Gå til innhold
Hundesonen.no

Snart hundeeier


>Lene<

Recommended Posts

Hei,

Jeg og samboeren skal hente en tollerhann 23. juni.

Har brukt ventetiden på å lese, men jo mer jeg leser mer usikker blir jeg på diverse ting ;)

Om du kunne kommet med ett råd, hva skulle det vært? :unsure:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

- Klikkertrening for din hund

- Lydighetstrening i teori og praksis

- På talefot med hunden

- Dominans og lederskap, fakta eller overtro?

- Læringspsykologi- Ikke skyt hunden

Om du ikke har lest disse, så er disse bra ;) Det beste er å lese bøker og sette opp din egen mening av det du leser. Og så er det nok en haug med råd her inne. Oppdretteren av hunden du skal ha kan sikkert også komme med en masse gode råd. ;)

Ble sikkert mer en et råd dette, men det går i det samme ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mitt råd: du kommer langt med et godt hjerte og sunt bondevett.Ikke heng det for mye opp i hva du leser eller hva folk sier, følg din egen intiuisjon og tenk på valpen som et barn. Husk å leke masse med valpen, men husk samtidig på at den skal lære seg å slappe av.Og ikke stress for mye med å gjøre alt "perfekt" hele tiden, da blir ofte ting helt feil ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Jeg og samboeren skal hente en tollerhann 23. juni.

Har brukt ventetiden på å lese, men jo mer jeg leser mer usikker blir jeg på diverse ting ;)

Om du kunne kommet med ett råd, hva skulle det vært? :unsure:

Det er lurt å lære seg litt om generell læringspsykologi så du har litt teoretisk bakgrunn. Men årsaken til at du blir usikker er nok kanskje at du leser om ulike filosofier? Det er forvirrende. Hold deg til en gjengs filosofi, så blir det lettere. Karen Pryor, "Ikke skyt hunden".."Veien til en bra kar" av Merete Andersen. Klikkertrening for din hund. Lytt gjerne til folk som du kjenner og som bruker den filosofien du selv lander på. Det er ikke alltid nok å bare å bare bruke sin egen sunne fornuft når man er ny som hundeeier. Mange har gjort seg den erfaringen.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

Jeg og samboeren skal hente en tollerhann 23. juni.

Har brukt ventetiden på å lese, men jo mer jeg leser mer usikker blir jeg på diverse ting ;)

Om du kunne kommet med ett råd, hva skulle det vært? :unsure:

Heldige dere som får masse hund i passe stor innpakning. Lær ham at det er alltid best å være hos deg, for der er det trygt og godt, morsomme utfordringer og masse godbiter!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sett deg godt inn i ulike læringsteorier FØR du får hunden, samtidig som du tar et valg om hvordan du ønsker å trene den - før den er i hus.

Ikke hør på absolutt alles velmente råd, men velg en vei, og prøv å være konsekvent i forhold til denne.

Nå kan det jo godt være at du må endre metode pga hundens væremåte, men jeg skulle ihvertfall ønske jeg hadde mer kunnskap om de ulike metodene FØR jeg fikk min, så jeg hadde hatt mulighet til å være mer konsekvent fra starten av. Man bli forvirret av å lese om hund på nett. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En valp kan teste tålmodigheten din. Ikke mist besinnelsen.

Du/dere har skole/jobb, venner, familie osv, glem ikke at du/dere er alt valpen har.

Vær konsekvent med reglene fra starten.

Nyt valpetiden, ta masse bilder. Den er voksen før du får sukk for deg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det viktige er:

1) Finn en god "håndbok" i en valps utvikling frem til unghundstadiet. Det er UTROLIG mye du legger grunnlaget til her. Dere kjøper hannhund, ja, hannhunder blir som oftest mer eller mindre bråkete i en viss periode av livet UANSETT, og vet dere det, og trener på KONTROLL fra tidlig tidspunkt (altså innkalling selv fra "fristende" situasjoner), vil dere kunne kalle hunden deres ut av oppstart til bråk senere). Finner dere en bok som beskriver dette, kan dere være i FORKANT av perioder som vil komme - og da går alt så meget bedre!

Noen forslag (alle fra Canis.no):

Valpen - hela hundlivet (Mickie Gustafson) - på svensk, MG er dyktig og skriver enkelt og lesbart og HYGGELIG... sett fra en hunds synskpunkt.

Fra valp til voksen hund (Åsa Ahlbom) - god "oppskrift", såvidt jeg husker :)

Kontaktkontraktet (Eva Bodfäldt) - kommer nå på norsk, også en god start!

Valpesosialisering (Gry Løberg) - har jeg ikke sett, men GL er dyktig og sosialisering TIDLIG nok er viktig.

Jeg liker disse bøkene/forfatterne, fordi de skriver enkelt og greit. Det er ingen heksekunst å oppdra valp, samtidig er det mye rart man kan UNNGÅ dersom man får litt tips!

Blås i all læringsteori og ditten og datten, finn dere et godt kurs eller kanskje enda bedre/eller også - en god hundeklubb - som dere føler dere trygge på, og FØLG METODEN, ikke hopp fra det ene til det andre.

Ta med lille valpen overalt, gjerne i en sekk på magen (hvis den ikke orker å gå så langt!); reis med buss, gå på utekafe, la den møte barn som er hyggelige (slik Løberg sikkert beskriver i sin bok?).

La den møte TRYGGE voksne hunder. Ikke overvettes mye lek med jevngamle valper som er "tøffere" enn ham, og husk at det er DERE som skal være mest stas...

En eneste ting dere bør trene på (annet enn å være husren og også være hjemme alene da), og det er INNKALLING. Innkalling som "virker" - altså at dere legger til rette at dere ALLTID lykkes, altså at dere roper en gang når dere vet eller sikrer dere at valpen vil høre/komme, og så masse positivt. Innkalling er omtrent alfa og omega i et godt hundeliv!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Miljøtren og sosialiser valpen - men pass på så den ikke blir skremt. Velg ut hundene den skal få hilse på, ikke gi den en vane med å hilse på alle mennesker og hunder den møter. Oppsøk steder som er litt annerledes enn bare nabolaget - ta buss, kjør bil, gå i skogen, gå ved et vann, gå i fjæra, gå i byen, dra på besøk hos andre osv, men pass på at det ikke blir for mye. Miljøtrening skal være positivt! Ikke krev noe særlig annet enn at valpen skal klare å forholde seg nokså rolig i nye situasjoner. Etterhvert som du har begynt å trene litt mer ordentlig (nå veit jeg ikke om du planlegger lydighetshund eller ikke, men uansett), så kan du oppsøke mer utfordrende steder og trene der for å lære hunden at det skal gå an å gjøre "alt" hvor som helst.

Lær valpen at når du er rolig og slapper av (ute som inne) så skal den gjøre det samme. Det er slitsomt med en hund som forventer at det skal skje noe når du sitter og ser på tv for eksempel.

Så kommer noen ting jeg selv skulle ha gjort med min labradortispe, som forresten er min første hund:

- Ikke vær redd for å ha valpen løs når den er liten. Den vil antageligvis holde seg hos deg uansett, men du kan jo eventuelt ha på langline for sikkerhets skyld. Lær valpen å holde seg i nærheten av deg. Lær valpen å frivillig ta kontakt når det kommer andre folk og hunder. Lær valpen innkalling.

- Lær valpen å gå pent i bånd fra starten av, så "er det gjort."

- Lær valpen fra starten av at mat på bord og benker er menneskemat og for mennesker, og at valpen ikke skal stjele det.

- Lær valpen litt ordentlige hilserutiner. Selv om det kanskje er søtt når et ti uker gammelt nurk hopper opp, er det ikke fullt så søtt når hunden har fått femten kilo til på kroppen og har blitt noen ganger større.

Ellers er det bare å prøve seg fram. Ikke forvent at du skal klare å gjøre alt etter boka (uansett hvilken bok det er), men tenk på valpen som et barn og behandle det sånn som du ville behandlet ditt eget barn. Du må gjerne si ifra hva som er galt (brannslukking bruker klikkertrenere også), men også si hva som er riktig. Vær omsorgsfull og vær en person hunden din vil være hos og søke til.

Bøker jeg anbefaler:

- På talefot med hunden

- Siden du skal skaffe deg toller: Retrievern som apportör

- Nesearbeid for hund

Ellers så er det også andre bøker, men det blir litt mer etter hva slags interesser du har. Det er ikke noen vits i å pløye seg gjennom "Lydighetstrening i teori og praksis" om du kun er interessert i agility.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Kanskje på tiden med en oppdatering her også. Shero: Shero er nå 11 år og pensjonist. Han har vært pensjonert fra agility konkurranse siden 2022, men har fått gå blåbær med mamma, men etter at han begynte å halte i ett løp i sommer er han heltidspensjonist. Før han ble pensjonert rakk han å delta på ett NM, hvor vi kom igjennom 1. løp. Han har fått prøvd seg på nose work, men vi sliten med at han skal appotere luktboksne så det er lagt litt på hyllen til jeg finner en løsning. Eskene skal uansett enten stås på eller etes opp så... Han har også fått prøvd seg på svømming, han vet ikke om han er helt fan av å svømme hvor han ikke kan stå.M Mamma og Shero. Shero & Max er slitene etter NM  Max: Max er nå 6 1/2 år gammel (hvor tiden flyr). Han bommet på stigefelt i sommer og traff, så nå er vi klasse 3 på heltid. Stigefelt brenner vist, hilsen Max. Max er en fin storebror til Yoshi og er glad han endelig har fått noen å leke med. Jeg har vært instruktør i agility i høst, og Max stilte opp som lånehund siste gangen. Veldig moro at han er trygg nok til å gå, siden sist jeg prøve å få han til å gå med noen utenom familen løp han rett til meg. Vi har også vært innom Sheltie-VM i Kongsvinger hvor vi hadde mye fint, men ikke full klaff.  Max på Sheltie-VM Max og Yoshi
    • Dette har jeg aldri hørt om. Uff, lykke til, håper det går bra!
    • Frøkna har mest sannsynlig fått en blokkert spyttkjertel. I går skulle hun til utredning i CT, men forundersøkelse av hjertet viste at det ikke er et alternativ å dope henne ned slik hjertet er nå. Så hva i alle dager gjør jeg? Er det noen som har vært borti dette, og evt. fått utført noe slags behandling (f.eks. drenering?) under lokalbedøvelse? Hun ble satt på vanndrivende over helga for å redusere trykket på hjertet, så vil de ta en ny vurdering mtp. risiko ved narkose i neste uke,  men hun vil uansett være en høyrisikopasient så det er jo kjempeskummelt å gå den veien. Jeg har jo ikke lyst til å risikere livet hennes for en blokkert spyttkjertel, som tross alt ikke er livstruende og mest bare et irritasjonsmoment. Alt hva den stakkars hunden skal måtte gjennomgå 
    • Få en trener MED ERFARING (fra hundeklubben f.eks) ikke en som har tatt e kurs og er på sin første hund...  Dette må en hjelpe dere med in real life.  Har selv en valp på 16 uker som bodde på småbruk, men hun er miljøsterk og rå i miljø. Det er noe miljø og mye genetikk.  Kjenner ikke til Collie men tidligere slet de med nerver og det er jo bittelitt arvelig det... Det du opplever høres meget rart ut. Få hjelp hjem nå!!  Valpekurs er genialt, men treneren der har begrenset tid til å hjelpe med sånne problemer, men noe veiledning hjelper absolutt.   
    • Gratulerer med resultatene og hunden!
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...