Gå til innhold
Hundesonen.no

Lavkarbo


Marthe
 Share

Recommended Posts

Jeg forstår jo at jeg må gjøre en livstilendring. Og det er jeg innstilt på, både for meg og gubben.. Og joda, jeg burde absolutt ut å rørt meg litt mer. Men slik kneene mine er nå, så tør jeg egentlig ikke mer enn det jeg må gå pga skole. Det er jo faktisk en del det da, samt hundene må jo få sitt ;) Så jeg sitter jo ikke på rævva heeele dagen :P

Jeg har jo telt til den store gullmeldalje hva jeg spiser og ikke spiser.. Nå er jeg lei, og da begynte jeg nesten å spise enda mindre, men ligger under 2000kcal om dagen. Liker ikke særlig brus, potetgull osv. fra før, så det blir naturlig nok ikke så mye karb i løpet av en dag alikevel. Likevel går jeg ikke ned.. Holder meg veldig stabil, og gjort det i mange år, og derfor lurer jeg på om jeg skulle ha fått vekk det lille ekstra.. Men klarer ikke å leve på under 1300 kcal i løpet av en dag..

Og jeg regner me at jeg må gi opp noe, og det gjør jeg lett.. Men synes det er litt vanskelig når jeg bor andre steder i helgene og spiser da mat andre lager.. Ikke bestandig like enkelt å komme med spesielle ting da ;)

Men skal sjekke ut fedon jeg ;) takk for tips =)

Kutter du ned karbo til ca 20 gram om dagen så kan du spise så mange kalorier du bare ønsker uten å røre deg noe mer enn det du beskriver (går jeg ut ifra). Men du må jo velge enten eller. Du får ikke alt servert i en pakke som passer deg perfekt, du må jobbe litt og gjøre noen offer på veien. Løsningene finnes, (også for middagsbesøk og alt det der) men det er du som i stor grad må tilpasse deg etter løsningene, ikke omvent.

Men igjen, det viktigste er at du finner noe du kan leve med på sikt, ikke let etter kortvarige dietter. Ellers blir det bare jo-jo og du ødelegger forbrenningen din.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 311
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Og da skjønner ikke jeg helt dette styret, jeg, for akkurat dette greier man vel med helt normalt kosthold også? Jeg tror de aller aller fleste hadde oppnådd de samme resultatene ved bare å droppe all

Det er mulig, men for min egen del (som jeg jo kun kan snakke for) så har det gjort en vesentlig forskjell å kutte ut brød, pasta, ris og poteter. Jeg har mye mer energi, er ikke oppblåst, og vekta gå

Jeg hopper masse innlegg, men tenkte bare å informere (mest TonjeM) om at kolesterolverdiene mine har gått ned fra ganske så høye til innenfor referanseområdene. Det med masse mettet fett i kosten og

Kutter du ned karbo til ca 20 gram om dagen så kan du spise så mange kalorier du bare ønsker uten å røre deg noe mer enn det du beskriver (går jeg ut ifra). Men du må jo velge enten eller. Du får ikke alt servert i en pakke som passer deg perfekt, du må jobbe litt og gjøre noen offer på veien. Løsningene finnes, (også for middagsbesøk og alt det der) men det er du som i stor grad må tilpasse deg etter løsningene, ikke omvent.

Men igjen, det viktigste er at du finner noe du kan leve med på sikt, ikke let etter kortvarige dietter. Ellers blir det bare jo-jo og du ødelegger forbrenningen din.

Jeg leter selvfølgelig ikke noen letvindt løsning, og er selvfølgelig innstilt å på å gjøre noen offer.. Leste bare i tråden at noen ble dårlig hvis de spiste litt sjokolade eller lignende, og så for meg at jeg det ble veldig hardt å holde med å ikke spise noen karb. Derfor jeg ble litt skeptisk og derav spørsmålene mine..

En annen ting jeg lurer på er om dette vil gå utover leveren på noen måte? Så det sto det også i et tidligere innlegg.. Har nå forbud ifra lege å spise paracet, samt alkohol, så dumt å gjøre noe som ting blir værre av.. Selvfølgelig må jeg snakke me lege om dette, men tenkte jeg skulle høre her hva dere viste ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du har helseproblemer så bør du definitivt høre med lege først, ikke ta medisinsk råd fra fremmede over internett sånn sett. Og ta blodprøver jevnlig for å sjekke leververdier.

Jeg blir dårlig om jeg spiser mye enkle karber ja. Men det tror jeg at jeg egentlig ble før også, men nå som kroppen fungerer så mye bedre kjenner jeg det også derfor mye mer. Insulinrush er ikke noe særlig deilig for noen vil jeg tro.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du har helseproblemer så bør du definitivt høre med lege først, ikke ta medisinsk råd fra fremmede over internett sånn sett. Og ta blodprøver jevnlig for å sjekke leververdier.

Jeg blir dårlig om jeg spiser mye enkle karber ja. Men det tror jeg at jeg egentlig ble før også, men nå som kroppen fungerer så mye bedre kjenner jeg det også derfor mye mer. Insulinrush er ikke noe særlig deilig for noen vil jeg tro.

Jeg skal selvfølgelig høre med lege først. Men hvis det er allmenviten innenfor lavkarbo-kretsen at dette går utover levra ell noe, så tenkte jeg å høre om noen av dere hadde noe info ;)

ahh da forstår jeg litt bedre hvorfor det var snakk på at noen ble dårlig etter feks sjokolade ;) Tusen takk for svar ;) Man får vel bare begynne litt forsiktig og prøve ;) Middagene er jo uansett sunnere enn mye annet der ute =)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du skal i ketose betyr det at kroppen selv må lage karbohydrater av fett. Denne prosessen foregår i leveren. Det er mulig det er en ekstra belastning for de med nedsatt leverfunksjon, det vet jeg ikke, men ketose i seg selv er en helt naturlig tilstand de fleste går ut og inn av uansett karboinntak.

Det finnes forresten sukkerfri sjokolade og Atkins bars for de (sjeldne :whistle: ) gangene det passer seg. Som sagt, det finnes løsninger på det meste. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da er 4 uker på lavkarbo overstått, og kroppen kjennes fin :ahappy: Vekta rusler pent nedover og jeg får kommentarer på det av de fleste, og det er jo selvfølgelig veldig hyggelig :D Det går veldig lett å finne på mat i farta, så lenge jeg har rømme, fløte eller kokosfløte i hus. Men jeg gidder ikke å bake så ofte, så tar gjerne Fiberrik solsikke til lunsj med et lass pålegg på. Har også blitt flinkere til å putte litt i munnen jevnlig, enten det nå er en bit salami, en osteskive eller annet. Ny Line --> :banana:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

12,9 pr 100? Det spørs jo helt hvor manlegger seg på lavkarbospekteret det. Men jeg synes å huske at det er dyrt da jeg så det i butikken, og et slikt type brød er veldig enkelt å lage selv til en brøkdel av prisen.

Så flott, Line! Banandans it is! :banana:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har vært på kurs i dag, og der ble det servert lunsj. Jeg hadde desverre ikke tid til å gå på butikken og kjøpe en salat eller noe istedenfor, og dermed ble det karb - masse karb... Baguette med diverse pålegg på. Heldigvis var baguetten av den grove typen, men det merkes nå gitt. Jeg brøt av mesteparten av brødet og kastet, men alikevel kjenner jeg at kroppen får et annet sug. Blir ikke like mett, blir raskere sulten igjen, og føler meg mindre vel enn normalt. Det verste er likevel suget etter flere karbohydrater nå - pasta, ris, pottis.... Må få i meg noe skikkelig mat kjenner jeg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men må man egentlig øke fettmengden i maten veldig mye for å kunne gå på lavkarbo? Jeg tenker på å kutte ut en del av karboene jeg spiser. "Problemet" er jo at jeg er veggis, og da er kanskje ikke det det letteste, og blir kanskje en noe ensformig og kjedelig kost? Jeg spiser melkeprodukter, men ikke egg. Jeg tåler ikke store mengder fett i maten, da blir jeg dårlig, og det er av samme grunn jeg har kuttet kjøttet (jeg blir dårlig av det også). Jeg er også glutenallergiker (ikke cølliaki, hos meg slår det ut på smerter i ledd). Ikke tåler jeg bønner heller, annet enn grønne bønner, som asparges og brekkbønner (jeg reagerer på sausen de evt ligger i også, uten at jeg spiser selve bønnene), spirer tåler jeg heller ikke. :rolleyes2: Men jeg tåler heldigvis nøtter av alle typer.

Blir det en vanskelig og håpløs jobb for meg å gå på lavkarbo egentlig? Nå er mat ganske vanskelig og håpløst fra før av, så jeg er vant til det. Men jeg vil liksom ikke sitte å tygge på et salatblad bare heller. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men må man egentlig øke fettmengden i maten veldig mye for å kunne gå på lavkarbo?

Helt enkelt, ja. Om du kutter karbohydrater må du tilføre kroppen annen form for energi og siden proteiner er en dårlig kilde til energi, så står du igjen med fett. Fett har andre heldige effekter også, det har jeg skrevet om endel av allerede i tråden.

Om det fungerer for deg eller ikke må du finne ut av selv. Sett deg ned og se på hva du tåler og ikke, hvilke fettkilder du kan få i deg (melkeprodukter, ost, oljer, nøtter, avocado, kokosolje ect?) og hvor mye karber du kan kutte. Det finnes masse muligheter der, helt sikkert, jeg vet av laktoseintolerante lavkarbovegetarianere liksom, men da er man på et nivå de færreste av oss trives på. Det blir mange offer, man må nesten være litt nerd eller bli direkte syk av karbo for å klare det på sikt.

Du sier du blir dårlig av mye fett i maten, men det kan være kombinasjonen mye fett og mye karbo. At du fungerer på mye karbo, lite fett, eller lite karbo mye fett. Men om du ikke tåler mye fett så er nok ikke lavkarbo noe for deg. Da kommer du bare til å sulte kroppen din, du vil bli slapp og dårlig og det vil ødelegge forbrenningen din.

Fin artikkel, Jeanette. :) Svenskene ligger langt foran oss her.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vedr dette med å tåle fett - gubben min tålte ikke fett før - ethvert tilløp til fet mat måtte kombineres med mye alkohol for at han ikke skulle få intens kvalme og tilbringe resten av døgnet på do. Idag har han dog spist egg&bacon til lunsj - ingen bieffekt i det hele tatt - ikke antydning til kvalme en gang. I det hele tatt har ikke gubben vært kvalm en eneste gang etter å ha lagt om til lavkarbo. Så jeg tror som Mari, det er noe med kombien av karbohydrater og fett som kanskje ikke går bra, eller at fettforbrenning fremfor karbohydrat-forbrenning innebærer nettopp at fett tåles.

Nå sliter gubben allikevel med mye karbohydrat-savn.. så her en kveld "sprakk" han og tok en is (vi hadde fryseren full da vi la om kostholdet), spiste isen mens han så på nyhetene. Så reiste han seg for å gå ut - og oppdaget at han var helt skjelven og svimmel, måtte bare sette seg ned - skikkelig insulinrush som slo han helt ut.. en svært overbevisende demo må jeg si.

Men selv så sliter jeg litt :hmm: Hadde det veldig bra de første 2 ukene, men nå sliter jeg med energimangel simpelthen - tungt å gå tur, eier ikke krefter liksom. Det likner overhode ikke på lavt blodsukker pga for mye insulin, er mer en gjennomgående utmattethet fremfor svimmelhet og skjelving. Så jeg lurer på om det er den kjipe kroppen min som motsetter seg å gi fra seg energi.. Men men, håper det går over! Nå skal jeg bake lavkarbobrød - skikkelige saker - bare 4 g karbo pr 100 g!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

mhmmmm - sellerirot :heart:

idag prøvde vi å lage fløtegratinerte sellerirot - guri malla å godt.Så kan slenge ut oppskriften :D

500 gram sellerirot (var litt i overkant til 2 personer - vi er stappa :lol: )

Ost (vi brukte jarlsberg)

Olje

2 dl fløte

Krydder

Hvitløk

Salt,pepper og evt chilipulver

Rensket selleriroten og skjærte den i passe skiver, ostehøvelen ble alt for tynne skiver med. Så skjærte vi masse skiver med ost.

Finhakket hvitløk.

Så tok vi litt olje i bunn av forma, la lag med sellerirot, så strødde over hvitløk, salt, pepper og chilipulver, så et lag med ost, olje, sellerirot,krydder etc. Siste laget var bare Ost så helte vi over 2 dl fløte og vann. Men det viste seg at vannet trengte vi ikke for det ble bare igjen i forma. Evt ta bare litt vann. Så stekte vi den i 40 minutters tid +- hvor tykk den er på 200 grader.

Var kjempegodt :D

IMG223.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gosj så lyst jeg har på potetgull, popcorn, cheese doodles, sjokkis, smågodt osv osv osv :frantics: Nesten så jeg vurderer en planlagt sprekk snart - nesten...

*Gå og finne noen nøtter og en smakebit mørk sjokolade...*

Kjøp noen Atkins bars til slike dager. Chocolate Decadence har de på Rema, men Peanut Buttercups (iherb) er nok min favoritt. BIlligst på iherb.com.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Michellus

Har vært i en nedgangsperiode nå. Var blakk i noen uker så vi måtte henge oss på spisevanene til pappa for å overleve *dramatisk*. Så det betydde rett og slett tilbake til karbohelvete og alt som fulgte med det.. Sambis ble skikkelig skuffa da han innså at det var karbisene som gjorde han dårlig i magen (true story bro) og vil tilbake fort som f. Det vil forresten jeg også da jeg ikke har følt meg bedre på innsiden før i mitt liv! Dessuten er det god og fet mat og jeg raste ned i vekt den første uka selv med glipper i form av brus.

Nå som pengene tusler inn på kontoen straks skal vi tilbake igjen så fort som mulig. Så har jeg også fått en lavkarbokokebok som skal utnyttes på det groveste. Det jeg liker best med den er at det er et slags kart over hvilke matvarer som er lavkarbo og hvilke som ikke er det. DET liker jeg :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi er vi vår 4. uke her.. gubben sliter - han kjaser fælt om skolebrød, fersk loff og pommes frites..

For egen del synes jeg imidlertid det er strålende. Men tenkte jeg kunne ta et par oppskrifter (knasgode greier..)

Musli

1 dl solsikkekjerner

1/2 dl sesamfrø

1/2 dl gresskar kjerner

1 dl grovhakkede mandler

1 dl grovhakkede valnøtter

1 dl kokosmasse

2 ss kokosolje

1 ss kakao (har så langt ikke hatt det, så har laget uten)

1 ss kanel (+ingefær gir veldig god smak)

Ha frø&hakkede nøtter i langpanne i ovn i 150 grader i 20 min. rør av og til

Ha i bolle etterpå og rør inn kokosolje (den smelter av det varme)

Ha i kanel,kakao etc

Hvis blandingen virker fuktig skal man tilleggstørke det i ovnen. Det har jeg prøvd men det hadde ikke et spøtt virkning. Så jeg har det i kjøleskap. Muslien sammen med vaniljekesam + tyrkisk yoghurt er rene desserten!

Muslien kan brukes til å lage en slags "sjokolade/energybar (som det egentlig heter)

1 dl kokosolje

2 ts sukrinmelis

1/2 ts vaniljepulver

2 1/2 dl musli

en klype knust havsalt (det smakte pyton synes jeg, så det har jeg droppet)

Varm kokosolje og rør inn sukrin og vanilje pulver

Kjør muslien i en blender slik at den blir litt finere men ikke mel (har ikke blender jeg men det funker uten også)

Legg bakepapir i en form (og størrelsen på den formen er et kjempeproblem.. har ingenting passe stort eller passe lite jeg så det blir litt rare barer), hell i blandingen og sett formen i fryseren i 15 min

Etterpå del opp i passe biter (vanskelig sak dette, de knekekr som bare det..)

Glasur (ikke nødvendig fant jeg ut, de er gode uten samt at jeg får visst vondt i hode av mørk sjokolade så det har jeg droppet)

50 g mørk sjokolade med minst 70 % kakao

2 ss kokosolje

1 ss sukrinmelis

1 ss kremfløte

1. smelt sjokolade og kokosolje i gryte

2. rør inn melis og fløte

3. pøs over barene og sett i kjøleskap til det har stivnet

Så da har man lavkarbo-godteri også!

Det er vanvittig mye god lav-karbo mat altså!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hurraaaaa, er det lavkarbotråd her også :banana: . Jeg har gått på lavkarbo siden mai, og har fått et nytt liv. Jeg går aldri tilbake. Jeg er mett når jeg har spist for første gang i mitt liv tror jeg (jeg ble helt på gråten første gangen det skjedde, jeg visste ikke at det gikk an), jeg får puste ordentlig (jeg har hatt tett nese aldri så lenge viste det seg), jeg er MYE bedre i stoffskiftet, jeg er mer opplagt, har mindre smerter i ledd, har nesten ikke eksem lenger og sist men slett ikke minst: det viste seg at det bor et (relativt) hyggelig menneske uten ekstreme humørsvingninger der inne. Mannen min kommer til å gripe inn hvis jeg skulle true med å falle av vannvogna for å si det sånn :D .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hvorfor vil du bytte hvis hunden fungerer på Vom? Hvis hunden fortsatt har løs avføring etter en uke ville jeg nok droppet det fôret ja.
    • Hei hundesonen! Jeg har en valp på 3-4 mnd som jeg holder på å bytte for på. Jeg bytter gradvis, startet med 4 dager hvor jeg ga 3/4 gammelt for (V&H), 1/4 nytt for, deretter 4 dager med 50/50, og så 3/4 nytt for en dag eller to, før jeg gikk tilbake til 50/50 fordi; Valpen har litt løs avføring. Typisk at det først kommer litt i normal konsistens, og så etterhvert blir det bløtere og bløtere. På ingen måte flytende/diare, men slik at det blir rester igjen i gresset der jeg plukker opp. Noen ganger går valpen to ganger på rad, først en med bra konsistens og så løsere i en tynnere strimle rett etterpå. Ofte er det og små halvfordøyde pinnebiter, små biter av stoff, grus og annet hun har fått i seg i dette løse. (Dette er små biter, prøver så godt jeg kan å forhindre dette men valpen spiser mye rart). Syns det begynner å lukte metallisk fra analen nå, mulig kjertlene ikke får tømt seg når det er litt bløt avføring? Høres dette normalt ut i en overgang til nytt for for en valp, eller bør jeg gi opp det nye foret og finne noe annet?
    • Haff, jeg sliter med de luksusproblemene vi har med casual turgåing. Altså, de er luksusproblemer ifht hvordan den gjennomsnittlige hunden i gata oppfører seg på casual tur - men ikke i gata vår. Våre nærmeste naboer er Midt-Norsk kompetansesenter for hund, så vi har en litt annen standard å måle oss etter, hence min følelse av å slite med hva folk flest synes er luksusproblemer, gitt den gjennomsnittlige hunden i andre sine gater. Med unntak av ved veldig spennende lukter så trekker ikke Ede i det hele tatt. Aldri vært hans greie. Han stopper og snur seg og venter på meg om båndet blir stramt. Foretrekker selv å ha det slakt. Han hører på meg når jeg ber han om noe og er ivrig på vakt etter oppgaver. Går omtrent halvparten av tiden pent ved min side som frivillig adferd. Har noen byks etter løv i vinden og drar LITT etter interessante lukter innimellom, og mister fokus og blir vimsete og tenderer mot raptus mot slutten om vi går for langt, men som energisk 6 mnd gammel (i dag, gratulerer med dagen, Edeward 🐾) er jeg ikke veldig bekymret for at sånt vil vedvare som problem i voksen alder. Han er stort sett flink gutt, MEN han er langt fra så veloppdragen som jeg helst vil ha ham. Han ploger og han går foran meg, han vimser til siden og han krysser foran meg. Det er irritasjonsmomenter. Vil gjerne ha en sånn robothund som bare går pent ved min side og følger med på hver minste bevegelse jeg foretar meg, altså.  Har på råd fra de langt mer kompetente naboene begynt å fase ut godbiter for å få bedre kontakt og kontroll. Belønner nå med lek og godsnakk og tempovekslinger istedenfor godis. Bygge relasjon. Han skal fokusere på meg, ikke på hva jeg har i hendene og lommene. Det er en omstillingsprosess. Gamle damer kan lære nye triks, men det tar tid. Fant ut det å belønne en fin turfot med hurtig gange og jogging fungerer som bare det. Ingen problemer å veksle tempo heller. Ede synes det var spennende med vekslinger mellom jogge, løpe og gå fort eller sakte. Spennende i seg selv, så lenge det er nytt, antakelig. Han er typen som liker variasjon og alt nytt er mer gøy enn det vi har gjort før. Med unntak av å sitte, ligge eller stå for å få kastet en apportleke, så surner han og protesterer om jeg ber om for mange repetisjoner av det samme. Temmelig nøyaktig fire rep av noe synes han er nok og nekter gjerne på den femte fordi han heller vil gjøre noe annet. Ikke Border Collie, m.a.o. Trenger mer variasjon i trening på øvelser.  Vi faser ikke fullstendig ut godisen enda. Mamsen er som en gammel hund med innarbeidede vaner og trenger tid på å finne tillit til at det skal gå an å få til. Har sluttet belønne fin turfot med godis, nå får han godprat, flere øvelser underveis og belønnes med lek for de istedenfor. Øvelsene blir da en sekundær forsterker. ..eller tertiær, for jeg tør ikke la være belønne gode 'slipp' med godis iblant. Han liker IKKE å slippe kampelekene sine  Akkurat på det punktet der har jeg svært lav tillit til fullstendig godisfrie metoder ennå. Vi får se.  Inntil videre lønnes også passeringer med godis. Dette fordi han har sterk byttedrift, spesielt på syklister som kommer bakfra og farer fra oss - de som kommer andre veien er han mer nonchalant om, da de innbyr ikke til jakt fordi de skal feil vei – helt motsatt av border collie, altså – og han har så sterke impulser til å hilse på forbipasserende mennesker, sladretrening med godis av høy verdi må vi bare fortsette med, fordi det fungerer.  I likhet med BC-blandingen jeg hadde, så trigger han her også frykt for å miste ham i en påkjørsel. Han har forstått at det sitter mennesker inni bilene, som han gjerne vil hilse på, og han har ikke NOEN konseptforståelse av mekanisk fysikk. Masse og fart i forbindelse med trafikk er ikke noe det går an å lære ham kløktig på den harde måten, så sladretrening på passerende biler er helt nødvendig med han her.  Strømgjerder derimot, det kan han lære på den vanskelige måten, så minner meg selv på å få det gjort. Trenger få narret ham borti gjerdet på en tom luftegård snarest, fordi en hest ville hilse på ham her om dagen. En vi har vært på nikk med ved passeringer en stund, han kom ivrig løpende til gjerdet for å si hei til oss, og Ede ble henrykt og ville borti for å hilse snute mot mule, som hesten innbød til. Ble en kjip opplevelse, fordi Ede har ingen anelse om hva strømgjerde er, og forstod ikke hvorfor jeg var så teit og holdt ham tilbake fra den nye kompisen sin. Han trenger finne ut hvorfor. Spørsmålet er hvordan narre han borti gjerdet på sitt eget initiativ når det ikke står en hest der. Vil jo ikke at han skal bæde på hester, for det kryr av dem her. Det er viktig å gi ham forståelsen av at det er gjerdet som er farlig og gjør vondt, ikke hestene. Fører opp på listen over to dos. 
    • Nå skal ikke jeg skryte på meg å kunne kjempemasse om hverken Malle eller hollender, men mitt inntrykk og det andre sier er at det er så store variasjoner innenfor begge rasene at du kan få begge type hunder (f.eks. mer skapt vs mer sosial, osv)  i begge rasene.   Men basert på de individene jeg kjenner av begge raser (som stort sett da er avlet for IGP ol) så vil jeg ikke si at hollender er noe mer krevende eller noe skarpere enn malle. Heller ikke mer energiske. Av de jeg har sett har hollendere litt lavere terskel for stress og lyd, men jeg er nok farget av hun jeg har selv 😂 og jeg har jo sett 10x fler maller enn hollendere.   Og hun jeg har er ikke spesielt selvstendig. Eller altså, hun kan fint være selvstendig og der det kreves, men hun henger jo etter meg som en skygge i typ alle situasjoner vi er i 😂 hun vil helst gjøre ting sammen med meg dagen lang 😂    Men den typen du beskriver høres ut som en typisk KNPV hund, hunder avlet mot bruk i politiet i Nederland osv. og de er nok sånn. Men min oppdretter av hollender blander KNPV linjer med sportslinjer, hvor hundene ikke er fult så skarpe, mer sosiale og ikke så selvstendige. De fleste i Norge er mer sportsavla.  Ble  langt svar ja 😄 I og med at det er så mange fler malle oppdrettere enn hollender tror jeg det er lettere å finne en bra malle. Jeg er heldig og kjenner flere som kan masse om både schæfer og malle til IGP bruk, så jeg må spørre og grave litt rundt 🧐😊  
    • Tatt bilder av pliktfølelse i dag. Han pleier være flink til å bli sittende/stående/liggende når jeg står oppreist, ter seg som et skolelys, men somehow har han tolket det at jeg setter meg ned på huk som: "Kom!" Forståelig nok. Et ekstra håndsignal mens jeg setter meg ned var alt som skulle til for å fikse den, men når jeg tar frem mobilen virker det som han er redd den skal fange mamsen, og han klarer ikke holde posisjonen, men haster inn for å redde turen fra den gledesdreperen der.  En real tålmodighetsprøve for begge å få lov til å ta bilder av de flotte sitt/dekk/stå han vanligvis har, da vi ikke snakker samme språk og har vidt forskjellige oppfatninger av hva den der svarte, flate greia er for noe, men vi fikk det da til etterhvert. Tjue bilder av naturskjønne omgivelser forsøplet av en lilla gummisnor, noen av dem også med hale og rumpestump på lagt i søpla, og så presenterer vi oss som om vi har litt fotoskills og hverdagslydighet sånn noenlunde på stell. Å få tatt fine bilder med langlina skjult eller litt penere dandert får være neste mål.    BTW, han har fått seg en praktisk custom klipp. Korrekt riesen frisyre drar nemlig inn sånne MENGDER med sand, en blir tullerusk. Fra å være vant med korthårede hunder på asfalt og gress i bymiljø, ble jeg virkelig smågal av all sanden de nydelige riesenbeina dro inn fra gårdsveiene her. Dessuten er flared jeans silhuett SÅ 90's. Vi gikk for en 2020 women's jeans fashion silhuett istedenfor. Praktisk. Ørene klarer jeg ikke klippe før det blir virkelig varmt, for han er så nuskesnusk kosemose søt med sånn spanielpels på dem. Litt sånn Lady og Landstrykeren hybrid look nå. Gen Z synes sikkert han ser ut som en skikkelig kjekkas hen/them/they. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...