Gå til innhold
Hundesonen.no

Bør skolemat være gratis?


Mirai
 Share

Recommended Posts

Kom over et interessant blogginnlegg:

http://villmarkshjer...bbeltmoral.html

Jeg kjenner at jeg tenker litt i begge retninger når det gjelder dette emnet, men klarer ikke å bestemme meg for noe konkret helt enda :P

Vet at noen steder får barn gratis frukt, andre steder kan man betale f. eks 2,5 kr dagen for frukt, men det er jo ikke akkurat sammenlignbart med ett gratismåltid med varm mat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 71
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Beklager, men er mye annet jeg mener at staten heller bør bruke penger på enn gratis skolemat... Jeg klarte meg fint gjennom skolen med mat hjemmefra. Det er ikke skolens ansvar å sørge for at barnene spiser frokost og har med seg matpakke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe ambivalent her, og er enig med Powers i at skikkelig frokost og skolemat, det får foreldrene sørge for. Men, når det kommer til SFO, hvor forelldre betaler relativt mye for at barna skal få være der før og etter skolen, så burde maten være hakket bedre enn hva den i alle fall er på skolen her. To dager serveres det ikke mat på SFO, så da må barna ha med ekstra matpakke. Så er det et varmt måltid onsdag, som regel fiskepinner eller tomatsuppe. Ellers er det brødmat. Det synes jeg er et dårlig tilbud. Det er ikke så hokus pokus å diske opp med annen mat enn fiskepinner, tomatsupppe og brødskiver.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så lenge frukten er gratis så overlever jeg skolen :D Mange ganger jeg ikke når å spise frokost og ikke når å ta med mat, så da er det greit å spise et eple eller no ;) Noe jeg synes var rart var at vi ikke fikk gratis frukt på barneskolen, men på ungdomsskolen...?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

At den er gratis er vel noget unødvendig med tanke på dagens lønninger osv.. Men som sagt over; SFO burde nok klare å ha et tilbud der barna fikk et varmt måltid hver dag..

Jeg mener også at foreldrene bør ta såpass ansvar å passe på at barna får i seg frokost og tar med seg matpakke.. Er jo faktisk ikke værre enn å smøre den kvelden før...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som MrsPowers mener jeg at det ikke er skolens ansvar at barn spiser frokost og har med seg matpakke. Og det er ganske mye annet vi trenger å bruke penger på, selv innenfor skolesystemet.

Vel, jeg er i utgangspunktet enig, men det aner meg at det er alt for mange foreldre som ikke er flinke nok til å gi barna sine skikkelig mat. Enten fordi de ikke har kunnskap, gidder eller kanskje rett og slett ikke ha råd. Dermed ville ett eller to ordentlige skolemåltid hjelpe på og gi sunnere barn. Men jeg synes i utgangspunktet at fokuset bør ligge på kunnskapsformidling og holdningskampanjer rettet mot den enkelte familie slik at alle lærer å spise sundt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som nevnt her tror jeg billigere skolemat kunne gjort mye av nytten. Varm lunsj for 20,- ? Tror kanskje noen foreldre som ikke får ordnet matpakke kunne sendt med den 20 kroningen i allefall. Men da går det jo igjen utover de som ikke har så mye penger til overs da. Sånn sett mener jeg vi kanskje burde klare å få til en slik ordning, har vi ikke en "alle skal med" regjering da? :-))

(De skulle jo forsåvidt fylle opp svømmebassengene også, så...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ehm, vet dere hva det koster å drifte en kantine? Strøm, husleie, lønn og innkjøp? Det ER faktisk begrenset hvor billig maten kan lages og selges! De fleste unger kan da lage sin egen matpakke med litt foreldrehjelp for de yngste kvelden før? Og for de på uskole og opp finnes det ingen unnskyldninger, dere har ansvar for eget matkonsum!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heilt einig. Maten i skulekantinene er akkurat så billig som han treng å vere. Det er ikkje akkurat gratis å ete lunsj i kioskar og gatekjøken når ein blir vaksen heller...

Elles er eg einig med andre som har sagt at det er mykje, både i skulen og resten av samfunnet, som bør prioriterast langt over gratis skulemat. Det er ikkje så forbaska vanskeleg å lage seg matpakke før ein går heimefrå om morgonen. Ein overlever jo i helgar og feriar òg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noe jeg synes var rart var at vi ikke fikk gratis frukt på barneskolen, men på ungdomsskolen...?

Det tviler jeg på. Er vel heller sånn at det var året du begynte på ungdomsskolen det ble bestemt at frukten skulle være gratis, altså for hele skolen?

Jeg mener absolutt ikke at vi burde få gratis mat. Som Powers sier finnes det langt viktigere ting å bruke penger på. Vi er så heldige å bo i et land hvor skolen er gratis, og burde være fornøyde med det. Jeg har klart meg fint i alle år, jeg, og da klarer vel andre det og.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg mener det er hjemmets ansvar å sørge for at barn får ordentlig og tilstrekkelig frokost hjemme før skoledagen begynner - og det er like selvsagt at det sørges for ordentlig nistepakke til matfriminuttet.

I disse dager har eldstemann her begynt på ungdomsskolen, og kom hjem og fortalte at 2 dager i uka kan de få spise frokost på skolen, gratis - han og bestekompisen hadde lyst å være med på det, selvsagt - men jeg tenker "what the f**k!"...

Selvsagt kjekt for dem som ikke har fått lagt grunnlaget hjemme, eller ganske enkelt ikke har råd til ordentlig/nok mat (dessverre finnes det barn som lider i Norge også...) - men for mine barn betyr det bare at vanen med å sitte sammen og spise godt FØR de går ut av huset for å starte dagen sin blir smuldret opp, minsten får ikke lenger selskap av broremann ved bordet og alt vi har forsøkt å få innarbeidet siden de var små, blir torpedert. Det irriterer meg NESTEN like mye som at det i dag er lov å selge sjoko- og jordbærmelk i skolemelkordninga. Aen i ellefte som det provoserer! Man burde kunne forvente at utdannede mennesker med barn som hovedfokus hadde bedre vett.

Kanskje det heller burde være slik at manglende mat burde få varselklokkene til å ringe - og være noe skolen tok opp med de foresatte relativt fort heller? At basisbehovene til barna blir dekket på en forsvarlig måte er faktisk foreldrenes ansvar, og mangler det noe der så er det ganske enkelt omsorgssvikt. My 5 cents worth.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som forelder ønsker jeg å ha kontrollen, i den grad det er mulig, over hva barnet mitt spiser. Det er forskjellige måter å spise sunt på, og det er mulig skolen tenker helt annerledes enn meg. Dessuten vil ikke min sønns genetiske predisposisjoner (jeg er diabetiker og har plenty diabetes i min familie) bli tatt hensyn til slik det blir gjort her hjemme. Sånt er viktig for meg. Vi har våre kjepphester i foreldrerollen, våre er kosthold og bilsikkerhet. Så er vi til gjengjeld veldig lax på mye annet. Jeg er også enig i LineSK at skolens ansatte skal bruke tiden sin på undervisning og opplæring, ikke på å drive restaurant.

Så nei, jeg ønsker ikke at skolen skal gi ut gratis mat.

Det irriterer meg NESTEN like mye som at det i dag er lov å selge sjoko- og jordbærmelk i skolemelkordninga.

Please. Fortell meg at du tuller. På barneskolen også? Jeg er helt sjokkert. Barnehagen til H serverer kake på bursdager. Seriøst, barna er 1 år gamle, wtf? Hva i alle dager skal de med kake?

Å som det irriterer meg at vi overfører våre usunne matkultur over på barna, og kun for vår egen del når de er så små. Ett åringer vet ikke om begrepet kake enda, det finner de virkelig ut av tidsnok.

Vi er sikkert særingforeldrene med tanke på matfilosofien vår, men det får bare være. Vi mister den kontrollen fort nok, og forhåpentligvis har vi skapt et grunnlag han vender tilbake til. Men når skolen motarbeider på den måten så kjenner jeg at jeg blir pissy. Av prinsipp bør alle barnehager og barneskoler være sukkerfri. De får garantert i seg nok sukker hjemme og i selskapeligheter. Jeg kan for øvrig fortelle at i Spania så jeg morsmelkerstatning med sjokolasesmak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sukk. Jeg skulle ønske elevene fikk gratisunsj, jeg. Ola-pakke og frukt, holder lenge. De kan drikke vann. Verden er ikke slik at alle barn i Norge kommer med mett mage og matpakke på skolen. Ikke der jeg er lærer, iallfall. Det er mye skit i matpakkene, også. Nugatti er ikke mat, men godteri!

Mari, veldig mange barnehager har kuttet ut bursdagskaka og gått over til frukt, eller annen markering. Som foreldre har man makt til å få slutt på slike gammeldagse og usunne vaner.

Jeg lurer på noe annet. Her i Oslo er det slik at ungene bor rimelig nær skolen de går på. Likevel blir utrolig mange av dem kjørt. Dette skaper farlige situasjoner, er veldig usunt for miljøet og ikke minst for barna som har egne bein å gå på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ola-pakke og frukt, holder lenge.

Tja. Det er sikkert bra nok det. Men jeg personlig vil heller gi mat som gir jevnere blodsukker enn brød og frukt i det som tross alt er en læringssetting. Jevnt blodsukker vil gi bedre konsentrasjon og derfor bedre læring. Ekstra grovt brød er fint, men tynne skiver og med masse fet og proteinrikt pålegg. Bytter du ut frukten med grønnsaker og f.eks nøtter så nærmer vi oss noe. ;)

Igjen, dette er min personlige preferanse for min familie, og jeg ønsker å beholde den kontrollen.

Det er kjipt at det finnes barn som ikke får bra mat, så absolutt. Men det er også urettferdig for oss andre som har gjort jobben vår i forhold til kosthold, å få presset på barnet mat som vi ikke mener er optimal.

Mari, veldig mange barnehager har kuttet ut bursdagskaka og gått over til frukt, eller annen markering. Som foreldre har man makt til å få slutt på slike gammeldagse og usunne vaner.

Jeg vet. Jeg trodde faktisk alle barnehager var blitt sukkerfri. Vi har sagt vår mening, og at H ikke skal ha godteri og kake. Neste steg er å begynne å foreslå alternativer. Det er så mange ting som er sunne og som barn generelt liker veldig godt. Igjen, det er våre behov og vår matkultur som går i arv.

Men det er også vanskelig å være den som skal skjære gjennom og sette foten ned i barnehagen. Man, jeg iallfall, er redd for at det skal gå ut over barnet om man er for hard og bestemt med de ansatte. Det er en balansegang det der. Forholdet mellom ansatt og forelder er gi og ta. H går i en familiebarnehage i tillegg, så det kan lett oppfattes som personlig kritikk når man påpeker noe man mener er feil. Så vi trør litt forsiktig enn så lenge, og har sagt at H ikke skal ha sukker så får vi bare ta det derfra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Please. Fortell meg at du tuller. På barneskolen også? Jeg er helt sjokkert.

Nei, jeg tuller ikke - og minstemann her som begynte i 6. klasse i høst spurte pent om han ikke ihvertfall i 1 semester nå kunne få lov å ha sjokomelk på skolen... Det er vanskelig å si nei, men jeg er urokkelig.

Selvsagt har det vært tatt opp både på foreldremøter og med skolen, gang på gang, men argumentet er at "det er bedre de drikker jordbær-/sjokomelk, enn ingen melk i det hele tatt". Jeg er ikke enig, 13-åringen her har ikke villet ha skolemelk på mange år, vi ser til at han drikker melk hjemme.

Vil du se hvor slue våre "venner" i Tine meierier er så klikk på linken under (her er eneste måten å få bestilt skolemelk til ungdomsskole-eleven hos oss): https://www.skolemelk.no/

Forøvrig synes jeg det er helt utrolig å få et skriv hjem fra ungdomsskolen hvor de forteller at barna har lov å bruke ipod i timene (mens de jobber med oppgaver), hvordan i huleste skal barn noensinne lære seg å jobbe konsentrert og fokusere på en ting, hvis de ikke engang skal klare å sitte i 45 minutter uten lyd i øret???! Dessuten synes skolen at det er helt greit med tyggegummi, bare ikke i gymmen og når de har skolekjøkken...

- På et orienteringsmøte i vår spurte jeg skoleinspektøren hva de gjorde for å holde barna borte fra de lokale matbutikkene (der shoppes det skolebrød, godterier og brus i matfriminuttet, søppelet etter dem droppes der de står og går) - og fikk til svar at det var fryktelig vanskelig å holde dem i skolegården, og at gode råd ble mottatt med takk...

Hvor vanskelig kan det være å inngå et samarbeid med de tre dagligvarebutikkene i nærheten og be dem nekte skolebarn adgang i skoletida? Hvor vanskelig kan det være å ha et raid hvor det faktisk er lærere tilstede i butikken for å "ferske" dem som stikker dit? Har ikke skolen ansvaret for ungene våre i skoletida, og kan man da ikke forvente at de bruker sunt, enkelt bondevett??? Jeg gremmes.

Sukk. Jeg skulle ønske elevene fikk gratisunsj, jeg. Ola-pakke og frukt, holder lenge. De kan drikke vann. Verden er ikke slik at alle barn i Norge kommer med mett mage og matpakke på skolen. Ikke der jeg er lærer, iallfall. Det er mye skit i matpakkene, også. Nugatti er ikke mat, men godteri!

Nei, nugatti, sjokopålegg og hva det nå heter alt sammen er IKKE mat - men min erfaring er at skolen driter i hva ungene får i seg - det er faktisk fullt mulig å ha skolereglement som sier noe om hva ungene har lov å innta i skoletiden, på skolen hvor mine barn har gått/går er det ingen som bryr seg, her er boller, kringler og søtt pålegg fullt tillatt (og ja, selvsagt har jeg tatt det opp på hvert eneste foreldremøte som har vært arrangert siden eldstemann begynte).

Den eneste gangen jeg har fått tilbakemelding (via barnet selv) om maten han hadde med seg, var da han hadde fått med seg et stykke hjemmelaget pizza, med grovt mel, kjøttdeig, grønnsaker og ost - DET gikk ikke, nei...

Forøvrig mener jeg faktisk at det er skolens ansvar å ta opp manglende mat/omsorg/leksehjelp/støtte/klær med de foresatte som svikter, det er mange, mange barn i Norge som ikke har det bra, og skole/barnehage er ofte førstelinjen til å oppdage slikt - dessverre vet vi av forskningen at terskelen for å melde fra og ta videre til de rette instansene er altfor høy.

Jeg lurer på noe annet. Her i Oslo er det slik at ungene bor rimelig nær skolen de går på. Likevel blir utrolig mange av dem kjørt. Dette skaper farlige situasjoner, er veldig usunt for miljøet og ikke minst for barna som har egne bein å gå på.

Barna mine har 3+ kilometer på dårlig opplyst skolevei uten fortau. De sykler eller går til skolen hver dag. Det frustrerer fettet av meg at skolen bare 1 gang de siste 8 årene har gjort noenting som helst for å følge opp trafikksikkerhetsopplæringen de får hjemme. Ingen tilbakemelding om refleksbruk, sykkelhjelm eller trafikkregler. Mine bruker ALLTID refleksvest, men det er forferdelig vanskelig å banke inn nødvendigheten av dette, så lenge INGEN andre følger opp - hverken skole eller andre foreldre.

Jeg forsyner støtt og stadig besøkende barn med refleksvester og -bånd når de skal gå/sykle hjem fra oss i kveldingen og kveldene er mørke. Enkelte ganger har barn blitt fulgt hjem av foreldre som er ute og går i svarte "mørten" med bikkja på kveldstur, uten refleks hverken på seg selv eller bikkja - de får heller ikke gå ut av gården vår uten refleksvest.

Folk får mene jeg er så rar de bare vil, jeg er sjåfør på veiene her, og vet hvor farlig veien er for myke trafikkanter. Det siste jeg vil er å ta livet av en eller annen idiot jeg ikke ser...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ang nærbutikkene: Hvilke butikker sier nei til å tjene penger? Ønskelig ja, realistisk nei (vi har akkurat samme situasjon i området jeg jobber). Ikke er det praktisk gjennomførbart å nekte ungene å forlate skolens område heller da vi ikke har skolegård grunnet at vi er i et anlegg med idrettshall, svømmehall og utendørs idrettsanlegg. I tillegg er det flere av elevene som går hjem og spiser. Det eneste vi kan er å gjentatt oppfordre foreldrene til å sørge for at ungene får med seg slikkelig mat, og at de ser til at de spiser frokost om morgenen. Dette er foreldrenes, og ikke skolens, ansvar.

Det er faktisk ikke skolens oppgave å sørge for at de spiser sunt, og om foreldrene lar dem kjøpe boller og brus til lunsj eller ha nugatti på brødskiva så ja, da spiser de det. Vi kan faktisk ikke fly rundt å kontrollere 2-300 matpakker. Ikke har vi myndighet utenfor skolens område heller, så vi har faktisk ingen ting med å ferske elever på butikken i friminuttene (dog går vi runder for å sjekke at de oppfører seg).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ang nærbutikkene: Hvilke butikker sier nei til å tjene penger? Ønskelig ja, realistisk nei (vi har akkurat samme situasjon i området jeg jobber). Ikke er det praktisk gjennomførbart å nekte ungene å forlate skolens område heller da vi ikke har skolegård grunnet at vi er i et anlegg med idrettshall, svømmehall og utendørs idrettsanlegg. I tillegg er det flere av elevene som går hjem og spiser. Det eneste vi kan er å gjentatt oppfordre foreldrene til å sørge for at ungene får med seg slikkelig mat, og at de ser til at de spiser frokost om morgenen. Dette er foreldrenes, og ikke skolens, ansvar.

I distriktet her er det MANGE matbutikker som har satt opp skilt om at skolebarn ikke har adgang i skoletiden. Antagelig fordi de stjeler for mer enn de handler.

Jeg vet ikke om du underviser på en barne-/ungdomsskole, eller om du er ansatt på en skole hvor elevene er over 18 år. Jeg vet imiddlertid at SKOLEN har ANSVAR for barna i skoletiden, og selvsagt skal sørge for at de vet hvor de befinner seg. Dersom det er for vanskelig for skolens ansatte så får de kanskje finne på noe annet å ta seg til.

- Og nei, ingen forventer at læreren skal sjekke hva som er på skiva, men nå er det jo helt ÅPENBART at dere er fullt klar over at ungene gumler nugatti og sjokopålegg, søtsaker og kaker i skoletida - og jo, dere har ansvar for hvordan ungene har det på skolen, og kan selvsagt ta det bryderiet det er å gi nødvendige tilbakemeldinger på hvordan ungene har det på skolen, det innbefatter tilbakemelding på hva de spiser. Kanskje dere også hadde fått litt mer overskudd om ikke så mye tid hadde gått med på å holde orden på de barna som fløy under taklampa fordi de var høye på sukker. Hva vet jeg.

Skolen er blitt utrolig gode på ansvarsfraskrivelse, men det er antagelig fordi lærerne har fullt opp med å skrive rapporter og avholde nasjonale prøver.

Du sier at flere elever går hjem og spiser - vel, i den tiden da skolen faktisk hadde kontroll over skoletida, så fikk ikke ungene forlate skolens område uten melding og skriftlig tillatelse fra en lærer.

Jeg spør igjen, hvor fordømt vanskelig kan det være?

Det er faktisk ikke skolens oppgave å sørge for at de spiser sunt, og om foreldrene lar dem kjøpe boller og brus til lunsj eller ha nugatti på brødskiva så ja, da spiser de det. Vi kan faktisk ikke fly rundt å kontrollere 2-300 matpakker. Ikke har vi myndighet utenfor skolens område heller, så vi har faktisk ingen ting med å ferske elever på butikken i friminuttene (dog går vi runder for å sjekke at de oppfører seg).

Dere er ansvarlige for barna våre i skoletiden - hvilken "myndighet" er det dere mister når dere forlater skolens område? Er det slik at jeg skal forby ungene mine å være med på utflukter i skolens regi framover, fordi læreren er utenfor skolegården og ikke kan ta ansvar for barna mine? Enlighten me, please.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nærbutikken her nekter adgang for skoleelver i skoletiden. Når jeg gikk på barne- og ungdomsskole tillot butikkene maks 2 skoleelever inn om gangen (på grunn av stjeling), men vi fikk uansett ikke lov av lærerne å dra på butikken for å handle. De kunne gi spesialtillatelse om noen hadde glemt matpakken og fikk ringt hjem, men ellers gikk inspektørene i friminuttet rundt i området og passet på at ingen gikk på butikken eller stod i skogen og røykte.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kan huske godt fra både barneskolen og ungdomskolen at vi hadde ikke lov til å forlate skolen under skoletid, og spesielt ikke for å gå på butikken som var over gaten. Her var det nedsatt oppførselkarakter i ungdomskolen, og på barneskolen så ble friminuttene inndratt og brukt til å plukke søppel/skrape tyggis av bakken om man brøt de reglene.

Men ja, jeg er enig i det meste som sies her om både nuggati, sjokolademelk og kake i barnehagen. Jeg er også enig at det er foreldrenes ansvar at barn har med seg sunn god mat som kan holde kropp og hjerne igjennom en skoledag, og også ang det at terskelen fra skolen sin side burde være lavere på å ta tak i de elevene som ikke har med seg mat, ikke spiser før skolen osv... Det er jo som regel noe som svikter da.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I distriktet her er det MANGE matbutikker som har satt opp skilt om at skolebarn ikke har adgang i skoletiden. Antagelig fordi de stjeler for mer enn de handler.

Jeg vet ikke om du underviser på en barne-/ungdomsskole, eller om du er ansatt på en skole hvor elevene er over 18 år. Jeg vet imiddlertid at SKOLEN har ANSVAR for barna i skoletiden, og selvsagt skal sørge for at de vet hvor de befinner seg. Dersom det er for vanskelig for skolens ansatte så får de kanskje finne på noe annet å ta seg til.

Det er mulig ordensreglementet er annerledes der dere bor, men i Trondheim kommunes reglement står det ingen ting om at barna ikke har lov til å forlate skolens område i skoletiden (les reglene her om du ønsker: Ordensreglement Trondheim kommune). Dermed har vi ingen sanksjonsmuligheter overfor barn som forlater området, for det har de lov til :)

- Og nei, ingen forventer at læreren skal sjekke hva som er på skiva, men nå er det jo helt ÅPENBART at dere er fullt klar over at ungene gumler nugatti og sjokopålegg, søtsaker og kaker i skoletida - og jo, dere har ansvar for hvordan ungene har det på skolen, og kan selvsagt ta det bryderiet det er å gi nødvendige tilbakemeldinger på hvordan ungene har det på skolen, det innbefatter tilbakemelding på hva de spiser. Kanskje dere også hadde fått litt mer overskudd om ikke så mye tid hadde gått med på å holde orden på de barna som fløy under taklampa fordi de var høye på sukker. Hva vet jeg.

Vi gjør det vi kan gjøre: vi tar det opp på felles foreldremøter, vi snakker med ungene alene og i klassens time, og vi snakker med foreldrene på foreldrekonferanser.

Skolen er blitt utrolig gode på ansvarsfraskrivelse, men det er antagelig fordi lærerne har fullt opp med å skrive rapporter og avholde nasjonale prøver.

Jeg er ikke enig med deg at det er ansvarsfraskrivelse, men ja, mye av elevens tid blir spist opp av pålagte administrative oppgaver. I tillegg er det veldig mange foreldre som glemmer at de har plikter, ikke bare rettigheter.

Du sier at flere elever går hjem og spiser - vel, i den tiden da skolen faktisk hadde kontroll over skoletida, så fikk ikke ungene forlate skolens område uten melding og skriftlig tillatelse fra en lærer.

Igjen, ordensreglementet gir oss ikke mulighet til å gjøre noe med dette.

Jeg spør igjen, hvor fordømt vanskelig kan det være?

Igjen, ordensreglementet gir oss ikke mulighet til å gjøre noe med dette.

Dere er ansvarlige for barna våre i skoletiden - hvilken "myndighet" er det dere mister når dere forlater skolens område? Er det slik at jeg skal forby ungene mine å være med på utflukter i skolens regi framover, fordi læreren er utenfor skolegården og ikke kan ta ansvar for barna mine? Enlighten me, please.

"Ordensreglementet gjelder for alle aktiviteter i skolens regi, uavhengig av sted."

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mulig ordensreglementet er annerledes der dere bor, men i Trondheim kommunes reglement står det ingen ting om at barna ikke har lov til å forlate skolens område i skoletiden (les reglene her om du ønsker: Ordensreglement Trondheim kommune). Dermed har vi ingen sanksjonsmuligheter overfor barn som forlater området, for det har de lov til :)

Vel - jeg er jo en enkel sjel, så da er det tre muligheter:

a) å anta at ALT som ikke står spesifisert som forbudt er lov

b) å la være å gjøre noe for å forhindre at barna forlater skolen i skoletiden

(for vi får anta at friminuttene også er skoletid, siden ordensreglene faktisk også gjelder da (mobbing er ikke lov i friminuttene, eller?)

c) Gjøre noe aktivt for å endre ordensreglene til å bli tydelige nok til å dekke alles behov - da bruker du paragrafen under:

§ 3. Virkeområde

Ordensreglementet omfatter alle grunnskoler. Reglementet kan ikke fravikes.

I tillegg skal den enkelte skole lage utfyllende ordensregler tilpasset skolens behov. Rektor fastsetter disse etter høring i skolens ulike organer.

Ordensreglementet gjelder for alle aktiviteter i skolens regi, uavhengig av sted. Ordensreglementet gjelder også skoleveien.

Vi gjør det vi kan gjøre: vi tar det opp på felles foreldremøter, vi snakker med ungene alene og i klassens time, og vi snakker med foreldrene på foreldrekonferanser.

Dere kan gjøre mye, mye mer! Dere kan sørge for tydelige (ordens)regler, for det første - og dere kan gi skriftlige tilbakemeldinger (skrift er som kjent sterkere enn muntlig språk), OG det går an å alarmere barnevernet når det er snakk om omsorgssvikt. Manglende mat er omsorgssvikt.

Jeg er ikke enig med deg at det er ansvarsfraskrivelse, men ja, mye av elevens tid blir spist opp av pålagte administrative oppgaver. I tillegg er det veldig mange foreldre som glemmer at de har plikter, ikke bare rettigheter.

Hvis foreldrene glemmer at de har plikter så er det noen andres plikt å minne dem på det.

Igjen, ordensreglementet gir oss ikke mulighet til å gjøre noe med dette.

Ordensreglementet er ikke en statisk sak. Du kan påvirke det hvis du vil.

Igjen, ordensreglementet gir oss ikke mulighet til å gjøre noe med dette.

Ordensreglementet er ikke en statisk sak. Du kan påvirke det hvis du vil.

"Ordensreglementet gjelder for alle aktiviteter i skolens regi, uavhengig av sted."

OK - så hvis ungene er i butikken i skoletiden (friminuttet), trakaserer betjeningen der, mobber en burkakledd dame på veien tilbake til skolen, eller deljer en medelev på gata utenfor skolen i skoletida (det er ikke på skoleveien) - så har du ingen mulighet til å gripe inn - fordi "ordensreglementet" er utformet som det er i Trondheim. Så enkelt. Ingen av aktivitetene jeg nevner over kan nemlig sies å være i skolens regi, kan de vel?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Enig med Simira, meld dere på et valpekurs om dere ikke allerede går/har gått. I tillegg har for eksempel Maren Teien en veldig fin kanal som heter Hverdagslydig+ (https://boon.tv/hundetrener-maren), der er det også en egen kanal for valpeeiere. Vet at flere har hatt god nytte av hennes forelesninger og videoer i valpeperioden. Finnes helt sikkert noen gratis alternativer også, men det har jeg ingen oversikt over. 
    • Først av alt må du slutte å la ham hilse på andre hunder på tur. Hvis ikke får du en hund som trekker i båndet i alle retninger, og stresser seg opp hver gang han ser en hund. Det er ikke alle som kan eller vil hilse, og det er heller ikke trygt. Prøv å holde dere til kjente, trygge hunder. Om du ikke kjenner så mange kanskje det er noen du møter ofte på tur, eller du kan ta kontakt med en klubb i nærheten, en turgruppe eller noe. Jokking er en typisk stressadferd i den alderen, og tegn på at han girer seg opp for mye. Avbryt lek eller hilsing så fort det er tilløp til jokking, og jobb med at han skal være rolig og ha kontakt med deg. For å få slutt på biting i føtter ville jeg først og fremst sørget for at han har nok biteleker, og avlede med dem. Når han først begynner å bite på føttene, stå helt stille og ignorere ham til han slutter. Jeg vil på det sterkeste anbefale deg å gå et valpekurs om du ikke har gjort det allerede. Alt dette er helt vanlig for valper i den alderen, og på et kurs vil du få hjelp til å håndtere det. Du finner også mange vanlige problemer og råd for dem i trådene under valpeprat her på forumet, så ta en titt gjennom her.
    • Kikket litt i dogweb og ser at hundene fra lundehundprosjektet ligger der sånn som alle andre, med en X på slutten reg. nummeret. Den som ble utstillingschampion var 3. generasjon, og ser tittelen ligger inne. Da skulle man jo gjerne tro at de kan ta andre championat også, og at det samme vil gjelde for cavalierprosjektet, som trossalt er ganske så ekvivalent? Det var jammen ikke lett å finne informasjon på dette! 
    • Jeg har en Dvergpuddel gutte valp som er 5 mnd. Han har siden han var ny hatt oppheng i sokker og biter og henger seg etter føttene dine så lenge d har sokker på. Hvordan få det til å slutte.    Å jokker på andre hunder under samvær ute, møtes på tur og får hilse og på alle størrelser og hunder i alle aldre. Hva gjør jeg? - helt fersk i hunde verden, ønsker kun seriøse svar😅😭
    • Er vel først fra fjerde generasjon at de potensielt kan stambokføres etter typegodkjenning?
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...