Gå til innhold
Hundesonen.no

Hund med AD D, satse?


Marthe
 Share

Recommended Posts

Jeg har en kamerat som fikk tilbake røntgenresultatene i dag, hunden har HD A og AD D. Han er litt over 1 år gammel, og trenes mot redningshund. Han er en golden fra jaktlinjer, middels stor.

Det koster masse tid og penger og utdanne en redningshund, så her må man tenke litt frem i tid. Jeg vet hva jeg tror/mener, men vil høre andre sine tanker.

Hunden skal/og brukes veldig aktivt. I tillegg må hunden være langt over gjennomsnittet fysisk trent. Han skal rundere 800 meter +++, trenes hele året i alle værforhold. De skal gå lange spor (trekker i sele), samt må ha endel hard fysisk trening for å opprettholde formen.

Er dette mulig med en hund som har AD D?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som er så vanskelig med slike ting er at det varierer så veldig hvor påvirket hunden blir. Jeg husker når jeg hadde ei tispe med HD som jeg vurderte å operere, da hadde jeg en lang samtale med en leddspesialist på Vetrinærskolen og han sa han hadde sett hunder med svak HD som var invalide og hunder med sterk HD som overhodet ikke var påvirket.

Men dette er en hund det skal legges mye penger og trening i, og jeg har selv sett på Loke hvor mye rundering tærer på kroppen.

Vi måtte slutte helt å rundere pga problemene med bekkenet hans, det var den eneste aktiviteten han rett og slett ble stokk halt av.

Så nei. Jeg tror ikke jeg hadde lagt ned over 100 tusen kroner og ufattelige mange timer i å trene en AA D hund opp til redningshund...Den vil uansett sannsynligvis ikke holde veldig lenge..

Edit: rettet skrivefeil..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rottisen som min kjære hadde (jada, større hund og sånn), hadde D forran. Hun slet med å gå turer i skogen. I tillegg dannet hun ikke magemuskler fordi hun feilbelastet seg til de grader når hun gikk, så hun gikk og vraltet. Ser ikke helt for meg at rundering og sånn er godt for denne hunden dessverre :(

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med resten. Hadde ikke vurdert det en gang.

Legge så mye tid og penger i en hund man ikke sikkert har til den er 3 år engang virker litt drøyt.

(man vet aldri hvor lenge man har AD og HD bikkjene sine)

Forrige hunden jeg hadde som hadde albue problemer, han hadde til og med AD:A, men pga feilbelastning utviklet han forkalkninger alikevel, han ble 3 år og 3 mnd.

AD problemer er noe dritt og mesteparten av vekta til hunden er på framparten, så ekstreme belastninger bør man unngå.

Feilbelaster hunden blir det blir omtrent umulig å bygge en skikkelig muskelmasse. Med mindre man legger mye tid og innsats i vanntredemølle/svømmetrening i tillegg til masse balansetrening.

Når jeg fikk diagnosen til Emma så la jeg vekk alle planer jeg hadde med henne, det var ikke noe gøy å bruke mye penger og tid på kurs og trening når bikkja mest sannsynlig ikke ble så gammel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke satset. Én ting er at det koster mye tid, penger og energi, en annen ting er at hunden kanskje er en type som ikke viser så godt smerte. Jeg ville gått konstant og bekymret meg for om jeg brukte hunden for hardt, og om den hadde vondt. Jeg ville ikke gitt opp hunden, men kanskje bedrevet en aktivitet som ikke er så belastende og ikke krever så mye som å utdanne redningshund gjør så lenge den ikke virker smertepåvirket.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for alle sammen :) Det er dessverre slik jeg også tenker. Det er synd med tanke på at det er en veldig bra hund, som allerede har kommet ganske langt.

Hvis det er den jeg tror det er, er det en kjempe god hund ja. Synd er det uansett!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tja, jeg tror jeg hadde sett an hunden jeg.. Om hunden har kommet langt er en talentfull hund og har gode anlegg og god fysikk, så tror jeg at jeg hadde trent hunden frem til i hvertfall B-godkjenning eller frem til jeg hadde en ny hund å jobbe med. Så jeg tror ikke jeg hadde tatt den ut av tjeneste før jeg hadde en ny hund på samme nivå, men jeg hadde ikke satset på å ha kun den hunden.

Det er jo en grunn til at man kun aksepterer en svak grad på tjenestehunder, nettopp fordi det er en kostbar og tidkrevende utdannelse. Men her har fører en mulighet til å bygge opp sin egen kompetanse også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er jeg i det gamet der og ser hvor mye det kreves av hunden. Det er virkelig tung og det krever at hunden er i topp form. Det krever mye av fører og det krever mye av de som er med og trener hunden din opp til å bli godkjent. Så nei jeg ville ikke utsatt hunden for det, ikke gjort det for min egen del(heller trent litt hjemme for gøy), og ikke latt andre bruke tid på å hjelpe å få hunden godkjent. Det er virkelig synd men desverre så tror jeg at den type "jobb" er for friske hunder og jeg vet at det står en eller annen plass at hundene som trenes og utdannes i NRH skal være 100%friske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Tja, finnes det egentlig et rett tidspunkt? Jeg har fått valp både som student, i full jobb, og nå i 80% jobb kombinert med deltidsstudie. Det har gått fin-fint hver gang. Har vært heldig og fått lov til å ha med meg valp på jobb frem til den kunne være alene hjemme. Synes det høres ut som et fint tidspunkt for dere. De som sier at det ikke er rett tidspunkt fordi du er student. Hva begrunner de det med?
    • Da kryper jeg inn her 🤣 ikke bare en men 2,5 🤣 Planen var og beholde forhund. Det har jeg gjort🤣  Men jeg har å beholdt deleie hund. Men jagu så ble det igjen en hannhund hjemme å 🤣 jeg skulle aldri ha hannhund igjen. Men Hektor ble unntaket 🤣 Hils på Hektor - 13 uker ❤️
    • Det kan jo hende det finnes oppdrettere på sheltie som har linjer med mindre lyd? 😊 Eller som er bevist på det og tar hensyn til det. Tenker også at mentalitet kanskje har litt og si. En trygg hund har kanskje høyere terskel for å bjeffe enn en litt usikker hund ( Kommer jo seff an på settingen da, men) 
    • Men det er mange hunder av rase med mye lyd i som bjeffer utrolig mye " for de er sånn" . Og ganske mange av de hundene er veldig stressa. Og er på " jobb" hele tiden. Jeg trodde ikke han her skulle bli så stille, hadde ikke mål om null bjeffing.  Bare at han skulle lære at tomte grensa, er den du kan passe på. Gården har egen vakthund, så den trenger ikke vi å passe på o.s.v. Så fikk jeg litt ekstra i gjenn, han kommer løpende til oss når han vil "si ifra" om ting ute..
    • Det går an å jobbe med. Det er noe det sies for alle raser med mye lyd. Men man kan ikke trene bort noe som hunden er genetisk disponert for og avlet for over generasjoner. En kombinasjon av heldig med individ og målrettet trening fra start kan nok kontrollere og begrense bjeffingen, men jeg ville aldri kjøpt en bjefferase med det som forutsetning. Generelt sett bør man ikke anskaffe raser med egenskaper man ikke kan/vil leve med og satse på å "trene de bort" eller "jobbe med", selv om det i noen tilfeller er mulig.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...