Gå til innhold
Hundesonen.no

Spesielle fargenavn el på din rase


Debbie
 Share

Recommended Posts

Hos malamuten er det endel farger, men alle skal være i kombinasjon med hvitt, eller helt hvit.

De vanligste her til lands er grå og hvit, svart og hvit og brun og hvit. På de to første skal pigmentet være mørkt, på den brune, skal pigmentet være brunt.

I tillegg kommer rasen i blå (sjelden):

colors90.jpg

Helt hvit:

Sesi_Tikaani_Zoomed_oo1-265x222.jpg

Sobel (viltfarget/ulvegrå-aktig):

alaskanmalamute.jpg

Mayah er sobel:

21092011059m.jpg

Også er det en veldig lekker farge som heter agouti:

valpene ser sånn ut:

cachorroaguti.jpg

Og som voksen blir de sånn:

Agouti_headshot_het_op_800x716.jpg

(denne hadde mye farge, noen agouti ligner veldig på sobel)

Jeg veit også at det har vært noen tricolor, men finner ikke bilde. Det ser veldig spesielt ut hos malamuten syns jeg.

Golden er golden :P Ulike varianter av gylden, fra mørk gylden til krem - nesten hvit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 103
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Det morsomste med urajiro er vel mest at japanerne i kjent, poetisk stil sier at urajiro skal dekke hunden "der sola ikke skinner". De har et litt mer malerisk bilde på hvor akkurat det er i Japan.

Å, jeg har alltid vært fascinert av fargen på dunkeren - kalles den ikke gjerne blakk/droplet også? Eller er det jeg som husker feil? Noen fargevarianter på briard: Fawn - de kan komme både med

Spesielle fargenavn? Må fnise litt når dere da nevner sort, hvit, b&t mm - hva er spesielt med det da?

Dypt såret altså :cry:

Lapphunden greier jeg se trekkene ved, men de to andre?? Neeei ikke helt, eneste må være at de har merle og det har ikke AK.

Men sånn med tanke på bruk, atferd o.l. så må jo nesten AK være det nærmeste :icon_confused:

Kan årsaken være HD statestikken i Finland? (som er HORIBEL i forhold til resten av Norden og de avler D mot C o.l.)

Vet du, det kan faktisk hende... jeg har ikke fått noe egentlig svar på hvorfor. Men det er logisk...

men ingen sier jo at vi må bruke en finsk en liksom;) Jeg synes i allefall at med tanke på å bevare et eksteriør, og å forbedre et evt gemytt/bruksegenskaper osv er det det beste valget, om det noen gang blir aktuellt ;)

Og det finnes jo AK som bærer langhår også(som for øvrig selvsagt er utrolig søte), om noen får hetta av tanken på korhårs mudier;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, merle kalles dapple hos dachs. Vår egen dunker er også merle, der kalles fargen droplet eller harlekin (og er altså ikke det samme som en harlekin GD). Dunkeren er merle på sadlet/ "houndfarget" bakgrunn isteden for black/lever and tan/trikolor eller ensfarget svart/brun slik er tilfellet i de fleste andre raser som har merle.

Dunker_foto-Steinar-Moen_2.gif

Forresten en bra tråd med mange artige bilder! Nå ble jeg fristet på en tråd om feilfargede evt sjeldne farger i de ulike rasene :drool:

Å, jeg har alltid vært fascinert av fargen på dunkeren - kalles den ikke gjerne blakk/droplet også? Eller er det jeg som husker feil?

Noen fargevarianter på briard:

Fawn - de kan komme både med og uten maske, det står ikke noe i standarden om hva som foretrekkes, men jeg vet mange synes det er litt fremmed å se en fawn briard uten maske. De med maske har da også alltid sorte tupper på ørene.

Babs er noe lys fawn med ikke så veldig markert maske, men greit nok - hun kunne gjerne vært noe dypere i fargen, men jevnheten er ettertraktet (den lave høstsola ga nok litt ekstra glød i pelsen) :).

316552_311502048877011_100000516542715_1247180_242759463_n.jpg

Her en annen med utmerket fawnfarge og god jevnhet:

253852_230023193691564_100000516542715_943192_7623642_n.jpg

Annen god fawn men uten maske:

CMFleryFeeby06.jpg

Her er en litt utvasket fawn som ville blitt trukket ganske kraftig i premiegrad for en spesialdommer:

WoodlooksBossanovaBaby1.jpg

Denne har en litt omstridt farge - den har charbonnage i pelsen, noe enkelte ikke liker men det er tillatt så lenge det er jevnt fordelt og ikke danner sadel. Det fawne i lyseste laget på denne hunden (som jeg nesten føler er mer viltfarget enn charbonnage - men viltfarget er ikke en fargevariant hos briard).

2004-08-14-MontDeValerIVCardinale06.jpg

Denne hunden har vel det man kaller korrekt charbonnage:

1032518.jpg

Så finnes det fawne hunder som er "blå", dvs de har blå snute og lyse øyne (gule/grå) og har vel da fått med seg dette dilute-genet som også de blåfødte som faktisk SER blå ut har (men disse har da en riktig utvasket gul/grå/hvit fawnfarge). Jeg har dessverre ikke bilde av noen voksen hund...

briardvalp06sahra3fin.jpg

Nr to fra høyre er da slik fawn-blå (ikke en farge som registreres - denne er nok registrert som fawn).

valpersept06red.jpg

Så har vi det vi må kalle tofarget og som overhodet ikke er ønskelig og er diskvalifiserende... Denne hunden har utrolig nok likevel fått sitt championat:

grandessa1.jpg

Så over til de sorte da, som nevnt er det få hunder som er helt sorte, de fleste har mer eller mindre hvite stikkelhår iblandet. De som har mange hvite stikkelhår kalles visst også ardois, men det er heller ikke en fargebetegnelse som benyttes ved registrering (hvite stikkelhår dukker først opp når hunden vokser til):

Denne har en svært vakker sort farge med lite stikkelhår (min Willys halvsøster):

248993_230073133686570_100000516542715_943432_6963937_n.jpg

Samme hund som over, men i yngre utgave med hvite stikkelhår (de forsvinner gjerne igjen med alderen):

LiBriesMysteriousWays18.jpg

Unghund i fargeskifte fra sort til grå:

LiBriesBossNumberOne12.jpg

biv_2008.jpg

Voksen hund som er født sort men har blitt grå:

LiBriesHurricane07.jpg

Annen gråfarge, voksen hund:

Boss02.jpg

En sortfødt grå med lyse bein:

307858_268384843188732_100000516542715_1076842_4191110_n.jpg

Så har vi de blåfødte da... De kan ha lang pels, men ofte er det som nevnt før dårlig kvalitet (men det er ikke alltid så lett å se forskjell på blå og sortfødt grå).

SiniP5242707p.jpg

Huuru0508p.jpg

Typisk utseende på blå valp:

Harmonirkkoseisoo.jpg

jansol%20016.JPG

Okey... tok litt av her jeg nå *ler*.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å, jeg har alltid vært fascinert av fargen på dunkeren - kalles den ikke gjerne blakk/droplet også? Eller er det jeg som husker feil?

Noen fargevarianter på briard:

...

Ja, merle dunker kalles droplet eller harlekin. Blakk gjenspeiler så vidt jeg forstår den ønskelige lyse "tan"fargen, derav sort/blakk eller droplet/blakk (med hvite tegninger).

Jeg forsto ikke helt den svarte briardfargen - de er født svarte, får hvite hår så de ser grå ut, og blir svarte igjen? Eller ender alle sortfødte briarder opp grå?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg forsto ikke helt den svarte briardfargen - de er født svarte, får hvite hår så de ser grå ut, og blir svarte igjen? Eller ender alle sortfødte briarder opp grå?

Det er det som er så vanskelig - man vet aldri hvordan de ender opp egentlig. De fødes sorte, evt med rødskjær (det er ofte tegn på at de kan bli grå som voksne), og endrer farge opp gjennom livet ja. Noen beholder sortfargen hele livet, mens mange får hvite stikkelhår når de skifter fra valp/juniorpels til voksenpels og kan gi inntrykk av at de er grå, men er ikke grå egentlig (det vi da kaller ardois). De hvite stikkelhårene blir gjerne mer og mer borte igjen når hundene blir eldre (6-7 år og oppover). Så har du de som ikke bare får hvite stikkelhår, men faktisk blir grå i farge også (de sorte hårene gråner - blekes - jeg vet ikke helt hva det skyldes?).

Jeg har sett at alle briarder - kanskje bortsett fra de helt sorte - endrer farge i løpet av livet. De fawne blekner jo gjerne når de bytter valpepelsen, men så mørkner de igjen sånn mellom 2,5 og 3 års alder. Det er alltid vanskelig å forutse hvordan de blir som riktig voksne. Det samme ser man også på de blå og sortfødte grå - de blir lysere ved 1-2 års alder, for så å mørkne igjen.

Er det rart de tidligere ventet med å registrere endelig farge på hundene til var 2 år? :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi har tre godkjent farger innenfor Collie;

Tricolor

OT:

:heart: Pappa til Mackenzie :heart:

page9_1.jpg

Ellers så har man også noe som heter "maltese" - ikke en godkjent farge, men dukker opp fra tid til annen. Det er en type dilute som kan oppstå både hos tricolor og blue merle - her hos en kryptisk merle:

page22-1013-full.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingidano har jo svart angående Eurasier men jeg tenkte jeg kunne legge ved en link med flere av Eurasieren sine farger + flere variasjoner av den fargen :)

Det er jo uendelig med versjoner innenfor en farge, og man vet så og si aldri hvordan en valp vil ende opp, med mindre den er helsvart osv, de endrer fargen fram til de er ca 2 år, men er ganske ferdige ved 1 år.

http://www.eurasierk.../fargnyckel.pdf

(Fra den svenske raseklubben, håper den funker)

Der var den linken eg tenkte på ja :)

Angående fargeskifte, så vet eg om flere tisper som har mørknet etter valpekull :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sorte hårspisser? :P

Det sier de om terv også, rød med sort maske eller grå med sort maske, selv om alle terver skal ha maske, og den skal dekke visse områder:

Skal så vidt mulig dekke over- og underlepper, munnviken og øyenrender i ett samlet sort felt. Minimumskrav er at seks punkter er sorte, Begge ører, begge øvre øyelokk samt over- og underlepper.

Det er dog variabelt hvor mye maske de har, noen har så lite at man knapt kan kalle det maske, men fargen heter rød (eller grå) med sort maske uansett :)

Ja, er ingenting som tilsier hvor masket det skal være på mops heller. Men dess bedre pigment er jo ønskelig. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor "kryptisk"? Den er jo merle på øret??

Små merle-tegninger kan syntes og de vil allikevel klassifiseres som kryptisk. Helt ensfargede kryptiske er ekstremt sjelden. Om hunden har hvite tegninger kan forøvrig de blå flekkene ligge "under". De registreres uansett som blue merle (hvis de da ikke er totalt kryptiske - i hvilket fall de sannsynligvis vil registreres med feil farge).

http://www.asca.org/education/health/phantommerles

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Små merle-tegninger kan syntes og de vil allikevel klassifiseres som kryptisk. Helt ensfargede kryptiske er ekstremt sjelden. Om hunden har hvite tegninger kan forøvrig de blå flekkene ligge "under". De registreres uansett som blue merle (hvis de da ikke er totalt kryptiske - i hvilket fall de sannsynligvis vil registreres med feil farge).

http://www.asca.org/...h/phantommerles

Poenget med kryptisk er jo nettopp det at det ikke synes, og som du sier er det ekstremt sjeldent, (ikke bare på ensfarget dvs hvit, men uansett) hvorfor da kalle det kryptisk når det faktisk synes? Det er jo flott at de registreres korrekt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Poenget med kryptisk er jo nettopp det at det ikke synes, og som du sier er det ekstremt sjeldent, (ikke bare på ensfarget dvs hvit, men uansett) hvorfor da kalle det kryptisk når det faktisk synes? Det er jo flott at de registreres korrekt :)

Jeg har ikke noe godt svar på det og tanken har slått meg også, men sånn er det visst bare.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beaglene:

Shaded Tri:

coppertopsidebest.jpg

Classic Tri:

bandit_homeB_october18_2010.jpg

Sjokolade tri:

roy_side_inhouse.jpg

Lever tri: (en variasjon av sjokolade tri)

raineysideJune2008b.jpg

Lilac Tri: (også en variasjon av sjokolade tri)

luna_side2008.jpg

Blue/Silver tri:

blue_withblackback_babypic.jpg

blue_withblackback2.jpg

Hare Pied:

f2front.jpg

Rød & Hvit:

buster_side.jpg

Lemon and white:

lemonface.jpg

Tan og hvit:

Img_1550.jpg

Beaglen kan også ha såkalt "Ticking"

lindalaying6-24-07.jpg

Info hentet herifra: http://www.crbeagles.com/misc/beagle_colors.htm

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kryptisk merle ;)

lumi1-2.jpg(lånt internt fra StineogAce sin Min hund tråd)

Mjo.. I forhold til pelsen, ja, men merle avslører seg jo i det blå øyet. Det er vel kun merle og pielbald som gir blå øyne, bortsett fra på huskyenene (hvorfor har de blå øyne, vet du Hanna?), og denne rasen skal jo ikke ha kraftige hvite tegninger, ergo er blå øyne merle.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mjo.. I forhold til pelsen, ja, men merle avslører seg jo i det blå øyet. Det er vel kun merle og pielbald som gir blå øyne, bortsett fra på huskyenene (hvorfor har de blå øyne, vet du Hanna?), og denne rasen skal jo ikke ha kraftige hvite tegninger, ergo er blå øyne merle.

Ja det syns at den er merle hvis man forventer det eller vet hva man skal se etter. Verre med de fakomerle med brune øyne og fullpigmentert nese, men da spiller det vel heller ingen rolle (i forhold til utstilling hvertfall?) så lenge man ikke krysser de med en annen merle.

Nei, så vidt jeg vet, vet man ikke hvilke gen som gir blå øyne hos husky, men det er som du sier ikke knyttet til pelsfargen øvrigt. Jeg har også hørt at border collie kan ha denne typen "huskyblå" øyne, tilsynelatende ikke koblet til hvite tegninger eller merle?

frank%20walk%20lg.jpg

Blå øyne skyldes manglende eller lite pigment i iris, så mutasjoner som lysner pelsfarge kan også lysne øyefarge.

Weimaraner (som er brun dilute, bb dd) har ofte lyse gulgrønne øyne som kan tendere mot blå.

Weimaraner%20Langhaar.jpg

Man vet heller ikke hva skyldes "hvite" doberman, men det er tydelig at de har en pigmentfeil, en slags albinisme, som også påvirker øyefargen.

3678724850_421a484261.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden vi er inne og snakker om uvanlige farger... En av valpene i kullet, som i utgangspunktet var sort, har nå fått masse hvite hår på bena.. Jeg kan ikke si å ha lagt merke til det tidligere, med har lagt merke til dette fra ca 4uker...

Jeg har aldir sett denne form for hvite hår på labbene(i hvertfal ikke lagt merke til det) hos andre enn gamle hunder, rasen kan jo ha litt hvitt på tærne, men da som små hele flekke, ikke så spredt som dette.

DSC_0259.JPG

DSC_0260.JPG

Noen som har en logisk forklaring?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden vi er inne og snakker om uvanlige farger... En av valpene i kullet, som i utgangspunktet var sort, har nå fått masse hvite hår på bena.. Jeg kan ikke si å ha lagt merke til det tidligere, med har lagt merke til dette fra ca 4uker...

Jeg har aldir sett denne form for hvite hår på labbene(i hvertfal ikke lagt merke til det) hos andre enn gamle hunder, rasen kan jo ha litt hvitt på tærne, men da som små hele flekke, ikke så spredt som dette.

Noen som har en logisk forklaring?

*spent* :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hos min rase (Bichon Havanais) er "Havannafarget" eller Havannabrun en farge for rasen, oppkalt etter den cubanske tobakken visstnok, og har en rødbrunsparglet farge med noe grått/sort i, sjokoladebrun er en annen farge. Ellers blir min hunds farge kalt gul, creme eller champagnefarget, er sjelden rasen er helt hvit.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det syns at den er merle hvis man forventer det eller vet hva man skal se etter. Verre med de fakomerle med brune øyne og fullpigmentert nese, men da spiller det vel heller ingen rolle (i forhold til utstilling hvertfall?) så lenge man ikke krysser de med en annen merle.

Nei, så vidt jeg vet, vet man ikke hvilke gen som gir blå øyne hos husky, men det er som du sier ikke knyttet til pelsfargen øvrigt. Jeg har også hørt at border collie kan ha denne typen "huskyblå" øyne, tilsynelatende ikke koblet til hvite tegninger eller merle?

Nå er jeg kanskje på tynn is, siden jeg ikke har noen dokumentasjon å slå i bordet med - men når en berner får blå øyne, er den veldig ofte overtegnet hvitt. Den kan være overtegnet og ha brune øyne, og den kan være korrekt tegnet og ha blå øyne - men veldig ofte er mye hvite tegninger og blå øyne noe som går igjen på samme hund.

Kan det være ulike gen for blå øyne på ulike raser? Merle er jo ikke en issue på berner, for eksempel.

Og vet noen mer om arvegangen til blå øyne?

Jeg er personlig nysgjerrig, fordi en halvbror av X'en har gitt blå øyne i et kull - men kullets mor har gitt blå øyne også i et tidligere kull. Må det ligge på begge sider for å slå ut?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, så vidt jeg vet, vet man ikke hvilke gen som gir blå øyne hos husky, men det er som du sier ikke knyttet til pelsfargen øvrigt. Jeg har også hørt at border collie kan ha denne typen "huskyblå" øyne, tilsynelatende ikke koblet til hvite tegninger eller merle?

frank%20walk%20lg.jpg

Weimaraner%20Langhaar.jpg

Man vet heller ikke hva skyldes "hvite" doberman, men det er tydelig at de har en pigmentfeil, en slags albinisme, som også påvirker øyefargen.

3678724850_421a484261.jpg

Ang BC, den er da piebald den på bildet? Om ikke overtegnet, så er den jo hvit etter piebaldmønsteret, og kan BC få rjo lett hvite hoder osv. Finnes det helsort med blå øyne??

Weim er deluted, og får ikke blåblåøyne, men gjerne grønnblå. Grønnblå ser vi på merle i gd også om de har gult/tigret på linjene.

Albino er jo albino, altså mangel på pigment i det store og hele, så at hvit dober får blå øyne ser jeg på som naturlig.

Nå er jeg kanskje på tynn is, siden jeg ikke har noen dokumentasjon å slå i bordet med - men når en berner får blå øyne, er den veldig ofte overtegnet hvitt. Den kan være overtegnet og ha brune øyne, og den kan være korrekt tegnet og ha blå øyne - men veldig ofte er mye hvite tegninger og blå øyne noe som går igjen på samme hund.

Kan det være ulike gen for blå øyne på ulike raser? Merle er jo ikke en issue på berner, for eksempel.

Og vet noen mer om arvegangen til blå øyne?

Jeg er personlig nysgjerrig, fordi en halvbror av X'en har gitt blå øyne i et kull - men kullets mor har gitt blå øyne også i et tidligere kull. Må det ligge på begge sider for å slå ut?

Berners hvite tegninger er piebald, derfor kan den få et el to blå øyne.

Den som er korrrekt tegnet men med blå øyne vil kunne gi overtegnede valper om den parres med en annen berner som bærer sterk piebald, samme med den overtegnede som har brune øyne. Eneste måten å være sikker på er å genteste, men det finnes vel ikke for berner. GD kan man teste, men som regel ser man det på dem, om de er sterk el "normal" piebald. Piebald er uønsket da det ødelegger harl og mantelfargen, men det finnes jo de som ikke bryr seg så lenge deres egen hund er showcolored...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Helst vil vi jo at de ikke skal oppleve noe vondt i det hele tatt, men det er vanskelig. Jeg tenker det viktigste er om hun, og du, kan leve med det ubehaget som blokkeringen gir. Hvis ikke tenker jeg at risikoen ved operasjon kan være verdt det. Det er ikke en sykdom å være gammel, men det gjør jo at alle plager blir verre og mer risikable både å ha og gjøre noe med, som oftest. Jeg håpet selv i det lengste at det skulle enten bli akutt alvorlig eller at de bare skulle sovne hos meg, men til slutt måtte jeg jo ta den vanskelige avgjørelsen for begge to. Likevel er jeg trygg på at det var riktig tidspunkt for begge. Jeg tror at du også har nok innsikt til at du vet når det er på tide, selv om det er en prosess på vei dit. Håper dere får litt mer avklaring denne uken.
    • Tusen takk Dette er første gang jeg har gammel hund, og jeg synes det er kjempevanskelig å vurdere livskvalitet. Hun er jo helt klart ikke den samme hunden hun var som ung, men jeg tror ikke hun har det så forferdelig at hun selv ville valgt døden over det livet hun lever nå. Samtidig er hun jo på et punkt der noe som egentlig bare er en bagatell potensielt kan bli en dødsdom, fordi hun ikke kan dopes ned. Man sitter jo her i en umulig situasjon der ingen av alternativene egentlig er noe alternativ... Vi skal tilbake til veterinæren på torsdag for å ta en ny ultralyd av hjertet, så får vi se hva dommen blir da.
    • Håper det gikk bra. Trist at hunder eldes og får helseplager. De skulle vart evig, sunne og friske. Folk har så ulike syn på hunders ubehag ifbm aldring. Noen mener det er dyremishandling å la en hund ha noen aldersdomsplager i det hele tatt, og avliver tidlig for å la hunden slippe. Andre mener det er grotesk å ikke la det (ofte) kjæreste familiemedlemmet få fullføre livsløpet naturlig. Jeg vet ikke hvor på den skalaen du befinner deg, så jeg vet ikke hva jeg skal si eller ikke si for comfort ang. evt. narkose.  Håper det går bra med dere ❤️
    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...