Gå til innhold
Hundesonen.no

Snart hundeeier


>Lene<

Recommended Posts

Hei,

Jeg og samboeren skal hente en tollerhann 23. juni.

Har brukt ventetiden på å lese, men jo mer jeg leser mer usikker blir jeg på diverse ting ;)

Om du kunne kommet med ett råd, hva skulle det vært? :unsure:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

- Klikkertrening for din hund

- Lydighetstrening i teori og praksis

- På talefot med hunden

- Dominans og lederskap, fakta eller overtro?

- Læringspsykologi- Ikke skyt hunden

Om du ikke har lest disse, så er disse bra ;) Det beste er å lese bøker og sette opp din egen mening av det du leser. Og så er det nok en haug med råd her inne. Oppdretteren av hunden du skal ha kan sikkert også komme med en masse gode råd. ;)

Ble sikkert mer en et råd dette, men det går i det samme ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mitt råd: du kommer langt med et godt hjerte og sunt bondevett.Ikke heng det for mye opp i hva du leser eller hva folk sier, følg din egen intiuisjon og tenk på valpen som et barn. Husk å leke masse med valpen, men husk samtidig på at den skal lære seg å slappe av.Og ikke stress for mye med å gjøre alt "perfekt" hele tiden, da blir ofte ting helt feil ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Jeg og samboeren skal hente en tollerhann 23. juni.

Har brukt ventetiden på å lese, men jo mer jeg leser mer usikker blir jeg på diverse ting ;)

Om du kunne kommet med ett råd, hva skulle det vært? :unsure:

Det er lurt å lære seg litt om generell læringspsykologi så du har litt teoretisk bakgrunn. Men årsaken til at du blir usikker er nok kanskje at du leser om ulike filosofier? Det er forvirrende. Hold deg til en gjengs filosofi, så blir det lettere. Karen Pryor, "Ikke skyt hunden".."Veien til en bra kar" av Merete Andersen. Klikkertrening for din hund. Lytt gjerne til folk som du kjenner og som bruker den filosofien du selv lander på. Det er ikke alltid nok å bare å bare bruke sin egen sunne fornuft når man er ny som hundeeier. Mange har gjort seg den erfaringen.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Jeg og samboeren skal hente en tollerhann 23. juni.

Har brukt ventetiden på å lese, men jo mer jeg leser mer usikker blir jeg på diverse ting ;)

Om du kunne kommet med ett råd, hva skulle det vært? :unsure:

Heldige dere som får masse hund i passe stor innpakning. Lær ham at det er alltid best å være hos deg, for der er det trygt og godt, morsomme utfordringer og masse godbiter!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sett deg godt inn i ulike læringsteorier FØR du får hunden, samtidig som du tar et valg om hvordan du ønsker å trene den - før den er i hus.

Ikke hør på absolutt alles velmente råd, men velg en vei, og prøv å være konsekvent i forhold til denne.

Nå kan det jo godt være at du må endre metode pga hundens væremåte, men jeg skulle ihvertfall ønske jeg hadde mer kunnskap om de ulike metodene FØR jeg fikk min, så jeg hadde hatt mulighet til å være mer konsekvent fra starten av. Man bli forvirret av å lese om hund på nett. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En valp kan teste tålmodigheten din. Ikke mist besinnelsen.

Du/dere har skole/jobb, venner, familie osv, glem ikke at du/dere er alt valpen har.

Vær konsekvent med reglene fra starten.

Nyt valpetiden, ta masse bilder. Den er voksen før du får sukk for deg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det viktige er:

1) Finn en god "håndbok" i en valps utvikling frem til unghundstadiet. Det er UTROLIG mye du legger grunnlaget til her. Dere kjøper hannhund, ja, hannhunder blir som oftest mer eller mindre bråkete i en viss periode av livet UANSETT, og vet dere det, og trener på KONTROLL fra tidlig tidspunkt (altså innkalling selv fra "fristende" situasjoner), vil dere kunne kalle hunden deres ut av oppstart til bråk senere). Finner dere en bok som beskriver dette, kan dere være i FORKANT av perioder som vil komme - og da går alt så meget bedre!

Noen forslag (alle fra Canis.no):

Valpen - hela hundlivet (Mickie Gustafson) - på svensk, MG er dyktig og skriver enkelt og lesbart og HYGGELIG... sett fra en hunds synskpunkt.

Fra valp til voksen hund (Åsa Ahlbom) - god "oppskrift", såvidt jeg husker :)

Kontaktkontraktet (Eva Bodfäldt) - kommer nå på norsk, også en god start!

Valpesosialisering (Gry Løberg) - har jeg ikke sett, men GL er dyktig og sosialisering TIDLIG nok er viktig.

Jeg liker disse bøkene/forfatterne, fordi de skriver enkelt og greit. Det er ingen heksekunst å oppdra valp, samtidig er det mye rart man kan UNNGÅ dersom man får litt tips!

Blås i all læringsteori og ditten og datten, finn dere et godt kurs eller kanskje enda bedre/eller også - en god hundeklubb - som dere føler dere trygge på, og FØLG METODEN, ikke hopp fra det ene til det andre.

Ta med lille valpen overalt, gjerne i en sekk på magen (hvis den ikke orker å gå så langt!); reis med buss, gå på utekafe, la den møte barn som er hyggelige (slik Løberg sikkert beskriver i sin bok?).

La den møte TRYGGE voksne hunder. Ikke overvettes mye lek med jevngamle valper som er "tøffere" enn ham, og husk at det er DERE som skal være mest stas...

En eneste ting dere bør trene på (annet enn å være husren og også være hjemme alene da), og det er INNKALLING. Innkalling som "virker" - altså at dere legger til rette at dere ALLTID lykkes, altså at dere roper en gang når dere vet eller sikrer dere at valpen vil høre/komme, og så masse positivt. Innkalling er omtrent alfa og omega i et godt hundeliv!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Miljøtren og sosialiser valpen - men pass på så den ikke blir skremt. Velg ut hundene den skal få hilse på, ikke gi den en vane med å hilse på alle mennesker og hunder den møter. Oppsøk steder som er litt annerledes enn bare nabolaget - ta buss, kjør bil, gå i skogen, gå ved et vann, gå i fjæra, gå i byen, dra på besøk hos andre osv, men pass på at det ikke blir for mye. Miljøtrening skal være positivt! Ikke krev noe særlig annet enn at valpen skal klare å forholde seg nokså rolig i nye situasjoner. Etterhvert som du har begynt å trene litt mer ordentlig (nå veit jeg ikke om du planlegger lydighetshund eller ikke, men uansett), så kan du oppsøke mer utfordrende steder og trene der for å lære hunden at det skal gå an å gjøre "alt" hvor som helst.

Lær valpen at når du er rolig og slapper av (ute som inne) så skal den gjøre det samme. Det er slitsomt med en hund som forventer at det skal skje noe når du sitter og ser på tv for eksempel.

Så kommer noen ting jeg selv skulle ha gjort med min labradortispe, som forresten er min første hund:

- Ikke vær redd for å ha valpen løs når den er liten. Den vil antageligvis holde seg hos deg uansett, men du kan jo eventuelt ha på langline for sikkerhets skyld. Lær valpen å holde seg i nærheten av deg. Lær valpen å frivillig ta kontakt når det kommer andre folk og hunder. Lær valpen innkalling.

- Lær valpen å gå pent i bånd fra starten av, så "er det gjort."

- Lær valpen fra starten av at mat på bord og benker er menneskemat og for mennesker, og at valpen ikke skal stjele det.

- Lær valpen litt ordentlige hilserutiner. Selv om det kanskje er søtt når et ti uker gammelt nurk hopper opp, er det ikke fullt så søtt når hunden har fått femten kilo til på kroppen og har blitt noen ganger større.

Ellers er det bare å prøve seg fram. Ikke forvent at du skal klare å gjøre alt etter boka (uansett hvilken bok det er), men tenk på valpen som et barn og behandle det sånn som du ville behandlet ditt eget barn. Du må gjerne si ifra hva som er galt (brannslukking bruker klikkertrenere også), men også si hva som er riktig. Vær omsorgsfull og vær en person hunden din vil være hos og søke til.

Bøker jeg anbefaler:

- På talefot med hunden

- Siden du skal skaffe deg toller: Retrievern som apportör

- Nesearbeid for hund

Ellers så er det også andre bøker, men det blir litt mer etter hva slags interesser du har. Det er ikke noen vits i å pløye seg gjennom "Lydighetstrening i teori og praksis" om du kun er interessert i agility.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Hei! Har tidligere hatt irsk setter fra oppdretter i Sandnes med fokus på jaktlinjer. Elsker rasen og synes det er en fantastisk familiehund og turkamerat både hjemme og på fjellet. Nå er jeg mer interessert i en "show dog" setter som er større, mørkere og med lenger pels. Er det noen her som kjenner til oppdrettere i Norden eller England som avler mer i show dog retning fremfor jaktretning?     
    • Jeg har erfaring med både to fra samme kull, beholde helt kull og kjøpe hvalper med noen måneders mellomrom. Nå har jeg ikke oppdrett lenger men hvis jeg drev oppdrett nå, ville jeg ikke automatisk utelukket deg fordi du ønsket to hvalper fra samme kull. Det finnes PLENTY med andre grunner til å utelukke interesserte, som skal bare ha en valp. Det er bare å følge med på Finn, så ser man at ganske mange aldri burde skaffet seg en valp engang. Det er flere faktorer som kommer med i betraktning her, nå skriver du ikke hvilken rase du tenker på men hvis dette er en populær( les lettsolgt) rase og du bestilte to tispehvalper, ville jeg nok forhørt meg ganske grundig om hvorfor du ønsker to og om du planlegger oppdrett . Hvis oppdrett var tanken eller jeg fikk mistanke om det, ville jeg nok vært tilbakeholden særdeles om du ikke hadde erfaring med rasen fra før og har en fornuftig plan med oppdrettet ditt. Mao ikke bare produsere hvalper uten annet mål enn inntjening.    Hva slags erfaring har du med hund, hvis du var av typen som har hatt to hunder og gått kurs, så nå kan du ‘alt’, nope, da blir det hverken en eller to.   Hva slags rase og hva er målet med innkjøpet. Skal du ha to krevende brukshundhvalper fra samme kull og har som mål og oppnå gode resultater, ville jeg nok vært tvilende til om du vet hva du gir deg ut på. Hvordan bor du? Egen hage eller tredje etasje. Førstnevnte gjør det MYE enklere på alle måter, særdeles ved renslighetstrening. Det sier seg selv at to GD hvalper f.eks i 3.etasje er en dårlig ide. Renslighetstreningen blir selvsagt noe mer utfordrende med to hvalper, da har du to og holde øye med så snart de er våkne men er du forberedt på det og ikke minst innstilt på det, så er det slett ikke umulig. ( anbefaler sommerhvalper eller i alle fall ikke valp midt på kaldeste vinteren, enten man kjøper en eller to, det er MYE enklere å renslighetstrene hvalper i levelige temperaturer) (fortsetter senere, fikk besøk 🙂)
    • Har det knekt så langt inn at det er fare for at det har gått til klobeinet er det mer alvorlig enn hvis ikke. Men uansett lurt med sjekk i dag nå som hverdagen har begynt, alternativt videosamtale/telefonsamtale og vedlagte bilder med vet og råd for riktig rensing og hva du skal se etter vedrørende tegn på infeksjon. 
    • Jeg mener å ha hørt at folk som driver hundekjøring kan ha to valper fra samme kull. Men det er jo hunder som bor ute og har et helt annet liv enn «familiehunden». Naboen min, som har hatt flere hunder tidligere, valgte å kjøpe 2 hannhunder fra samme kull. Det ble 2 hunder som vi (eller andre) fikk lite kontakt med. De var mest opptatt av hverandre, og det var tydelig at de heller ikke ble så sterkt knyttet til eierene sine, som ene-hunder blir. Det gikk egentlig begge veier, og naboen var egentlig glad til da de var så gamle at de ble avlivet.  Mens da den siste «alene-hunden» deres døde så var det stor sorg i familien. De to små brødrene kunne også være litt hissig på hverandre, så i begynnelsen av turene holdt eieren dem godt fra hverandre (en arm strak ut på hver side av kroppen). Så roet de seg, og turen gikk greit.  Dette ble de siste hundene de hadde ; «aldri mer hund her i huset»
    • Jeg ville heller ikke solgt til deg. Har selv sittet med usolgte valper noen uker, i tillegg til 3-4 voksne. Aldri mer. Og vi var  to om å dele på jobben.  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...