Gå til innhold
Hundesonen.no

Opptrening av jakthund


Kaja
 Share

Recommended Posts

Dette temaet er jeg sikker på at det finnes hundre forskjellige svar på, men jeg vil ha deres meninger!

Raptus er nå 8 mnd, og hans første jaktseesong er noen mnd fram i tid. Til nå har vi lagt lite vekt på trening annet enn at han er med på turer og får herje masse i hagen. Nå er tiden inne for tenke på at sesongen er fysisk hard og vi må forbrede han for det.

Jeg har googlet litt og driver å snakker med flere med jakthunder, men jo flere jo bedre :D

Vi har i bakhodet at han er ung, og det skal selvfølgelig tas hensyn til.

Jeg ser for meg at vi nå begynner forsiktig og sykle, med intervalltrening. Han kan vel også begynne å trekke litt. Det store spørsmålet er hvor mye, hvor ofte og hvor intenst.

Så fort båndtvangen opphører skal han mye ut i skogen, der kommer jo den viktigste treningen. Det er 20 august, altså et par mnd fram i tid, og før den tid bør han være i bedre form enn han er nå.

Hvordan gjør dere andre det med fysisk trening og fôring? Jeg har snakket med mange, og flere nevner at de ikke gir hundene høyenergi, men de får mer mat og de legger vekt på kondisjonstrening.

Raptus er en Beagle, altså drivende halsende hund, dvs at han sporer opp dyret, og løper etter det og loser (bjeffer). Altså, han skal løpe masse i løpet av en dag på jakt!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg møtte ofte på en kar som jogget med en beagle i Bergen, opp Løvstakken. Han var der relativt ofte fra mai-juni til august, kunne i perioder møte på han hver dag. Så, jogging i terreng er sikkert ikke dumt, men det er jo litt opp til deg også. Han tok langline på hunden slik at den løp løs med han i båndtvangperioden, men aldri lengre unna enn at han fikk tak i han.

Jeg har ikke noe erfaring med å trene jakthund, men er opptatt av god kondisjon på hundene mine, og på sikt vil jeg trene hunder til løp (lure coursing og kanskje racing). Kondisjonstreningen er nok det aller viktigste. For oss med mynder foregår denne gjerne gjennom vinteren, før sesongen starter på våren. Da blir ski et naturlig valg. På våren og sommeren er det sykkel (bortsett fra at jeg ikke har sykkel nå) på jordveiene og jogging i terreng, i tillegg til kløvturer, som blir hovedingrediensene. Med god kondisjon på plass begynner jeg å tenke mer styrke, med kjettingtrekk og kløv.

Kan anbefale heftet Konditionsträning för hund av Britta Agardh. Det er litt dyrt med tanke på hvor få sider det er på, men mange gode tips, ikke bare om hva du kan trene, men hvordan du gjør det, og hvordan du begynner (gradvis opptrapping).

http://www.adlibris.com/no/product.aspx?isbn=9174630660

Jeg gjør ikke noe annet med foring i aktive perioder enn å gi mer mat.

Jeg tipper huskyfolk og andre har mange gode tips om kondisjonstrening som kan være aktuelt for jakthundfolk også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg trener ikka jakthund med trener kondisjon på mine hunder til tursesong og etterhvert til løp.

Utenfor båndtvangen er bikkja løs i terrenget og springer bajas i flere timer (krever selvfølgelig god innkalling). Jeg trener også løstrening med sykkel innover skogsbilveier og lignende. Da sykler jeg fort og bikkja flyr forran eller ved siden av. Her kan jeg regulere farten intervallvis også.

I båndtvangstiden trener vi mest med sykkel (når temperaturen tilsier det. Med den pelsen bør det ikke være over 13 grader, noe som gjør det litt vanskelig på sommerstid). Under sykkeltrening blir det også intervall. Hunden min springer mest forran. Om jeg øker tempoet går det raskt fra trav til gallopp. Dette trenes også intervallvis.

I tillegg trener vi styrke med kjettingtrekk og kløv.

Vinterstid er det selvfølgelig skigåing men også endel pulk for styrkens del.

Kondisjonstrening med hund syns jeg er veldig morro! Det er ikke for ingenting at jeg har godt over til en mer fysisk rase :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I tillegg til den fysiske treningen i forkant av jaktsesongen kan det være en god ide å sørge for å trene inn en sikker innkalling. Da kan du kalle han inn fra los eller søk om han er ute for lenge. Begynn pent i starten av sesongen, så ser du an kondisjon og labber etterhvert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I tillegg til den fysiske treningen i forkant av jaktsesongen kan det være en god ide å sørge for å trene inn en sikker innkalling. Da kan du kalle han inn fra los eller søk om han er ute for lenge. Begynn pent i starten av sesongen, så ser du an kondisjon og labber etterhvert.

Inkallingen sitter som et skudd, han kan kalles inn fra full los :) (vi har trent i harehegn)

Jeg prøver å få mannen til å fikse firehjulingen slik at det er lettere å få trent hunden. Jeg skal gradvis komme i god form jeg også, men jeg tror han trenger mer trening enn hva jeg makter, så det hadde vært kjekt å kunne gi han det med motorisert kjøretøy :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 weeks later...

Vi har jakthunder, men stående fuglehunder. Vi har 2 voksne hunder (5år) og en valp på 6 mnd.

De voksne får sykkelturer i sommerhalvåret. Vi benyttes oss også av friområder hvor de kan få løpe løse (da trimmer de seg selv). Jeg skal starte å jogge og da skal den ene være med meg, så det blir ekstra trim. (trim og trim, så fort jogger jeg ikke, men han får rørt på seg ihvertfall)

I starten av august blandet vi inn høyenergifor, slik at når båndtvangen opphører og konkurransene+jakta starter er de vandt med høyenergi. Ene hunden får 100% høyenergi hele høsten og den andre får 50% aktiv og 50% normal. Har litt med forbrenningen å gjøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tenker at du kan trene Raptus ganske likt som jeg har trent Imouto, spesielt mtp hvor ung han er. Det jeg synes er den ultimate treningsformen, er klatring i ulendt terreng. Det trener både mentalkapasiteten deres (fordi de må tenkte og liste ut lure måter å komme seg opp på, i alle fall før de kommer i såpass kondisjon at de bare kan blæste på oppover glatt og rett fjell), det trener absolutt alle muskelgrupper i kroppen (Imouto har nærmest staffemuskler i beina når hun er i toppform) og de blir ekstremt utholdende. Hun løper løs når det ikke er båndtvang, og trekker meg i belte eller med langline når det er båndtvang.

Jeg liker dette bedre enn å feks sykle, for det ligger ikke så mye motivasjon i det å løpe ved siden av eller foran (og i alle fall ikke bak!) en sykkel som det å få bruke kroppen på eget initiativ for mine i alle fall. Imouto var en djevel på trekk da hun var yngre, men nå har hun blitt mer voksen og ikke så klin kreisi "ja, jeg bare gjør det!" uansett hva hun blir satt til, så jeg sliter litt med å motivere henne til å faktisk holde god fart (12 km +) når vi sykler.

På mine røde farer er ikke det å gi så mye mer mat et alternativ for å holde vekta i sesongen, fordi de ikke har plass til så mye, og regulerer dette veldig godt sjøl. Jeg har derfor alltid brukt høyenerifôr på dem, og gir også det til vanlig, faktisk. Jeg pleier bare å pøse på med mer vom, olje og diverse tilskudd om jeg ser at Super-Samuraien begynner å bli litt skranten (noe hun lett blir), og la henne få ro og tid rundt måltidene. Jeg innser at dette ikke akkurat er en veldig vanlig problematikk rundt hunder som brukes mye, men hun har nå alltid vært litt snål. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På jakthundene har jeg kun brukt vanlig for og heller økt litt i mengde, ev ekstra godbiter. På noen av huskyene måtte jeg gi høyenergifor for de ble så ekstremt magre.
Jeg har kickbike, løper og sykler med hundene fra de er 18 − 24 mnd gamle, gradvis opptrening - obs skulderledd i nedoverbakker ved sykling, husk poter ift asfalt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 months later...
  • 1 month later...
Guest lijenta

Hei

Lurte på om noen her gjerne hadde kjenskap til jakttrening av beagler. Er interresert i å trene med noen i stavanger området.

Spør her http://www.beagleringen.no/ og her http://www.nhkf.net/ og her http://www.njff.no/portal/page/portal/rogaland/lokallag/stavanger_og_rogaland/ om dem vet om noe muligheter og hva du skal gjøre for å få tak i jakt/trening for beagler

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
×
×
  • Opprett ny...