Jump to content
Hundesonen.no

Collie rough

Recommended Posts

collier.jpg

Foto: google bildesøk, dkimages.com

FCI STANDARD/RASEBESKRIVELSE FOR COLLIE LANGHÅRET

Norsk Kennel Klub, 20. juni 2002

Opprinnelsesland/hjemland: Storbritannia

Helhetsinntrykk: Fremtrer som en meget vakker hund, virker uanfektet og verdig, velproporsjonert. Skal fysisk bære preg av styrke og aktivitet uten å være klumpet eller grov. Uttrykket meget viktig og oppnås ved perfekt balanse mellom skalle og snuteparti, øynenes størrelse, form, farge og plassering samt korrekt ansatte og bårne ører.

Adferd/temprament: Vennelig. Ikke nervøs eller aggressiv.

Hode: Proporsjoner av stor betydning og i forhold til størrelsen. Sett forfra og i profil ligner hodet en stump, renskåret kile medmyke konturer. Avtar mykt og gradvis fra ører til snutespiss uten fremtredende kinnben eller snipete snute. Skallen og neserygg på to parallelle like lange og rette plan, med et litestopp på midtpunktet mellom de innerste øyekroker og danner balansepunktet for hodets lengde.

Skalle: Flat. Dybden fra øyebryn til underkjevens underside aldri overdreven.

Stopp: Lite, men merkbart.

Nesebrusk: Alltid sort.

Snuteparti: Myk og godt avrundet, rett neserygg. Stump avslutning, aldri kantet.

Kjever/tenner: Kraftige kjever. Store tenner som står rett i kjeven. Perfekt og jevnt saksebitt. Komplett tannstilling.

Kinn: Ikke fremtredende.

Øyne: Middels store (aldri meget små). Noe skråstilte. Mandel formede. Mørk brune; hos blue merle ofte blå eller blåflekkede (ett eller begge, eller del av ett eller begge). Meget viktig trekk med mildt og vennlig uttrykk, intelligent og våkent når oppmerksom.

Ører: Små, ikke for tett plassert på toppen av skallen, heller ikke for langt fra hverandre. I hvile bæres de bakover, når oppmerksom føres de fremover og bæres delvis oppreist, slik at ca 2/3 står rett opp og den øverste tredjedel tipper naturlig fremover og nedover.

Hals: God lengde. Kraftig. Muskuløs, med god nakkebue.

Forlemmer: Rette og muskuløse. Middels kraftig benstamme, rundt tverrsnitt.

Skulder: Skråstilt. Godt vinklet.

Overarm: Godt vinklet.

Albue: Verken inn- eller utoverdreid.

Poter: Ovale, sterke tredeputer. Godt hvelvede og sluttede tær.

Kropp: Noe lengre enn mankehøyden.

Rygg: Stram.

Lend: Lett hvelvet.

Bryst: Dypt. Godt hvelvede ribben, ganske bred bak skuldrene.

Hale: Lang, rekker minst til haseleddet. I ro bæres lavt med lett oppsvinget spiss. Kan bæres høyt når hunden er opprømt, men aldri inn over ryggen.

Baklemmer:

Lår: Muskuløse.

Knær: Velvinklete.

Underlår: Tørre og senete.

Haser: Kraftige og lavt ansatte.

Poter: Som forpotene, men noe mindre hvelvet enn forpotene.

Bevegelser: Lette og uanstrengte, ønskelig med forholdsvis lang steglengde. Kraftig fraspark med godt driv. Sett bakfra parallelle fra hase til bakken, men ikke for trang. Ikke utoverdreide albuer, men beveger seg med forpotene ganske tett sammen. Flettende, kryssende eller rullende bevegelser høyst uønsket.

Pels: Følger kroppens kontur. Meget tett. Rett dekkpels som føles stri; underull myk og ullen og så tett at den nesten skjuler huden. Rikelig krave og brystpels; kort pels på hodet og ørespisser, men mer pels ved øreansatsen. Rikelige faner på forbena. Bakbena fyldige bukser over hasene, men korthåret nedenfor. Meget rikelig pels på halen.

Farger:

Sobel: Enhver sjattering fra lys gull til varm mahogny eller skygget sobel. Lys strå eller kremfarget høyst uønsket.

Tricolour: Overveiende sort med varme tanfargede tegninger på bena og hodet. Rustfarget skjær i ytterpelsen høyst uønsket.

Blue merle: Overveiende klar sølvblå, flekket og marmorert med sort. Varme tanfargede tegninger foretrekkes, men mangel på disse skal det ikke slås ned på. Store sorte tegninger, skifergrå farge eller rustfarget skjær i dekkpels eller underull høyst uønsket.

Hvite tegninger: Alle ovennevnte fargevarianter bør ha de typiske, hvite collietegningene i større eller mindre grad. Følgende tegninger foretrekkes:

Hel eller delvis hvit krage, hvitt bryst, ben og poter, hvit haletipp. Et hvitt bliss kan forekomme på snute eller skalle eller begge.

Størrelse og vekt:

Mankehøyde:

Hannhunder: 56-61 cm

Tisper: 51-56 cm

Feil: Ethvert avvik fra foregående punkter skal betraktes som feil. Hvor alvorlig feilen er, skal graderes etter hvor stort avviket er i relasjon til rasebeskrivelsen.

Diskvalifiserende feil: Hunder som viser tegn på aggressivitet og/eller har fysiske defekter som påvirker hundens sunnhet skal diskvalifiseres.

------------

Den populære tv-hunden Lassie fra 40-tallet var en Collie langhåret. Collie finnes også i korthårsvariant.

Collie langhåret er fine agility hunder.

Rough_Collie_tricolour_agility.jpg

Foto: wikipedia

Lassie under en innspilling i Florida

Lassie.jpg

Foto: wikipedia

En tricolor collie

simona3.jpg

Foto: google bildesøk

Legg inn bilder av din collie og fortell litt om den og hvor den er fra!

Share this post


Link to post
Share on other sites

colliefolket kommer når du fjerner de amerikanske bildene :lol: hehe, neida, skal rote meg til å skrive her veldig snart :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Psst, jeg liker de amerikanske like mye som de britiske :) Men skulle jeg vært lydig kunne jeg likevel ikke endret innlegget mitt, for det går ikke nå. Så du får slenge inn de du liker :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

www.phrostmade.com Gå inn på mine hunder og finn tispen "Flossie" (mammaen til Ivy som eies av Lill) Det er for meg en perfekt collie.. (uten at jeg er noen ekspert på rasen.. Bare personlig synsing)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Den fineste collien er som lassie. Litt mindre pels og litt smalere virker det som :) Liker den typen. Er det den som er amerikansk? De fleste jeg har sett har enormt med pels og er ganske kraftige både i ansikt og bygning. Ligner ikke på den lassie typen. Eller er lassie ikke rasetypisk kanskje? :aww:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akkurat... Collie for meg ser ut som Lassie.. Altså som den Amerikanske.. Den engelske blir rett og slett for klumpete og pompøs for meg... Synd at en rase har blitt splittet sånn i to egentlig...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Så synd at "Lassie" både har en flust med feil og er en hannhund da dere.... *ler*

og at standarden faktisk er ENGELSK, også er den engelske feil? ja ja..

Collien kommer fra Storbritania, og det er så langt unna amerika som det går ann å bli, og standarden til de amerikanske er en egen standard.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeg er ikke inne på rasestandard, men syns bare det ser finest ut :) Feil eller ikke. hehe Lassie har alltid vært den ideelle collien for meg, siden barndommen. men så er det jo en filmfigur og ikke akkurat såå sannsynlig. men seff er det flotte de andre også, ikke misforstå :aww:

Men igjen, USA har jo ofte "egne" raser de, om det så er collie eller setter. De har sin egne verden der borte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, selvom jeg så på lassie som collie da jeg var liten, så betyr ikke det at det er noe som er glemt, jeg vet bare at det ikke er sånn de opprinnelig skule se ut, og at man ikke må glemme hva som er rett i henhold til rasens standard :aww:

Ja jeg vet at USA er seg selv lik, de har som regel alt i sine egne "formater" Alt er bigger in america :)

Men jeg syntes at man fortsatt skal følge FCI standarden for collie, og det er den Engelske.

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lassie er vel en gammel type Collie, de britiske så mer ut som Lassie i både pels og kropp før i tiden. Det jeg synes skiller de britiske fra de amerikanske mest er hodet. Hodet er som regel mye grovere på de amerikanske Colliene og ofte mye mye søtere på de britiske, der synes jeg en fin mellomting hadde vært ålreit da jeg hverken liker grove eller søte hoder på Collien, jeg synes de skal se verdige, majestetiske og kloke ut.

Pelsen varierer i begge leirer, noen britiske har mer Lassiepels, mens andre tar helt av med en sinnsyk haug med ull. Amerikanerne er fra Lassiepels, mindre enn Lassiepels til slik pels som man ser på tric'ene det er bilder av.

Amerikanerne er som regel for store for den korrekte standarden, men jeg synes mange av dem har veldig gode kropper og bevegelser. Synes at det er veldig mye dårlige bevegelser på mange britiske her i Norge.

For de som er interesserte: Collier fra førkrigstiden

Filmen viser Collier fra førkrigstiden, hundene ser ganske så annerledes ut enn de Colliene man ser i ringen i dag, og allikevel følger de standarden så det går rett og slett på tolkning. Står rikelig med pels i standarden og da er det opp til hver enkelt å finne ut presis hvor mye pels de synes er rikelig. De ligner i grunn ganske mye på dagens langhår født i korthårskull.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvorfor har det blitt sånn at folk med engelsk Collie setter seg så på bakbena mot den amerikanske typen?

Den fineste collien er som lassie. Litt mindre pels og litt smalere virker det som :aww: Liker den typen. Er det den som er amerikansk? De fleste jeg har sett har enormt med pels og er ganske kraftige både i ansikt og bygning. Ligner ikke på den lassie typen. Eller er lassie ikke rasetypisk kanskje? :)

Lassie er en hannhund som til og med er avlet større en den amerikanske standaren og Lassie ER fin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
:aww: HVA har skjedd med de britiske collienes hode siden krigen?? De så jo rimelig amerikanske ut der må jeg si...

Ja, det er helt klart forskjellige måter å tolke "Stopp: Lite, men merkbart" på også :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jo men ligner ikke den gamle gamle britiske Collien på den amerikanske typen?

Jeg vil påstå det, men igjen, utstillingsamerikanerne ser heller ikke ut som den gamle britiske typen. Gå inn på www.phrostmade.com og se på Dustin, den amerikanske championen. Det er en typisk amerikansk Collie.

Det at de hadde mindre stopp før gjør de jo likere dagens amerikanere .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dustin er en nyyydelig hund :aww: men har han øynene litt vel for dypt? Synes øynene sitter så dypt på han..

Ja, det er også noe som kjennetegner mange amerikanere.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja, det er også noe som kjennetegner mange amerikanere.

Jo, men generelt så synes jeg amrikanerene har penere øyner en britene.. Synes det er veldig mye små, dype øyne på britene. og når de får det grov hodet i tilegg, så blir øynene bittesmå....

Jeg er fryktelig svak for Flossie jeg da.. Kunne jeg fått en collie lik henne så hadde jeg ikke takket nei.. hehe..

Edit: Og når man snakker om avvik fra standaren, så er det vel ikke bare Collien som avviker.. Hva med Golden, cocker. bedlingtom terrier.. you name it... Kan ta bedlington terrier som eksempel da siden det er den rasen jeg kjenner best.. Disse var jo opprinnelig rottehund, og pelsen deres skulle være stri, krøllete og med masse sorte "stikkelshår" i... Dagens bedlisser som topper utstillingene er langt i fra like sine forfedre.. De har mye mykere og mye fluffyere utstillingspels. .De er også grovere i typen... Så nok et eksempel på at standarene tolkes etter øyet :aww:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Og som svar til Toya- JA Collien er en britisk rase, MEN kom ikke her og si at den Collie'n du avler og mener er korrekt er slik som opprinelses Collie'n var! Så det med at det er en Britisk rase og at det er den britiske som er den "rette" typen er noe stort tull, den standaren vi har på Collie'n nå idag er svært vidt og åpen og kan tolkes forskjellig av personene som leser den. Skal vi begynne å gå tilbake på bilder osv fra før i tiden ser vi at det er lettere å finne sammenheng mellom den Amerikanske type Collie enn den Engelske.

Og som feks Kite sa lenger her oppe " Merkbart men lite stopp" er feks en eksempel på dette :aww: Jeg har ingen ting imot den britiske, absolut ikke. Men jeg mener at den Amerikanske har ofte en bedre kropp, mer korrekt pels (Ikke den ulletypen som noen britiske ofte har.) og mer korrekte bevegelser. Mange amerikanere blir selvsagt veldig ekstreme på sin type igjen- Som den britiske på sin type.

Så til litt om den mentale biten.

Jeg føler at den Amerikanske har ofte litt mer å gi, det er litt mer motor og litt mer oh yeah! Til nå så har Ivy vært en svært velbalansert hund, hun er oppvokst med hannhunder som har gitt henne litt ekstra "guts" med å være eneste tispe i en hannhundflokk og kan til være litt skarp i leken med hunder som "snakker samme språk" som henne. Hun har kallenavnet krokkis og klapper ofte tenna sine i lek, hehe. Ivy er svært flink til å avreagere og takler situasjoner utrolig bra, jeg har enda ikke vært bort i noe som setter henne ut av spill. Vi hadde en periode der hun hadde ekstremt lite treningslyst, og bare gikk og la seg om jeg forlangte noe hun mente var uopnålig men det gikk heldigvis over. Ivy er en hund som fungerer med hva og hvem som helst, og leser andre hunder bra og innunder seg fort i en ny flokk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skal jeg ha meg en collie engang skal den se sånn ut:

ivymini.jpg

DSC_0184-1.jpg

Jeg liker de best når de ikke har så tykk pels (nedrøyta? :)) egentlig! Sånn som Ivy :aww:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tusen takk, alltid hyggelig å høre at andre liker pelsen ^^ Jepp, hun er nedrøytet på bildet nr to.- Men vel litt i det ekstremet kan man si. Hun fikk en allergisk reaksjon på et middel som gjorde at hun mistet alt for mye pels, myyye mer enn hun skulle. Men det er godt på vei tilbake heldigvis :aww: Jeg er enig i at pelsen ikke skal være for tykk eller, som på mange Collieser.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • 😄 Det er nok jeg som har vært teit og trent for mye innsitt i front og så rett i utgangsstilling etterpå. Ser det tydelig når hun koker litt over eller er veldig ivrig 😂  Skal prøve meg frem med forskjellig type belønning og få henne inn på høyre siden noen ganger. Så skal vi se om vi får retta opp rumpa 😄 
  • Ja, jeg bomma jo helt på problemet ser jeg. Aner ikke hvilke briller jeg leste med. 😅 jeg var overbevist om at det var utgangsstilling du snakket om. 🙈 Ville trent innsitt i front for seg selv uten å ta henne inn på fot etterpå. Kalle inn til front, gå bakover med henne i front, lokke henne inn i front både fra venstre og høyre. Bytt på å belønn fra venstre hånd eller høyre hånd, viss ikke begynner de fort å sitte skjevt pga forventning til det og likeså forventning til å gå videre inn i utgangsstilling om man følger opp med det. Belønner du med lek kan du lære inn å løpe mellom bena dine så hun går rett bak. Evt ha ball under haka eller noe å slippe ned til henne når du er fornøyd. Også er dette gjerne en ganske vanskelig øvelse å skjønne fult og helt sammenlignet med utgangsstilling feks, så det er bare å trene og trene og trene til de gjør det uten å tenke, nesten. Haketarget er det en del som bruker og. Men om du fortsatt lokker så ville jeg bare styrt henne på plass og hjulpet henne å gjøre rett en god stund😊  
  • Ja, og for noen er det tydeligvis totalt krise når man stiller litt krav til hunden... Den "lille" forskjellen - stille litt krav - utgjør som regel veldig mye.. Vi som bruker hunden vår til praktisk jakt under alle slags væreforhold, når hunden er sliten, og ikke minst at den skal apportere varm, blodig fugl, og ikke bare en apportbukk, er avhengig at hunden utfører jobben sin.  Ikke minst med tanke på det etiske i forhold til evt. skadeskutt vilt. Synes dette er veldig godt skrevet: "Uansett metode for inntrening av apport så er apport et viktig element i forhold til utøvelse av jakt, ikke kun et element i forhold til prøver! En god apportør finner viltet og er i mange tilfelle avgjørende for å finne skadeskutt vilt og det er vel det viktigste?! Mine vorstehere, som nok har mer arvelige interesse for apport enn f. eks settere, er likevel gjennom en treningsperiode som unghunder hvor ikke lyst står i fokus men hvor jeg konsekvent jobber gjennom hold, grip og hent. De blir ikke mindre glade apportører av det og jeg vet med sikkerhet at de henter viltet når det er nødvendig selv når lysten til å fortsette å jakte er stor." 
  • Takk for tips😁 Haha, akkurat det advarte oppdretter meg også mot! Har heldigvis ikke sett noe til det her på Vestlandet, men blir ikke overrasket hvis noe annet sticky bestemmer seg for å sette seg fast🙈
  • Katter med FIV kan fint dele utstyr med andre katter uten å smitte 🙂 Står litt om det her.
 • Nylig opprettede emner

×