Gå til innhold
Hundesonen.no

"Andre pubertets alder"?


MiO
 Share

Recommended Posts

En bekjent av meg sier at hunder, iallefall tisper, i 2-års alderen "går igjennom en slags annen pubertet".

Hun mener at de bl.a. da kan vise samkjønnsaggressjon og at det gjerne er da det dukker opp (ved to års alder). Det var det som skjedde med hennes hund (tispen hennes begynte å bli aggressiv mot andre tisper ved to års alder).

Noen som har noe mer informasjon om denne såkalte "andre pubertets-alderen"? Hva skjer da?

Jeg trodde det var rundt den alderen hunder begynte så smått å roe seg ned littegrann jeg, bli litt mer voksne i hodet sitt, sånn fra to år og fremover mot tre års alder...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo forskjeller på den fysiske og den mentale kjønnsmodningen hos hunder. Den fysiske kommer først, deretter den psykiske. Jeg husker ikke nøyaktig når den sistnevnte vanligvis gjør sitt inntog og når den er over, men toårsalder høres ikke helt fjernt ut, spør du meg. En hund under to år er i mine øyne, ikke ferdig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

min tispe merket jeg ikke noe spesielt til noen av kjønsmodningene. Bortsett fra at hun blir litt fjern i selve løpetiden da.

Hannhundene har jeg derimot merket dette godt på. Etter fysisk kjønsmodning blir de "fjortispøbler" og etter psykisk modning blir de mer satt og selvsikre. I alle fall de jeg har hatt. I tillegg har de ikke helt skjønt "greia" med tisper før de er ferdig med sin andre kjønsmodning - selv om de synes tisper lukter spennende og sikkert hadde paret om de fikk sjansen.

Jeg har et pubertalt monster nå, og han har begynt å bedre seg akkurat nå (snart 18mnd) så håper han blir mer og mer voksen i knollen fremover og roer seg med fjortisfaktene!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har aldri skjønt helt dette med at folk sliter med pubertale hunder (pubertalt monster osv....) Jeg har heller ikke tatt hensyn til dette i treningen. Ser at det ofte anbefales å sette treninga litt på vent osv i visse perioder. Det har jeg aldri gjort. Jeg har ikke firet på kravene for unghunder.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg personlig syns at den psykiske modingen er størst på hannhunder, kontra tisper. Jeg har erfart mange som har omplassert hanner i 1,5-2,5 års alderen, så det er nok ikke uten grunn. Jeg har vel ikke sett noen markant endring på min hanne, men har jo en rase som i utgangspunktet ikke er av den værste sort sånn sett. Men han prøver seg jo på diverse områder, det ser jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vanlig at hunder går gjennom "2. kjønnsmodningfase" i en alder av 1,5-2,5 år. Det kan vare alt fra en måned til et halvt år og varierer veldig i intensitet mellom ulike individer. Det er først og fremst en mental modningsfase. Noen hunder er i denne perioden litt sensitive ("spøkelsesalder"), noen blir litt usikre på seg selv og kan vise mer aggressiv atferd enn før, andre blir veldig selvstendige eller "fjerne". Mange er helt normale.

Det jeg tror er viktig er å ikke bruke det som noen unnskyldning for hvorfor hunden er ulydig el.l., men heller trene som normat, sette krav og forme hunden.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette hørtes litt ukjent ut for meg og... Håper ikke jeg trenger å oppleve det heller, er så deilig å ha en hund som går overens med alle andre! Men hun er jo bare litt over et år, så jeg kan vel ikke slappe av helt enda da...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette hørtes litt ukjent ut for meg og... Håper ikke jeg trenger å oppleve det heller, er så deilig å ha en hund som går overens med alle andre! Men hun er jo bare litt over et år, så jeg kan vel ikke slappe av helt enda da...

Sørg for gode opplevelser for henne du, så går det gjerne helt fint. Nå er kanskje ikke cavalieren den rasen med høyest samkjønnsaggresjonsrate heller, og tisper er ofte mildere enn hannhunder :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har aldri skjønt helt dette med at folk sliter med pubertale hunder (pubertalt monster osv....) Jeg har heller ikke tatt hensyn til dette i treningen. Ser at det ofte anbefales å sette treninga litt på vent osv i visse perioder. Det har jeg aldri gjort. Jeg har ikke firet på kravene for unghunder.

Jeg tar ikke spesielt hensyn til det jeg heller, jeg bare registrerer at han er litt "dust" for tiden. Litt usikker, litt testende, litt bråkete (ikke aggressiv! bar lyd) mot andre hunder, spesielt større spisshunder (selv om dette er disse hundene han har sett mest av i sitt liv, så er han jo også en slik en selv).

Forrige hannhund var litt samme, men med mindre lyd så andre merket det ikke så godt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Egen plass i sofaen var en lur løsning ja, takk for tips! 
    • Stikkordet her er å være konsekvent, og ha tydelige signaler. Våre hunder fikk lov å være i sofaen hjemme, men ikke hos mine foreldre. Jeg mistenker dog at de hadde sneket seg opp i sofaen om de hadde fått være alene i stuen hos mine foreldre, men de prøvde seg sjelden ellers. Helt til minstemann lærte at han fikk lov når teppet hans lå der. Og det er forsåvidt en mulig løsning. La hunden få lov til å være i sofaen, men kun på sitt eget teppe. Da kan man ta teppet bort når man skal ha gjester, f.eks. Teppet blir da et tydelig fysisk signal på når det er lov og ikke. Satte hunden min poten utenfor teppet så var det umiddelbart ned fra sofaen. Men jeg vil nok være supernøye på at hunden ikke har tilgang til sofaen alene før den er ganske trygg alene og drillet på at sofaen er forbudt område uten tillatelse.
    • Hei! Får snart valp i hus og ønsker å være konsekvent og tydelig med treningen fra starten av. Har et dilemma når det gjelder det å la hunden være i sofa og seng(min seng altså). Jeg ønsker ikke at hunden skal hoppe opp i sofaen uten lov eller uten invitasjon. Jeg passet en hund en gang som tok det som en selvfølge at den skulle oppi alt av senger og sofaer, og det ble et problem når det var gjørmete og våte poter, løpetid, besøk som ikke likte hunder osv. Passet også en hund som ikke fikk lov, men jeg lot den komme opp i sofaen EN gang, og da forventet den at det var lov hele tiden... Jeg har egentlig lyst til å kunne kose med hunden i sofaen når hunden er ren og tørr. Er det overkommelig å trene hunden til å kun komme opp i møbler på invitasjon, eller bør man være konsekvent på at dette ikke er lov? Og om man satser på å trene på at den skal inviteres opp, hvordan går det da når den er alene hjemme? Hører stadig vekk at folk angrer på at de ikke var mer konsekvente med hundene tidligere. Noen som har erfaringer med dette som vil dele de med meg? På forhånd takk!   
    • Vi er en familie som ser etter en labrador retriever som både skal være en trygg familiehund og god turkamerat. Vi er relativt aktive, glade å gå på tur, har hytte på fjellet, tilgang på hytte ved sjøen, og bor på østlandet i et hus med en romslig hage og nærhet til marka. Barna i familien er 8+ år. Vi er nybegynnere å regne når det gjelder å eie hund, men har hunder i nær familie og far i familien er vokst opp veldig nærme besteforeldre som under oppveksten hadde tre labradorer på rad. Det er viktig for oss at hunden kan passe i en familiesetting, men samtidig være aktiv og glad i å komme seg ut: Trene apport og søk, være med på telttur, lange langrennsturer, joggetur, fisketurer osv. Far er jeger og kan tenke seg å ha hunden med som apporterende kompis i skogen/fjellet. Og som kan trene apport i skogstjern når fisken ikke vaker. Robust gemytt og godt lynne et must, så den må også klare å slappe av når den er hjemme og ha en fungerende "av-knapp". Så vi ønsker ingen kraftig hund med kortere ben som man kan få inntrykk av at en del av utstillingslinjene kan bli. Vi er i dialog med noen oppdrettere av jaktlabrador, men skulle også gjerne kommet i kontakt med noen oppdrettere som er seriøse og som avler frem "lettere" labradorer som ikke nødvendigvis utelukkende er fra jaktlinjer. Noen anbefalinger?
    • Ånei kjære deg, så uutholdelig trist!! Ord blir så fattige, men jeg kjenner det i hele kroppen hvor tomt og stille alt blir i en slik situasjon. Kondolerer!! RIP Ariel❤️❤️❤️
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...