Gå til innhold
Hundesonen.no

Snart hundeeier


>Lene<

Recommended Posts

Hei,

Jeg og samboeren skal hente en tollerhann 23. juni.

Har brukt ventetiden på å lese, men jo mer jeg leser mer usikker blir jeg på diverse ting ;)

Om du kunne kommet med ett råd, hva skulle det vært? :unsure:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

- Klikkertrening for din hund

- Lydighetstrening i teori og praksis

- På talefot med hunden

- Dominans og lederskap, fakta eller overtro?

- Læringspsykologi- Ikke skyt hunden

Om du ikke har lest disse, så er disse bra ;) Det beste er å lese bøker og sette opp din egen mening av det du leser. Og så er det nok en haug med råd her inne. Oppdretteren av hunden du skal ha kan sikkert også komme med en masse gode råd. ;)

Ble sikkert mer en et råd dette, men det går i det samme ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mitt råd: du kommer langt med et godt hjerte og sunt bondevett.Ikke heng det for mye opp i hva du leser eller hva folk sier, følg din egen intiuisjon og tenk på valpen som et barn. Husk å leke masse med valpen, men husk samtidig på at den skal lære seg å slappe av.Og ikke stress for mye med å gjøre alt "perfekt" hele tiden, da blir ofte ting helt feil ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Jeg og samboeren skal hente en tollerhann 23. juni.

Har brukt ventetiden på å lese, men jo mer jeg leser mer usikker blir jeg på diverse ting ;)

Om du kunne kommet med ett råd, hva skulle det vært? :unsure:

Det er lurt å lære seg litt om generell læringspsykologi så du har litt teoretisk bakgrunn. Men årsaken til at du blir usikker er nok kanskje at du leser om ulike filosofier? Det er forvirrende. Hold deg til en gjengs filosofi, så blir det lettere. Karen Pryor, "Ikke skyt hunden".."Veien til en bra kar" av Merete Andersen. Klikkertrening for din hund. Lytt gjerne til folk som du kjenner og som bruker den filosofien du selv lander på. Det er ikke alltid nok å bare å bare bruke sin egen sunne fornuft når man er ny som hundeeier. Mange har gjort seg den erfaringen.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Jeg og samboeren skal hente en tollerhann 23. juni.

Har brukt ventetiden på å lese, men jo mer jeg leser mer usikker blir jeg på diverse ting ;)

Om du kunne kommet med ett råd, hva skulle det vært? :unsure:

Heldige dere som får masse hund i passe stor innpakning. Lær ham at det er alltid best å være hos deg, for der er det trygt og godt, morsomme utfordringer og masse godbiter!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sett deg godt inn i ulike læringsteorier FØR du får hunden, samtidig som du tar et valg om hvordan du ønsker å trene den - før den er i hus.

Ikke hør på absolutt alles velmente råd, men velg en vei, og prøv å være konsekvent i forhold til denne.

Nå kan det jo godt være at du må endre metode pga hundens væremåte, men jeg skulle ihvertfall ønske jeg hadde mer kunnskap om de ulike metodene FØR jeg fikk min, så jeg hadde hatt mulighet til å være mer konsekvent fra starten av. Man bli forvirret av å lese om hund på nett. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En valp kan teste tålmodigheten din. Ikke mist besinnelsen.

Du/dere har skole/jobb, venner, familie osv, glem ikke at du/dere er alt valpen har.

Vær konsekvent med reglene fra starten.

Nyt valpetiden, ta masse bilder. Den er voksen før du får sukk for deg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det viktige er:

1) Finn en god "håndbok" i en valps utvikling frem til unghundstadiet. Det er UTROLIG mye du legger grunnlaget til her. Dere kjøper hannhund, ja, hannhunder blir som oftest mer eller mindre bråkete i en viss periode av livet UANSETT, og vet dere det, og trener på KONTROLL fra tidlig tidspunkt (altså innkalling selv fra "fristende" situasjoner), vil dere kunne kalle hunden deres ut av oppstart til bråk senere). Finner dere en bok som beskriver dette, kan dere være i FORKANT av perioder som vil komme - og da går alt så meget bedre!

Noen forslag (alle fra Canis.no):

Valpen - hela hundlivet (Mickie Gustafson) - på svensk, MG er dyktig og skriver enkelt og lesbart og HYGGELIG... sett fra en hunds synskpunkt.

Fra valp til voksen hund (Åsa Ahlbom) - god "oppskrift", såvidt jeg husker :)

Kontaktkontraktet (Eva Bodfäldt) - kommer nå på norsk, også en god start!

Valpesosialisering (Gry Løberg) - har jeg ikke sett, men GL er dyktig og sosialisering TIDLIG nok er viktig.

Jeg liker disse bøkene/forfatterne, fordi de skriver enkelt og greit. Det er ingen heksekunst å oppdra valp, samtidig er det mye rart man kan UNNGÅ dersom man får litt tips!

Blås i all læringsteori og ditten og datten, finn dere et godt kurs eller kanskje enda bedre/eller også - en god hundeklubb - som dere føler dere trygge på, og FØLG METODEN, ikke hopp fra det ene til det andre.

Ta med lille valpen overalt, gjerne i en sekk på magen (hvis den ikke orker å gå så langt!); reis med buss, gå på utekafe, la den møte barn som er hyggelige (slik Løberg sikkert beskriver i sin bok?).

La den møte TRYGGE voksne hunder. Ikke overvettes mye lek med jevngamle valper som er "tøffere" enn ham, og husk at det er DERE som skal være mest stas...

En eneste ting dere bør trene på (annet enn å være husren og også være hjemme alene da), og det er INNKALLING. Innkalling som "virker" - altså at dere legger til rette at dere ALLTID lykkes, altså at dere roper en gang når dere vet eller sikrer dere at valpen vil høre/komme, og så masse positivt. Innkalling er omtrent alfa og omega i et godt hundeliv!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Miljøtren og sosialiser valpen - men pass på så den ikke blir skremt. Velg ut hundene den skal få hilse på, ikke gi den en vane med å hilse på alle mennesker og hunder den møter. Oppsøk steder som er litt annerledes enn bare nabolaget - ta buss, kjør bil, gå i skogen, gå ved et vann, gå i fjæra, gå i byen, dra på besøk hos andre osv, men pass på at det ikke blir for mye. Miljøtrening skal være positivt! Ikke krev noe særlig annet enn at valpen skal klare å forholde seg nokså rolig i nye situasjoner. Etterhvert som du har begynt å trene litt mer ordentlig (nå veit jeg ikke om du planlegger lydighetshund eller ikke, men uansett), så kan du oppsøke mer utfordrende steder og trene der for å lære hunden at det skal gå an å gjøre "alt" hvor som helst.

Lær valpen at når du er rolig og slapper av (ute som inne) så skal den gjøre det samme. Det er slitsomt med en hund som forventer at det skal skje noe når du sitter og ser på tv for eksempel.

Så kommer noen ting jeg selv skulle ha gjort med min labradortispe, som forresten er min første hund:

- Ikke vær redd for å ha valpen løs når den er liten. Den vil antageligvis holde seg hos deg uansett, men du kan jo eventuelt ha på langline for sikkerhets skyld. Lær valpen å holde seg i nærheten av deg. Lær valpen å frivillig ta kontakt når det kommer andre folk og hunder. Lær valpen innkalling.

- Lær valpen å gå pent i bånd fra starten av, så "er det gjort."

- Lær valpen fra starten av at mat på bord og benker er menneskemat og for mennesker, og at valpen ikke skal stjele det.

- Lær valpen litt ordentlige hilserutiner. Selv om det kanskje er søtt når et ti uker gammelt nurk hopper opp, er det ikke fullt så søtt når hunden har fått femten kilo til på kroppen og har blitt noen ganger større.

Ellers er det bare å prøve seg fram. Ikke forvent at du skal klare å gjøre alt etter boka (uansett hvilken bok det er), men tenk på valpen som et barn og behandle det sånn som du ville behandlet ditt eget barn. Du må gjerne si ifra hva som er galt (brannslukking bruker klikkertrenere også), men også si hva som er riktig. Vær omsorgsfull og vær en person hunden din vil være hos og søke til.

Bøker jeg anbefaler:

- På talefot med hunden

- Siden du skal skaffe deg toller: Retrievern som apportör

- Nesearbeid for hund

Ellers så er det også andre bøker, men det blir litt mer etter hva slags interesser du har. Det er ikke noen vits i å pløye seg gjennom "Lydighetstrening i teori og praksis" om du kun er interessert i agility.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Har en løype på ca 11 km som nesten bare er grus som vi tar fatt på når været blir litt varmere og sola står opp før, håper det går bra uten noe sånt (tror ikke han liker det). Drar ikke der nå pga trafikk på dagtid.
    • Dagen i dag var en kontrast til i går. Foruten en biltur til nærmeste bygdesentrum for å handle var vi bare hjemme. Vi hang utenfor mens naboen var inne og handlet. Ede var mer ufokusert og distrahert av de enkle omgivelsene med få mennesker enn han var på de travle stedene i går. Halvhjertede pliktsitter med beina i alle retninger med mange failed cues. Ingen iver av mestring, unntatt i det nyeste han har lært, som er å snurre en runde og rygge inn mellom beina. Den var han ivrig med. Ellers lett distrahert av de få forstyrrelsene som var. Hadde det ikke vært for HD-frykten hadde jeg benyttet "terrenget" til parkour trening, men jeg er livredd for hoftene hans, så den typen trening påbegynnes ikke før han er et godt stykke inn i puberteten. Håper fortsatt vi klarer utvikle god kroppsbevissthet og motorikk.  Gikk tom for godbiter til sladretrening et par minutter før naboen kom ut igjen, så jeg måtte overlate Ede til ham uten godis. Det ble visst konsert, med klimaks da Ede gjennom vinduet så meg stå i kassen. Han hadde fått panikkanfall da jeg gikk inn, på tross av at han har en kjempegod relasjon til naboen. Gjensynsgleden var 🐾💕 Fikk meg til å tenke på et visdomsord: — Lås bikkja og kona/mannen ned i bagasjerommet på en sedan i noen timer. Se hvem av de to som er glad for å se deg når du åpner igjen 😉 Viktig å huske om en noen gang befinner seg i konflikt med en kjæreste som stiller ultimatum om hunden. Aldri sett et eksemplar av den illojale arten homo sapiens over hunden. Det er uteliggere med hund som er lykkeligere enn ektefeller med fine hus.    Vi gikk en tur på kvelden som resulterte i sandyner inne, selv etter en grundig tørk i gangen. Riesen har ikke den mest funksjonelle og praktiske pelsen å ferdes på bygda med. Suger til seg. De MENGDENE størknet gjørmesand..  Første gang jeg har fått bruke ullrake på ham uten å måtte skjerme meg mot drapsforsøk. Som om han forstod at Coat Prince'n var hjelpsom nå. Ubehagelig, though, og klagde litt, men lot meg, uten en eneste godbit i nærheten. Etterpå ble det et bad. Beste så langt. Kun et par anledninger av lyst til å rygge ut av dusjen, ellers helt kewl med å bli sjamponert og skylt keitete med en hånd mens den andre holdt et steady supply av frosne kjøttboller å slikke på. Selv skjegget og barten fikk jeg sjamponere og skylle mens han klarte gomle uten å få såpe i munnen. Vi er et supert team 👍🏼 Måtte pause for å sjekke med Grok om han kunne komme opp med et like catchy navn på frosne råkjøttboller som "Ice Cream". Vi ble enige om Frostballs som er gøy å si, men det var mange kandidater i mange kombinasjoner av synonymer, derfor fikk Ede chillballs i dusjen, mens jeg fikk frostbites av å holde de.  Han klagde ikke. Var kosete og god og helt rolig ved håndkletørking uten bestikkelser etterpå. Helt utrolig hva et helt måltid av bare frostballs gjør med relasjonen 🥰 ..eller kanskje han var kald og frøs 🥶 og ville varme seg på meg. Også en mulighet. Nå sover han søtt og intetanende om at muttern har bestemt seg for å bare gå byturer på så ren asfalt som mulig de nærmeste dagene. Trenger lære ham å overlate husarbeid til husmor før han kan dra inn så mye sand igjen. Ikke helt enkelt når mopp og kost og kluter i bevegelse er de aller gøyeste lekene han vet om. I likhet med håndklær og klær og sengetøy og muttern og ting som dingler og gjenstander som ligger stille og whatever, så er rengjøringsutstyr også de morsomste bitelekene som finnes.  Plan for i morgen: Leave it med distraksjoner  Bli sittende/liggende/stående med distraksjoner  Hold posisjon urørlig (fordi vi skal opp i ansiktet nær øynene med saks snart  Klippe klør og potepels. Se an humøret hans og kanskje prøve med maskin på potene igjen. ...eller saks. Det blir antagelig saks fordi jeg blir utålmodig på et punkt hvor han bare øker i stress. Potene er precious. Veldig cautious om de.  Klippe kropp og bein med maskin Gå tur på tørr asfalt  Whatever vi får av innfall som passer i øyeblikket  Også, Milepæl: Første virkelige vokterbjeff, 14 uker. Det var alvor. Nabo som har vært bortreist en uke kom gående gjennom porten i mørket. Silhuett med stor bag. Det var reelt alvor for Ede. Dypeste vokterbjeffene lød plutselig fra den lille valpen, og han gikk selvstendig til enden av båndet med høy hale for å ta seg av denne trusselen selv. Reagerte på kontaktlyd fra meg og kom inn igjen, men lot ikke guard down før han var i nærkontakt og gjenkjente ham.  Usikker på om det var rett av meg å la ham selvstendig gå frem til naboen med den attituden der. Rådene fra de som driver med Den Typen Hund er å utøve lederskap ved å be ham bak meg. Jeg tenkte at siden han kjenner naboen skulle han få gå frem selv og oppdage at det ikke var noen trussel, men en bekjent. Jeg vet ikke helt hva fasitsvaret er. Antakelig er det at han går bak når jeg ber ham, men jeg trenger ikke be ham hver gang. Om jeg reelt ber ham bak fordi jeg frykter for noens liv og helse, så tror jeg ikke det vil berolige ham ^^ Om jeg ber ham bak fordi jeg ikke ønsker at han skal hilse ivrig på personen er det et annet scenario. Jeg ser ikke noe galt i å være inkonsekvent på det. 
    • Ok, det var bra. Ja det gir mer mening i land med større smitttepress. 
    • Dette med beskyttelse opp til 12 uker er en gammel greie, og mest utbredt i Utlandet, ja. Jeg ville definitivt unngår samvær med ukjente hunder fram til andre vaksine, men ikke noe særlig mer enn det tror jeg. Kanskje det hadde vært annerledes om jeg hadde bodd i et land med mer smittsomme dyresykdommer.
    • Hehe, ja tida går. Pax ble gammel og grå, og litt døv. Men ung til sinns hele livet   Godt å høre at de gamle bøkene gjelder enda. Har ikke glemt alt, men litt oppfrisking må nok til. Holder meg nok fortsatt på den positive delen av spekteret.  Blir ny rase også denne gangen så det blir spennende   Der bekrefter du inntrykket jeg også har fått av det som rører seg på sosiale medier. Mange selvoppnevnte eksperter og mer eller mindre kvalifiserte "trenere". Typisk at det går i pendler. Men som Simira sier så er det jo mye US/UK innhold. der, i hvert fall på mine feeds. Som sagt så holder jeg meg til det positive.  Men når sant skal sies høres det jo ganske kjent ut som for 10-15 år siden. Nye aktører, samme show 😋 Hørte/leste forresten noe om at valper ikke skal settes ned på gress/tas med ut i verden før de er vaksinerte? Må bæres rundt om de skal miljøtrenes og sosialiseres før 12 uker (og det bør de jo). Det er vel en UK/US greie? Har ikke hørt om slikt her før. Mener ikke hilse på alt som rører seg altså, men gå på bakken må da gå an? 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...