy enn det vi har gjort før. Med unntak av å sitte, ligge eller stå for å få kastet en apportleke, så surner han og protesterer om jeg ber om for mange repetisjoner av det samme. Temmelig nøyaktig fire rep av noe synes han er nok og nekter gjerne på den femte fordi han heller vil gjøre noe annet. Ikke Border Collie, m.a.o. Trenger mer variasjon i trening på øvelser.  Vi faser ikke fullstendig ut godisen enda. Mamsen er som en gammel hund med innarbeidede vaner og trenger tid på å finne tillit til at det skal gå an å få til. Har sluttet belønne fin turfot med godis, nå får han godprat, flere øvelser underveis og belønnes med lek for de istedenfor. Øvelsene blir da en sekundær forsterker. ..eller tertiær, for jeg tør ikke la være belønne gode 'slipp' med godis iblant. Han liker IKKE å slippe kampelekene sine  Akkurat på det punktet der har jeg svært lav tillit til fullstendig godisfrie metoder ennå. Vi får se.  Inntil videre lønnes også passeringer med godis. Dette fordi han har sterk byttedrift, spesielt på syklister som kommer bakfra og farer fra oss - de som kommer andre veien er han mer nonchalant om, da de innbyr ikke til jakt fordi de skal feil vei – helt motsatt av border collie, altså – og han har så sterke impulser til å hilse på forbipasserende mennesker, sladretrening med godis av høy verdi må vi bare fortsette med, fordi det fungerer.  I likhet med BC-blandingen jeg hadde, så trigger han her også frykt for å miste ham i en påkjørsel. Han har forstått at det sitter mennesker inni bilene, som han gjerne vil hilse på, og han har ikke NOEN konseptforståelse av mekanisk fysikk. Masse og fart i forbindelse med trafikk er ikke noe det går an å lære ham kløktig på den harde måten, så sladretrening på passerende biler er helt nødvendig med han her.  Strømgjerder derimot, det kan han lære på den vanskelige måten, så minner meg selv på å få det gjort. Trenger få narret ham borti gjerdet på en tom luftegård snarest, fordi en hest ville hilse på ham her om dagen. En vi har vært på nikk med ved passeringer en stund, han kom ivrig løpende til gjerdet for å si hei til oss, og Ede ble henrykt og ville borti for å hilse snute mot mule, som hesten innbød til. Ble en kjip opplevelse, fordi Ede har ingen anelse om hva strømgjerde er, og forstod ikke hvorfor jeg var så teit og holdt ham tilbake fra den nye kompisen sin. Han trenger finne ut hvorfor. Spørsmålet er hvordan narre han borti gjerdet på sitt eget initiativ når det ikke står en hest der. Vil jo ikke at han skal bæde på hester, for det kryr av dem her. Det er viktig å gi ham forståelsen av at det er gjerdet som er farlig og gjør vondt, ikke hestene. Fører opp på listen over to dos. 
    • Nå skal ikke jeg skryte på meg å kunne kjempemasse om hverken Malle eller hollender, men mitt inntrykk og det andre sier er at det er så store variasjoner innenfor begge rasene at du kan få begge type hunder (f.eks. mer skapt vs mer sosial, osv)  i begge rasene.   Men basert på de individene jeg kjenner av begge raser (som stort sett da er avlet for IGP ol) så vil jeg ikke si at hollender er noe mer krevende eller noe skarpere enn malle. Heller ikke mer energiske. Av de jeg har sett har hollendere litt lavere terskel for stress og lyd, men jeg er nok farget av hun jeg har selv 😂 og jeg har jo sett 10x fler maller enn hollendere.   Og hun jeg har er ikke spesielt selvstendig. Eller altså, hun kan fint være selvstendig og der det kreves, men hun henger jo etter meg som en skygge i typ alle situasjoner vi er i 😂 hun vil helst gjøre ting sammen med meg dagen lang 😂    Men den typen du beskriver høres ut som en typisk KNPV hund, hunder avlet mot bruk i politiet i Nederland osv. og de er nok sånn. Men min oppdretter av hollender blander KNPV linjer med sportslinjer, hvor hundene ikke er fult så skarpe, mer sosiale og ikke så selvstendige. De fleste i Norge er mer sportsavla.  Ble  langt svar ja 😄 I og med at det er så mange fler malle oppdrettere enn hollender tror jeg det er lettere å finne en bra malle. Jeg er heldig og kjenner flere som kan masse om både schæfer og malle til IGP bruk, så jeg må spørre og grave litt rundt 🧐😊  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...